Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

RAKOVINA LYMFATICKÝCH ŽLÁZ

OBSAH

Délka dožití u rakoviny lymfatických uzlin

V závislosti na typu nádoru je úmrtnost zhruba 10%, přežívá až kolem 90 % pacientů. Důležitým faktorem je ale včasná diagnóza. Maligní lymfogranulom dokáže dlouho probíhat bez projevů a i po odeznění asymptomatické fáze je možné jej snadno zaměnit za jiná zcela běžná a banální onemocnění.

Zdroj: Rakovina mízních uzlin

Diskuze

V diskuzi PAVOUČÍ KOUSNUTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav Kobylka.

Dobrý den, obracím se na vás o radu. Je mi 75 let a loni v lednu jsem objevil 2 vpichy na vnitřní straně zápěstí. 2 měsíce mne zkoumali na interně, mé zjištění vpichů nebrali vážně a ruka stále otékala. na CT zjistili zduřeni lymfatických uzlin a poslali mne na onkologii. tam mi nechali provést biopsii s tvrzením že je to rakovina jsem prodělal 8 chemoterapií a po dalších 3 měsících mne poslali na ozařování. Příští týden jdu na vyšetření PEP/CT, Během této doby mi ruka stále otéká a přidružilo se otékání pravé nohy a pravého prsa.
Prosím o radu.

Václav Kobylka

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pavoučí kousnutí

Rakovina lymfatických uzlin u dětí

Hodgkinova nemoc postihuje obvykle děti starší 10 let (zcela výjimečně děti mladší 5 let) a o něco častěji chlapce než děvčata. Klasifikace nemoci do 4 stadií je stejná pro děti, dospívající i pro dospělé. Lokalizovaná stadia postihují zhruba 50 % dětí. Vyšší stadium znamená postižení více mízních uzlin, šíření onemocnění pod bránici nebo postižení parenchymových orgánů. Z orgánů jsou nejčastěji postiženy plíce, játra, slezina a kosti. Při systémovém onemocnění je nezbytná delší a intenzivnější léčba než u lokalizovaných stadií charakterizovaných postižením jedné nebo dvou skupin lymfatických uzlin. Devadesát procent dětí má takzvanou „klasickou“ formu nemoci.

Prvním projevem je velmi často zvětšující se tuhá nebolestivá uzlina (nebo více uzlin) na krku či hrudníku, která nereaguje na antibiotickou léčbu. Při postižení hrudních uzlin je často prvním projevem kašel a námahová dušnost. Dalšími doprovodnými příznaky jsou horečky nad 38 °C, noční pocení, váhový úbytek přesahující 10 % hmotnosti za 6 měsíců (bývá projevem pokročilejšího onemocnění).

Hodgkinova chroba je onkologické onemocnění, a proto svépomoc není možná. Prognóza nemoci závisí na jejím rozsahu, postižení orgánů, přítomnosti příznaků a na léčebné odpovědi. Šance na vyléčení je u pacientů s lokalizovaným postižením téměř 100%, přežití bez relapsu je více než 90%.

Zdroj: Rakovina mízních uzlin

Poradna

V naší poradně s názvem OTEKLÉ KLOUBY PRSTŮ NA RUCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Dobrý den, nejsem si jistá, jestli můj problém patří vůbec do této kategorie, ale zkusím se informovat.Je mi
40 let a často mně nenatékají pouze samotné prsty na rukou,nýbrž celé dlaně.(z horní strany)Vypadají,jakoby se narukovaly. Při zmáčknutí jednoho místa, zůstane po vztlaku důlek a okolí doteku je ihned po stlačení bílé. Po chvíli se zbarví zase do normálu. Ruce mě nebolí, občas ale,při zkrčení do pěsti cítím jistý tlak a dělá mi problém zcela je pokrčit. Pokud jsou dny, které jsou oteklé více, nejde vlastně ani vidět,klouby, pokud jsou pěsti sevřeny.
Je mi jasné že nejlepší bude navštívit lékaře, ale můžete-li mi alespoň zkusit poradit,o co by se mohlo jednat,budu moc ráda. Děkuji

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lymfedém je otok způsobený nahromaděním lymfatické tekutiny. Tento stav je nejčastější u žen, kterým byly během léčby rakoviny odstraněny nebo poškozeny lymfatické uzliny. Pokud se vás rakovina prsu a odstranění lymfatických uzlin z podpaží netýká, můžete se také narodit s primárním lymfedémem. I když neexistuje žádný lék na lymfedém, lymfatická drenážní masáž a snížení příjmu soli může pomoci snížit otoky a zabránit hromadění tekutin v rukou. Váš lékař vám předepíše rehabilitace, v rámci kterých můžete absolvovat profesionální a bezpečnou lymfodrenáž celých paží. Jak taková masáž vypadá, se můžete podívat v následujícím videu: youtu.be/Fv3Zre7XXHI

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Oteklé klouby prstů na ruce

Rakovina slinných žláz

Rakovina slinných žláz se projevuje zduřením, které je dlouho nebolestivé. Většinou se objeví jen na jedné straně, takže bývá nápadné a pacient si je často sám nahmatá. Může se také projevit obrnou lícního nervu a z ní plynoucími příznaky, jako je prvotní poklesnutí koutku a posléze povis svalů. Změněná může být i sekrece slin. Zvětšené jsou také lymfatické uzliny.

Zde můžete vidět, jak vypadá rakovina slinných žláz.

Léčba rakoviny slinných žláz představuje chirurgický výkon. Rizikem však může být poškození lícního nervu. U benigních nádorů není výkon zdaleka tak radikální, vyjme se pouze nádor, nikoliv i jeho okolní tkáň (tedy celá slinná žláza), jako je tomu u zhoubných nádorů (karcinomů). Rakovina slinných žláz je problematická také v tom, že může docházet k návratu onemocnění i v odstupu několika let.

Prognóza onemocnění se zlepšila spolu s poklesem výskytu onemocnění. U včasného odhalení onemocnění je nyní až 80% úspěšnost léčby.

Zdroj: Rakovina v dutině ústní

Diskuze

V diskuzi KORTIKOIDY U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlastimil Dobroň.

Dobrý den,pomuzou kortikoidy když má pes rakovinu lymfatických uzlin a nádory na slezině,ktera je o dost velká než by měla být?? Děkuji Vám za odpověď.S pozdravem Vlastik.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kristina.

Dobrý den,
Omlouvám se,ale bohužel jsem nenašla odpověď na váš dotaz. I mne nyni onemocněla fenka fymfomem ,byl jí podán Prednison,a tak bych se ráda zeptala na úspěšnost této léčby,neboť ji mám moc ráda a děsí mne pouhé pomyšlení na to,že bych o ní přišla.
Děkuji moooc. Kristina

Zdroj: diskuze Kortikoidy u psa

Rakovina plic prognóza

Prognostické faktory u nemalobuněčného karcinomu plic obsahují přítomnost nebo nepřítomnost příznaků, velikost tumoru, typ buňky (histologie), stupeň rozšíření (fáze) a metastáze do rozšířených lymfatických uzlin a invaze do cév. U pacientů s neoperovatelnou nemocí je nepříznivým dopadem osobní stav a ztráta váhy o více než 10 %. Prognostické faktory u nemalobuněčného karcinomu plic obsahují osobní stav, pohlaví, fáze nemoci a zahrnují centrální nervový systém nebo stav jater v době lékařské diagnózy. U nemalobuněčného karcinomu plic jsou prognózy obecně velice mizivé. Následuje kompletní chirurgické odstranění ve fázi nemoci IA, pětileté přežití je 67 %. U fáze nemoci IB je přežití 57 %. Pětileté přežití u pacientů s fází IV nemoci NSCLC je okolo 1 %.

U malobuněčného karcinomu plic jsou prognózy na vyléčení také mizivé. Celková doba přežití na SCLC je okolo 5 %. Pacienti s rozvinutým stádiem SCLC mají průměrně pětiletou šanci na přežití menší než 1 %. Středová doba přežití je u omezené fáze 20 měsíců, šance na pětileté přežití je 20 %.

Zdroj: Rakovina plic

Poradna

V naší poradně s názvem NATEKLÉ UZLINY NA JEDNÉ STRANĚ KRKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Zdravím,
co když uzlina pod čelistí není nateklá, ale bolí? Cítím ji i když otočím hlavu na druhou stranu. Je to jen tato jedna, přitom necítím že bych byl nemocný a nedokážu si vybavit žádnou situaci která by toto způsobila.
Normálně když jsem nemocný tak je tato uzlina nateklá, ale nebolí tak moc jako teď.
Děkuji za jakoukoliv radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Proč vás bolí lymfatické uzliny na krku?
Příčin může být mnoho. Bolestivé lymfatické uzliny jsou obvykle známkou akutní nebo chronické infekce a někdy mohou mít i neinfekčních příčiny, jako je rakovina nebo autoimunitní onemocnění. Lymfatické uzliny fungují tak, že filtrují a zachycují viry, bakterie a další patogeny dříve, než se mohou rozšířit a infikovat další části těla. Hrají důležitou roli ve schopnosti vašeho těla bojovat s infekcí a často natékají při zánětlivých stavech.

Krk má mnoho lymfatických uzlin (cervikálních lymfatických uzlin), které mohou být bolestivé v důsledku různých stavů. Bolest krku podél lymfatických uzlin je obvykle známkou nějakého základního onemocnění, takže je důležité navštívit co nejdříve svého praktického lékaře. Proč? Protože je třeba vyloučit vážné příčiny, které mohou přicházet v úvahu. Zde je soupis všech příčin, které to mohou být.

Bolest krku podél lymfatických uzlin může být způsobena zánětem lymfatických uzlin (lymfadenitida). Tradičně jsou hlavní příčinou lymfadenitidy infekční příčiny. Akutní příčiny lymfadenitidy se vyvinou během několika dní a mohou být velmi nápadné. Tyto stavy se obvykle vyvíjí rychleji než chronické stavy, jejichž vývoj trvá déle. Je však důležité si všímat všech příznaků bolesti a souvisejících příznaků v průběhu času, abyste získal náležitou péči.

Infekční příčiny
Infekční příčiny bolesti krku podél lymfatických uzlin mohou být akutní (rozvíjející se během několika dní) nebo chronické (rozvíjející se týdny nebo měsíce) a mohou se vyskytovat na obou stranách krku (oboustranně) nebo na jedné straně (jednostranné).

- Akutní: Akutní infekční příčiny jsou často ty, které souvisejí s virovými nebo bakteriálními patogeny.
- Chronické: Chronické infekční příčiny nejčastěji souvisí s virovými infekcemi, jako je virus Epstein-Barrové (EBV) a závažnějšími virovými infekcemi, jako je HIV. Existují také méně časté bakteriální patogeny, které mohou způsobit lymfadenitidu, jako je tuberkulóza.

Neinfekční příčiny
Neinfekční příčiny bolesti krku podél lymfatických uzlin se mohou vyskytovat podobně jako výše, akutně nebo chronicky a bilaterálně nebo jednostranně.

- Akutní: Akutní neinfekční příčiny lymfadenitidy jsou zánětlivé stavy, které nejsou spojeny s infekcí.
Chronické: Mnoho neinfekčních chronických příčin bolesti krku podél lymfatických uzlin je spojeno s rakovinnými procesy. Například rakovina lymfatického systému, nazývaná lymfom, se může vyskytovat v mnoha různých typech. Lymfomy se často vyskytují v lymfatických uzlinách na krku a mohou růst velmi rychle, později způsobují masivní otoky a jsou spojeny s příznaky únavy, nočního pocení a neúmyslného úbytku hmotnosti.

Jak dlouho bude trvat bolest podél lymfatických uzlin?
Trvání bolesti bude záviset na hlavní příčině. Například bolestivé a oteklé lymfatické uzliny způsobené infekčními příčinami často vymizí, jakmile se nemoc vyřeší. U příčin, které souvisejí s rakovinnými nebo chronickými procesy, je řešení často závislé na specifické léčbě.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nateklé uzliny na jedné straně krku

Co je rakovina

Slovo „rakovina“ je nesprávným překladem původně v řečtině použitého slova karkinoma – tedy krabovina. Rakovina je onemocnění, při kterém dochází k nekontrolovanému růstu určité skupiny buněk. Obecně lze říci, že u každého typu buněk, jenž v lidském organismu existuje, může dojít k rakovinnému bujení. Nádorová onemocnění se dělí podle náležitosti buněk k určitým základním typům.

Zdroj: Jak se projevuje rakovina

Diskuze

V diskuzi RAKOVINA LYMFATICKÝCH UZLIN -ÚPRAVA JÍDELNÍČKU A STRAVA PŘI TOMTO ONEMOCNĚNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka Blažejová.

Dobrý den ,mám na Vás dotaz ,mám přítele kterému se vrátila po pěti letech rakovina lymfatických uzlin (IV.STUPEŇ A).Tento týden konečně byla zahájena jeho léčba .Čekají ho tři cykly chemoterapie a po té když bude vše v pořádku a najde se vhodný dárce tak přijde na řadu transplantace kostní dřeně (má tři bratry ,už byli na vyšetření minule ani jeden není vhodný dárce ).V listopadu mu byl odebrán i ten nejnižší stupeň invalidity ,že prý je v celkové remisi ,ale pracovat musel na plný úvazek --8 hodinový ,jelikož za tu almužnu co dostávají lidé v chráněných dílnách kterým stát dává nemalé peníze na zaměstnance ,ale oni pak dostanou za výkon hodný zdravého člověka minimální mzdu by jsme už bydleli pod mostem ,protože když zaplatíme bydlení -nájemné a energie tak nám zbyde stěží na obživu . Jídelníček jsme razantně změnili ,jíme více zeleniny -hlavně čerstvé ,domácí ,vyřadili jsme slaná jídla ,uzeniny , plísňové a zrající sýry . Nikde v literatuře jsem nic na toto téma nenašla .Prosím poraďte jak dál .Jinak je omezen pohybově , brzy se zadýchá ,takže není schopen nic dělat ,žádná fyzická námaha (hned je unavený ) a mnoho dalších činností musel omezit nebo úplně vynechat ze svého života (budu teď hodně upřímná -ani sexuální život už nemůže vykonávat ,po minulých chemoteraiích vše zničené a buňky nejspíš odumřelé -je to také jedna z příznaků tohoto onemocnění nebo její následek ?) .Děkuji za Vaši odpověď .Blažejová Jitka.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Rakovina lymfatických uzlin -úprava jídelníčku a strava při tomto onemocnění

Příznaky rakoviny lymfatických uzlin

K výskytu maligního lymfogranulomu dochází více u mužů, a to ve věku 20–30 let a pak 60–70 let. V rozvojových zemích je situace poněkud jiná. Tam dochází k první atace již v časném dětství, druhý vrchol je pak stejný, přichází kolem 60 let věku.

Maligní lymfogranulom se projevuje zvětšenými a bolestivými lymfatickými uzlinami v oblasti krku, horečkami, malátností, nechutenstvím, únavou, nočním pocením (často vyžadujícím výměnu ložního prádla), úbytkem hmotnosti, bolestí uzlin bezprostředně po požití alkoholu, změnami krevního obrazu (laboratorní vyšetření mohou ukázat na chudokrevnost, zvýšené množství bílých krvinek a jiné patologické stavy). Mějte na paměti, že zvětšené uzliny jsou pouhým příznakem a nikoliv vlastní chorobou.

Zdroj: Rakovina mízních uzlin

Poradna

V naší poradně s názvem OTOK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

mám oteklý nárt a jsem 7 týdnů po výměně kolenního kloubu???Proč mi nárt otéká, děkuji za odpověď. .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při operaci kolene došlo k poškození (přerušení) lymfatických cest a lymfa se Vám nyní hromadí v okolí kotníku. Je potřeba provádět několikrát denně lymfatické masáže od chodidla přes kotník až ke stehnu a také je vhodné nějaký čas trvale nosit kompresní punčochy. Při tomto postupu se za čas vše znovu obnoví a ustanou i otoky. V každém případě zůstaňte pod dohledem svého ortopeda a konzultujte s ním svůj stav.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otok

Věk

Kolorektální karcinom většinou vzniká ve věku nad 50 let, výjimkou ale nejsou ani pacienti v mladém věku. Rakovina konečníku ve 20 letech je naštěstí jen výjimečným případem.

Zdroj: Rakovina konečníku

Diskuze

V diskuzi RAKOVINA DELOŽNÍHO ČÍPKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

VZP už přispívá jen 500,-

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel 65jv.

Je to 500,- na jednu dávku. Celkem 1 500,- Kč

Zdroj: diskuze Re: vakcina Silgard

Léčba

V léčbě se využívá extirpace, což je vyříznutí postižené tkáně a následné ozařování místa.

Zdroj: Rakovina rtu

Diskuze

V diskuzi MELANOM POD NEHTEM FOTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeňka.

Mohli byste mi prosím poradit, kam se v Praze obrátit na konzultaci s podobným problémem? Obávám se, že na nehtu palce u nohy něco podobného mám.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Barbora Holubova.

Dobrý den objevila se mi skvrna pod nehtem mam se obávat jestli to je rakovina?
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Rakovina děložního čípku u mužů

Rakovina děložního čípku patří mezi nejčastější typy onkologických onemocnění u žen. V České republice je ročně diagnostikováno přes 1 000 nových případů, lékaři proto doporučují očkování. Vakcína totiž stimuluje vznik protilátek proti papilomaviru, který vyvolává nežádoucí změny na sliznici děložního čípku. Očkování by měli kromě žen podstupovat i muži, podle lékařů jsou totiž oni hlavními přenašeči.

Zdroj: Rakovina děložního čípku

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KRKU FOTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Zde jsem pro vás připravila fotky, na kterých je vidět rakovina krku v různých projevech. Fotky jsou zde: www.google.cz/search…

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Rakovina krku foto

Nejčastější zhoubné nádory v oblasti krku

Pojem karcinom krku zahrnuje především zhoubné (maligní) nádory vycházející ze sliznice horních dýchacích a polykacích cest. Karcinomy v této oblasti vznikají obvykle následkem poškození sliznice kouřením cigaret, dýmek anebo žvýkáním tabáku. Současná konzumace alkoholu navíc riziko jejich výskytu ještě mnohonásobně zvyšuje, neboť alkohol na sliznicích působí jako rozpouštědlo a umožňuje vstup karcinogenních (karcinom vyvolávajících) látek do buněk. U alkoholiků se stav ještě zhoršuje následkem oslabení imunity, nedostatku vitamínů ve stravě, nedostatečné hygieny ústní dutiny a špatného celkového stavu organismu.

V oblasti hlavy a krku se můžeme setkat s celou řadou zhoubných nádorů, a to podle toho, z jakého druhu tkáně vyrůstají.

Nádory nosu: Nádory nosu se projevují zhoršenou nosní průchodností anebo výraznou sekrecí z nosu, především je-li s příměsí krve. Na nádor by měla upozornit i jednostrannost příznaků.

Nádory vedlejších nosních dutin: Nádory vedlejších nosních dutin rostou velmi pomalu a často bezpříznakově.

Nádory dutiny ústní a hltanu: Nádory dutiny ústní a hltanu se projeví pocitem cizího tělesa v krku či ústech, krvácením, ztíženým anebo bolestivým polykáním.

Nádory hrtanu: Nádory hrtanu mají odlišné příznaky dle primární lokalizace a dle pokročilosti onemocnění.

Karcinom hlasivek: Karcinom hlasivek se projevuje již v časných stadiích chrapotem, v ostatních lokalizacích dýchací trubice se většinou nádorové onemocnění zjistí až v pokročilejší fázi, kdy se u nemocných může objevit pocit cizího tělesa v krku, vykašlávání krve, polykací či dýchací potíže.

Nádory slinných žláz: Nádory slinných žláz se zpočátku projevují jako nebolestivé zduření. Později v důsledku růstu nádoru do okolí dochází k bolestivosti a u příušní žlázy navíc i k obrně lícního nervu.

Metastázy: Zduření na krku, ve většině případů nebolestivé, bývá projevem metastatického šíření nádorového onemocnění do spádových lymfatických uzlin anebo přímého prorůstání primárního nádoru.

Zdroj: Rakovina v krku

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA PODKOZNI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Drahomíra.

Prosím o názor. Je to rakovina ?
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Z fotografie se nedá poznat jesli jde o zhoubný nádor. Je jisté, že vám na ruce vznikl pod kůží nějaký novotvar. Jestli je nebezpečný se dá zjistit rozborem malé jeho části. Tuto biopsii vám provede kožní lékař a výsledky se dozvíte do několika dní.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rakovina podkozni

Příznaky karcinomu hlavy a krku

Mnohé příznaky mohou být běžné a přítomné i u jiných chorob. Pokud jimi trpíte, nemusí to nutně znamenat, že máte rakovinu. Je však důležité, abyste se poradili se svým praktickým či ORL lékařem, zvláště pokud příznaky trvají déle než několik týdnů. Příznaky rakoviny hlavy a krku se liší podle místa nádoru. Nádory hlavy a krku mohou zůstat dlouhou dobu bez klinických příznaků, anebo napodobovat běžná zánětlivá onemocnění horních cest dýchacích.

Nádory nosu se projevují zhoršenou nosní průchodností anebo sekrecí z nosu, především je-li s příměsí krve. Na nádor by měla upozornit i jednostrannost příznaků.

Nádory vedlejších nosních (paranasálních) dutin rostou pomalu a dlouho bezpříznakově.

Nádory dutiny ústní a hltanu se projeví pocitem cizího tělesa v krku či ústech, krvácením, ztíženým anebo bolestivým polykáním, zápachem z úst, u nádorů oblasti patrových mandlí se mohou objevit i přenesené bolesti ucha. Na nádor upozorní i nemožnost nasazení zubní protézy. Při rozsáhlejším onemocnění dochází k postižení žvýkacích svalů a tím k omezenému otvírání úst.

Nádory hrtanu se liší příznaky dle primární lokalizace a dle pokročilosti onemocnění: karcinom hlasivek se projevuje již v časných stadiích chrapotem, v ostatních lokalizacích dýchací trubice se většinou nádorové onemocnění zjistí až v pokročilejším stadiu, kdy se u nemocných může objevit pocit cizího tělesa v krku, vykašlávání krve, polykací či dýchací potíže anebo přenesené bolesti ucha.

Nádory slinných žláz se zpočátku projevují jako nebolestivého zduření. Později, v důsledku růstu nádoru do okolí, dochází k bolestivosti a u příušní žlázy navíc i k obrně tváře. Zduření na krku, ve většině případů nebolestivé, bývá projevem metastatického šíření nádorového onemocnění do spádových lymfatických uzlin anebo přímého prorůstání vlastního nádoru.

Nádory s neznámým primárním ložiskem se projevují pouze zduřením na krku v následku postižení lymfatických uzlin metastázami. V těchto případech je nutno pátrat po primárním zdroji nádoru.

Příznaky – foto

Zde je několik fotografií, na kterých je možné vidět příznaky rakoviny krku a hlavy.

Zdroj: Rakovina krku

Příčiny rakoviny jazyka

Krvácení z jazyka

Centrální část skvrny je relativně měkká a může snadno krvácet. Krvácení nastane, když se objeví tlak nad místem karcinomu, ten může nastat během žvýkání, pití nebo při polykání. Rakovinná skvrna je příliš jemná a nedokáže vydržet tlak jakéhokoliv druhu, což pak lehce způsobuje krvácení. Právě nevysvětlitelné krvácení z jazyka je důležitým ukazatelem a zároveň symptomem rakoviny jazyka.

Bolest při žvýkání

Bolest při žvýkání anebo polykání bývá také často se projevujícím příznakem rakoviny jazyka.

Další příznaky rakoviny jazyka

  • vřed nebo bolest na jazyku či v dutině ústní, která nevykazuje žádné známky vnějšího poškození;
  • kontinuální bolest v krku;
  • necitlivost na jazyku a v ústech;
  • změna hlasu, tuhost jazyka s omezeným pohybem, špatný dech; pacient si může stěžovat na obtížnost otevírání úst a na pocit přítomnosti „hmoty“ v krku;
  • občas i bolest ucha;
  • vznik bulky na zadní části hrdla, zvětšení krčních lymfatických uzlin, nevysvětlitelné a nadměrné hubnutí, změna a způsob běžného používání zubní protézy, aby se vešla do úst.

Zdroj: Rakovina jazyka

Rakovina děložního čípku projevy

Karcinom děložního hrdla nebo též karcinom děložního čípku je zhoubný nádor děložního hrdla. Jde o sedmé nejčastější zhoubné onemocnění a tvoří 4 % všech maligních onemocnění. Výskyt je nejčastější mezi 35.–45. a 60.–65. rokem života s tendencí poklesu do nižších věkových skupin. Celkově dochází k úbytku případů i úmrtnosti, v některých zemích až na 40 % v porovnání se 70. lety 20. století. Příčinou je cytologický screening, který zachycuje značné množství prekanceróz (přednádorových stavů), jež jsou následně léčeny a nepřejdou tak do stadia invazivního karcinomu. Prekancerózy přecházejí do stadia invazivního karcinomu zhruba po deseti letech; zároveň jsou vzniklé invazivní karcinomy u mladších žen všeobecně zhoubnější (agresivnější). Včasné odhalení tak znamená nižší stadium onemocnění, větší šanci na uzdravení a celkové snížení úmrtnosti. Průměrné přežití pěti let od diagnózy se v současnosti ve vyspělých zemích pohybuje na úrovni 65–70 %. Rané stadium karcinomu děložního hrdla nemá žádné klinické příznaky. Ty se objevují až později, když je nádor už často značně pokročilý. K nejtypičtějším patří krvácení mimo menstruační cyklus, výtok a bolest při souloži (dyspareunie). Bolesti pánve a kříže často svědčí o prorůstání rakoviny do okolí. Postihnutí lymfatických uzlin se může projevit jednostranným otokem nohy. Pokročilé formy provází často ascites, hubnutí a celkové snížení tělesné výkonnosti.

Zdroj: Rakovina děložního čípku

Příznaky

V první fázi jde o příznaky lokální, jako je zduření rtu, které nebolí, později může dojít ke krvácení útvaru, mohou být zvětšené (zduřené) krční uzliny, kam mimo jiné může nádor metastazovat.

Zde můžete vidět, jak vypadá rakovina rtu.

Zde můžete vidět video s rakovinou rtu.

Zdroj: Rakovina rtu

Rizikové faktory vzniku

Nádor rtu se často vyskytuje u osob, které se opakovaně vystavují lokálnímu působení chemických látek v oblasti rtu. Vliv může mít i sluneční záření a jeho UV složka. Onemocnění je častější u kuřáků, obzvláště kuřáků dýmky. Onemocnění je běžnější u mužů (90 % mužů, 10 % žen). Co se týče věku, nejčastěji se vyskytuje mezi 55.–70. rokem. Častokrát je pak rakovina lokalizována na dolním rtu.

Zdroj: Rakovina rtu

Léčba

Hodgkinova nemoc se obvykle léčí chemoterapií s radioterapií. Jistou možnost skýtá i transplantace kostní dřeně.

Protonová terapie může být indikována u Hodgkinova lymfomu a Non-Hodgkinských lymfomů. Vhodnou indikací jsou nádory postihující mezihrudí nebo retroperitoneum, u kterých vede konvenční radioterapie k aplikaci nepřijatelně vysokých dávek na kritické orgány nebo kde vzhledem k věku nemocných existuje reálné riziko indukce pozdních a velmi pozdních nežádoucích účinků radioterapie.

Retroperitoneum je prostor pod zadním listem pobřišnice, odshora vedoucí za játry, zadní stěnou tlustého střeva, duodena až ke konečníku. Zespodu je retroperitoneum ohraničeno dorzálními úpony bránice, páteří, zádovými svaly a pánevním dnem. V této úzké anatomické krajině, vyplněné „vatovitým“ řídkým pojivem, jsou uloženy ledviny, nadledvinky, močovody, močový měchýř, rektum, ženské pohlavní orgány, břišní aorta, dolní dutá žíla, nemalé množství lymfatických pletení, a navíc ganglia a vlákna sympatického nervstva. Také slinivka břišní a „zádová“ plocha duodena jsou uloženy v této krajině.

Zdroj: Rakovina mízních uzlin


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP