Informace od zdravotní sestry

HLAVNÍ STRÁNKA

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

POTRAVINY VHODNÉ PŘI VYSOKÉM CHOLESTEROLU

Obsah

Hodnoty cholesterolu

Za ideální hodnoty se považuje množství cholesterolu do 5 mmol/l (maximálně do 5,2 mmol/l). Z toho by měl být LDL cholesterol do 3 mmol/l a HDL cholesterol do 1  mmol/l a hodnoty triglyceridů, které jsou v cholesterolu obsažené, by neměly přesáhnout 1,7 mmol/l. Hodnoty od 5 do 6 mmol/l se považují za zvýšený cholesterol v krvi a hodnoty nad 6 mmol/l jsou již typické pro vysoký cholesterol. Hladina cholesterolu v krvi je ale individuální a má na ni vliv i pohlaví a věk člověka. Vesměs platí, že po 20. roce života se hladina cholesterolu zvyšuje, a to rychleji u mužů než u žen, ale ženy muže v období přechodu doženou.

Zdroj: Dieta při vysokém cholesterolu

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOC DNA A ZAKÁZANÉ POTRAVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabriela.

Chcela by som vedieť presne, ktoré potravinyvhodné a ktoré nevhodné pri zvýšenej hladine kyseliny močovej. Ďakujem

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pro snížení kyseliny močové se vyhněte těmto potravinám:
- Pivní a obilné alkoholické nápoje (jako je pivo, vodka a whisky);
- Maso, jehněčí a vepřové maso;
- Vnitřnosti, jako jsou játra, ledviny a maso ze žláz, jako je brzlík nebo slinivka břišní;
- Mořské plody, zejména měkkýši, jako jsou krevety, humři, mušle, ančovičky a sardinky;
- Výrobky s vysokým obsahem fruktózy, jako je limonáda a některé džusy, cereálie, zmrzlina, cukrovinky a rychlé občerstvení.

Nejlepší potraviny pro dietu u dny:
- Nízkotučné mléčné výrobky, jako jsou jogurty a odstředěné mléko;
- Čerstvé ovoce a zelenina;
- Ořechy, arašídové máslo a různá semínka;
- Kvalitní tuk a olej;
- Brambory, rýže, chléb a těstoviny;
- Vejce (s mírou);
- Maso, jako je ryba, kuře a červené maso, je dobré s mírou (kolem 120 až 160 gramů denně).

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nemoc dna a zakázané potraviny

Potraviny snižující cholesterol

Řada potravin, ovoce, zeleniny a bylin má nulový (nebo velmi nízký) obsah cholesterolu, a proto je vhodné je konzumovat při snaze snížit cholesterol v krvi.

Byliny vhodné na léčbu vysokého cholesterolu a k jeho snížení podle babských rad: zázvor,

artyčok, cibule zimní, čajovník, granátovník, hlíva ústřičná, chřest kočičínský, ibišek, jitrocel, kopr, kurkuma, lékořice, líhovec, lukna, magnolka, měsíček, mladý ječmen, morušovník, olivovník, oves, ochmet, pažit, pohanka, polnička, pomerančovník, puškvorec, pýr, rakytník, růže, šafrán, tolice, vstavač, žampion.

Potraviny vhodné ke konzumaci při snižování vysokého cholesterolu: jáhly, laskavec, ječmen, kukuřice, oves, pohanka, pšenice, merlík, rýže, žito, cizrna, římský hrách, čočka, fazole, hrách, sója, cibule, česnek, fazole, jarní cibulka, kapusta, kedlubna, rajčata, růžičková kapusta, řepa, špenát, zelí, avokádo, banány, grapefruit, hroznové víno, hrušky, jablka, pomeranč, švestky, řasy, panenské a za studena lisované oleje, arašídy, lněná semínka, makadamové ořechy, mandle, piniové ořechy, pistácie, sezamová semínka, slunečnicová semínka, vlašské ořechy.

Další vhodné potraviny jsou ryby, rostlinné tuky a oleje, libová masa.

Pro snížení cholesterolu je tedy dobré konzumovat potraviny s vyšším obsahem vlákniny, s vyšším obsahem nenasycených mastných kyselin a s nižším obsahem tuku. Naopak je třeba se vyhýbat potravinám s vysokým obsahem tuku (maso, sýry, uzeniny, smetany), fastfoodovým jídlům a jídlům s vyšším obsahem jednoduchých cukrů (sladkosti, sladké pečivo).

Zdroj: Dieta při vysokém cholesterolu

Diskuze

V diskuzi FORFEMINA SLIM RECENZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sasa.

Koupila jsem si Forfeminu Slim a dočetla jsem se že to není vhodné brát při vysokém krevním tlaku.Léčím se už spoustu let a mám vše v normě.Nyní mi otýkají kotníky tak mi v lekárně poradili Forfeminu.Mohu vyskoušet?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a bude moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Forfemina slim recenze

Nebezpečí vysokého cholesterolu

Jak již bylo na začátku zmíněno nebezpečím u tohoto typu onemocnění je, že způsobuje různé srdeční choroby kvůli nedostatku prokrvení, může tedy dojít třeba k infarktu, nebo třeba k angíně pectoris.

Obrovským problémem tohoto onemocnění je, že se vlastně nijak na člověku výrazně neprojevuje. Člověk s vysokou hladinou cholesterolu může do poslední chvíle působit jako zcela zdravý jedinec a nikdo tak nemusí tušit, že se jeho vyšší množství cholesterolu ukládá do cév a způsobuje tedy tak aterosklerózu.

Zdroj: Dieta při vysokém cholesterolu

Poradna

V naší poradně s názvem VHODNÉ POTRAVINY PŘI ODKYSELENÍ ORGANISMU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Dobrý den,

v kyselinotvorných potravinách je uvedeno slepičí maso a také ořechy. V zásadotvorných potravinách je opět uvedena slepice a ořechy, tak jak je to správně? Děkuji za odpověď. Marie

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Slepičí a kuřecí maso patří mezi neutrální potraviny. Ale pokud je s kůží, tučné a nebo se ho sní hodně, tak může také způsobovat překyselování. Ořechy jsou mírně kyselinotvorné. Oboje se dá zneutralizovat přidáním citronové šťávy.

Zdroj: diskuze Vhodné potraviny při odkyselení organismu

Jak cholesterol funguje?

Cholesterol se v těle vždy naváže na protein a společně tak vytvoří lipoproteiny, u kterých se rozlišují tři typy, ale cholesterol je jen jeden!

Lékaři obvykle zkoumají nejen hodnoty celkového cholesterolu, ale i hodnoty HDL a LDL. HDL je high density lipoprotein, který je považován za „hodný“ cholesterol. LDL tedy low density lipoprotein je považován naopak za „zlý“ cholesterol.

Je třeba si uvědomit, že oba cholesteroly lidské tělo samo vytváří a zároveň je i přijímá prostřednictvím potravy. Také je nesmysl, že by některé potraviny obsahovaly jen HDL, nebo LDL. Cholesterol je v podstatě jen jeden. O tom jestli bude pro lidské tělo dobrým služebníkem, anebo jeho ničitelem, rozhoduje nosič (lipoprotein), který se cholesterolu ujme. Tukové nosiče (LDL) nosí cholesterol do tkání, naopak nosič HDL, který obsahuje více proteinů než tuků, odnáší cholesterol z cév do jater.

Cholesterol se dá rozlišovat také na vnější (exogenní), tedy ten, který člověk přijme z potravy a vnitřní (endogenní), tedy ten který si jeho tělo samo vyrobí.

Zdroj: Dieta při vysokém cholesterolu

Poradna

V naší poradně s názvem MŮŽE SE POUŽÍVAT ZÁZVOR PŘI VYSOKÉM KREVNÍM TLAKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava.

může se používat zázvor při vysokém krevním tlaku

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud máte vysoký krevní tlak a jste léčena léky, jako jsou antikoagulancia (warfarin) a blokátory kalciových kanálů, neberte zázvor bez porady s lékařem. Existují jiné a bezpečnější doplňkové terapie na vysoký krevní tlak, které si můžete vyzkoušet. Jde o diety na vysoký krevní tlak zde: www.ceskaordinace.cz… nebo DASH dieta, která má nízký obsah soli, tuku a rafinovaných sacharidů a upřednostňuje ovoce, zeleninu, celozrnné výrobky, ryby, libové maso a nízko-mléčné potraviny. Zde je návod na dietu DASH www.ceskenemoci.cz/d…
Také byste měla pravidelně cvičit po většinu dní v týdnu poté, co jste k tomu dostala svolení od svého lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Může se používat zázvor při vysokém krevním tlaku

Alkohol při dietě na cholesterol

Odborníci neustále diskutují (a neshodují se) o vlivu alkoholu na cholesterolovou dietu. Jasné je jen to, že nadměrná konzumace alkoholu rozhodně zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi, protože alkohol poškozuje játra, a to pak ovlivňuje množství cholesterolu v krvi. Rozhodně se nedoporučuje žádný tvrdý alkohol (ani v malém množství). Je možné ale pít pivo (maximálně ale jeden půllitr denně). Někteří odborníci doporučují pít červené víno, ale maximálně 3 deci denně. Červené víno by mělo zvyšovat hladinu HDL cholesterolu. Pokud je ale hladina cholesterolu velmi vysoká, doporučuje se nejprve alkohol zcela vyřadit, dokud se cholesterol nedostane pod kontrolu, až pak si třeba občas dopřát skleničku vína.

Zdroj: Dieta při vysokém cholesterolu

Diskuze

V diskuzi FLEKY TMAVÉ U VNITŘNÍCH OKRAJŮ OČÍ,U KOŘENE NOSU,PŘECHÁZEJÍ AŽ POD OČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Chochelová Věra.

prosím o sdělení možné příčiny a jeji řešení



děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Olga.

dobrý den

Zdroj: diskuze fleky tmavé u vnitřních okrajů očí,u kořene nosu,přecházejí až pod oči

Dieta na cholesterol

Při dietě, jež má pomoci snížit množství cholesterolu v krvi, se omezují potraviny, které zvyšují LDL cholesterol. Jedná se zejména o potraviny živočišného původu.

Potraviny nevhodné při dietě: smetana, máslo, sýry, tučné mléčné výrobky, sádlo, slanina, uzeniny, tučné maso, vnitřnosti, žloutky, měkkýši a korýši, smažené pokrmy, sůl (solíme omezeně), alkohol.

Potraviny vhodné při dietě: ovoce a zelenina, luštěniny, celozrnné výrobky, kuřecí maso, ryby, mléčné výrobky (jogurty do 3 % tuku, sýry do 20 % tuku), olivový olej a rostlinné oleje.

Pokrmy nepřipravujeme smažením, ale upřednostňujeme dušení, pečení a grilování. Správnou stravu bychom měli doplnit dostatkem spánku a pravidelným pohybem. Dále je důležité dostatečně pít, vyhýbat se alkoholu a nekouřit. Pakliže máte vyšší váhu, měli byste zhubnout a poté si váhu hlídat.

Zdroj: Přírodní léčba cholesterolu

Poradna

V naší poradně s názvem ZVÝŠENÁ HLADINA CHOLESTEROLU A KYSELINY MOČOVÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Nováková.

Byla mi naměřena hodnota cholesterolu 7,13 a kyseliny močové 400. Je nutné v tomto případě nasadit léky nebo stačí dodržovat dietu?
Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Oboje hodnoty máte zvýšené. Jestli vám vyšetřující lékař doporučil léčbu pomocí léků, tak by bylo prospěšné jeho návrh akceptovat a zkusit pár měsíců vydržet na léčbě. Pokud se tyto zvýšené hodnoty u vás vyskytly poprvé a nemáte žádné příznaky vysokého cholesterolu a ani nemáte bolesti v kloubech, tak bude na začátek stačit dieta. Ta nemusí být nijak drastická. Bude stačit, když budete dodržovat dietu pro nemocné dnou a omezíte tuky ve své stravě. Občas můžete zhřešit, tak jednou za týden. Pravidelně každé dva měsíce choďte na kontrolní vyšetření krve, abyste se ujistila, že hodnoty trochu klesly, a že váš nový způsob stravování probíhá správně. V některých případech dieta nestačí a hodnoty i přesto, že se snažíte nejíst zakázané věci, tak se drží stále vysoko. V takovém případě je na řadě léčba medikamenty s dalším pokračováním v dietě.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hodnoty kyselina močova

Jak snížit cholesterol přírodní cestou?

Aby člověk snížil hladinu cholesterolu v krvi, tak by měl nejprve respektovat určité zásady (tyto zásady mohou sloužit i jako prevence před vznikem vysokého cholesterolu). Rozhodně sem tedy patří správné stravování, při němž je třeba hlídat si příjem tuků a cholesterolu (cholesterolu by člověk měl přijmout maximálně 200 mg za den, jinak je to ale u sportovců, kteří logicky potřebují vyšší energetický příjem, a tím tedy musí přijmout větší množství cholesterolu), jíst více vlákniny, ovoce, zeleniny a ryb. Při stravování omezit solení. Také by se měl vyvarovat přílišnému pití alkoholu a kouření (to ideálně zcela vyloučit). Důležitý je také pohyb, při kterém dochází ke zrychlení dýchání, pocení a ke zrychlení srdeční frekvence, (ideálně alespoň 2 a půl hodiny týdně intenzivnějšího pohybu; u takového pohybuje třeba dobré si hlídat tepovou frekvenci, ideální totiž je, aby se pohybovala maximálně v hodnotě 220 tepů mínus věk člověka; to znamená, že třicetiletý člověk by neměl mít při pohybu vyšší tep než je 190) a hlídat si hmotnost (pokud je člověk obézní, měl by se snažit svoji váhu snížit a tím i snížit hladinu cholesterolu ve svém těle).

Co se týká jídelníčku, je dobré také omezit přípravu jídel formou smažení a pečení. Pro snížení cholesterolu je lepší potraviny připravovat vařením, dušením, vařením v páře. Vhodné je také přidat do jídelníčku potraviny, které mají prokázaný vliv na snižování cholesterolu (vláknina, cibule, citrusy, česnek, fazole, houby, jablka, mandle, oves, ryby, rýže, vlašské ořechy, mandle, kešu ořechy, avokádo, dýňová a slunečnicová semínka) a omezit (není nutné vždy zcela vynechat) potraviny, které naopak hladinu cholesterolu v těle zvyšují, jakou jsou potraviny s nasycenými mastnými kyselinami (tučné maso, uzeniny, slanina, máslo, smetana, tvrdé sýry, sušenky, koláče, potraviny s kokosovým a palmovým olejem).

Ke snížení cholesterolu bez léků kromě změny životosprávy napomáhá i zvýšený přísun hořčíků (denně alespoň 300 mg), vitamínu E a vitamínu B 6. Hořčík se nachází ve špenátu, mandlích, droždí, luštěninách. Ke snížení cholesterolu řada lidí využívá také česnek (alespoň 60 gramů denně po dobu čtvrt roku).

Zdroj: Dieta při vysokém cholesterolu

Poradna

V naší poradně s názvem VHODNÉ POTRAVINY PŘI ŽLUČNÍKOVÉ DIETĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta Svobodová.

Dobrý večer,

prosím o radu, zda při žlučníkové dietě mohu použít zakysanou smetanu obsah tuku 8 - 12% , vývar z krůtích krků a kuřecí játra.

děkuji Svobodová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zakysanou smetanu používat můžete, ale jen jednou dvakrát do týdne. Vývar a játra nejsou naškodu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vhodné potraviny při žlučníkové dietě

Jídelníček na snížení cholesterolu

Při vysokém cholesterolu je úprava jídelníčku zcela nezbytná. Při cholesterolové dietě je důležité si hlídat obsahu a druh tuků v potravinách, protože denní příjem cholesterolu by neměl překročit 200 – 300 mg (v závislosti i na váze člověka).

Ve stravování je vhodné omezit (a některé druhy zcela vynechat) tuky živočišného původu, které mají velmi vysoký obsah cholesterolu.

Naopak lepší je přijímat tuky rostlinné a některá druhy masa nahradit raději rybami (losos, tuňák), které obsahují mnoho omega-6 kyselin.

Důležitý je také příjem vlákniny, kterou obsahuje ovoce a zelenina.

Při výběru potravin by se také měly upřednostňovat pečiva z celozrnné mouky, než z bílé mouky, která obsahuje vyšší množství jednoduchých cukrů.

Do jídelníčku je třeba také zařadit luštěniny, zelí, mrkev, cibuli, brokolici pomeranče, jablka, hrušky, sóju a různé ořechy a semínka, které sami hladinu cholesterolu snižují.

Ukázka jídelníčku

Snídaně:

Ke snídani jsou vhodné různé pomazánky s celozrnným pečivem, případně kvalitní dietní kuřecí šunka, nebo ovesné vločky s ovocem. Možné je snídat i jogurt, ale zde je třeba sledovat množství tuku a cholesterolu v něm.

Svačiny:

Svačinu by měla tvořit zelenina, nebo ovoce. Je vhodné udělat si různé zeleninové saláty, nebo posvačit jeden kus nějakého ovoce.

Oběd a večeře:

K těmto jídlům se doporučuje mít alespoň dvakrát týdně rybu (vařenou, pečenou), která se může podávat s fazolkami i bramborami ve slupce. Vhodné je také například krůtí maso třeba s rýží, jáhlové rizoto se zeleninou a kuřecím masem, nebo i různé druhy zeleninových salátů, případně zapečená zelenina (například květák, brokolice). Z polévek jsou vhodné zeleninové polévky a netučné vývary.

Zdroj: Dieta při vysokém cholesterolu

Poradna

V naší poradně s názvem KREVNÍ TLAK PODLE VĚKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miluše Petříčková.

Je možné užívat zázvor při vysokém krevním tlaku?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když zkonzumujete méně než 4 gramy zázvoru denně, tak se nemusíte bát žádných jeho účinků. Nad 4 gramy se dostaví první účinky, mezi které patří i snížení krevního tlaku. U každého je tento pokles tlaku jiný. Zázvor navíc v množství větším než 4 gramy zpomaluje srážlivost krve, dráždí žaludek a způsobuje pálení žáhy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nepříznivé účinky zázvoru - vysoký tlak

Příčiny vysokého cholesterolu

Příčin vzniku tohoto nenápadného onemocnění, které se často projeví, až když jsou cévy ucpány, je podle odborníků mnoho.

Vliv na vysoký cholesterol může mít například jiné onemocnění, které pak vysoký cholesterol provází, například cukrovka, snížená funkce štítné žlázy, onemocnění jater, ledvin a slinivky. V některých případech mohou mít na zvýšení cholesterolu vliv i léky na tato onemocnění.

Vliv může mít také genetika, je známo mnoho případů, kdy dítě „zdědí“ alespoň po jednom z rodičů „nemocné“ geny.

Samozřejmě svůj vliv má i životní styl člověka, jeho fyzická aktivita, váha, stravování a další návyky jako kouření a popíjení alkoholu a dlouhodobý stres.

Zdroj: Dieta při vysokém cholesterolu

Poradna

V naší poradně s názvem PURINY TABULKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monja.

Jak vysoká je hladina purinů u vlašských ořechů ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

100 gramů vlašských ořechů obsahuje 25 mg kyseliny močové. Jde o nízkou hodnotu, proto vlašské ořechy patří mezi vhodné potraviny pro nemocné dnou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Puriny tabulka

Jaké jsou příznaky vysoké hladiny cholesterolu?

Vysoká hladina cholesterolu nevyvolává žádné příznaky, takže lidé netuší, že hladina jejich cholesterolu je příliš vysoká. Proto je důležité znát svou správnou hladinu cholesterolu. Snížení hladiny cholesterolu snižuje riziko rozvoje srdečních onemocnění a snižuje riziko infarktu nebo úmrtí na srdeční choroby.

Zdroj: Cholesterol

Poradna

V naší poradně s názvem POTRAVINY NEVHODNÉ PŘI DNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Nemohu nikdenajít, zda jáhly jsou luštěnina, t.zn., jestli jsou při dně vhodné nebo ne.Nemůžete někdo poradit?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jáhly patří mezi potraviny s nízkým obsahem purinů. 100 gramů jáhel vyprodukuje 62 mg kyseliny močové. Potraviny do 100 mg kyseliny močové jsou při dně optimální a je možné je normálně konzumovat, tedy i jáhly.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Potraviny nevhodné při dně

Potraviny pro zdravou slinivku

Zde jsou vhodné potraviny, které podporují a léčí slinivku břišní:

  • borůvky a třešně
  • brokolice
  • červené hrozny
  • špenát
  • sladké brambory
  • jogurt

Zdroj: Léčba slinivky břišní

Cholesterol v potravinách – tabulka

Lidi, kteří se dozvědí, že mají vysoký cholesterol a že je čeká jeho snižování, obvykle zajímá kolik cholesterolu, která potravina obsahuje, protože denní limit je (200 – 300 mg cholesterolu). U obézních lidí, u nichž je potřeba váhu snížit, bývá denní limit co nejnižší. Na internetu existuje celá řada tabulek a informací o obsahu cholesterolu v různých potravinách. Ne vždy se hodnoty zcela přesně shodují, ale vesměs uvedené informace odpovídají.

V této části jsou uvedené jen některé potraviny a jejich obsah cholesterolu. Další přehledy můžete najít třeba tady: cholesterol v potravinách - tabulka.

Krátký přehled potravin (hodnoty se mohou lišit i v závislosti na značce produktu):

Potravina (100 g)

Cholesterol (mg)

Mléčné výrobky

Mléko plnotučné

14

Smetana do kávy

37

Nízkotučný jogurt Kunín s ovocem

3

Pribináček

50

Tučný tvaroh

42

Mozarella

46

Tavené sýry

50

Olomocuké tvarůžky

3

Polotučný tvaroh

16

Tvrdý tvaroh

3

Margarín Rama Classic se sníženým obsahem tuku

2

Maso a masné výrobky

Vepřové maso

Cca 75

Hovězí maso (přední)

Cca 59

Telecí maso (kýta)

Cca 65

Králičí maso

Cca 65

Krutí maso

Cca 36

Kuřecí maso

75

Vepřová játra

300

Špekáčky

75

Šunkový salám

70

Ryby

Makrela

75

Kapr

73

Losos

55

Filé z tresky

50

Sladkosti

Mléčná čokoláda

23

Hořká čokoláda (podíl kakao 45 - 59 %)

8

Hořká čokoláda (podíl kakaa 60 -69 %)

6

Dětské piškoty

250

Polévky

Bramborová polévka

6

Přílohy

Houskový knedlík

6

Žitné, pšeničné, rýžové, sójové vločky

0

Vařené brambory

0

Bezvaječné celozrnné těstoviny

0

Vařené fazole

0

Vařená čočka

0

Cizrna

0

Jáhly

0

Ořechy, ovoce a zelenina

Arašídy

0

Rajče

0

Mandle

0

Pórek

0

Ředkvička

0

Okurka

0

Mák

0

Zelí

0

Cibule

0

Zdroj: Dieta při vysokém cholesterolu

Jak snížit cholesterol bez léků

Je-li v dospělosti hladina krevního cholesterolu v normě (méně než 5,00 mmol/l), je z preventivních důvodů prozíravé konzumovat pestrou stravu s optimálním množstvím živin, vitamínů, minerálních látek, vlákniny a dostatkem vhodných tekutin. Samozřejmostí by měl být pravidelný dostatečný pohyb, nekouřit a omezit příjem soli.

Doporučený denní příjem cholesterolu v potravě je do 300 mg. V případě zvýšené hladiny cholesterolu v krvi se snažíme výběrem vhodných potravin denní příjem cholesterolu snížit (do 200 mg) a zařazením potravin s obsahem nenasycených mastných kyselin (olejová linolová, alfa-linolenová) a vícenenasycených mastných kyselin n-6 a n-3 upravit hladinu krevního cholesterolu. Nenasycené mastné kyseliny snižují obsah cholesterolu a působí protizánětlivě, vícenenasycené mastné kyseliny významně snižují tvorbu krevních sraženin a zvyšují hladinu HDL cholesterolu. Totéž platí v případě vysoké hladiny krevního cholesterolu. Lékař doporučí a předepíše léky na snížení cholesterolu, ale samozřejmostí je dodržování vhodné nízkocholesterolové stravy.

Zdroj: Jak snížit cholesterol

Co je cholesterol?

Nejprve si je dobré uvědomit, co to vlastně cholesterol je.

Cholesterol je látka, která se v lidském těle podílí na zpracování tuků, na tvorbě buněk i žlučové kyseliny, a také i na produkci hormonů. To znamená, že lidské tělo nezbytně potřebuje cholesterol pro své fungování. Problémem ale je, že se cholesterol ukládá do cévních stěn (aterosklerotické pláty = tukové pláty v cévách), a tím se céva zužuje a zároveň se snižuje i její pružnost. Pokud je céva zúžená, hrozí u ní, že se nakonec ucpe a nebude tudy moci protékat krev, čímž dojde k nedostatku kyslíku v místech, kam céva krev s kyslíkem dodávala. Lékaři nesledují tedy jen hodnoty cholesterolu, ale sledují i stav těchto cholesterolových plátů v cévách, jak jsou velké, kolik jich je, jestli hrozí jejich prasknutí atd. Cholesterol je tedy pro lidské tělo důležitý, ale stejně tak je důležité jeho množství v lidském těle, aby nedocházelo k příliš velkému zúžení cév, a tím se také zabránilo různým kardiovaskulárním onemocněním, cévním onemocněním a mozkové mrtvici, které by mohlo vyšší množství cholesterolu (a tím i zvýšené množství ucpaných cév) způsobit. Vysoký cholesterol v České republice postihuje až 70 % dospělých.

Zdroj: Dieta při vysokém cholesterolu

Vhodné potraviny

U jaterní diety obecně platí dodržování těchto hodnot:

  • bílkoviny – 1 g na 1 kg hmotnosti za den;
  • sacharidy – 300 g/den;
  • tuky – 70 až 80 g/den.
Jaterní dieta spočívá hlavně v omezení tučných potravin, soli a v úplném zákazu alkoholu.
Při jaterní dietě můžete tyto potraviny:
  • libové maso (drůbeží, králičí, rybí, hovězí);
  • nízkotučné či polotučné mléčné výrobky;
  • nedráždivé koření, jako je bazalka, petržel, oregano či pažitka;
  • zelenina (vyhýbejte se nadýmavé);
  • ovoce;
  • netučné včerejší pečivo (pozor na čerstvé);
  • zdravé rostlinné tuky (olivový, řepkový) – ale pozor na množství!

Zdroj: Jaterní dieta – vhodné potraviny

Jak rychle snížit cholesterol

Je několik věcí, které můžeme pro úpravu (snížení) hladiny cholesterolu sami udělat. Tím zároveň učiníme i maximu pro naše cévy a srdce. Začít můžeme konzumací ovoce a zeleniny, což jsou vynikající potraviny pro srdce i mozek. Obsahují totiž vlákninu, jež pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Stejný účinek mají i celozrnné potraviny.

Omega-3 nenasycené mastné kyseliny se nacházejí v mnoha potravinách. Nejvíce nám prospěje jejich konzumace ve formě ryb. Losos a tuňák (a to i konzervovaný) představují ideální zdroj těchto kyselin. Ryby bychom měli obecně konzumovat dvakrát až třikrát týdně. Omega-3 mastné kyseliny nalezneme také v sójových bobech, ve vlašských ořeších a ve lněném semínku. Pozor si musíme dávat na příjem rybího tuku ve formě potravinových doplňků, poněvadž ty mohou způsobit problémy se srážlivostí krve. Jejich užívání je tudíž vhodné konzultovat s lékařem. Konzumace ořechů (především vlašských ořechů a mandlí) má pozitivní účinek na snižování hladiny cholesterolu. Protože ale obsahují velké množství tuků, doporučuje se maximálně hrst oříšků denně.

Rovněž dostatek pohybu pomůže snížit LDL cholesterol, a to až o 10 %. Postačí svižná procházka každý den, nemusíte chodit do fitcentra. Podstatné je, aby byl pohyb pravidelný. Pro snížení cholesterolu je dále důležité nekouřit. Střídmé pití alkoholu (ženy jednu skleničku denně, muži až dvě skleničky) může v boji proti vysoké hladině cholesterolu také pomoci. Stejně tak pití zeleného čaje účinkuje při redukci cholesterolu.

Za základ snižování hladiny cholesterolu lze považovat vyhýbání se nasyceným tukům. To však neznamená vyhýbat se vajíčkům a jiným na cholesterol bohatým potravinám. Tyto potraviny totiž ve skutečnosti radikálně nenavyšují náš cholesterol. Opravdovým problémem je nasycený tuk, proto vyměňte máslo za margarín, klasický rostlinný olej nahraďte olejem olivovým, jezte bílé maso a ryby a podobně.

Zdroj: Přírodní léčba cholesterolu

Autoři obsahu

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP