Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

POKLES HLADINY KORTIZOLU PRIZNAKY

OBSAH

Následky nízké hladiny kortizolu

Nedostatečné množství kortizolu narušuje metabolismus, což vede k nízké hladině cukru v krvi a k nedostatku glykogenu. Glykogen je uložen v játrech a může být rychle přeměněn na glukózu – rychlou energii. Nedostatek kortizolu způsobuje také pokles krevního tlaku, který snižuje srdeční výkon. Hnědé zabarvení kůže, tak zvaná hyper pigmentace, může být následkem snížení kortizolu. Kortizol totiž reguluje výše hladin jiných hormonů a jeho nízká hodnota aktivuje melanocytové buňky zodpovědné za pigmentové skvrny na kůži. Mezi významné efekty nízkého kortizolu patří slabost, dehydratace a snížená schopnost bojovat s infekcí, zraněními a také se stresem. Tyto problémy se často projeví během období extrémního stresu nebo při zranění.

Zdroj: Nízká hladina kortizolu

Diskuze

V diskuzi TIPY PRO SNIZENI KORTIZOLU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Luky.

Zdravim ctenare. Rad bych prispel svym novym clankem s tipy pro prirozene snizenu kortizolu. Jde hlavne o stravu a pohyb, ale take cilene vyhybani se stresovam situacim a vjemum. Podrobne v clanku na blogu Blendea zde - www.blendea.cz/jak-s… Preji hezky den :)
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Tipy pro snizeni kortizolu

Léčba nízké hladiny kortizolu

Před samotnou léčbou nízké hladiny kortizolu musí být provedeny testy, které prokážou nízkou hladinu kortizolu. Pro stanovení přesné hladiny kortizolu se používají krevní testy, které mohou jednoznačně prokázat chorobně nízkou hladinu kortizolu. Také se dají provádět testy pomocí rozboru moči nebo se používá metoda rozboru slin, ve kterých se dá také nalézt a změřit přítomnost kortizolu a zkontrolovat jeho úroveň. Krevní testy jsou z těchto metod nejpřesnější, protože sledují několik různých hormonů, které stimulují uvolňování kortizolu a mají přímý vliv na jeho množství. Nízká hladina kortizolu může být zvýšena podáním syntetických steroidních hormonů. Medikamentózní léčba nízké hladiny kortizolu se proto skládá jednak z přímé náhrady kortizolu podáním léku hydrocortison nebo prednison, a k tomu je ještě medikamenty upravena nerovnováha prvků sodíku a draslíku, které jsou ovlivněny nízkou úrovní kortizolu v krvi. V rámci léčby bude lékař hledat i konkrétní příčiny nebo choroby, které mohou mít dopad na tvorbu kortizolu. Pokud je zjistí, tak budou ošetřeny další specifickou léčbou, která ve svém důsledku také povede k úpravě nízké hladiny kortizolu.

Zdroj: Nízká hladina kortizolu

Diskuze

V diskuzi ŠPATNÉ DÝCHÁNÍ OD PÁTEŘE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Katerina.

Dobrý den chtela jsem se zeptat ci těžké dychani může být od zad? Mam problemy ze zady ze zebry lopatky a krcni páteří mela jsem veskere vysetreni ktere dopadlo dobře,cose tyce srdce plic mela jsem take magnetickou rezonanci.u lopatek na hoře semy delaji boule ktere me boli a strili do hrudi a obcas me brni ruka levá může to být od te páteře ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka.

Dobrý den. Prosím o radu týkající se zvýšeného kortizolu. Jsem 2 rokem po odoperování druhého vaječníku a jelikož mi je 40 let, beru antikoncepci jako náhradu hormonů. Stále se potýkám s fyzickou únavou, podrážděností, bušením srdce, pocitem sevřené hrudi a těžším dýcháním. Některé dny jsou lepší některé horší. Lékař vše přičítal menopauze, ale po čase z krve zjistil, že mám vysoký kortizol. Poslal mě na rentgen mozku a ultrazvuk nadledvinek, vše s negativním výsledkem. Poté mě poslal na endokrinologii a tam mi z moče zjistili hraniční hodnoty kortizolu. Objednali mě za půl roku na kontrolu. Ráda bych se zeptala, zdali netušíte, čím si kortizol mohu zvyšovat, ale především čím si jej mohu snížit. Je vůbec možné jej opět dát do normálu? Snažím se denně cvičit jogu, zdravě jíst a dostatečně pít (vodu, černý čaj), nebýt ve stresu, ale stavy únavy se stále vracejí. Předem Vám děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Špatné dýchání od páteře

Musíte mít pozitivní pohled na svět kolem sebe!

To, jak vnímáte skutečnost, těsně souvisí s vylučováním kortizolu. Pokud se cítíte nejistí, bezradní, jste plní nervozity, vylučuje se mnohem více kortizolu. Hladinu kortizolu můžete mít pod kontrolou i manipulací s příjmem sacharidů, protože inzulín a kortizol jsou vůči sobě v přímé úměře. Existuje celá řada postupů na odbourávání stresu, jako jóga či meditace, které vyvolají pokles kortizolu, což umožní dosáhnout dalších pokroků v posilovně. V jedné studii museli vzpěrači po svém tréninku zařazovat ještě autogenní trénink. Díky tomu klesla hladina kortizolu, což bylo spojeno s dlouhodobým zvýšením jejich výkonnosti.

Zdroj: Jak snížit hladinu kortizolu při zátěži

Poradna

V naší poradně s názvem PRIZNAKY PO PODVAZANI VAJECNIKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bobina.

Dobry den, je mi 40 let.Mam prosbu.Presne pred tremi lety v zari jsem mela mimodelozni tehotestvi.Mela jsem krvacei do bricha a ohrozeni zivota.Nechala jsem si podvazat vajecniky a od te doby jsem stratila chut na vse. Jidlo, sex zadna chut,moc nejim, tlostnu.Mam silne bolesti v krcni pateri, boli me ruce.Za rok jsem pribrala o 18kg. cvicim pohym mam taky, ale nic nepomaha.Partnera nemam rok a 8 mesicu.Menstruaci mam obcas nepravidelnou, po 22 az 25 dni. Spatne spim,chrapu moc hlasite.Pali me spodek pri moceni, mam strasne moc smradlavy vytok z pochvy, sprchuji se dene ,nekdy az 2x za den.holim se.Potrebovala bych prosim poradit co muzu udelat,muzou to byt nejake priznaky po sterilizaci vajecniku. dekuji s pozdravem bobina

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Příznaky, které popisujete velmi pravděpodobně souvisí se zákrokem na vaječníkách. Došlo u Vás zřejmě k poklesu hladiny estrogenu (ženský pohlavní hormon) a díky tomu se cítíte tak mizerně. Doporučuji navštívit svého gynekologa a svěřit se mu se svými problémy. Lékař Vám může předepsat hormonální substituční léčbu, která u Vás dorovná hladinu hormonů na správnou úroveň a rázem se Vám zlepší kvalita života.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Priznaky po podvazani vajecniku

Dodržujte svědomitě jak tréninkový, tak stravovací program.

Pokud vynecháváte jídla, vede to k zvýšení hladiny kortizolu. Pokud jídlo nahradíte kofeinovým nápojem, hladinu kortizolu tím také zvýšíte. Menší a častější porce jídel mají také vyšší termogenní efekt (postprandiální termogeneze), než když jíte zřídka a větší porce. Častější a menší porce jídel jsou spojeny s nižší produkcí kortizolu, což vede k vyššímu odbourávání tuků, větším pokrokům při tvorbě svalové hmoty a zároveň k vyšší úrovni energie.

Zdroj: Jak snížit hladinu kortizolu při zátěži

Poradna

V naší poradně s názvem ZVÝŠENÁ HODNOTA CRP se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nevyjel.

Dobrý den,
při kontrole u lékaře mi kromě jiného zjistili zvýšenou hodnotu CRP tj. 7,7
ale nic mi neřekli. Přesto bych chtěl vědět jestli tato zvýšená hodnota
je ještě akceptovatelná nebo je nutné požadovat antibiotika. Pravdou je,
že mi mírně bolí v krku a hlavně mi delší dobu bolí zub (asi dásno).
Děkuji za radu
Jaroslav

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hladiny mezi 3 mg / l až 10 mg / l jsou mírně zvýšené a obvykle jsou důsledkem chronických stavů, jako je cukrovka, hypertenze nebo faktory životního stylu, včetně kouření tabáku a sedavosti. Mírně zvýšené hladiny CRP mohou být také způsobeny revmatoidní nebo infekční artritidou, ke které dochází při infikování kloubu.
Zpozornět je třeba až u hodnot hladiny CRP nad 10 mg / l. To už jsou významně zvýšené hladiny CRP, ke kterým obvykle dochází u závažných infekcí, jako jsou bakteriální nebo plísňové infekce. U přibližně 80 procent případů s hodnotou hladiny CRP vyšší než 10 mg / l, je na vině infekce.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zvýšená hodnota CRP

Nízká hladina kortizolu

Někdy se může stát, že kortizol klesne příliš a může tak způsobit nemalé problémy. Hladina kortizolu musí být stále přirozeně vyrovnaná ve své charakteristické křivce. Za normálních podmínek je kortizolu nejvíce ráno a dopoledne. Od oběda k večeru hladina kortizolu klesá a v noci je nejnižší. Jak se projeví nízká hladina kortizolu a jaká je její léčba, je popsáno v tomto článku: nízká hladina kortizolu.

Zdroj: Jak snížit hladinu kortizolu při zátěži

Diskuze

V diskuzi MINERÁLKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslava Žáková.

Po zjištění, že mám dnu,jsem se půl roku držela stranou od zakázaných potravin,a po kontrolních testech mi byla zjištěna KM na horní hranici, pokles téměř o 80 jednotek,zato se mi zvýšil cholesterol ,což moc nechápu. Ale k dotazu, všude se píše,že se mají pít minerálky zásadité,patří mezi ně Ilsano z Chodové Plané?Moc děkuji za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Minerálky

Nízká hladina kortizolu - příčiny

Existují různé důvody, které mohou vést k nízké hladině kortizolu. Nízká hladina kortizolu může být způsobena některými léky nebo špatnou funkcí nadledvinek a hypofýzy. Právě špatná funkce nadledvinek a podvěsku mozkového bývají nejčastější příčinou nízké hladiny kortizolu. Mezi primární příčiny nízkého kortizolu proto patří atrofie nadledvinek v důsledku nádoru nebo zánětu, který způsobuje odumírání buněk nebo autoimunní reakce. Také některé nemoci mohou mít vliv na nízkou hladinu kortizolu tím, že ovlivňují schopnost nadledvinek produkovat dostatečné množství kortizolu. Jednou z takových nemocí je autoimunitní polyendokrinní syndrom, což je autoimunitní postižení více endokrinních žláz, a vzácněji pak endokrinní porucha, tak zvaná Addisonova choroba. Addisonova choroba charakterizuje poruchu kůry nadledvinek, při které se snižuje tvorba hormonů kortizolu a aldosteronu.

Zdroj: Nízká hladina kortizolu

Poradna

V naší poradně s názvem NÁHLÝ POKLES KREVNÍHO TLAKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Němečková.

Dobrý den,po prodělaném nervovém vypětí se mi hodně snížil tlak,je možný tento důvod?Nervově jsem špatná po pohřbu manžela,tlak kolísavý,točení hlavy,lékař mi předepsal lék Elicea,a Letrox.děkuji za radu,co jiného bych měla užívat.děkuji. Marie Němečková.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Sama jste si identifikovala příčinu svého problému s krevním tlakem - nervové vypětí. Zbavte se nervového vypětí a zlepší se vám tlak. S nervovým vypětím vám pomůže lékař psychiatr. Jeho pomoc bude účinnější, než jakékoliv další léky na tlak.
Ztráta blízké osoby je vždy těžká rána a trvá dlouho, než se zahojí, někdy to nejde vůbec a opuštěná osoba pak trpí do konce života, který se jí tím ještě navíc znatelně zkracuje. Ztráta vašeho manžela je těžká, ale na druhou stranu je to příležitost k novým začátkům. Nyní jste znovu opět svobodná a měla byste začít uvažovat, jako když jste byla v době námluv. Zkuste se soustředit na své sexuální pudy a povolte jim uzdu. Kolem je mnoho mužů, kteří by mohli naplnit vaše erotické fantazie a zbavit vás úzkosti po ztrátě manžela. Věřte, že sex je nejlepším lékem na zahojení bolístky po ztrátě partnera. I když se vám to možná zdá nepatřičné o těchto tématech uvažovat, až to zkusíte, uvidíte, že to funguje a pomůže vám to nastartovat nový život naplněný radostí. Zemřelého vám už nic nevrátí, ale zažít novou lásku, vzrušení a sounáležitost stále můžete, když si to sama sobě dovolíte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Náhlý pokles krevního tlaku

Kortizol a stres

Je-li tělo dlouhodobě vystaveno každodennímu stresu, reaguje na tuto skutečnost dlouhodobě zvýšenou produkcí kortizolu. A jaké jsou následky? Vlivem zvýšené hladiny kortizolu dochází k: zvýšené chuti k jídlu (zejména na sladké a tučné pokrmy), zvýšenému ukládání tuků a zásobních látek, zvýšené únavě, špatným náladám, narušení optimální hladiny krevního cukru, narušení funkce štítné žlázy, snížení imunity a mnoha dalším obtížím (viz výše). Také „syndrom vyhoření‟ zvyšuje hladinu kortizolu v těle. Řešení uvedených problémů je nasnadě – vyhýbejte se stresu. Pakliže žijete ve stresovém prostředí, pokuste se změnit svůj životní styl: vytvořte si nový žebříček životních hodnot a priorit; vyhýbejte se lidem, kteří vám zvedají hladinu kortizolu; odpočívejte a relaxujte; užívejte vitamín C, jenž zmírňuje uvolňování kortizolu; vyvarujte se stresových situací a podobně.

Zdroj: Hormon kortizol

Poradna

V naší poradně s názvem KREVNÍ TLAK PODLE VĚKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miluše Petříčková.

Je možné užívat zázvor při vysokém krevním tlaku?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když zkonzumujete méně než 4 gramy zázvoru denně, tak se nemusíte bát žádných jeho účinků. Nad 4 gramy se dostaví první účinky, mezi které patří i snížení krevního tlaku. U každého je tento pokles tlaku jiný. Zázvor navíc v množství větším než 4 gramy zpomaluje srážlivost krve, dráždí žaludek a způsobuje pálení žáhy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nepříznivé účinky zázvoru - vysoký tlak

Hladina kortizolu

Hladina kortizolu je u zdravého jedince nejvyšší kolem šesté až osmé hodiny ranní a nejnižší o půlnoci. Obecně mají dospělí lidé mírně vyšší hladinu kortizolu než děti.

Zdroj: Hormon kortizol

Poradna

V naší poradně s názvem PRADAXA - NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den, beru skoro třetí měsíc lék Pradaxa, měla jsem trombózu v levé noze nad kolenem, tak bych se chtěla zeptat jak je to s alkoholem, za měsíc mám jít na oslavu, tak jestli se u tohoto léku může pít alkohol děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Alkohol zvyšuje účinky přípravku Pradaxa neznámým mechanismem. Alkohol při léčbě Pradaxou zvyšuje riziko krvácení a doporučuje se vyhnout se kombinaci alkoholu a léčby Pradaxou. Mírné užívání alkoholu je obecně bezpečné při užívání většiny léků na ředění krve. U zdravých dospělých se doporučuje omezit příjem alkoholu na maximálně dva nápoje denně pro muže a jeden nápoj denně pro ženy.
Konzumace vyšších dávek alkoholu může způsobit pokles množství fibrinogenu v krvi. Fibrinogen je protein, který produkují játra. Fibrinogen hraje důležitou roli při řízení průtoku krve a při podpoře srážení krve.
Již 30 gramů alkoholu — rovnající se dvěma standardním nápojům — může snížit hladiny fibrinogenu, což může ovlivnit srážení krve.
Alkohol může také ovlivnit činnost krevních destiček, což jsou složky krve, které tvoří sraženiny.
Horší je to u žen, které ve svém těle zadržují alkohol déle než muži, a jsou tak vystaveny vyššímu riziku vzniku problémů z kombinace alkoholu s léky.
Kombinace alkoholu a léků také přináší zvýšené riziko pro starší dospělé. Rychlost, s jakou tělo odbourává alkohol, se s věkem zpomaluje, což znamená, že alkohol zůstává v krevním řečišti déle.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pradaxa - nežádoucí účinky

Kortizol ve slinách

Hlavní výhodou testování slin je především rychlý a neinvazivní odběr. Rovněž není nutná žádná „předpříprava‟ vzorku. Výsledky, jež jsou k dispozici do 24 hodin, umožňují odhalit například zmíněný Cushingův syndrom či Addisonovu nemoc. Vyšetření lze provádět opakovaně během dne a bylo prokázáno, že stanovení hladiny kortizolu ve slinách v nočních hodinách je při diagnostice Cushingova syndromu (projevuje se zvýšenou tvorbou kortizolu) vhodnější než určení jeho hladiny v moči. Vyšetření slin v nočních hodinách je přínosné především u dětí, psychiatrických pacientů či u stresovaných osob.

Zdroj: Hormon kortizol

Diskuze

V diskuzi PŘÍČINA JE VE VÝŽIVĚ. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimír.

Bez vyřešení výživové příčiny cukrovky typu 2 nepřispívá podávání inzulinu k trvalému vyléčení nemoci, jen potlačuje její příznaky. Příčinou tohoto typu cukrovky je nevhodná strava, vyvolávající inzulinovou rezistenci, která způsobuje, že hladina cukru v krvi se zvyšuje na nezdravé hladiny. Poradím, jak si upravit stravu, abyste si cukrovku typu 2 sami trvale vyléčili, a inzulin jste už nepotřebovali. Kontakt tel. 608 155 338.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Příčina je ve výživě.

Dexamethasonová suprese (potlačení)

V případě zvýšené produkce kortizolu provede lékař dexamethasonový supresní test, aby určil, zda to zapříčiňuje zvýšená produkce ACTH (adrenokortikotropní hormon) v podvěsku mozkovém. Tento test je založen na ústním podání dexamethasonu (syntetický glukokortikoid) a následném změření hladiny kortizolu v krvi a v moči. Jestliže je příčina zvýšené produkce kortizolu v podvěsku mozkovém, dexamethason potlačí tvorbu ACTH, a tak sníží tvorbu kortizolu.

Existují různá schémata dávkování, ale většinou se dexamethason podává každých 6 hodin během 2 či 4 dní před odběrem krve nebo moči. Odděleně se pak sbírají 24hodinové vzorky moči před podáním a v průběhu testu, potom se změří kortizol v krvi a moči a výsledky se vyhodnotí.

Zdroj: Hormon kortizol

Diskuze

V diskuzi TRITACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel MUDr. Martin Beránek.

Dobrý den. Tritace (ramipril) 10 mg 1x denně je standardní dávka (maximální) s dobrým bezpečnostním profilem. Nežádoucí účinky se samozřejmě vyskytnout mohou. Nejčastěji je to suchý kašel, zvýšení hladiny draslíku a lehké zvýšení hladiny kreatininu (což je ukazatel funkce ledvin). Buďte proto v klidu, tento lék je ve standardní dávce poměrně bezpečný a závažné komplikace nejspíše nehrozí.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Blanka.

dobrý den,mě lékařka předepsala přímo tu nejvyšší dávku 10mg a před tím jsem nikdy na tlak neužívala,jaké mám možné ryzika.Měla jsem tlak 170/110
děkuji za reakci

Zdroj: diskuze Tritace

Zvyšujte svoji hladinu antioxidantů!

Těžký trénink vytváří volné radikály, které kromě jiného poškozují i svalovou tkáň. Volné radikály jsou příčinou zánětlivých procesů a urychlují odbourávání aminokyselin - ztrátu svalů. Pokud je tělo vystaveno zánětům, zvyšuje produkci kortizolu. Díky antioxidantům se tyto nepříznivé procesy vyvolané volnými radikály potlačují. Nejúčinějšími antioxidanty, které mají přímý vliv i na snížení hladiny kortizolu jsou především Omega 3 mastné kyseliny a vitamín C. Omega 3 mastné kyseliny jsou nejlepší jako rybí tuk získaný z těl arktických ryb, zejména lososů. Vitamín C pak nejlépe účinkuje prostřednictvím kapslí s dlouhodobým uvolňováním. Také hořká čokoláda snižuje stres a tím snižuje i hladinu kortizolu, přičemž na toto snížení stačí již jen 40 gramů hořké čokolády.

Zdroj: Jak snížit hladinu kortizolu při zátěži

Příznaky

Náhlý pokles krevního tlaku způsobuje mžitky před očima, rozostřené vidění (příčinou nedostatečné prokrvení), točení hlavy, mdloby, celkovou nevolnost.

Zdroj: Náhlý pokles krevního tlaku

Testy na kortizol

Produkce kortizolu se sleduje nejčastěji pomocí vyšetření moči a slin. Pokud je zjištěna abnormální hladina kortizolu, lékař provede další testy, aby potvrdil buď nadbytek, nebo nedostatek kortizolu a aby určil příčinu problému. Vyšetření kortizolu v krvi a moči se pak používá k diagnostikování dvou vážných onemocnění nadledvin, a sice Cushingova syndromu a Addisonovy choroby. Někteří lékaři diagnostikují Cushingův syndrom a také choroby vyvolané stresem na základě vyšetření kortizolu ve slinách, i když to není běžné.

Zdroj: Hormon kortizol

Co je to kortizol

Kortizol je hormon vylučovaný nadledvinami a žlázami hypofýzy, které k jeho produkci potřebují dostatek sacharidů a bílkovin přijatých prostřednictvím metabolismu. Kortizol v lidském těle pomáhá udržovat správný krevní tlak a zdravé kardiovaskulární funkce. Kortizol také zpomaluje zánětlivé reakce a je významnou a nezbytnou součástí vyváženého metabolismu. Kortizol je také označen jako stresový hormon, neboť správná hladina kortizolu umožňuje lidskému tělu udržovat dostačující úroveň energie a dovoluje mu tak lépe se vypořádat s emocionální nebo fyzickou zátěží. Hladiny kortizolu jsou nejvyšší v dopoledních hodinách, po obědě začnou postupně klesat až k nejnižší hladině, která je v noci. Hladina hormonu kortizol neustále kolísá.

Zdroj: Nízká hladina kortizolu

Příznaky spojené s nízkou hladinou kortizolu

Nízká hladina kortizolu bývá signalizována různými onemocnění, ale nejčastěji to je nízký krevní tlak a také hyper pigmentace. Časné příznaky jsou nespecifické a mohou být snadno zaměněny s jinými poruchami. Mezi prvotní příznaky, kterými se nízká hladina kortizolu projevuje, patří únava, bolesti hlavy, slabost, závratě a ortostatická hypotenze, což je náhlý nízký krevní tlak při vstávání do svislé polohy. Dalšími příznaky jsou nevolnost, zvracení a průjem a také neschopnost tolerovat chladné teploty. Pokud se nízká hladina kortizolu neléčí, tak se tyto příznaky postupně vyvinou do svalové slabosti, hubnutí, dehydratace, hypotenze, podrážděnosti a deprese. Nakonec přijde nadledvinová krize, která se projeví jako bolest v břiše, na zádech a na nohou, a může způsobit i kolaps periferních cév anebo může být původcem extrémní tělesné slabosti.

Zdroj: Nízká hladina kortizolu

Snížená hladina kortizolu

Hladinu kortizolu může snížit hypotyreóza (onemocnění vyvolané sníženou tvorbou a sekrecí hormonů štítné žlázy), z léků snižují hladinu kortizolu některé steroidní hormony.

Nedostatek kortizolu pak může vyvolat: zánětlivá onemocnění, depresi, nízký krevní tlak, nespavost, chronickou bolest ve svalech a měkkých tkáních kolem kloubů (fibromyalgie), u žen předmenstruační syndrom (PMS) či neplodnost, u mužů impotenci.

Zdroj: Hormon kortizol


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP