Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

PRIZNAKY RAKOVINY PRSU

OBSAH

Příznaky rakoviny prsu a jak rakovina prsu vypadá

Okem patrné změny prsu:

  • Změna ve velikosti či tvaru prsu může ukazovat na počátek rakoviny prsu.
  • Vtažení bradavky také napovídá o zhoubném bujení v prsu.
  • Otok, šupinatění, zarudnutí či „pomerančový“ vzhled kůže prsu také může být příznakem rakoviny prsu.

Pohmatem patrné změny zahrnují:

  • Hrbolek či ztluštění v části prsu nebo poblíž prsu, i v podpaždí může být projevem nádoru v prsu.
  • Přílišná citlivost bradavky také nasvědčuje na možnou rakovinu prsu.

Fotografie jak vypadá rakovina prsu se svými příznaky:

  • Ukázky toho, jak se rakovina prsu projevuje, jsou vidět na fotografiích zde.
  • Fotografie šupinatění prsu při rakovině prsu jsou vidět zde.
  • Fotografie symbolu rakoviny prsu jsou vidět zde.

Zdroj: Jak poznat rakovinu prsu

Diskuze

V diskuzi OZAŘOVÁNÍ PO OPERACI PRSU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Edlmann.

Žena má mít 30-40 ozáření po částečné operaci rakoviny prsu a limf uzliny kolik by bylo potřeba protonových ozáření?

děkuji za odpověd.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Ozařování po operaci prsu

Rizikové faktory vzniku rakoviny prsu

Při pátrání po příčinách rakovinu prsu byly odhaleny tyto některé faktory, které zvyšují riziko, že v prsu dojde k nádorovému bujení. Všechny známé rizikové faktory dohromady vysvětlují pouze malý zlomek všech onemocnění.

Hlavní faktory vzniku nádoru prsu:

  • Nádor prsu vyvolá nadměrná konzumace alkoholu.
  • Nádor prsu je pravděpodobný, když se již vyskytl v rodině či u téhož pacienta.
  • Nádor prsu předchází hmatné změny ve tkáni prsu.
  • Rakovinu prsu urychlí genetické mutace.
  • Při přechodu jsou nejčastěji identifikovány nové případy nádoru prsu.
  • Ozáření prsu může podpořit vznik rakoviny prsu.
  • Denzita prsní tkáně - takzvaná absorpce rentgenového záření napomáhá ke vzniku nádoru v prsu.
  • Nadváha či obezita po přechodu a nedostatek pohybu přispějí ke vzniku nádoru prsu.
  • Vystavení organizmu chemickým látkám urychlí zhoubné bujení v prsu.

Zdroj: Jak poznat rakovinu prsu

Poradna

V naší poradně s názvem CESTOVÁNÍ PO LÉČBĚ RAKOVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Po ukončené léčbě rakoviny prsu - operace , chemoterapie , ozařování , biologická léčba ukončena v říjnu 2018 bych chtěla cestovat do Dubaje , Turecka je tpo vhodné? děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jestli myslíte říjen 2019, tak jet můžete kamkoliv. Přesto ale o své cestě informujte svého lékaře, upozorní vás na možná rizika, doporučí očkování a vybaví vás užitečnými léky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cestování po léčbě rakoviny

Karcinom prsu u mužů

Projevuje se nenápadně, mnoho mužů ani neví, že jím může onemocnět, a proto se na něj přijde často příliš pozdě. Rakovina prsu u mužů je relativně neznámá, ale o to zákeřnější. Stejně jako u ženské rakoviny prsu není ani v případě mužské varianty zatím známa její přesná příčina, odborníci však předpokládají, že na vině je kombinace vlivů okolí a genetiky. Zvýšené riziko rozvoje rakoviny prsu se předpokládá u mužů, kteří byli vystaveni radiaci (například podstoupili radioterapii při léčbě jiných nádorových onemocnění v oblasti hrudníku a podobně). Muži samovyšetření prsu vůbec neprovádějí. A i když si bulku nahmátnou, nepřikládají jí obvykle žádnou zvláštní důležitost. Původně se lékaři domnívali, že rakovina prsu u mužů probíhá agresivněji než u žen. V současné době se však přiklánějí k tomu, že horší prognózu u mužů většinou způsobuje právě to, že je rakovina diagnostikována pozdě. Při léčbě rakoviny prsu u mužů se využívá v podstatě stejných metod jako při ostatních nádorových onemocněních – chirurgický zákrok, radioterapie, chemoterapie a hormonální léčba.

Zdroj: Karcinom prsu

Poradna

V naší poradně s názvem TAMOXIFEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Prosím již 7 let užívám tamoxifen a teď mám přejít na letmylan, tamoxifen snáším dobře, ale mám obavy s letmylan 2,5mg co se týče deprese léčím se na psychiatrii, přibývání na váze a ztráta vlasů či alopecie. U tamoxifen ze začátku byly návaly ty pak odezněly, ale bojím se letmylanu, abych nebyla plešatá nebo nešla váha nahoru děkuji za odpověď s pozdravem Jitka.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mnoho žen po menopause užívá hormonální terapii – buď inhibitor aromatázy (Letmylan), nebo Tamoxifen – po operaci rakoviny prsu a jiné léčbě rakoviny prsu v časném stadiu s pozitivními hormonálními receptory. Hormonální terapie může snížit riziko návratu rakoviny.

Studie ukázaly, že Letmylan byl lepší než Tamoxifen v léčbě žen po menopauze s diagnostikovaným lobulárním karcinomem prsu s pozitivním estrogenovým receptorem a Letmylan byl také lepší při léčbě luminální B rakoviny prsu.

Vědci zjistili, že ženy, které dostávaly 5 let Letmylan, měly:
lepší přežití bez onemocnění a lepší celkové přežití ve srovnání se ženami, které užívaly 5 let Tamoxifen.

Výzkum ukazuje, že inhibitor aromatázy, jako je Letmylan, je nejlepším lékem na hormonální terapii po operaci rakoviny prsu u postmenopauzálních žen s diagnózou rakoviny prsu v časném stadiu s pozitivními hormonálními receptory.

Co se týče vypadávání vlasů, tak v klinických studiích s přípravkem Letmylan hlásilo pouze 5 % žen vypadávání vlasů různého stupně, přičemž většina řídnutí nebo vypadávání vlasů nebyla hodnocena jako závažný vedlejší účinek.

Změnou léčby z Tamoxifenu na Letmylan získáte lepší ochranu proti vzniku nádoru prsu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Tamoxifen

Vyšetření mamografem

Mamografie je rentgenové vyšetření prsu za účelem odhalení počátku rakovinného bujení. Provádí se na speciálním přístroji – mamografu. Vyšetření se doporučuje ženám, jež dosáhly 45–55 let. Údaje, kdy je nejlepší s nimi začít, se různí. Tato metoda je velice úspěšná, zvyšuje pravděpodobnost úplného vyléčení nádoru. U mladých žen pod 40 let však má výrazně menší rozlišovací schopnost a ozáření naopak zvýší celoživotní riziko rakoviny.

Zdroj: Karcinom prsu

Diskuze

V diskuzi PROGNÓZA RAKOVINY PRSU S METASTÁZEMI DO KOSTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Maděrová.

Dobrý den,prosím o informace o této nemoci. Letos v lednu mě byl diag.nádor prsu.mám za sebou 5 chemoterapií s tím že operace pro velikost není zatím možná. Při nukleárním vyšetření kosí,mám nález metastáze na páteř.obratlech a žebrech. Co mě čeká ???

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anna Maděrová.

Pokud má někdo prodělanou tuto nemoc,prosím o Váš názor. Jaké jsou vyhlídky do budoucnosti. Jak pokračuje léčba ? Děkuji za každou odpověď.

Zdroj: diskuze Prognóza rakoviny prsu s metastázemi do kostí

Rakovina prsu – foto

Zde je několik fotografií, na kterých je možné vidět rakovinu prsu.

Zdroj: Karcinom prsu

Diskuze

V diskuzi NÁSLEDKY PO CHEMOTERAPIJI. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Jsem už 2 roky po operaci rakoviny prsu,ale mám hrozný potíže se stabilitou a občasný problémy bolesti v kříži.Lékaři tvrdí,že to jsou následky po chemošce,nic minedávají, že se to časem spraví.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Následky po chemoterapiji.

Karcinom prsu – foto metastáz

Tady je možné vidět fotografie znázorňující metastáze karcinomu prsu.

Zdroj: Karcinom prsu

Nežádoucí účinky

Radioterapie má v rámci komplexní léčby rakoviny prsu své nezastupitelné místo, protože prokazatelně snižuje výskyt návratu onemocnění po částečných výkonech na prsu a tím přímo ovlivňuje kvalitu dalšího života pacientek. Ozařování je ale prakticky vždy spojeno s nežádoucími účinky, které přicházejí časně. To jsou následky ozařování prsu, které se objevují během léčby a které nepředstavují zásadní problém, protože je lze předvídat a reagovat na ně. Pozdní nežádoucí účinky se objevují v průběhu měsíců a let a velmi pozdní nežádoucí účinky vznikají v horizontu desítek let. U pacientů s rakovinou prsu jsou zásadními nežádoucími účinky poškození srdce (kardiotoxicita), poškození plic (pneumotoxicita) a zvýšení rizika vzniku sekundárních nádorů.

V případě rakoviny v levém prsu přináší metoda ozařování vyšší riziko ozáření srdce z důvodu jeho anatomické blízkosti. Protonová terapie minimalizuje riziko ozáření tohoto důležitého orgánu a snižuje tak riziko vzniku vedlejších nežádoucích účinků na kardiovaskulární nebo dýchací systém. Kardiotoxicita se může projevit v horizontu několika let jako srdeční selhání, arytmie, hypertenze, srdeční infarkt a podobně.

Zdroj: Jak probíhá ozařování prsu

Diskuze

V diskuzi LÉČBA RAKOVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Daniela.



Já si nejsem jistá jak je to s tou biologickou. Já chodím na Remicade (jeden z léků biologické léčby) kvůli pokročilé lupénce, na to mi to hodně pomohlo, ale rakovina to nevím… :-|

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.

Na Vasem miste bych zkusila vsechno, vc. biologicke lecby, pokud bude vhodna. U rakoviny prsu ma dobré vysledky Inocell, jeho ucinek je proveren klinickymi studiemi. V tomto pripade se ale zvysuje jeho davka na 8-10 tablet denne. Pripadne se poohlednete po necem dalsich, cokoli co muze pomoci je dobré.

Zdroj: diskuze Re: léčba rakoviny

Ozařování a alkohol

Alkohol zvyšuje u žen po rakovině prsu riziko vzniku nádoru v druhém prsu. Takové závěry přinesla studie amerických vědců. Lékaři zkoumali vliv rizikových faktorů na vznik rakoviny prsu u žen, u nichž se toto onemocnění v jednom prsu již objevilo. Ve své studii se zaměřili na působení kouření a alkoholu. Lékaři zkoumali, jaký vliv mají konzumace alkoholu a kouření cigaret na vznik rakoviny v druhém prsu. Zjistili, že riziko stoupá o 30 % u žen, které během svého života pily alkohol. Dlouhodobá konzumace se ukázala jako vysoce riziková pro vznik druhostranného (kontralaterálního) nádoru. U kouření se souvislost se vznikem dalšího nádoru neprokázala.

Vědci dodávají, že je třeba provést další studie, které upřesní podmínky, za kterých další rakovina prsu vzniká. Upozorňují na vliv genetiky, rasy a okolních vlivů. Alkohol však zůstává bezesporu významným rizikovým faktorem a právě u žen s proběhlou nebo probíhající rakovinou prsu by měla být jeho konzumace minimální.

Již dříve bylo zjištěno, že i mírné pití alkoholu zvyšuje riziko rakoviny prsu. Zajímavostí je, že mezi různými druhy alkoholu (vínem, pivem nebo koktejly) zřejmě neexistují rozdíly. Předpokládá se, že mechanismus spočívá v ovlivnění hladin a metabolismu hormonu estrogenu alkoholem. Riziko je v tomto smyslu dále umocněno například náhradní estrogenovou terapií u žen v přechodu. Ukazuje se, že i relativně malé množství alkoholu zvyšuje riziko vzniku rakoviny u žen. A u žen s rakovinou prsu navíc hrozí rozvoj dalšího nádoru prsu. Proto je nutné, aby byly ženy dobře informovány a mohly se zodpovědně rozhodnout, kolik alkoholu budou pít. Čím nižší bude množství konzumovaného alkoholu, tím nižší bude jejich riziko vzniku rakoviny.

Zdroj: Jak probíhá ozařování prsu

Diskuze

V diskuzi PROTONOVÁ LÉČBA A RAKOVINA PRSU - METASTÁZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šárka Kváčová.

Je možné protonovou léčbou léčit i metastázy po karcinomu prsu? Objevily se mi po asi tak 5 letech od léčby radioterapií.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alice.

Dobrý den, tohle je moc smutné a moc mě mrzí, že se s něčím takovým musí ženy potýkat. Bohužel moje maminka má v prsu bulky, které byly diagnostikovány sice jako nezhoubné, ale raději si to hlídá a chodí na pravidelné kontroly. Já si sama dělám raději pro jistotu samovyšetření a snažím se nic nezanedbat. Jinak bych se chtěla zeptat na tento zákrok www.premier-clinic.c… po prodělání rakoviny prsu. Myslíte, že je to vhodné? Děkuji předem za odpovědi.

Zdroj: diskuze Protonová léčba a rakovina prsu - metastázy

Nežit na prsu

Nežit na prsu je velmi bolestivou záležitostí. U žen se může vyskytovat zvláště v období menstruace, kdy je imunita mírně oslabena.

Příčiny

Nežit na prsu se objevuje zejména u jedinců, kteří mají z nějakého důvodu oslabený imunitní systém. Bakterie pak mohou snadněji pronikat.

Příznaky

V oblasti prsu dochází k zanícení a bolestivosti kůže, kde vyrůstá chloupek. Vytvoří se červený uzlíček, ve kterém se po čase začne tvořit hnis. Postižená část kůže vyzařuje teplo, což potvrzuje probíhající zánět v kůži.

Zde můžete vidět, jak vypadá nežit na prsu.

Synonyma k nežitu: bolák, vřed.

Zdroj: Nežit alias karbunkl

Diskuze

V diskuzi PÁSOVÝ OPAR INKUBAČNÍ DOBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena Porazilová.

Jsem dva měsíce po operaci rakoviny prsu a nyní podstupuji hormonální léčbu. Je mi 74 let. U mojí kamarádky byl již opakovaně zjištěn Pásový opar. Jen se chci zeptat, zda je u mne nějaké větší riziko vzhledem k mé diagnose C 50. Děkuji za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pásový opar inkubační doba

Varovné příznaky rakoviny u mužů

  • dlouhotrvající průjem nebo zácpa;
  • stužkovitě zúžená stolice;
  • krev ve stolici;
  • nenadálý úbytek váhy;
  • neustálá únava.

Zdroj: Varovné příznaky rakoviny

Diskuze

V diskuzi BOLESTI SVALŮ KLOUBŮ KOSTI , ZAD 5 MĚSÍCŮ PO CHEMOTERAPII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela Bartoníková.

Jsem po léčbě rakoviny prsu, 5 měsíců po chemoterapii a 2 měsíce po ozařování. Mám stále bolesti kostí, kloubů, zad a to hlavně v noci.Prodělala jsem při chemoterapii herpes zofer v zádové oblasti.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dalibor.

Ano jsem také pět měsíců po chemoterapii a začaly mě bolet kosti ,záda ,a hlava i zlomenina . Co s tím ? Děkuji Dalibor

Zdroj: diskuze Bolesti svalů kloubů kosti , zad 5 měsíců po chemoterapii

Rakovina prsu příznaky

Nejčastějším projevem rakoviny prsu je nebolestivá bulka, kterou si pacientka nahmatá sama při samovyšetření nebo je zjištěna lékařem při vyšetření (a to nejen na gynekologii, ale i jako náhodný nález při vyšetření za jiným účelem). Tato bulka je prvním příznakem asi u ¾ nemocných. Z hlediska dostupné léčby je optimální, pokud se jako první objeví nehmatné ložisko při mamografickém vyšetření, čili nádor, jenž je v počátečním stadiu a ještě se klinicky neprojevuje. Toho lze dosáhnout jen pravidelnými mamografickými kontrolami. Pokud by se nádor objevil například brzy po kontrole, může růst necelé dva roky do další kontroly a už se u pacientky projeví. Takže ne vždy se včasný záchyt podaří, stejně tak u mladších nemocných, pro něž ještě není screening určen. Nicméně je statisticky dokázáno, že s jeho zavedením a snad větší osvětou se časný záchyt nádoru prsu zvýšil a tím se zlepšila samozřejmě i jeho léčba. Mezi další, ale méně časté (jak uvádějí samotná procenta), příznaky onemocnění patří bolest prsu (5 %), zvětšení prsu (1 %), vtažení kůže nebo bradavky (5 %), výtok z bradavky (2 %) nebo povrchové změny na bradavce, například šupinatění (1 %). Zvětšení uzlin v podpaží nebo nad klíční kostí je už projevem šíření nádoru. Méně než 10 % onemocnění se manifestuje příznaky již vzdálených metastáz, tedy příznaky v jiných orgánech (například bolestmi zad při metastázách do kostí).

Zdroj: Jak se projevuje rakovina

Biologická léčba rakoviny prsu

Biologická léčba u rakoviny prsu bohužel není vhodná pro všechny. O tom, jestli je možné využít na konkrétní rakovinu prsu cílenou léčbu, případně který konkrétní druh, rozhoduje typ nádoru – jeho biologická charakteristika. Protilátky se podávají nitrožilně, malé molekuly jsou dostupné ve formě tablet.

Přibližně 20 % nádorových onemocnění prsu je způsobených chybou v genu HER2. Taková rakovina prsu se pak označuje jako HER2-pozitivní. Biologická léčba může využít laboratorně vyrobenou protilátku, která zastavuje tvorbu nádoru několika způsoby:

  • přilne k důležitým oblastem rakovinných buněk a zastaví jejich růst,
  • přispívá k napadení buněk nádoru imunitním systémem,
  • zlepšuje účinky chemoterapie.

Existují i léky obsahující malé molekuly, které lze přijímat ve formě tablet. Jsou využívány spolu s chemoterapií k léčbě pokročilejších HER2-pozitivních karcinomů prsu. Biologická léčba HER2-negativního karcinomu prsu je předmětem řady výzkumů.

V současnosti v této terapii dominují:

  • inhibitory angiogeneze – tyto protilátky zabraňují růstu nových cév nádoru, čímž je přerušena dodávka kyslíku a živin k nádorovým buňkám a ty odumírají,
  • inhibitory přenosu signálu – v tomto případě protilátky blokují signály, které jsou potřebné k růstu nádoru, uvnitř nádorových buněk.

Biologická léčba je velice nákladná. Pokud se ale prokáže, že máte typ nádoru, na který prokazatelně zabírá, je plně hrazena zdravotními pojišťovnami.

Existují i léky obsahující malé molekuly, které lze přijímat ve formě tablet. Jsou využívány spolu s chemoterapií k léčbě pokročilejších HER2-pozitivních karcinomů prsu. U zajišťovací léčby karcinomu prsu trvá optimální léčba 1 rok. U chemoterapie je to šest měsíců. U onemocnění, kde jsou postiženy i vzdálené orgány jako játra či kosti, se léčba provádí dlouhodobě s různými přestávkami. Většinou se postupuje až do doby, kdy onemocnění přestane být na léčbu citlivé. Kombinace chemoterapie s biologickou léčbou u karcinomu prsu vykazuje o 30 % vyšší účinnost oproti samotné chemoterapii.

Zdroj: Bio léčba rakoviny

Dědičnost

Dědičná forma nádorů prsu je časté onemocnění. Výskyt dvou a více pacientek s nádorem prsu v přímé příbuzenské linii (například matka a dcera nebo dvě sestry, obzvláště pokud alespoň jedna z nich onemocněla před 50. rokem věku) by měl být alarmujícím signálem, že by se mohlo jednat o dědičnou dispozici. Téměř s jistotou je možné diagnostikovat dědičnou formu u pacientky s typem nádoru prsu. Jejich dědičná forma je u většiny případů způsobena mutací jednoho ze dvou genů, BRCA1 nebo BRCA2 (zkratka z anglického breast cancer – nádor prsu).

Zdroj: Karcinom prsu

Lázně po operaci prsu

Rakovina prsu neboli karcinom mléčné žlázy je v současné době nejčastějším zhoubným onemocněním ženské populace a zařazuje se mezi civilizační choroby. Výskyt tohoto karcinomu se stále zvyšuje a zasahuje do všech oblastí života ženy, její rodiny, a tak i do celé společnosti. Rakovina prsu není pouze zdravotnickým problémem, ale také ekonomickým a sociálním. Po operaci karcinomu prsu je nutná rehabilitace pacientek, která umožňuje odstranění či zmírnění bolesti a dosažení psychické pohody, zajišťuje kostní stabilitu zejména v oblasti dlouhých kostí a páteře, zlepšuje svalovou dysbalanci a udržuje maximální možný rozsah hybnosti v oblasti ramenního kloubu a horní končetiny na postižené straně a v neposlední řadě poskytuje podporu, edukaci a návrat k maximální soběstačnosti a sociálním aktivitám.

Indikace lázeňské léčby (která má však svá omezení) má v případě rakoviny prsu nejen příznivý vliv na zdravotní stav, ale i obrovský psychologický a sociální význam, stejně jako různé rekondiční pobyty a občanská sdružení a organizace, které se snaží spojovat pacientky s onkologickým onemocněním. Tyto organizace spolupracují s lékaři a odborníky zaměřenými na onkologickou a přidruženou problematiku, například Liga proti rakovině. Provoz Mamma Help (sdružení pacientek s nádorovým onemocněním prsu) je zajišťován pod odbornou garancí samotnými ženami s vlastní zkušeností s nemocí.

Zdroj: Lázně po operaci

Statistika rakoviny prsu

Prsa jsou citlivý orgán a procházejí během života ženy různými změnami, které jsou podmíněny hormony. Jedná se zejména o období puberty, šestinedělí, během kojení a v přechodu.

Jedním z nejhorších onemocnění je karcinom prsu (rakovina). V České republice je každý rok diagnostikováno více než 4 600 nových onemocnění a více než 2 000 žen na jeho následky umírá. Rakovina prsu je tak nejčastější příčinou úmrtí českých žen ve věkové kategorii 20–54 let. Česká republika se připojila k většině evropských zemí a zahájila celoplošný mamografický screening. Ženy nad 45 let mají možnost absolvovat mamografické vyšetření, jež může tuto chorobu odhalit již v časném stadiu, kdy je relativně jednoduše a s velkou pravděpodobností na celkové uzdravení léčitelná.

Prognóza onemocnění je závislá na stadiu onemocnění. I objemné nádory prsu, které nemají postiženy svodné uzliny, mají pětileté přežití 82 %. Při postižení svodných lymfatických uzlin v axile, pětileté přežití významně klesá (nádor do 5 cm a postižení do tří uzlin jen 73 %, postižení více než tří uzlin dokonce pouze 45 %). Pacientky s metastatickou chorobou mají medián přežití 24 měsíců. Existují operace částečně zachovávající prs s operačním odstraněním uzlin na straně operovaného prsu. Bývají vždy doplněny radioterapií. Jednou z výhod této léčby je estetický efekt. Ablace prsu znamená odstranění celého prsu a lymfatických uzlin v podpaží. Podle operačního nálezu se rozhoduje o vhodnosti dalšího léčebného postupu. U počátečních stadií nemusí být absolvována následná radioterapie. Velmi důležitá je pooperační péče.

Zdroj: Karcinom prsu

Podceňované příznaky

Každý rok se u nás objeví osm tisíc nových případů rakoviny tlustého střeva a konečníku, čímž se dostáváme na špičku smutných celosvětových statistik. Rakovina tlustého střeva je druhým nejvýkonnějším zabijákem českých mužů, přesto jsou však Češi stále nepoučitelní a většina z nich dorazí k lékaři až v okamžiku, kdy nemoc dospěje do pokročilého stadia a léčba je tak mnohem složitější. Ačkoli je to neuvěřitelné, lékaři spočítali, že než se vydají do ordinace, trvají u nemocných obtíže v průměru čtrnáct týdnů.

Zdroj: Varovné příznaky rakoviny


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP