Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

PUCHÝŘ

OBSAH

Které kousnutí hmyzem způsobuje puchýře? Vosy, sršni a čmeláci uvolňují do kůže méně jedu než včely, protože obvykle dokážou svá žihadla z kůže opět vytáhnout. Po bodnutí včelou však žihadlo zůstává zapíchnuté v kůži spolu s malým váčkem naplněným jedem. Díky tomu se při každém otření o žihadlo vstříkne jed dovnitř rány. Co dělat s puchýři po bodnutí hmyzem? Již otevřené puchýře zakryjte pouze suchým sterilním krytím. Větší otevřené plochy lze předem opláchnout antiseptickým roztokem. Nikdy neodstraňujte horní vrstvu pokožky, bez ohledu na to, jak jsou puchýře velké.

Zdroj: Vodové puchýře po štípnutí hmyzem

Diskuze

V diskuzi PUCHÝŘ NA NOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Š arka.

Je možné ze když se puchyř nepropichna aby se sám vstrebaval a
kůže se opět prilepila.A nebo se vzdy sloupne?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Puchýř na noze

Kdy se může udělat puchýř na jazyku

Existují různé formy puchýřů a každá z nich se objeví z jiného důvodu. Patří sem: puchýřky na jazyku při horečce; opary; afty; slintavka, která se projevuje puchýři na jazyku; kvasinková infekce; avitaminóza; alergie; nedostatek vitamínu B, poranění jazyka, kousnutí se do jazyka.

Zdroj: Puchýře na jazyku

Poradna

V naší poradně s názvem PUCHÝŘ TĚSNĚ VEDLE PIHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hanka.

Dobrý den ...

Na chodidle mám malou pihu. Teď se mi podařilo těsně vedle ní udělat puchýř. Ten jsem raději píchla a vymačkala. Předpokládám, že kdyby se rozšířil až pod pihu, nebylo by to dobré. Předpokládám správně? Může se vůbec pod pihou udělat puchýř?

Děkuji za odpověď!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Nevadilo by to. Může se udělat i pod pihou. Udržujte to teď v čistotě a suchu. Kdyby se do rány po puchýři dostala infekce, mohlo by to pak způsobit komplikace, bolesti a jizvy. Puchýře raději nepropichujte. Tekutina, která v nich je tvoří ochranou bariéru pro rychlé vytvoření nové kůže a zároveň tuto novou jemnou kůžičku hydratuje. Když to hned propíchnete, tak toto všechno zničíte a vše se pak hojí o něco déle.

Zdroj: diskuze Puchýř těsně vedle pihy

Mozol

Postupným a přiměřeným zatěžováním prací nebo sportem nevznikne na inkriminovaném místě puchýř, ale vytvoří se mozol. U mozolu se pokožka stává pevnější, odolnější vůči zátěži, a poněkud tmavší a vyšší (hyperkeratóza). Dokud mozol nevadí, je možné jej ošetřovat a promazávat. V případě, že mozol začne překážet, je potřeba jej odstraňovat (snášet) například pilníkem. Patřičným odborným pracovištěm je pedikúra nebo manikúra.

Zdroj: Jak na mozoly

Poradna

V naší poradně s názvem PLÍSEŇ NEHTŮ U DĚTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavlina.

Dobrý den mám 2 měsíční miminko chlapečka a má na prstíku ( prsteníček)plíseň,má to pod nehtem a je to takové nažloutlé a jsou tam takové žluté flíčky a ještě má na palečku vedle nehtu puchýř a má to kolem červené,nemohlo ho něco píchnout? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Červený puchýř na palci může být od štípnutí komárem a žluté zbarvení nehtů u kojence může souviset s vývojem novorozeneckých nehtů. Určitě by bylo fajn, kdybyste to ukázala a zeptala se na to u vaší dětské lékařky při pravidelné kontrole.

Zdroj: diskuze Plíseň nehtů u dětí

Léčba puchýřů na nohou

Většina puchýřů se obvykle zahojí sama.

První náznaky puchýřů

  • Prvním příznakem puchýře je zarudnutí kůže, často na zadní straně paty či na nártu.
  • Na postiženou oblast aplikujte náplast na puchýře nebo obvaz.
  • Ujistěte se, že máte suchá chodidla a vyměněné ponožky (zejména u sportovců).
  • Vysoce účinné, ale krátkodobé opatření je pokrytí postiženého místa vazelínou. Vazelína poskytuje okamžitou úlevu od bolesti. Nevýhodou bývá vysoká teplota nohy, která sníží účinky vazelíny (při závodě).

Kdy propíchnout puchýře?

Propíchnutí se většinou doporučuje jen u puchýřů, které jedinci způsobují větší problémy či komplikace. Propíchnutí puchýře by mělo být provedeno s opatrností.

  • Pomocí sterilní jehly udělejte na okraji puchýře malý otvor.
  • Nevymačkávejte tekutinu z krevních puchýřů.
  • U normálních puchýřů můžete tekutinu vymáčknout, ale ponechejte kůži, která zakrývá ránu. Ochranná vrstva kůže totiž zabraňuje infekci.
  • Vyčistěte puchýř dezinfekčními přípravky.
  • Zakryjte ránu. Pro zvýšení bezpečnosti používejte obvaz nebo náplast.

Jak se zbavit puchýře?

Puchýře se většinou zahojí samy. Puchýř, který jste propíchli a očistili, zakryjte a nechte jej přirozeně zacelit.

Zdroj: Zarudlé puchýře na nohou

Diskuze

V diskuzi MYKÓZA NA PENISU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel.

Dobrý večer.

Na penisu se mi udělal bílí puchýř,který při močení nebo zvětšení penisu mě způsobuje pálení v močové trubici. Chtěl bych vědět jaké mám možnosti léčby.


Děkuji za odpověd.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Mykóza na penisu

Plíseň versus záděra

Popis ukazuje spíše na problém imunitního systému - Imunodeficienci. Imunodeficience jsou poruchy imunitního systému, které vedou ke zvýšené náchylnosti k infekcím. V tomto případě jde o opakované infekce nehtové ploténky. Těmito infekcemi je pak i ovlivněna kvalita nehtu. Zde nebude příčina v plísni nehtu, ale v poruše imunitního systému. Višňák léčí vzniklý puchýř a zánět nehtové ploténky. Ovšem je potřeba také posílit imunitní systém. Imunitní systém se vyšetřuje pomocí krevního rozboru, kde se sledují lymfocyty. Je třeba tedy požádat svého obvodního lékaře o tento krevní rozbor.

Zdroj: Plíseň pod nehtem

Samoléčba

  • důležitá je celková péče o pokožku;
  • pracovat v ochranných rukavicích;
  • nosit vhodnou obuv;
  • po práci je vhodné pokožku umýt, osušit a aplikovat ochranné krémy;
  • nalepte si náplast hned, jak ucítíte potíže, někdy je dokonce dobré ji použít ještě předtím;
  • pomáhají náplasti (hydrokoloidní) určené přímo na obtíže s puchýři – mohou i urychlit hojení;
  • puchýř nikdy nepropichujte, chrání kůži před infekcí;
  • praskne-li puchýř, nikdy neodstřihujte kůži, zranění bude více bolet a déle se hojit;
  • uchovat místo v suchu a čistotě;
  • pravidelně je omývejte vodou, pak opatrně, ale důkladně osušte a překryjte obvazem či speciální náplastí;
  • mozoly vznikají až po dlouhodobém působení těsné boty nebo například při práci s lopatou;
  • chraňte měkkou kůži – odstraňte příčinu potíží;
  • jako první pomoc funguje koupit si gelové náplasti: měkké polštářky, které nalepíte na kůži;
  • pokud použijete náplast, zkontrolujte během dne, zda se nepohnula. Účinná látka je totiž jen na části náplasti, zbytek je plst, která chrání zdravou kůži;
  • důležitou součástí je správná výživa – udržuje pokožku pružnou a vláčnou, zajišťuje dostatek živin, vitamínů, minerálů a stopových prvků, zvyšuje imunitu proti infekci a zkracuje dobu léčení již existujících ran;
  • správný jídelníček patří do rukou odborníka (například nutriční sestry), která vyhodnotí riziko podvýživy a nedostatku jednotlivých složek potravy;
  • strava by se měla skládat z dostatku bílkovin (maso, vejce, ryby luštěniny, ovoce a zeleniny, mléka a obilovin);
  • lze používat i doplňky stravy pro doplnění vitamínů, minerálů, zvláště v případě poruch přijímání potravy.

Zdroj: Jak na mozoly

Poradna

V naší poradně s názvem POLEPTÁNÍ ČESNEKEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gina.

Varuji před "léčbou česnekem"přečetla jsem si tady na webu jak je to úžasný prostředek měla jsem na noze malou bradavičku večer jsem na ní dala plátek česneku který byl chvíli v octě tak jak radili a ráno jsem se nestačila divit rudý puchýř jak pětikoruna bolest a pálení dnes 3 den a stav stejný,takže asi návštěva kožaře,už se těším jak mi vynadá...

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jasně, co pomůže jednomu, tak druhému už nemusí, to je základní pravidlo přírodní léčby. Nyní víte, že tudy cesta nevede a o to více budete moci důvěřovat konzervativní léčbě, kterou vám naordinuje lékař. Ve vašem případě bych nechal zahojit podrážděnou pokožku od česneku po dobu dvou týdnů a pak bych zkusil na bradavici aplikovat lék Doufilm, který vás bradavic zbaví do jednoho měsíce. Doufilm je možné koupit v lékárně bez lékařského předpisu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Poleptání česnekem

Co je to rozedma plic

Rozedma plic je chronické plicní onemocnění, které vede k narušení plicních funkcí a může nemocného omezit na kvalitě života, případně jej ohrozit dalšími komplikacemi. Podstatou chorobného stavu je destrukce přepážek mezi plicními sklípky. Člověk následně ztrácí schopnost vydechovat vzduch z plic a ten pak začne být zadržován v plicních sklípcích. Kromě toho je snížena plocha, na které může docházet k výměně dýchacích plynů mezi plicní tkání a krví.

Wikipedie uvádí, že plicní emfyzém (neboli rozedma plic, latinsky Emphysema pulmonum) znamená trvalé abnormální rozšíření dýchacích cest distálně od terminálních bronchiolů. Toto onemocnění je charakterizováno úbytkem plicní tkáně.

Emfyzém je klasifikován podle toho, jakou část dýchacích cest postihuje. Rozeznávají se čtyři typy a stadia emfyzému:

  • Centroacinózní emfyzém: Postihuje centrální úsek respiračního bronchiolu, plicní sklípky zůstávají nepostiženy. Tento typ emfyzému je charakteristicky spjatý s kouřením. Často bývá spojený s chronickou bronchitidou a spolu se nazývají chronická obstrukční plicní nemoc.
  • Panacinární emfyzém: Postihuje jak bronchiolus, tak plicní sklípky. Typicky se vyskytuje u pacientů, kterým chybí enzym alfa-1-antitrypsin.
  • Distální acinární emfyzém: Postihuje převážně plicní sklípky. Může zasahovat až pod poplicnici jako emfyzematózní bula (vzduchový puchýř), jejímž prasknutím vznikne spontánní pneumotorax.
  • Nepravidelný emfyzém: Je asociován s jizvením, kdy jizva retrahuje (vtahuje) okolní plicní tkáň. Plíce jsou postiženy nepravidelně.

Zdroj: Rozedma plic

Domácí léčba

K dispozici je i nemedikamentózní léčba pomáhající ke snížení bolesti a zánětu na jazyku.

  • Bolest například sníží použití ledu, který má znecitlivující účinek a poskytne téměř okamžitou úlevu od bolesti.
  • Kloktání slané vody je velmi užitečné pro léčbu bakteriální infekce. Vezměte jednu čajovou lžičku soli a dobře ji promíchejte v šálku vlažné vody. Touto směsí si vypláchněte ústa, a to několikrát denně. Sůl inhibuje bakterie a kontroluje infekci.
  • Srkání teplé vody. Usrkávejte malé doušky teplé vody po dobu jedné minuty, a to několikrát za den. Teplá voda snižuje otok jazyka a zajišťuje rychlejší hojení puchýřků.
  • Úlevu vám poskytne kurkuma, kterou můžete používat dvěma různými způsoby. Buď jako pastu, která vznikne smícháním trochy kurkumy v jedné čajové lžičce medu a kterou můžete nanášet na puchýře 3krát až 4krát denně. Nebo si nasypte půl lžičky prášku z kurkumy do sklenice mléka a vypijte.
  • Potravinami, které vám pomáhají se zbavením puchýřů na jazyku a zabrání jejich častému výskytu, jsou potraviny bohaté na vitamín B, tedy celozrnné obiloviny, vejce, losos a další.
  • Zvyšte množství syrového česneku ve své stravě, česnek je totiž velmi účinný při léčbě puchýřů na jazyku.
  • Účinný je rovněž tea tree olej. Vyrobte si směs, kterou budete používat každý den jako ústní vodu. Použijte 2 až 3 lžíce oleje tea tree a zřeďte je šálkem vody. Tato ústní voda odstraňuje puchýře a udržuje bakteriální infekci pod kontrolou.

Kdykoliv se u vás objeví puchýř na jazyku, konzumujte raději měkkou a snadno polknutelnou stravu. Jakýkoliv druh kyselého jídla nebo pití může způsobit podráždění a zvětšit bolest. Čokolády a jiné sladké produkty mohou zhoršit stav puchýřů. Je důležité se takovýmto potravinám vyhnout. Také se nedoporučuje poškozenou oblast škrábat zuby, aby nedošlo ke zhoršení infekce a k oddálení procesu hojení.

Zdroj: Puchýře na jazyku

Poradna

V naší poradně s názvem PUCHÝŘE NA JAZYKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena.

Dobrý večer, hledám informace ohledně svého problému a to.....tvoří se mi občas na jazyku puchýře naplněné krví. Nejčastěji se tvoří na jazyku, občas na vnitřní straně tváře a před několika dny dokonce na horním patře.
Jsem žena 56 let, léčím se s psoriatickou artritidou a užívám lék Arava.
V minulosti jsem prodělala mononukleózu, boreliózu ,toxoplazmózu.
Za případné informace děkuji.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Puchýře naplněné krví jsou jedním z nejčastějších problémů, které zubař slýchá ve své ordinaci. Ve většině případů jsou tyto krevní puchýře, vzniklé kdekoliv v ústech, neškodné vředy. V některých případech však vyžadují další vyšetření.

Krevní puchýř se vyskytuje častěji než infikovaná afta nebo léze po kousnutí. Můžete se kousnout do vnitřní strany tváře nebo jazyka a způsobit si traumatický vřed, který může být extrémně bolestivý. Pokud se vřed nehojí správně, napadnou ho mikroorganismy, které mu dají tmavě načervenalý nebo dokonce tmavě hnědý vzhled. Jak je to patrné i na vaší fotografii.

Takový stav se většinou vyléčí sám. Návštěva zubaře je nutná pouze v případě, že by vám puchýř na jazyku překážel při žvýkání nebo mluvení neustálým pronikáním mezi zuby. Zubař pak při prohlídce odstraní všechny ostré nebo zubaté hrany ze zubu, který může za toto pokousání a zakulatí jej.

Pokud vám puchýř naplněný krví způsobuje bolest, postačí vám k úlevě volně prodejné léky proti bolesti.

Pokud by se krevní puchýř stále zvětšoval nebo se ani po dlouhé době nehojil, měla byste navštívit svého zubaře.

Existují také situace, kdy si všimnete, že to, co začalo jako krevní puchýř, začíná měnit barvu nebo se v tom místě objevuje pocit pálení. I to je potřeba bedlivě sledovat.

Také pokud jste kuřák nebo požíváte tabák v jakékoli jiné formě, tyto příznaky by měly okamžitě spustit poplach, protože mohou být prvotním příznakem rakoviny jazyka. Stejně jako u jakéhokoli jiného typu rakoviny je včasná detekce klíčem k minimalizaci následků, které s sebou přináší léčba rakoviny.

Ačkoliv to nevypadá na váš případ, přesto to zmíním. Pokud by puchýř naplněný krví byl na jazyku přítomen dlouhodobě, bez dalších průvodních příznaků, jako je bolest, tak se může jednat o hemangiom. Nejhorší, co v této situaci lze udělat, je pokusit se pupínek propíchnout. Hemangiom je nezhoubný nádor, který vyrůstá z cév. Obvykle není dostatečně velký, aby vyžadoval jakoukoli léčbu, ale pokud se zvětší, již způsobuje estetický problém, který je nutné odstranit elektrokauterizací.

Rakovina dutiny ústní i hemangiom jsou velmi vzácné, ale když se objeví, klíčem k úspěšnému výsledku je včasná detekce a léčba.

Může za vaše problémy s jazykem lék Alvara? Nedá se to vyloučit, neboť vznik takových puchýřů, které máte na jazyku, jsou způsobeny infekcí. Infekce propukne, když selže váš imunitní systém. Lék Alvara obsahuje účinnou látku leflunomid, který působí na imunitní systém a tlumí ho. Přesněji řečeno tlumí leflunomid mitochondriální enzymy nutné k syntéze DNA a RNA a tím je mimo jiné narušeno množení bílých krvinek, které jsou nutné pro správný průběh imunitních reakcí.

Promluvte si se svým lékařem, od kterého dostáváte předpis na lék Alvara, že se vám tvoří tyto puchýře a ukažte mu svou fotografii s puchýřem na jazyku. Lékař zváží, zda-li přínos léčby lékem Alvara převyšuje tento negativní účinek.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Puchýře na jazyku

Ranunculus acris

Tento druh je hojně rozšířený v celé Evropě kromě nejsevernější a nejjižnější části a západní Sibiře. U nás je pryskyřník častý na celém území od nížin až po podhorský stupeň. V horách se vyskytuje zřetelně vzácněji. Má rád vlhčí travinné porosty, jako jsou louky, pastviny, okraje cest, bez ohledu na podklad.

Ranunculus acris je vytrvalá bylina, vysoká 20–100 cm, s velmi krátkým, do 1 cm dlouhým oddenkem. Lodyha je přímá, lysá nebo v dolní polovině přitiskle řídce až hustě chlupatá. Přízemní listy dlouze řapíkaté, čepel dlanitě 3–7klanná, listové úkrojky cca do 2/3 nebo až k bázi zastřihované, čárkovitě kopinaté, 0,3–0,8 mm široké; lodyžní listy jsou podobné přízemním. Květní stopky vcelku oblé, přitiskle chlupaté. Korunní lístky jsou žluté a lesklé, kališní lístky poměrně přitisklé ke koruně, krátce až dlouze chlupaté; nitky tyčinek jsou lysé. Nažky mají okrouhle vejcovitý tvar, jsou lysé s hákovitě zahnutým zobánkem. Kvete od května do srpna.

Na našem území se mohou objevit dva další poddruhy pryskyřníku prudkého, lišící se širšími úkrojky listů a oddenky až 10 cm dlouhými. Západoevropský pryskyřník prudký Friesův (R. acris subsp. friesianus (Jordan) Rouy et Fouc.) občas zplaňuje v parcích a zahradách, má listy měkké, na rubu hustě přitiskle chlupaté, na okrajích úkrojků s četnými hustými zuby. V Bílých Karpatech se vyskytují rostliny velmi blízké poddruhu R. acris subsp. strigulosus (Schur) Hyl. (pryskyřník prudký hřebílkatý), který má listy tuhé, řídce štětinaté, na okrajích úkrojků jen s řídkými zuby, a nitky tyčinek řídce pýřité; vyskytuje se ve východní a jihovýchodní Evropě. Oba poddruhy nejsou příliš vyhraněné, existuje mnoho přechodných typů k nominátnímu poddruhu.

Druh je jedovatý, obsahuje toxický protoanemonin, který má silně dráždivé účinky a u citlivých jedinců může vyvolávat na pokožce puchýře. Jméno pryskyřník je odvozeno ze staročeského slova pryskýř – puchýř. Tato látka způsobuje rovněž odpornou palčivou chuť, kvůli níž dobytek rostlinu nežere. Sušením se jedovatost ztrácí. Zde můžete vidět, jak vypadá tento jedovatý druh, který běžně naleznete na našem území.

Zdroj: Ranunculus

Diskuze

V diskuzi PÍŠTĚLE NAD KOSTRČÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radoslav.

Dobrý den
Mám dlouholetý problém s pištěli v oblasti kostrče.
Stale to zlobí ... Jak se to dá odstranit a jaká je pooperační rekonvalescence... Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marika.

Dobrý den. Lednu jsem.mela puchýř mezi kostrči kterej mi vyřízly a vypustili hnis a nakonec zavedly dřeň všechno bylo potom v pohodě Aš teď minulý čtvrtek sem mi to udělalo znova akorát že my v sobotu prasknul dneska jsem byla na chirurgii a řekli my že to mám čistý ze tam žádný chlup není že to je proste pistel tedy lépe řečeno polidilanis sinus nak tak se to píše teď nevím. A řekli my že to mám opláchovat dvakrát denně a dávat si mastičku betadine nato a dělat to už kut se to nezahojí a když by byli komplikace tak mám přijít a když se to do září nezahojí tak půjdu na operaci tak jsem se chtěla zeptat jestli ta mastička pomůže a zahojí se to děkuji budu ráda za každou odpoved

Zdroj: diskuze Píštěle nad kostrčí

Příčiny

Existují různé formy puchýřů a každá z nich se objeví z jiného důvodu. Buď se vytvoří jeden puchýř, nebo jich může být více.

  • Puchýře při horečce. Tyto puchýře se vykytují jako opary a jsou způsobeny infekcí herpes simplex. Objevují se v okolí dutiny ústní, na rtech, jsou doprovázeny některými dalšími příznaky, jako je zduření lymfatických uzlin. Spouštěčem (příčinou) oparů může být nadměrný stres, slabý imunitní systém, trauma, vystavení ultrafialovému záření, mrazivé počasí, chřipka nebo horečka.
  • Další formou jsou takzvané aftózní vředy. I když vypadají jako opary, mají odlišné vlastnosti ¬ nejsou přenosné (infekční), vyskytují se pouze v dutině ústní a mají větší velikost. Přesná příčina těchto vředů není zcela známá. Mohou být způsobeny nedostatkem vitamínů, potravinovou alergií (citlivostí), stresem, hormonálními změnami, některými faktory životního prostředí, střevním onemocněním, použitím zubních past s obsahem natrium-lauryl-sulfátu a podobně.
  • Slintavka je virová infekce postihující především malé děti. Tato nemoc je charakterizována bolestivými červenými puchýři na jazyku a v jiných částech úst, projevuje se také kožní vyrážkou na dlaních, chodidlech, nohou a prstech. Puchýřky se změní na vřed po několika dnech.
  • Kvasinková infekce způsobuje na jazyku bílé pupínky, které mohou být známkou plísňové infekce. Kvasinková infekce je známá jako afty nebo kandidóza a je způsobena plísní Candida albicans. Před tím, než se objeví bílé léze na jazyku, dochází k jeho otoku a bolesti.
  • Bakteriální infekce, konkrétně bakterie staphylococcus je nejčastěji zodpovědná za puchýře objevující se na dásních a šířící se později na jazyk.
  • Další příčinou je potravinová alergie. Lidé, kteří jsou alergičtí na některé potraviny, například vejce, mléko či burské oříšky, trpí tvorbou vředů při konzumaci konkrétních potravin. Někdy může dojít k žaludeční nevolnosti.
  • Nedostatek vitamínu B. Lidé s nedostatkem vitamínu B obvykle trpí puchýři v ústech, protože imunitní systém nemá dobrou ochranu proti bakteriální infekci. Nejlepším způsobem, jak se zbavit tohoto problému, je zahrnout potraviny bohaté na vitamín B do svého jídelníčku.
  • Menší poranění jazyka je běžným jevem, může k němu dojít v důsledku náhodného kousnutí, při čištění zubů, konzumací teplých jídel nebo při nějaké zubní proceduře. Tento druh zranění pak často vede k růstu puchýřku na místě poranění.
  • Existují i další faktory zodpovědné za rozvoj puchýřů na jazyku: nežádoucí účinky některých léků, nezdravé stravovací návyky, hormonální změny, angína, chudokrevnost, změny v imunitním systému a podobně.

Zdroj: Puchýře na jazyku

Poradna

V naší poradně s názvem CO ZNAMENAJÍ ZVÝŠENÉ LEUKOCYTY V MOČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Jošková.

Dobrý den,
prosím o Vaše vyjádření. Necítím se dobře a na prstu pravé nohy se mi udělal puchýř. Nechala jsem si chemicky vyšetřit moč, v pŕíloze posílám výsledek. Měla bych se léčit, abych pH, Nitrity, Leukocyty vylepšila? Před 10 lety mi byl odoperován zhoubný nádor v močovém měchýři. V roce 2018 jsem byla léčena výplachy močového měchýře výplachy Mitomycinem C. Na cystoskopie docházím 1x za 6 měsíců. Před týdnem jsem absolvovala cystoskopii s výsledkem v pořádku, další cystoskopie za 6 měsíců. Byl mi doporučen k užívání Macmiror3x1 tel., po využívání jednoho balení cítím zlepšení i ten puchýřek na noze se zmenšil, ale stále jsem unavená. Pomůžete mi nějak radou? Děkuji a přeji všem pevné zdraví.
Ps:
Snad se příloha s výsledky připojila????

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Z chemického vyšetření moči je zřejmé, že u vás probíhá bakteriální zánět močových cest (patologická bakteriurie). Lék Macmiror je chemoterapeutikum používané k léčbě těchto infekcí.

Přítomnost nitritů a leukocytů v moči potvrzuje infekci bakteriemi, především gramnegativními bakteriemi, jako je E. coli, Proteus, Klebsiella a Aerobacter. Tyto bakterie mohou redukovat dusičnany na dusitany, které se v moči detekují jako nitrity.

Nyní potřebujete trochu klidu, aby lék mohl účinkovat a zbavit vás škodlivých bakterií. Léčbu máte správnou, proto zůstaňte v kontaktu se svým lékařem a dodržujte jeho doporučení. Dodržujte také klidový režim a využijte tyto domácí pomocníky k podpoře vaší léčby:

- Pijte dostatek tekutin.
- Zvyšte příjem vitamínu C.
- Pijte brusinkový džus nebo použijte brusinkové doplňky, či konzumujte plody brusinek.
- Užívejte probiotika.
- Dodržujte zdravou hygienu.
- Konzumujte česnek a česnekové potravní doplňky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co znamenají zvýšené leukocyty v moči


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP