Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

PUCHÝŘKY POD OČIMA

OBSAH

Proč mám mžitky před očima a rozmazané vidění

Mžitky před očima a rozmazané vidění mohou souviset s počátečními projevy migrény. Migréna je nepříjemné onemocnění, které se projevuje nejen prudkými záchvaty bolesti hlavy, nevolností a zvracením, ale mohou se při ní objevovat také mžitky před očima a rozmazané vidění. V takovém případě není nutné propadat panice, protože mžitky před očima jsou důsledkem právě probíhající migrény.

Zdroj: Mžitky před očima

Diskuze

V diskuzi VODNATÉ PUCHÝŘKY NA NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk.

Již delší dobu se mi tvoří puchýřky které jsou podlité tekutinou která velmi často praskne a odtéká. Kožní lékařka mi doporučila na léčbu gázovým polštářkem IalugenPlus po této terapii se mi vše zhojí ale po několika dnech se zase tyto puchýřky objeví a je to velmi nepříjemné. Otékají mě kotníky na obou nohách. Mám chronickou obstrukčí nemoc, a diabetes druhého typu. Jak bych měl pokračovat v léčbě?
Zdeněk Kopeček Děkuji za kladnou odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kozlova marie.

mám nateklé nohy puchýřky které praskají a tečou

Zdroj: diskuze Vodnaté puchýřky na nohou

Kruhy pod očima – foto

Zde je několik fotografií zachycujících tmavé kruhy pod očima.

Zdroj: Co znamenají kruhy pod očima

Poradna

V naší poradně s názvem VODNATÉ PUCHÝŘKY NA CHODIDLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek .

U plísně se nedělají puchýřky podlité vodou. Takové puchýře, které popisujete, vznikají tehdy, když dochází k mechanickému otlačení. Navštívení lékaře by bylo vhodné, ale zřejmě bude třeba využít zkušeností jednak kožního lékaře a zároveň i ortopéda, který odhalí příčiny otlaků.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zbyněk.

zapomněl jsem dodat že plísní jsem trpěl před těmito puchýřky .. tak jsem právě předpokládal že toto může být další projev plísně ..

děkuji

Zdroj: diskuze Vodnaté puchýřky na chodidle

Vrásky pod očima

Křehká pokožka pod očima je náchylná ke tvorbě vrásek. Kůže pod očima ztrácí kolagen a elastin a rychle ochabuje. Neustálým svrašťováním pokožky při smíchu, mračení či mhouření se vytvářejí drobné linky v blízkosti očí. Jemnou pokožku kolem očí je třeba jak hydratovat, tak i posilovat. Důležitá je cílená noční péče s krémem, který obsahuje retinol.

Vrásky pod očima foto

Zde můžete vidět, jak vypadají vrásky pod očima.

Zdroj: Vrásky

Vzhled tmavých kruhů

Zbarvení kruhů pod očima může být od hnědé až po fialovou. Výsledná barva je způsobena otokem krevních cév pod očima, nejvíce je to patrné u dětí, které jsou bledší. Kruhy mají jednotný vzhled, to znamená, že se objevují pod oběma očima, a mohou být doprovázeny mírným otokem nebo „vaky“ pod očima.

Zdroj: Tmavé kruhy pod očima kojence

Poradna

V naší poradně s názvem VODOVÉ PYTLKY POD OČIMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radoslava Matějíčová.

Dobrý den!
Moji mamince , které je 81 roků se objevily pod očima velké vodové pytliky. Můžete mi prosím poradit co je příčino a jak se jich zbavit? Děkuji Vám předem za radu a jsem s pozdravem.
Radoslava Matějíčková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

S postupem věku tělo již nefunguje tak dobře jako dřív. V takto pokročilém věku je možné, že došlo ke změně ve funkčnosti jater, která se obvykle projevují okolo očí. Určitě nejlépe pro svou maminku uděláte, když ji vezmete na vyšetření na gerontologii. Zde jsou specialisté připraveni pomoci lidem se stářím. Zejména mají zkušenosti s chováním a projevy lidského těla v období vrcholné fáze lidského života. V tomto věku již raději neexperimentujte s radami z internetu a raději vsaďte na jistotu, protože by pak už nemusel být čas na případné nápravy neúspěšných řešení. Oddělení se jmenuje gerontologie a lékař se nazývá gerontolog nebo gerontoložka. Obvykle tato oddělení bývají v krajských městech.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vodové pytlky pod očima

Léčba kruhů pod očima

Někteří dermatologové doporučují používání hydratačních krémů, zejména těch, které mají bělicí účinky.

Zdroj: Co znamenají kruhy pod očima

Vodnaté puchýřky na rukou u dětí

Vodnaté puchýřky na rukou dětí mohou být projevem infekce, alergie, podráždění nebo poleptání.

Příčiny

Vodnaté puchýřky na rukou často doprovázejí mykózu. Pokud tomu tak je, je lepší navštívit kožního lékaře, který zhodnotí stav dítěte a rozhodne o případné léčbě.

Léčba

Jako první pomoc můžete zkusit jednak koupel ve vodě s octem (6 lžic na 1 l vody), jednak krém Canespor. Pokud tento postup nebude úspěšný, navštivte dermatologa.

Zdroj: Vodnaté puchýřky na těle

Poradna

V naší poradně s názvem VODOVÉ PUCHÝŘKY NA CHODIDLECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Majka.

Dobrý den,
také mám tento problém, ale byla doba kdy se mi rozlezly i po rukách, většinou mezi prsty a na konečcích prstů kolem nehtového lůžka... pitný režim dodržuji a jím spíše zeleninu a ovoce, klasické sádlo jsem již zkoušela a nic moc nepomohlo...
Puchýřky se vždy vrátí v létě kdy chodím v sandálech a nohy prakticky pořád větrají... žádné ponožky... mořský písek taky nezabral... měsíček lékařský trochu... Nevím si s tím rady.. večer po koupeli je vždy namažu lékařskou vazelínou ale nad ránem bych se uškrábala... zkoušela jsem různé krémy ale vazelina pomáhá nejvíce...

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vodové puchýřky na prstech by mohly poukazovat na nějakou kvasinkovou infekci, ale může to býti i příznakem jiného závažnějšího onemocnění. Proto by bylo nejvhodnější zajít za dermatologem na kožní, aby tyto projevy viděl a mohl tak nejlépe určit správnou diagnózu a pak následnou léčbu. Jen tak se toho dá rychle zbavit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vodové puchýřky na chodidlech

Tipy

Možným tipem je namáčení žínky do studené vody s následnou aplikací na plochu pod očima dítěte. Tato metoda by se měla provádět po dobu 10 minut každé ráno. Chlad stahuje cévy, takže může částečně dojít ke zlepšení vzhledu tmavých kruhů pod očima kojence.

Zdroj: Tmavé kruhy pod očima kojence

Diskuze

V diskuzi CENA LÉKU ELIQUIS HRAZENÁ PACIENTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Popová.

Dobrý den, byl mi doporučen místo léku Xarelto lék Eliquis který musím plně hradit. Jaká je cena balení 60 tablet na jeden měsíc ?
Děkuji
Popová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Novotný Ludvík.

Začal jsem po Warfainu užívat ELIQUS mg 2,5 tabletku jednu ráno a jednu večer. Prosím o sdělení, prý se mi udělaly kruhy pod očima. Já osobně necítím žádný negativní vliv, jen snad častou vlhost, bez vlivu na kvalitu viditelnosti zraku. Má na ty kruhy pod očima tento lék nepříznivý vliv - co já vím na co? Díky za informaci - P.S.: mám 92 a půl roků.

Zdroj: diskuze Cena léku eliquis hrazená pacientem

Jak se zbavit mžitek před očima

Lékař provede řadu vyšetření a odhalí příčinu těchto mžitek před očima. Mžitky před očima mohou signalizovat i vážnější onemocnění – především očí nebo mozku. Zpozornět byste měli ve chvíli, kdy se mžitky před očima objevují také v klidovém stavu a setkáváte se i s dalšími problémy, jako je rozmlžené vidění, neostré vidění, pocit zúžení zorného pole. Ideální je, pokud se obrátíte na očního lékaře nebo neurologa. Mžitky před očima mohou kromě závažnější nemoci souviset také se stresem nebo psychickým vypětím. Je však třeba nejprve vyloučit právě přítomnost onemocnění očí, proto návštěvu lékaře neodkládejte.

Zdroj: Mžitky před očima

Diskuze

V diskuzi PUCHÝŘKY NA KONEČCÍCH PRSTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kubajs.

Dobrý den, chtěl bych zde poprosit o radu, jak účinně léčit puchýřky na bříškách prstů - zapříčiněné mechanickým "poškozením". Jsem houslista a tento problém jsem si bohužel vytvořil sám - nevědomky - když jsem po delší dobu ztvrdlé konečky bříšek zbrušoval pilníkem na nehty...aby se mi lépe hrálo. Nevím, co mě to napadlo za pitomost, ale stalo se. Nyní se s tímto trápím už dlouho a děla mi problém hrát na nástroj...místa jsou velmi bolestivá, pod kůží jakoby "průhledná" = puchýřky. Zkoušel jsem hypermangan, ale jak jsem se dozvěděl, nemá příliš léčivé účinky. Nyní namáčím prsty do teplého odvaru heřmánku s kapkami tea-tree oleje.
Prosím o radu, jsem zoufalý. Díky, K

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Puchýřky na konečcích prstů

Jak vypadají mžitky

Mžitky v očích má někdy každý. Popis mžitek je individuální – jedinec buď vidí světýlka, nebo má pocit, že vidí něco jako vlnění před očima, blikání v zorném poli, problikávání před očima, jiskření, světelné záblesky, případně barevné obrazce.

Zdroj: Mžitky před očima

Poradna

V naší poradně s názvem SEBOROICKÁ POKOŽKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Adéla.

Dobrý den, nevím, jestli jsem tady správně, ale - trpím úporným svěděním vlasové pokožky, nejdříve se vytvořily jakoby puchýřky, svědilo to tak, že jsem do nich zatínala nehty, puchýřky splaskly, teď se zřejmě hojí, ale stále to neskutečně svědí. Pokožku jsem ošetřovala diprosalicem, ale to pomůže vždy jen na krátkou chvíli.
Svědění není po celý den, vždy v nějakém intervalu, v noci je klid. Nevíte, co s tím? Děkuji za radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dobrý den Adélo, vzhledem k úpornému svědění, které zmiňujete, tak bych ze všeho nejdříve volil přípravek proti svrabu - krém Infectoscab (na lékařský předpis), aplikuje se jednorázově. Jako doplňkovou péči bych doporučil tento mix: 2x denně Aerius tablety (jen na lékařský předpis) a pak k tomu 2x týdně umývat šamponem Kerium DS (volně dostupný v lekárně). Uvedené medikamenty Vám může předepsat Váš obvodní lékař, ovšem bez podrobné prohlídky dermatologem není možné přesně určit správnou léčbu a v tomto případě půjde jen o pokusy. Kdyby výše zmíněné nepomohlo, tak Vám vřele doporučuji zajít k dobrému dermatologovi, aby Vám podrobně prozkoumal Vaši vlasovou pokožku na výskyt svrabu, vší, popřípadě i plísně ve vlasech nebo seboroické dermatitidy. Nepodceňte to a raději jděte rovnou ke kožnímu lékaři.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Seboroická pokožka

Mžitky a krční páteř

Mžitky mohou souviset i s krční páteří. Změny na páteři se mohou projevovat i v podobě takzvaných Schmolových uzlů, což je nevratné poškození páteře, které se nedá vyléčit ani odstranit. Dochází k otisku uzlu do kosti obratle, takže vznikají nerovnosti na povrchu obratle a s tím následně i projevy, mezi něž mohou patřit i mžitky před očima, vlnění před očima, blikání v zorném poli, problikávání před očima, jiskření, světelné záblesky či barevné obrazce.

Zdroj: Mžitky před očima

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDĚNÍ POKOŽKY HLAVY A PUCHÝŘKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie.

Dobrý den, četla jsem váš článek a dá se říct,že už jsem vyzkoušela snad všechno. Mám lupy už léta,ale daleko víc mě trápí, že asi 2 měsíce mě svědí pokožka hlavy a v hlavě mám takové malé puchýřky,jako bych byla poštípaná. Doma žádnou havět nemáme a nemůžu se toho zbavit.Na kožním mi dali nějaké sérum alpicort,jestli to píšu správně a svědí to pořád.Mám pocit, že se z toho zblázním.Nemáte tam nějakou radu? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lucie, pokorně požádejte svého lékaře o předepsání léku Claritine na to nepříjemné svědění a dále prosím setrvejte v aplikaci Alpicortu. Lékař, který Vám ho předepsal Vaše onemocnění viděl a mohl podle projevů stanovit správnou diagnózu. To se po diskusním fóru udělat lépe nedá. Je nesmírně důležité, abyste po nanesení Alpicortu na pokožku hlavy provedla také její mazáž konečky prstů po dobu 3 minut!!! Tímto lépe odstraníte maz z vlasových folikulů a mazových žláz. Tento přebytečný maz může způsobovat ony nepříjemné puchýřky, o kterých píšete. Účinek se zpravidla nedostaví hned, ale je třeba v léčbě poctivě a pravidelně pokračovat až do vymizení příznaků. Alpicort aplikujte každý den večer před spaním a po vymizení příznaků ještě pokračujte v intervalu 2 krát týdně. Kdyby i přesto tato léčba nepomohla, tak zkuste ambulantní konzultaci svého problému s jiným kožním lékařem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svědění pokožky hlavy a puchýřky

Mžitky před očima po sportu

Mžitky před očima mohou souviset s různými faktory při zátěži. Občasný výskyt tohoto příznaku je zcela normální. Zvláště byl-li vyvolán únavou, dehydratací, rychlou změnou polohy, dlouhým stáním nebo pobytem v místnosti s vydýchaným vzduchem. Jsou-li však potíže časté a nespojují se s žádnou podobnou situací, je určitě namístě co nejdříve navštívit lékaře.

Zdroj: Mžitky před očima

Náhlé kruhy a vaky pod očima

Pytle pod očima se objeví, když to předchozí večer přeženete s energetickým příjmem prostřednictvím sacharidů. Jinými slovy, když před spaním debužírujete, tak počítejte s vaky pod očima, které jsou patrné ráno po probuzení. Energetický příjem zaručeně zvýší alkohol a míchané nápoje s ním. Dále například slané brambůrky, zákusky, pečivo, krekry, čokoláda, ovoce, suchary. Pokud se pak vrátíte ke střídmé stravě, tak tyto vaky většinou do druhého dne splasknou. Pomoci tomu můžete, když si na zavřené oči položíte pytlíky použitého černého čaje a necháte je na očích co vydržíte.

Zdroj: Vaky a kruhy pod očima

Komplikace

Pro většinu lidí s dyshidrózou jsou vodnaté puchýřky jen svědivá nepříjemnost. U jiných může bolest a svědění omezovat používání rukou nebo nohou. Intenzivní škrábání může zvýšit riziko rozvoje bakteriální infekce v postižené kůži.

Zdroj: Vodnaté puchýřky na nohou

Příznaky

Vodnaté puchýřky spojené s dyshidrózou se nejčastěji vyskytují na stranách prstů a dlaních. Někdy mohou být postiženy i chodidla. Puchýře jsou obvykle malé o šířce kolem 1 mm a jsou seskupené do shluků.

V závažnějších případech se mohou malé puchýře spojit a vytvořit větší puchýře. Kůže postižená dyshidrózou může být bolestivá a velmi svědivá. Puchýře zaschnou a odlupují se asi za tři týdny.

Dyshidróza má tendenci se poměrně pravidelně opakovat měsíce nebo roky.

Foto

Zde si můžete prohlédnout fotografie příznaků dyshidrózy: vodnaté puchýřky foto.

Zdroj: Vodnaté puchýřky na nohou

Kdy je důležité navštívit lékaře?

I když dá někdy genetika do vínku přetrvávající přítomnost kruhů pod očima bez konkrétní příčiny, měli byste být ostražití. Tmavé zbarvení pod spodním víčkem může být varovným příznakem. Pokud je tedy váš boj proti kruhům a otokům dlouhodobě marný a i přes veškerou snahu nedochází ke zlepšení, navštivte svého praktického lékaře. O čem nejčastěji kruhy pod očima a otoky informují?

  • o narušené činnosti štítné žlázy
  • o špatně fungujícím metabolismu
  • o onemocnění srdce
  • o onemocnění ledvin
  • o onemocnění jater
  • o onemocnění střev

Zdroj: Tmavé kruhy pod očima

Vodové pupínky

Vodové pupínky mohou být způsobeny dyshidrotickou dermatitidou. Je to typ ekzému, který se omezuje na prsty, dlaně a plosky nohou a projevuje se červenými skvrnami s puchýřky naplněnými čirou tekutinou. Puchýřky postupně praskají a kůže se olupuje. Toto onemocnění je považováno za druh atopického ekzému, ale může být projevem kontaktního alergického ekzému.

Zdroj: Co znamenají pupínky


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP