Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

PŠENIČNÉ OTRUBY

OBSAH

Pšeničné otruby na hubnutí

Pšeničné otruby jsou „odpadním“ materiálem při mletí obilí. Otruby by se měly jíst denně, neboť jsou bohatým zdrojem vlákniny, která je (především při hubnutí) pro člověka velmi důležitá. Protože při konzumaci stravy s vysokým obsahem vlákniny prochází trávenina střevy rychleji, nemohou se všechny kalorie z potravy vstřebat. Tím se snižuje nebezpečí nadměrného příjmu kalorií, navíc rakovinotvorné látky mohou působit na střevní stěny kratší dobu. Kromě bezprostředního mechanického čisticího účinku rostlinné vlákniny ve střevech se uplatňuje přímý účinek v organismu.

Zdroj: Otruby

Poradna

V naší poradně s názvem UNAVENÁ PLEŤ A NEZDRAVÁ BARVA PLETI - CO TO ZPŮSOBUJE? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

S největší pravděpodobností jde o nedostatek železa v organizmu. Průměrná spotřeba železa běžného člověka činí 0,5 mg denně, ovšem v době menstruace nebo jiného krvácení se spotřeba železa zvyšuje až na 100 mg denně. Nedostatek železa se projevuje bledostí a nezdravou barvou, slabostí, bolestí hlavy, zrychleným dechem, dále také lámavými nehty, špatnými vlasy a bolavými koutky úst. Železo lze doplňovat pomocí potravin obsahujících hodně železa jako je například melasa, telecí a hovězí játra, sušené meruňky, ořechy, rozinky, pšeničné klíčky a otruby. Dále lze železo do organizmu doplňovat i tabletami. Zde je však nutno myslet na to, že naše tělo z takových potravinových doplňků vztřebá jen přibližně 10% a je zapotřebí to podpořit 500mg vitamínu C a stopové mědi. Takovýto potravní mix doporučuji užívat po dobu 50 dní, pak 20 dní pauza a pak zase 50 dní užívání mixu.

Zdraví Cempírek!



Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Unavená pleť a nezdravá barva pleti - co to způsobuje?

Ovesné otruby

Ovesné otruby pomáhají doplňovat vlákninu do stravy, která je složená převážně z rafinovaných potravin. Otruby snižují hladinu cholesterolu a pomáhají při některých onemocněních. Ovesné otruby vykonávají ve střevě tři základní činnosti: zadržují vodu a zvětšují objem stolice; zrychlují pohyb stolice ve střevech; zadržují dráždivé a jedovaté látky, cholesterol, žlučové soli a karcinogeny, které se nacházejí ve střevech, a zvyšují jejich vylučování stolicí. Zároveň pomáhají snižovat riziko některých závažných onemocnění, například divertikulitidy, karcinomu tlustého střeva, srdečních onemocnění a karcinomu prsu.

Zdroj: Otruby

Poradna

V naší poradně s názvem NEVYHOVUJÍCÍ POTRAVY PŘI NEDOSTATEČNÉ FUNKCI LEDVIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslava Podělová.

Prosím o seznam nejvíce nevyhovujících potravin při nedostatečné funkci ledvin i bylinek,které je naopak možné používat.Děkuji a myslím a doufám ,že pomůžete i více nemocným s touto chorobou.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Nejvíce nevyhovující potravina je sůl a všechno co ji obsahuje. Dále pak velké množství masa, vajec a luštěnin. Potraviny s vysokým obsahem fosforu také nejsou vhodné.
Seznam nevhodných potravin:
Maso, drůbež, ryby, obiloviny a ovesné vločky, mléčné výrobky, fazole, čočka, ořechy, pomeranče, banány, brambory, rajčata, hnědá a divoká rýže, otruby obilovin, celozrnný chléb a těstoviny.
Nevhodné potraviny můžete konzumovat, ale jen v malém množství.
Seznam vhodných potravin:
Čerstvé ovoce a zelenina, pečivo, bílá rýže, rýžové mléko (ne obohacené), kukuřičné a rýžové lupínky, lehce ochucené limonády, jablka, broskve, mrkev, zelené fazole, bílý chléb a těstoviny, bílá vařená rýže.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nevyhovující potravy při nedostatečné funkci ledvin

Kde koupit pšeničné otruby

Zde můžete koupit pšeničné tuby.

Zdroj: Pšeničné otruby

Poradna

V naší poradně s názvem LNĚNÝ OLEJ A TVAROH DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata sklenářová.

Dobrý den., léčím se chemoterapii pro opakovany karcinom vajecniku( metastazy v brise). Lékař mi řekl, že nemám šanci na uzdravení. Že budu stále na chemoterapii, pokud to telo bude zvládat, nebo si rakovinne buňky na chemo nezvyknout, takže je nebude ničit. Začala jsem užívat tvaroh se lnenym olejem a semínka. Užívám ale tvaroh tučný, zde je psán nízkotučný. Pak jsem se chtěla zeptat, zda k teto diete mohu ješte brát alveo grepa ostatni akuňácké produkty, selen zinek minerály, vitamin c, cleans atd. A ještě beru imunobran, nevím , jestli toho už není moc. Imunobran je také přirodni, jsou to vlastně ýžové otruby na nositeli houby shitake. Prosím jestli máte někdo zkušenosti poraďte prosím. Pořád hledám nějaké alternativy , nechci se vzdát bez boje. Tvaroh pravidelně užívam třetí týden, ale do teď jsem nevěděla, že musím dodržovat tak přísnou dietu, takže žádné maso, žádné jiné oleje, ani olivový? Sladkostem a cukru se vyhýbám, použivám med. Jen prosím o upřesneni, jak je to s tím tukem .diky za každou radu renata

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Tvaroh je třeba používat plnotučný, protože během diety se nejí nic jiného, takže tělo tuky dobře využije. Zkuste to dva týdny vydržet a nejíst nic jiného.

Zdroj: diskuze Lněný olej a tvaroh diskuze

Jak jíst pšeničné otruby

Nejvhodnější jsou ve svém přirozeném stavu, tedy jako součást celozrnné pšenice nebo jejích derivátů. Pokud jíte otruby samostatně, dbejte na to, abyste nepřekročili denní dávku 30 g, a dejte pozor, aby otruby pocházely z biologicky čistých zdrojů. Je vhodnější konzumovat otruby v celozrnných výrobcích, než je jíst samostatně. A znovu připomínáme, že je důležité dbát na to, aby denní dávka nepřekročila 30 g (dvě polévkové lžíce). Pro inspiraci můžete využít zde uvedené recepty.

Zdroj: Pšeničné otruby

Poradna

V naší poradně s názvem DOMÁCÍ CHLEBA Z KVÁSKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Valeš.

Dobrý den, poprosím o radu. Peču kváskový chleba, to je báječná věc, trochu mě zrazuje, že mi ten chleba brzy tvrdne. Rychleji než koupený. Dávám jej do lněného plátna, do mikrotenu, nic nepomáhá. Peču 10 min. na 210, potom 35 min na 190. 700 g pšeničné hladké, 350 ml vody, 350 ml žitného kvásku. Budu Vám vděčný za jakoukoli radu. Předem děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Proč je kupovaný chléb tak měkký?

Na chlebu, který dostanete v místních pekárnách, je něco kouzelného – je vždy tak měkký a nadýchaný. Mnoho z těchto chlebů, zejména balených, je vyrobeno s množstvím chemických přísad, jako je propionát vápenatý, amyláza a oxid chloričitý, které pomáhají udržet je měkké, lehké a nadýchané po celé dny.

V domácích podmínkách můžete delší měkkosti docílit přidáním soli (2% z množství mouky, při 700 gramech je to 14 g soli). Zvážit můžete také přidání osmahnuté cibulky.

Zdroj: diskuze Domácí chleba z kvásku

Pšeničné otruby při hubnutí

Pšeničné otruby jsou dobrým pomocníkem při hubnutí, protože nemají velkou energetickou hodnotu a hlavně mají vysoký podíl vlákniny, která nejen zasytí, ale i podpoří trávení. Během hubnutí stačí přidat k jídlu 1 až 2 polévkové lžíce pšeničných otrub. Pšeničné otruby si můžete přidávat do jogurtu, kaše, tvarohu, koktejlu, smoothie, polévky, pomazánky nebo do zeleninových karbanátků.

Pozor: Nepřekračujte denní doporučenou dávku 2 polévkové lžíce pšeničných otrub! Vyšším podílem vlákniny si můžete způsobit zažívací problémy. 1–2 polévkové lžíce pšeničných otrub zcela postačí pro zlepšení trávení a zdraví.

Zdroj: Pšeničné otruby

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A TĚSTOVINY. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva..

Můžu jíst těstoviny? A luštěniny třeba čočku půl skleničky.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Těstoviny, jako všechny výrobky z pšeničné mouky, obsahují jen velmi málo vitamínu K a můžete je jíst bez obav do syta.
200 gramů uvařené čočky obsahuje jen 3,4 mikrogramu vitamínu K proto není třeba tuto potravinu moc hlídat.
Fazole jsou na tom trochu hůře. 200 gramů vařených žlutých fazolí obsahuje 20 mikrogramů vitamínu K a je třeba s nimi počítat pro udržení nezbytné dávky vitamínu K.
Hrách uvařený 200 gramů obsahuje 10 mikrogramů vitamínu K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Může se na warfarin kedlubna?

Jsou lepší ovesné nebo pšeničné otruby

U ovesných otrub se doporučuje 1 polévková lžíce denně. Ovesné otruby obsahují lepek, takže je nekonzumujte při celiakii.

Obecně otruby skvěle doplní pokrmy určené pro redukční dietu, protože sníží glykemický index jídla a budete se tak cítit déle syti. Jednoduše a bez obav je můžete použít do polévek (jako jíšku), přirozeně zahustí tekutinu, do salátů (zeleninových, ovocných), jogurtu, tvarohu, mléka, pomazánky, koláčů, kaší, při pečení chleba nebo jsou super i do koktejlů.

Zdroj: Pšeničné otruby

Poradna

V naší poradně s názvem SPERMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Co jíst na tužší sperma

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Sperma zahustit stravou moc dobře nejde, ale existuje několik pomocníků, které zvyšují množství a kvalitu spermií a tím by mohli učinit sperma hustějším. Mezi ně patří především zinek s dávkou 50 mg za den, pak vitamin E a C. Z potravin to jsou pšeničné klíčky a olej z pšeničných klíčků, pak také lilek, ústřice a žloutky. Dále podporují tvorbu spermatu tyto amynokyseliny: L-arginin, L-lysin a L-karnitin. Hustotu spermatu výrazně ovlivňuje četnost ejakulací. Po dvou až třídenní odstávce ejakulace bude sperma o poznání hustší.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Sperma

Co jsou pšeničné otruby

Dle Wikipedie jsou otruby odpadní produkt, který přepadává při vysévání meliva z posledních šrotů, vymílacích a domílkových chodů, nebo z loupání a kartáčování obilí. Podle granulace se dělí na hrubé (od kartáčování a šrotů) a jemné (z vymílání a loupání).

Složení otrub: Obsahují nejen částice slupek, ale i částice klíčků a endospermu, poněvadž ani moderní technologie nezaručuje její úplné oddělení. Při mletí pšenice se získává 17–18,5 % otrub, u žita 20–25 % otrub a ječmene asi 22 % otrub. Otrub se využívá hlavně v krmivářství. V 17. století je v Japonsku využívali jako hnojivo. Proti dřívějším názorům, že otruby jsou v potravě bezcenné, stojí nový poznatek, že takzvané balastní látky mají příznivý dietetický vliv, jsou-li podávány v přiměřených dávkách.

Pšeničné otruby jsou vlastně vnější obal (slupka) zrna pšenice. Tento obal je plný vitamínů, minerálů, bílkovin a hlavně vlákniny, v čemž spočívá jejich největší výhoda pro naše trávení, případně hubnutí. Až 42 % vlákniny v této potravině je opravdovým pomocníkem pro imunitu, nervový systém, trávení, hubnutí. Netřeba podceňovat dobře pročištěné tlusté střevo, protože díky pšeničným otrubám budete mít trávení čisté, urychlené a všechny potřebné živiny ze stravy, které jste přijali, se dostanou do organismu a ten je pak může použít tam, kde je třeba.

Na pročištění střev stačí 1 až 2 polévkové lžíce pšeničných otrub denně, rozdíl pocítíte již po krátké době.

Zdroj: Pšeničné otruby

Poradna

V naší poradně s názvem ŠPALDOVÁ MOUKA - JE VHODNA NA DIETU? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Je špaldová mouka vhodná na redukční dietu?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mouka špalda obsahuje stejné množství sacharidů, jako mouka klasická z pšenice. Sacharidy jsou nositelem energie a teprve jejich omezení má redukční účinky. Méně sacharidů v potravě = méně energie = hubnutí. Mouka špalda má ale jednu výhodu oproti klasické pšeničné mouce, a to, že se v těle rozkládá pomaleji a vydrží tak zásobovat tělo energií po delší dobu, a proto je z tohoto pohledu při redukční dietě lepší než mouka pšeničná.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Špaldová mouka - je vhodna na dietu?

Zdroje selenu

Selen je obsažen v řadě různých potravin. Vynikajícím zdrojem jsou kokosové ořechy, které obsahují velké množství tohoto stopového prvku. Pšeničné otruby jsou také dobrým zdrojem, stejně jako některé druhy ryb nebo ořechů. Zelenina a ovoce obsahují pouze malé množství selenu.

Zdroj: Stopový prvek selen

Poradna

V naší poradně s názvem DIETA NA SLINIVKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie zemanová.

Pprosím o dietu,manžel je 14 dnů po odstranění nádoru na slinivce a má stále průjem.děkuji za odpověd M.Z.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Je běžné, že lidé s rakovinou slinivky mají problémy s výživou. Pokud je slinivka odstraněna nebo nefunguje správně, nebo pokud jsou zablokovány žlučové nebo pankreatické vývody, je možné, že nebudou schopni strávit tuk. Blokádu lze řešit umístěním stentu do kanálku, který jej udrží otevřený. Lékař také může předepsat pankreatické enzymy na podporu trávení. Léky, jako jsou steroidy, mohou pomoci zlepšit ztrátu chuti k jídlu.
Při rakovině slinivky, můžou být různé typy průjmu. Někteří lidé mohou mít světlou stolici, pokud mají ucpaný žlučovod. Někteří lidé mohou mít průjem, když slinivka nevytváří dostatek enzymů, které pomáhají střevům trávit potravu a absorbovat živiny.
Provedení některých změn ve stravě může pomoci zmírnit průjem. Jednou z nejdůležitějších věcí při zvládání průjmu je pití dostatečného množství tekutin, abyste pacient zůstal hydratován.
Lékař může předepsat vitamínové doplňky, protože střeva správně nepřijímají živiny a dochází k tzv. malabsorpce - podvýživě. Pacient by se také měl vyhnout tučným, mastným nebo smaženým jídlům, protože bude mít potíže s jejich trávením.
Při průjmu je třeba konzumovat potraviny s vysokým obsahem draslíku, aby se nahradil průjmem ztracený draslík. Mezi tyto potraviny patří:

meruňkový nebo broskvový nektar
banány
pomeranče
bramborová kaše nebo pečené brambory

Pro přípravu běžných jídel používejte potraviny s vysokým obsahem bílkovin a kalorií, ale nízkým obsahem vlákniny. Mezi tyto potraviny patří:

bílý nebo vanilkový jogurt
nudle
snídaňová kaše z pšeničné krupice
konzervované nebo vařené ovoce bez slupek
tvaroh
tavený sýr
kuřecí nebo krůtí (s kůží)
libové mleté ​​hovězí maso

Vyhněte se potravinám s vysokým obsahem vlákniny a těm, které zvyšují činnost střeva a rychlost vytahování tekutiny z tkání do stolice. Káva s kofeinem, čaj a alkohol mohou stimulovat činnost střev. Mezi potraviny s vysokým obsahem vlákniny patří:

celozrnné cereálie a pečivo
hnědá rýže
sušené ovoce, jako jsou sušené švestky a rozinky
popcorn, ořechy a semínka
fazole a luštěniny
syrová zelenina a ovoce

Správná výživa během léčby rakoviny je důležitá, proto se poraďte s lékaři, pokud průjem stále přetrvává.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dieta na slinivku

Otruby při dietě na hubnutí

Při snaze o redukci hmotnosti jsou otruby opravdu ideální volbou, protože naplňují žaludek, dávají pocit sytosti a člověk po nich neztloustne. Možná si říkáte, že nezvládnete jíst obilný odpad. Nebojte, každý den stačí sníst pouhé tři lžičky! Pro lepší chuť si je také můžete opražit na suché pánvi. Nejlepší variantou je dát si otruby před jídlem, začnete díky nim dříve cítit nasycení a sníte toho méně. Otruby je také možné přidávat do různých moučníků, aby byly zdravější a výživově hodnotnější. Doporučuje se nahradit otrubami maximálně čtvrtinu celkového množství mouky. Použít můžete také celozrnnou mouku nebo obilné klíčky, které mají oříškovou chuť, takže jsou vhodné i do jogurtů nebo tvarohů.

Zdroj: Otruby

Otruby a střeva

Otruby vykonávají ve střevě tři základní činnosti: zadržují vodu a zvětšují objem stolice; zrychlují pohyb stolice ve střevech; zadržují dráždivé a jedovaté látky, cholesterol, žlučové soli a karcinogeny, které se nacházejí ve střevech, a zvyšují jejich vylučování stolicí.

Pomáhají doplňovat vlákninu do stravy, která je složená převážně z rafinovaných potravin. Je však vhodnější konzumovat celozrnné výrobky než doplňovat stravu rafinovanými otrubami.

Otruby zabraňují zácpě. K dosažení požadovaného účinku je třeba užívat 20 až 30 g otrub denně po dobu jednoho týdne.

Otruby snižují hladinu cholesterolu (ovesné otruby jsou v tomto směru mnohem účinnější) a riziko některých závažných onemocnění: divertikulitidy, karcinomu tlustého střeva, srdečních onemocnění a karcinomu prsu.

Otruby mohou nicméně narušit sliznici střev, protože obsahují tvrdý lignin. Z tohoto důvodu se nedoporučují konzumovat pacientům s kolitidou nebo dráždivým tračníkem.

Obsahují také fytáty, které vytvářejí nerozpustné směsi železa, zinku a vápníku, čímž brání vstřebávání těchto minerálů ve střevech. Pokud se ale celozrnné obilniny konzumují vařené, naklíčené nebo vykynuté (chléb a jiné pečivo), k tomuto nežádoucímu účinku nedochází.

Pozor, mohou být kontaminovány pesticidy a těžkými kovy, protože jsou v kontaktu s ovzduším i půdou.

Zdroj: Pšeničné otruby

Nutriční hodnoty

Nutriční hodnota pšeničných otrub (100 g):

  • kJ – 882
  • kcal – 210
  • bílkoviny – 16 g
  • sacharidy – 37 g
  • tuk – 3,7 g
  • vláknina – 42 g
  • voda – 0,1 g
Obsah minerálních látek a mastných kyselin ve 100 g pšeničných otrub:
  • vápník – 79 mg
  • sodík – 3 mg
  • hořčík – 605 mg
  • zinek – 6,9 mg
  • fosfor – 1 005 mg
  • selen – 79 ug
  • draslík – 1 150 mg
  • omega-3 kyseliny – 170 mg
  • železo – 12 mg
  • omega-6 kyseliny – 2 050 mg
  • mangan – 13 mg
  • měď – 2 mg
Obsah vitamínů ve 100 g pšeničných otrub:
  • vitamín A – 12 IU
  • vitamín K – 2,35 ug
  • vitamín B1 – 0,65 mg
  • lutein – 249 ug
  • vitamín B2 – 0,7 mg
  • kyselina listová – 84 ug
  • vitamín B3 – 14 mg
  • kyselina pantotenová – 3 mg
  • vitamín B6 – 1,6 mg
  • betakaroten – 8 ug
  • vitamín E – 1,9 mg
  • cholin – 79 mg

Zdroj: Pšeničné otruby

Smoothie s otrubami

Ingredience: 1 polévková lžíce ovesných otrub, 1 větší žlutý banán, 1 polévková lžíce arašídového másla, 1 hrst listového špenátu, 1 malý bílý jogurt, 1 čajová lžička chia semínek, 1 čajová lžička drcených lněných semínek, trocha mléka (nejlépe rýžové), případně led

Postup: Všechny suroviny dejte do misky a rozmixujte do jemné konzistence ponorným mixérem. Můžete použít i smoothie maker. Přelijte do sklenic a můžete konzumovat.

Zdroj: Pšeničné otruby

Otrubové tousty se šunkou

Ingredience: 8 polévkových lžic ovesných otrub, 50 g šunky v celku, 2 polévkové lžíce tvarohu, 2 vejce, pažitka nebo cibulka (nebo obojí), sůl, pepř (i jiné koření dle chuti), trocha kvalitního oleje

Postup: Nakrájejte šunku na kostičky, cibulku s pažitkou najemno a v misce smíchejte s otrubami, tvarohem a rozklepnutými vejci. Osolte a opepřete. Hotové těstíčko vlívejte do toustovače, kam nejprve kápněte olej. Tyto tousty můžete zapéct se zeleninou nebo se sýrem. Také je lze konzumovat se zeleninovým salátem.

Zdroj: Pšeničné otruby

Charakteristika selenu

Selen je důležitý pro imunitní systém, růst, detoxikaci organismu a srdeční svalovou aktivitu. Optimální denní příjem selenu představuje 0,05 až 0,1 mg. Průměrná denní dávka selenu je obsažena v:

  • 100 g pšeničných otrub
  • 50 g sledě obecného
  • 60 g tuňáka
  • 10 g kokosu
  • 10 g sezamu

Nedostatek selenu způsobuje slabost srdečního svalu, sníženou imunitu, poruchy produkce hormonů štítné žlázy, zpomalení vylučování toxinů. Zdrojem selenu jsou ořechy, kokos, sezamová semínka, celozrnné obiloviny, pšeničné otruby, sleď, tuňák a vejce.

Zdroj: Stopový prvek selen

Prodej otrub – cena

Zde můžete porovnat cenu otrub.

Zdroj: Otruby

Otruby – vláknina

Otruby obsahují velký podíl vlákniny, která při konzumaci otrub zvyšuje množství odpadního materiálu a reguluje rychlost průchodu potravy střevem. Může ji urychlit, je-li to třeba, ale v případě nutnosti i zpomalit, tím vytváří podmínky pro zlepšení vstřebávání potravy. Existuje ovšem i vláknina, která se ve vodě částečně rozpouští, to znamená, že bobtná. V rozpuštěném stavu má pak charakter gelu a váže na sebe žlučové kyseliny a vylučuje je společně se stolicí. Vlákninu tohoto typu obsahují právě ovesné otruby. Rostlinná vláknina brání vstřebávání ostatních živin, ale sama má sytící efekt. To je velmi důležité v léčbě obezity. Zdravý dospělý člověk by měl přijmout asi 25–30 gramů vlákniny denně. Předpokládá se, že potřebujeme asi 12 gramů vlákniny denně na každých 1 000 kalorií. Bohužel většina lidí v dnešní době konzumuje denně pouze 10–15 gramů. K dosažení těchto hodnot je tedy potřeba jíst jídla na vlákninu bohatá, jako jsou například zmiňované otruby.

Zdroj: Otruby


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP