Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

PROBLÉMY SE ŽLUČNÍKEM PŘÍZNAKY

OBSAH

Podrážděný žlučník

Většina lidí vůbec neřeší, co jí, a jedí prostě to, co jim chutná. Ať to je sladké, slané nebo dělané na tuku. Přemíra tuku v naší stravě však způsobuje podráždění žlučníku. Podrážděný žlučník je nepříjemnou zdravotní komplikací, která může potkat každého člověka. Jenže mnoho postižených často ani netuší, že jejich problémy souvisí s podrážděným žlučníkem. Často příznaky přiřazují žaludečním obtížím nebo jen tomu, že se přejedli nebo něco špatného snědli. Pokud se však problémy se žlučníkem neodhalí včas, budou se většinou zhoršovat. Podrážděný žlučník se musí zklidnit přísnou dietou s omezením tuků.

Zdroj: Podrážděný žlučník

Diskuze

V diskuzi PSÍ ALERGIE PŘÍZNAKY ČERVENÉ UŠÍ ,ŠKRABANÍ PO UŠÍCH A BŘÍCHU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sehnalová Jana.

Jezdíme na veterínu už měsíc, dostali jsme tablety FAMOSAN aPREDNISON a mast FRUCIDIN, vše bez uspěchu ,pes se pořád škrabe .Fenka bišonek je po kastraci, má už 11roků a my si nevíme rady.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucasice.

A zkoušeli jste vyměnit granulky? Měli jsme stejné problémy a dokud se nezměnilo krmivo tak problémy byli pořád dokola.

Zdroj: diskuze Psí alergie příznaky červené uší ,škrabaní po uších a bříchu

Příznaky bolesti žlučníku

Hlavním příznakem je náhle vzniklá bolest v pravém nadbřišku. Bolest vystřeluje až pod pravou lopatku a do zad. Bolest je zprvu nárazovitá a kolikovitá, označuje se jako žlučníková kolika, což je silná bolest v podjaterní krajině, která přichází ve vlnách, později je ale trvalá. U poloviny nemocných je onemocnění spojeno se zvracením a nevolností. Pokud se zánět šíří na jiné orgány nebo na stěnu dutiny břišní, můžeme pozorovat vyšší teploty a třesavku.

Zdroj: Problémy se žlučníkem

Diskuze

V diskuzi KRČNÍ PÁTEŘ PROBLÉMY PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaja.

Dobrý den , zkuste se spojit s Mudr. Davidem Buzkem primářem oddělení chirurgie páteře v Karvinské hornické nemocnici. Je to opravdu machr na páteř.
Mám po operaci krční páteře , všechny potíže odezněly , nebo postupně odeznívají.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mirka.

Prosím o info k operaci krční páteře.Jsem po operac ibederky a ted´ mě zlobí krční.Čekám na zvážení operačního řešení.Jaké jste měli příznaky a zda je vám lépe po operaci.Strach je veliký.CHodím do karviné.Díky za info

Zdroj: diskuze Krční páteř problémy příznaky

Čím zklidnit podrážděný žlučník

Základem je dieta s menším obsahem tuků a přikládání studených obkladů. Záchvaty bolesti v počátečních fázích přicházejí po požití tučného nebo těžkého jídla, proto dodržování pravidel zdravého stravování může mírnit počáteční příznaky. Při velkém záchvatu se doporučuje nepřijímat potravu ústy, podávat spasmolytika, léky tlumící stahy žlučníku, a ledové obklady. U těžších případů se podává infuze a je zavedena nazogastrická sonda, což je hadička vedoucí nosem do žaludku, kde je možné odsávat obsah nebo podávat tekutou stravu či léky.

Zdroj: Problémy se žlučníkem

Poradna

V naší poradně s názvem VYSETRENI SLINNÉ ŽLÁZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Heis Václav.

Je mi 84let a mám příznaky nemoci parkinson- V poslední době se mi vyskytl problém ve výskytu někdy až silného 'slintání ', kdy mi dost nekontrovatelně vytékají sliny z úst. Poraďte mi co by pomohlo - slyšel jsem o nemoci parkinson, že veškeré příznaky jsou neléčitelné a p. Mám současně i jiné problémy,ale to není podstatné pro tento stav. Děkuji Heis
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Milý pane Heisi, váš problém s vytékáním slin určitě bude mít řešení. Jedno jednoduché řešení: mít při ruce kapesník a při předklonu hlavy si jej přiložit před ústa. Lepší řešení můžete dostat v ordinaci geriatrie. Tady vám k tomu posílám odkaz na mapu, kde si můžete vyhledat nejbližšího lékaře s tímto zaměřením: maps.google.cz/maps?…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vysetreni slinné žlázy

Žlučník v těhotenství

Podrážděný žlučník se může v těhotenství objevit. Pokud se jedná pouze o dietní chybu, je dobré tento stav řešit dietou a potíže se žlučníkem samy odezní. Výborný je i žlučníkový a mátový čaj na odeznění nepříjemných problémů se žlučníkem v těhotenství. Tento čaj se pije 2x až 3x denně a neublíží miminku. Samozřejmě je důležitá konzultace s gynekologem.

Zdroj: Podrážděný žlučník

Poradna

V naší poradně s názvem NECITLIVOST PRAVE RUKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Horsinkova Marie 29 let.

Dobry den mam problem z pravou rukou... nectim ji a nic vni neudrzim.. ..zapesti je slabe a mam po cele ruce mravenceni....muzete mi prosim poradit,dekuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takové problémy budou souviset s problémy někde na nervech. Může to být už v mozku, ale většinou bývá postižena nervová dráha od páteřního obratle někde v přechodu krční a hrudní páteře. Příznaky, které popisujete jsou dost závažné a určitě zasluhují pečlivé vyšetření na neurologii. Tam se také dovíte co to přesně je a jak se toho nejrychleji zbavit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Necitlivost prave ruky

Jak se projevují žlučníkové kameny

Žlučníkové kameny se projevují zpravidla tehdy, když je odtok žluči do střeva blokován mechanicky. Bolesti mohou zasáhnout celou oblast břicha, obvykle jsou však lokalizovány do oblasti žlučníku, tedy pod pravým žeberním obloukem. Objevuje se nevolnost i zvracení, přecitlivělost na potraviny, jako jsou vejce, čokoláda, arašídy, mléko. Dále se kameny projevují světlou mastnou stolicí a v případě zaklínění žlučového kamene ve žlučovodech žloutenkou.

Zdroj: Problémy se žlučníkem

Diskuze

V diskuzi PSÍ ALERGIE PŘÍZNAKY ČERVENÉ UŠÍ ,ŠKRABANÍ PO UŠÍCH A BŘÍCHU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sehnalová Jana.

Jezdíme na veterínu už měsíc, dostali jsme tablety FAMOSAN aPREDNISON a mast FRUCIDIN, vše bez uspěchu ,pes se pořád škrabe .Fenka bišonek je po kastraci, má už 11roků a my si nevíme rady.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Sehnalová Jana.

Prosím o radu ,jestli má někdo podobné problemy s pejskem. Ktomu všemu se jí začaly dělat vyrústky na prstě nohy a pod okem .

Zdroj: diskuze Psí alergie příznaky červené uší ,škrabaní po uších a bříchu

Žlučníkové bylinky

Čekanka: podporuje tvorbu žluči a její vylučování, má i pročišťující účinky, snižuje hladinu cholesterolu v krvi.

Mochna nátržník: napomáhá vstřebávání tuků, snižuje hladinu cukru v krvi a působí též proti křečím žlučovodů a tlustého střeva.

Řepík: podporuje peristaltiku žlučových kamenů, navíc je též protizánětlivý a příznivě působí na krevní oběh.

Truskavec: napomáhá odstraňovat žlučníkový písek a předcházet tak tvorbě žlučníkových kamenů, pročišťuje žlučovody a má blahodárný vliv na celé žlučové ústrojí.

Zdroj: Problémy se žlučníkem

Diskuze

V diskuzi MENOPAUZA PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Dobrý den,mám takovou prosbu. Je mi 43.let. Už přes týden mě strašně bolej prsa mám pocit jako by se mi nalívali. Menstruaci jsem měla jeden den. Také mám stále bolesti v podbřišku a jsem stále unavená, ospalá a náladová. Dělala jsem si těhotenský test a vyšel negatyvní. Tak bych chtěla vědět jestli to může být příprava na menopauzu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Monika.

Ahoj Hano, jak se to u tebe vyvíjí?
Už jsi byla u gynekologa na tom ultrazvuku?
Napiš, co zjistil. Mám podobné problémy jako ty a zajímala by mě léčba, kterou jsi na to dostala.

Zdroj: diskuze Menopauza příznaky

Léky na žlučník

Vhodné jsou ty léky, které obsahují bylinné extrakty a propolis. Blahodárné účinky na žlučník má také instantní sůl vyráběná z karlovarských minerálních pramenů, která se podává v podobě léčivé pitné kúry. Svým účinkem ovlivňuje sekreční a motorickou činnost žaludeční sliznice a střevního traktu, vnější sekreci slinivky břišní, jater a žlučníku. Vhodné jsou také žlučníkové čajové směsi, které zvyšují vylučování žluče, uvolňují křeče v oblasti žlučníku a žlučových cest.

Z volně prodejných léků jsou účinné: Febichol tobolky, Cholagol kapky, Isochol dražé, Rowachol tobolky a kapky. Dále bylinné čaje: The Salvat perorální léčivý čaj, Žlučníková čajová směs, Megafyt Řepíková nať.

Zdroj: Problémy se žlučníkem

Diskuze

V diskuzi JÁTRA A JEJICH NEMOCI PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Křížová.

Obracím se na ty, co mají problémy s játry. Co přesně jíst? Čemu se vyhnout? Vím, že se nesmí pít alkohol. Chtěla bych se zeptat, zda se může pít nealkoholické pivo. Pít vodu, šťávy, máte nějakou specialitu?
Děkuji za odpověď

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Játra a jejich nemoci příznaky

Žlučníkový záchvat

Žlučníkový záchvat může u každého pacienta vyvolat jiná potravina. Někomu začne být těžko po šťavnatém ovoci, jinému po kávě nebo paprikách. Několik hodin po jídle přichází pocit plnosti, nafouknutého tvrdého břicha, poté prudká a intenzivní bolest v pravém podžebří, která vystřeluje do zad. Bolení může doprovázet pocit na zvracení, říhání, mírné zežloutnutí očního bělma a při stlačení břicha v pravé části, například při ležení na boku, může dojít k vyzvracení potravy. Jako první pomoc se doporučuje přiložit ručník namočený ve studené vodě na pravé podžebří, návštěvu lékaře byste však neměli příliš odkládat. V každém případě je nutné vyhýbat se dráždivým potravinám, jako je česnek, čokoláda nebo kořeněná, mastná jídla.

Zdroj: Problémy se žlučníkem

Diskuze

V diskuzi KRČNÍ PÁTEŘ PROBLÉMY PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ladislava Eichlerová.

Mám díky krční páteři velký problém a to dýchám jen se silnou bolesti,prý mám první krční obratel rozbitý.Ze situace jsem zcela zoufalá,můžete mě prosím poradit co s tím? L.Eichlerová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaja.

Dobrý den , zkuste se spojit s Mudr. Davidem Buzkem primářem oddělení chirurgie páteře v Karvinské hornické nemocnici. Je to opravdu machr na páteř.
Mám po operaci krční páteře , všechny potíže odezněly , nebo postupně odeznívají.

Zdroj: diskuze Krční páteř problémy příznaky

Jaké problémy může zapříčinit zvětšená prostata?

Rozšíření prostaty stlačuje močovou trubici a brání tak průtoku moči. Symptomy mohou být následující:

  • obtíže na počátku močení;
  • slabý nebo přerušovaný proud moči;
  • neúplné vyprazdňování;
  • časté močení během dne a noci, zejména zvýšená potřeba močit v noci;
  • naléhavost močení, některým mužům může nedobrovolně unikat moč (urgentní inkontinence);
  • dysurie, pálení nebo bolest při močení.

Různí muži mají různé příznaky. Symptomy se mohou lišit u každého jednotlivce i v průběhu nemoci. Je důležité zdůraznit, že výše uvedené příznaky nemusí nutně znamenat zvětšení prostaty, neboť i jiné choroby mohou mít podobné projevy. Muži s problémy močení by měli navštívit lékaře, který zjistí správnou diagnózu.

Zdroj: Benigní hyperplazie prostaty

Motání hlavy

Motání hlavy může souviset s onemocněním páteře. Onemocnění provází ztuhlost šíjového a krčního svalstva až po temeno hlavy a snížená pohyblivost krční páteře. Mohou se objevit i závratě, nevolnost, bolesti hlavy.

Příčinou je uskřinutí nervů a ztuhlost svalstva. V těchto případech je vhodná fyzikální léčba a rehabilitace.

Zdroj: Krční páteř - problémy a příznaky

Diskuze

V diskuzi PŘÍZNAKY TĚHOTENSTVÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marki.

Dobře napsaný článek. Osobní zkušenost a příznaky těhotenství si můžete přečíst na této stránce zdravotniradce.cz/pr…

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Karolína.

Zdravím, já měla problémy spíše po porodu. Hlavně co se týče intimních partií. Moc jsem nevěděla co s tím, ale pak jsem narazila na kliniku: www.labioplastika-pr… kam jsem teda nakonec i zašla a byla jsem šťastná jak blecha, když jsem viděla výsledky po pár týdnech od plastiky. Opravdu je nejlepší něco s tím dělat, když nejste spokojené s tím, jak to tam dole vypadá, nebo vás to trápí i zdravotně.

Zdroj: diskuze Příznaky těhotenství

Bolest žlučníku

Bolest žlučníku je různorodá. Hlavním ukazatelem, že žlučník není v pořádku a je postižen zřejmě nějakým onemocněním, je bolest. Kromě bolesti mohou na nemoc poukázat i další příznaky jako napětí v okolí pravého podžebří, pocit plnosti břicha, píchání v pravém podžebří, slabá či silná bolest v pravém podžebří, napětí, píchání a bolest, která může vystřelovat do zad až k pravé lopatce. Tyto příznaky mohou být dále doprovázeny říháním, škytáním či zvracením. Dalším viditelným příznakem, který poukazuje na nějaký problém se žlučníkem, je nažloutlé oční bělmo.

Pokud se u vás projeví bolest žlučníku, je důležité ji co nejdříve řešit, neboť bolesti ani jejich původ samy od sebe jen tak nezmizí. Bolesti žlučníku se odstraňují pomocí léčby. K tomu, aby k ní mohlo být přistoupeno, je zapotřebí v první řadě diagnostika, díky níž se zjistí, o jaké konkrétní onemocnění se jedná. Podle toho se pak problém řeší pomocí analgetik, která jsou podávána ve formě prášku, injekcí či kapačkou (například žlučníková kolika). Léky na žlučník uleví od nepříjemných bolestí v podžebří a pomohou odstranit chronickou zácpu způsobenou nedostatkem žluči ve střevě. Choleretikum také podporuje tvorbu vylučování žluče a tím pádem uvolňuje bolestivé křeče hladkého svalstva žlučníku. Pokud však pociťujete výrazné obtíže doprovázené nechutenstvím či brzkým pocitem plnosti, užívání choleretik doporučujeme spojit s vhodnou úpravou stravy (vynechání mastného, smaženého, příliš sladkého) a celkovou očistou organismu, která podrážděný žlučník zklidní. Pokud léky nezabírají, nastupuje laparoskopický operační zákrok (u výskytu zánětů, nádoru, kamenů, žlučníkového písku).

Zdroj: Žlučníkové problémy

Hypnox dávkování

Užívá se půl až 1 tableta přesně půl hodiny před spaním.

Zdroj: HypnoX léčí problémy se spánkem bez předpisu

Žlučníkový záchvat

Žlučníkový záchvat bývá nejčastěji vyvolán akutním zánětem žlučníku. Akutní zánět žlučníku se projevuje silnou neustupující bolestí vpravo pod žebry, horečkou a příznaky dráždění pobřišnice, například napětím břišní stěny. Bolest se zvyšuje při pohybu a hlubokém nádechu. Akutní obtíže trvají krátce, řádově několik dnů.

Zánět žlučníku neboli cholecystitida je onemocnění způsobené nejčastěji přítomností žlučových kamenů. Dále může být vyvoláno jak účinky některých agresivních látek, tak i přítomností mikroorganismů. Pokud se bolest protáhne na několik hodin, může značit zánět slinivky, zánět nebo ucpání vývodu žlučníku. Pokud se objevuje i intenzivní zvracení bez následné úlevy, zvýšená teplota a třesavka, okamžitě vyhledejte lékaře.

Léčba akutního zánětu žlučníku vyžaduje klid na lůžku, hladovění a léky na tlumení bolesti. Později pacient přechází na žlučníkovou dietu. V lehčích případech se podávají antibiotika. Pokud je stav nemocného vážnější, volí se obvykle i chirurgické odstranění žlučníku, takzvaná cholecystektomie. Nebezpečí vzniku komplikací je větší u cholecystitid bez přítomnosti kamenů, a proto se u nich doporučuje provést cholecystektomii bez zbytečných odkladů.

První pomoc při žlučníkovém záchvatu:

  • Při záchvatu rozhodně nic nejezte ani nepijte.
  • Pokud máte k dispozici lék na uvolnění křečí svaloviny nebo na bolest, který vám už dříve předepsal lékař, můžete jej užít. Vhodnější je ale léky neužívat, protože zkreslí obraz choroby při následném vyšetření.
  • Na pravé podžebří můžete přiložit ručník namočený ve studené vodě.
  • Měli byste co nejdříve navštívit lékaře – chirurgickou pohotovost – rozhodně ale neřiďte auto.
  • V případě velkých bolesti je nutné zavolat záchrannou službu.

Každopádně pokud máte problémy se žlučníkem, měli byste držet žlučníkovou dietu. Více informací naleznete zde Žlučníkové kameny a zde Žlučníková dieta.

Zdroj: Žlučníkové problémy

Příznaky zubů moudrosti

Zuby moudrosti v dolní čelisti jsou v naprosté většině případů zdrojem menších či větších zánětlivých potíží, a tedy zdrojem infekce. Mohou proto negativně ovlivňovat jak orální zdraví, tak představovat zátěž pro imunitní systém, a tedy celkový zdravotní stav. Jedinou efektivní léčbou a také možností, jak problémům předejít, je zuby moudrosti odstranit. Pokud dojde k zánětu zubu moudrosti, je nevyhnutelná extrakce zubu.

Zdroj: Problémy se zuby

Kdy je Hypnox účinný

Užívání preparátu Hypnox® forte se doporučuje:

  • při nespavosti pro snadnější usínání,
  • pro zlepšení kvality spánku,
  • k podpoře spánkové hygieny,
  • při zvýšené stresové zátěži.

Zdroj: HypnoX léčí problémy se spánkem bez předpisu

Dieta na žlučník

Obecně platí, že předcházet žlučníkovým problémům lze jedině netučnou stravou. Meloun a citron napomáhají vyplavování žlučníkových kamenů. Rovněž všechny potraviny bohaté na vlákninu pomáhají řešit žlučníkové obtíže, proto je dobré jíst jablka a hrušky, sušené ovoce, mandle, kukuřici, tmavou rýži, celozrnné pečivo, vše, kde jsou obsažena semínka a otruby, některé luštěniny, jako čočku a fazole či cizrnu, pohanku, brokolici, maliny, avokádo a podobně.

Žlučníková dieta by měla obsahovat:

  • ovoce a zeleninu (nejlépe v bio kvalitě), živočišné produkty z býložravců a zdravé tuky (avokádo, kokosový a olivový olej);
  • omega-3 mastné kyseliny a vitamíny K2 a D3, jejichž zdrojem jsou například kravské a kozí sýry (v raw zpracování jsou ještě lepší); spolupráce vitamínů K2 a D3 pomáhá regulovat vstřebávání vápníku a tím i snižuje tvorbu žlučníkových kamenů;
  • důležitý je i přísun potravin s obsahem organických kyselin a přírodních enzymů; obě složky jsou velmi důležité pro celý trávicí systém; jejich zdrojem jsou například jablečný ocet, čerstvá šťáva z citronů a limetek, kombucha, kimichi a kyselé červené zelí (nakládaná zelenina obecně), dále pak mléčné raw produkty jako syrovátka, kefír, acidofilní mléko a podmáslí.

Zdroj: Problémy se žlučníkem


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP