Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

RAKYTNÍKOVÁ ŠTÁVA RECEPT

OBSAH

Rakytníková šťáva

Na výrobu rakytníkové šťávy potřebujeme: bobulky rakytníku, odšťavňovač, formičky na led.

Vlastní výroba: Rakytníkové plody otrháme, opláchneme a dáme do odšťavňovače. Hotovou šťávu zamrazíme, ideálně ve formičkách na led, abychom měli menší množství šťávy připravené k dispozici, kdykoli si vzpomeneme. Šťáva z rakytníku je dost kyselá, a proto je dobré ji při konzumaci osladit medem. Rakytníková šťáva obsahuje mimořádně vysoké množství vitamínu C, podporuje imunitu, je prevencí nachlazení a je velmi vhodná jako pomocník při rekonvalescenci.

Zdroj: Léčivé účinky rakytníku

Poradna

V naší poradně s názvem CIBULOVÁ ŠŤÁVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Doleželová.

Prosím Vás kde najdu recept na cibulovou šťávu. Měli jste ji na vašem webu. Děkuji D.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Recept na cibulovou šťávu je tady: www.ceskenapady.cz/j…
V článku je napsáno, jak se používá šťáva z cibule na kašel. Jestli je dobrá cibule s cukrem proti kašli. A také recept na to, jak vymačkat šťávu z cibule.

Zdroj: diskuze Cibulová šťáva

Rakytníková šťáva s medem a mátou

Na tři sklenice rakytníkové šťávy se přidá 50 g medu rozpuštěného v jedné sklenici vařící vody a půl sklenice vřelého nálevu z pěti listů máty nebo meduňky.

Zdroj: Rakytník řešetlákový

Diskuze

V diskuzi VÝROBA RAKYTNÍKOVÁ TINKTURA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana.

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem. Plody rakytníku jsem nakládala do vodky, bez použití cukru. Nechala odležet při pokojové teplotě v zašpuntovaných lahvičkách po dobu cca 4 měs. Je možné, aby byl zkažený? Děkuji předem ze odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Truth33.

není, pokud bylo vše ponořeno v alkoholu nad 40%

Zdroj: diskuze Výroba rakytníková tinktura

Recept na přípravu

Bulvy červené řepy (nejlépe v bio kvalitě) omyjte, oloupejte nožem a nakrájejte na větší kostky. Kostky vložte do odšťavňovače, poté už je domácí šťáva z červené řepy připravena ke spotřebě. K pročištění organismu se doporučuje pít týden až 10 dní 3x denně 50 až 100 ml čerstvě vylisované šťávy. Pokud máte zahrádku, můžete si vypěstovat vlastní bulvy. Červená řepa není náročná na pěstování.

Zdroj: Jak často se může užívat štáva z červené řepy

Recept na bezinkový sirup za studena

Suroviny:

  • 1 kg čisté vymačkané šťávy z bezinek
  • 1,5 l vody
  • 1 kg pískového cukru
  • 1 balíček kyseliny citronové
  • 1 balíček konzervačního přípravku

Postup:

Natrhané bezinky neboli černý bez omyjeme, otrháme od stopiček a na strojku na maso nebo lisu na ovoce prolisujeme. Měli bychom mít alespoň jeden litr šťávy. Převaříme si vodu, kterou nalijeme do vymačkané šťávy, přidáme cukr a balíček kyseliny citronové. Vše důkladně smícháme dohromady a necháme v chladnu vystydnout. Poté si v malém množství šťávy rozmícháme balíček konzervačního přípravku, abychom předešli plísním a kvašení, a nalijeme do zbytku šťávy. Vychladlou šťávu plníme do lahví. Skladujeme v chladu, nejlépe lednici. Šťáva z černého bezu je velice chutná a zdravá.

Zdroj: Bezinková šťáva z plodů

Diskuze

V diskuzi MUCHOVNÍK MARMELÁDA RECEPT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anežka Kuchařová.

recept na povidla z muchovníku

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Muchovník marmeláda recept

Bezová šťáva za studena

Ingredience: 60 květů, 4 litry převařené vody, 10 dkg kyseliny citronové, 10 citronů

Postup: Květy namočit na 24 hodin s kyselinou citronovou, potom scedit. K tomu rozpustit 4 kg cukru a vymačkat deset citronů. Tato bezinková šťáva bez vaření je jednoduchá a velmi chutná.

Zdroj: Bezinková šťáva

Poradna

V naší poradně s názvem PROSÍM O RECEPT NA VYSYCHÁNÍ KLOUBŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav Sláma .

Dobrý den,otec Pleskač říkal v rádiu recept na vysychání kloubů.Chtěl bych poprosit o recept.Moc děkuji za recept.Sláma Stanislav

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Recept proti vysychání kloubních pouzder podle Otce Pleskače: V potravinách si kupte želatinu, kterou si večer připravte v množství dvě lžičky rozmíchat do vody a ráno to vypijte. Takto postupujte každý den po dobu jednoho měsíce. Tady je záznam z rádia, kde o tom Otec Pleskač hovoří (48. minuta):
prehravac.rozhlas.cz…

Zdroj: diskuze Prosím o recept na vysychání kloubů

Recept, jak připravit citronovou šťávu

Není známo, jak rychle citronová šťáva působí na snížení hladiny kyseliny močové, nebo jestli může pomoci příznakům během ataky, ale pití citronové šťávy denně, i když nemáte akutní příznaky, by mělo být součástí preventivních opatření u onemocnění dnou.

Pijte šťávu z jednoho až dvou citronů denně. Abyste se ujistili, že pijete šťávu alespoň z jednoho citronu, vytlačte celé množství do odměrky a teprve potom ji přidejte do nápojů. Použijte citronový lis, aby se šťáva snadno uvolnila. Před vymačkáváním poválejte celý citron na kuchyňské desce několik minut, abyste uvolnili další šťávu.

Nejlepší způsob, jak pít citronovou šťávu, je zředit ji. Do lahve s vodou přidejte čerstvě vymačkanou citronovou šťávu nebo si připravte citronový „čaj“ s teplou vodou (ne horkou!).

Můžete také ochutnat bylinný nebo zelený čaj s citronovou šťávou. Vyhněte se přidávání cukru do citronových nápojů. Místo toho je oslaďte alternativami bez cukru, jako je stevie, nebo chuť zpestřete mátou.

Zdroj: Citron a puriny

Diskuze

V diskuzi BYLINNÁ MAST Z LEVANDULE RECEPT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lennanov.

Díky za skvělý recept. Určitě vyzkouším, jak se mi povede. Ještě sháním recept na takovouto levandulovou mast. Neznáte náhodou někdo takový? www.oveckarna.cz/byl…

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bylinná mast z levandule recept

Video s receptem

Zde najdete praktické videonávody na to, jak správně připravit pizzu.

Zdroj: Pizza recept

Poradna

V naší poradně s názvem HLOH, BRUSINKY A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Julie Kamenská.

Dobrý den,

užívám warfarin a chtěla bych se zeptat, jestli můžu pít tinkturu případně čaj z hlohu. Taky nevím jak funguje brusinková šťáva, protože někde jsem se dočetla, že účinky warfarinu tlumí a někde že zase zvyšuje. Jak to tedy je?

Moc Vám děkuji za odpověď
Julie Kamenská

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hloh obecný přímo neovlivňuje účinky Warfarinu. Hloh ale ovlivňuje krevní oběh tím, že zrychluje průtok krve. Bude tedy třeba zjistit srážlivost krve po započetí společného užívání. Na harmonogramu začátku léčby hlohem se domluvte se svým lékařem, od kterého dostáváte recept na Warfarin.
Brusinková šťáva vypitá při léčbě Warfarinem zvyšuje INR, to znamená, že krev se stane příliž řídkou a může docházet ke krvácení. Nebezpečné je, že krvácení nemusí být vůbec vidět, například při krvácení do zažívacího traktu, a díky tomu si nemůžete včas zavolat pomoc.
Takže hloh a Warfarin ano, ale s kontrolou srážlivosti u lékaře, a brusinková šťáva s Warfarinem rozhodně ne.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a křen smí se jíst společně


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Válková

Gabriela Štummerová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP