Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

PUPÍNKY POD OKEM

OBSAH

Pupínky v krku

Pokud se objeví pupínky na mandlích a měkkém patře, pak se jedná o onemocnění zvané herpangína. Je to onemocnění enterovirového původu. V případě, že se pupínky a drobné vřídky nacházejí i na jiných místech dutiny ústní, jedná se o herpetickou infekci.

Zdroj: Co znamenají pupínky

Diskuze

V diskuzi ČÍM ODSTRANIT TMAVOU BRADVÍČKU POD OKEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vaclav štoček.

bradavička je tmavá asi 7mmx 5mmje ne horní tvářiasi 1,5cm pod okem v.š

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Čím odstranit tmavou bradvíčku pod okem

Pupínky na jazyku

Pupínky na jazyku mohou být způsobeny nedostatkem vitamínu B12, nedostatkem železa, infekcí sliznice ústní dutiny či jejího okolí, nedostatkem tekutin, zánětem dásní, z horších možností pak v úvahu připadá nádor jazyka. Každopádně navštivte lékaře, který určí přesnou diagnózu.

Zdroj: Co znamenají pupínky

Diskuze

V diskuzi PALENI A SVEDENI KUZE POD OKEM I NAD OKEM A SVEDENI V OKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan.

Dobry den uz druhy den mne svedi a pali dole v oku..pak to prejde pod kuzi pod okem a okolo oka mne pak svedi i na cele ..je to neprijemne...co to muze byt?dekuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Paleni a svedeni kuze pod okem i nad okem a svedeni v oku

Pupínky na zadku

Pupínky na zadku mohou být způsobeny kvasinkovou infekcí. Můžete vyzkoušet Imazol krém, pastu, která problémová místa vysuší. Pokud by to zabralo, pokračujte s Imazol krémem alespoň po dobu 3 týdnů. Jinak se doporučuje návštěva kožního lékaře, který vás důkladně prohlédne a určí diagnózu. Pokud jde o nehnisavé pupínky a ložiska, která hodně svědí, pak je třeba použít protizánětlivé krémy na předpis (například Belogent krém).

Zdroj: Co znamenají pupínky

Diskuze

V diskuzi VELKÝ OTOK PO ŠTÍPNUTÍ HMYZEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ant. Hudsky.

Prosim o radu. Nad levym okem doslo pravdepodobne ke stipnuti hmyzem.Otok je nacervenaly a postupne postupuje k oku. Lekarka mi dala Locoid Crela-mazat. Nezlepsuje se to. Stalo se to pred 3dny. Dekuji za odpoved. Delaji se na tom miste pupinky,ktere vyschnou.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Velký otok po štípnutí hmyzem

Pupínky na nohou

Pupínky na nohou mohou být způsobené svrabem. Svrab se projevuje na kůži obvykle začervenalými pupínky, které se vyskytují nejčastěji v blízkých dvojicích červených skvrnek. Tyto červené pupínky, jsou znakem zánětu v chodbičkách, kde dochází k reakci s trusem zákožky. Zanícená místa výrazně svědí a jejich rozškrábáním se infekce dále výrazně zhoršuje destrukcí horní vrstvy kůže a zanesením dalších infekcí – nejčastěji bakteriálního původu. Onemocnění svrabem je tedy velice nepříjemným zážitkem a je třeba ho co nejrychleji začít řešit.

Zdroj: Co znamenají pupínky

Diskuze

V diskuzi TMAVÝ FLEK PO MODŘINĚ POD OKEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mujkus.

Syn se před pár měsíci porval a měl monokla (ne poprvé) a tentokrát mu zůstal pod okem tmavý kruh (flek) a nechápeme proč??Poradíte jak se ho zbavit a jak je to vůbec možné?Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Tmavý flek po modřině pod okem

Červené pupínky na jazyku u dětí

Červené pupínky na jazyku mohou být u dětí způsobeny nedostatkem vitamínu B12, nedostatkem železa, infekcí sliznice ústní dutiny či jejího okolí, nedostatkem tekutin, zánětem dásní, z horších možností pak v úvahu připadá nádor jazyka nebo alergie. Může jít ale o banální podráždění potravinami.

Zdroj: Červené pupínky na jazyku

Poradna

V naší poradně s názvem ŠKVÁRA POD OKEM ZAROSTLÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr .

Dobrý den,mám již přes 20 let z silničního úrazu zarostlou škáru pod okem ,každý den si to pudruju ale jde to vidět jsem z toho nešťastný.Mohl by mi někdo poradit jaký pudr nebo tyčinku mám používat?moc děkují za každou radu,

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Vyzkoušejte lejzr, s tím by to mohlo jít odstranit trvale. Vyhledejte některé centrum estetické medicíny a zkonzultujte s nimi své trable.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Škvára pod okem zarostlá

Vodové pupínky

Vodové pupínky mohou být způsobeny dyshidrotickou dermatitidou. Je to typ ekzému, který se omezuje na prsty, dlaně a plosky nohou a projevuje se červenými skvrnami s puchýřky naplněnými čirou tekutinou. Puchýřky postupně praskají a kůže se olupuje. Toto onemocnění je považováno za druh atopického ekzému, ale může být projevem kontaktního alergického ekzému.

Zdroj: Co znamenají pupínky

Diskuze

V diskuzi JAK ZNIČIT ZÁKALKY VE SKLIVCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Jak vyléčit zákalky sklivce - mám ablaci membrány sklivce.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivana.

Před levým okem vidím 2 šedé šmouhy.

Zdroj: diskuze Jak zničit zákalky ve sklivci

Pupínky po holení třísel

Dispozice k tvorbě pupínků po holení jsou dané. Někdo se může holit bez použití přípravku na holení, tupou žiletkou a pupínky se mu neudělají, někdo dbá na všechny zásady správného holení a stejně se pupínky objeví. Obecně platí, že důležité je, aby žiletka byla ostrá. Nedoporučuje se chloupky odstraňovat ve vodě. Nezapomeňte při holení použít dámské gely nebo pěny na holení, které pokožku zjemní. Po holení musíte místo ošetřit speciálním balzámem nebo krémem, který pokožku zklidní, případně dezinfikuje.

Zdroj: Co znamenají pupínky

Poradna

V naší poradně s názvem PUPINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renáta.

Dobrý večer chci se zeptat můj malí má na jednom ramene maličké pupinky a pár má na noze nevíte co to může být?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

To bude nejspíše kopřivka. Zajděte s ním v pondělí na kožní, kde Vám řeknou co to je a jak to léčit.

Zdroj: diskuze Pupinky

Vrut s okem

Vruty s okem mají univerzální použití do zdiva společně s hmoždinkami nebo do dřeva bez hmoždinek. Oko u vrutu se neotvírá, je velice pevné. Tento vrut je vhodný také pro použití do betonu, kamene, cihly, tvárnice a podobně. Dobře se s ním upevňují šňůry na prádlo, lampy, závěsné květináče, řetězy, kabely a podobné věci, co vás napadnou. Pokud byste používali vrut do tvrdého dřeva, musíte si nejprve vyvrtat díru vrtákem stejného průměru jako vrut. Při použití doporučené hmoždinky v kombinaci vrutu s okem dosáhnete maximální zatížitelnosti.

Zdroj: Vruty

Poradna

V naší poradně s názvem PUPINKY NA NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana.

Dobrý večir
Mám dotaz přítel má po nohou pupinky vypada to jako akne kdyz to zmačkne tak stoho viteče bila tekutina neboli ho to a ani to nesvedi Jen se delaji dalsi a dalsi pupinky....... S ceho se mohou takove pupinky delat?? Dekuji za odpovet pridala jsem I foto

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na obrázku je vidět folikulitida, kterou nejčastěji způsobují bakterie. Pro přesné zjištění bude potřeba provést odběr obsahu pupínku v ordinaci kožního lékaře. Tuto návštěvu je potřeba naplánovat na dobu, kdy bude možné vymáčknout bílou tekutinu. Z ní se pak v laboratoři zjistí o co jde, a která antibiotika budou nejúčinnější. Vyléčení od odběru obvykle trvá 3 týdny. Domácími prostředky to bohužel vyléčit nelze.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pupinky na nohou

Proč mám červené pupínky na zadku

Červené pupínky na zadku se vytvářejí především při používání syntetického spodního prádla. Na potírání pupínků na zadku je dobrý éterický olej z australského čajovníku (Tea tree oil) nebo levandulový éterický olej. Také pomáhá celkové pročištění organismu, především tlustého střeva (pomocí juky nebo výplachů střev). A na sprchování a ke koupelím používejte pouze přírodní kosmetické přípravky – výborný je například levandulový sprchový olej.

Zdroj: Pupínky na hýždích

Diskuze

V diskuzi JAK VYPADAJÍ POTNIČKY U DOSPĚLÝCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zbynek 23.

prosim o radu pri sezeni se me delaji cervene pupinky ktere,svedi nezkdy pali nevim co stim muze me nekdo poradit predem dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Klara.

Mám na hrudi takové pupínky když je odskrabnu tak krvácí a za chvíli se mi objeví další.Nevite čím to může být a co to je může to být tím že se strašně potím?

Zdroj: diskuze Jak vypadají potničky u dospělých

Červené flíčky pod okem

Jednou z nejčastějších příčin zarudnutí a svědění kolem očí je senná neboli alergická rýma, což je forma sezonní alergie. Další častou příčinou flíčků kolem očí je kontaktní dermatitida, kdy zánětlivé reakce vycházejí z kontaktu s objekty, jako jsou například brýle. Následně může dojít k zarudnutí, šupinatění a podráždění. Používání nových výrobků na obličeji a kolem očí může také vést k alergickým reakcím citlivé pokožky. Příklady výrobků, které mohou způsobit vyrážku kolem očí, jsou oční make-up, řasenka, mýdlo, hydratační krém, opalovací krém nebo jiné kosmetické přípravky, které mohou obsahovat chemické látky, jako je formaldehyd, Quaternium-15, nikl nebo kobalt, které mohou vyvolat zánětlivé reakce. Dokonce i chemikálie používané na pokožce hlavy a vlasy (šampon a kondicionér) mohou způsobit alergické zarudnutí a flíčky kolem očí.

Léčba flíčků pod okem

Při léčbě flíčků pod očima je především důležitá hygiena a v tomto případě opravdu pravidelná hygiena. Pokud se vyskytnou flíčky kolem očí, může se jednat o špatně padnoucí dioptrické, sluneční nebo plavecké brýle – pak je důležitá změna nebo úprava brýlí. Příznaky se mohou vyřešit, pokud dojde k zabránění kontaktu s pokožkou kolem očí s těmito předměty. Dále je důležité, pokud jedinec nosí dioptrické, ale i kosmetické oční čočky, aby používal hypoalergenní kontaktní čočky. K úlevě od svědění a podráždění kolem očí se ve výjimečných případech mohou použít hydrokortizonové přípravky, které předepíše a určí lékař. Výskyt flíčků pod okem může být zmírněn použitím studeného obkladu nebo plátků okurky na oči.

Červené flíčky pod okem – foto

Zde jsou fotografie, na nichž jsou vidět červené flíčky pod očima.

Zdroj: Červené flíčky a pupínky pod okem

Poradna

V naší poradně s názvem CO ZNAMENAJÍ PUPÍNKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jindriska.kubisova.

dobrý den,,objevili se mi pupinky,,jedna se o svrab ?? nesvědi,,,,,,děkuju
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pupínky podle fotografie mohou být známkou nákazy svrabem. Doporučuji řešit tento problém s praktickým lékařem a nebo v ambulanci kožního lékaře, neb účinné léky na svrab jsou jen na lékařský předpis.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co znamenají pupínky

Uhry na zadku

Pokud se vám objeví uhry na zadku, tak se nemusí jednat o akné. Tyto pupínky na hýždích však mohou být stále obtížnější a někdy i bolestivé. Uhry na zadku často zmizí samy od sebe, ale pokud tomu tak není, je zde léčba, která může pomoci. Obecně platí, že akné je definováno jako zanícené póry, pupínky, cysty, které jdou hlouběji pod kůži než obyčejné pupínky. Pokud máte zkušenost s výskytem uhrů na zadku, vždy dbejte na dostatečnou hygienu a pravidelnou výměnu spodního prádla. Také se vyvarujte nošení syntetických materiálů, které nedovolí pokožce dýchat.

Zdroj: Pupínky na hýždích

Svědivé pupínky od blech

Bleší kousnutí vypadá jako červené skvrnky – většinou bez napuchnutí –, které se vyskytují vždy ve shluku. Doporučuje se postříkat okolí Frontlinem a převlíknout postele. Také je důležité najít hnízdo a zlikvidovat ho. Pokud někde blecha je, roztrousí vajíčka všude. Chce to důkladně vysávat všechny skulinky a povrchy.

Zdroj: Co znamenají pupínky

Červené pupínky pod okem

Jednou z nejčastějších příčin zarudnutí a svědění kolem očí je senná neboli alergická rýma. Další nepříjemnou příčinou vzniku pupínků pod očima a kolem očí může být potravinová alergie. Třením očí pomocí hedvábného papíru nebo prstem se kolem očí může vytvořit nehezké ložisko podobné boláku. Mezi méně časté příčiny vyrážky kolem očí patří autoimunitní onemocnění, jako je systémový lupus nebo dermatomyozitida. Dermatomyozitida je vzácné zánětlivé onemocnění vznikající na autoimunitním podkladu systémového onemocnění. Projevuje se bolestivým postižením většího počtu svalů s porušením jejich funkce a barevným zbarvením kůže, někdy s prudkými celkovými příznaky. V některých případech je paraneoplastickým projevem zhoubného nádoru. Tyto podmínky zahrnují další systémové nebo obecné příznaky, jako jsou bolesti svalů, horečka a změny hmotnosti.

Léčba pupínků pod okem

Pupínky v blízkosti očí se mohou objevit ojediněle, nebo mohou být opakujícím se problémem. Je důležité si uvědomit možnou příčinu vzniku tohoto problému, než dojde k jakékoliv léčbě. Pokud se zdá, že vyrážky jsou součástí sezonní alergie, může léčba spočívat v podání antihistaminik, které zmírňují rýmu, kýchání a kožní příznaky. Mělo by také dojít ke snížení výskytu známých alergenů, jako jsou pyly, prach a zvířecí alergeny.

Dalším důležitým bodem je hygiena, to znamená pravidelné odstraňování očního make-upu či jiných kosmetických přípravků na obličeji. Zbavte se starých produktů, které mohou obsahovat bakterie nebo plísně. Je dobré přejít na hypoalergenní kosmetické prostředky, aby se zabránilo alergickým reakcím kolem očí. Je také užitečné poradit se s dermatologem o tom, které produkty jsou vhodné pro daný typ pleti. Pokud tato opatření nemají patřičný efekt, který by vedl ke zmírnění nebo odstranění vyrážky kolem očí po několika dnech, je důležitá konzultace s dermatologem nebo lékařem, který může vyhodnotit příčinu příznaků a předepsat vhodné léky.

Obecně se doporučuje používat přírodní kosmetické výrobky, ale i ty mohou obsahovat alergizující látky, jako jsou esenciální oleje a bylinné extrakty. S výběrem kosmetiky byste proto měli být opatrní. Pokožka potřebuje dostatek výživných látek, proto je důležitá i zdravá strava, která by měla obsahovat především čerstvou zeleninu a ovoce. Vyhýbat byste se měli kořeněným jídlům, sladkostem a sušenkám. Dostatečnou hydrataci pleti zajistíte příjmem čisté vody, minerálky byste měli pít nanejvýš 8 týdnů v roce.

Červené pupínky pod okem – foto

Zde jsou fotografie, které zachycují červené pupínky pod očima.

Zdroj: Červené flíčky a pupínky pod okem

Kojenecké akné

Novorozenecké akné se objevuje se od druhého týdne života a podobá se akné dospělého jedince. Může za něj hormonální nerovnováha, kdy si organismus miminka zvyká fungovat samostatně, bez těla matky.

Příznaky

Novorozenecké akné jsou drobné pupínky na obličeji miminka. Pleť je místy začervenalá, objevuje se vyrážka. Pupínky připomínají klasické pubertální akné s bílou čepičkou (acne vulgaris). Akné u novorozence se nejčastěji objeví 3. týden po porodu.

Co s tím dělat

Pomáhá odvar z řepíku, potírání černým čajem nebo mateřským mlékem. Novorozenecké akné ale odezní většinou samo během několika dní.

Obrázky

Takto vypadá kojenecké akné.

Zdroj: Dětské pupínky

Pupínky ve vlasech

Pupínky ve vlasech patří mezi časté problémy vlasové pokožky. Může se jednat o banální vyrážku i o kvasinkovou infekci nebo o infekci jiného bakteriálního či mykotického původu. Pupínky se týkají dětí i dospělých. Pokud jste na ně ve svých vlasech narazili, zamyslete se nad možnou příčinou tohoto nepříjemného problému. Častým problémem především u mladých lidí je akné ve vlasech, které se šíří z pokožky v okolí vlasů. Na akné ve vlasech mohou pomoci speciální krémy a mastičky. Vhodné je také vlasy oplachovat antibakteriálním výluhem, například z heřmánku nebo řepíku lékařského. Pupínky se mohou objevit také po barvení vlasů. Nemusí se však jednat pouze o alergii na barvu. „Osypat se“ můžete také po nevhodně snědené potravině, po šamponu nebo po jiné kosmetice. Vyrážce zamezíte tak, že odstraníte její příčinu. Pokud vás svědí, rozhodně si ji neškrábejte. Pokožku se pokuste udržovat dostatečně hydratovanou, například použitím rostlinných olejíčků.

Zdroj: Co znamenají pupínky

Puchýřky vzadu na jazyku

Pupínky na jazyku jsou většinou malé velikosti. Mohou se objevovat téměř po celém jazyku, často zasahují špičku jazyka nebo kořen jazyka, jsou buď bílé, nebo červené, mezi nimi může být povlak. V některých případech může mít postižený i teplotu. Pupínky mohou být bolestivé nebo naopak nebolestivé.

Příčiny:

  • afty;
  • podráždění papily jazyka – například příliš kořeněným jídlem;
  • rakovina jazyka – objevuje se však spíše u lidí nad 50 let;
  • únava a vyčerpání.

Ve většině případů zmizí pupínky na jazyku do 5 dní samy od sebe. Pokud nezmizí asi po 14 dnech, tak byste měli navštívit lékaře. Lékař najde příčinu pupínků a zároveň stanoví správnou léčbu.

Zdroj: Zvětšené papily na jazyku


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Gabriela Štummerová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP