Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

RAKYTNÍK A WARFARIN

OBSAH

Nebezpečí spojené s nevhodným užíváním léků či s jejich reakcí na jinak zcela neškodné potraviny je dlouhodobě podceňováno. Nežádoucí interakce mohou způsobit i některé potraviny, nápoje, byliny nebo doplňky stravy. Účinek některých potravin může být pouze krátkodobý, několikahodinový. U některých ovšem přetrvává i týdny. Účinek léků nejčastěji ovlivňuje alkohol, třezalka, grapefruit, pomerančová šťáva.

Zdroj: Účinky citronové šťávy na Warfarin

Diskuze

V diskuzi RAKYTNÍK ŘEŠETLÁKOVÝ PĚSTROVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena.

Dobrý den,
jsem začínající pěstitel rakytníku, marně hledám údaj o tom, zda rakytník na zimu opadá či ne.
Děkuji za odpověď
Helena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana Trčková.

Dobrý den zajímalo by mě kdy se může rakytník stříhat. Děkuji.

Zdroj: diskuze Rakytník řešetlákový pěstrování

Jak naložit rakytník do medu

Recept na rakytník v medu je jednoduchý. Volí se stejné množství rakytníkových plodů a medu, se kterým se plody promíchají. Poté se naskládají do sklenic a na povrchu zalijí medem. Sklenice se uzavřou a uloží na chladné a temné místo. Po každém odebrání plodů se musí obnovit horní vrstva medu.

Zdroj: Rakytník naložený v medu

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karla.

Mám dotaz - dlouhodobě beru warfarin. Beru i hlívu ústřičnou na posílení imunity - mohu užívat k warfarinu hlívu s rakytníkem? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hlíva ústřičná neobsahuje žádný vitamín K a proto je vzhledem k Warfarinu naprosto neškodná a můžete ji libovolně konzumovat. Ovšem rakytník vitamín K obsahuje a jeho zařazení do jídelníčku musí být vyváženo omezením jiné potraviny, která obsahuje vitamín K. Rakytník zesiluje účinky Warfarinu a může zvýšit riziko krvácení nebo vznik modřin. Když se rozhodnete zařadit rakytník do jídelníčku, tak je nezbytné provést kontrolní změření srážlivosti krve (Quickův test). Změření musí být učiněno do několika dní po zahájení užívání rakytníku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Re: warfarin

Jak uchovat rakytník

Pokud jej zmrazíte, jeho účinek se uchová i po dvou letech. Plody můžete také sušit či z nich vyrobit pálenku. Z dužiny jsou osvědčené marmelády, pyré, šťávy a džusy. Můžete vyrobit přímo jen rakytníkovou verzi nebo přidat i jiné druhy ovoce, které máte zrovna k dispozici.

Zdroj: Rakytník naložený v medu

Diskuze

V diskuzi RAKYTNÍK ŘEŠETLÁKOVÝ PĚSTROVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena.

Dobrý den,
jsem začínající pěstitel rakytníku, marně hledám údaj o tom, zda rakytník na zimu opadá či ne.
Děkuji za odpověď
Helena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martina.

Ano, rakytník na podzim opadá.

Zdroj: diskuze Rakytník řešetlákový pěstrování

Warfarin a citron

Citrony obsahují vitamin C. Vysoké dávky vitaminu C snižují antikoagulační aktivitu účinné látky warfarin. Pacienti užívající lék Warfarin by neměli současně užívat vitamin C v dávkách vyšších než 500 mg denně. Takže klidně citron do čaje lze použít.

Zdroj: Warfarin a ovoce

Diskuze

V diskuzi SKLIZEŇ RAKYTNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk Valenta.

Dobrý den
Poradíte mi kdy je nejlepší doba na sklizeň rakytníku.?Zkoušeli jsme ho natrhat koncem října,byl to boj,plody jsou hodně měké,nejdou od větvičky a rozmačkávají se mezi prsty.Děkuji za odpověď Zdeněk V.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavel Farský.

Vloni mi špačkové očesali rakytník do hola, letos jsem pověsil na samičku 4dividíčka a ani jeden ptáček se tam nedvážil, věšim ho i na černej jeřáb a je to OK.osvěčený z pusob, vyskoušejte. Farský.P.

Zdroj: diskuze Sklizeň rakytníku

Recepty z rakytníku

Výborným způsobem užití rakytníku jsou čerstvé plody nebo plody ve formě šťávy, zavařeniny, sirupu či džemu. Další možností je připravit si například za studena lisovaný olej z plodů a listů. Aby se neničily vitamíny, je nutné upravovat rakytník tak, aby nedošlo ke styku s železem. Recepty tedy připravujte jen pomocí umělohmotného či dřevěného nádobí. Rovněž je dobré nepřijímat současně s rakytníkem stravu či nápoje bohaté na železo. Případně rakytník nebo výrobky z něj připravené pozřete hodinu před takovýmto jídlem či nápojem nebo dvě hodiny po jejich konzumaci.

Zdroj: Rakytník řešetlákový

Poradna

V naší poradně s názvem MED S RAKYTNÍKEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmara.

můžu jíst med s rakytníkem když beru warfarin

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Warfarin společně s rakytníkem nejsou dobrá kombinace. Rakytník posiluje účinky Warfarinu i ostatních léků proti srážení krve a hrozí krvácení a tvorba modřin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Med s rakytníkem

Několik informací o léčivých účincích rakytníku

Rakytník řešetlákový není jen součástí olejů, ale lze si jej pořídit i v mnoha dalších podobách. K dispozici tak máte rakytníkové masti, různé potravinové směsi, případně některé nápoje (čaje, likéry, šťávy a podobně). Jejich léčivé účinky jsou přitom vskutku univerzální...

Podpora imunitního systému – Imunita je nejdůležitější v tom, abychom se vyvarovali různých nemocí a dalších problémů. Právě rakytník posiluje odolnost organismu proti chorobám, infekcím i stresu.

Pozitivní vliv na zažívání – Klíčová je také podpora činnosti jater a slinivky, případně tvorby žluči a trávicích enzymů. Zároveň je důležitá schopnost léčit žaludeční vředy. Doplňme ještě zlepšenou peristaltiku střev a kladné působení při vzniku hemoroidů.

Pomoc při léčbě rakoviny – Užívání rakytníku se doporučuje při ozařování rakoviny, přičemž dobře působí zvláště při rakovině zažívací soustavy či děložního čípku. Navíc byly objeveny jeho celkové protinádorové účinky.

Mnohé další kladné vlivy – Rakytník je vhodné užívat při průjmech, kožních problémech nebo revmatismu. Pozitivně působí i na činnost plic, reguluje krevní oběh, brání vypadávání vlasů, a navíc umí čistit lidský organismus od toxických zplodin.

Zdroj: Rakytník a Warfarin

Diskuze

V diskuzi RAKYTNÍK ŘEŠETLÁKOVÝ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Květa Grosová.

Jak se suší plody rakytníku? Musí se povařit v cukerném nálevu a pak sušit?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Blanka Fafejtová.

Dobrý den,mám usušený rakytník.Prosím o radu jak ho nelépe uskladni aby vydržel co nejdéle.Moc děkuji Fafejtová.

Zdroj: diskuze Rakytník řešetlákový

Warfarin a citrony

Vysoké dávky vitamínu C snižují antikoagulační aktivitu Warfarinu. Proto by pacienti užívající Warfarin neměli současně užívat vitamín C v dávkách vyšších než 500 mg denně.

Zdroj: Warfarin a zelenina

Poradna

V naší poradně s názvem RAKYTNÍK - JEHO PĚSTOVÁNÍ A VYUŽITÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr B..

Jak daleko sadit rakytník resetlákový od plotu?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Rostliny rakytníku by měly být rozmístěny 1 m od od ostatních rostlin a minimálně 1,5 metru od plotu. Pokud je plot neprůsvitný a tvoří stín dále než 1,5 metru, tak se vysazuje až za tímto stínem.

Zdroj: diskuze Rakytník řešetlákový pěstrování

Warfarin a chřest

Chřest by pacient, který užívá lék Warfarin, neměl konzumovat ve vyšším množství, jelikož obsahuje velké množství vitaminu K.

Zdroj: Warfarin a potraviny

Diskuze

V diskuzi RAKYTNÍK - JEHO PĚSTOVÁNÍ A VYUŽITÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta Tesařová.

USYCHÁ MI RAKYTNÍK NEVÍM DŮVOD DĚKUJI

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana Mach0ňová.

Můj rakytník je napaden endomykozou. Mohu plody konzumovat.Vím, že je na to postřik chlorid mědnatý. Má někdo více informací. Děkuji Hana

Zdroj: diskuze Rakytník - jeho pěstování a využití

Warfarin a červená řepa

Konzumace červené řepy s užíváním Warfarinu se nevylučuje, ale je důležité přijímat zhruba stejné množství zeleniny denně.

Zdroj: Warfarin a zelenina

Diskuze

V diskuzi RAKYTNÍK - JEHO PĚSTOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef.

Mám zájem vysázet a pestovat několik keřů Rakytníku. Přečetl sem dokumentaci, jak se Rakytník pěstuje, není náročný a hlavně obsahuje hodně vitanínu které potřebujem pro naše tělo.
Chci se zeptat jestli nebude vadit, pokud budou v okoli bilinky jako: Levandule, máta, bršlice kozí?
Vím že se rakytník časem rozrůstá jak do šířky i do výšky. Prosim o radu jak to bude nejlepší? Děkuji za odpověď. Josef

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Šarlota.

Dobrý den,kdy je vhodné rakytník zasadit,na podzim nebo až na jaře.Děkuji za info

Zdroj: diskuze Rakytník - jeho pěstování

Warfarin a červená řepa

Konzumace červené řepy se s užíváním Warfarinu nevylučuje, ale je důležité přijímat zhruba stejné množství zeleniny denně.

Zdroj: Vitamín K a Warfarin

Diskuze

V diskuzi RAKYTNÍK ŘEŠETLÁKOVÝ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarča.

Dobrý den, mám rakytník třetím rokem a mám obavu větvičky s plody ostříhat a dát do mrazáku, že by na keříku zůstal pouze prostřední (hlavní) kmen. Nevím jak by další rok obrostl. Máte zkušenosti?
Děkuji za odpověď.
Jarča

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Halova Miloslava.

Letos poprve nam rakytnik plodi. Na jare jsme ostrihali ostny, takze je jich tam minimum a v pristim tydnu budeme poprve trhat a zpracovavat.Nyni hledam moznosti nejlepsiho vyuziti.Uz ted trochu ozobavama a cekame na nejlepsi cas, vyzrani , hlavne aby nezmekl, protoze pak je na vyhozeni. Takze ostny ostrihejte.mh

Zdroj: diskuze Rakytník řešetlákový

Warfarin a jed na krysy

Warfarin je jedním z léků proti srážení krve. Blokuje koagulační kaskádu a zabraňuje krvi, aby se srážela. Warfarin snižuje množství aktivního vitamínu K, který je potřeba pro tvorbu řady srážecích faktorů. Látky na podobném principu se používají i jako jed na krysy – krysa po jejich pozření zemře na vnitřní krvácení.

Zdroj: Lék warfarin

Warfarin a zázvor

Větší množství zázvoru může zvýšit riziko tvorby podlitin a krvácení.

Zdroj: Warfarin a potraviny

Warfarin a červená řepa

Červenou řepu není třeba omezovat, jelikož patří mezi potraviny s nízkým obsahem vitaminu K.

Zdroj: Warfarin a potraviny

Čočka a Warfarin

Nízký obsah vitaminu K má zejména červená čočka.

Zdroj: Warfarin a luštěniny

Pěstování

Rostlina vyžaduje slunné stanoviště. Půda je nejvhodnější lehčí, písčitá, propustná a bohatá na vápník. Uspokojivě však roste i na vlhčím a třeba i slaném stanovišti. V našich podmínkách je rakytník otužilý; pouze ve zvláště tuhých zimách, pod -50 °C, a na vlhčích stanovištích namrzá. Dobře snáší i přísušek či zakouřené ovzduší. Z důvodu zajištění násady krásných a dekorativních plodů se vysazují samčí i samičí rostliny, a to v poměru 1 : 6. Pohlaví se pozná i na tříletých semenáčích - samčí rostliny mají větší a hustší pupeny. Rakytník se hodí pro solitérní i skupinovou výsadbu. Je nenáročnou dřevinou pro osazování neplodných a devastovaných půd nebo náspů. Stejně dobře se uplatní na exponovaných svazích nebo na březích vodních ploch.

Zdroj: Rakytník naložený v medu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Válková


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP