Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

PŘÍZNAKY NEMOCI DNA

OBSAH

Příznaky dny v pokročilém stadiu

Posledním stadiem nemoci je takzvaná chronická tofózní dna. Ložiska krystalků kyseliny močové, takzvané tofy, jsou patrné na pohled v oblasti kloubů dolních i horních končetin, nezřídka také jako drobné boule na ušních lalůčcích. Při nedodržování diety a vynechávání předepsané léčby může onemocnění dlouhodobě vyústit až k trvalému poškození kloubů a snížení pohyblivosti. Kyselina močová bohužel často vykrystalizuje až v močové kameny. Nejhorší stadia nemoci jsou spojena s poškozením ledvin. Onemocnění je nezřídka provázeno také dalšími metabolickými poruchami, například cukrovkou.

Zde můžete vidět fotografie s příznaky pokročilé dny.

Zdroj: Nemoc dna – příznaky onemocnění

Poradna

V naší poradně s názvem TŘES OBOU RUK- LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ing.Jan Fischer.

Mám třes obou rukou.Při volně položených rukou není žádný třes.Při kontrole bylo zjištěno, že mám méně dopaminu.Jasnou odpovědˇ jsem nikde nedostal 1.Otázka je to Parkinson nebo vlivem stáří(je mně 79 let).2. Léčit pomocí léků, které mně nedělají dobře nebo použít marihuanu.
Snažím se hodně pohybovat-hraji table tenis, na normální tenis nemám kvalitní pohyb-pouze trenuji mládež.
Co mám dělat?Doktor mně dá léky, kterých mám určítě dost(na krevní nedostatečnost,
na srdce,na tlak)
P.S. Zdá se mně, že díky pohybu se moje fyzička zlepšila, ale třes je stálý.
Zdravím všechny Honza Fischer,tel .606588693

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Vaše příznaky vypadají jako projevy parkinsonovy nemoci. Blíže by to určil lékař - neurolog. V dnešní době existuje několik způsobů, jak projevy parkinsonovy nemoci potlačit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Třes obou ruk- léčba

Příznaky nemoci jater

Charakteristickým příznakem onemocnění jater a žlučníku je zabarvení pokožky do žlutého odstínu. Také se může objevit tmavá moč, svědění pokožky a výrazná únava. Mezi nejběžnější onemocnění jater ve spojitosti s onemocněním žlučníku patří záněty žlučníku, kameny ve žlučníku a žlučovodech a dále nádorová onemocnění. Včasná diagnostika těchto nádorů je velmi obtížná a z tohoto důvodu byste nikdy neměli podceňovat bolestivé příznaky v pravém podžebří.

Zdroj: Podrážděný žlučník

Poradna

V naší poradně s názvem VYSETRENI SLINNÉ ŽLÁZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Heis Václav.

Je mi 84let a mám příznaky nemoci parkinson- V poslední době se mi vyskytl problém ve výskytu někdy až silného 'slintání ', kdy mi dost nekontrovatelně vytékají sliny z úst. Poraďte mi co by pomohlo - slyšel jsem o nemoci parkinson, že veškeré příznaky jsou neléčitelné a p. Mám současně i jiné problémy,ale to není podstatné pro tento stav. Děkuji Heis
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Milý pane Heisi, váš problém s vytékáním slin určitě bude mít řešení. Jedno jednoduché řešení: mít při ruce kapesník a při předklonu hlavy si jej přiložit před ústa. Lepší řešení můžete dostat v ordinaci geriatrie. Tady vám k tomu posílám odkaz na mapu, kde si můžete vyhledat nejbližšího lékaře s tímto zaměřením: maps.google.cz/maps?…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vysetreni slinné žlázy

Které nemoci jater hrozí a jak se projevují

Nemoci jater mohou být akutní či chronické. Akutní onemocnění často zmizí spontánně během několika dnů, ale nevýhodou je, že se zřídka objeví klinické příznaky, které by na onemocnění upozornily. Proto se ve většině případů jaterní onemocnění diagnostikuje až v chronických či závažnějších stadiích.

Zdroj: Jak poznat nemocná játra

Poradna

V naší poradně s názvem POLYNEUROPATIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta Lágnerová.

Dobrý den mám příznaky této nemoci na koho se mám obrátit a léčí se to v neschopnosti v noci už mě i budí děkuji za odpověd Lágnerová.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud je vaše neuropatie způsobena cukrovkou, tak byste nejdříve měla zajít za diabetologem. Jestli cukrovku nemáte (opakované testy neprokázaly zvýšený krevní cukr), tak vám pomůže vyšetření u neurologa, ortopeda a kardiologa. Jeden z těchto tří lékařů by měl zjistit příčinu vašich nepříjemných pocitů. Co se týče uznání stavu práce neschopná, záleží na posouzení v ordinaci. Když lékaře přesvědčíte, že kvůli těmto problémům nemůžete vykonávat svou práci, například proto, že usínáte na pracovišti z důvodu nemožnosti spánku, tak neschopenku můžete dostat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Polyneuropatie

ZARDĚNKY

Zarděnky zvané také rubeola či růžovka je virové onemocnění, pro které je typická vyrážka na kůži.

Příznaky a průběh

Inkubační doba je zhruba 17 dní. Toto onemocnění se projevuje vyrážkou, která obvykle začíná v oblasti obličeje a šíří se na celé tělo, zároveň k ní patří i zduřování mízních uzlin. Součástí nemoci mohou být průjmy a zimnice.

Obrázek zarděnek

Příznaky této nemoci si můžete prohlédnout zde: zarděnky foto.

Léčba

Přesná léčba této nemoci neexistuje. Pokud se jedná o mírnou formu onemocnění, není ani výrazná léčba nutná. Pokud se ale objeví horečka či záněty kloubů, tak se tyto příznaky musí mírnit.

Zarděnky v těhotenství

Pokud se těhotná žena dostane do kontaktu s tímto onemocnění, je třeba, aby se podrobila testu, který ukáže, jestli je chráněná před touto nemocí, pokud by žena nebyla chráněná, hrozí infekce a postižení plodu.

Zarděnky u dospělých

I dospělí lidé mohou touto chorobou onemocnět, u nich je průběh této nemoci často komplikován právě průjmy a zimnicí.

Zdroj: Dětské nemoci nejen u dětí

Diskuze

V diskuzi PLICNÍ CHLAMIDIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav Brož.

Dobrý den mám kamaráda který je na kyslíku 2 roky a plíce mu jdou na 45%
a léčí se na plicní chlamidie je možno to od něho dostat asi 3x jsem ho s manželkou navštívili jestli bychom se neměli dát vyšetřit?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Renata Allohová.

Dobrý den,

ano nakazit se můžete a velice snadno, stačí aby na vás dotyčný zakašlal či kýchl, což je při této velice INFEKČNÍ nemoci normální a můžete to tzv.chytit. Důležité je jak funguje vaše imunita. Máte-li podezření, nechte si udělat krevní testy u obvodní lékařky, příznaky nemoci, kašlání, kýchání, bolest hlavy, dále nemoc může postupovat bolestí kloubů, astmatem, RS atd. Vždy záleží na vaší imunitě. Renata Allohová r.allohova@seznam.cz

Zdroj: diskuze Plicní chlamidie

Nejčastější nález na ledvinách

Nejčastějším nálezem na ledvinách je zánět, písek, kameny, snížená funkce, úraz, odražení, zvětšení, cysta, bloudivá ledvina, selhání ledvin, rakovina, Alportův syndrom.

Zdroj: Nemoci ledvin a jejich příznaky

Diskuze

V diskuzi JÁTRA A JEJICH NEMOCI PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Křížová.

Obracím se na ty, co mají problémy s játry. Co přesně jíst? Čemu se vyhnout? Vím, že se nesmí pít alkohol. Chtěla bych se zeptat, zda se může pít nealkoholické pivo. Pít vodu, šťávy, máte nějakou specialitu?
Děkuji za odpověď

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Játra a jejich nemoci příznaky

Makulární degenerace

Věkem podmíněná makulární degenerace (VPMD) je sice onemocnění s obtížně zapamatovatelným názvem, přesto je nejčastější příčinou těžké ztráty zraku u starších lidí. Zejména její „vlhká“ forma postupuje velmi rychle a dokáže vám nebo vašim blízkým zničit zrak během několika týdnů či měsíců. Naštěstí včasným rozpoznáním této nemoci můžete pomocí moderních léků ztrátu zraku zastavit.

Foto makulární degenerace

Zde je několik fotografií, na kterých je možné vidět příznaky makulární degenerace.

Zdroj: Nemoci očí

Diskuze

V diskuzi TOXOKARÓZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin Zlatnik.

Dobrý den,
Byla u mne zjištěna toxokaróza před několika lety, byl mi předepsán Vermox, ale příznaky neodeznely, jsou stále stejné. Můžete mi prosím poradit, na koho se můžu v další léčbě této nemoci obrátit?
Děkuji,
S pozdravem
M.Zlatnik
723611905

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Toxokaróza

Příznaky signalizující, že s ledvinami není něco v pořádku

K častým příznakům řadíme bolesti páteře, impotenci, zánět prostaty, řídnutí kostí, kožní choroby, vysoký krevní tlak, gynekologické záněty, knírek u žen, pískání v uších, časté močení, poruchy menstruace, černé kruhy pod očima, zánět dutin, zánět sedacího nervu, otoky kotníků a kolen, viklání zubů, parodontózu, opakované angíny, křehké kosti, špatné vlasy a poškozené nehty.

Zdroj: Nemoci ledvin a jejich příznaky

Poradna

V naší poradně s názvem KARANTÉNA PO DOVOLENÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zorka Ulehlová.

Dobrý den,

je nebezpečné pro 9mesíčního kojence přijít do blízkého kontaktu s člověkem, který strávil 3 týdny na dovolené v Asii - v Kambodži? Případně jak dlouho by měli počkat, než spolu můžou přijít bezpečně do kontaktu ? Předem moc děkuji za odpověď!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kambodža patří mezi nebezpečné destinace a cestovatelé si z ní můžou přivést různé nemoci. Většina z nich se projeví do několika dnů po nákaze. Když tento cestovatel navštíví devíti měsíčního kojence za 14 dní po návratu a nemá zjevné příznaky nějaké exotické nemoci, tak zde není prakticky žádné nebezpečí pro toto dítě. Když setkání proběhne dříve, tak je lepší když cestovatel použije roušku a před návštěvou si dobře umyje ruce, tím se výrazně sníží riziko jakékoliv nákazy kojence.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Karanténa po dovolené

Nehty jak valcha na praní

Chorobné poškozování nehtů obvykle může za to, že vaše nehty vypadají jako valcha na praní.

Příznaky

Ve středu nehtu se objeví podélné rýhy, které mohou být i barevně zbarveny. Onemocnění se nazývá onychotilomanie.

Foto

Zde můžete vidět nehty vypadající jako valcha na praní.

Zdroj: Nemoci nehtů na nohou

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOCI PODLE JAZYKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel David Ardamica.

Dobrý večer už mám delší dobu problémy s brněním jazyka vždy když snim něco tvrdšího tak mě začne brnět jazyk ale i zuby mě bolí ,mám trochu ostřejší stoličky .Posílám foto mám i trochu bělejší jazyk tak nevím jakého doktora mám navštívit a nebo jestli by jste mi poradily taky mám trochu strach z rakoviny děkuji za odpověď.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Rakoviny se nyní bát nemusíte, protože váš jazyk nevykazuje příznaky zhoubného nádoru. S odstraněním nepříjemného brnění jazyka vám pomůže stomatolog. Objednejte se u svého zubního lékaře a povězte mu o svých problémech.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nemoci podle jazyka

Žluté nehty

Žluté nehty mohou být známkou něčeho, co se děje uvnitř těla. Například nemocné plíce a revmatoidní artritida mohou způsobit žluté nehty. Můžete mít také závažnou infekci nehtů, která vyžaduje neodkladnou léčbu.

Příznaky

Charakteristické jsou:

  • žloutnutí nehtů;
  • ztluštění nehtů;
  • špatný růst nehtů.

Foto

Zde můžete vidět, jak vypadají žluté nehty.

Zdroj: Nemoci nehtů na nohou

Poradna

V naší poradně s názvem VAROVNÉ PŘÍZNAKY RAKOVINY JAZYKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michala.

zdravim,prosim o radu,mam na jazyku puchyrky a bolaky uplne vsude i pod jazykem,nemuzu mluvit ani moc jist a pit,nic mi nezabira stale to boli, muze to byt rakovina?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Rakovina ze začátku nazasahuje celý jazyk. Určitě to bude jen nějaká infekce a nebo alergická reakce. Blíže se k tomu může vyjádřit zubní lékař do jehož působnosti patří nemoci jazyka. Dohodněte si prohlídku na zubním.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prosim o radu

Nemoci přenosné na člověka

Nemoci, jimiž se můžeme od psů nakazit, se odborně nazývají zoonózy. I když celkově známe téměř 150 takovýchto nemocí, důležité je, že v naší zemi se vyskytují jen některé z nich. Největší nebezpečí pro nás představuje vzteklina. Kromě ní nás ohrožují nemoci přenosné některými parazity, bakteriemi a některé plísně. Nejčastěji diskutovanými nemocemi jsou kromě již zmíněné vztekliny také leptospiróza a atoxokaróza.

Mnoha nákazám zvířat můžeme předejít očkováním, ať už povinným, či nepovinným. Doporučuje se také pravidelná kontrola trusu, případně odčervení zvířat přibližně každé tři měsíce. Při soužití se psem v jedné domácnosti je nejdůležitější dodržovat zvýšenou osobní hygienu, zvýšenou navíc v případě, že v domácnosti je nastávající maminka, malé dítě nebo starší lidé, protože ti mají slabší imunitu.

Zdroj: Psí nemoci

Poradna

V naší poradně s názvem MÁM NÁROK NA DÁVKY PŘI NEMOCI S CROHNOVOU NEMOCÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Richterová Iveta.

Dobrý den mám nárok na dávky při nemoci s crohnovou nemocí

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Obecně ne. Ale záleží na tom, jak vám nemoc komplikuje výkon pracovní činnosti. To je u každého člověka individuální a záleží na tom, jak to zváží posudkový lékař. Částečný invalidní důchod by při této diagnóze mohl být přiznán. Zeptejte se na podrobnosti svého praktického lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mám nárok na dávky při nemoci s crohnovou nemocí

Analgetická nefropatie

Analgetická nefropatie vzniká nadužíváním léků proti bolesti. Léky ze skupiny volně prodejných nesteroidních protizánětlivých látek, jako jsou acylpyrin (Aspirin), ibuprofen (Ibalgin) a další, poškozují ledviny snížením průtoku krve hluboko ve tkáni ledvin.

Příznaky: únava nebo slabost, krev v moči, časté močení, naléhavé močení, bolest hlavy, anémie (chudokrevnost), vysoký tlak, bolest zad, bolest v boku (oblast ledvin), malý objem moči, ospalost, zmatenost, nevolnost, zvracení, generalizované otoky, snadná tvorba modřin, zvýšená krvácivost

Zdroj: Nemoci ledvin a jejich příznaky

Nemoci podle jazyka

  • Bílý povlak na špičce jazyka signalizuje zánět sliznice žaludku.
  • Bílý povlak ve středu jazyka značí onemocnění dvanácterníku.
  • Žlutý povlak signalizuje zánět jater nebo cirhózu.
  • Hnědý povlak znamená onemocnění žlučníku.
  • Suchý jazyk oznamuje onemocnění cukrovkou.

Zdroj: Nemoci podle jazyka

Hrbolaté nehty

Čáry, které běží po délce nehtu, jsou zcela běžné a obvykle se nemáte čeho bát. Pokud ale pozorujete hluboké drážky, které se objevují po šířce nehtu, znamená to, že něco není v pořádku.

Příznaky

Hrbolaté nehty bývají spojeny s horečkou, poraněním, chemoterapií nebo velkým stresem. Časté je lamelární roztřepení volného okraje nehtové ploténky.

Foto

Zde můžete vidět, jak vypadají hrbolaté nehty.

Zdroj: Nemoci nehtů na nohou

Lupus nefritida

Zánět ledvin, nebo také nefritis, je způsoben infekcí, jedy anebo autoimunitním onemocněním. Lékaři zánět ledvin dále člení na glomerulonefritidu, intersticiální nefritidu, pyelonefritidu a lupus. Systémový lupus je autoimunitní onemocnění, při kterém tělo produkuje proteiny a autoprotilátky ničící tělo. Lupus nefritis ničí především glomeruly ledvin. Tento jev následně vyvolává záněty ledvin, které doprovází bílkovina v moči, krev v moči, snížená funkce ledvin, nebo dokonce jejich selhání. Ve skutečnosti však může mít lupus podobu intersticionálního zánětu, nefrotického syndromu anebo glomerulonefrotidy.

Příznaky: krev v moči, pěnivá moč, vysoký krevní tlak, otoky

Zdroj: Nemoci ledvin a jejich příznaky

NEDOSTATEK MINERÁLŮ A VITAMÍNŮ

Projevy

Mezi příznaky tohoto onemocnění patří ztráta lesku srsti, krvácivost a poruchy zažívání

Příčiny

Příčina je jasná, jedná se o to, že strava králíka neobsahuje vše, co je nutné pro jeho zdravý vývoj.

Léčba

Léčba je jednoduchá, spočívá v doplnění chybějících vitamínů.

Prevence

Prevence tohoto onemocnění je jediná a to dohled nad skladbou stravy králíka.

Nakažlivost

Ne

Zdroj: Králík domácí a jeho nemoci

Příznaky a diagnóza priapismu

Priapismus postihuje vždy jen párové topořivé těleso. Od toho se odvíjí i klinický nález. Nacházíme tvrdou horní stranu penisu a měkkou dolní. Typickou známkou je naprosto měkký žalud. Lékař provede ultrazvukové vyšetření a odliší, zda je problém v arteriích nebo žilách topořivých těles. Při podezření na píštěl se provádí nástřik arterií kontrastní látkou, která přesně zobrazí, kde je arterie poškozená a kde komunikuje s dutinkami.

Zdroj: Nemoci penisu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Michal Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP