Informace od zdravotní sestry

HLAVNÍ STRÁNKA

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

POLÉVKY PŘI ŽLUČNÍKOVÉ DIETĚ

Obsah

Žlučníková dieta

Žlučníková dieta je vhodná zejména pro nemocné s chorobami žlučníku, při žlučových kamenech či střevních poruchách. Žlučníková dieta je založená na omezení spotřeby tuků. Žlučníková dieta se velice blíží jaterní dietě. Při dietě se smí používat máslo a olivový olej, ostatní tuky by se neměly používat nebo v co nejmenším množství. Příjem tuků by se měl u žlučníkové diety denně pohybovat do 60 gramů.

Nevhodné potraviny při žlučníkové dietě:

  • maso a uzeniny – tučné vepřové a hovězí, bůček, tučné salámy, klobásy
  • ryby – losos, sardinky, makrela, tuňák v oleji
  • mléčné výrobky – tučné výrobky, smetanové jogurty, tučné sýry, tvarůžky
  • vejce, tatarská omáčka
  • polévky, omáčky – tučné vývary, tučné a máslové omáčky
  • nápoje – káva, perlivé nápoje, alkohol
  • pečivo – čerstvé pečivo, sladké pečivo, smažené pečivo (například koblihy)
  • sladkosti – oplatky, čokolády, zákusky, dorty
  • ovoce – švestky, hrušky, jablka, kokos
  • zelenina – cibule, paprika, sója, zelí, luštěniny
  • koření – ostré koření, pepř, chilli, hořčice
Vhodné potraviny při žlučníkové dietě:
  • maso a uzeniny – libová masa, vnitřnosti, kvalitní šunky
  • ryby – treska, filé, tuňák
  • tuky – olivový olej, máslo, margaríny na mazání
  • mléčné výrobky – nízkotučné sýry a výrobky
  • polévky – netučné vývary
  • pečivo – celozrnný a pšeničný chléb
  • obilniny – ovesné vločky, rýže, mouka, těstoviny
  • cukry – třtinový, hroznový, bílý cukr, med
  • ovoce – jablka bez slupky, banány, citrusové plody
  • zelenina – cokoliv kromě výše uvedené nevhodné zeleniny
  • koření – skořice, anýz, kmín, bobkový list, rajský protlak

Zdroj: Žlučník

Poradna

V naší poradně s názvem VHODNÉ POTRAVINY PŘI ŽLUČNÍKOVÉ DIETĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta Svobodová.

Dobrý večer,

prosím o radu, zda při žlučníkové dietě mohu použít zakysanou smetanu obsah tuku 8 - 12% , vývar z krůtích krků a kuřecí játra.

děkuji Svobodová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zakysanou smetanu používat můžete, ale jen jednou dvakrát do týdne. Vývar a játra nejsou naškodu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vhodné potraviny při žlučníkové dietě

Nevhodné potraviny

Zakázané potraviny při problémech se žlučníkem:

  • okoláda, kakao, cukrářské výrobky, čerstvé pečivo
  • káva, alkohol
  • ovoce s malými zrníčky (borůvky, ostružiny, maliny a podobně)
  • nadýmavá zelenina (kapusta, zelí, luštěniny a podobně)
  • pálivá zelenina – česnek, chilli papričky, papriky, cibule
  • pálivé a dráždivé koření
  • vejce, zejména ne vaječný žloutek
  • tučné a polotučné mléčné výrobky
  • tučná, smažená, uzená jídla, ryby a masa
  • pochutiny: masox, hořčice, worcester, maggi, majonézy, ostré koření, sójová omáčka, instantní polévky, instantní pokrmy, tatarská omáčka, dresinky
  • tučné vývary

Toto je pouze orientační výčet nevhodných a vhodných potravin při žlučníkové dietě. I přes určitá omezení může být jídelníček pro tuto dietu pestrý a lákavý a hlavně může poskytnout potřebné množství jednotlivých živin i ochranných látek.

Zdroj: Vhodné potraviny při žlučníkové dietě

Vhodné a nevhodné pití

Je zakázaný alkohol v jakékoli podobě! Tudíž NE destiláty, víno, pivo, dále ne kávu s kofeinem a sedlinou (turek), nápoje sycené CO2, espreso, piccolo, teplé nápoje z automatů na lačno.

Zdroj: Vhodné potraviny při žlučníkové dietě

Poradna

V naší poradně s názvem POLÉVKY. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva..

Můžu polévku kuřecí vývar z ní.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jestli myslíte kuřecí polévku při léčbě Warfarinem, tak samozřejmě můžete. Kuřecí maso obsahuje jen zanedbatelné množství vitamínu K, který ovlivňuje účinky Warfarinu. Ani vývar z kuřecího masa nebude obsahovat vitamín K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dotaz

Žlučníkové kameny léčba

Žlučníkové kameny, které způsobují koliky nebo záněty, se obvykle odstraňují chirurgicky. Ty malé žlučníkové kameny se většinou dostanou do střeva a odejdou samovolným způsobem ven stolicí. Součástí léčby je také přísná žlučníková dieta. Žlučníkové kameny jsou někdy podkladem pro nádorový růst. V některých případech zůstávají kameny v těle dlouhé roky a nezpůsobují žádné potíže.

Zdroj: Žlučníkové kameny

Diskuze

V diskuzi PURINY TABULKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří.

Dobrý den.Prosím poradit jaké polévky vařit při zvýšení kyseliny močové?
Děkuji s pozdravem.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a bude moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Puriny tabulka

Kapání do polévky video

Zde najdete názorné videonávody, jak připravit kapání do polévky.

Zdroj: Recepty na kapání do polévky

Poradna

V naší poradně s názvem VHODNÉ POTRAVINY PŘI ŽLUČNÍKOVÉ DIETĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta Svobodová.

Dobrý den,

ještě jednou poprosím o konzultaci.Máme dietu č. 4 a chtěla jsem se zeptat,zda je možné do tvaroh.pomaz. použít čerstvou pažitku nebo petrželku
a při vaření použít sušenou mletou cibuli/ není smažená/ a česnek jen na dochucení/ .

Velmi děkuji za odpověď

Svobodová Iveta

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dieta č. 4 je zaměřena na snížení prijmů některých tuků a cukru. Petrželka, pažitka, česnek i všechna ostatní zelenina je v dietě č. 4 povolena. Jen u květáku je omezeno množství "jen pro chuť". Tvaroh můžete použít i plnotučný, ale v ten den už nepoužívejte máslo nebo mírně omezte jiný zdroj tuku.
Co se týče sušených přísad, jako je sušená cibule nebo česnek, tak tady platí pravidlo přírodní znamená zdravé. U všech těchto sušených výrobků se používá konzervace, to znamená přidaná chemie. Cibule i česnek jsou pohodlně a běžně dostupné v přírodním stavu, tak proč je používat sušené?

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vhodné potraviny při žlučníkové dietě

Káva při jaterní dietě

Káva se smí při jaterní dietě jen slabá instantní a s mlékem. Nebo potom kávoviny jako Caro a podobně, ale pokud jste zvyklí na tureckou kávu, musíte se smířit s tím, že ji musíte při této dietě zcela vynechat.

Zdroj: Jídelníček pro nemocná játra

Poradna

V naší poradně s názvem POLÉVKY. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Jestli myslíte kuřecí polévku při léčbě Warfarinem, tak samozřejmě můžete. Kuřecí maso obsahuje jen zanedbatelné množství vitamínu K, který ovlivňuje účinky Warfarinu. Ani vývar z kuřecího masa nebude obsahovat vitamín K.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Sylva..

ano myslela jsem vyvar z domaciho kurete. Dekuji

Zdroj: diskuze Dotaz

Koření při jaterní dietě

Při jaterní dietě se jídla nesmí výrazně kořenit. Doporučuje se používat neostré koření, například bazalku, oregano, tymián, majoránku, bobkový list. Ostré koření při jaterní dietě by se nemělo používat vůbec, tudíž koření jako pepř, chilli, ostrá paprika, ostré omáčky, masox, bujóny, ocet, sůl se musí během jaterní diety vynechat.

Zdroj: Jaterní dieta

Jíška do bramborové polévky

Suroviny:

  • 2 lžíce sádla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • ½ cibule

Postup:

Na pánvi rozehřejeme sádlo, přidáme nakrájenou cibuli a orestujeme. Cibuli můžeme, ale nemusíme použít. Je to dle libosti. Poté přidáme hladkou mouku a osmažíme do hněda. Hotovou jíšku zchladíme vodou a nalijeme do polévky. Já ji nechladím a rovnou dávám za stálého míchání do polévky. Vaříme alespoň 5–10 minut na mírném ohni.

Zdroj: Jíška

Poradna

V naší poradně s názvem ŽLUČNÍKOVÉ KAMENY PŘÍRODNÍ LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Baštýřová.

Dobrý den, jak použít vlašťovičníkovou tinkturu na žlučníkové kameny, když se nesmí pít? Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Homeopatický lék Chelidonium majus 30C je tinktura z vlaštovičníku, která obsahuje jen velmi málo jedovatých látek z této rostliny a proto je možné vnitřní užívání. Homeopatický lék seženete u lékaře homeopata, jmenuje se Chelidonium majus 30C.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Žlučníkové kameny přírodní léčba

Kapání bez žloutku

Suroviny:

  • 1 bílek
  • 4 lžíce krupice
  • sůl
  • ½ lžičky mletého zázvoru

Postup:

Bílek rozšlehejte vidličkou, osolte, přidejte zázvor, krupici a vypracujte řidší těsto, které nechte chvíli stát. Potom kávovou lžičkou vykrajujte malé nočky a zavařte je do polévky. Vařte asi 8–10 minut.

Zdroj: Recepty na kapání do polévky

Vhodné potraviny

Povolené potraviny při problémech se žlučníkem:

  • ovoce a zelenina s výjimkou zakázaných, což je ovoce s malými zrníčky (borůvky, ostružiny, maliny a podobně)
  • nízkotučné mléčné výrobky
  • rýže
  • libové maso, ryby, kuřecí maso vařené ve vodě
  • z uzenin je vhodná šunka, drůbeží šunka, kladenská nebo debrecínská pečeně
  • těstoviny
  • ovesné vločky
  • vaječný bílek
  • polévky – vývary bez tuku (zeleninové pouze s povolenou zeleninou, ne nadýmavou zeleninu, jako je kapusta, zelí, luštěniny, dále pálivá zelenina – česnek, chilli papričky, papriky, cibule)
  • vhodná je mrkev, celer, petržel, špenát, malé množství květáku, brokolice, hrášku, mladé brukve, hlávkový salát, fazolka, cuketa, chřest, červená řepa, rajská šťáva a protlak, kečup (není-li ostrý)
  • alespoň dva dny staré housky a rohlíky
  • stolní voda, voda se šťávou, ovocné šťávy, mošty, džusy ředěné vodou, bylinné čaje (máta, třezalka, heřmánek, řepík, kopřiva), ruský čaj, zelený čaj, šípkový čaj, mléko dle individuální snášenlivosti
  • mlýnský pramen, minerální vody dle snášenlivosti, občas nízkostupňové pivo!
  • koření: vývar z kmínu, vývar z hub nebo z bobkového listu
  • zelené natě: zelená petržel, pažitka, celerová nať, kopr, červená sladká paprika
  • citronová a pomerančová šťáva
  • cibule na vydušení

Zdroj: Vhodné potraviny při žlučníkové dietě

Diskuze

V diskuzi KETOZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdena.

Proč se nesmí při ketóze pít káva.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Antonín.

Proč je káva při ketogenní dietě nevhodná?

Zdroj: diskuze Ketoza

Čaje na žlučník

Čaj na žlučníkové kameny: 50 g máty peprné (nať), 20 g jablečníku (nať), 20 g řepíku (kvetoucí nať), 10 g reveně. Pijeme teplý čaj půl hodiny před jídlem.

Čaj proti bolesti žlučníku: 50 g vlaštovičníku, 50 g máty peprné. Ráno a večer vypijte jeden šálek teplého čaje.

Zdroj: Žlučníkové problémy

Kapání do polévky z krupice

Suroviny:

  • 2 lžíce krupice
  • 2 lžíce mléka
  • špetka soli
  • 1 vejce

Postup:

Vejce rozšlehejte se solí, mlékem a krupicí na řídké těsto. To nalijte přes děrovanou naběračku nebo přes vidličku do polévky a vařte asi 3 minuty.

Kapání do polévky bez vajec

Zavářka z hrubé pšeničné krupice, ale i z jiných obilovin se hodí převážně do zeleninových polévek. Krupici můžete pro chuť předem lehce osmahnout na másle, ale není to nutné. Zavářku vsypte tenkým pramínkem do polévky a nechte povařit nejvýše 3–5 minut, nebo můžete již za pomoci vejce udělat takzvané žmolečky, a to tak, že krupici krátce osmažíte, do horké krupice vmícháte vejce a mícháte, až se vytvoří malé kousky – žmolečky. Pak zalijete vývarem a krátce povaříte.

Zdroj: Recepty na kapání do polévky

Homeopatie na žlučníkové kameny

Často lze těmto problémům jednoduše zabránit velmi účinným prostředkem, a to vlaštovičníkovou tinkturou, kterou si každý může připravit jednoduše sám a kterou by měl mít každý doma ve své lékárničce. Další možná homeopatika jsou Belladonna 9CH, Bryonia 9CH, Chalidonium majus 5CH a Colocynthis 9CH.

Zdroj: Žlučníkové kameny

Dieta na žlučníkové kameny

Základním pravidlem žlučníkové diety je jíst v klidu 5x denně menší porce a vyloučit z jídelníčku smažené či fritované pokrmy a pečení při vysokých teplotách. Raději pokrmy dusíme, grilujeme, vaříme, jen s minimem tuku. V dietě by měly být zastoupeny všechny tři složky potravy – cukry, tuky, bílkoviny.

Nevhodné potraviny: musíte se vyhnout živočišným tukům – tučné maso, sádlo, uzeniny a mléčné výrobky (zejména tučné sýry), vyřadit z jídelníčku nadýmavou zeleninu – zelí, kapustu, okurek, česnek, čočku a tak dále, nejíst čerstvé pečivo a kynuté těsto, nepít alkoholické nápoje a kávu, nepoužívat ostré koření a omáčky. Nedoporučují se také uzené ryby, kaviár, mák, ořechy, maliny, ostružiny.

Vhodné potraviny: do jídelníčku je třeba zařadit libové maso – kuřecí, králičí, ryby, hovězí, libová šunka. Používáme jenom zdravé tuky – olivový olej, slunečnicový olej, jen v malém množství. Z mléčných výrobků je vhodné netučné mléko, sýry, tvaroh a jogurtové nápoje. Upřednostňujeme kořenovou zeleninu – celer, petržel, dále květák, listový salát, rajčata, brambory, z ovoce to jsou banány, broskve, jablka, meruňky, nektarinky. Kořeníme sušenou zeleninovou natí, koprem, pažitkou, bazalkou, kmínem, bobkovým listem, sladkou paprikou. Pijeme hlavně bylinné čaje.

Zdroj: Žlučníkové kameny

Kapání do polévky z hladké mouky

Také toto kapání patří mezi velmi rychlé zavářky. Připravuje se z vejce smíchaného s trochou mouky na řídké těstíčko. To pak lijeme přes vidličku do vroucí polévky a vaříme asi 3 minuty. Kapání má tu výhodu, že si jej můžeme přikořenit podle chuti, přidat trochu sýra či zelených bylinek podle možností.

Suroviny:

  • 2 vejce
  • 3–4 lžíce mléka
  • cca 4 lžíce hladké mouky
  • sůl, pepř, bylinky

Postup:

Vejce rozšlehejte, můžete přidat lžíci vody a po lžících přidávejte hladkou mouku. Směs pak rozšlehejte vidličkou do hladka. Těstíčko by mělo být tekoucí, ale ne úplně řídké. Kapání vlijte do vroucí polévky přes vidličku a nechte asi 3–4 minuty provařit.

Zdroj: Recepty na kapání do polévky

Vejce

Vejce, pomazánky z vajec, tatarka či majonéza patří do nevhodných potravin při této dietě.

Zdroj: Jaterní dieta – vhodné potraviny

Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Válková

Gabriela Štummerová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP