Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

PRASKLINY NA PŘEDKOŽCE

OBSAH

Popraskaný jazyk

Hluboké příčné praskliny svědčí o mozkových příhodách, o dispozici k cévním poruchám a o skrytých neurózách. Popraskaný jazyk může znamenat dehydrataci nebo špatnou hydrataci těla v důsledku horečky, někdy je ale popraskaný jazyk vrozený.

Zdroj: Nemoci jazyka

Poradna

V naší poradně s názvem PIHY NA PŘEDKOŽCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Dobrý den,
mám jednu pihu už od dětství na předkožce a a rok zpátky se mi udělali 3 malinké pihy asi 1-2 mm. Nejedná se o rakovinu?
Díky Pavel

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Spíše to bude běžný névus než rakovina. Už jen proto, že penis v naší kultuře nosíme pod spodním prádlem a nedostane se k němu sluneční svit způsobující rakovinu. Jistotu můžete mít po vyšetření dermatoskopem u kožního lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pihy na předkožce

Příčiny černého jazyka

Existují dva projevy černého jazyka, a to černý chlupatý jazyk a popraskaný jazyk. Horní plocha jazyka je pokryta chuťovými pohárky. Jedinci s černým jazykem mají vyšší výskyt chuťových pohárků na jazyku, což je způsobeno nahromaděním keratinu. V normálních případech se keratin odstraní ze sliznice či kůže sám, kdežto u černého jazyka dochází ke hromadění vyprodukovaného keratinu. Zatím není známá přesná příčina vzniku černého jazyka, ale nejčastěji se vyskytuje u kuřáků. Často je viditelný i po léčbě antibiotiky. Mezi další příčiny vzniku patři špatná ústní hygiena, časté užívání silných ústních vod a časté používání antacidu.

Dalo by se říci, že se jedná spíše o problém kosmetický než funkční. Na druhou stranu pacienti s tímto typem onemocnění často trpí zápachem z úst. Mezi vhodné opatření pak patří čištění jazyka speciálním zubním kartáčkem.

U popraskaného jazyka se neobjevuje žádné zabarvení, ale vyskytují se trhliny (praskliny) na jeho horním povrchu. Tento projev je obvykle asymptomatický, i když pacienti mohou trpět pálením jazyka. U tohoto typu není nutná léčba.

Černý jazyk může být způsoben i užíváním léků, jako je Bismuthum, Carbocit nebo Spofax.

Zdroj: Co značí černý jazyk

Diskuze

V diskuzi GENITALNI BRADAVICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Dobrý den, byl jsem na abrasy (odstranění bradavic) a používal jsem krém wartec. Krém mi vůbec nepomohl, bez jakékoliv změny a bradavice se mi postupně vracejí. Prosím o pomoc a případně o kontakt na někoho kdo se tímto problémem specializovaně zabývá. Děkuji mockrát.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Karel.

Měl jsem na předkožce opakující se problémy. Po dvou letech jsem se rozhodl pro úplnou obřízku. Od té doby jsem naprosto bez potíží.
S obřízkou jsem spokojen a to nemyslím jen po zdravotní stránce ;-) I partnerka říká, že obřízka je super. Na doporučení známého jsem si vybral obřízku těsnou - napnutou a jsem překvapen, že pocity při sexu jsou lepší než před ní.

Zdroj: diskuze Genitalni bradavice

Homeopatie

Při problémech s popraskanými koutky zkuste například:

  • Sepia officinalis 15CH – používá se na rozpraskané koutky a nebolestivé praskliny.
  • Graphites 15CH – používá se, když z prasklin vytéká medově zbarvená, ale čirá tekutina, která zasychá do strupů.
  • Nitricum acidum 15CH – používá se, když jsou praskliny jakoby vyříznuté nožem, jsou velmi hluboké a bolestivé a mají tendenci krvácet.

Dávkování

Všechna výše popsaná homeopatika se podávají 3x denně v dávce 5 granulí.

Zdroj: Homeopatie na prasklé koutky

Diskuze

V diskuzi DOMÁCÍ VÝROBA MASTÍ Z ALOE VERA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kristyna .

Prosím kdo poradí jakpřipravyt mast z aloe vera na popraskane dlane ani lekar si nevi rady hrozi ozařovani a to se mi moc nelíby. Předem dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavla.

Rozehřát domácí sádlo,přes odšťavňovač vymačkat šťávu z aloe vera a přidat k sádlu a pořádně promícháme,musí se to vše spojit,pak dát do lednice a používat dle potřeby.A já na praskliny používám Lipobase je to 100% účinné,je potřeba toho vyzkoušet víc

Zdroj: diskuze Domácí výroba mastí z aloe vera

Co je to kalciová mast

Kalciová mast je multifunkční mast určená na problematickou suchou pleť. Kalciová mast se používá na drobná poranění pokožky, na nehnisavá zranění, praskliny, popáleniny a jejich ošetření. Výborně pokožku promašťuje a regeneruje a má hojivé účinky.

Zdroj: Kalciová mast

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina K..

Dobrý den, prosím o radu. Léčím se s plísní na palci u nohy a nějakou dobu mám již malý černý flek, viz foto. Je to u praskliny nehtů, tak jsem nejdřív myslela, že to může být špína, ale nejsem si jistá. Děkuji za odpověď. M.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pro Martinu K. Pří pohledu na váš nehet na palci je patrné, že dochází k namáhání nehtové ploténky, která praská směrem od nehtového valu. Vypadá to, jako byste se při chůzi enormně odrážela přes palce a nehet se při tom tak ohýbá, až praskne a vyteče trochu krve z lůžka, což zbarví postiženou část do hněda až černa, pokud je krve více. Z tohoto důvodu se vám také ve finální oblasti odchlipuje nehet od nehtového lůžka a sekundárně se vám tam tvoří opakovaně plíseň nehtů. Na vině také mohou být výkyvy ve výživě nebo stres periodicky se opakující co čtyři až pět měsíců.
Pokud se vše pohybuje společně s nehtem, tak není třeba panikařit a vše v klidu řešit v ordinaci lékaře ortopeda. Nehet na palci ale roste zapeklitě pomalu, abyste mohla posoudit, zda je to nebezpečné či nikoliv, proto je nejvhodnější a to se týká i vašeho problému, nechat si vzniklou situaci na nehtu vyšetřit kožním lékařem, který k tomu má výtečnou pomůcku, takové zvětšovací kukátko - dermatoskop, kterým může jasně zjistit, o co se vašem případě jedná a jak s tím dále pokračovat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Botox na vlasy postup video

Video, na kterém je vidět postup aplikace botoxu na vlasy, je vidět tady: video botox na vlasy
 

Zdroj: Botox na vlasy zahladí praskliny a roztřepené konečky vlasů

Diskuze

V diskuzi PLISEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav basl.

dobry den byl jsem u kozniho lekare a na urologii nasli mi plisen na predkozce mam jit na obrizku v kvetnu ale potrebuju lek ktery urychli ty praskliny a suchou pokozku na penisu dekuju

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Plisen

Botox na vlasy cena

V domácích podmínkách je možné použít sérum Loreal serie Expert Fiberceutic sérum, což je intenzivně posilující sérum na vlasy, které ovlivňuje přímo struktury vlasových aminokyselin a obsahuje 15 ampulí s 15ml botoxového séra. Cena za domácí botox na vlasy je zde: Botox na vlasy doma cena.

Zdroj: Botox na vlasy zahladí praskliny a roztřepené konečky vlasů

Poradna

V naší poradně s názvem THUJE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bretislav.

Dobrý den.
Už jsem dvakrát dělal postřik ale netuším zdali funguje.posilam další foto a ptám se jestli tohle zbarvení u nových výhonku je v pořádku.A ptám se ještě na ty praskliny v kůře.Zdali se zatáhnou nebo co.Díky mooooc za odpověd.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Vaše túje prodělaly chorobu a její následky budou patrné stále. Celkový vzhled tújí vypadá, že se jim moc nedaří. Jestli je navíc pěstujete jako živý plot, tak bude asi lepší jejich trápení ukončit a zvolit jinou dřevinu.

Zdroj: diskuze Túje - ošetřování

Kdy je vhodné použít botox na vlasy

Kadeřníci říkají, že je botox na vlasy je zvláště vhodný pro klienty/ky s velmi dlouhými vlasy, protože tyto dlouhé vlasy, tím jak dlouho rostly, tak jsou často suché a mají roztřepené konečky. Dále je botox na vlasy vhodný pro ty, jejichž vlasy se staly krepaté nebo křehké kvůli poškození teplem z natáčení, z rovnání a z fénování anebo také pro vlasy po opakovaném barevní. Odborníci k botoxu na vlasy tvrdí, že na rozdíl od jiných pěstících látek, jde botox rychle použít, a opravené vlasy mohou být hned po aplikaci ostříhány do požadovaného střihu. Protože molekula proniká hluboko do vlasu, tak chrání vlasy před jejich budoucím poškozením a významně je tím posiluje. Ti, kteří již tuto léčbu zkusili, tak pozorovat fyzickou změnu ve svých vlasech, které byly jakoby tlustší. Profesionální léčebná řada, známá jako L'Oreal Professionnel Fiberceutic, byla tak úspěšná, že firma se uvedla do prodeje i řadu s botoxovými šampony a kondicionéry, které si zákazníci mohou zakoupit v kadeřnických salonech k použití na doma.
 

Zdroj: Botox na vlasy zahladí praskliny a roztřepené konečky vlasů

Diskuze

V diskuzi POPRASKANÉ PATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Helekalova.

mam pořád popraskané paty už několik let nepomahájí od kožní lékařky mastičky ruzné rady , podstoupila jsem u terapueta ozařování proti bakteriím stojí to stále víc peněz a nevím co stím. šlapky i paty jsou tvrdé v noci palí a praskliny větší trva to už 10 let Věra Helekalova

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Popraskané paty

Co způsobuje praskliny na patách

Pokožka na patách vysychá, což není nic nepřirozeného. Výrazně silnější vrstva přirozeně zrohovatělé kůže se nachází na místech, která jsou více namáhaná nebo kde je větší riziko poškození kůže. Zrohovatělou kůži na patách bychom měli pravidelným škrábáním redukovat, protože právě tím odstraníme i nejobvyklejší příčinu vzniku popraskaných pat. Některé příčiny lze ale jen těžko ovlivnit. K takovým patří genetické predisposice, mykózy či plísně, ale také vyšší věk, užívání různých léků (protisrážlivých), revma nebo lupénka. A co musíme učinit, abychom zabránili popraskání kůže na nohou? Mazat, mazat a mazat.

Správná péče o nohy: Tvrdou kůži na patách odstraňte mechanicky, tedy pemzou nebo škrabkou na nohy. Kůži na chodidlech můžete změkčit koupelí se speciálním olejem. Nejpostiženější místa ošetřete korekčním gelem nebo tyčinkou, která pomůže zacelit největší rány. Nohy namažte krémem na popraskané paty nebo regeneračním balzámem, jenž kůži na nohou zvláční a zajistí, aby tento efekt vydržel co nejdéle. Nakonec si oblečte bavlněné ponožky a nechte krém působit celou noc.

Zdroj: Jak na popraskané paty

Poradna

V naší poradně s názvem BÍLÝ POVLAK NA JAZYKU,ČERVENÉ TEČKY A HRBOLKY V ZADU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcián.

Dobrý den, včera jsem byl na poslední kontrole jazyka u doktorky a ta,jelikož si myslí,že můj stav je docela vpořádku,že prý je to normální,když se odlupuje bílá vrstva,ale nejde odstranit kartáčkem a že červené boláky a praskliny odezní jen mám dál brát B-Komplex a používat genciánku,tak jsem ukončil nemocenskou. Po té jsem šel na ORL na kontrolu krku a nic se nanašlo.RTG prý není potřeba.Když jsem se zeptal co by to mohlo být,tak prý asi potíže se zažíváním,nebo neví a dál mi řekl,že to mám už jen řešit se svou doktorkou. Doktorce jsem to zavolal,že to můžou dle ORL být zažívací potíže a ona na to,že teda bych měl jít na gastroskopii? No jde o to,že stále mě bolí v krku, mám rýmu i kašel a jen doufám,že se to nebude ještě víc zhoršovat, jelikož můj jazyk dle mého úsudku nevypadá dobře,takže dle názoru doktorky bych to mohl zkusit řešit se zubařem možná. Je mi jasné,že si za to mohu trochu sám,jelikož sem v práci i doma holdoval salámům,pil jsem hodně čajů a trochu jsem zanedbával ustní hygienu v týdnu, ale snažím se to změnit omezuji salámy,snažím se omezit čaje a i ústní hygienu se snažím pravidelně dodržovat už. Nemyslíte si stále,že by to mohlo být tedy něco horšího? Ta červená skvrna na špičce jazyk praskla,ale nekrvácí a prostředkem jazyka se táhne další prasklina v bílem povlaku, takže je to tedy známka toho,že tělo s tím bojuje? I když se stále opakuje proces bílého povlaku s bíle ohraničenými červenými skvrnami v noci a při příchodu rána se trochu strácí. Jedná se pořád o nějákou virózu a nebo je to infekce, kterou způsobili antibiotika a není to infekční?

Děkuji Vám za váš čas a budu se těšit na odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Držte se doporučení lékařů a nejdříve zajděte k zubaři a případně si nechte udělat odbornou zubní hygienu. Pokud se zde taky nic nevyřeší, tak pak zbývá gastroskopie a vyšetření na gastroenterologii. Praskliny by se opravdu mohly zahojit do jednoho měsíce od započetí léčby B-komplexem, buďte trpělivý a dodržujte dávkování.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prosim o radu

Cviky

Pracujete-li v kanceláři, najděte si čas na chůzi po schodech nahoru a dolů, nebo alespoň na přecházení do jiné části kanceláře tam a zpět. Pokud musíte stát na jednom místě, udělejte několik kotníkových cviků – ohněte kotník dolů k zemi a pak nahoru ke kolenu. I tento mírný pohyb pomůže s cirkulací krve. Pokud musíte během dne sedět, použijte nožní stoličku nebo židli, aby byly nohy výše, pokud to není možné, zvedněte nohy ihned, jakmile se vrátíte domů. Doma zvedejte vleže nohy o 6 až 12 centimetrů výš, než je srdce, kdykoli je to možné.

Na oteklé nohy jsou také vhodné podpůrné punčochy, ale pouze na doporučení lékaře. Podpora punčoch pomáhá stimulovat žíly a svaly v dolních končetinách, čímž lépe cirkuluje krev v dolních končetinách. Punčochy byste měli použít po ránu, než nohy začnou natékat. Večer po sejmutí podpůrných punčoch ošetřete nohy hydratačním mlékem. Kvalitní tělové mléko udržuje nohy hydratované a pokožku zdravou a vláčnou. Pokud je pokožka zdravá a vláčná, je méně pravděpodobné, že se vyskytnou praskliny a následně vředy.

Zdroj: Oteklé nohy a červené fleky

Diskuze

V diskuzi OTEC PLESKAČ BYLINKOVÁ PORADNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila Červenková.

Dobrý den!
Chci se zeptat, zda je vhodné užívat v těhotenství čaj z kozlíku lékařského, případně jakou jinou bylinku lze využít? Předem děkuji za odpověď!
Ludmila Červenková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarmila S..

Dobry den, prosim o radu. Po narozeni 2ditete se mi zacaly na dlanich a mezi prsty na rukou delat male puchyrky, ktere strasne svedi. Potom kdyz zaschnou se mi kuze loupe a delaji se mi praskliny. Kuze na dlanich je sucha a vadi mi vetsina kremu- pali a stipou. Zkousela jsem ruzne masti,ale vzdy po vysazeni se vse opakuje.

Zdroj: diskuze Otec pleskač bylinková poradna

Co je botox na vlasy

Léčba, která stojí pouhých 370 Kč pro polodlouhé vlasy, údajně propůjčí vlasům novou sílu a tyto posilující účinky na vlasech vydrží až deset mytí. Botox na vlasy je navržený odborníky z L'Oreal Professionnel a tato kouzelná formule obsahuje molekuly, které vyhledávají a připojují se k místům, kde je poškozen keratin, což je protein, který tvoří vlasová vlákna. Podle vynálezců, tyto molekuly pronikají hluboko do vlasu a utěsňují mezery a omezují tak lámavost vlasů. Kromě botoxu mohou být do séra přidány také vitaminy a další posilující látky, takže se dosahují opravdu dlouhodobé posilující výsledky. Tento produkt s Botkem na vlasy je skutečně jiný, než jsme mohli kdy vidět, protože umožňuje vlasy skutečně opravovat. Molekula aktivní látky nalezne poškozená vlákna, kde je pak schopna měnit svoji strukturu a vytvořit síť a zacelit tak nerovnosti na povrchu vlasu a navrací vlasům zpět jejich přirozený lesk a sílu. Tyto aktivní molekuly, které mají ochrannou známku se jménem Cylane, jsou k dispozici pouze prostřednictvím kadeřnických salonů a na vlasy by je měli aplikovat pouze proškolení odborníci. Na vlasy se nejdříve nanáší speciální šampon, a pak po opláchnutí a vysušení ručníkem je pomocí takové injekční stříkačky aplikován botox v séru.
 

Zdroj: Botox na vlasy zahladí praskliny a roztřepené konečky vlasů

Recepty na použití masti Ambiderman

Neutrální krém

Tento krém bezvadně promastí suchou ztvrdlou a rozpraskanou pokožku. Hodí se jak na ruce, tak na promaštění rozpraskaných pat. Pro jeho výrobu stačí k masti Ambiderman přidat pouze oblíbený parfém rozředěný v trošce ethanolu. Tato ingredience je pouze pro zlepšení senzorických vlastností, pokud nechcete, nemusíte ji přidávat.

Heřmánková mast

Heřmánek se v kosmetice používá díky svým výrazným aseptickým účinkům. Heřmánková mast se proto nejčastěji používá ke zklidnění a k regeneraci podrážděné pokožky. V glycerinu se rozpustí lžička heřmánkového oleje a spojí se se základní mastí Ambiderman.

Masážní mast

Tato masážní mast těží z léčivých účinků přírodní silice z kafru. Tento 100 % přírodní esenciální vonný olej je primárně určen pro aromaterapii a při zředění v nosné masti také pro masáže.

Osvěžující mast

Spojením síly kafru a mentolu se dosáhne výrazných osvěžujících účinků. K masti Ambiderm se přidá několik kapek 100% přírodní vonné silice z kafru a mentolu a důkladně se vše promíchá.

Léčivá mast

Panthenol je chemická látka získaná z kyseliny pantothenové neboli vitamínu B5, který se zcela přirozeně vyskytuje v těle lidí a zvířat. Panthenol v masti podporuje hojení kůže a sliznic, tj. poranění kůže jako odřeniny, popáleniny, opaření, aseptické operační rány, špatně se hojící kožní transplantáty, trhliny v kůži u málo elastické pokožky - fisúry, ragády (praskliny, trhliny). Léčivou mast získáte přidáním trochy panthenolu do masti Ambiderman a důkladným promícháním.

Zdroj: Mast Ambiderman příbalový leták

Diagnostika nemocí podle jazyka

Základní zdravotní stav se určuje podle vitality, jasnosti a barvy jazyka. Důležité je také vyšetření kořene jazyka. Barva těla jazyka odráží skutečný stav orgánů a krve. Povlak jazyka odráží vliv horka nebo chladu a současnou tělesnou kondici člověka. Čím tlustší je povlak, tím silnější a významnější jsou patogenní vlivy v těle člověka. Rozložení ukazuje, kam tyto patologické faktory pronikly. Zvlhčení jazyka ukazuje na stav tekutin v těle. Barva zdravého jazyka by měla být živá a jasná, světle červená, zdravě narůžovělá. Normální jazyk by měl být ohebný, ani příliš ochablý, ani přespříliš tuhý. Normální zdravý jazyk nemá praskliny ani pupínky, bradavice nebo vřídky. Když je vyplazený, tak se netřese ani nechvěje a není nateklý, avšak ani příliš tenký. Přítomnost povlaku poukazuje na normální trávení, ale povlak nesmí být příliš tlustý, má bílou barvu, nikoliv zažloutlou či jiné zabarvení. Normální jazyk je lehce vlhký, ne však mokrý či příliš suchý. Dětský jazyk je bledší a vlhčí a barvu mění rychleji, než tomu bývá u dospělých. Nemoc u dítěte bezpečně rozeznáte, objeví-li se mu na jazyku zarudnutí nebo červené tečky. Dítě se musí léčit až do vymizení těchto příznaků a změn na jazyku. Rovněž podle vitality a jasnosti barvy lze určit zdravotní stav. Když má jazyk barvu živou, pak je prognóza dobrá, je-li jeho barva tmavá a povadlá, pak může být prognóza negativní. V tomto smyslu je obzvláště důležité pečlivé vyšetření kořene jazyka. Barva „těla“ jazyka je v tomto ohledu asi nejdůležitějším aspektem. Poskytuje okamžitý a jasný obraz momentálního stavu jedince. Může být také spolehlivým indikátorem původu některých citových problémů. Úzkostný člověk nebo člověk, který má potíže s vnitřním klidem, mívá zarudlý celý jazyk nebo jeho špičku. Bledý jazyk může signalizovat nedostatek životní energie a síly.

Zdroj: Nemoci jazyka

Dýně hokaido pěstování na zahradě

Dýně hokaido patří k nejoblíbenějším tykvím vůbec. Její dužnina má po upečení nezaměnitelnou kaštanovou chuť. Dýni hokaido lze použít k přípravě hlavních jídel. Uskladněné dýně vydrží klidně až do února následujícího roku. Než se pustíte do pěstování dýní, vydejte se do zahrádkářství a vyberte si semínka. Ta si pak doma předpěstujte v kelímcích. S výsadbou do kelímku začněte zhruba v polovině dubna, a asi po třech týdnech, kdy už začnou být rostlinky hezké, je přesaďte do větších květináčů. Přibližně v polovině května, kdy už není pravděpodobnost mrazíků, je můžete přesadit do záhonů. Pokud jste předpěstování nestihli, nevadí. Semínka můžete vysít přímo na záhonky na začátku května. Jestliže budete mít rostlinky na záhonech a budou hrozit noční mrazíky, přikryjte je raději slámou (nebo netkanou textilií), aby neumrzly. Dýně mají rády sluneční svit a půdu s dostatkem živin a vláhy. Proto je při výsadbě přihnojte. Můžete je pěstovat i přímo na kompostu, kde se jim bude dařit obzvláště dobře, ale počítejte s tím, že si z něj vytáhnou většinu živin a kompost pak nebude tak kvalitní pro další použití. Rostlinky dýní sázejte na záhon v rozestupu zhruba 1 až 2 metry. Pokud vyséváte do záhonu semínka, dávejte je do hloubky tří až pěti centimetrů. Pěstování dýní není nijak náročné. Stačí, když je budete pravidelně odplevelovat a v případě velkého sucha pravidelně zalévat. Dejte však pozor na to, abyste nekropili listy – ty by pak začaly uhnívat. Jakmile začnou rostlinky dýní dosahovat větší velikosti, je dobré k nim dát oporu, po které se budou plazit a nebudou si navzájem stínit. Dýně sklízejte na začátku podzimu, když je slupka tvrdá a matná a na stonku se tvoří praskliny. Dejte pozor na první mrazíky, dýně raději sklízejte už před nimi, mohlo by dojít k jejich přemrznutí. Sklizené dýně je pak dobré nechat několik dní dosušit, a to buď venku na sluníčku, nebo třeba u topení, ale teplota nesmí přesáhnout 30 °C. Pokud byste je hned po utržení dali do vlhka, mohly by začít plesnivět. Zároveň je dobré, když plodu ponecháte delší stopku, a to alespoň pět centimetrů, což dopomůže k tomu, že se nebude tak rychle kazit. Při uskladnění dýním hokaido nesvědčí vlhký sklep. Skladujte je nejlépe při teplotě do 10 °C.

Zdroj: Jak zpracovat dýně hokaido

Hypermangan jako prevence před škůdci a chorobami

Málokdo ví, že ve skutečnosti lze manganistan draselný použít také k prevenci a kontrole škůdců a chorob plodin. V 80. letech minulého století se v některých regionech používalo namáčení semen rýže manganistanem draselným, který byl velmi účinný při prevenci plísně na rýži. Později popularita chemických hnojiv a pesticidů postupně hypermangan téměř vytlačila ze zemědělského využití.

V posledních letech začali zemědělci opět vracet k použití manganistanu draselného k prevenci škůdců a chorob, zejména proto, že ošetření hypermanganem je vnímáno jako organic friendly, tedy v souladu s organickým zemědělstvím.

Co je velmi podstatné na účincích hypermanganu, že může zabránit onemocnění náhlého vadnutí a onemocnění Verticillium wilt na lilku a ovoci. Nejčastěji se vyskytuje na plodinách, jako je lilek, paprika a rajčata.

Vezměme si jako příklad rajčata, semena rajčat lze před výsevem namočit na 3-4 hodiny do teplé vody a poté vložit na 15 minut do roztoku manganistanu draselného a vody v poměru 1:500, ​​opláchnout vodou, umístit do stínu, aby přirozeně oschla a poté zasít. Po zasetí se substrát ošetřuje roztokem 1:800 hypermanganu a vody. Zálivka se provádí 3krát každých 7 až 10 dní po vzejití semenáčků. Výskyt onemocnění lze tímto omezit až na pouhá 2 %.

Kromě toho může roztok manganistanu draselného také zabránit padlí melounu a plísni melounu, preventivní účinek je také velmi dobrý. Například plíseň vodního melounu, což je ničivé houbové onemocnění přenášené půdou. Mnoho melounářů mu říká „rakovina“ melounu. Příznaky plísně vodního melounu spočívají v tom, že jsou postižena mladé pupeny melounu, která můžou hnít a odumírat již v půdě a nemůžou vylézt ze sazenic. Poté, co se vyvinou i sazenice, listy se objeví zvadlé, stonková pokožka má podélné praskliny, často doprovázené přetečením pryskyřice, které po zaschnutí na vzduchu se jeví červenočerně. Když je vlhké počasí, je na nemocných částech běžně vidět červená plíseň.

Podle testu na pozemcích s náhlým vadnutím, respektive ve třech fázích setí melounu, semenáčků a vinné révy, s postřikem roztokem manganistanu draselného a zavlažováním kořenů hypermanganem, lze obecně omezit výskyt náhlého vadnutí vodního melounu na méně než 0,5 %. Když rostlina vadne na začátku období růstu, můžete také použít manganistan draselný 1:500 k zavlažování kořenů, rychlost vyléčení může dosáhnout 80% až 90%.

Při prevenci škůdců a chorob může manganistan draselný také doplnit zeleninu o dvě živiny potřebné pro její růst, a to mangan a draslík, čímž účinně zlepšuje výnosy zeleniny s dvojí rolí hnojiva a pesticidu. Kromě těchto zeleninových plodin může manganistan draselný také pomoci odstranit škůdce v květinách, které se běžně pěstují v domácnostech.

Zdroj: Desinfekce půdy hypermanganem

Léčba

Jak se zbavit fimózy? Můžeme ji nejprve zkusit léčit sami, a to koupáním a krémováním. Pro krémování předkožky se hodí panthenolová mast, měsíčková mast, tělové mléko nebo dětský krém či krémy na suchou pokožku s vitamínem E, olivovým olejem či bambuckým máslem. Tyto masti jsou relativně levné a dají se koupit v každé drogerii. Panthenolová mast se dá koupit jen v lékárně, ale naštěstí není na lékařský předpis.

Postup: Mast nebo krém naneste na vnější stranu předkožky. Pokud jste mladí a máte malý penis, tak jej můžete namazat celý. Mast do kůže vmasírujte. Jestli vám jde předkožka alespoň trochu stáhnout, můžete částečně nakrémovat i její vnitřní část, ale po skončení procedury ji umyjte. Po namazání je třeba chvíli počkat, aby se mast (nebo krém) dobře vsákla a mohla působit. Tím se pokožka uvolní, bude hebčí a pružnější. Potom můžete začít jemně pohybovat předkožkou na žaludu, posunovat ji tak daleko, jak je to bez bolesti možné. Pokožka penisu by měla být mírně napnutá. Krémování se provádí dvakrát až třikrát denně. Dá se provádět ráno i večer v koupelně nebo ve sprše. Mějte na paměti, že nikdy přetahování předkožky nesmí bolet, předkožka je velmi zranitelná. Výsledek se nemusí dostavit okamžitě, jak byste čekali. Chce to trpělivost a vytrvalost.

Při léčbě parafimózy se používá adrenalinová mast, která způsobí odkrvení a tím i splasknutí žaludu a předkožky, která se pak snadněji vrátí na své místo. Pouze v těch nejzávažnějších případech je třeba udělat podélný řez na předkožce. Ani parafimóza ale není důvodem k provedení obřízky.

Zdroj: Fimóza u dospělých

Fimóza v dospělosti

V jakém věku by předkožka měla jít stáhnout za žalud penisu? Odpovědi na tuto otázku se dočtete v různých knihách, učebnicích, odborných časopisech anebo se můžete zeptat svého lékaře. Bohužel každý říká něco jiného a všichni tvrdí, že mají pravdu. Navzájem si odporují a každý z odborníků umí svoje tvrzení logicky zdůvodnit.

Předkožka je ta část penisu, která v klidovém stavu pokrývá jeho koncovou část – žalud. Předkožka se skládá ze dvou vrstev: vnitřního a vnějšího listu. Předkožka a žalud mají velký význam při masturbaci i při pohlavním styku. V klidovém stavu (když penis není ztopořený) předkožka často přesahuje přes žalud. Při erekci pak slouží jako kožní rezerva. Předkožka není v žádném případě zbytečnou částí těla. Z tohoto důvodu je důležité, aby v případě opravdové potřeby jakéhokoliv lékařského zákroku na penisu byl respektován význam předkožky a aby veškeré případné lékařské zákroky byly prováděny při pokud možno úplném zachování předkožky a jejích přirozených funkcí.

V dětství nebo v dospívání se u některých chlapců nedá předkožka stáhnout dozadu za žalud penisu, nebo se dá posunout jenom o kousek. Tento stav označujeme jako fyziologickou fimózu nebo jako přirozené zúžení předkožky, a to z těchto důvodů:

  • předkožka je příliš úzká, takže žalud penisu jejím otvorem neprojde;
  • předkožka je na své vnitřní straně stále jakoby přilepená k žaludu.

Fimóza je u malých dětí naprosto normálním a přirozeným jevem. Až 96 % kluků se rodí se zúženou nebo přilepenou předkožkou. Zúžená předkožka jim slouží k ochraně žaludu a vnitřní strany předkožky. Tento stav je běžný v kojeneckém i batolecím věku, a u některých chlapců i v pozdějších letech, kdy kluk ještě není sexuálně aktivní. Pokud zúžená předkožka nebolí, nemáte v ní zánět nebo vám její zúžení nedělá problémy při močení, nechte relativní fimózu být tak, jak je, nejlépe až do puberty.

Druhy fimózy:

  • úplná, při které se předkožka vůbec nedá stáhnout přes žalud;
  • částečná, při které se předkožka dá stáhnout, ale jen o kousek (tedy ne až úplně dozadu).

Ojedinělým druhem fimózy je jizevnatá fimóza. S tou se chlapec nenarodí, protože vzniká až v průběhu života. U dospělých mužů jsou příčinou jizevnaté fimózy různá kožní onemocnění. Ale nejčastějším důvodem jizevnaté fimózy bývá to, že se předkožka stahuje násilím, například při koupání. Samozřejmě pokud se předkožka dá bez potíží stahovat, měla by se při koupání stáhnout za žalud a tento prostor umýt. Při násilném stahování se však na předkožce tvoří drobné trhlinky, po kterých zůstávají drobné jizvičky, které se při svém hojení stahují k sobě a svrašťují, a tím vzniká jizevnatá fimóza.

Zdroj: Fimóza u dospělých


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jiří Dvořák

Bc. Jakub Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP