Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

PŘI UŽÍVÁNÍ XARELTA SE NESMÍ

OBSAH

Správné použití antibiotik

Jakmile jsou antibiotika předepsána, mělo být dojít k následujícím krokům:

  • Informujte lékaře o všech alergiích, kterými trpíte. Ženy by měly informovat lékaře o tom, zda jsou těhotné. Zároveň by si měly být vědomy toho, že některá antibiotika snižují účinnost antikoncepčních pilulek, nebo dokonce vedou k náchylnosti na kvasinkové infekce.
  • Ujistěte se, že dojde k přesnému užívání antibiotik podle lékaře. Nedodržení těchto pokynů může vést k opakovaným problémům s bakteriálními infekcemi.
  • Informujte se na vedlejší účinky léků dříve, než je začnete užívat, aby nedošlo právě k nežádoucím účinkům.
  • Jakmile zapomenete na dávku, nesmí dojít k jejímu zvýšení. Stačí pokračovat v plánovaném dávkování dle pokynů.
  • Vyvarujte se konzumace alkoholu a některých potravin, protože může dojít k interakci s antibiotiky.
  • Důležité je, aby byla antibiotika řádně uskladněna.

Antibiotika mohou být velmi silná v léčbě bakteriálních infekcí, zejména pokud jsou správně používána. Chcete-li zachovat jejich účinnost, měla by být použita pouze v případě potřeby. Nejlepším způsobem, jak bojovat s infekcí, je být poučen, jen tak předejdete zhoršení infekce.

Zdroj: Správné užívání antibiotik

Poradna

V naší poradně s názvem MOHU PŘI UŽÍVÁNÍ XARELTA PÍT HŘEBÍČKOVÝ ODVAR? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Uhlířová.

chci odvar pít jako prevenci proti rakovině prsu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Existuje odborná studie, která na zvířatech dokazuje pozitivní účinky hřebíčku při boji proti již probíhajícímu karcinomu prsu. Podle této studie má nejsilnější protirakovinové účinky esenciální olej z hřebíčku a o něco slabší alkoholový extrakt a vodový odvar. Výsledky této studie si můžete detailně přečíst zde: www.ncbi.nlm.nih.gov…

Jak je to s hřebíčkem a léky na ředění krve?
Hřebíček a v něm obsažený hřebíčkový olej mohou zesílit účinky antikoagulancií (tedy i Xarelta) a dalších léků, které ovlivňují srážlivost krve, jako jsou inhibitory krevních destiček, trombolytická činidla a nesteroidní protizánětlivé léky, což může zvýšit riziko krvácení.

Eugenol, aktivní složka hřebíčku a hřebíčkového oleje, se ukázal jako inhibitor aktivity krevních destiček. Závažné komplikace krvácení a interakce s hematologickými přípravky však nebyly hlášeny. Účinky hřebíčku na srážlivost krve se výrazně různí kvůli různým obsahům aktivních látek v tomto koření. Jednou si koupíte hřebíček, který bude mít účinky vyšší a jindy zase skoro žádné.

Pokud užíváte Xarelto, tak byste měla spolupracovat s lékařem, který vede léčbu Xareltem a informovat ho o vašich záměrech užívat hřebíčkový odvar dříve, než jej začnete užívat. Doporučuje se pečlivé klinické a laboratorní sledování hematologických komplikací. Také byste svému lékaři měla neprodleně hlásit jakékoli známky krvácení, včetně bolesti, otoku, bolesti hlavy, závratě, slabosti, prodlouženého krvácení z řezných ran, zvýšeného menstruačního krvácení, vaginálního krvácení, krvácení z nosu, krvácení z dásní při čištění zubů, neobvyklého krvácení nebo modřin, červená nebo hnědá moč nebo červená nebo černá stolice.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mohu při užívání xarelta pít hřebíčkový odvar?

Xarelto a konopí

U konopí (marihuana) a konopných produktů, jako je kanabidiol (CBD), bylo konkrétně hlášeno, že interagují s přípravkem Xarelto.

Účinky konopí na Xarelto se mohou lišit v závislosti na konkrétním použitém konopném produktu. Některé konopné produkty mohou zvýšit hladinu Xarelta v těle, což by mohlo zvýšit riziko jeho nežádoucích účinků.

Jiné produkty z konopí mohou snížit hladinu Xarelta v těle, což může způsobit, že Xarelto bude méně účinné než obvykle.

Před zahájením léčby přípravkem Xarelto informujte svého lékaře, pokud užíváte konopí. Sdílením těchto informací s lékařem můžete pomoci předejít možným interakcím.

Poznámka: Konopí je v ČR povoleno pouze na lékařský předpis, jinak je nezákonné, ale v mnoha státech Evropy a zbytku světa je v různé míře legální.

Zdroj: Xarelto a zelenina

Poradna

V naší poradně s názvem CO SE NESMÍ JÍST A PÍT NA ELIQUIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Libuse.

Co se nesmí jíst při užívání Eliquis

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Eliquis (apixaban) je skvělý lék na ředění krve, protože společně s ním můžete konzumovat téměř vše. Během užívání přípravku Eliquis byste se měla vyhýbat grapefruitu, grapefruitové šťávě, limetkám a pomelům. Tyto citrusové plody zabraňují rozkladu apixabanu a mohou zvýšit nežádoucí účinky z předávkování.
Pozor si rovněž dejte na užívání léků proti bolesti jako je ibuprofen a naproxen. Bezpečným volně prodejným lékem na bolest při léčbě Eliquisem je Paralen (paracetamol).

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Eliquis 5 mg a alkohol

Xarelto a jídlo

Konzumace grapefruitu nebo pití grapefruitové šťávy během užívání přípravku Xarelto může zvýšit hladinu léku ve vašem těle. Vyšší hladina Xarelta by mohla zvýšit riziko nežádoucích účinků léku. Váš lékař vám může doporučit, abyste se během léčby přípravkem Xarelto vyvarovali konzumace grapefruitu nebo pití grapefruitové šťávy.

Také mějte na paměti, že u potravin obsahujících omega-3 mastné kyseliny může dojít k interakci s přípravkem Xarelto. Strava obohacená o omega-3 mastné kyseliny může interagovat s Xareltem.

Zdroj: Xarelto a zelenina

Poradna

V naší poradně s názvem CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ LÉKU XARELTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Neubauer Otakar.

Dobrý den chtěl bych vás požádat o informaci zda mohu při užívání léku XARELTO jíst drubezi žaludky a jakým druhu ,asi je nejlépe se vyhnout děkuji za ochotu Neubauer Otakar Frýdlant

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při užívání Xarelta můžete jíst jakékoli části jatečních zvířat. Lék Xarelto má obrovskou výhodou, že nevyžaduje žádnou zvláštní dietu. Jediné, co mu vadí, je grapefruit a volně prodejné léky proti bolesti mimo paracetamolu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co nejíst při užívání léku Xarelto

Eliquis a alkohol

Není známa žádná interakce mezi Eliquisem a alkoholem.

Alkohol i přípravek Eliquis však mohou zvýšit riziko krvácení. (Tyto dvě látky mohou zabránit srážení krve.) To znamená, že pití alkoholu během užívání přípravku Eliquis může dále zvýšit riziko krvácení.

Pokud pijete alkohol, poraďte se se svým lékařem. Mohou vám poradit, zda existuje bezpečné množství k pití během užívání přípravku Eliquis.

Zdroj: Co se nesmí jíst a pít na Eliquis

Poradna

V naší poradně s názvem LÉKY KTERÉ SE NESMÍ UŽÍVAT S WARFARINEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Božena.

Dobrý den,
měla bych na Vás prosbu, zda by bylo možné oznámit mi léky které se spolu s Warfarinem nesmějí užívat. Obvodní lékařka mi warfarin předepsala k užívání, ale bohužel o lécích které se společně s Warfarinem nesmí používat, to mi neřekla.
Děkuje a zdraví Vás Božena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Warfarin se nemá rád s mnoha léky. Obecně není vhodné při léčbě warfarinem používat jiné léky, které taktéž působí proti srážení krve. Mezi ně patří acylpyrin a ibuprofen. Warfarin může být nebezpečný a život ohrožující, když některý další léčivý přípravek změní sílu jeho účinku. Abyste předešla těmto komplikacím, tak se vraťte ke své obvodní lékařce a prodiskutujte s ní každý lék, který užíváte. Než k ní půjdete, tak si sepište seznam všech užívaných léků a to i těch volně prodejných a nebo po domácku připravených. V ordinaci je pak jeden po druhém ve svém seznamu odškrtejte podle názoru lékařky. Tyhle lékové inventury jsou prospěšné a je dobré je čas od času udělat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léky které se nesmí užívat s warfarinem

Jak Eliquis funguje

Eliquis je ředidlo krve/antikoagulant, který působí tak, že blokuje faktor Xa, což je srážecí faktor v naší krvi, který napomáhá tvorbě sraženin. Lék bývá někdy označováno jako inhibitor faktoru Xa. V naší krvi je mnoho faktorů srážení krve a faktor Xa je jedním z hlavních.

Eliquis je k dostání v dávce 2,5 mg a 5 mg a užívá se dvakrát denně.

Na rozdíl od staršího léku na ředění krve Warfarin není při užívání přípravku Eliquis vyžadováno sledování PT/INR (protrombinový čas/mezinárodní normalizovaný poměr).

Zdroj: Co se nesmí jíst a pít na Eliquis

Poradna

V naší poradně s názvem CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ TABLETEK XARELTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bečková Bohumila.

Dobrý den,prosím o radu co vyřadit s jídelníčku při užívání léku Xarelto
a co naopak do jídelníčku zařadit.Mnohokrát děkuji za odpověď s úctou
Bečková Bohumila.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék Xarelto nevyžaduje žádnou speciální dietu během užívání. S lékem Xarelto se nesmí užívat aspirin ani přípravky, kde je obsažena kyselina acetylsalycilová.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co nejíst při užívání tabletek xarelto

Warfarin a Paralen

Na nachlazení nebo bolesti je možné ojediněle užívat Paralen.

Pozor, i Paralen zvyšuje riziko vzniku krvácení, obzvláště při ordinaci 2 g a více denně. Stále je ale bezpečnější než Acylpyrin!

Algifen musí předepsat lékař a je jen na bolesti. Když v lékárně řeknete, že užíváte Warfarin, tak vědí, co se nesmí. V žádném případě se nesmí Anopirin, Acilpirin, Ibalgin, zkrátka vše, co ředí krev, mohlo by totiž dojít k vnitřnímu krvácení, například do žaludku, s fatálními následky. Totéž platí o alkoholu, ten roztahuje cévy, a tudíž může dojít k prasknutí cévy například v mozku. Jen občas si můžete dopřát vinný střik či, ale jen málo.

Zdroj: Beru Warfarin, co při něm nesmím jíst?

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK XARELTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav Rataj.

¨Dobrý den,
děkuji Vám za předešlou odpověď. Psal jste o vitamínech, na Vašem webu jsem se dočetl, že B12 a podobně na Xarelto nevadí, takže ani Magnesium by nemělo vadit, že? Užívám na unavené nohy. Zajímavé je, že trošku vysmrkávám krev, ale to bude zřejmě podrážděné sliznice, objeví se zcela vyjímečně náhodou, někdy i při vykašlávání, ale není to každý den, ale řekněme 2x za týden, jen ráno 2x a pak klid. Na plicním jsem byl na kontrole, v pohodě. Magnesium by nemělo nic děla, že? A ani Afonilum SR 2540,, že ne? To jsou mé poslední dotazy k Vám. Pak už nemusím řešit nic. Mockrát Vám děkuji, jste úřžasní, ten web je senzační. S pořáním hezkého dne
Miroslav Rataj

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při užívání Xarelta můžete bez obav užívat vitamíny B, magnesium i Afonilum SR 250g. U léku na dušnost Afonilum SR 250g si dejte pozor, pokud jste kuřák (čehokoliv) a zároveň pijete kávu. Tato kombinace se neslučuje s léčbou Afonilum SR 250g.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Xarelto

Vedlejší účinky Eliquisu

Při užívání léků na ředění krve je důležité dávat si pozor na známky gastrointestinální ztráty krve, což je závažný vedlejší účinek přípravku Eliquis a potenciálně život ohrožující. Dvě hlavní věci, na které je třeba dávat pozor, jsou červená krev buď ve stolici nebo na stolici, a černá stolice.

Červená krev buď smíchaná se stolicí nebo pocházející z konečníku, obvykle naznačuje, že něco krvácí ve vašem tlustém střevě (tlusté střevo). Černá stolice obvykle naznačuje, že něco krvácí ve vašem horním GI traktu, jako je váš jícen, žaludek nebo horní část tenkého střeva. Pokud zaznamenáte některý z těchto dvou příznaků, okamžitě zavolejte svého lékaře.

Zdroj: Co se nesmí jíst a pít na Eliquis

Poradna

V naší poradně s názvem CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ LÉKU XARELTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vendula Zpěváková.

Dobrý den, doktorka mi doporučila vzít při bolesti Valetol, v lékárně také. Mám Valetol 300 mg. Když si vezmu půlku a hořčík pro lepší účinek, je zde nějaké riziko. Děkuji za Vaši odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud se podíváme na volně prodejné léky proti bolesti, tak je všeobecně známo, že při užívání Xarelta se může použít pouze paracetamol. Valetol obsahuje tři účinné látky proti bolesti: paracetamol, propyfenazon a kofein. Kofein a paracetamol, jak jsem v úvodu zmínil, jsou s Xareltem bez problémů. Pokud je ale Xarelto kombinováno s propyfenazonem, tak se tím může zvýšit riziko nebo závažnost krvácení. Pokud vám Valetol předepsal lékař, tak jistě zvážil negativa, která tato kombinace představuje a usoudil, že přínosy převyšují nad negativy. Ovšem to neznamená, že je tato kombinace bezpečná. Když užíváte Xarelto, tak byste Valetol měla užívat jen příležitostně, nikoliv pravidelně a dlouhodobě.
Co se týče kombinace Xarelta a hořčíku, tak ta je bez komplikací.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co nejíst při užívání léku Xarelto

Byliny a doplňky stravy s Eliquisem

Vzhledem k tomu, že bylinky a doplňky nejsou regulovány Státním ústavem pro kontrolu léčiv, jako jiné léky na předpis, může být obtížnější získat kvalitní údaje o potenciálních interakcích mezi rostlinnými léky a léky na předpis. Vždy je dobré vyhledat lékařskou poradu, než začnete užívat bylinné nebo vitamínové doplňky. Nejen, že rostlinné léky mohou interagovat s léky na předpis, ale mohou být také nebezpečné, pokud máte nějaké problémy s játry nebo ledvinami.

Existují určité údaje, že zázvor, ginkgo biloba, kurkuma a některé čínské bylinky mohou mít za následek zvýšené riziko krvácení v kombinaci s léky na ředění krve, jako je Eliquis. Kromě toho může třezalka tečkovaná snížit účinnost Eliquisu.

Je také velmi důležité být opatrný při užívání léků, jako je ibuprofen, naproxen (Naprosyn) a diklofenak (tablety), které jsou souhrnně označovány jako nesteroidní protizánětlivé léky (NSAID), při užívání přípravku Eliquis a jsou k dostání volně bez lékařského předpisu. NSAID a Aspirin budou mít za následek vyšší riziko krvácení v kombinaci s antikoagulancii, jako je Eliquis.

Zdroj: Co se nesmí jíst a pít na Eliquis

Poradna

V naší poradně s názvem CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ LÉKU XARELTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Dobrý den, prosím o sdělení při Xareltu 20 mg lze použít např. Kustovnici(farmářské sirup) nebo jiné doplňky stravy ohledně imunity, pohody a trávení. Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kustovnice čínská nebo-li goji, je vhodná laskomina i když užíváte Xarelto. Existuje vědecká studie, která sleduje okolo 200 tisíc pacientů, kteří užívají Xarelto a pravidelně konzumují goji. Zatím ani jeden z jejich lékařů nehlásil žádné účinky na činnost Xarelta. Průběžně si to můžete kontrolovat tady, na těchto webových stránkách: www.ehealthme.com/dr…

Co se týče ostatních doplňků stravy, tak je to vždy otázka. Xarelto je vynikající lék, u kterého se nemusí držet žádná dieta a není ani příliš háklivý na to co jíte. Kromě grapefruitu nebo pití grapefruitové šťávy a opatrnosti s alkoholem neexistují žádná jídla ani nápoje, kterým byste se při užívání Xarelta měla vyhýbat.

Xarelto je pro vás lék na prodloužení života a pro vaší jistotu, že léčba probíhá správně, je vždy lepší při každém zařazení doplňku stravy o tom kolem 20. dne užívání informovat lékaře, aby vám zkontroloval vaši srážlivost krve.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co nejíst při užívání léku Xarelto

Užívání

Samotné dlouhodobé užívání omeprazolu není příliš rizikové. Omeprazol funguje tak, že snižuje tvorbu kyseliny, čímž účinně odstraňuje příznaky překyselení žaludku. Rizikem však je to, že se tímto potlačením příznaků může zamaskovat vážnější onemocnění, které tak nemusí být včas rozpoznáno.

Omeprazol se užívá ráno nalačno minimálně 30 minut před snídaní.

Zdroj: Rizika při užívání Omeprazolu

Diskuze

V diskuzi ALTERNATIVA WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ŚRÁMKOVÁ Eliška.

Dobrý den ,mám takový dotaz jestli s užíváním Xarelta můžu třeba do lázní jelikož s Warfarinem to nelze. Děkuji za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Alternativa Warfarinu


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP