Téma: 

rakytníkový olej použití


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

LÉČIVÉ ÚČINKY RAKYTNÍKU

Rakytníkový olej účinky

Rakytníkový olej je ze všech obsažených látek v rakytníku nejcennější. Má tmavě oranžovou barvu s vysokým obsahem biologicky aktivních látek, určených nejen k vnitřnímu užívání. Rakytníkový olej obsahuje přírodní vitamíny A, B1, B2, B6, C, D, E, F, K, P, dále obsahuje beta-karoten, kyselinu listovou, organické kyseliny, třísloviny a minerální soli, důležité esenciální mastné kyseliny omega-3, 6, 9. Rakytníkový olej je rovněž zdrojem vzácné omega-7 mastné kyseliny, která se v přírodě vyskytuje jen zřídka, přičemž v rakytníkovém oleji je zastoupena až ze 40 %. Tato látka působí jako antioxidant ochraňující buňky před poškozením volnými radikály.

Detail odstavce: Rakytníkový olej účinky
Zdroj: Léčivé účinky rakytníku
Zveřejněno: 30.7.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: přírodní kosmetika

mě se osvědčil rakytníkový olej na léčbu pokožky, arganový a makadamový na vlasy. probírala jsem to se svojí kadeřnicí (chodím v Praze do salonu Esmina - www.esmina.cz/), doporučovala buď přímo přírodní extrakty nebo najít obchod v Praze, kde se to dá sehnat.

Zdroj: diskuze Nejlepší přírodní kosmetika diskuze
Odesláno: 10.1.2017 uživatelem jaruska89
Počet odpovědí: 3 Zobrazit odpovědi

LÉČIVÉ ÚČINKY RAKYTNÍKU

Rakytníkový olej na vlasy

Rakytníkový olej posiluje vlasy a zpomaluje proces jejich vypadávání. V těchto případech se doporučuje pít olej každodenně a také si jím potírat vlasy. Dále se rakytníkový olej s úspěchem používá na suché vlasy. Smíchají se stejné díly rakytníkového a ricinového oleje a směs se nanese na pokožku hlavy a vlasy asi 30 minut před mytím, následně se vlasy umyjí a opláchnou vodou s příměsí heřmánku nebo amoniaku (1 lžička na 1 litr vody dodá vlasům lesk). Také je možné nanést směs rakytníkového a ricinového oleje na 30 minut na vlasy po umytí a následně je znovu umýt. Při problému s mastnými vlasy je dobré rakytníkový olej vetřít do kůže na hlavě a do vlasů 30 minut před mytím a po umytí opláchnout odvarem z kopřiv (100 g kopřivového listí zalít 2 sklenicemi vody a vařit 30 minut na mírném ohni, přecedit a použít k opláchnutí). Obecně platí, že se mají pro všechny typy vlasů smíchat stejné díly rakytníkového, ricinového a řepkového oleje (nejlépe lisovaného za studena), lze přidat trochu eukalyptového oleje. Směs zahřát, nanést na pokožku hlavy a vlasy a ovinout na 2 hodiny ručníkem. Poté důkladně omýt.

Detail odstavce: Rakytníkový olej na vlasy
Zdroj: Léčivé účinky rakytníku
Zveřejněno: 30.7.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: Re: sliznice jícnu obnova

Bohužel tohle víme, navíc nás trápí dráždivý kašel. Problém je v tom, že nejde jen o jednu bioléčbu, ale o doživotní sérii. Byly jsme i na endoskopii , jícen je spálen. Doporučen panthenol, rakytníkový a měsíčkový olej. Nakonec manželka musela bioléčbu vysadit .

Zdroj: diskuze Sliznice jícnu obnova
Odesláno: 5.9.2016 uživatelem Bohacek
Počet odpovědí: 4 Zobrazit odpovědi

RAKYTNÍK NALOŽENÝ V MEDU

Co se dělá z rakytníku

Rakytník má 10x více vitamínu C než pomeranč a mnoho dalších léčivých látek. Vědci uvádějí, že denní doporučenou dávku vitamínu C pokryje jedna jediná bobulka. Oproti jiným rostlinám se dají použít všechny části rostliny, tedy kořen, kůra, listy, květy, plody, semena i dřevo. Recepty jsou předávány z generace na generaci. Nejznámější je sirup a olej. Rakytníkový olej působí baktericidně a buď ničí, nebo omezuje bakterii Helicobacter pylori, která je při stresové zátěži, původcem vředového onemocnění žaludeční sliznice a možného nádorového onemocnění. V lidovém léčitelství se uvádí 3x denně čajová lžička na lačno a nemoc ustoupí. Jen pro zajímavost, rakytníkový olej byl používán ruskými kosmonauty jako vitamínový doplněk a ochrana před zářením.

Detail odstavce: Co se dělá z rakytníku
Zdroj: Rakytník naložený v medu
Zveřejněno: 6.2.2018


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: rakytníkový olej použití

Dobrý den, pane Josef, nevím sice, co myslíte těmi bobulkami, ale faktem je, že větvičky samičí jsou hladké po opadu listí oproti samčím, které mají pupeny. No a rakytník je léčivý CELÝ, jenom nemá obsažené látky v takovém množství jako plody. Takže si můžete dělat čaj z listů, sušených i syrových a to samé i s kůrou a dřevem mladých větviček, ale tady bych to viděl, jako lepší variantu, luhovat v lihu.
Snad jsem Vám trochu pomohl. Jarda

Zdroj: diskuze Rakytníkový olej použití
Odesláno: 16.10.2017 uživatelem Jarda
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

RAKYTNÍK ŘEŠETLÁKOVÝ

Rakytníkový čaj

2 polévkové lžíce usušených rakytníkových plodů (nebo 2 g řezaných listů) povařte ve vodě po dobu 5 minut a poté sceďte. Můžete dosladit medem. Čaj se pije vlažný a připravuje se vždy čerstvý. Denně užívejte maximálně 2 šálky.

Detail odstavce: Rakytníkový čaj
Zdroj: Rakytník řešetlákový
Zveřejněno: 24.5.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: rakytníkový olej použití

Potřeboval bych poradit ohledně rakytníku,před domem mi roste rakytník vysoký cca 4m je samostaný zřejmě samičí protože nemá bobulky jako samčí,chtěl bych vědět jestli má ty samé účinky. děkuji všem kdo mi odpoví a poradí Josef

Zdroj: diskuze Rakytníkový olej použití
Odesláno: 11.10.2017 uživatelem Josef
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

RAKYTNÍK ŘEŠETLÁKOVÝ

Rakytníkový džem

Na 1 kg plodů budete potřebovat jedno balení želírovacího cukru. Očištěné a omyté plody dejte do nerezového hrnce, podlijte trochou vody a krátce poduste a smíchejte s želírovacím cukrem. Po zhoustnutí nalijte ještě horké do vyvařených skleniček, zavíčkujte a obraťte dnem vzhůru až do vychladnutí.

Detail odstavce: Rakytníkový džem
Zdroj: Rakytník řešetlákový
Zveřejněno: 24.5.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Rakytnikovy olej na podporu rustu vlasu

Resila jsem problem s vypadavanim vlasu a jelikoz se snazim uzivat pouze prirodni produkty, tak jsem sahla po rakytnikovym oleji. Je naprosto vytecny a hodne mi pomohl, uziva se jak vnitrne (v tobolkach), tak vnejsne (v kapkach). Uzivejte ho pravidelne po dobu min. 1 mesice a uvidite jake budete mit vysledky..verim, ze vam pomuze, jako mne! Da se koupit v lekarnach nebo pred internet: www.terezia.eu/…pl…

Zdroj: diskuze Rakytnikovy olej na podporu rustu vlasu
Odesláno: 20.5.2012 uživatelem pet-tweety
Počet odpovědí: 0

LÉČIVÉ ÚČINKY RAKYTNÍKU

Domácí výroba rakytníkového oleje

Abyste si sami mohli vyrobit rakytníkový olej, budete potřebovat: zbytky po odšťavnění plodů rakytníku, sklenice s víčky, kvalitní, za studena lisovaný rostlinný olej, plátno a cedník.

Vlastní výroba: V odšťavňovači důkladně vymačkáme slupky a semínka plodů rakytníku. Takto připravené ingredience rozdělíme do čistých uzavíratelných skleniček. Zbytky rakytníku zalijeme kvalitním olejem, například slunečnicovým, olivovým nebo mandlovým, a 5 dní necháme louhovat na tmavém chladném místě. Denně protřepeme. Poslední den scedíme přes plátno a sítko a uložíme nejlépe v tmavé skleněné, dobře utěsněné nádobě na chladné místo.

Olej z rakytníku má vysoce regenerační schopnosti, jedná se o biogenní stimulátor, který především ovlivňuje růst tkání při poškození kůže a sliznic. Má také značné baktericidní účinky. Obsahuje vitamín A, E a K. Dále v něm najdeme flavonoidy, karotenoidy, karoteny, kyselinu listovou, provitamín D, fytoncidy, třísloviny, minerální soli (železo, bor, mangan), organické kyseliny a nenasycené mastné kyseliny. Užívání je možné vnitřní i vnější.

Detail odstavce: Domácí výroba rakytníkového oleje
Zdroj: Léčivé účinky rakytníku
Zveřejněno: 30.7.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: hřebíčkový olej v lékárně

dobry den poradi mi někdo kde objednat hřebickovy olej dekuji

Zdroj: diskuze Hřebíčkový olej v lékárně
Odesláno: 23.8.2018 uživatelem jaroslava
Počet odpovědí: 0

ZPŮSOBY POUŽITÍ JOJOBOVÉHO OLEJE NA VLASY

Jak ho používat

Jojobový olej nanášejte nejlépe na vyčištěnou vlhkou pleť. Při smíchání s vodou se jojobový olej mění na takzvanou emulzi. Ta se rychle vsakuje a podporuje dlouhodobou hydrataci pleti. Jojobový olej navíc tvoří naprosto skvělý základ pro pleťové oleje. Můžete do něj přidat jakýkoliv esenciální olej, a získáte tak pečující olej přesně na míru potřebám své pleti.

Použití

Malé množství oleje vmasírujte do vlhké pokožky nebo naneste do vlasů a na konečky vlasů.

Skladování

Skladujte v chladu.

Detail odstavce: Jak ho používat
Zdroj: Způsoby použití jojobového oleje na vlasy
Zveřejněno: 6.9.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

RAKYTNÍK ŘEŠETLÁKOVÝ

Rakytníkový likér

Suroviny:

  • 1 kg plodů rakytníku
  • 1 litr vodky
  • hnědý cukr

Postup:

Očištěné a omyté plody rakytníku rozmačkejte a zalijte 1 litrem vodky. V pokojové teplotě nechte 10 dní louhovat. Poté přeceďte přes plátno a smíchejte s vychladlým cukerným nálevem (ten připravíte tak, že svaříte půl litru vody s 1 kg cukru, nejlépe hnědého). Nalijte do čistých lahví, zašpuntujte a uskladněte v chladu. Konzumujte nejlépe teprve po dvou až třech měsících.

Detail odstavce: Rakytníkový likér
Zdroj: Rakytník řešetlákový
Zveřejněno: 24.5.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

LÉČIVÉ ÚČINKY RAKYTNÍKU

Rakytníkový sirup

Na výrobu rakytníkového sirupu si připravte: rakytníkové plody a stejné množství cukru.

Vlastní výroba: Bobule propereme studenou vodou a necháme na cedníku okapat. Poté je rozmixujeme, přelejeme do jemného cedníku a třeme tak dlouho, až zbudou jenom slupky a semínka. Slupky se mohou dále sušit pro přípravu rakytníkového oleje nebo ovocného čaje. Získanou šťávu s dužninou zahřejeme (maximálně na 80 °C) a smícháme se stejným množstvím cukru. Hotový sirup plníme do sterilních tmavých sklenic a uložíme na temné chladné místo. Sirup obsahuje až 20x více vitamínu C než například pomeranče, dále provitamín A, vitamíny skupiny B, vitamíny D, F, K a P, železo a až 10 % oleje. Rakytníkový sirup používáme při žaludečních potížích, při chřipce, infekčních onemocněních, při nedostatku vitamínů, v rekonvalescenci a proti jarní únavě. Rakytník posiluje imunitní systém, zvyšuje odolnost proti stresu, podporuje detoxikaci a působí i proti bakteriím a virům.

Detail odstavce: Rakytníkový sirup
Zdroj: Léčivé účinky rakytníku
Zveřejněno: 30.7.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: domácí lis na olej

Já koupila lis na olej tuším na www.lisnaolej.cz a nedám na něj dopustit. Lisuji kokosoý olej a z dýňového semínka.

Zdroj: diskuze Domácí lis na olej
Odesláno: 18.6.2013 uživatelem Danka
Počet odpovědí: 0

JAK POUŽÍT PUPALKOVÝ OLEJ

Pupalkový olej při menstruaci

Jak již bylo zmíněno výše (v použití), pupalkový olej uleví ženám jednak při bolestivé menstruaci, ale pomáhá i při potížích premenstruačního syndromu jako jsou změny nálad, úzkost, napětí a bolestivost prsou. Užívá se ½ až 1 čajová lžička 2 - 3x denně v období obtíží.

Detail odstavce: Pupalkový olej při menstruaci
Zdroj: Jak použít pupalkový olej
Zveřejněno: 28.8.2015

MÁTOVÝ OLEJ NA DIABETES

Použití mátového oleje

Mátový olej má dva účinky, uklidňující a otupující. Z tohoto důvodu, je účinný při zmírnění syndromu dráždivého tračníku, který způsobuje průjem, bolest, plynatost a nadýmání. Mátový olej také zabraňuje zácpě v souvislosti s nachlazením nebo chřipkou, snižuje křeče během gastrointestinálních lékařských postupů a při léčbě neulcerózní dyspepsie. Při lokální léčbě mátový olej zmírňuje svědění a podráždění.

Detail odstavce: Použití mátového oleje
Zdroj: Mátový olej na diabetes
Zveřejněno: 5.11.2012

LNĚNÝ OLEJ

Recepty

Receptů s lněným olejem je celá řada. Lněný olej není vhodné nikterak tepelně upravovat. Použití je možné ve studené kuchyni, kde je výborný do salátů a jako ochucovadlo, například na brambory s tvarohem.

Detail odstavce: Recepty
Zdroj: Lněný olej
Zveřejněno: 29.3.2018

ORGANICKÝ ARGANOVÝ OLEJ

Arganový olej cena

Organický arganový olej není levná záležitost, díky tomu že patří mezi nejlepší oleje a je hodnocena jako číslo 1. Tedy je přehled nejlevnějších cen, za které se dá arganový olej koupit: arganový olej cena.
 

Detail odstavce: Arganový olej cena
Zdroj: Organický arganový olej
Zveřejněno: 29.10.2012

JAK NA SUCHÉ A ROZPRASKANÉ RUCE

Bylinky na ruce

Pleti prospěšnými léčivými bylinami jsou především měsíček lékařský nebo také rakytník řešetlákový. Rovněž přípravky s obsahem jojobového oleje výborně pečují o suché ruce.

Měsíček lékařský

Pochází ze Středomoří a u nás se pěstuje odpradávna jak pro své lékařské, tak i estetické vlastnosti. V kosmetice je ceněn především pro své vysoce zjemňující, zvláčňující a regenerační účinky. Krém z měsíčku tak představuje jemný regenerační, zvláčňující a antiseptický kosmetický přípravek vhodný pro péči o pokožku celého těla.

Rakytník řešetlákový

Má své tradiční místo mezi léčivými bylinami starověké, mystické tibetské, indické a mongolské medicíny. Plody rakytníku mají vysoký obsah provitamínu A, vitamínů B1, B2, B6, C, E, K1 a takzvaný vitamín F, dále kyselinu linolovou, karotenoidy a flavonoidy. Rakytník má výrazné regenerační a antibakteriální účinky. Příznivě ovlivňuje růst tkání při různém poškození kůže, jako jsou drobné praskliny, popáleniny, omrzliny, alergie a ekzémy. Mezi hlavní léčivé účinky rakytníku patří především antioxidační, tedy preventivní a ochranné účinky, a proto se významně uplatňuje proti procesům poškození a stárnutí pokožky jako rakytníkový olej.

Jojobový olej

Jojobový olej je jedinečný v tom, že na rozdíl od většiny ostatních rostlinných olejů se velmi podobá kožnímu mazu, voskovité látce produkované našimi kožními žlázami. Díky tomu může působit jako přírodní kožní kondicionér.

Detail odstavce: Bylinky na ruce
Zdroj: Jak na suché a rozpraskané ruce
Zveřejněno: 9.7.2013

RAKYTNÍK ŘEŠETLÁKOVÝ

Rakytníkový sirup

Suroviny:

  • 1,5 l opláchnutých plodů
  • 10 gramů kyseliny citronové
  • krystalový cukr (dle množství získané šťávy)
  • Petol (jen v případě potřeby)

Postup:

Plody rakytníku opláchněte a umelte nebo nasekejte v robotu, poté zalijte litrem vody, ve které jste rozpustili 10 gramů kyseliny citronové, a nechte 24 hodin stát. Přeceďte přes plátno, vymačkejte, nalijte do hrnce, přidejte cukr v poměru 1 kg krystalového cukru na 1 litr šťávy a pomalu zahřívejte jen do rozpuštění cukru (nevařte!). Ještě teplé plňte do čistých lahví, pro delší trvanlivost můžete přidat špetku Petolu, jestli spotřebujete rychle, nemusí být.

Detail odstavce: Rakytníkový sirup
Zdroj: Rakytník řešetlákový
Zveřejněno: 24.5.2015

ORGANICKÝ ARGANOVÝ OLEJ

Arganový olej proti lupénce a na akné

S příchodem nových technologií, se dnes organický arganový olej extrahuje za použití hi-tech strojů, které snižují náročnost procesu extrahování. Extrahovaný arganový olej se používá jako olej na smažení, nebo jako přísada do kosmetických produktů a léků. Existuje mnoho kosmetických výrobků, které využívají organický arganový olej jako svou hlavní složku. Dále sem také patří masážní oleje, tělová mýdla, šampony a koupelové přípravky, které arganový olej někdy také obsahují. Na internetu je mnoho pozitivních recenzí produktů s organickým arganovým olejem a jejich uživatelé si pochvalují používání tohoto oleje. Jedna z recenzí tvrdí, že organický arganový olej je vynikající domácí lék na léčbu kožních onemocnění, jako je lupénka a akné.
 

Detail odstavce: Arganový olej proti lupénce a na akné
Zdroj: Organický arganový olej
Zveřejněno: 29.10.2012

ZPŮSOBY POUŽITÍ JOJOBOVÉHO OLEJE NA VLASY

Použití

Kvalitní jojobový olej optimalizuje množství mazu. Obsahuje zejména nenasycené mastné kyseliny a vitamín E, jakož i množství výživných látek, stopových prvků či minerálů. Všechny tyto látky výborně pronikají přes kůži a vlasy až ke spodním vrstvám pokožky a regenerují ji zevnitř.

Detail odstavce: Použití
Zdroj: Způsoby použití jojobového oleje na vlasy
Zveřejněno: 6.9.2017

JOJOBOVÝ OLEJ PRO RŮST VLASŮ

Výhody jojobového oleje

  • Použití jojobového oleje při masáži pokožky hlavy může zlepšit krevní oběh. Díky tomu jsou stimulovány vlasové folikuly při růstu vlasů.
  • Jojobový olej má antibakteriální a fungicidní vlastnosti. Jojobový olej může být také použit při péči o zdravou pokožku.
  • Jojobový olej pomáhá při snižování vypadávání vlasů. Častými faktory vypadávání vlasů jsou dermatitida, lupénka a ekzém, které jojobový olej léčí.
  • Jojobový olej je také vynikající vlasový kondicionér, který může být použit při suchých, kudrnatých a nezvladatelných vlasech.
  • Jojobový olej pomáhá utěsnit vlhkost ve vlasech a dodává přirozený lesk a třpyt vlasům. Minimalizuje škody způsobené chemikáliemi a látkami, které vlasy a pokožku znečišťují.

Detail odstavce: Výhody jojobového oleje
Zdroj: Jojobový olej pro růst vlasů
Zveřejněno: 12.11.2012

JOJOBOVÝ OLEJ PRO RŮST VLASŮ

Způsoby použití jojobového oleje

Výživná maska na vlasy z horkého jojobového oleje

Zahřejte jojobový olej a aplikujte ho na pokožku hlavy pomocí vatových tamponů. Následně masírujte vlasovou pokožku. Masáž pokožky by měla být jemná a odpočinek by měl trvat asi hodinu. Po masáži a odpočinku si umyjete vlasy jemným šamponem, čímž odstraníte přebytečný olej. Smícháním jojobového oleje s kokosovým olejem se vytvoří extra výživa pro pokožku a vlasy.

Detail odstavce: Způsoby použití jojobového oleje
Zdroj: Jojobový olej pro růst vlasů
Zveřejněno: 12.11.2012

LEVANDULOVÝ OLEJ

Použití levandulového oleje

Levandulový olej má léčebné, dezinfekční a zklidňující účinky. Proto je hojně používán v kosmetickém průmyslu, ve zdravotnictví, ale i v aromaterapii. Můžete si jej například nakapat do aromalampy a užívat si příjemnou vůni v celém bytě. Pokud vaše ratolesti nemohou usnout, nakapejte jim pár kapek levandulového oleje na polštář. Měli by je před spaním uklidnit. Nebo si olej přidejte do koupele a užívejte si příjemné relaxace. Jestliže máte problémy s dutinami a ucpaným nosem, pořádně se levandulového oleje nadechněte. Levandulový olej je poměrně drahý, ale jeho využití je všestranné.

Detail odstavce: Použití levandulového oleje
Zdroj: Levandulový olej
Zveřejněno: 6.11.2015