Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

RAKOVINA JATER BIOLOGICKÁ LÉČBA

OBSAH

Rakovina jater biologická léčba

Biologická léčba rakoviny jater je přizpůsobena každému pacientovi individuálně. Pokud pacientovi nelze nabídnout chirurgické odstranění nádoru jater, je v současné době dle klinických studií doporučována biologická léčba. Z testovaných látek se jako nejúčinnější osvědčil sorafenib. Jedná se o takzvanou malou molekulu s antiangiogenními účinky. Vlivem sorafenibu se tlumí růst krevních kapilár, což vede k omezení přísunu živin k rychle rostoucím tkáním – nádorovým buňkám. Tyto pak zpomalují svůj růst a zanikají. Podobně jako chemoterapie ani cílená biologická léčba nevede k vyléčení nádoru jater. Může však zpomalit průběh nádorového onemocnění a tím prodloužit přežití.

Zdroj: Rakovina jater

Diskuze

V diskuzi LUPÉNKA (PSORIÁZA) A LÉČBA POMOCÍ PŘÍRODNÍCH LÁTEK. NOVÉ VĚDECKÉ ZJIŠTĚNÍ. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Božena.

Ivo, co já vím tak biologická léčba je spíš na revma.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: Lupénka (psoriáza) a léčba pomocí přírodních látek. Nové vědecké zjištění.

Rakovina slinivky biologická léčba

K léčbě se používá i radioterapie (ozařování) a chemoterapie. Relativní novinkou je biologická léčba, která spočívá v aplikaci biologických léků. Její momentální úspěšnost je relativně vysoká. Jinak samozřejmě existuje i nová léčba rakoviny slinivky, jež je ale většinou hodně nákladná. Jak již bylo řečeno, její úspěšné vyléčení závisí na tom, kdy je nemoc diagnostikována.

Zdroj: Rakovina slinivky břišní

Poradna

V naší poradně s názvem KURKUMA A RAKOVINA JATER se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk .

Lze kurkumu užívat při alternatívní lečbě rakoviny jater-lekařsky se nedá léčit.
Jak a v jakém množství.
Děkuji za odpověď.
ZK

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Podle světových poznatků kurkuma, respektive Curcumin, není lék na rakovinu jater, ale může hrát důležitou roli, jako podpůrný prostředek v jejich konzervativní léčbě pomocí cytostatik. Maximální bezpečná dávka, která byla ověřena lékařskou studií, je 8 gramů cucruminu denně po dobu tří měsíců. Máte-li zájem o další hloubání v této oblasti, tak zde přikládám odkaz na anglicky psaný článek, který se věnuje tomuto tématu: www.canceractive.com…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kurkuma a rakovina jater

Prognóza u rakoviny jater

Rakovina jater je závažné onemocnění, které je v současné době nevyléčitelné. Dnešní medicína však dokáže život s tímto onemocněním prodloužit. Pokud není rakovina jater léčena, je doba přežití v horizontu šesti až devíti měsíců. Jestliže byla rakovina jater zaléčena, musí pacient doživotně chodit na pravidelné kontroly na onkologii.

Zdroj: Rakovina jater

Diskuze

V diskuzi LUPÉNKA (PSORIÁZA) A LÉČBA POMOCÍ PŘÍRODNÍCH LÁTEK. NOVÉ VĚDECKÉ ZJIŠTĚNÍ. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ditunka.

podívej se na www.bolestikloubu.cz, tam je seznam pracovišť, kde se biologická léčba provádí.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Josef.

dobry vecer mam lupenku na leve ruce na dlani vyskousel sem vsechny pripravky nic stoho nepomaha skousel sem more slana voda mi pomohla jen nacas potom dovolena skoncila a zase se to vratilo da se sehnat nekde morska sul a jak to funguje dekuji za jakoukoliv radu.zpozdravem pan josef.

Zdroj: diskuze Re: Lupénka (psoriáza) a léčba pomocí přírodních látek. Nové vědecké zjištění.

Rakovina jater metastázy

Metastázy rakoviny jater se nejčastěji šíří do plic, mozku nebo slinivky břišní. Ovšem mohou se vyskytnout také jinde. Tyto metastázy výrazně snižují šanci na přežití.

Zdroj: Rakovina jater

Diskuze

V diskuzi LÉČBA RAKOVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tadeáš.

Dito, co já vím tak biologická léčba se taky jmenuje "cílená", což hodně napodívá, určitě je to pro celý organismus přívětivější, než chemoterapie. Problémem je, že pro tuto léčbu se hodí jen vcelku malé procento pacientů, před jejím aplikováním se prochází testováním.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: léčba rakoviny

Rakovina jater

Rakovina jater je velmi složitě léčitelná a může napadnout kohokoliv z nás. Příznaky rakoviny jater jsou bohužel stejně jako u ostatních nádorových onemocnění tohoto typu poměrně náročně diagnostikovatelné. Mnohdy rakovina jater příznaky vůbec neukáže, což je úplně to nejhorší, co může nastat. Mezi první obvyklé příznaky rakoviny jater se řadí především bolesti břicha. Jedná se o rané příznaky rakoviny jater, které ale nemusí poukazovat na samotnou nemoc. Klidně se může jednat i o některá jiná onemocnění, která vykazují podobné příznaky. Dále se rakovina jater projevuje schváceností a vysokou únavou. Typickým příznakem rakoviny jater je i znatelný úbytek na váze pacienta. Jasným ukazatelem, jak se pozná rakovina jater, je především žloutenka. Ta se vyskytuje u jistého procenta pacientů s touto nemocí. Rakovina jater a nafouklé břicho spolu souvisejí i tehdy, když se objevují některé další příznaky rakoviny. Přítomny mohou být také viditelně vykreslené cévy na kůži, takzvané névy.

Léčba rakoviny jater spočívá zejména v dodržování diety a také v tom, že dochází k operacím nádorů. Chirurgické výkony jsou ovšem schopny odstranit pouze některé nádory jater, takže takto léčba rakoviny jater není určitě stoprocentní. Jestliže u rakoviny jater léčba za pomocí chirurgie nepomáhá, pak je zapotřebí jiných typů léčení. Operace rakoviny jater tak může být použita jako součást komplexní terapie. Zajímavá je léčba rakoviny jater za pomocí ozařování konkrétního nádoru. Dochází tak přímo k ozáření konkrétního místa, jež je napadeno nádorem. Ozáření nesmí být nijak výrazně silné, jinak se průběh rakoviny jater v mnohém zhorší. Velmi oblíbená je biologická léčba rakoviny jater. Ta je schopna dokázat doslova divy. Pravda je ale taková, že biologická léčba rakoviny jater nepatří mezi zrovna nejlevnější typy terapie, takže se můžete smířit s tím, že na ni budete mít pouze tehdy, pokud budete disponovat větším množstvím peněz.

Zdroj: Játra

Diskuze

V diskuzi MORBUS CROHN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rosťa.

Tak to buď ráda. Remicade je tzv. biologická léčba, dává se to kapačkou jednou za dva měsíce a prý to konkrétně na píštěle má výborný účinek. Ale je to jenom pro ty "zoufalce" se kterýma už neví co by.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: Morbus Crohn

Rakovina jater příznaky

Rakovina jater má známé rizikové faktory. Mezi ně patří například ztvrdnutí jater. Dalším z významných rizikových faktorů je nákaza virem žloutenky typu B a C. Dlouhodobé zvýšení aflatoxinu rovněž zvyšuje riziko vzniku rakoviny jater. Aflatoxiny jsou látky produkované plísní. Tyto látky jsou silně toxické, metabolizují v játrech na silné karcinogeny. Aflatoxiny často najdeme v obilninách, ořeších, olejninách a v koření. Taktéž mnoho dalších chemických výrobků, jako jsou pesticidy, insekticidy, nitráty, zvyšují rizika vzniku rakoviny. Hepatocelulární karcinom je primárním karcinomem jater. Vzniká přímo v játrech.

Zdroj: Rakovina jater

Poradna

V naší poradně s názvem CESTOVÁNÍ PO LÉČBĚ RAKOVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Po ukončené léčbě rakoviny prsu - operace , chemoterapie , ozařování , biologická léčba ukončena v říjnu 2018 bych chtěla cestovat do Dubaje , Turecka je tpo vhodné? děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jestli myslíte říjen 2019, tak jet můžete kamkoliv. Přesto ale o své cestě informujte svého lékaře, upozorní vás na možná rizika, doporučí očkování a vybaví vás užitečnými léky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cestování po léčbě rakoviny

Biologická léčba rakoviny jater

Rakovinou jater v Česku onemocní kolem 350 lidí, kolem 300 z nich umírá. Za 30 let se výskyt onemocnění v ČR zvýšil 2,5–3x. Jedná se o onkologické onemocnění, které v podstatě do doby nástupu moderní biologické léčby bylo téměř neovlivnitelné léčbou. Rizikovými faktory vzniku rakoviny jater jsou zejména žloutenka typu B a C a cirhóza jater.

Cílená biologická léčba je účinnější než u cytostatik. Pacienty je také lépe tolerována. Nemocný polyká dvě tablety dvakrát denně. Jeden měsíc této léčby stojí kolem 60 000 až 80 000 korun, je plně hrazen z veřejného pojištění. Obecně na biologickou léčbu mají nárok všichni nemocní bez rozdílu, ale určité podmínky existují. Na to jsou velice přísná vstupní kritéria, kdy nemocný musí být v určitém celkovém stavu a hlavně musí mít určitý stav výkonnosti jater. Pokud toto pacient splňuje a zároveň má neoperovatelný jaterní nádor, léčbu dostane. Jiná vylučovací kritéria nejsou. Rakovinu jater lze léčit také chirurgickým zákrokem, transplantací nebo chemoterapií. Důležité je odhalit nemoc včas a rychle zahájit léčbu. Nejdůležitější zobrazovací metodou je výpočetní tomografie (CT), která je v ČR široce dostupná. V tuzemsku je přes 130 přístrojů CT, síť pracovišť CT je jedna z nejhustších v Evropě. Vliv na vývoj nemoci má také agresivita nádorových buněk.

Zdroj: Bio léčba rakoviny

Diskuze

V diskuzi LUPÉNKA (PSORIÁZA) A LÉČBA POMOCÍ PŘÍRODNÍCH LÁTEK. NOVÉ VĚDECKÉ ZJIŠTĚNÍ. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdena.

Hanko, to co mu píchají se jmenuije Remicade, je to biologická léčba, ale říkal že existují i jiný přípravky. Uričtě se ta léčba provádí i jinde ve větších městech ale nevím, kde by jsi našla kontakt.



Zeptej se své lékařky, ta by tě tam stejně musela poslat, nedá se tam jít bez předchozích doporučení. On na té klinice bývá obvykle půl dne. 2 hodiny kapačka a potom ještě na pozorování.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: Lupénka (psoriáza) a léčba pomocí přírodních látek. Nové vědecké zjištění.

Biologická léčba metastáz

Metastázy se většinou neoperují, ale musí se postupovat individuálně. U tohoto stavu moderní léky nemocného bohužel nemohou uzdravit, ale prodlouží mu život.

Zdroj: Bio léčba rakoviny

Diskuze

V diskuzi TUMOR SLINIVKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ing.Marcela Krejčová.

Dobrý den,manželovi byl diagnostikován po operaci tumor na slinivce.Byla mu doporučena chemoterapie.Je možné provádět ještě jinou léčbu např. protonové záření,biologická léčba nebo jiná.Děkuji M.Krejčová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Tumor slinivky

Rakovina jater léčba

Léčba se provádí u každého člověka individuálně, podle typu nádoru. Léčba je obecně buď chirurgická, nebo radiologická, či chemoterapeutická. Tyto typy se mohou kombinovat. Chirurgická léčba spočívá v odstranění napadené tkáně a může být doplněna takzvanou kryochirurgií. Kryochirurgická metoda spočívá v zavedení tekutého dusíku o teplotě -190 °C. Ten zničí zhoubnou tkáň, která se již z těla neodstraňuje. V některých případech lze využít metody chemoembolizace. Pomocí katetru se do jaterních cév vpraví gelové kuličky, které obsahují cytostatika. Kuličky ucpou cévy, ze kterých je nádor vyživován. Po několika hodinách kuličky začnou ze sebe uvolňovat cytostatika. Tímto způsobem přestane být nádor zásoben krví a působí na něj chemoterapie. Tato forma terapie se v České republice provádí od roku 2006. V neposlední řadě lze léčbu provést pomocí transplantace jater. Transplantace se však užívá výjimečně. Ozařování a chemoterapie, dle konstatování lékařů, nemají zatím příliš uspokojivé výsledky u léčby rakoviny jater.

Zdroj: Rakovina jater

Poradna

V naší poradně s názvem OČISTA JATER se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jindrřiška.

Může se tato očista jater provádět i při diabetu?pití ovocných šťáv obsahuje hodně cukru nebo pití vody s medem,určitě to nemůžou provádět všichni.Neuvádíte žádné kontraindikace .děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když máte diabetes, tak na očistu jater použijte ostropestřec mariánský.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Očista jater

Úspěšnost léčby

Prognóza onemocnění je závislá na velikosti nádoru a dalších faktorech. Příznivými faktory jsou možnost odstranění nádoru, nepřítomnost cirhózy a ženské pohlaví.

Léčba zahrnuje především chirurgický výkon. Jen tato metoda je schopna dosáhnout dlouhodobého léčebného výsledku. Avšak pouze malou část nádorů je možno chirurgicky odstranit.

U některých nemocných lze zvažovat možnost transplantace jater. U nádorů, které nelze vyjmout, je možné aplikovat ozařování (radioterapie). Ozařování jater se provádí tak, aby maximální dávka byla 30 Gy, jinak hrozí riziko zánětu jater z ozáření.

Jako paliativní zákroky (paliativní péče zahrnuje prodloužení nebo zkvalitnění života pacienta, který umírá v důsledku nevyléčitelné nemoci) se používá ucpání (embolizace) jaterních cév, což může způsobit částečné odumření nádoru. K ještě lepšímu efektu dochází kombinací embolizace cév a chemoterapie.

Další léčba spočívá v aplikaci 95% etanolu přímo do nádoru. Tato léčba se používá pouze tehdy, je-li přítomno menší množství ložisek nádoru a jsou-li menší než 5 cm.

Pokud pacientovi nelze nabídnout chirurgické odstranění nádoru jater, je v současné době dle klinických studií doporučována biologická léčba. Z testovaných látek se jako nejúčinnější osvědčil sorafenib. Jedná se o takzvanou malou molekulu s antiangiogenními účinky. Vlivem sorafenibu se tlumí růst krevních kapilár, což vede k omezení přísunu živin k rychle rostoucím tkáním – nádorovým buňkám. Tyto pak zpomalují svůj růst a zanikají. Podobně jako chemoterapie ani cílená biologická léčba nevede k vyléčení nádoru jater. Může však zpomalit průběh nádorového onemocnění a tím prodloužit přežití.

Mnoho lidí se obrací k alternativní medicíně poté, co u nich selhala konvenční medicína. Začínají vyhledávat léčivé byliny, akupunkturu nebo chiropraktickou léčbu. Bývá to potom, co už vyzkoušeli všechno, co jim mohla nabídnout konvenční medicína: léky, operaci, ozařování a chemoterapii. Pokud se jejich zdraví nijak nezlepšilo a potřebují vyzkoušet něco jiného, tak je u nich na dalším místě právě alternativní léčba.

Zdroj: Rakovina jater poslední stádium

Diskuze

V diskuzi RAKOVINA STREVA S METASTAZEMI PROGNOZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana.

Dobrý den prosím vas mám prosbu tatínek 57 let ma nádor tl.streva 8 cm s metastazemi jater jaká je prosím vás prognóza ??? Dá se to vyléčit?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Rakovina streva s metastazemi prognoza

Biologická léčba rakoviny prsu

Biologická léčba u rakoviny prsu bohužel není vhodná pro všechny. O tom, jestli je možné využít na konkrétní rakovinu prsu cílenou léčbu, případně který konkrétní druh, rozhoduje typ nádoru – jeho biologická charakteristika. Protilátky se podávají nitrožilně, malé molekuly jsou dostupné ve formě tablet.

Přibližně 20 % nádorových onemocnění prsu je způsobených chybou v genu HER2. Taková rakovina prsu se pak označuje jako HER2-pozitivní. Biologická léčba může využít laboratorně vyrobenou protilátku, která zastavuje tvorbu nádoru několika způsoby:

  • přilne k důležitým oblastem rakovinných buněk a zastaví jejich růst,
  • přispívá k napadení buněk nádoru imunitním systémem,
  • zlepšuje účinky chemoterapie.

Existují i léky obsahující malé molekuly, které lze přijímat ve formě tablet. Jsou využívány spolu s chemoterapií k léčbě pokročilejších HER2-pozitivních karcinomů prsu. Biologická léčba HER2-negativního karcinomu prsu je předmětem řady výzkumů.

V současnosti v této terapii dominují:

  • inhibitory angiogeneze – tyto protilátky zabraňují růstu nových cév nádoru, čímž je přerušena dodávka kyslíku a živin k nádorovým buňkám a ty odumírají,
  • inhibitory přenosu signálu – v tomto případě protilátky blokují signály, které jsou potřebné k růstu nádoru, uvnitř nádorových buněk.

Biologická léčba je velice nákladná. Pokud se ale prokáže, že máte typ nádoru, na který prokazatelně zabírá, je plně hrazena zdravotními pojišťovnami.

Existují i léky obsahující malé molekuly, které lze přijímat ve formě tablet. Jsou využívány spolu s chemoterapií k léčbě pokročilejších HER2-pozitivních karcinomů prsu. U zajišťovací léčby karcinomu prsu trvá optimální léčba 1 rok. U chemoterapie je to šest měsíců. U onemocnění, kde jsou postiženy i vzdálené orgány jako játra či kosti, se léčba provádí dlouhodobě s různými přestávkami. Většinou se postupuje až do doby, kdy onemocnění přestane být na léčbu citlivé. Kombinace chemoterapie s biologickou léčbou u karcinomu prsu vykazuje o 30 % vyšší účinnost oproti samotné chemoterapii.

Zdroj: Bio léčba rakoviny

Stadia rakoviny jater

Růst nádoru je doprovázen novotvorbou sítě krevních cév, které pomáhají zásobovat nádorové buňky potřebnými živinami. Klinicky zjistitelný nádor má hmotnost minimálně 1 gram a je tvořen minimálně 1 miliardou buněk. Nádorové metastáze vznikají oddělením buněk od původního tumoru a jejich průnikem do krve, do lymfatického systému nebo přímým šířením do okolí.

Časná stadia nádorového onemocnění mohou být bezpříznaková po celou řadu měsíců či let. Pokud dojde k růstu tumoru, projeví se to nejčastěji jako bolest, která je lokalizována v oblasti horní části břicha nebo vpravo pod žeberním obloukem.

Bolest doprovázející zhoubná onemocnění je důsledkem pronikání nebo poškozování normální tkáně nádorovými buňkami; roztahování tkání následkem růstu nádoru; tlakem nádoru na daný orgán nebo infekcí podmíněnou přítomností rakoviny.

Mezi ostatní příznaky patří ztráta chuti k jídlu, nevolnost, váhový úbytek, horečka, slabost končetin a podobně.

U pokročilých stavů dochází k rozvoji žloutenky – zežloutnutí kůže a očí. Průběh onemocnění závisí na mnoha různých faktorech, jako je například rozsah onemocnění a biologická povaha nádoru.

Zdroj: Rakovina jater poslední stádium

Léčba

V léčbě se využívá extirpace, což je vyříznutí postižené tkáně a následné ozařování místa.

Zdroj: Rakovina rtu

Biologická léčba rakoviny tlustého střeva

Rakovina tlustého střeva není jenom jedna, dokonce ani když postihuje jeden a ten samý orgán u dvou různých lidí. Každý typ rakoviny a každý pacient s rakovinou musí být léčen individuálně v závislosti na mnoha okolnostech. V úvahu je třeba vzít například přesný typ nádoru (zjistitelný pouze pod mikroskopem nebo dalšími specializovanými vyšetřeními), dále velikost nádoru a také druhy terapie, které již pacient případně absolvoval. Samotná biologická léčba se užívá u nádorů tlustého střeva a může nemoc na určitou dobu zastavit (úspěšnost léčby).

Do první skupiny biologických léčiv u tohoto onemocnění patří cetuximab a panitumumab. Jedná se o monoklonální protilátky. To znamená, že namísto těch přirozených, které se vyskytují ve směsi nejrůznějších druhů, jde o mnohokrát naklonované protilátky proti jedné bílkovině. V tomto případě je tou bílkovinou epidermální růstový faktor. Cetuximab a panitumumab jsou tedy inhibitory růstového faktoru – blokují jeho účinek a tím brání růstu buněk.

Jiný druh terapie biologiky představují aflibercept, bevacizumab a regorafenib. Zastavují schopnost nádoru vytvářet si vlastní cévní zásobení, proto se jim říká inhibitory angiogeneze (angeion = céva, genesis = vznik). Tím připravují zhoubný útvar o zdroj kyslíku a živin.

Zdroj: Bio léčba rakoviny

Biologická léčba rakoviny plic

Karcinom plic patří mezi nejčastější nádory v České republice a bohužel i mezi ty s nejhorší prognózou. Cílená léčba se stále zdokonaluje a pomalu začíná vytěsňovat i chemoterapii. Její výhody spočívají v přesném působení na daný nádor – oproti chemoterapii, která zničí prakticky všechny rychle se dělící buňky v lidském organismu. U nádorů plic je tato léčba srovnatelná s chemoterapií, ale má lepší profil nežádoucích účinků. Cílená léčba je v České republice zatím dostupná jen omezeně.

Zdroj: Bio léčba rakoviny

Co jíst při rakovině jater

Při rakovině jater je dobré přejít na makrobiotickou stravu. Dokonce se doporučuje nesledovat televizi a vyhýbat se podobným stresorům minimálně po dobu jednoho roku. V jídle velmi omezit živočišné bílkoviny a tuky. Spousta výzkumů ukazuje, že druh stravy ovlivňuje rozvoj rakoviny. Riziko zhoubného bujení snižuje ovoce, zelenina, luštěniny a obiloviny. Hrozny obsahují látku resveratrol, což je antioxidant, který působí protizánětlivě, ničí nádorové buňky a napomáhá správné funkci jater. Nejvíce této látky obsahují slupky z hroznů. Více resveratrolu obsahují červené hrozny.

Zdroj: Rakovina jater


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP