Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

PUCHÝŘKY NA RTECH

OBSAH

Prevence plísní na rtech

Na den používejte balzám na rty s ochranným faktorem. Neolizujte si rty, když je chladno, zbytečně se tím vysuší. Před spaním si rty pravidelně natírejte vazelínou, aby přes noc zůstaly vláčné.

Zdroj: Plíseň na rtech

Poradna

V naší poradně s názvem BOLAKY NA RTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie.

dobry den dela se mi na spodnim rtu bolak ktery mokva a praska a tece s toho krev a hnis. dr me leci pednisonem ale ted se mi ten bolak udelal po 5 denni pauze znova. da se to lecit i necim jinym nez temi leky??? moc dekuji za radu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Boláky na rtech jdou léčit i jinak, než jen prednisolem. Lék prednizol totiž pomáhá jen tím, že tlumí alergickou reakci. A pokud berete prednisol nepřetržitě a boláky se i tak vyskytují, tak je jasné, že u vás asi nepůjde o alergii. Proto by bylo vhodné dojít na kožní a ukázat jim to i s medikací. Vaše příznaky spíše ukazují na bouřlivý průběh oparu na rtu - herpes simplex.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolaky na rtech

Příčiny plísní na rtech

Projevem plísňového onemocnění je zapaření (zapářka) nebo opruzení kůže v místech nepřístupných vzduchu. Původcem jsou houbové mikroorganismy, nejčastěji plísně nebo kvasinky. Nejrůznější plísně postihují čím dál více lidí a mají nejrůznější projevy.

Zdroj: Plíseň na rtech

Diskuze

V diskuzi PLÍSEŇ NA RTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Němečková,Chyšky 124, 398 53.

Stále mi praskají rty.Všechno jsem vyzkoušela -- jelení lůj,med,vitamín B.Nepomáhá nic.Je to strašně nepříjemné a k nezbavení.Děkuji za nápady.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Plíseň na rtech

Pálení rtů

Pálení na rtech může být jedním z prvních příznaků výskytu herpes viru, který způsobuje opary. Do 24 hodin se začnou objevovat bolestivé puchýřky na rtech a kolem nich. Po několika dnech mohou prasknout a pak jsou nakažlivé. Proto se jich nikdy nedotýkejte, vyvarujte se líbání a nesdílejte s nikým ani tyčinku na rty. Pokud virus jednou dostanete, nikdy se jej už nezbavíte!

Zde jsou fotografie, na kterých je vidět příznaky pálení rtů.

Zdroj: Plíseň na rtech

Diskuze

V diskuzi OPAR NA RTU BABSKÉ RADY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marika.

Dobrý večer,
pročítám tady rady jak na opary na rtech. Velmi často v poslední době se mi objevuje opar na rtech. Už nevím jak tomu předejít, protože např. teď jsem nebyla ve stresu a pod. a zase se mi udělal opar. Stačí, když jdu ve větru tak hned se mi udělá opar. Užívám hlívu ústřičnou, pojídám čerstvý rakytník a nic mě nepomáhá. Už opravdu nevím co mám dělat, protože ten opar mám každou chvíli. Poraďte mi prosím jak na opary.
Děkuji. Remešová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Irena.

Jedině aciklovir a to tablety,které napíše lékař, může i praktický,kožní,imunolog,atd.Pokud tabl.budete brát.máte pokoj,ale po skončení se zas opar může ukázat,mám s tím stejné osob.zkušenosti.

Zdroj: diskuze Opar na rtu babské rady

Vyrážka na rtech

Za vyrážku na rtech může ekzém. Vyrážka kolem okraje úst bývá často jen důsledkem suché kůže způsobené nadměrným olizování rtů. Stačí se zbavit tohoto zlozvyku a doléčit několik dní postižené místo mastí s jednoprocentním podílem hydrokortizonu.

Zde je několik fotografií, na nichž je možné vidět vyrážku na rtech.

Zdroj: Plíseň na rtech

Diskuze

V diskuzi JAK NA OPARY NA RTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karolína Urbanová.

Super jdu skusit med a i citrón .

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak na opary na rtech

Oteklé rty

Možnou příčinou může být Crohnova choroba. Je známo, že Crohnova nemoc postihuje střeva, její symptomy se však mohou odrazit i na ústech a rtech. Nemoc může u 10 % případů způsobit otoky v různých částech těla, včetně rtů.

Zde je několik fotografií, na nichž jsou vidět oteklé rty.

Zdroj: Plíseň na rtech

Diskuze

V diskuzi BOLAKY NA RTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie.

dobry den dela se mi na spodnim rtu bolak ktery mokva a praska a tece s toho krev a hnis. dr me leci pednisonem ale ted se mi ten bolak udelal po 5 denni pauze znova. da se to lecit i necim jinym nez temi leky??? moc dekuji za radu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie.

poraďte mi prosím čím mám léčit bolavé rty,dr.reumatolog mne léčí kvůli arthroze nohy-chodidla prednisonem,teď synthetickým trexanem a arthrilomem....může to mít s onemocněním rtů souvislost?

Zdroj: diskuze Bolaky na rtech

Moučnivka u dospělých – foto

Zde můžete vidět fotografie onemocnění moučnivkou u dospělých.

Zdroj: Plíseň na rtech

Diskuze

V diskuzi TUKOVÉ BUŇKY NA RTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaelanavrc.

Ja mam doma kavovy peeling bodybescrub a jsem spokojena, mam lepsi plet i rty :-) ta pokozka je obnovenejsi a hebsi

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lejina.

Ten kávový peeling je na celé tělo? Máte nějaký odkaz kde ho sehnat?

Zdroj: diskuze Tukové buňky na rtech

Dlouhodobé (chronické) onemocnění plísní na rtech

Dlouhodobé (chronické) onemocnění plísní postihuje velké množství lidí. Plísně se projevují různými barevnými změnami kůže. Tyto změny se nejčastěji zhoršují během zimního období. V létě se příznaky kožních plísní zmírňují. Plísním nesvědčí pobyt na vzduchu a slunci. Suché nebo popraskané rty mohou odhalit i různé nemoci. Pokud příznaky přetrvávají, je třeba se zamyslet nad vážnější příčinou a poradit se s lékařem. Příčinou popraskaných rtů nemusí být jen vysušená pokožka, ale vir nebo plíseň. Nejjednodušší a nejrychlejší cestou, jak se jich zbavit, je použít líh. Polijte jím vatový tamponek, kterým rty vyčistíte. Je to trochu drastická metoda, takže potom nezapomeňte nanést svůj obvyklý balzám na rty.

Plíseň na rtech – foto

Zde můžete vidět fotografie plísní na rtech.

Zdroj: Plíseň na rtech

Diskuze

V diskuzi ČERVENÉ FLEKY NA RTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sabina.

Dobrý den,
poslední dobou se mi často stává, že se mi na rtech objeví červené flíčky. Nebolí to, jsou trošku vystouplé a trošku to svědí. Někdy se objeví jeden, jindy víc, jak na horním tak na spodním rtu. Napadla mě alergická reakce, ale oni se objevují když nic nejím ani nepiju a cca za 20 minut od objevení prostě zmizí. Stalo se mi to když jsem myla nádobí a nebo když sedím v práci za počítačem. Vždycky se bojím, že se z toho udělá třeba opar, ale neudělá. Na rty si zbytečně nesahám. Nevíte co by mohlo být příčinou ? Proč se to objevuje a následně hned mizí ?
Moc děkuji za odpověd´

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Nicol wirknerova.

dobry den, vcera se mi na spodnim tak i hornim rtu udelali takove prouzky cervene a me nenapada z ceho by to mohlo byt. vylozene to neboli ale je to dost neprijemny, vzalo mi to pruznost a kdyz dam rty k sobe mam pocit jak kdyz si rty prezijzdim dratenkou. mam to druhy den a ledovani ani promazavani vazellinou mi nepomaha naopak to docela stipe, setkavam se s tim poprve a nevim jak dosahnout ulevi a zmizeni. budu rada za odpoved. dekuji s pozdravem wirknerova.

Zdroj: diskuze Červené fleky na rtech

Jak vypadá moučnivka

Moučnivka je infekční onemocnění projevující se u kojenců jako bílý povlak na sliznici uvnitř úst, na jazyku nebo na patře. Infekce není pro dítě nebezpečná. Povlak je obtížné setřít a po setření se objeví zarudlá, někdy krvácející sliznice. Kojenci mohou mít podobný bílý povlak také od mléka, v tomto případě však povlak v krátké době mizí. U většiny dětí se jedná o nebolestivé onemocnění, ovšem pro některé může být moučnivka bolestivá. Zvláště na rtech je moučnivka u dětí velmi nepříjemná. Bolest se pak projevuje především při kojení nebo krmení z lahve.

Obrázky ukazují, jak vypadá moučnivka.

Moučnivku na rtech si můžete prohlédnout na těchto fotografiích.

Zdroj: Moučnivka

Diskuze

V diskuzi HNĚDÉ FLEKY NA RTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar.

asi před třemi roky se mi objevila první hnedá skvrnka na horním rtu-od té doby se mi jich objevilo nekolik na dolním rtu-co muže být příčinou?také mám v poslední době velmi suché rty a nekdy se suchostí olupují-je to velmi nepříjemné-rty si natírám výživnými balzámy na rty ale moc to nepomáhá

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Hnědé fleky na rtech

Léčba

Opary na rtech se léčí podáváním přípravků s protivirovým účinkem. Tyto přípravky se nazývají antivirotika a dostupné jsou ve formě masti či gelu. Je zcela nezbytné zahájit jimi léčbu co nejdříve, nejlépe při prvním příznaku či nepříjemném pocitu na rtu. Dalším možností jsou antivirotika v tabletách, která jsou vhodná především pro lidi dlouhodobě a opakovaně trpící opary rtu. Podávají se především u pacientů s komplikovaným průběhem, s defekty imunitního systému, nebo jako prevence možného vzplanutí infekce. Všeobecně je nejlepší při podezření vzniku oparu zahájit léčbu protivirovou mastí, která se okamžitě dostává do přímého kontaktu s postiženým místem.

Zdroj: Opar na rtech

Diskuze

V diskuzi VODNATÉ PUCHÝŘKY NA NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk.

Již delší dobu se mi tvoří puchýřky které jsou podlité tekutinou která velmi často praskne a odtéká. Kožní lékařka mi doporučila na léčbu gázovým polštářkem IalugenPlus po této terapii se mi vše zhojí ale po několika dnech se zase tyto puchýřky objeví a je to velmi nepříjemné. Otékají mě kotníky na obou nohách. Mám chronickou obstrukčí nemoc, a diabetes druhého typu. Jak bych měl pokračovat v léčbě?
Zdeněk Kopeček Děkuji za kladnou odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kozlova marie.

mám nateklé nohy puchýřky které praskají a tečou

Zdroj: diskuze Vodnaté puchýřky na nohou

Vodnaté puchýřky na rukou u dětí

Vodnaté puchýřky na rukou dětí mohou být projevem infekce, alergie, podráždění nebo poleptání.

Příčiny

Vodnaté puchýřky na rukou často doprovázejí mykózu. Pokud tomu tak je, je lepší navštívit kožního lékaře, který zhodnotí stav dítěte a rozhodne o případné léčbě.

Léčba

Jako první pomoc můžete zkusit jednak koupel ve vodě s octem (6 lžic na 1 l vody), jednak krém Canespor. Pokud tento postup nebude úspěšný, navštivte dermatologa.

Zdroj: Vodnaté puchýřky na těle

Poradna

V naší poradně s názvem VODNATÉ PUCHÝŘKY NA CHODIDLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek .

U plísně se nedělají puchýřky podlité vodou. Takové puchýře, které popisujete, vznikají tehdy, když dochází k mechanickému otlačení. Navštívení lékaře by bylo vhodné, ale zřejmě bude třeba využít zkušeností jednak kožního lékaře a zároveň i ortopéda, který odhalí příčiny otlaků.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zbyněk.

zapomněl jsem dodat že plísní jsem trpěl před těmito puchýřky .. tak jsem právě předpokládal že toto může být další projev plísně ..

děkuji

Zdroj: diskuze Vodnaté puchýřky na chodidle

Necitlivé rty

Znecitlivění nebo brnění rtů, zvláště pokud je doprovází otoky, může být příznakem závažné alergické reakce na potraviny nebo chemikálie. Lékaři tomu říkají angioedém neboli podkožní otok. Vzniká tak, že tělo do krve uvolňuje velké množství histaminu a tím pak přehnaně reaguje imunitní systém.

Tady je možné vidět, jak vypadají necitlivé rty.

Zdroj: Plíseň na rtech

Prevence

Prevence výskytu oparu na rtu spočívá ve vyhýbání se přímému kontaktu s nemocným. To platí i o společném užívání ručníků, příborů, krému či balzámů na rty. Dále je zapotřebí vyvarovat se přímému slunci, posílit imunitní systém a obranyschopnost proti jiným infekcím. Doporučuje se užívání vitamínů, zdravá životospráva, dostatek tekutin, pravidelný a dostatečný spánek a dostatek pohybu.

Zdroj: Opar na rtech

Bílé skvrny na rtu

Bílé skvrny na rtech jsou znamením, že se v zažívacím traktu vytvářejí hlenové nebo tukové usazeniny.

Bílé skvrny na rtech mohou predikovat zažívací potíže. V tomto případě je dobré provést očistu těla, a to konzumací salátů, čerstvé zeleniny a pitím zeleného čaje.

Dále mohou bílé skvrny vznikat jako virové onemocnění nebo z nachlazení. Takové pupínky by se neměly mačkat. Zde by měla následovat léčba pomocí D-panthenolu. Je nutné zvolit zdravý životní styl, přehodnotit svůj jídelníček, odstranit z jídelníčku alergeny, solené a uzené potraviny.

Někdy se bílé skvrny objeví v důsledku chloazmatu během těhotenství či po narození dítěte a obvykle odezní samy od sebe. Objeví-li se jindy než v těchto obdobích, pak je třeba dávat pozor na stav jater, vaječníků a nadledvinek. A lékař by vás měl také otestovat na přítomnost červů.

Zdroj: Bílé skvrny na obličeji

Komplikace

Pro většinu lidí s dyshidrózou jsou vodnaté puchýřky jen svědivá nepříjemnost. U jiných může bolest a svědění omezovat používání rukou nebo nohou. Intenzivní škrábání může zvýšit riziko rozvoje bakteriální infekce v postižené kůži.

Zdroj: Vodnaté puchýřky na nohou

Zmodralé rty

Možnou příčinou je záškrt nebo selhání srdce. Modrá kůže kolem rtů je zjevnou známkou nedostatku kyslíku. U dětí může jít o příznak záškrtu, respiračního onemocnění, které provází dávivý kašel. U dospělých jsou modré rty často příznakem nedostatečné činnosti srdce, které nezvládá pumpovat okysličenou krev do celého těla. Projevuje se to proto například u lidí, kteří trpí chronickým srdečním selháním.

Tady jsou fotografie zmodralých rtů.

Zdroj: Plíseň na rtech

Příznaky

Vodnaté puchýřky spojené s dyshidrózou se nejčastěji vyskytují na stranách prstů a dlaních. Někdy mohou být postiženy i chodidla. Puchýře jsou obvykle malé o šířce kolem 1 mm a jsou seskupené do shluků.

V závažnějších případech se mohou malé puchýře spojit a vytvořit větší puchýře. Kůže postižená dyshidrózou může být bolestivá a velmi svědivá. Puchýře zaschnou a odlupují se asi za tři týdny.

Dyshidróza má tendenci se poměrně pravidelně opakovat měsíce nebo roky.

Foto

Zde si můžete prohlédnout fotografie příznaků dyshidrózy: vodnaté puchýřky foto.

Zdroj: Vodnaté puchýřky na nohou


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Nina Vinšová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP