Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

POKLES DĚLOHY FOTO

OBSAH

Cvičení po odstranění dělohy

Cvičení po odstranění dělohy by mělo být prováděno v rozumné míře, tedy tak, aby ženu osvěžovalo a nevyčerpávalo. Před cvičením břicha raději upřednostněte cviky na posílení pánevního dna, které slouží jako prevence sestupu poševních stěn a úniku moči.

Obrázek dělohy.

Znak pro ženské pohlaví.

Obrázky ženského pohlaví.

Zdroj: Ženské pohlavní orgány

Diskuze

V diskuzi NÁROK NA LÁZNĚ PO ODSTRANĚNÍ DĚLOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaela Chlumová.

Dobrý den,

chci se zeptat, zda moje mamka má nárok na lázně. Je po komplexním odstranění dělohy pro karcinom endometria. Je jí 50 let a je téměř 3 měsíce po operaci.

K této situaci má ještě postiženého syna - dětský mozková obrna a autismus, který momentálně je také nemocný a zároveň má velmi časté záchvaty agrese, které naštěstí zatím jsou pouze vůči jemu samotnému nebo vybavení domu.

Mamka je z toho již hodně psychicky vyčerpaná což nepřispívá k léčení po této náročné operaci.

Chtěli jsme aby si jela odpočinou do lázní, ale gynekolog jí řekl, že to asi na vzp neprojde jelikož není dle věku v tzv. produktivním ženském věku.

Neexistuje možnost jak jí do lázní dostat? Opravdu by jsme potřebovali aby si odpočinula. Na koho by jsme se měli případně obrátit?

Děkuji moc

Chlumová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdenka.

Dobrý den ,jsem po operaci dělohy s odstraněním vaječníků . Operace byla provedena řezem v podbříšku a tak vyndána . Ráda bych dostala lázně . Ale paní doktorka na gynekologii mi řekla , že se na to lázně nevztahují . Děkuji za radu , jak postupovat .

Zdroj: diskuze Nárok na lázně po odstranění dělohy

Lázně po operaci dělohy

Komplexní lázeňskou léčbu po operaci dělohy lze poskytnout do 12 měsíců od operace, a to po operacích, které byly komplikované nebo s komplikovaným průběhem, a dále u žen do 30 let po břišních operacích se vztahem ke krajině malé pánve. Pokud je pacientka starší 30 let a průběh operace nebyl komplikovaný, není jistota, že pacientka lázně dostane. Pacientky po operaci dělohy mohou požádat gynekologa o návrh na lázeňskou péči, tu pak posoudí revizní lékař pojišťovny.

Zdroj: Lázně po operaci

Diskuze

V diskuzi ZÁNĚT DĚLOHY U FENY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela Hackerová.

Dobrý den, je to moc dobře zpracovaný článek.Děkuji. Můžu se zeptat na názor na kastraci feny staré 13 a půl roku? Byla jí diagnostikována cystická hyperplazie. Hárá již 2 měsíce, lehce zvýšená teplota. Jinak bez příznaků, normálně vyměšuje, normálně jí. Jen velmi špatně snáší narkózu. Na srdíčku lehká šelest, bez meditace asi vzhledem k věku normální.

Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jitka Ohnemichlová.

Naší fence bude 11 let,si rok bere léky na srdce,asi mpřes měsíc ji léčíme na počínající zánět dělohy,kolik je běžná cena operace v tomto věku a je naděje,že bude vše v pořádku, a kolik nás bude stát pooperační léčba, nyní má za sebou 2 dobrání antibiotik, a pořád trochu krvácí,trochu více pije.

Zdroj: diskuze Zánět dělohy u feny

Příznaky

Náhlý pokles krevního tlaku způsobuje mžitky před očima, rozostřené vidění (příčinou nedostatečné prokrvení), točení hlavy, mdloby, celkovou nevolnost.

Zdroj: Náhlý pokles krevního tlaku

Poradna

V naší poradně s názvem ČEMU PROSPÍVÁ V TĚLE ŽELEZO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alča.

Mám 2 měsíce po odstranění dělohy z důvodů silného krvácení dlouhodobé které trvalo 10 dní.Ted jsem si koupila železo jelikož bych pořád jenom ležela a pospávala.Cítila jsem se pořád utahaná bez nálady.Léčím se také na hypertenzi a mám nedomykavost chlopně.Chtěla bych vědět zda jsem udělala dobře či ne,děkuji předem za vaše názory a rady.Alča

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, při větší ztrátě krve je železo prospěšné proti anémii - chudokrevnosti. Železo užívejte výlučně jen v doporučeném dávkování a jen po dobu, než se únava upraví do normálu. Informujte o tom také svého ošetřujícího lékaře, který vás má v péči po odstranění dělohy. Sdělte mu také o svých pocitech únavy, které mohou souviset s náhlou změnou v hormonech zaviněnou odejmutím dělohy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Čemu prospívá v těle železo

Komplikace po kyretáži

Komplikace jsou vzácné, ale obdobné jako u jakékoli jiné operace, tedy záněty, krvácení, trombózy, embolie, poranění dělohy, poranění sousedních orgánů, nervů a cév. Při eventuálních velkých poraněních dělohy a možném krvácení může dojít i k odstranění dělohy. Má-li žena později po operaci bolesti v podbřišku, krvácení, nebo pokud se dostaví horečka, je potřeba neprodleně vyhledat lékaře.

Zdroj: Kyretáž v přechodu

Diskuze

V diskuzi FENĚ PO ZÁNĚTU DĚLOHY VYTÉKÁ Z POCHVY KREV. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Hämerle.

Dobrý den,fena BIŠONKA je po léčbě zánětu dělohy,lékařka jí dala ,antibiotika,injekce a po dni jí začala vytékat z pochvy slizký hlen a krev,cvíli to přejde a poté se ten výtok rozjede nanovo,chtěl jsem jí dát vykastrovat ,ale lékařka řekla že je na to moc stará a těžké,je jí asi 11 let,a váha 12 kg.co mám dělat,jsem z
Chýnova ,a DR se jmenuji MAREŠOVÁ. jméno mé je Jan Hämerle-Chýnov.
děkuji za odpověd s pozdravem Jan Hämerle.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Feně po zánětu dělohy vytéká z pochvy krev.

Co řídí menstruační cyklus?

Menstruační cyklus ovládají hormony. Během každého cyklu pošle mozek hormonální signály k vaječníkům pomocí hypothalamu a hypofýzy. Tyto signály připraví vaječníky a dělohu na těhotenství. Estrogen a progesteron jsou hormony, které mimo jiné během každého cyklu mění dělohu.

  • Estrogen buduje výstelku dělohy.
  • Progesteron zlepšuje uvolnění vajíčka během ovulace. Udržuje estrogenovou výstelku silnou a připravenou pro oplodněná vajíčka.
  • Pokles progesteronu způsobuje porušení výstelky dělohy.

Změna hladiny hormonů ovlivňuje cyklus nebo fertilitu. Dospívající ženy mívají nízkou nebo měnící se hladinu progesteronu, což platí také pro ženy se začínající menopauzou. To je i důvod, proč ženy kolem 40 let mívají těžké menstruační krvácení se změnami délky cyklu. Antikoncepční pilulky, nízký tělesný tuk, ztráta váhy nebo obezita mohou změnit menstruační cykly, vliv má také stres nebo velmi náročné cvičení. Nejčastější příčinou opoždění nebo zastavení menstruačního cyklu je těhotenství.

Zdroj: Menstruační cyklus

Diskuze

V diskuzi MINERÁLKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslava Žáková.

Po zjištění, že mám dnu,jsem se půl roku držela stranou od zakázaných potravin,a po kontrolních testech mi byla zjištěna KM na horní hranici, pokles téměř o 80 jednotek,zato se mi zvýšil cholesterol ,což moc nechápu. Ale k dotazu, všude se píše,že se mají pít minerálky zásadité,patří mezi ně Ilsano z Chodové Plané?Moc děkuji za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Minerálky

Krvácení

Obecně slabé krvácení (špinění) po kyretáži dělohy ustává do týdne.

Zdroj: Kyretáž v přechodu

Poradna

V naší poradně s názvem LÁZNĚ PO OPERACI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika Čempelova.

Dobrý den jsem po operaci dělohy a vaječniku. Prosím Vás mám nárok na lázně?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

O tom, jestli máte nárok na lázeňskou léčbu může rozhodnout jedině vaše zdravotní pojišťovna. Nejdříve se domluvte se svým gynekologem, popříoadě onkologem, aby vám napsal doporučení na lázně. Až budete mít doporučení, tak požádejte svého praktického lékaře o napsání návrhu na lázeňskou léčbu. Vaše zdravotní pojišťovna vám dá brzy vědět, jak o návrhu rozhodla.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nárok na lázně po odstranění dělohy

Jak poznat zánět dělohy u feny

Nejčastěji se zánět dělohy (pyometra) vyskytuje u nekastrovaných fen, kde vzniká na podkladě nenormálního rozvoje děložní výstelky po proběhnuté říji. Onemocnění začíná jako cystická glandulární hyperplazie endometria, v děloze se hromadí sekret – rozvíjí se mukometra nebo hydrometra. Dojde-li v tomto okamžiku k průniku bakterií z pochvy do dělohy (nejčastěji se jedná o E. coli), sekret děložních žláz se stane živnou půdou pro tyto bakterie a výsledkem je právě hnisavý zánět dělohy. U feny je to život ohrožující stav, protože toxiny produkované bakteriemi pronikají do celého těla, při nadměrné náplni dělohy může dojít též k jejímu prasknutí a vzniku hnisavé peritonitidy a celkové sepse.

Mezi projevy pyometry u feny patří především apatie, nechutenství, nadměrná žízeň a močení, neochota k pohybu, u otevřené pyometry pak hnisavý žlutý výtok z vulvy. Vzhledem k návaznosti pyometry na cyklus říjí lze konstatovat, že se objevuje po proběhlém hárání. Onemocnění je poměrně časté zvláště u starších fen.

Zdroj: Zánět dělohy u psa

Poradna

V naší poradně s názvem NÁHLÝ POKLES KREVNÍHO TLAKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Němečková.

Dobrý den,po prodělaném nervovém vypětí se mi hodně snížil tlak,je možný tento důvod?Nervově jsem špatná po pohřbu manžela,tlak kolísavý,točení hlavy,lékař mi předepsal lék Elicea,a Letrox.děkuji za radu,co jiného bych měla užívat.děkuji. Marie Němečková.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Sama jste si identifikovala příčinu svého problému s krevním tlakem - nervové vypětí. Zbavte se nervového vypětí a zlepší se vám tlak. S nervovým vypětím vám pomůže lékař psychiatr. Jeho pomoc bude účinnější, než jakékoliv další léky na tlak.
Ztráta blízké osoby je vždy těžká rána a trvá dlouho, než se zahojí, někdy to nejde vůbec a opuštěná osoba pak trpí do konce života, který se jí tím ještě navíc znatelně zkracuje. Ztráta vašeho manžela je těžká, ale na druhou stranu je to příležitost k novým začátkům. Nyní jste znovu opět svobodná a měla byste začít uvažovat, jako když jste byla v době námluv. Zkuste se soustředit na své sexuální pudy a povolte jim uzdu. Kolem je mnoho mužů, kteří by mohli naplnit vaše erotické fantazie a zbavit vás úzkosti po ztrátě manžela. Věřte, že sex je nejlepším lékem na zahojení bolístky po ztrátě partnera. I když se vám to možná zdá nepatřičné o těchto tématech uvažovat, až to zkusíte, uvidíte, že to funguje a pomůže vám to nastartovat nový život naplněný radostí. Zemřelého vám už nic nevrátí, ale zažít novou lásku, vzrušení a sounáležitost stále můžete, když si to sama sobě dovolíte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Náhlý pokles krevního tlaku

Co může způsobit náhlý pokles tlaku

Nízký krevní tlak může být zapříčiněn dehydratací nebo závažným chirurgickým onemocněním. Náhlý pokles krevního tlaku také může nastat u lidí s poruchou nervového systému, například u alkoholické nebo diabetické neuropatie, u onemocnění zvaného skleróza multiplex, nebo při léčbě beta-blokátory. Další možností náhlého poklesu tlaku může být postprandiální hypotenze, což je nízký tlak vyskytující se po jídle. U jiných se objeví po mrtvici, nehodě či jiném traumatu poškozujícím nervy a senzory krevního tlaku. U většiny se však posprandiální hypotenze vyvíjí v průběhu stárnutí organismu, kdy klesá schopnost těla reagovat na náhlé změny krevního tlaku. Posprandiální hypotenze se vyskytuje u onemocnění, jako je vysoký krevní tlak, diabetes, Parkinsonova choroba a další nervy poškozující onemocnění. Nízký krevní tlak je léčitelný, ale je důležité zjistit, co je příčinou tohoto zdravotního stavu.

Zdroj: Náhlý pokles krevního tlaku

Poradna

V naší poradně s názvem NÁROK NA LÁZNĚ PO ODSTRANĚNÍ DĚLOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaela Chlumová.

Dobrý den, my si určitě nemyslíme, že zdravotní pojišťovna je cestovní kancelář, ale nikde jsem nenašla žádné informace a nikdo nám je nechce dát, takže pak je to těžké.
Mamka nikdy o nic nežádala a když by potřebovala pomoc, tak ji všichni poslali do pryč... Do toho je mamka na nemocenské takže jen tak odjet s tím že ti to sama zaplatí je dost těžké. Takže jsem chtěla zjistit nějaké info. Takže asi prostě nic a budu doufat že se mi povede něco někde najít, když jsou všichni velice ochotní tak že je spíš obtěžujete.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kontaktujte přímo její zdravotní pojišťovnu, kde dotazem zjistíte, co můžete pro přidělení lázní v jejím případě udělat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nárok na lázně po odstranění dělohy

Pooperační srůsty

Pooperační srůsty jsou nejčastější komplikací po operacích v oblasti břicha a malé pánve.

Srůsty způsobují chronické bolesti břicha a znepříjemní každodenní činnost jedince po operaci, mohou způsobit neprůchodnost střev, která si vyžádá akutní operaci a hospitalizaci.

Při srůstech může dojít k opakovaným operacím spojeným s opakovanými hospitalizacemi a pracovní neschopností.

Srůsty mohou způsobovat bolestivý pohlavní styk, bolestivou menstruaci nebo problémy s vyprazdňováním, jako je zácpa.

Srůsty způsobují neplodnost.

Srůsty se nejčastěji objevují u gynekologických operací, a to u operací vejcovodů, vaječníků, endometriózy, kyretáže dělohy, u operací myomů dělohy a u císařského řezu. Dále u operací na trávicím traktu a u urologických operací.

Zdroj: Collaguard

Poradna

V naší poradně s názvem KREVNÍ TLAK PODLE VĚKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miluše Petříčková.

Je možné užívat zázvor při vysokém krevním tlaku?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když zkonzumujete méně než 4 gramy zázvoru denně, tak se nemusíte bát žádných jeho účinků. Nad 4 gramy se dostaví první účinky, mezi které patří i snížení krevního tlaku. U každého je tento pokles tlaku jiný. Zázvor navíc v množství větším než 4 gramy zpomaluje srážlivost krve, dráždí žaludek a způsobuje pálení žáhy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nepříznivé účinky zázvoru - vysoký tlak

Bolesti po kyretáži

Kyretáž je velmi bolestivý zákrok, a proto se provádí v celkové anestezii. Bolestivost po výkonu je normální. Pokud však bolesti přetrvávají delší dobu, může se jednat o zánět, který se dostal do dělohy po kyretáži. Je tedy nutná návštěva lékaře.

Zdroj: Kyretáž děložní sliznice

Diskuze

V diskuzi ZAKRSLÝ KRÁLÍK - NEMOCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nada.

Zakrslý králík po operaci dělohy hodně pelichá a více pije
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zakrslý králík - nemoci

Pooperační péče

Doma pravidelně kontrolujte, zda stehy drží, neprosakuje z rány nějaká tekutina nebo rána neotéká. Nenechte fenu, aby si operační ránu lízala, venčete ji raději na vodítku, abyste zabránili běhání a skákání. Obvykle za 10–14 dní přijdete s fenkou na vytažení stehů.

Zdroj: Zánět dělohy u psa

Může proběhnout uhnízdění vajíčka bez špinění

Při nidaci nemusí dojít ke špinění, většinou jen zjistíte pokles bazální teploty, pokud si ji měříte, což však také není 100% ukazatel, že nidace proběhla. Nejlepší je vyčkat do dne menstruace nebo den po zpoždění menstruace a udělat si těhotenský test; dle recenzí je nejlepší Mamatest 10.

Zdroj: Jak špinění signalizuje uhnízdění vajíčka

Prevence

Nízkému tlaku způsobenému jiným onemocněním předcházet nelze. K prevenci hypotenze projevující se z neznámé příčiny může pomoci zvyšování fyzické odolnosti, a to běhání, plavání, aerobik, a dále vyhýbání se situacím, ve kterých dochází k těžkému snížení tlaku, tedy dlouhé stání, rychlé vstávání.

Zdroj: Náhlý pokles krevního tlaku


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP