Téma: 

potraviny snižující kyselinu močovou


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

POTRAVINY SNIŽUJÍCÍ KYSELINU MOČOVOU

Co je kyselina močová

Kyselina močová vzniká v lidském těle jako důsledek rozkládání purinů, které člověk přijímá v potravě a zároveň si je ale dokáže i sám syntetizovat v játrech. Kyselina močová se v těle šíří krví a vylučuje se močí. Vysoká hladina této kyseliny má negativní vliv na zdravotní stav člověka, k tomu může dojít tím, že člověk přijímá příliš mnoho purinů v potravě, nebo jeho tělo nedokáže puriny eliminovat, případně nemusí správně fungovat ledviny. Vysoká koncentrace kyseliny močové v těle se projevuje nejen pocitem únavy, ale i záněty kloubů (často právě kyselina močová způsobuje u člověka dnu) a tvorbou ledvinových kamenů.

Detail odstavce: Co je kyselina močová
Zdroj: Potraviny snižující kyselinu močovou
Zveřejněno: 15.9.2018


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Obsahují doplňky Omega 3 kyselinu močovou?

Dobrý den, nikde jsem se nedočetla, jestli obsahují potravinové doplňky s rybím tukem Omega 3 kyselinu močovou a zda je vhodné je užívat při onemocnění dnou? děkuji za odpověď Petra Jarolímová

Zdroj: diskuze Obsahují doplňky Omega 3 kyselinu močovou?
Odesláno: 4.8.2015 uživatelem Petra Jarolímová
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

JAK SNÍŽIT KYSELINU MOČOVOU

Puriny a kyselina močová

Puriny se vyskytují vesměs v každé rostlinné i živočišné potravě, jsou součástí dědičné informace každé buňky. Rostlinné buňky obsahují menší množství purinů oproti živočišným, které jich mají daleko více. Každý člověk v krvi kyselinu močovou má, ale každý samozřejmě v jiném množství. Tvoří přirozený koncový produkt právě při odbourávání purinů. V těle ji máme složenou ze dvou zdrojů, což jsou potravinové puriny a puriny vytvořené při odbourávání buněk v těle, tedy při látkové výměně.

Detail odstavce: Puriny a kyselina močová
Zdroj: Jak snížit kyselinu močovou
Zveřejněno: 29.3.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: Prosím o pomoc

Stačí zajít za obvodním lékařem a ten předepíše odběr krva na kyselinu močovou. Zajímalo by mě jaký typ jim přijde vhodný na Dnu, je mi 41 a teď mi byla zjištěna vysoká hladina kyseliny močové a jsem tudíž ohrožená propuknutím Dny. Zajděte tam, může vám pak pomoci dieta a léky snížit kyselinu močovou a můžete mít klid.

Zdroj: diskuze Prosím o pomoc
Odesláno: 17.3.2016 uživatelem Petra
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

PŘÍRODNÍ PROSTŘEDKY NA SNÍŽENÍ KYSELINY MOČOVÉ

Proč je vysoká hladina kyseliny močové v krvi?

Ačkoli ledviny obvykle udržují hladinu kyseliny močové ve zdravé úrovni, tak někdy nejsou schopny to udělat dostatečně a nadbytek kyseliny močové je pak zachován v krvi, kde dále koluje.
Dvě z hlavních příčin vysoké hladiny kyseliny močové v krvi jsou:

  • Ledviny nepracují s plným potenciálem tak, aby byly schopny zpracovat a vyloučit kyselinu močovou dostatečně rychle.
  • V organismu je mnoho metabolizujících purin, což i u zdravých ledvin vrací kyselinu močovou zpět do oběhu a výsledkem je vysoké množství kyseliny močové v krvi.


Detail odstavce: Proč je vysoká hladina kyseliny močové v krvi?
Zdroj: Přírodní prostředky na snížení kyseliny močové
Zveřejněno: 2.10.2012


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

LÉKY NA KYSELINU MOČOVOU

Jak probíhá odstranění kyseliny močové z těla

Kyselina močová je produkt rozpadu purinů, které jsou součástí mnoha potravin. Zvýšená hladina kyseliny močové v krvi se označuje jako hyperurikémie. U některých lidí s hyperurikémií se vyvine dna. V případě, že ledviny nejsou schopny eliminovat kyselinu močovou, probíhá krystalizace a vznikají usazeniny kolem kloubů, což vede k zánětu kloubů. Existují prostředky, které mohou pomoci eliminovat kyselinu močovou a zlepšit zdravotní stav. Měli byste především změnit svůj životní styl a stravu. Ujistěte se, že konzumujete zdravou výživu bohatou na čerstvou zeleninu a ovoce. Vyhněte se masu, mořským plodům a celým zrnům. Také byste měli omezit konzumaci alkoholu, potravin s vysokým obsahem nasycených tuků a zpracovaných cukrů, jako je například fruktózovo-kukuřičný sirup. Ujistěte se, že pijete hodně vody. Pokud bude vaše tělo hydratované, bude eliminovat toxiny a nadměrnou kyselinu močovou, popíjejte nejlépe přírodní šťávy, vodu a bylinné čaje. Důležitá je duševní hygiena a pro snížení stresu je dobré zapojit do běžné rutiny jednoduché pohybové aktivity.

Detail odstavce: Jak probíhá odstranění kyseliny močové z těla
Zdroj: Léky na kyselinu močovou
Zveřejněno: 21.11.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: dotaz

Mám cholesterol 9,8 a kyselinu močovou 472,mohu si pomoci užíváním kyseliny listové? děkuji pech

Zdroj: diskuze Dotaz
Odesláno: 27.5.2013 uživatelem jiří pech
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

LÉKY NA KYSELINU MOČOVOU

Léčba dny bylinkami

Organismus nemocného není schopen vyplavit ven z těla dusíkaté produkty metabolismu (puriny), které se vyznačují nadměrnou tvorbou kyseliny močové, a to v důsledku nedostatku trávicího enzymu urikázy (oxiduje kyselinu močovou) a většinou naprosto nevhodného jídelníčku a oslabené funkce vylučovacího ústrojí. Kyselina močová se pak zcela nevyloučí ven z organismu a část se v krystalické formě usazuje v kloubech a jiných málo prokrvených tkáních nebo se ukládá ve formě močových kamenů. V krvi se pak nachází velké množství kyseliny močové, postižený kloub nateče, zrudne a intenzivně bolí, nehledě na případné záchvaty. Naprosto nezbytná je úprava jídelníčku (bez masa, piva, vína a tvrdého alkoholu), úprava překyselení organismu, změna životního stylu, podpora vylučování, dodržování pitného režimu (litry pramenité vody) a průběžná detoxikace.

K tomu dobře poslouží například tinktury Fazol, Kukuřice, Plavuň a Tužebník, které snižují produkci kyseliny močové. Základem úspěchu je i pitná rašelina pro celkovou detoxikaci.

Potraviny, které byste měli jíst:

  • kurkumin – jde o silný protizánětlivý prostředek, který je důležitý při ochraně ledvin;
  • bromelain (v ananasu) – má analgetické a protizánětlivé účinky;
  • lněné semínko – pomáhá snížit hladinu kyseliny močové v krvi.

Detail odstavce: Léčba dny bylinkami
Zdroj: Léky na kyselinu močovou
Zveřejněno: 21.11.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

POTRAVINY SNIŽUJÍCÍ KYSELINU MOČOVOU

Které potraviny pomáhají snížit podíl kyseliny močové v krvi

Třešně

Výhodou třešní je, že mají protizánětlivé látky (antokyany), které také snižují hladinu kyseliny močové. Látky v třešních zabraňují krystalizaci této kyseliny a jejímu následnému ukládání do kloubů. Třešně je dobré jíst i jako prevenci proti zánětům a bolesti.

Jablka

Jablka obsahují kyselinu jablečnou, která neutralizuje kyselinu močovou v krvi.

Jablečný ocet

Stejně tak je vhodné užívat i jablečný ocet. Doporučuje se třeba přidat 3 čajové lžičky jablečného octa na 1 sklenici vody. Tento "nápoj" pít pak 2 - 3x denně.

Banány

Banány obsahují nejen velké množství vlákniny a antioxidantů. Jsou v něm látky, které regulují i hladinu cukru v krvi, pomáhají při hubnutí, zlepšují zdraví trávicího traktu i srdce, atd. v neposlední řadě zlepšují i zdraví ledvin. A zdravé ledviny se dokážou lépe vypořádat s puriny a kyselinou močovou.

Jahody a borůvky

Protizánětlivé vlastnosti bobulí jako jsou právě jahody a borůvky mají také pozitivní vliv na snižování hladiny kyseliny močové v krvi.

Zelenina

Hladinu kyseliny močové v krvi ovlivňuje také konzumace rajčat, okurek či brokolice. Všeobecně se doporučuje si některou tuto zeleninu dát ještě před konzumací jídla, látky obsažené v této zelenině totiž brání zvýšené tvorbě této kyseliny.

Semena celeru

Stejně tak konzumace těchto semen slouží jako prevence i léčba vysoké hladiny kyseliny močové v těle.

Fazole pinto

Tento druh fazolí obsahuje vysokou dávku kyseliny listové, která přirozeně a účinně snižuje množství kyseliny močové. Podobně působí ale i slunečnicová semínka a čočka.

Oleje

Na snížení kyseliny močové v krvi se doporučuje také využívat při vaření olivový olej lisovaný za studena. Jeho výhodou je, že obsahuje antioxidanty a má protizánětlivé vlastnosti.

Voda

Dostatečná konzumace vody (ne slazených nápojů!) napomáhá vyplavování toxinů a tedy i kyseliny močové z těla.

Zelený čaj

Každodenní konzumace zeleného čaje pomáhá léčit vysokou hladinu kyseliny močové v krvi. Zelený čaj pomáhá při léčbě hyperurikémie, i vysoké hladiny kyseliny močové. Jeho pití zároveň snižuje riziko vzniku dny.

Vápník a vitamín C

Potraviny obsahující vitamín C pomáhají udržovat hladinu kyseliny močové, protože kyselina citrónová tuto kyselinu rozpouští a následně ji pomáhá vyplavit z těla. Vhodné jsou různé druhy ovoce a některé zeleniny jako kiwi, guava, pomeranč, citrón, rajčata a zelená listová zelenina.

I vápník obsahuje látky vhodné k rozpouštění kyseliny močové, a proto je důležité, aby se vápník objevoval v každodenní stravě.

Omega 3

K udržení optimální hladiny kyseliny močové v těle mohou sloužit i omega 3 mastné kyseliny, obsažené ve lněných semínkách, lososu, makrele, sledích, sardinkách, vlašských ořechách atd. Potraviny s omega 3 mastnými kyselinami se totiž podílejí na snižování otoků a léčbě zánětů.

Detail odstavce: Které potraviny pomáhají snížit podíl kyseliny močové v krvi
Zdroj: Potraviny snižující kyselinu močovou
Zveřejněno: 15.9.2018


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: kyselina močová

Dobrý den.Mohu na kyselinu močovou požívat syrovou cibuli nebo
citron? Děkuji.

Zdroj: diskuze kyselina močová
Odesláno: 13.7.2015 uživatelem Antonín Beer
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

POTRAVINY SNIŽUJÍCÍ KYSELINU MOČOVOU

Jak snížit množství kyseliny močové v těle

Doporučuje se omezit množství alkoholu a kávy, protože obě látky podporují produkci purinů, a tím přispívají k většímu množství kyseliny močové v krvi. Ke snížení této kyseliny v těle je třeba také pít více vody. Dokonce se doporučuje pít citrusové limonády a šťávy v případě, že člověk trpí ledvinovými kameny vzniklými z nadbytku kyseliny močové.

Ke snížení kyseliny močové v krvi přispěje také změna jídelníčku, kdy je vhodné omezit zvířecí bílkoviny obsahující velké množství puriny (vnitřnosti, ale i mořské plody). Vhodné jsou naopak potraviny s nízkým obsahem sodíku, ten se totiž také podílí na zvyšování hladiny kyseliny močové v těle. Doporučují se konzumace potravin s nízkým obsahem purinů. Nevhodné jsou různé doplňky stravy s vysokým obsahem vitamínů C a D, protože ty zvyšují riziko vzniku ledvinových kamenů a také zvyšují hladinu kyseliny močové v těle.

Pokud lékaři předepíší léky na vysokou hladinu kyseliny močové, je třeba, aby je pacient pravidelně bral a dodržoval také doporučení lékaře.

Vhodné je také vyhnout se potravinám s vysokým podílem purinů (červené maso, vnitřnosti, mořské plody atd.) stejně tak by z jídelníčku měli zmizet slazené nápoje (i fruktózní nealkoholické nápoje). Naopak vhodná je konzumace potravin s protizánětlivými účinky, jako jsou třešně, borůvky, jahody, ananas, celer.

Na množství kyseliny močové v těle má vliv i váha člověka. Nadváha může být také příčinou vyššího množství kyseliny močové v lidském těle. Negativní vliv může mít i náhle zhubnutí.

Na množství kyseliny má vliv také acidóza (vysoka hladina kyselin v krvi, kdy je hodnota pH menší než 7).

Detail odstavce: Jak snížit množství kyseliny močové v těle
Zdroj: Potraviny snižující kyselinu močovou
Zveřejněno: 15.9.2018


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: puriny

Puriny jsou výsledkem trávení a vznikají stále. Některé potraviny vyprodukují purinů více jiné méně. To, že máte zvýšenou kyselinu močovou, i když držíte dietu znamená, že Vaše ledviny velmi omezeně tuto kyselinu pouští ven prostřednictvím moči. Existují speciální léky, které zcela zabrání vzniku kyseliny močové při trávení. Zeptejte se na ně svého ošetřujícího lékaře. Droždí bohužel obsahuje obrovské množství purinů (až 300 mg na 100 gramů) a vyprodukuje mnoho kyseliny močové, proto nelze doporučit jeho používání pro nemocné dnou. A to platí i na výrobky, kde je droždí použito při výrobě.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Puriny
Odesláno: 19.9.2015 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

JIN A JANG POTRAVINY

Velmi jang potraviny

Mezi velmi jang potraviny patří drůbež, obojživelníci, mušle, červené rybí maso, jako je tuňák, losos, mečoun.

Detail odstavce: Velmi jang potraviny
Zdroj: Jin a jang potraviny
Zveřejněno: 5.9.2018


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: Re: kyselina močová

Dobrý den, mam zvysenou kyselinu močovou v krvi, co všechno mužu pit doporučeně a co mužu pit v omezenem množví. Dekuji za odpoved

Zdroj: diskuze kyselina močová
Odesláno: 8.6.2017 uživatelem Jaroslav
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

JIN A JANG POTRAVINY

Slabě jin potraviny

Mezi slabě jin potraviny patří cibule, červená ředkvička, kořeny lotusu, květák, brokolice, růžičková kapusta, zelí, hořčice, pórek.

Detail odstavce: Slabě jin potraviny
Zdroj: Jin a jang potraviny
Zveřejněno: 5.9.2018


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Dotaz

Beru verfarin, mám léky na nemocné srdíčko a našli mi vysokou kyselinu močovou v krvi mohu pít jedlou sodu když nechci další chemii do těla

Zdroj: diskuze Jedlá soda jako lék
Odesláno: 29.11.2018 uživatelem Renata Červená
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

JAK SNÍŽIT KYSELINU MOČOVOU

Kyselina močová hodnoty

Hodnoty kyseliny močové v krvi se zjišťují odběrem krve ze žíly z ruky (vyšetření séra) nebo sběrem moči za 24 hodin. Měly být následující:

  • novorozenci 0–6 týdnů: 143–340 μmol/l (sérum)
  • kojenci 6 týdnů – 1 rok: 120–340 μmol/l (sérum)
  • děti 1–15 let: 140–340 μmol/l (sérum)
  • muži 15–110 let: 220–420 μmol/l (sérum)
  • ženy 15–110 let: 140–340 μmol/l (sérum)
  • muži, ženy 15–110 let: 1,5–4,5 mmol/d (moč)

Detail odstavce: Kyselina močová hodnoty
Zdroj: Jak snížit kyselinu močovou
Zveřejněno: 29.3.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: obsah purinů v česneku

Často používám česnek jako přírodní lék i jako koření do jídel. Zároveň trpím dnou a ráda bych se dozvěděla jestli česnek snižuje kyselinu močovou.

Zdroj: diskuze Obsah purinů v česneku
Odesláno: 15.11.2014 uživatelem Milada
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

POTRAVINY NA PODPORU ZDRAVÉ KŮŽE

Ryby

Ryby jsou dobrým zdrojem omega-3 mastných kyselin, které vyživují pokožku a zabraňují ucpání pórů a vzniku vrásek. Výbornou volbou je losos, který obsahuje asi 150 kalorií v 60 až 80 gramech. Z lososa můžete získat kromě omega-3 mastných kyselin také selen a minerály snižující riziko nadměrného slunění.

Detail odstavce: Ryby
Zdroj: Potraviny na podporu zdravé kůže
Zveřejněno: 28.11.2012

JAK SNÍŽIT KYSELINU MOČOVOU

Kyselina močová a nemoc dna

Vysoké množství kyseliny močové v krvi způsobuje jednu z nejbolestivějších forem artritidy, a to dnu. Což je vlastně nemoc kloubů. Jedná se o metabolické onemocnění, kdy ledviny mají zpomalenou schopnost vylučovat právě kyselinu močovou. Ta se většinou z těla vylučuje močí, ale pokud toho tělo není schopné, začíná se kyselina usazovat v kloubech ve formě krystalků, které způsobují těžký zánět a velice silně bolí. Často se bolest projevuje v noci nebo v ranních hodinách. Bolavý kloub je oteklý, zarudlý, horký a velice citlivý. Kůže v okolí kloubu bývá také zarudlá, napjatá, horká a lesklá. Postižený může mít zvýšenou teplotu, zimnici či malátnost. Nemoc postihuje nejčastěji muže mezi 40. a 50. rokem. Nejvíce postiženými místy jsou palec u nohy, hlezenní kloub, zápěstí nebo boltec u ucha. Při dlouhotrvající dně může dojít k poškození velkých kloubů i ledvin. Vyšší koncentrace kyseliny močové vzniká v důsledku nadměrné konzumace masa, luštěnin, vnitřností nebo přílišné konzumace alkoholu, ale ne u všech lidí se vyšší hladina kyseliny močové vyvine v dnu.

Detail odstavce: Kyselina močová a nemoc dna
Zdroj: Jak snížit kyselinu močovou
Zveřejněno: 29.3.2015

POTRAVINY SNIŽUJÍCÍ KYSELINU MOČOVOU

Co množství kyseliny močové v těle zvyšuje

Na zvýšení kyseliny močové v lidském těle mohou mít vliv nepochybně i nejrůznější léky, jako jsou například thiazidová diuretika, která slouží ke zvyšování produkce moči, čímž pomáhají držet pod kontrolou vysoký krevní tlak jejich ale nevýhodou je právě jejich podíl na zvyšování této kyseliny v těle. Dochází k tomu tak, že ledviny vytlačují z těla více tekutin, a tak se může snižovat schopnost ledvin odstraňovat kyselinu močovou. Zvýšení hladiny kyseliny močové v důsledku užívání těchto léků může mít podíl na vzniku koronární srdeční choroby a různých srdečních záchvatů.

Stejně jako tato diuretika podíl kyseliny močové v lidském těle zvyšuje i aspirin sloužící jako protizánětlivý a analgetický lék. Tento lék potlačuje krev a snižuje horečky, pokud by jeho dávky byly vysoké a časté, může dojít právě ke zvýšení hladiny kyseliny močové (jeho občasné užívání ale na to vliv nemá).

Množství kyseliny močové v krvi se může také zvýšit při používání antirejekčních léků (například cyklosporin) užívaných například při transplantaci orgánů, artritidě a jiných nemocích. Zvýšení kyseliny močové v těle v důsledku užívání těchto léků může zvýšit riziko vzniku dny a poruchu ledvin.

Na zvýšení kyseliny močové v krvi mají podíl také různé látky, které se objevují ve zpracovaných potravinách. Na každého člověka ale tyto látky působí jinak, u jednoho budou množství kyseliny močové zvyšovat u jiného ne. Mezi takovéto látky patří bezesporu guanyláty (guanylát disodný a jeho deriváty, guanosinmonofosfát, guanylát vápenatý, kanylová kyselina, guanylát dvojdraselný, guanylát draselný). Guanyláty mohou způsobovat vznik dny. Obvykle se objevují ve zpracovaném mase, obsahují ji také dresingy, instantní polévky a saláty s kuřecím masem. Obvykle v potravinách slouží ke zlepšení masných chutí.

Kromě guanylátů na podíl kyseliny močové v krvi mají vliv i inozináty (inosinát disodný, inozinát vápenáty, inozinát draselný), i ty používají potravinářské firmy proto, aby zvýšily masovou příchuti v balených potravinách. Obvykle potraviny obsahují jak guanyláty tak i inozináty, protože obě látky pak mají kombinovaný efekt pro zvýšenou chuť masa. I proto se inozináty objevují také v instantních polévkách, vývarech, různých instantních omáčkách, kořeních, houbových pokrmech, hotových jídlech a v sušených nebo dehydratovaných rostlinných produktech.

Stejně tak působí i glutamát manosodný (hydrolyzovaný rostlinný protein, strukturovaný rostlinný protein, kvasničný extrakt) využívaný v potravinářském průmyslu ke zvýšení slané chuti různých potravin. Podle některých studií právě zhoršená schopnost rozpadu tohoto glutamátu se objevuje u lidí trpících dnou. Obvykle se v potravinách objevuje glutamát v kombinaci s inozináty a guanyláty.

Na stejném principu působí i vysoce fruktózový kukuřičný sirup a stolní cukr běžně užívané k tomu, aby podpořily sladkou chuť potravin. Často jsou součástí různých slazených nápojů.

Právě všechny tyto látky se tedy podílí na tom, že některé běžné potraviny zvyšují podíl kyseliny močové v těle stejně jako puriny v těchto potravinách. Nejvíce purinů je obsažené v mase, drůbeži, mořských plodech. U potravin se měří množství miligramů kyseliny močové na 100 gramů dané potraviny. Potraviny s podílem kyseliny močové vyšší než 400 mg jsou považovány za vysoce purinové a je lepší je z jídelníčku vyškrtnout. Lidé trpící dnou by ale neměli konzumovat ani potraviny obsahující více než 100 mg na 100 g potraviny.

Detail odstavce: Co množství kyseliny močové v těle zvyšuje
Zdroj: Potraviny snižující kyselinu močovou
Zveřejněno: 15.9.2018

JIN A JANG POTRAVINY

Velmi jin potraviny

Mezi velmi jin potraviny patří bílé pečivo, těstoviny, rajčata, brambory, lilek, grapefruity, banán, ananas, paprika, špenát, koření, med, javorový sirup, kešu oříšky, měkký sýr, jogurt, máslo.

Detail odstavce: Velmi jin potraviny
Zdroj: Jin a jang potraviny
Zveřejněno: 5.9.2018

JIN A JANG POTRAVINY

Slabě jang potraviny

Mezi slabě jang potraviny patří zrna v přírodním, neupraveném stavu: rýže, ječmen, proso, pšenice, oves, žito, pohanka, quinoa, teffová semínka, amarant, fazole azuki, mrkev, pastinák, ředkev setá.

Detail odstavce: Slabě jang potraviny
Zdroj: Jin a jang potraviny
Zveřejněno: 5.9.2018

LÉKY NA KYSELINU MOČOVOU

Dna a její léčba léky na předpis

Dna je forma zánětlivé artritidy projevující se opakujícími se záchvaty zčervenání, bolesti, horkosti a oteklosti kloubů. Obvyklým výsledkem je ztuhlost a otok. Někdy lidé mohou pociťovat akutní bolest a otok, který se vyskytuje několik málo hodin. Ve většině případů je příčinou dny přetížení kyselinou močovou. K tomu dochází z důvodu neefektivního odstraňování odpadu nebo nadměrné tvorby této kyseliny.

K léčbě dny se používají léky na snížení koncentrace kyseliny močové v krvi. Při akutních problémech se předepisují léky proti zánětu (antirevmatika, analgetika). Někdy mohou být podávány i léky na úpravu pH moči, aby nedošlo k tvorbě močových kamenů.

Během léčby se musí dbát na dostatečný přísun tekutin, protože dostatek tekutin omezuje tvorbu kyseliny močové.

Alopurinol je lék, který blokuje enzym xanthinoxidázu, který je odpovědný za tvorbu kyseliny močové. Alopurinol snižuje i nadměrnou syntézu purinů v těle.

Detail odstavce: Dna a její léčba léky na předpis
Zdroj: Léky na kyselinu močovou
Zveřejněno: 21.11.2017

LÉKY NA KYSELINU MOČOVOU

Čaj na dnu

Čaj na snížení kyseliny močové se připravuje z jalovce a černého bezu. Jalovec je močopudný a černý bez podporuje vyměšování potu, přičemž oba způsoby vedou ke zvýšenému vylučování kyseliny močové.

Rozdrtíme deset kuliček jalovce a bezu, zalijeme čtvrtlitrem vařící vody a necháme deset minut odstát. Léčba by měla probíhat jen v případě zdravých ledvin. A jedinec se zdravými ledvinami by neměl čaj konzumovat déle než šest až osm týdnů. Jalovec totiž dráždí i zdravé ledviny. Kuličky černého bezu musí být zralé, nezralé kuličky působí lehce jedovatě.

Detail odstavce: Čaj na dnu
Zdroj: Léky na kyselinu močovou
Zveřejněno: 21.11.2017

JIN A JANG POTRAVINY

Extrémně jang potraviny

Mezi extrémně jang potraviny patří surová stolní sůl, léky, barbituráty, steroidy, sedativa, vepřové maso, hovězí maso, vejce, tvrdé slané sýry.

Detail odstavce: Extrémně jang potraviny
Zdroj: Jin a jang potraviny
Zveřejněno: 5.9.2018

JAK SNÍŽIT KYSELINU MOČOVOU

Kyselina močová v krvi

Pokud vám lékař zjistí zvýšenou hladinu kyseliny močové v krvi, pravděpodobně se jedná o onemocnění, které se nazývá dna. Je velice nepříjemné a omezí vás hlavně v pohybu. Jde totiž o onemocnění kloubů, při kterém se právě krystalky kyseliny močové usazují na kloubech. Ve většině případů se onemocnění projevuje bolestí palce u nohy. Hladinu kyseliny močové zvyšují především puriny obsažené v potravinách, jako je maso, uzeniny, vnitřnosti, luštěniny nebo některé mléčné výrobky. Náchylnější ke zvýšené hladině kyseliny močové v krvi jsou obézní lidé, diabetici nebo lidé se zvýšeným cholesterolem.

Detail odstavce: Kyselina močová v krvi
Zdroj: Jak snížit kyselinu močovou
Zveřejněno: 29.3.2015

JIN A JANG POTRAVINY

Průměrně jin potraviny

Mezi průměrně jin potraviny řadíme fazole, čočku, červenou čočku, kukuřici, celer, zelené fazole, houby, celozrnné nudle, tofu, tempeh, meruňky, melouny, hrozny, pomeranče, mandarinky, citrony, mandle, vlašské ořechy, rýžový sirup, ječmenový slad.

Detail odstavce: Průměrně jin potraviny
Zdroj: Jin a jang potraviny
Zveřejněno: 5.9.2018

JAK SNÍŽIT KYSELINU MOČOVOU

Co znamená zvýšená kyselina močová v krvi

Při zjištění zvýšené hladiny kyseliny močové v krvi jde ve většině případů o příznaky nějakého onemocnění nebo sdělení, že se s naším tělem něco děje. Odhalí nám například:

  • onemocnění dnou
  • nadbytečný příjem purinů ze stravy – jíme hodně masa, vnitřností
  • mentální anorexii, hladovění
  • zánět plic, lupénku, leukémii
  • vysokou tělesnou zátěž
  • nedostatečné okysličení tkání
  • selhání ledvin
  • otravu olovem, kadmiem, beryliem
  • zvýšenou funkci štítné žlázy, obezitu, cukrovku
  • užívání některých léků – nízké dávky kyseliny acetylsalicylové, odvodňovací léky (levodopa, fenytoin, nikotinová kyselina, methotrexát)

Detail odstavce: Co znamená zvýšená kyselina močová v krvi
Zdroj: Jak snížit kyselinu močovou
Zveřejněno: 29.3.2015