Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

PŘÍČINY DUŠNOSTI

OBSAH

Příčiny dušnosti

Příčinami dušnosti mohou být:

  • Fyzická kondice či nadváha: Lidé s malou fyzickou kondicí či nadváhou se zadýchají i při malé námaze.
  • Onemocnění dýchacího ústrojí: Patří sem onemocnění dýchacích cest (horních či dolních, pohrudnice či celkově hrudní stěny). Poruchy se dále dělí na restrikční a obstrukční. U restrikční dušnosti je zpravidla pacient v klidu bez obtíží. Problémy se objevují při námaze.
  • Kardiovaskulární nemoci: Jsou velmi častým důvodem dušnosti. Vycházejí z problematického městnání krve v plicním krevním oběhu. Kromě dušnosti se objevují i další potíže. U kardiovaskulárních nemocí jsou časté noční záchvaty dušnosti.
  • Mimohrudní příčiny: Mezi nejčastější příčiny dušnosti, jež nesouvisí s kardiovaskulárním systémem ani dýchací soustavou, patří nádory mozku (poruchy dechového mozkového centra), chudokrevnost (nedostatečná transportní kapacita krve), cukrovka, selhávání ledvin po požití některých léků.
  • Psychogenní dušnost: Existuje i dušnost, u které nelze zjistit objektivní patologický nález. Její původ může být v psychice člověka. Objevuje se zpravidla při záchvatech, a to často u lidí trpící fobiemi. Tyto lidé mají většinou subjektivní pocit, že se dusí.
  • Na vině mohou být i některá vzácnější onemocnění, například myastenia gravis, při kterém je narušen přenos nervového vzruchu mezi nervem a svaly, v tomto případě dýchacími.

Zdroj: Dušnost

Poradna

V naší poradně s názvem EUPHYLLIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Kolikrát denně se může tento lék uzivat

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Euphyllin se používá k léčbě a prevenci stavů dušnosti zaviněných zúžením dýchacích cest, jako je bronchiální astma, chronický zánět plic a rozedma
plic. Dávkování a rozložení dávek v průběhu dne vždy určí lékař individuálně pro každého pacienta. Je to proto, že Euphyllin má mnoho nežádoucích účinků, kterým lze předejít právě správným dávkováním a načasováním dávky.

Euphyllin se obvykle užívá 2 krát nebo 1 krát denně 1 tobolka. Denní dávka se užívá buď večer před spaním, nebo ve dvou dávkách ráno při snídani a večer před spaním. Nemocní s noční dušností užívají předepsanou denní dávku najednou večer před spaním. Léčení má být započato užíváním 1 dávky pokud možno večer krátce před spaním a během 2-3 dnů se dávka pomalu navýší (dle doporučení lékaře).
Jakékoliv změny dávkování (zvyšování, snižování) lze provádět pouze na pokyn lékaře. Pokud si nejste jistá, jak lék správně užívat, poraďte se se svým lékařem. Stačí zavolat, ušetříte si s tím zbytečné komplikace, vzniklé z nesprávného užívání.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Euphyllin

Dušnost v noci

Na srdeční původ ukazuje noční záchvatovitý vznik dušnosti. Hrubým vodítkem může být pravidlo, že nemocní se srdeční dušností na lůžku sedí a nemocní s plicní dušností spíše leží. Srdečního původu je i těžká akutní dušnost u mozkové mrtvice, kterou způsobila embolie krevní sraženiny z levé srdeční síně do oblasti mozkového dechového centra.

Zdroj: Dušnost

Diskuze

V diskuzi UCPANÁ KRKAVICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Maria.

po operaci krkavice, mam opet ucpane cevy, jak je to mozne,co se da s tim delat,hrozi mi jeste operace?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milada Juchnová.

Dobrý den,také sem po operaci krkavice, byla sem ve Vítkovicích, teď půjdu na Sono,doufám že to bude dobré,ne jak tady píše paní že je po operací a má nadále ucpané cévy.. teď jen mohu dodat,nikdy víc bych nešla, celý měsíc po operaci sem trpěla s hlasivkama a dušnosti, mějte pekny den

Zdroj: diskuze Ucpaná krkavice

Léčba

Léčba dušnosti je závislá na zjištěné příčině, často je nutná mezioborová spolupráce lékařů. Jako základní pravidlo platí, je-li dušnost tak silná, že se člověk stává zmatený, má závratě nebo nekontrolovatelně lape po dechu, volejte okamžitě rychlou záchrannou službu. Lékař bude nejlépe schopen diagnostikovat příčinu dušnosti.

Dušnost podle MKN.

Zdroj: Dušnost

Poradna

V naší poradně s názvem MODŘINY BEZ PŘÍČINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra.

Dobrý den,
již rok užívám Cyclo 3Fort 2krát denně a Anopyrin 100 jedenkrát denně. V posledních dvou měsících se mně začaly objevovat po těle modřiny(hlavně na stehnech), bez zjevné příčiny. Prosím, mohlo by to být užíváním těchto dvou léků dohromady? Děkuji za odpověď. S pozdravem
Věra

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Cyclo 3 Forte i Anopyrin 100 obsahují kyselinu acetylsalicylovou, což je léčivá látka užívaná ke zpomalení srážlivosti krve. Přílišné zpomalení srážlivosti krve, například předávkováním, způsobí výrony krve do podkoží po sebemenším tlaku. Výron krve je pak vidět na kůži jako modřina. Určitě kontaktujte svého lékaře, který dohlíží na srážlivost vaší krve a ukažte mu to.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Modřiny bez příčiny

Příčiny dyspnoe

Dyspnoe je subjektivní pocit ztíženého a namáhavého dýchání. Pojem dyspnoe vystihuje objektivní známky dušnosti, tedy to, co lze pozorovat na dušném pacientovi (tachypnoe, ortopnoe). Pacient tento stav připodobňuje k dušení, nemožnosti se řádně nadechnout či vydechnout. Příčinu tohoto stavu lze hledat v dýchacím ústrojí, srdci nebo i krvi (při anémii).

Může se objevit náhlá (akutní), nebo postupně po určitém časové období (chronická). Důvodem dušnosti je to, že tělo potřebuje více kyslíku, než se mu dostává. Takže postižený dýchá rychleji, aby se pokusil zvýšit tok vzduchu bohatého na kyslík do plic. Z plic se kyslík dostane do krevního oběhu a je čerpán do těla srdcem.

Náhlá těžká dušnost je jedním z nejčastějších důvodů, proč lidé volají sanitku nebo jdou na pohotovost.

Zdroj: Špatné dýchání a tlaky na hrudi

Diskuze

V diskuzi NEPŘÍJEMNÁ ÚZKOST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Hofman.

Mám nepříjemnou úzkost scvrklého těla jak by mě ta úzkost chtěla celého pohltit, tiky v očích, slzení, bolesti na srdci pod srdcem, co mám udělat abych se nepříjemné úzkosti zbavit, abych to byl opět celý já, mám za sebou psychoterapie a myslím si že to mohlo vyvolat náhlé vysazení prášků citalec a neurol které jsem bral cca15 let, když jdu necítím vůbec své těle hlavně záda a je to velmi nepříjemné, i když rozum funguje normálně. Jiří Hofman Broumov dnes beru eliciu, derin, euthyrox, snažím choduit na procházky, jíst hodně ovoce, minerálky a stále nic nezabírá, úzkost stále vyvíjí od října lonského roku a je stále velmi nepříjemná.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vladimír.

Bez vyřešení prvotní příčiny úzkosti nepřináší užívání antidepresiv trvalé výsledky. Touto příčinou jsou určité potraviny v naší stravě, způsobující chronické záněty nervů v těle a buněk v mozku. Používám testy, které určí, jaké konkrétní potraviny Vám tyto reakce v těle vyvolávají. Poradím, jak si upravit výživu, abyste se z úzkosti trvale uzdravili, a žádné léky jste k tomu už nepotřebovali. Kontakt 608 155 338.

Zdroj: diskuze Nepříjemná úzkost

Kdo je postižen dušností

Dušnost může postihnout všechny z nás, když cvičíme, zvláště pokud máme nadváhu nebo nejsme v kondici. Dušnost, která se objeví náhle nebo neočekávaně, může však být signálem vážného onemocnění.

Akutní dušnost:

  • astma – dušnost může být vyvolána infekcí nebo alergickou reakcí
  • pneumonie – dušnost vyvolána infekcí
  • chronické obstrukční plicní onemocnění (CHOPN) – jedná se o dlouhodobý plicní stav, který způsobuje poruchy dechu a kašle a může vést k akutní dušnosti
  • srdeční onemocnění – u srdečního selhání může dojít k akutní dušnosti
  • plicní embolie – sraženina v plicích, která způsobí náhlou a život ohrožující dušnost
  • úzkost – pocit paniky, zrychlení dechu může vést k akutní dušnosti
  • léky – některé léky mohou způsobit akutní dušnost, například užívání betablokátoru (propranolol) nebo aspirinu může způsobit dušnost, pokud máte astma
  • jiné příčiny – bolesti a anémie
Chronická dušnost:
  • obezita a nedostatek zdraví
  • astma, které není dobře kontrolované
  • chronické obstrukční plicní onemocnění (CHOPN) – plicní onemocnění obvykle kvůli kouření
  • srdeční selhání – postupný nástup dušnosti a otoky; postihuje většinou starší lidi, a to kvůli tomu, že srdce čerpá neefektivně
  • problémy se srdečním rytmem – například nepravidelný srdeční tep až fibrilace síní
  • anémie – v krvi není dostatek hemoglobinu k přenosu kyslíku do buněk, což způsobuje únavu a dušnost
Další možnosti:
  • gastroezofageální refluxní nemoci
  • pleurální bolest – jedná se o tlak na hrudi doprovázený bolestí, která se mění dýcháním nebo vyzařuje do zad
  • anafylaxe – život ohrožující alergická reakce
  • tachykardie až po infarkt myokardu a nepravidelný srdeční rytmus (arytmie)

Všechny tyto stavy vždy vyžadují lékařskou péči.

Zdroj: Špatné dýchání a tlaky na hrudi

Diskuze

V diskuzi ASTMATICKÝ KAŠEL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Janišová.

Dobrý den.Chtěla bych se zeptat,začla jsem pracovat v jiném zaměstnání kde je klimatizace(s tou jsem nikdy moc do styku nepřišla),nyní jsem tam denně.Může toto být problémem astmatického kašle až dušnosti??Trvá to už skoro měsíc,nejdříve jsem si myslela,že je to chřipka,ale po všech lécích a kontroly u lékaře to stále přetrvává.Ještě jsem to nikdy neměla.Také jsem se přestěhovala do jiného města po 30 letech,ale jezdila jsem sem tři roky každý víkend,tak si myslím,že snad v tom to by neměl být problém,bydlím tu teď měsíc...Děkuji za odpověď...

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Astmatický kašel

Dušnost u dětí

Dušnost představuje u dětí velmi závažný příznak. Může provázet kritický stav vedoucí k respiračnímu selhání. Adekvátní přednemocniční péče a v případě urgentního stavu včasná následná intenzivní péče rozhodují o další prognóze pacienta. V případě akutní dušnosti by měl být postup dětských lékařů sjednocený, měla by být dobrá spolupráce s regionálním dětským oddělením a vždy možnost odeslat pacienta na specializované pracoviště k eventuálnímu řešení akutních situací včetně bronchoskopie. U stavů akutní dušnosti s respiračním selháním je každá minuta drahá.

Zdroj: Dušnost

Diskuze

V diskuzi ŽLUTÁ STOLICE PŘÍČINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michal.

Dobrý den,mám stejné problémy.Jak prosím dopadla další šetření?Děkuji M

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Radoslav.

Zdravím, tiež mám taký problém,aké vyšetrenia ste absolvoval.

Zdroj: diskuze Žlutá stolice příčiny

Co s tím dělat

Před stanovením diagnózy bude chtít lékař vědět, jak dušnost vznikla, co jste dělali, co způsobilo, že se cítíte špatně, zda máte teplotu, kašel, bolest na hrudi, vykašláváte hlen, kouříte, zda dušnost způsobil pohyb, zda se dušnost objevuje v klidu, jestli jste cestovali letadlem a další. Lékař může provést testy plicní funkce, rtg vyšetření, krevní testy, vyšetření štítné žlázy a jiné.

Při vzniku akutní dušnosti nepanikařte a okamžitě přivolejte vy nebo nejbližší rodinní příslušníci rychlou lékařskou pomoc! Pokud jste astmatik, použijte své léky a zavolejte lékaře.

U chronické dušnosti můžete použít praktiky pro správné dýchání, které mohou pomoci při snížení dušnosti.

Léčba je vždy závislá na pravděpodobné příčině dušnosti.

Metody k uvolnění chronické dušnosti:

  • Uvolněné, pomalé, hluboké dýchání: Jemně dýchejte nosem a vydechujte přes nos a ústa. Zkuste se cítit uvolněně a klidně.
  • Stimulace dýchání: To může pomoci při chůzi nebo při chůzi po schodech. Pokuste se dýchat v rytmu pomalého kroku.
  • Ovládané dýchání: Jedná se o dýchání s použitím membrány a dolních svalů hrudi, tak abyste nedýchali horní částí hrudníku za pomoci ramenních svalů. Dýchejte jemně a udržujte uvolněná ramena a hrudní svaly.
  • Používejte různé úlevové sedící a stojné polohy, když cítíte dušnost, například:
  • Když se postavíte, opřete se o boky s předloktími o něco, co je v pohodlné výšce, jako je pracovní židle nebo kuchyňská pracovní plocha.
  • Když stojíte nebo při chůzi si položte ruce do boku nebo do kapes.
  • Když se posadíte, nakloňte se dopředu, položte předloktí na kolena, na židli nebo na stůl.
  • Uspořádejte věci, které používáte každý den, abyste se ujistili, že jsou pro vás snadno dosažitelné při dušnosti. Snažte se zůstat aktivní, ale odpočiňte si, když se dostaví dušnost, po odeznění můžete v činnosti pokračovat.

Dále omezte činnosti, které vedou k dušnosti:

  • Omezte kouření nebo přestaňte kouřit.
  • Řešte obezitu pohybem a zdravým životním stylem.
  • Nestresujte se.
  • Začleňte se do kroužků, klubů.
  • Učte se novým věcem.

Zdroj: Špatné dýchání a tlaky na hrudi

Diskuze

V diskuzi PŘÍČINY OTOKU VNITŘNÍ STRANY TVÁŘE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobrý den, mám dotaz?

pokaždé když ráno vzbudím mám obličej natekléj už přes rok.Mám štitnou žlázu užívám Euthyrox 50 mikrogramů ,ale to mám už od 10.let je mě 40.let.

Byla jsem na konizace.děložního čípku.HPV virus

A v krvi jsem měla cukr 5,22 na lačno a po glukoze asi 120 min. 11,67 cukr a mám nateklé břicho .

Můžete mě poradit?

Děkuji s pozdravem

Lopézova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka.

ještě užívám léky na psychiku antidepresiva ,už 8.let Manžel se oběsil.

Lopézova

Zdroj: diskuze Příčiny otoku vnitřní strany tváře

Příznaky dušnosti

Dušnost se vyznačujeme namáhavým a ztíženým dýcháním, při němž dotyčný pociťuje dechovou tíseň či nedostatek vzduchu. Příčinami jsou různé poruchy. Dušnost se může dostavovat v záchvatech, nebo trvá dlouhodobě. Často se ještě objevuje s dalšími příznaky (dle konkrétní choroby).

Zhodnocení stupně dušnosti nám poskytne okamžité a bezprostřední informace o naléhavosti situace a o nutnosti léčebných opatření:

  • Fyziologická dušnost se objevuje u zdravých osob při pobytu ve vzduchu chudém na kyslík – ve velkých nadmořských výškách nebo v uzavřených prostorách. Ventilace je zvýšená a udržuje se zvýšenou stimulací dechového centra v mozku. Dechové centrum je drážděno buď poklesem hladiny kyslíku v krvi (hypoxémií), nebo nadměrným vzestupem hladiny kysličníku uhličitého v krvi (hyperkapnií). U většiny lidí je hypoxémie mnohem slabším podnětem ke zvýšení dechového úsilí než hyperkapnie. Hypoxémie může mít kromě dušnosti i jiné projevy, a to zmatenost, neurčitý nepříjemný pocit, až i bezvědomí. Po vstupu do uzavřeného prostoru, který neobsahuje kyslík (například prostředí obsahuje 100% dusík), může člověk ztratit vědomí již během 30 sekund, tedy dříve, než je varován dušností. Nepatrná dušnost provází také otravy kysličníkem uhelnatým.
  • Námahová dušnost je pociťována, překročí-li dechová práce klidovou hodnotu asi 5krát. Pociťují ji i zdravé osoby během nebo bezprostředně po ukončení nezvykle velké tělesné námahy. Tělesně trénovaní lidé tolerují bez dušnosti větší námahu než netrénovaní. Chronickým příznakem se dušnost stane teprve tehdy, objevuje-li se už při běžné denní tělesné aktivitě. Námahová dušnost bývá počátečním příznakem onemocnění dýchacího a srdečně-cévního systému.
  • Klidová dušnost vzniká již bez tělesné námahy. Je vždy příznakem onemocnění a vždy vyžaduje objasnění příčiny.
  • Ortopnoe znamená dušnost v poloze vleže, mírnící se v poloze vsedě. Je zvláštní formou klidové dušnosti. Svědčí o těžkém stavu. Je charakteristická zejména pro dušnost srdečního původu.
  • Asfyxie („dušení“) je stavem ohrožujícím život, nutícím k okamžitému zhodnocení stavu a léčení. Jde o akutní dechovou tíseň s nedostatkem kyslíku a hromaděním kysličníku uhličitého v krvi, ohrožující činnost životně důležitých orgánů. Může mít řadu příčin: útlum dechového centra v mozku (otravy, poranění mozku, „mozková mrtvice, záněty a nádory mozku), nervosvalové poruchy (dětská mozková obrna, tetanus), akutní uzávěr dýchacích cest (zapadlý jazyk při bezvědomí, vdechnutí cizího tělesa, akutní zánět hrtanu u dětí – „laryngitida“, nádor dýchacích cest, nádor štítné žlázy stlačující průdušnici, záchvat průduškového astmatu, těžký akutní zánět průdušek).
  • Záchvatovitá dušnost je charakteristická pro astmatický záchvat při průduškovém astmatu a pro akutní plicní otok (edém) při selhávání levé srdeční komory (takzvané srdeční astma).
  • Trvalá dušnost se vyskytuje především u chronických onemocnění levé srdeční komory a u plicních chorob. Pro stanovení diagnózy je nutné zhodnocení doprovodných příznaků.

Zdroj: Dušnost

Diskuze

V diskuzi ASTMA LÉČIT KYSLÍKEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pichler.

Dobrý den
před 21 lety jsem ležel tři měsíce v nemocnici, protože jsem každý měsíc omarodil. V nemocnici mimo jiné mi dávali kyslík a dali mě dohromady. Teď se to opakuje, každý měsíc mě asi ofoukne a já omarodím, nemůžu dýchat. Doktorka říká, že beru silné léky, a kyslíku mám v krvi dost. Nejsem schopný nic dělat, jenom přežívám, tak jsem myslel, jestli mi léčba kyslíkem nemůže zase pomoct.
Předem děkuji za odpověď-
Pichler.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vlada vanek.

Jako alternativní možnost pro zmírnění astmatu a celkové posílení imunity organismu bych Vám doporučil hypoxickou terapii, tedy pravý opak kyslíkové terapie. jde o střídavé vdechování vysokohorského vzduchu, kdy tělo na tyto impulsy reaguje zvýšenou tvorbou červených krvinek, posílením dýchacích svalů a tím lepší zvládaní astmatických záchvatů. vědecké studie potrvdily výrazné zmenšení obtíží, pocitu dušnosti, snížení záchvatů či jejich snadnější průběh a odeznění bez potřeby šáhnutí po medikamentech. Pokud Vás to zajímá, mrkněte sem hypoxicke-centrum.cz…

Zdroj: diskuze Astma léčit kyslíkem

Co způsobuje zavodnění organismu

Mezi příčiny, proč se zadržuje voda v organismu, patří mimo jiné přehnané solení, nadměrná konzumace cukru, antikoncepce, překyselení organismu nebo nemoci. Někdy může zavodnění těla nastat před menstruací, přičemž po ní ustoupí.

Zdroj: Příčiny zavodnění těla

Diskuze

V diskuzi FLEKY TMAVÉ U VNITŘNÍCH OKRAJŮ OČÍ,U KOŘENE NOSU,PŘECHÁZEJÍ AŽ POD OČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Chochelová Věra.

prosím o sdělení možné příčiny a jeji řešení



děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mnozilova.

prosim o zdeleni priciny viz.re

Zdroj: diskuze fleky tmavé u vnitřních okrajů očí,u kořene nosu,přecházejí až pod oči

Vliv zavodnění organismu na srdce

Zadržování vody v organismu může být projevem srdečního selhání, což je život ohrožující stav. Nejčastějšími příznaky jsou dušnost (v široké škále intenzity – od dušnosti pozorované při větší námaze až po těžkou dušnost v klidu při plicním edému), nevýkonnost, zvýšená únavnost, celková slabost či točení hlavy, častější noční močení v důsledku zvýšeného prokrvení ledvin vleže (nykturie), chladné končetiny při jejich sníženém prokrvení. Pravostranné selhání se projeví vzestupem hmotnosti, otoky dolních končetin, bolestmi v pravém podžebří (tlak zvětšených překrvených jater), nechutenstvím (překrvení zažívacího traktu), zvýšenou náplní krčních žil, cyanózou, v těžkém případě až otokem podkoží na většině těla. Častým doprovodným projevem srdečního selhání jsou srdeční arytmie, proto nemocný může pociťovat bušení srdce (palpitace) nebo mít epizody náhlé ztráty vědomí (synkopy). Závažná arytmie může být příčinou úmrtí. Mohou se také vyskytovat projevy základní nemoci (například bolesti na hrudi při námaze u nemocného s ischemickou chorobou srdeční).

Zdroj: Příčiny zavodnění těla

Poradna

V naší poradně s názvem POCENÍ VE SPÁNKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Noční pocení

Lidé se můžou potit jak přes den, tak v noci. Noční pocení trápí mnoho lidí. Je velmi nepříjemné probudit se uprostřed spánku zcela propocený.

Příčinou nočního pocení nebo pocení ve spánku bývá nejčastěji u žen menstruace, klimakterium neboli přechod a někdy těhotenství. Další příčiny nočního pocení mohou být některé typy rakoviny. HIV infekce vede také k pocení ve spánku. Dále různé infekční onemocnění, například záněty močových cest, kapavka nebo i hormonální příčiny způsobené poruchou žláz s vnitřní sekrecí, nejčastěji štítné žlázy.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pocení ve spánku

Hlavní příčiny deprese

Existuje celá řada faktorů, které mohou zvýšit riziko deprese. Nejčastěji se jedná o tyto:

  • zneužívání;
  • léky;
  • konflikty;
  • smrt nebo ztráta;
  • genetika;
  • významné události;
  • osobní problémy;
  • závažná onemocnění;
  • zneužívání návykových látek.

Zdroj: Příčiny deprese

Projevy dušnosti

Tlak na hrudi mohou doprovázet další příznaky, které se liší v závislosti na základním onemocnění.

Jedná se o tyto projevy:

  • závratě nebo mdloby
  • nepravidelná srdeční frekvence (arytmie)
  • rychlá srdeční frekvence (tachykardie)
  • respirační příznaky, které se mohou vyskytnout spolu s tlakem na hrudi
  • kašel nebo sípání (pískot dechu)
  • otok nosní sliznice
  • bolest břicha
  • obtížnost polykání
  • pálení žáhy
  • nevolnost se zvracením nebo bez něj
  • reflux obsahu žaludku do jícnu, hrdla nebo úst
  • náhlé průjmy

Zdroj: Špatné dýchání a tlaky na hrudi

Příčiny

Svědění je většinou projevem nějakého lokálního poškození kůže, provází například bodnutí hmyzem, podráždění různými chemikáliemi a podobně, a odezní po zhojení defektu. Také různá infekční a chronická onemocnění jsou charakterizovaná svěděním spolu se svými viditelnými projevy, například lupénka či atopický ekzém, z přenosných chorob je to například svrab a jiná parazitární onemocnění. Tato onemocnění léčí dermatolog.

Zdroj: Příčiny svědění kůže

Příčiny dermatographie

Přesná příčina tohoto onemocnění není jasná. Může být vyvoláno například alergickou reakcí, ale žádný konkrétní alergen nebyl identifikován. Příznaky dermatographie se objeví například třením oblečení nebo povlečením. Také může být způsobena teplem, chladem a slunečním zářením. Někdy může být toto onemocnění způsobeno infekcí, emocionálním rozrušením nebo léky, jako je penicilin. Nelze vyloučit ani dědičné faktory.

Dermatographie se může objevit v každém věku. Nejčastěji se vyskytuje u dospívajících nebo mladistvých. Lidé s jiným kožním onemocněním, jako je suchá kůže nebo dermatitida, mohou být k dermatographii náchylnější. Jakékoli kožní onemocnění zvyšuje rizika dermatographie.

Zdroj: Jaké jsou příčiny dermatographie

Léčba svědění kůže

V léčbě se lékař nejprve zaměřuje na odstranění příčiny svědění. Pokud to není možné, nebo je příčina neznámá, použijí se léky, které svědění potlačují. Léčba by neměla znamenat jen zakoupení nějaké masti, pudru či zásypu, ale také změnu stravy na zásaditou, s převahou ovoce a zeleniny, vyvarování se dráždivým, toxickým a tělu nevlastním látkám (kouření, drogám, alkoholu, průmyslově zpracovaným potravinám, polotovarům, konzervantům, umělým sladidlům, barvivům, stabilizátorům). Důležitá je změna životního stylu, méně stresu, kvalitní spánek, pravidelný pohyb na čerstvém vzduchu, relaxace a pozitivní přístup k sobě samým i ke svému životu, ze kterého vše vychází.

Zdroj: Příčiny svědění kůže


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP