Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

PROTONOVÁ LÉČBA PROSTATY

OBSAH

Protonová léčba metastáz

U metastazujícího onemocnění není protonová radioterapie vhodná. Protonová léčba se nedoporučuje například pro nádory střeva, ale pro nádory konečníku se ve světě používá.

Zdroj: Ceník protonové léčby

Diskuze

V diskuzi PROTONOVÉ OZAŘOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ing. Ivo Kvasnička.

Dobrý den,
postihl mne tumor plicní - malobuněčný plicní karcinom, i když se cítím zcela zdráv a plný chuti do života. Jsem pojištěncem Vojenské zdravotní pojišťovny, ročník 1933 a žiji v Táboře.
Prosím - jakou mám naději . Děkuji . Kvasnička.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel František Svoboda.

manžel prodělal ozařování prostata 2011 a ted má PSA 25 A PAN DOKTOR nas upozornil, že bude nutná další chemoterapie. Prosím o sdělení zda by nebyla vhodná protonová léčba, DÍKY ZA ODPOVĚD SVOBODOVÁ

Zdroj: diskuze Protonové ozařování

Protonová léčba nádoru mozku

Protonová léčba nádorových onemocnění mozku a CNS snižuje ozáření okolních zdravých tkání až o 50 % oproti běžné léčbě radioterapií.

Protonová terapie při léčbě nádorů mozku a CNS:

  • snižuje dávku záření na okolní citlivé struktury mozku téměř o polovinu,
  • snižuje riziko poškození mentálních a hormonálních funkcí,
  • umožňuje zachovat v maximální možné míře zrak a sluch,
  • výrazně snižuje pravděpodobnost vzniku sekundárních nádorů,
  • omezuje dávku záření na neurologická centra mozku.

Zdroj: Ceník protonové léčby

Diskuze

V diskuzi PROTONOVÁ LÉČBA RAKOVINY HLASIVEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vondráček Milan.

Nemohu sehnat protonovou léčbu hlasivek

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vondráček milan.

v jaké nemocnici tuto operaci dělají a jak se přihlásit?

Zdroj: diskuze Protonová léčba rakoviny hlasivek

Protonová léčba

Pokud vám byla diagnostikována rakovina prostaty, máte na rozdíl od zahraničních pacientů výhodu – můžete si při výběru léčebné metody zvolit protonovou terapii. V ČR je protonová léčba k dispozici v moderním a světově respektovaném Protonovém centru.

Celková šance na vyléčení rakoviny prostaty závisí především na tom, v jakém stadiu bylo onemocnění zjištěno. Jestliže se rakovinu prostaty podaří odhalit brzy, tedy již v časném stadiu, umožňuje protonová terapie vyléčit až 99 % pacientů. Protonová léčba je ambulantní, není potřeba hospitalizace jako v případě operace, a navíc jsou minimalizována rizika vzniku nežádoucích účinků léčby.

Protonová léčba trvá pouhých 5 dní u časného stadia (na ozařování se dochází obden) nebo 21 pracovních dní u pokročilého stadia.

Zdroj: Rakovina prostaty

Diskuze

V diskuzi PROTONOVÁ LÉČBA A RAKOVINA PRSU - METASTÁZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šárka Kváčová.

Je možné protonovou léčbou léčit i metastázy po karcinomu prsu? Objevily se mi po asi tak 5 letech od léčby radioterapií.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslava Galentová.

Dobrý den,
měla jsem rakovinu levé ledviny .Na stanovení původu vyoperovaného nádoru jsem čekala
od 3.3.2015 do 12.05.2015. CT plic provedeno až po několika urgencích koncem listopadu 2015. Zjištěny metastázy,a následovala chemoterapie, v pěti dávkách . Metastázy se po té nerozšiřovaly ale nezmizely. Následovala silnější chemoterapie a to jsem měla dostat tři,
ale po druhé dávce mě začalo zlobit srdce-aritmie. To byl březen 2016. Od té doby mě nikdo onkologicky neléčí ,ani krev je nezajímá. Chodím pouze k internistce a praktické lékařce.
K Ústecké onkologii jsem zcela ztratila důvěru. Byla jsem pozvána na kontrolní CT koncem ledna 2017 a na konkrolu 20.03.2017. Krev nepotřebovali, jenom mi lékařka sdělila,že metastázy přibyly. Od několika lékařů na onkologii jsem slyšela o biologické léčbě ale zřejmě pro mě není možná. Já se cítím dobře,jím, spím ,zvládám domácí práce a tak jsem znechucena tím, že mám bez léčby čekat na smrt . Prosím tímto o pomoc.
Děkuji.
Galentová

Zdroj: diskuze Protonová léčba a rakovina prsu - metastázy

Protonová léčba rakoviny tlustého střeva

Pro nádory střeva vhodná není, pro nádory konečníku se ve světě používá.

Zdroj: Ceník protonové léčby

Diskuze

V diskuzi PROTONOVÁ LÉČBA RAKOVINY HLASIVEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vondráček Milan.

Nemohu sehnat protonovou léčbu hlasivek

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vondráček Milan.

nemocnice kde tuhle operaci dělají a jak se s ní spojit.

Zdroj: diskuze Protonová léčba rakoviny hlasivek

Protonová léčba leukémie

Protonová terapie může být indikována u Hodgkinova lymfomu a non-Hodgkinových lymfomů. Vhodnou indikací jsou tumory postihující mediastinum nebo retroperitoneum, u nichž vede konvenční radioterapie k aplikaci nepřijatelně vysokých dávek na kritické orgány nebo kde vzhledem k věku nemocných existuje reálné riziko indukce pozdních a velmi pozdních nežádoucích účinků radioterapie.

Zdroj: Ceník protonové léčby

Diskuze

V diskuzi PROTONOVÉ CENTRUM PRAHA BULOVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka Vospálková.

Dobrý den, můj tatínek (62) prodělal karcinom tlustého střeva,byl operován a léčen chemoterapiemi. Na posledním vyšetření CT se ukázaly drobné metastázy v měkkých tkáních dutiny břišní,jinde ne. Chemoterapii pan doktor ukončil s tím, že již tělo na léčbu nereaguje a nasadil tatínkovi pilulky. Byla by pro něj vhodná protonová léčba? Velmi děkuji za případnou odpověď. Zdenka Vospálková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jilmonova.

Prosím o odpověď. Bratr (65 let) má diagnostikován karcinom tlustého střeva v oblasti před konečníkem. Čeká ho operace a dále léčba. Prosím, je zde vhodná protonová léčba?

Děkuji. J.Jilmonová

Zdroj: diskuze Protonové centrum praha bulovka

Co je operace rakoviny prostaty?

Při operaci rakoviny prostaty chirurg odstraní celou žlázu prostaty. Název této operace je radikální prostatektomie. Tato operace se provádí v případě, když si lékař myslí, že rakovina prostaty se nerozšířila do dalších částí těla.

Zdroj: Jak se připravit na operaci prostaty

Diskuze

V diskuzi LÉČBA PO RADIOTERAPII PROSTATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Darja.

Zajímá mě jaké jsou kontraindikace po léčbě ozařováním prostaty mého tatínka na co si dát pozor,zda může do teplých vod či na masáže?Poraďte prosím,děkuji moc za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Darja Fijakova.

Dobrý den přeji,zajímá mě jaké jsou kontraindikace po radioterapii prostaty mého tatínka,zda lze pobývat v teplých vodách ve welnes,masáže atp.Děkuji předem za odpoveď

Zdroj: diskuze Léčba po radioterapii prostaty

Video návod na masáž prostaty

Zde se můžete podívat na videonahrávku masáže prostaty.

Zdroj: Masáž prostaty

Diskuze

V diskuzi RAKOVINA PROSTATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaela.

Dobrý den,

moc Vás prosím o radu. Taťka 63 let má rakovinu prostaty. Bohužel ve stadiu T3b N1 M0, PSA 18,2, středně diferencovaný karcinom. Nyní má 3 měsíce hormonální léčbu. PSA kleslo na 0,57. Je v dobré kondici a nemá jiné zdravotní potíže. Vysoké PSA bylo zjištěno náhodně z krve. Prosím o radu jak pomoci. Operace mu nebyla nabídnuta z důvodu napadení uzlin. Nyní by mě podstoupit ozařování v protonovém centru s dále užívat hormonální léčbu. Myslíte, že je to dobrá volba.
Je zde šance na vyléčení? Případně jak dlouhé může být prodloužení života?
Předem Vám moc děkuji za Vaši odpověď a Váš čas.

S pozdravem a přáním hezkého dne

Michaela F.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petr.

Dobrý den,
byla mi diagnostikována rakovina prostaty ,a proto bych se Vás rád zeptal ,jak proběhla léčba ozařováním v PTC Vašeho taťky.
Byl jsem v PTC Na Bulovce na MR vyšetření,kde mi lékař sdělil ,že bych měl podstoupit 21 dávek ozařováním vzhledem k velikosti prostaty.
Děkuji Petr A.

Zdroj: diskuze Rakovina prostaty

Léčba bolesti nohou u karcinomu prostaty

Léčba bolesti nohou, bude záviset na její příčině. Pokud je bolest nohou signálem začínající rakoviny prostaty, tak léčením rakoviny by měly bolesti nohou ustat. Na druhou stranu, pokud je bolest nohou způsobena metastázami rakoviny prostaty, tak může být pouze tlumena léky proti bolesti, nejčastěji opiáty.
 

Zdroj: Bolest nohou a rakovina prostaty

Protonová léčba rakoviny plic

Protonová léčba je vhodná pro nemalobuněčný karcinom plic, který představuje asi 75–80 % plicních nádorů. Nejdůležitější je přijít včas.

Úspěšnost

Při léčbě nemalobuněčného karcinomu plic umožňuje protonová terapie dodat do nádoru dávku záření účinnou k jeho zničení, zvýšit tak šanci na celkové vyléčení a zároveň šetřit zdravé tkáně a orgány v okolí nádoru. Protonová léčba je nejšetrnějším způsobem ozařování.

Cena a postoj pojišťoven

Pojišťovny protonovou léčbu hradí, pokud je součástí indikace z Protonového centra i doporučení z Komplexního onkologického centra (KOC).

Cena se stanovuje u každého pacienta na základě jeho ozařovacího plánu. Protonové centrum je špičkové zařízení, a to nejen pokud jde o technologie, ale hlavně o přístup k pacientovi. Ten je totiž v první řadě vnímán jako člověk, jehož zdravotní problém chtějí všichni společně vyřešit. Atmosféra v recepci, kde pacienti čekají na léčbu i s takovou diagnózou, jakou je nádorové onemocnění, vnímáte, jako nadějnou a optimistickou.

Zdroj: Protonové centrum Praha

Operace prostaty robotem versus klasický řez

Celosvětová tendence v poměru odoperovaných karcinomů prostaty roboticky nebo klasicky je ve prospěch robotických operací. Dá se říci, že klasické operace karcinomu prostaty provádějí již jen starší generace lékařů, kteří to s robotem neumějí. Ti mladší se adaptovali a využívají výhradně robotické léčby. Robotická operace karcinomu prostaty vyjde v České republice v dnešní době na 130.000 Kč a zatím je v plné výši hrazena ze zdravotního pojištění.

Zdroj: Léčba rakoviny prostaty

Diskuze

V diskuzi MASÁŽ PROSTATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš.

Pokud by to někoho zajímalo, našel jsem článek o nejlepších kapslích/tabletkách na léčbu prostaty.
prostata.regen50-nut…

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pet5974.

Zdravím,
já chodím na masáž prostaty do jednoho erotického studia. Jedná se jak o příjemný zážitek, tak i pro zdraví prospěšný. Rozhodně bych o to neprosil přítelkyní, ale takhle anonymně mi to je příjemné. Nechám zde odkaz, kdyby to někdo chtěl zkusit redmassage.cz/masaze…

Zdroj: diskuze Masáž prostaty

Příznaky karcinomu prostaty

Hlavním příznakem rakoviny prostaty je bolavá prostata, kde při onemocnění prostaty může docházet k palčivým bolestem při ejakulaci, případně i několik minut po ní či před ní. Dále dochází k pozvolným a později výrazným potížím při močení, kdy se bolestivá prostata zduří a ucpe močovou trubici. Konkrétně jde o častý pocit nutkání k vymočení, ale přitom množství vypuštěné moči je zanedbatelné. Frekvence takovýchto odskočení je čím dál vyšší.

Zdroj: Léčba rakoviny prostaty

Jak je benigní hyperplazie prostaty léčena?

Existuje celá řada léčebných postupů tohoto stavu, ale je zapotřebí zvážit, zda je léčba opravdu nutná, protože každá léčba má své výhody a nevýhody. Pokud se však příznaky zhoršují nebo se objeví komplikace, pak lékař po konzultaci s pacientem musí rozhodnout, která léčba bude nejvhodnější.

Zdroj: Benigní hyperplazie prostaty

Pomůcky na masáž prostaty

Při masáži prostaty se klasicky se používá prst, lubrikační gely a speciální sexuální pomůcky:

Vibrátor Rocks-Off Rude Boy černý: je tvarovaný pro současné dráždění mužské prostaty (G-bodu) a varlat.

Dildo Nexus Glide: je speciálně tvarován pro masáž mužské oblasti prostaty a anální hráze.

Vibrátor Nexus Max 5: je speciálně tvarován pro masáž mužské oblasti prostaty a varlat.

Zdroj: Masáž prostaty

Následky ozařování prostaty

Vedlejší účinky se u radioterapie vyskytují v podobě akutního krvácení ze sliznic měchýře nebo konečníku, které může pokračovat takzvaným poradiačním chronickým zánětem. Radioterapie je rovněž časově velmi náročná, probíhá ambulantně často v několika desítkách sezení. Radioterapie se obecně volí u pacientů rizikovějších (například warfarinizovaných, se závažným onemocněním srdce, cév a podobně).

Fotonové záření je tvrdé, pronikavější a více poškozuje měkké tkáně oproti protonovému záření. Ozařování prostaty probíhá v místech, kde se vedle prostaty nacházejí i další citlivé orgány: konečník, močový měchýř a trubice, lymfatické uzliny. Hrozba vedlejších účinků pak spočívá v neudržení moči, v přítomnosti krve ve stolici, ve ztrátě potence.

Protonová léčba je bezpečnější a účinnější. Cílem ozařování je zničení nádoru za současné ochrany zdravých tkání. Má minimum vedlejších účinků a není bolestivá. Samotné ozařování trvá několik málo minut, zpravidla dvě až tři, u pacientů s časným stadiem rakoviny prostaty trvá pouhých 5 dní, u ostatních pacientů zabere maximálně 21 dní. Během dne můžete dělat vše stejně, jak jste zvyklí, nejste ničím omezeni. Oproti běžné léčbě pacienty netrápí problémy s impotencí a inkontinencí.

Riziko návratu rakoviny prostaty je po protonové léčbě téměř nulové. Naproti tomu po operaci se onemocnění navrací u 10 % pacientů s časným stadiem, a dokonce u 30 % pacientů s pokročilým stadiem. V případě běžného ozařování je to 8 %. Po léčbě protonem v raném stadiu rakoviny prostaty byl zaznamenán relaps nemoci pouze u 1 % pacientů.

Zdroj: Ozařování prostaty

Protonová léčba rakoviny prostaty

Díky protonové léčbě se může s rakovinou prostaty bojovat bez operace, bez bolesti, bez následků a bez čekání. Protonová terapie se opírá o moderní technologii, která minimalizuje nežádoucí účinky spojené s jinými metodami, a naopak maximalizuje léčebný efekt. Proton lze zacílit přímo na nádor a chránit tak před zásahem okolní tkáně. Protonová léčba je nejbezpečnější a nejefektivnější a je trendem 21. století.

Úspěšnost

Ve srovnání s tradičními postupy má protonová léčba řadu přesvědčivých argumentů:

  • 97% účinnost, aniž by se nemoc vrátila; u pokročilých a rizikovějších stadií činí úspěšnost bez známek recidivy nádoru až 85 %;
  • vysoká úspěšnost oproti běžné léčbě;
  • cílený zásah;
  • dokonale přesný paprsek je šetrný ke zdravé tkáni;
  • normální život, kdy během terapie i po ní můžete pracovat, bavit se a sportovat;
  • možnost sexuálního života a významně zvýšená šance na zachování potence ve srovnání s běžnou léčbou;
  • doba léčby u časného stadia pouze 5 dnů.

Radioterapie neboli ozařování je jednou ze základních možností léčby karcinomu prostaty. Klasické ozařování je ale spojeno se značnou mírou pozdních komplikací, protože se při jeho aplikaci nelze vyhnout poměrně silné dávce záření, která je předána okolním (zdravým a s onemocněním nesouvisejícím) orgánům. Mezi tyto komplikace se řadí například bolest, pálení a krvácení při močení, zeslabení proudu moči, bolesti břicha a průjmy nebo erektilní dysfunkce (impotenci). Jejich výskyt se u konvenční terapie vyjadřuje v desítkách procent, tedy rozhodně se nejedná o žádnou okrajovou záležitost. U protonové léčby se tyto komplikace vyskytují s četností v jednotlivých procentech, údajně až 95 % pacientů léčených protonovou terapií pro karcinom prostaty těmito příznaky vůbec netrpí.

Cena a postoj pojišťoven

Od 1. 9. 2016 je zákonem dáno, že protonová léčba je léčbou hrazenou z veřejného zdravotního pojištění. Od 1. 1. 2016 je navíc protonová léčba uvedena ve vyhlášce Ministerstva zdravotnictví s přesně stanovenými cenami. Protonové centrum má uzavřeny smlouvy se všemi pojišťovnami. Pojišťovny protonovou léčbu hradí, pokud je součástí indikace z PTC i doporučení z Komplexního onkologického centra. Léčbu si bez tohoto doporučení může klient uhradit sám. Samozřejmě se každý občan může obrátit na PTC přímo, a to buď telefonicky, nebo vyplní kontaktní formulář.

Cena za protonovou léčbu časného stadia karcinomu prostaty hrazená zaměstnaneckými pojišťovnami je téměř totožná s klasickým ozařováním. Včetně diagnostiky a plánování činí 340 000 Kč. Oproti ozařování však studie potvrzují 97% úspěšnost protonové léčby. Běžná léčba ozařováním trvá až 41 dní. Protonová léčba trvá pouhých 5 dní v ambulantním režimu, a je tak pro plátce zdravotní péče ekonomičtější, šetří finance systému sociální péče a v neposlední řadě je příjemnější pro pacienta.

Zdroj: Protonové centrum Praha

Ceny protonové léčby v Plzni

Protonová léčba Plzeň k dispozici není, jak již bylo uvedeno výše, jediné centrum nabízející protonovou léčbu se nachází v Praze. Ceny jsou individuální dle počtu ozařování. Foton je výrazně levnější.

Zdroj: Ceník protonové léčby


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP