Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

PROTONOVÉ OZAŘOVÁNÍ

OBSAH

Ceny v protonovém centru Homolka

Protonové centrum Homolka neexistuje, v Praze je Protonové centrum v areálu Nemocnice Na Bulovce. Ceny jsou individuální dle počtu ozařování. Foton je výrazně levnější.

Zdroj: Ceník protonové léčby

Diskuze

V diskuzi OZAŘOVÁNÍ PROSTATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel McCoy.

Protonové centrum je 1.
100% profesionálové.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel František Červený.

Vážení, byla mi identifikovaná rakovina prostaty. Je možné absolvovat protonovou léčbu ve vašem zařízení? Jaké jsou podmínky? Děkuji.

gsm 737871018

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Ozařování prostaty

Ceny protonové léčby v Ostravě

Protonová léčba Ostrava k dispozici není, jak již bylo uvedeno výše, jediné centrum nabízející protonovou léčbu se nachází v Praze. Ceny jsou individuální dle počtu ozařování. Foton je výrazně levnější.

Zdroj: Ceník protonové léčby

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA PROSTATY LÁZNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Které lázně by jste mi doporučili po onkologické léčbě prostaty - protonové ozařování. děkuji Pavel

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zde je seznam lázní vhodných po onkologické léčbě:
- Františkovy Lázně
- Luhačovice
- Karlova Studánka
- Poděbrady
- Mariánské Lázně

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rakovina prostaty lázně

Ceny protonové léčby v Plzni

Protonová léčba Plzeň k dispozici není, jak již bylo uvedeno výše, jediné centrum nabízející protonovou léčbu se nachází v Praze. Ceny jsou individuální dle počtu ozařování. Foton je výrazně levnější.

Zdroj: Ceník protonové léčby

Diskuze

V diskuzi PROTONOVÉ OZAŘOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ing. Ivo Kvasnička.

Dobrý den,
postihl mne tumor plicní - malobuněčný plicní karcinom, i když se cítím zcela zdráv a plný chuti do života. Jsem pojištěncem Vojenské zdravotní pojišťovny, ročník 1933 a žiji v Táboře.
Prosím - jakou mám naději . Děkuji . Kvasnička.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel František Svoboda.

manžel prodělal ozařování prostata 2011 a ted má PSA 25 A PAN DOKTOR nas upozornil, že bude nutná další chemoterapie. Prosím o sdělení zda by nebyla vhodná protonová léčba, DÍKY ZA ODPOVĚD SVOBODOVÁ

Zdroj: diskuze Protonové ozařování

Ceny protonové léčby v Olomouci

Protonová léčba v Olomouci k dispozici není, jak již bylo uvedeno výše, jediné centrum nabízející protonovou léčbu se nachází v Praze. Ceny jsou individuální dle počtu ozařování. Foton je výrazně levnější.

Zdroj: Ceník protonové léčby

Poradna

V naší poradně s názvem PROTONOVE CENTRUM PRAHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Desatova.

Dobry den,prosim,chtela bych se zeptat,zda lecite nador slinivky.Jedna se o manžela r.1949,pojistovna VoZP.Je mozne se pokusit o léčbu v protonovem centru.Prosim o info.
Cytologicky nalez je jednoznacne pozitivni a svedci pro maligni tumor,nejspise nizce diferencovany adenokarcinom duktalniho typu.
Dekuji moc.Desatova Jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

S dotazem se musíte obrátit přímo na Protonové centrum. Kontakty jsou uvedeny na konci článku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Protonove centrum praha

Protonová léčba rakoviny prsu

V léčbě rakoviny prsu má Protonové centrum v Praze světové prvenství a jejich inovativní postupy v léčbě vybraných lymfomů jsou světově uznávány a jsou zařazeny do oficiálních léčebných protokolů Aliance předních onkologických center. Při rakovině prsu je největší výhodou přesnost ozařování, která chrání srdce, plíce i míchu, a tím předchází riziku vzniku infarktu, srdečních problémů nebo rozvoji plicní fibrózy.

Zdroj: Ceník protonové léčby

Diskuze

V diskuzi PROTONOVÉ CENTRUM PRAHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar Kosanova.

Dobrý den, můj manžel je po operaci karcinomu jater září 2018. Bohužel se objevily metastázy na plicích, pohrudnici a žebro. Je možné využít protonovou léčbu?

Děkuji. Košanová Dagmar

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tomáš Kulhánek.

Vážená paní Košanová,

děkujeme vám za váš zájem o protonovou léčbu. Pro onemocnění s výskytem metastáz není bohužel tento typ radioterapie vhodný. Doporučujeme vám postupovat podle pokynů ošetřujícího lékaře vašeho manžela. S pozdravem a přáním hodně sil, Protonové centrum.

Zdroj: diskuze Protonové centrum Praha

Kontakt na Protonové centrum

Protonové centrum je umístěno v areálu Fakultní nemocnice Na Bulovce za současným Ústavem radiační onkologie. Jedná se o samostatný celek s vlastním parkovištěm pro pacienty a personál. Centrum těsně sousedí s hlavní komunikací V Holešovičkách. Pro navigaci jsou zde souřadnice GPS: 50.1171363, 14.4646944

Poštovní adresa

Proton Therapy Center Czech s.r.o.

Budínova 2437/1a

Praha 8, 180 00

Kontakty

Tel: +420 222 999 000

Obecné dotazy: info@ptc.cz

Zdroj: Protonové centrum Praha

Diskuze

V diskuzi PROTONOVÉ OZAŘOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ing. Ivo Kvasnička.

Dobrý den,
postihl mne tumor plicní - malobuněčný plicní karcinom, i když se cítím zcela zdráv a plný chuti do života. Jsem pojištěncem Vojenské zdravotní pojišťovny, ročník 1933 a žiji v Táboře.
Prosím - jakou mám naději . Děkuji . Kvasnička.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaromira Brindova.

Dobrý den,31.1.2022,jdu na operaci zhoubného nádorů v prsu,jaka je možnost jít na ozařování do protonového centra v Praze? Děkuji

Zdroj: diskuze Protonové ozařování

Protonové centrum – cena léčby

V Protonovém centru v Praze stojí léčebná procedura prostaty cca 260 000 Kč. Cena léčby stejného onemocnění v Mnichově by českého pacienta vyšla cca na 850 000 Kč, z čehož léčba v Mnichově by stála zdravotní pojišťovnu 550 000 Kč (dalších 70 tisíc by dal pacient za pobyt v Mnichově).

Zdroj: Protonové centrum Praha

Poradna

V naší poradně s názvem PROTONOVÉ CENTRUM PRAHA BULOVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka Vospálková.

Dobrý den, můj tatínek (62) prodělal karcinom tlustého střeva,byl operován a léčen chemoterapiemi. Na posledním vyšetření CT se ukázaly drobné metastázy v měkkých tkáních dutiny břišní,jinde ne. Chemoterapii pan doktor ukončil s tím, že již tělo na léčbu nereaguje a nasadil tatínkovi pilulky. Byla by pro něj vhodná protonová léčba? Velmi děkuji za případnou odpověď. Zdenka Vospálková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Protonová léčba by mohla pomoci. Zkuste se obrátit přímo na Protonové centrum v Praze na Bulovce a zjistěte si podmínky této léčby. Ne vždy je zdravotní pojišťovna ochotna uhradit náklady na tuto léčbu. Co ale pomáhá určitě a nic to nestojí je chuť do života. Pozitivní myšlení, zábava a radost změní chemické reakce v těle nemocného a pomohou lépe bojovat proti vznikajícím metástazím.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Protonové centrum praha bulovka

Alkohol při ozařování

Při ozařování se doporučuje konzumace antioxidantů, které obsahuji i alkohol. V některých případech tak doporučují lékaři konzumovat víno, ale pouze v malém množství. Tvrdý alkohol se nedoporučuje.

Zdroj: Nežádoucí účinky po ozařování

Diskuze

V diskuzi OZAŘOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Šubrtová.

Dobrý den,
za jak dlouho může být pacient znova ozařován. Můj manžel je onkologický pacient, rakovina hrtanu. Nyní nám lékař sdēlil, že operace není možná, ozařování také ne, prý je to krátká doba. Byl na 33 ozař. a ozařování bylo ukončeno 4.9.
Po ozařování byl lékařem prohlášen za vyléčený. Bolela ho hlava, vynutili jsme si CT. Po té nám bylo sdēleno, že manžel má mēsíc života.
Můžu znát Váš názor?

Jana Šubrtová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Ozařování

Protonová léčba rakoviny tlustého střeva

Pro nádory střeva vhodná není, pro nádory konečníku se ve světě používá.

Zdroj: Ceník protonové léčby

Diskuze

V diskuzi TUMOR SLINIVKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ing.Marcela Krejčová.

Dobrý den,manželovi byl diagnostikován po operaci tumor na slinivce.Byla mu doporučena chemoterapie.Je možné provádět ještě jinou léčbu např. protonové záření,biologická léčba nebo jiná.Děkuji M.Krejčová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Tumor slinivky

Vypadávání vlasů po ozařování

Vypadávání vlasů je častým vedlejším účinkem u nádorů hlavy. Objevuje se po dvou až třech týdnech ozařování a bývá omezené na ozařovací pole.

Zdroj: Potíže po ozařování hlavy a krku

Diskuze

V diskuzi PROTONOVÉ CENTRUM PRAHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bohumil Kral.

Velice Vám děkuji za odpověď.jsem s pozdravem Král Bohumil

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Bohumil Kral.

Velice Vám děkuji za odpověď.jsem s pozdravem Král Bohumil

Zdroj: diskuze Err-cist_db udaje(parent_id, komentare, )
Diskuze

Ozařování a alkohol

Tvrdý alkohol by se během radioterapie neměl požívat. Při ozařování je potřeba konzumovat antioxidanty, které obsahuje i alkohol. V některých případech tak doporučují lékaři konzumovat víno, ale pouze v malém množství.

Zdroj: Ozařování

Výhody protonové léčby

V onkologii se již po desetiletí usiluje o co nejvyšší účinnost léčby při zachování kvality života, tedy při minimalizaci vedlejších účinků protinádorové léčby. V rámci tohoto cíle směřuje vývoj současné radioterapie k aplikaci co nejvyšší dávky záření do oblasti nádoru s maximálním šetřením zdravých tkání. Tento cíl plně splňuje protonová terapie, která má oproti metodám konvenční fotonové terapie nespornou výhodu specifické dávkové distribuce. Protonové ozařování je velmi přesné, energie urychleného protonu je maximálně předána právě v oblasti nádoru a ve srovnání s dosavadními ozařovacími postupy nepoškozuje zdravé tkáně za nádorem a mnohem méně poškozuje zdravé tkáně před nádorem. Díky tomu je protonová terapie spojena s nízkým rizikem vedlejších účinků a současně přináší vysokou šanci na léčbu rakoviny. Obrovský přínos lze v neposlední řadě nalézt rovněž v nejsmutnější kapitole onkologie vůbec, a tou jsou bezesporu zhoubné nádory dětského věku. Rostoucí organismus dítěte je velmi citlivý na ozáření, a protože je protonová terapie šetrná ke zdravým tkáním, je možnost jejího použití důležitá především v dětské onkologii.

Zdroj: Protonové centrum Praha

Následky ozařování prsu

Ozařování je většinou další fází léčby po prostém odstranění nádoru prsu. Léčba probíhá ambulantně, nejčastěji pět dní v týdnu po dobu čtyř až šesti neděl. Mezi vedlejší účinky patří únava, otoky a ztluštění kůže v místě ozařování. Čerstvý gel z aloe nanesený na postižená místa pomáhá ke zhojení kůže poškozené ozařováním.

Zdroj: Nežádoucí účinky po ozařování

Protonová léčba rakoviny plic

Protonová léčba je vhodná pro nemalobuněčný karcinom plic, který představuje asi 75–80 % plicních nádorů. Nejdůležitější je přijít včas.

Úspěšnost

Při léčbě nemalobuněčného karcinomu plic umožňuje protonová terapie dodat do nádoru dávku záření účinnou k jeho zničení, zvýšit tak šanci na celkové vyléčení a zároveň šetřit zdravé tkáně a orgány v okolí nádoru. Protonová léčba je nejšetrnějším způsobem ozařování.

Cena a postoj pojišťoven

Pojišťovny protonovou léčbu hradí, pokud je součástí indikace z Protonového centra i doporučení z Komplexního onkologického centra (KOC).

Cena se stanovuje u každého pacienta na základě jeho ozařovacího plánu. Protonové centrum je špičkové zařízení, a to nejen pokud jde o technologie, ale hlavně o přístup k pacientovi. Ten je totiž v první řadě vnímán jako člověk, jehož zdravotní problém chtějí všichni společně vyřešit. Atmosféra v recepci, kde pacienti čekají na léčbu i s takovou diagnózou, jakou je nádorové onemocnění, vnímáte, jako nadějnou a optimistickou.

Zdroj: Protonové centrum Praha

Protonová léčba metastáz

U metastazujícího onemocnění není protonová radioterapie vhodná. Protonová léčba se nedoporučuje například pro nádory střeva, ale pro nádory konečníku se ve světě používá.

Zdroj: Ceník protonové léčby

Následky ozařování prostaty

Vedlejší účinky se u radioterapie vyskytují v podobě akutního krvácení ze sliznic měchýře nebo konečníku, které může pokračovat takzvaným poradiačním chronickým zánětem. Radioterapie je rovněž časově velmi náročná, probíhá ambulantně často v několika desítkách sezení. Radioterapie se obecně volí u pacientů rizikovějších (například warfarinizovaných, se závažným onemocněním srdce, cév a podobně).

Fotonové záření je tvrdé, pronikavější a více poškozuje měkké tkáně oproti protonovému záření. Ozařování prostaty probíhá v místech, kde se vedle prostaty nacházejí i další citlivé orgány: konečník, močový měchýř a trubice, lymfatické uzliny. Hrozba vedlejších účinků pak spočívá v neudržení moči, v přítomnosti krve ve stolici, ve ztrátě potence.

Protonová léčba je bezpečnější a účinnější. Cílem ozařování je zničení nádoru za současné ochrany zdravých tkání. Má minimum vedlejších účinků a není bolestivá. Samotné ozařování trvá několik málo minut, zpravidla dvě až tři, u pacientů s časným stadiem rakoviny prostaty trvá pouhých 5 dní, u ostatních pacientů zabere maximálně 21 dní. Během dne můžete dělat vše stejně, jak jste zvyklí, nejste ničím omezeni. Oproti běžné léčbě pacienty netrápí problémy s impotencí a inkontinencí.

Riziko návratu rakoviny prostaty je po protonové léčbě téměř nulové. Naproti tomu po operaci se onemocnění navrací u 10 % pacientů s časným stadiem, a dokonce u 30 % pacientů s pokročilým stadiem. V případě běžného ozařování je to 8 %. Po léčbě protonem v raném stadiu rakoviny prostaty byl zaznamenán relaps nemoci pouze u 1 % pacientů.

Zdroj: Ozařování prostaty


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Nina Vinšová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP