Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

PROBLÉMY SE SLINIVKOU

OBSAH

Zakázané potraviny při problémech se slinivkou

Slinivka břišní - nevhodné potraviny:

  • alkohol
  • výrazně omezit jídla tučná, mastná, přepalovaná, dráždivá
  • omezit řepný cukr, zejména rafinovaný
  • obecně je špatně snášen česnek, syrová cibule, čerstvá paprika
  • pozor na ořechy, majonézu, hořčici a pozor na sladkosti, krémy, smetanovou zmrzlinu
  • mrkev a mrkvová šťáva nejsou ve větším množství vhodné pro cukrovkáře, zvyšují hladinu krevního cukru
  • zákaz kouření

Zdroj: Léčba slinivky břišní

Diskuze

V diskuzi SLINIVKA BŘIŠNÍ A AGRESE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Hejnová.

Můj vnuk - 29 let - jeví známky agresivního chování, u něj neobvyklé. Lékaři diagnistikovali možnost problémů se slinivkou, zatím se ale neobjevilo výrazné snižování hmotnosti (i když k částečnému snížení hmotnosti došlo). takže zatím nezakročují, i když předpokládají, že problémy se slinivkou má. Prosím o radu.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Slinivka břišní a agrese

Jaké jsou nemoci slinivky břišní?

Onemocnění slinivky způsobuje téměř vždy velmi závažné stavy a podle projevů a laboratorních vyšetření se dělí zhruba na tři základní skupiny:

  • Akutní zánět slinivky břišní
  • Chronický zánět slinivky břišní
  • Nádory slinivky břišní

Dle určené diagnózy se přistupuje k léčbě a následné rehabilitaci (dieta, změna životního stylu, aplikace inzulínu a podobně) nemocného. Mezi známé nemoci, které se spojují se slinivkou břišní, patří diabetes mellitus (cukrovka).

Zdroj: Léčba slinivky břišní

Diskuze

V diskuzi NASLEDKY PO ANESTEZII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucka.

Dobrý den, chci se zeptat pacient byl na operaci nosních polipu po anestezii začali problémy stále leží na jipu zavodnuje se ma krece bolesti problemy se slinivkou a strevy potrebuji vědět a věřím i tomu že se z toho dostane že jo? Doktoři mu dávají od bolesti morfium nebo co má 2 malé děti ženu a je mu jen 36 let celou dobu byl v dobre fyzické kondici prosím o pomoc a radu ta nevědomost je hrozná...moc díky

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nasledky po anestezii

Onemocnění související se slinivkou

Slinivka je velice nenáročná žláza, ale nesnáší zúžení svého vývodu (svých vývodů), stres a zánětlivé procesy v těsném okolí vývodu, hlavně ve dvanáctníku a žlučovodu. Zánět dvanáctníku vždy zúží vývod slinivky a pankreatický sekret v ní městná. To způsobí utlačení aktivních žlázových buněk a snížení jejich látkové výměny, což přímo vede k atrofii slinivky, zvláště její hlavy, a to pak bývá příčinou některých typů cukrovek. Starší lidé dokonce obvykle mají zmenšenou slinivku a od toho pak cukrovku. (U starších je také obvyklý nedostatek receptorů na inzulín na membránách buněk, případně rezistence těchto receptorů na něj.) Situaci komplikuje to, že vývod slinivky je společný se žlučovodem, a žluč, která se kontaktuje s pankreatickým sekretem do té chvíle neškodným, jej aktivuje a jeho enzymy jsou pak schopny rozpustit i slinivku, poškodit střeva a zabít člověka. Děje-li se to jen v nepatrné míře, slinivka atrofuje a zmenšuje se, k stáru pak ale nestačí.

Takže, pokud máte problémy s trávením cukrů a jste mladí, nemusíte mít zatím cukrovku, ale ve skutečnosti peptický vřed na dvanáctníku nebo zacpané žlučovody.

Zdroj: Léčba slinivky břišní

Poradna

V naší poradně s názvem NEZDRAVĚ ZHUBLA. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rudolf.

Dobrý den. Partnerka ma potíže se slinivkou. V poslední době asi 6ti měsíců hodně zhubla. Je samá kost a kůže. K doktorce ji nemohu dostat, prý ji nic nebolí. Poraďte, co s tím? Děkuji za odpověď. Nedorostek

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nepíšete, z čeho usuzujete, že se jedná o problémy se slinivkou. Každé nevysvětlitelné hubnutí je nebezpečné. Někdy dokonce onemocnění s těmito příznaky mohou ohrozit i Vás jako partnera, pokud se například jedná o infekci HIV. Musíte zapojit veškeré motivační mechanismy, abyste přiměl svojí partnerku k vyšetření. Někteří praktičtí lékaři jsou ochotni přijet i k vám domů, kde pak mohou provést základní vyšetření. Zkuste třeba tuto formu s pomocí svého praktického lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nezdravě zhubla.

Hypnox dávkování

Užívá se půl až 1 tableta přesně půl hodiny před spaním.

Zdroj: HypnoX léčí problémy se spánkem bez předpisu

Poradna

V naší poradně s názvem RECEPTY NA SLINIVKOVOU DIETU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana Zounková.

Dobrý den, potřebovala bych nějaké recepty pro maminku po akutním zánětu slinivky.Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Recepty a informace o stravování pro pacienty s nemocnou slinivkou jsou přehledně uvedeny zde: www.ceskaordinace.cz…

Zdroj: diskuze Recepty na slinivkovou dietu

Kdy je Hypnox účinný

Užívání preparátu Hypnox® forte se doporučuje:

  • při nespavosti pro snadnější usínání,
  • pro zlepšení kvality spánku,
  • k podpoře spánkové hygieny,
  • při zvýšené stresové zátěži.

Zdroj: HypnoX léčí problémy se spánkem bez předpisu

Snížená funkce štítné žlázy

Takzvaná hypotyreóza se obvykle u psů projevuje kožními problémy, zhoršenou kvalitou srsti, náhlým přibíráním bez zjevné příčiny, apatií. Hypotyreóza se u psa pozná z krevních testů. Tento zdravotní problém se dá léčit.

Zdroj: Nemoci starých psů

Diskuze

V diskuzi KŘEČE ŽLUČNIKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobry den ! Již 5den mě trapi křeče na prave straně břicha.nekdy 5x až 7x za den. S toho jen 2x pod žebry jinak je to niž aa pychava bolest. Je to prosim žlučník jak mi říká mamka a je to akutni na lékaře? Pred rokem asi jsem mela 3x problem se slinivkou ale u lekare jsem nebyla.je v tom nejaka souvislost? Dekuji za odpověď

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Křeče žlučniku

Čaje na žlučník

Čaj na žlučníkové kameny: 50 g máty peprné (nať), 20 g jablečníku (nať), 20 g řepíku (kvetoucí nať), 10 g reveně. Pijeme teplý čaj půl hodiny před jídlem.

Čaj proti bolesti žlučníku: 50 g vlaštovičníku, 50 g máty peprné. Ráno a večer vypijte jeden šálek teplého čaje.

Zdroj: Žlučníkové problémy

Poradna

V naší poradně s názvem CHRONICKÁ PANKREATITIDA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Smíšková anna.

DOBRÝ DEN MAM DOTAZ,UŽ NĚKOLIK LET MÁM CHRON.SLINIVKU ,NEBERU NA TO NIC POUZE HELICID NA ŽALUDEK MÁM HEATOVOU HERNII,A JE MI TAKY KAŽDOU CHVÍLI ŠPATNĚ,BOJIM SE ZDA SLINIVKA NEBUDE PROGRADOVAT VE VĚTŠÍ MÍŘE JE TAM PRAVDĚPODOBNOST, ŽE SE TO MUŽE ZHORŠOVAT?MUJ SYNOVEC NÁM LETOS ZEMŘEL NA RAK SLINIVKY BYLO MU 49.LET A UNÁS V RODINĚ RAKOVINA BYLA UŽ NĚKOLIKÁTOU DIAGNOZOU.NYNÍ MI DĚLALI BIOPSII,PRSA A MÁM STRACH ABY SE TO NĚKDE NEUSADILO.PROTO SE DOTAZUJI ZDA U MĚ JE VĚTŠÍ RIZIKO,,JE MI 59.LEL.MOC DĚKUJI ZA INFORMACI..ZDENA..

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vždy, když je v rodině výskyt rakoviny v přímé řadě, tak je zvýšené riziko výskytu rakoviny u blízkých členů. Měla byste docházet na pravidelné kontroly se slinivkou a pokud je vám každou chvíli špatně, tak byste rozhodně měla navštívit svého praktického lékaře, protože budete mít zřejmě výkyvy v inzulínu a to může být nebezpečné a je třeba to řešit. V první řadě se přestaňte bát, že máte rakovinu. Rakovinu řešte až, když ji mít skutečně budete. Držte si v kondici slinivku za pomocí svého lékaře a myslete na pozitivní věci a ne na nemoci.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Chronická pankreatitida

Hypnox cena

Hypnox je možné koupit volně v lékárně bez předpisu. Na lék Hypnox nepřispívá zdravotní pojišťovna. Léky hypnox je možné také koupit v internetovém obchodě, kde je také vidět jeho aktuální nejnižší cena: Hypnox cena.

Zdroj: HypnoX léčí problémy se spánkem bez předpisu

Poradna

V naší poradně s názvem KAM DO LÁZNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Možnařová.

Dobrý den.

Chtěla bych vás požádat o radu. 4.prosince 20017, jsem byla na operaci se slinivkou břišní. Měla jsem nádor na hlavně slinivky , z toho důvodu mě byla odstraněna a jsem na inzulinu. Od ledna 2018 do srpna 2018 , jsem byla léčena na onkologii a v současně můj zdravotní stav je v normě.
Chtěla jsem se zeptat, zda jsou pro mě vhodné lázně, o které bych si chtěla zažádat. A pokud ano, chtěla bych vás požádat o radu, jak postupovat, v případě, které lázně jsou nejvhodnější.

Děkuji předem, s pozdravem

Možnařová Allena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejdříve musíte požádat svého praktického lékaře o sepsání žádosti o lázně, která se zašle zdravotní pojišťovně. Ta se vyjádří do jaké míry bude ochotna hradit vaši lázeňskou péči a dá vám na výběr z několika zařízení. Vyberte si podle pocitu, abyste se tam těšila. Postupem času můžete vyzkoušet další místa. Sama si pak vyhodnotíte, které lázně právě vám vyhovují nejlépe. Držím palce ať to vyjde.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jsou nutne lazne po operaci


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP