Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

POTÍŽE SE ŽLUČNÍKEM PŘÍZNAKY

OBSAH

Žlučník v těhotenství

Podrážděný žlučník se může v těhotenství objevit. Pokud se jedná pouze o dietní chybu, je dobré tento stav řešit dietou a potíže se žlučníkem samy odezní. Výborný je i žlučníkový a mátový čaj na odeznění nepříjemných problémů se žlučníkem v těhotenství. Tento čaj se pije 2x až 3x denně a neublíží miminku. Samozřejmě je důležitá konzultace s gynekologem.

Zdroj: Podrážděný žlučník

Poradna

V naší poradně s názvem ŽLUTÁ STOLICE U DOSPĚLÉHO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rudolf kuncl.

měl jsem potíže se žlučníkem a se žlučníkovými kamínky.po
návratu jem drřel dost přísnou dietu.Přesto se mně objevila žlutá stolice.Bolesti žaludku nemám ani stolice neni bolestivá.Jaké mohu použít léky?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Místo léků a přísných diet zkuste normální vyváženou stravu. Ráno 100 gramů ovesných vloček do 250 g nízkotučného kefíru, který může být oslazen lžičkou medu. K obědu kuřecí steak s rýží a nealkoholické pivo. K večeři pak pečené libové maso s vařeným nebo pečeným bramborem a s nějakým zeleným salatem v citronové šťávě. Mezi těmito hlavními jídly dávejte svačiny (jogurty, ochucené tvarohy, ovoce). Důležité je také se správně hýbat, aby strava mohla správně procházet zažívacím traktem, proto během dne udělejte několik dřepů, snažte se dosáhnout si na špičky s nataženýma nohama a udělejte několik cviků na zpevnění břicha. Toto vám pomůže více než další chemie prostřednictvím nových léků.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Žlutá stolice u dospělého

Podrážděný žlučník

Většina lidí vůbec neřeší, co jí, a jedí prostě to, co jim chutná. Ať to je sladké, slané nebo dělané na tuku. Přemíra tuku v naší stravě však způsobuje podráždění žlučníku. Podrážděný žlučník je nepříjemnou zdravotní komplikací, která může potkat každého člověka. Jenže mnoho postižených často ani netuší, že jejich problémy souvisí s podrážděným žlučníkem. Často příznaky přiřazují žaludečním obtížím nebo jen tomu, že se přejedli nebo něco špatného snědli. Pokud se však problémy se žlučníkem neodhalí včas, budou se většinou zhoršovat. Podrážděný žlučník se musí zklidnit přísnou dietou s omezením tuků.

Zdroj: Podrážděný žlučník

Diskuze

V diskuzi PŘÍZNAKY TĚHOTENSTVÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marki.

Dobře napsaný článek. Osobní zkušenost a příznaky těhotenství si můžete přečíst na této stránce zdravotniradce.cz/pr…

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Karolína.

Zdravím, já měla problémy spíše po porodu. Hlavně co se týče intimních partií. Moc jsem nevěděla co s tím, ale pak jsem narazila na kliniku: www.labioplastika-pr… kam jsem teda nakonec i zašla a byla jsem šťastná jak blecha, když jsem viděla výsledky po pár týdnech od plastiky. Opravdu je nejlepší něco s tím dělat, když nejste spokojené s tím, jak to tam dole vypadá, nebo vás to trápí i zdravotně.

Zdroj: diskuze Příznaky těhotenství

Proč mě bolí žlučník

Podrážděným žlučníkem může trpět i mladý člověk. K záchvatům přispívá (či je způsobuje) ostré, kořeněné nebo tučné jídlo a hektický způsob života plný stresu. Svoji roli zde hrají i rodové dispozice. V případě větších problémů a bolestí navštivte okamžitě lékaře.

Zdroj: Co dělat s podrážděným žlučníkem

Poradna

V naší poradně s názvem NOČNÍ BOLEST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Biolková.

Kolem 1 hodiny v noci začne bolest zad pod lopatkami.Někdy je to jen tato bolest, jindy se mění a šíří do pravého boku. Myslím, že to souvisí se žlučníkem? Ve žlučníku mám dva kameny cca 2 cm velikost. Mám za to, že nejlepší bude operace?
Dodržuji dietní stravu, nejprve byly bolesti jednou za půl roku,ale v poslední době skoro obden.
S lékařem jsem se dohodla na tom, že jak se rozhodnu, pošle mě na chirurgii.Ale chci mít jistotu, zda to nemůže být ještě jiná příčina.
V posledních dvou letech žiji v permanentním stresu, jsem přepracovaná a unavená.


Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Mít dva kameny ve žlučníku není žádná banalita, protože hrozí ucpání žlučovodu, ukrutná bolest a ohrožení života. Určitě bude vhodné co nejdříve naplánovat operativní odstranění kamenů nejlépe laparoskopií, ať nemáte velké jizvy. Bolest mezi lopatkama zřejmě nebude souviset se žlučníkem. Pro utlumení bolesti bude třeba zahájit speciální posilovací cvičení a přibrzdit ve vašem stresujícím způsobu života. Stres produkuje v těle kyselé prostředí a z toho pak vznikají bolesti svalů. Když setrváte v současném životním stylu, tak zanedlouho se přidají další komplikace a kvalita vašeho života se bude více zhoršovat. Začněte žlučníkem a pak pokračujte u ortopeda s odstraněním bolesti mezi lopatkama.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Noční bolest

Kde bolí žlučník

Příznaky podrážděného žlučníku se dostaví bezprostředně po jídle. Objeví se pocity nafouklého břicha a intenzivní plnosti, prudká bolest vystřelující pod žebro, zvracení nebo pocit na zvracení, říhání a případně i mírné zežloutnutí bělma.

Zdroj: Co dělat s podrážděným žlučníkem

Diskuze

V diskuzi PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dášena.

Jak se dívám na ty příznaky, tam mám pocit, že mám taky červy. Lidi, vy tomu vážně věříte?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Sylva K.

Jak říkám, moje kamarádka má velmi dobré zkušenosti. Je to jen dopněk stravy, takže ublížit svému tělu nemůžete. Proč to nezkusit s nepodpořit trochu jeho látkovou výměnu.

Zdroj: diskuze Příznaky

Příznaky bolesti žlučníku

Hlavním příznakem je náhle vzniklá bolest v pravém nadbřišku. Bolest vystřeluje až pod pravou lopatku a do zad. Bolest je zprvu nárazovitá a kolikovitá, označuje se jako žlučníková kolika, což je silná bolest v podjaterní krajině, která přichází ve vlnách, později je ale trvalá. U poloviny nemocných je onemocnění spojeno se zvracením a nevolností. Pokud se zánět šíří na jiné orgány nebo na stěnu dutiny břišní, můžeme pozorovat vyšší teploty a třesavku.

Zdroj: Problémy se žlučníkem

Diskuze

V diskuzi LICHEN PLANUS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Konečná.

Mám v ústech rok a půl Lichen, lékařka mi předepisuje kortikoidní masti. Často se přidá stomatitis, pak je vše ještě bolestivější. Vyplachuji ústa šalvějí, občas Tantum verde, občas Corsodylem.
Je ještě něco, co by mi ulevilo? Děkuji Ivana konečná

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zuzka.

Zatím nejlepší co mě o dost zmírní příznaky je užívání Aloe vera gelu. Prodávají v lékárnách, ale i např. na webu prozdraví. Pravda je, že když si udělám pauzu tak se mi potíže opět objeví, tak začnu na nanovo. Přeji úspěšnou léčbu.

Zdroj: diskuze Mám nárok na dávky při nemoci s crohnovou nemocí

Špatná koncentrace a potíže se spánkem

Anémie zabraňuje okysličení mozku, což vede k nespavosti, potížím se soustředěním a závratím.

Zdroj: Příznaky chronického onemocnění ledvin

Poradna

V naší poradně s názvem ROZBÍJENÍ ŽLUČNÍKOVÝCH KAMENŮ ULTRAZVUKEM LERV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Metoda LERV je vhodná pouze pro 20% případů žlučníkových kamenů. Ostatní pacienty je třeba léčit jinými metodami, nejefektivněji pomocí laparoskopie. Zeptejte se svého lékaře, zda-li je pro vás metoda LERV vhodná vzhledem k typu a umístění vašeho kamínku. Teprve pak se zaměřte na vyhledání vhodného pracoviště, kde zákrok LERV provádějí. Je to například oblastní nemocnice Kolín, Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, FN Ostrava, Nemocnice Havlíčkův Brod, Krajská nemocnice Zlín, Krajská nemocnice Liberec a mnoho dalších.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petr.

Dobrý den, vaše odkazy na LERV jsou jen na močové kameny, žlučník u nás v čr jsem nenašel.. Kdyby to opravdu někde dělali se žlučníkem bylo by to bezva. Škoda.

Zdroj: diskuze Rozbíjení žlučníkových kamenů ultrazvukem LERV

Čím zklidnit podrážděný žlučník

Základem je dieta s menším obsahem tuků a přikládání studených obkladů. Záchvaty bolesti v počátečních fázích přicházejí po požití tučného nebo těžkého jídla, proto dodržování pravidel zdravého stravování může mírnit počáteční příznaky. Při velkém záchvatu se doporučuje nepřijímat potravu ústy, podávat spasmolytika, léky tlumící stahy žlučníku, a ledové obklady. U těžších případů se podává infuze a je zavedena nazogastrická sonda, což je hadička vedoucí nosem do žaludku, kde je možné odsávat obsah nebo podávat tekutou stravu či léky.

Zdroj: Problémy se žlučníkem

Diskuze

V diskuzi KRČNÍ PÁTEŘ PROBLÉMY PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaja.

Dobrý den , zkuste se spojit s Mudr. Davidem Buzkem primářem oddělení chirurgie páteře v Karvinské hornické nemocnici. Je to opravdu machr na páteř.
Mám po operaci krční páteře , všechny potíže odezněly , nebo postupně odeznívají.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mirka.

Prosím o info k operaci krční páteře.Jsem po operac ibederky a ted´ mě zlobí krční.Čekám na zvážení operačního řešení.Jaké jste měli příznaky a zda je vám lépe po operaci.Strach je veliký.CHodím do karviné.Díky za info

Zdroj: diskuze Krční páteř problémy příznaky

Příznaky cukrovky u mužů

Příznaky diabetu u mužů a žen jsou obecně podobné, ale jsou zde některé příznaky, které jsou pro muže jedinečné, jsou pro ně specifičtější. Zejména se jedná o:

  • sníženou pevnost svalové hmoty
  • opakující se tvorbu oparů nebo vyrážky kolem genitálu
  • svědění kolem penisu
  • erektilní dysfunkce

Snížená pevnost svalové hmoty

Nevysvětlitelná ztráta svalové hmoty může být známkou vysoké hladiny cukru v krvi. Pokud je hladina cukru v krvi na vysoké úrovni, dochází k odbourávání tuků a svalů. Výsledná ztráta hmotnosti je obvykle patrná u lidí s diabetem 1. typu. Nicméně to může ovlivnit i lidi s diabetem 2. typu.

Opakující se genitální potíže

Genitální potíže jsou způsobeny kvasinkovou infekcí, která nastává, pokud jsou hladiny cukru v krvi vysoké, takže dochází k vylučování cukru močí. Mezi příznaky pohlavních onemocnění patří:

  • zarudnutí žaludu
  • otok žaludu
  • svědění
  • nepříjemný zápach
  • tvorba bílého povlaku na kůži
  • bolestivost při pohlavním styku

Erektilní dysfunkce

Erektilní dysfunkce je jedním z ukazatelů diabetu. Erektilní potíže jsou způsobeny vysokou hladinou cukru v krvi, což má za následek nedostatečný přísun krve do penisu nebo poškození nervů penisu. Erektilní dysfunkce je definována jako neschopnost dosáhnout erekce a uspokojení sexuálními aktivitami.

Zdroj: Příznaky cukrovky

Poradna

V naší poradně s názvem CO JE PŘIČINOU ZELENE STOLICE USTARŠÍCH MUŽU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Je mi padesátdevět a už dva týdny mám zelenou stolici muže mi někdo poradit přícinu.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zelená stolice může souviset se žlučníkem a může být příznakem nemocí střev. Bližší informace o příčině se dají zjistit laboratorním vyšetřením stice a krve. Poproste o to svého praktického lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co je přičinou zelene stolice ustarších mužu

Příznaky menopauzy

Fyzické:

  • návaly horka
  • noční pocení
  • bušení srdce
  • nepravidelná perioda
  • přírůstek váhy, střevní potíže
  • často podrážděná, suchá vaginální sliznice, bolestivý styk
  • problémy s močovým systémem – častější infekce, únik moči
  • bolesti hlavy a kloubů
  • zhoršení kvality vlasů, pleti a zubů
Psychické:
  • problémy se spánkem
  • pocity úzkosti a napětí
  • změny nálady
  • výpadky paměti, poruchy koncentrace
  • ztráta chuti na sex

Zdroj: Přechod u žen - příznaky

Diskuze

V diskuzi PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dášena.

To máte pravdu. Tváří se to, že v tom jsou velmi zdravé látky, které nejpsíše nemohou ublížit.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel SylvaK.

A hlavně příznaky, které tam jsou popsány, trápí čas od času všechny moje známe včetně mě. Takže jsem klidná :D

Zdroj: diskuze Příznaky

Změny v močení

Ledviny vytvářejí moč, takže onemocnění ledvin může způsobit změnu moči. Mezi problémy močení patří pěnění nebo močení s krví. Může také způsobit časté či méně časté močení nebo změnu tlaku močení, což vyvolá potíže s močením.

Zdroj: Příznaky chronického onemocnění ledvin

Diskuze

V diskuzi MŮŽE SE AUTISMUS PROJEVIT BĚHEM ŽIVOTA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Beranová.

Můj šestiletý vnuk bouchá tělem do opěradla a tvrdí, že mu to dělá dobře. Půjde do školy. Jak lze tento zlozvyk odnaučit nebo zmírnit. Jinak nemá žádné jiné potíže. Může se autismus projevit během života? Lékařské vyšetření nezjistilo příznaky této nemoci.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Může se autismus projevit během života

Jak se projevují žlučníkové kameny

Žlučníkové kameny se projevují zpravidla tehdy, když je odtok žluči do střeva blokován mechanicky. Bolesti mohou zasáhnout celou oblast břicha, obvykle jsou však lokalizovány do oblasti žlučníku, tedy pod pravým žeberním obloukem. Objevuje se nevolnost i zvracení, přecitlivělost na potraviny, jako jsou vejce, čokoláda, arašídy, mléko. Dále se kameny projevují světlou mastnou stolicí a v případě zaklínění žlučového kamene ve žlučovodech žloutenkou.

Zdroj: Problémy se žlučníkem

Žlučníkové bylinky

Čekanka: podporuje tvorbu žluči a její vylučování, má i pročišťující účinky, snižuje hladinu cholesterolu v krvi.

Mochna nátržník: napomáhá vstřebávání tuků, snižuje hladinu cukru v krvi a působí též proti křečím žlučovodů a tlustého střeva.

Řepík: podporuje peristaltiku žlučových kamenů, navíc je též protizánětlivý a příznivě působí na krevní oběh.

Truskavec: napomáhá odstraňovat žlučníkový písek a předcházet tak tvorbě žlučníkových kamenů, pročišťuje žlučovody a má blahodárný vliv na celé žlučové ústrojí.

Zdroj: Problémy se žlučníkem

Potíže kloubů a páteře

Pokud máte potíže s klouby, nejste sami. Potíže kloubů sužují miliony lidí po celém světě, a přestože se příčině nelze zcela ubránit, nyní můžete o své klouby pečovat jednoduše a účinně tak, aby se vám ulevilo. Nejčastější příčinou potíží kloubů je osteoartróza neboli prostě artróza, při které dochází k destrukci postiženého kloubu. Zpočátku se potíže dostavují pouze při pohybu, později přicházejí i v klidu, a to se stupňující se intenzitou. Typická je citlivost na chlad a změny počasí. Ve zdravém kloubu existuje rovnováha mezi zatížením kloubních ploch a odolností chrupavky a kosti. S rostoucím věkem nebo při nadměrné zátěži, ať již v důsledku fyzické námahy nebo nadváhy, dochází k postupnému opotřebení chrupavky, kterou jsou klouby potaženy. Je čím dál méně elastická, přestává chránit kostěnou část a pružně tlumit tvrdé nárazy. Dochází k omezení pohybu a nastupují potíže. Velmi dobré výsledky v léčbě těchto potíží jsou zejména s látkami glukosamin sulfát a chondroitin sulfát.

Zdroj: Účinná kloubní výživa

Jak dlouho trvá přechod u ženy

Klimakterium probíhá u každé ženy jinak, ale jasné je, že menopauza žádnou z nás nemine. Přestože žijeme déle a jinak, na době, kdy začneme jako ženy stárnout, se nic nezměnilo. Funkce vaječníků a schopnost otěhotnět končí stále kolem padesátky. Tento fakt neovlivníme, ale můžeme se pokusit alespoň trochu ovlivnit, jaké ono stárnutí bude.

Průměrný věk menopauzy se udává často v rozmezí od 49 do 51 let. Období přechodu probíhá obvykle mezi 45. a 60. rokem věku.

Jak dlouho přechod trvá, to je individuální. Vše záleží na somatotypu ženy, genetických předpokladech, druzích absolvované léčby, životním stylu a podobně. Akutní potíže, například typické návaly, u většiny žen vymizí v průběhu prvních třech až pěti let, nicméně část žen má tyto potíže až do velmi vysokého věku. Může je pociťovat i více než dvacet let po přechodu. Také projevy chronického klimakterického syndromu mohou některé ženy zasáhnout až ve stáří.

Zdroj: Přechod u žen - příznaky

První příznaky dny

Příznaky onemocnění dnou se mohou projevovat velmi atypicky, patří mezi ně:

  • potíže s trávením (pálení žáhy, průjem, pálení v okolí konečníku);
  • bolesti svalů;
  • bolesti nervů;
  • bolesti hlavy až migréna;
  • změny na kůži (deformace nehtů, ekzém);
  • poruchy zraku.

Diagnostika onemocnění se o tyto příznaky z velké části opírá. Z testů se zjišťuje především zvýšená hladina kyseliny močové v krvi (nemusí být přítomná vždy) a nález urátových krystalů v tekutině obklopující kloub.

K projevení příznaků dny může dojít náhle, obvykle při dietetické chybě. S dnou se nejčastěji setkáte v období zabijaček a ve chvíli, kdy je člověk hodně ve stresu.

U mužů se tato nemoc objevuje okolo 40. roku věku, u žen pak okolo 50. roku věku, obvykle v souvislosti s klimakteriem.

Mezi rizikové faktory patří především:

  • konzumace tučných jídel;
  • pravidelné pití alkoholu;
  • nedostatečný pitný režim;
  • nedostatek pohybu;
  • nadváha;
  • vrozený defekt metabolismu purinů;
  • zvýšená tvorba kyseliny močové (metabolické poruchy při její syntéze);
  • nedostatečné vylučování kyseliny močové ledvinami (porucha ledvin);
  • užívání některých léků (diuretika).

Zdroj: Dna - příznaky

Žlučníková dieta

Základem žlučníkové diety (při podráždění žlučníku) je úplná změna stravovacích návyků a alespoň do pominutí problémů vynechání tučných, smažených a výrazně sladkých jídel, jež stav zhoršují. Lékaři doporučují jíst suchary a dopřávat si vlákninu, která napomůže správné činnosti střev. Měli byste též minimálně kořenit a nejíst cibuli, česnek a majonézu. Vyřadit ze svého života byste měli i alkohol. Dále se vyhýbejte syceným nápojům, ale pijte alespoň dva litry vhodných tekutin denně. Do jídelníčku pak zařaďte hodně zeleniny, nízkotučné mléčné výrobky, ryby, bílé maso a vlákninu. Jídlo se doporučuje připravovat v páře, dušením a vařením.

Zdroj: Co dělat s podrážděným žlučníkem


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP