Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

ŘAPÍKATÝ CELER CO OBSAHUJE

OBSAH

Dip

Syrový řapíkatý celer se hodí i do dipů.

Ingredience: 1 zakysaná smetana, 1 polévková lžíce bazalky, kopru a řapíkatého celeru, sůl, česnek

Postup: Zakysanou smetanu ochutíme bylinkami (bazalka, kopr, najemno pokrájený řapíkatý celer), přisolíme a přidáme dle chuti česnek. Podáváme ke grilovanému masu nebo bramborám.

Zdroj: Řapíkatý celer

Poradna

V naší poradně s názvem JAK SE ZBAVIT KYSELINY MOČOVÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zlatka.

Píše se tady že je dobré pít matonku,ale už tady není jestli perlivou nebo neperlivou. A ten řapíkatý celer se má jíst jen tak nebo se nějak upravuje.Pokud máte více rad jak se zbavit kyseliny močové tak sem s nimi, chtěla bych se tohoto problému zbavit pokud je to možné. Děkuji za odpověď a případné rady

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Matonka se pije neperlivá a řapíkatý celer se jí v přírodní formě - ukusují se řapíky.

Zdroj: diskuze Jak se zbavit kyseliny močové

Skladování

Při nákupu vybírejte takové kousky, které jsou zakončené neovadlými a svěže zbarvenými listy. O řapíkatý celer není nouze, k dostání je téměř po celý rok, ale samozřejmě svoji plnou chuť rozvine nejvíce v letních měsících. Když ho zabalíte do lehce vlhké utěrky, vydrží v lednici i dva týdny. Můžete z něj potom podle libosti odlamovat potřebné řapíky. Výtečný je i mražený. Jak zmrazit řapíkatý celer? Jednoduše jej oblanšírovat a zamrazit, ale pak se hodí jen pro tepelnou úpravu.

Zdroj: Řapíkatý celer

Diskuze

V diskuzi DNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milada.

Nedávno mi taky zjistili dnu (podle hladiny kys.močové) a jsem z toho nešťastná.. Známý užívá na dnu mimo jiné i Enzycol a pomáhá mu, říkal mi že to obsahuje celer a višeň, což je dobré na klouby a je to přírodní - tak ať zkusím, prý to zmírní bolest. Dneska si to jdu koupit a začínám užívat

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Gita.

Manžel je z toho taky nešŤastný! Vždycky hrozně trpí a mě je ho líto..dodržuje dietu - hlavně hodně višní a celeru na klouby a do toho právě taky užívá Enzycol.. Bolest je prý mírnější

Zdroj: diskuze Dna

Celer řapíkatý

Miřík celer je dvouletá bylina z čeledi miskovité. Je pěstována jako kořenová zelenina pro své bulvy a listy. Celer řapíkatý obsahuje bílkoviny, silice, puriny, glycidy, vitamíny a minerální látky.

List celeru působí protizánětlivě a močopudně, působí příznivě na činnost ledvin, povzbuzuje chuť jídlu, je vhodný pro revmatiky a diabetiky, uklidňuje a podporuje trávení, zpevňuje cévy. Doporučuje se při obezitě, neboť urychluje látkovou výměnu. Působí i jako zdraví neškodné afrodiziakum.

Je to výrazné aroma balkánské, středomořské, americké i anglické kuchyně. Celer se spolu s mrkví a petrželí přidává do polévek, pod hovězí pečeni, k přípravě vařeného nebo syrového salátu. Celerová nať i semeno jsou častou součástí kořeninových směsí pro grilování.

Zdroj: Zdravý celer

Řapíkatý celer a nemoc dna

Celer působí zásadotvorně, což je obrovská výhoda pro podrážděný a překyselený žaludek. Kromě těchto jednorázových léčivých účinků nám může dlouhodobá konzumace celeru pomoci od zdravotních potíží způsobených přemírou konzumace sladkých a chemicky konzervovaných jídel, jako jsou chronická únava nebo migrény, zaplísnění, vaginální mykózy, alergie a podobné neduhy. Celerová zásadotvornost je mnohdy tak silná, že trocha celeru při začínajícím záchvatu migrény může bolest zastavit. Stejně blahodárný účinek má konzumace celeru na léčbu dny a revmatismu, což jsou nemoci spojené právě s ukládáním škodlivých látek z potravy v těle.

Zdroj: Řapíkatý celer

Diskuze

V diskuzi ZÁZVOR A ALERGIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Může vařený zázvor zhoršovat atopicky exém? - přidávám ho do hovězího vývaru, ze kterého jsem už vypustila celer a petržel. Po uvaření ho vyhodím. Máte někdo zkušenost?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zázvor a alergie

Druhy celeru

Celer řapíkatý – vegetační doba 70 až 80 dnů

Odrůdy: Malachit, Nuget, Pascal

Celer listový – vegetační doba 110 dnů

Odrůdy: Jemný

Celer bulvový – vegetační doba 130 až 150 dnů

Odrůdy: Albín, Apia, Cisko, Kompakt, Kvido, Maxim, Neon, Orion, President

Zdroj: Pěstování celeru

Diskuze

V diskuzi PURINY A CVIČENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomas .

Dobrý den . Mám dnu a chci začít cvičit mohu používat potravinové doplňky jako bílkoviny a aminokyseliny ? Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marki.

no já se dočetla že pomáhá celer a višeň celkově na klouby a ještě že na zmírnění bolesti od dny pomáha Enzycol - tak jsem ho manželovi koupila a užívá 2 tabletky denně a zatím klepu klepu, že je to lepší.

Zdroj: diskuze Puriny a cvičení

Řapíkatý celer

Mnohem menší bulva a silné, dlouhé stonky jsou typické pro řapíkatý celer. Nároky na pěstování má shodné s bulvovým celerem, ale liší se podstatně vyššími požadavky na dusík z důvodu tvorby většího množství zelené hmoty.

Vegetační doba je asi o třicet dní kratší než u celeru bulvového, pěstování je trochu pracnější: aby řapíky určené ke konzumaci zůstaly křehké a šťavnaté, musí se bělit. Jak? Rostlina se sváže a obalí kornouty z tmavé lepenky. Postupně se pak zahrnuje zemí, až vykukují jen zelené vršky listů.

Celer se dobývá ze země celý a řapíky se odřezávají těsně u bulvy, aby zůstal srostlý svazek listů. Nejsnadnější je pěstovat odrůdy samobělící, u nichž odpadá práce s vyvazováním a přihrnováním.

Zdroj: Pěstování celeru

Poradna

V naší poradně s názvem MOČOPUDNÉ POTRAVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Polášek.

Je močopudná také čokoláda, příp. jiné sladkosti?
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Čokoláda má mírné močopudné účinky díky obsahu theobrominu a kofeinu. Theobromin je hořký alkaloid obsažený v kakau a tedy i v čokoládě.
Další cukrovinku, která má močopudné účinky je možné zmínit lékořicové bonbony.
Nejsilnějším přírodním diuretikem je kofein z kávy nebo černého čaje. Ze zeleniny má nejsilnější močopudné účinky chřest, vodní meloun, okurka a celer.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Močopudné potraviny

Využití řapíkatého celeru

Již kolem pátého století před naším letopočtem jej využívali v antickém Řecku jako léčivo. Kromě toho jej uctívali jako posvátnou bylinu, často spojovanou se smrtí. Jednak byl doporučován na uklidnění, ale paradoxně také na něco opačného. Je totiž tradičně označován za přírodní afrodiziakum.

Řapíkatý celer je pro své výrazné aroma používán v balkánské, středomořské, americké i anglické kuchyni. Spolu s mrkví a petrželí se přidává do polévek, pod hovězí pečeni, používá se k přípravě vařeného nebo syrového salátu.

Chuť řapíku je šťavnatá, aroma štiplavější, ale méně „celerové“ než u bulvového celeru. Také má slanější chuť. Tmavé celery jsou opravdu silně voňavé a slané. Při přípravě si na to dávejte pozor a před solením jídla z řapíkatého celeru raději více ochutnávejte.

Vařené kousky řapíkatého celeru jsou výtečnou přílohou k masu, stejně tak se uplatní v receptech přímo jako součást masového pokrmu, do různých pikantních směsí, rizota. Chutná i upravený klasicky, obalený a osmažený. Také zapékaný řapíkatý celer není k zahození. Fantazii se meze nekladou.

Zdroj: Řapíkatý celer

Poradna

V naší poradně s názvem PROTEINOVÉ PŘÍPRAVKY A PURINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marian.

Dobrý den,zajímalo by mě jestli se můžou při dně užívat proteinove přípravky,tedy i aminokyseliny,nebo jen syrovátkový protein a chia semínka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vše, co obsahuje aminokyseliny obsahuje i puriny a vytváří v těle kyselinu močovou. Když použijete proteinový přípravek, tak ten den omezte jiné potraviny s vysokým obsahem purinů jako je například maso. U proteinových přípravků se vyhněte příchuti čoko, protože kakao obsahuje extrémní množství purinů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Proteinové přípravky a puriny

Smažený celer se sýrem

Ingredience: 1 bulvový celer, 30 g hladké mouky, 150 g oleje, 120 g strouhanky, 1 kávová lžička soli, 50 g taveného sýra, 1 bílek, 1 vejce, 0,5 l vody

Postup: Oloupaný celer omyjeme a uvaříme v osolené vodě do poloměkka. Povařený celer nakrájíme na 8 plátků a dva plátky vždy potřeme a spojíme čtvrtinou sýru. Obalujeme v mouce, rozšlehaném vejci s bílkem a ve strouhance. Celer smažíme v rozehřátém oleji po obou stranách. Podáváme s bramborovou kaší nebo s vařenými bramborami a zeleninovým salátem.

Zdroj: Smažený celer

Diskuze

V diskuzi KŘEMÍK V POTRAVINÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olina.

Jaké potraviny jíst na doplnění křemíku? Lámou se mi vlasy a nehty a proto si myslím, že mám křemíku málo.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Filip.

Ovesné vločky obsahují křemík.

Křemík se doporučuje požívat především v celozrnných obilovinách, protože právě ty obsahují lehce vstřebatelnou formu křemíku. Krom těchto obilovin řadíme mezi kvalitní zdroje křemíku jablka, pomeranče, třešně, mandle, rozinky, penatové ořechy, syrové zelí, cibuli, karotku, čekanku, lilek, dýni, celer, červenou řepu, okurky, ryby, med a zrna obecně.

Jinak extrakt z přesličky rolní 125mg.

Zdroj: diskuze Křemík v potravinách

Co všechno v sobě celer obsahuje

Celer miřík, někdy též nazývaný cerel, v sobě obsahuje bílkoviny, silice, puriny, glycidy, apiin, cholin, vitamíny B1, B2, PP, a asi 7 mg vitamínu C ve 100 g hmoty; z minerálních látek především vápník, sodík, draslík, hořčík a fosfor.

Kompletní výpis nutričních hodnot

Syrový celer (Apium graveolens)

Nutriční hodnoty ve 100 g
Energie 67 kJ (16 kcal)
Sacharidy 2,97 g (včetně vláken)
- škrob 0,00 g
- cukry - laktóza 1,34 g 0,00 g
- vláknina 1,6 g
Tuky 0,17 g
- nasycené 0,042 g
- trans 0,000 g
- mononenasycené 0,032 g
- polynenasycené 0,079 g
Bílkoviny 0,69 g
Vitamíny (poměr k doporučené denní dávce)
Vitamin A ekv. (3%) 22 ug
Thiamin (B 1 ) (2%) 0,021 mg
Riboflavin (B 2 ) (5%) 0,057 mg
Niacin (B 3 ) (2%) 0,320 mg
Kyselina pantotenová (B 5 ) (5%) 0,246 mg
Vitamín B 6 (6%) 0,074 mg
Kyselina listová (B 9 ) (9%) 36 ug
Vitamin B 12 (0%) 0.00 ug
Cholin (1%) 6.1 mg
Vitamín C (4%) 3.1 mg
Vitamin D (0%) 0 IU
Vitamin E (2%) 0,27 mg
Vitamin K (28%) 29,3 mikrogramů
Minerály
Vápník (4%) 40 mg
Železo (2%) 0,20 mg
Magnézium (3%) 11 mg
Fosfor (3%) 24 mg
Draslík (6%) 260 mg
Sodík (5%) 80 mg
Zinek (1%) 0,13 mg
Další složky
Voda 95,43 g
Alkohol (ethanol) 0,0 g
Kofein 0 mg
cholesterol 0 mg
  • Jednotky
  • ug = mikrogramů • mg = miligramy
  • IU = mezinárodních jednotek

Zdroj: Zdravý celer

Poradna

V naší poradně s názvem PĚSTOVÁNÍ VINNÉ RÉVY PRO ZAČÁTEČNÍKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav.

Na podzim jsem vysadil innou révu ,nechal jsem 2 očka krytá před mrazy rúvkem. Na jaře jsem rúvky rozhrnul a rostliny začaly rúst. dnes 4.8 vyrostly do výše 1 M ,poraďte, jak mám sazenice ošetřit!!! Fazochy vylamuji a zalívám.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Přečtěte si náš kalendář pro vinaře: www.vinna-reva-pesto…
Kalendář obsahuje důležité informace pro začátečníky rozdělené do měsíců. Obsahuje i informace o péči o malé sazenice vinné révy.

Zdroj: diskuze Opora pro víno

Smažený celer v troubě

Ingredience: 1 bulva celeru, sůl, tuk na potření

Postup: Celer oloupeme, potřeme ho tukem a silně osolíme. V první části pečení ho upečeme doměkka v alobalu (180 °C), pak ho rozbalíme a krátce zapečeme dozlatova (230 °C) za stálého potírání. Pečeme celou bulvu, nekrájíme.

Zdroj: Smažený celer

Poradna

V naší poradně s názvem OBSAHUJE RÝŽOVÝ CHLEBÍČEK CELOZRNNÝ PURINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Fanyna.

mám dotaz obsahuje rýžový chlebíček celozrnný puriny mám DNU
děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Bohužel rýžový chlebíček obsahuje zvýšené (nikoliv vysoké) množství purinů a při dně se konzumuje jen střídmě. V jídelníčku ho můžete nahradit vařeným bramborem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Obsahuje rýžový chlebíček celozrnný puriny

Kuchyňská úprava

Ideálně byste měli celer konzumovat syrový, v salátech nebo ho jen tak přikusovat k masu. Nejvíc našemu tělu dodá v podobě šťávy k snídani. Ale jeho samotná chuť je skoro děsivá, proto k rozmixovanému celeru raději přidejte trochu čerstvě vymačkané jablečné šťávy. Dobře narostlý celer má řepíky dlouhé až 30 centimetrů. Při nákupu vybírejte takové kousky, které jsou zakončené neovadlými a svěže zbarvenými listy.

Dužinaté stonky jsou největší pochoutkou. Před servírováním je odlámejte od středu (srdíčka) a lehce oloupejte, jejich vláknitý povrch by vám úplně chutnat nemusel. Při výběru sáhněte po větším a silnějším kousku, vláknina je zde hrubší, ale o to vám snáze půjde loupání. U malých stonků je tato práce jen pro opravdu silné nervy. Ale za nějaký čas zjistíte, z kterého konce začít, kam sáhnout nožem a které vlákno povolit. Odborníci doporučují začínat u středové prohlubně. Takto oloupaný řapíkatý celer je výborný, pokud se servíruje se sýrem či omáčkou, do které se namáčí a jen tak přikusuje. Je to báječný tip na zdravé mlsání k televizi. Chcete-li experimentovat, můžete se pustit do grilování, dušení, pečení, vaření či zapékání této pochutiny. Připravujete-li nějaké maso, ryby či plody, pomůže vám stáhnout nechtěné pachy.

Zdroj: Řapíkatý celer

Co o něm říká Wikipedie

Pochází z dávnověku (selinon, se-ri-no). Celerová nať může pocházet ze dvou variant celeru: v Česku ze známého celeru bulvového, nebo naťového, který se pěstuje v západní Evropě, Asii i Americe. Celer ve svých básních zmiňuje už Homér, ale znali jej už ve starém Egyptě. Řekové a Římané znali i odrůdy naťové a jemné odrůdy řapíkové, jejichž listové řapíky přihrnovali zeminou, aby k nim nemohlo světlo a zůstaly bílé. Tehdy byl celer symbolem smutku a smrti. Byl zasvěcen bohům podsvětí, pojídán na pohřebních hostinách a ve věncích pokládán na hroby. Ve středověku ho zahradníci pěstovali k použití do polévek, pod hovězí pečeni či do salátu. V Evropě se začal pěstovat až po třicetileté válce. V Čechách se celer definitivně ujal až ve druhé polovině 19. století. Řapíkatý celer se anglicky nazývá celery.

Klady konzumace:

  • má mnohem více vitamínu C než například citrusy;
  • je skvělým zdrojem B-komplexu;
  • z vitamínů v něm najdeme také vitamíny A, K a E;
  • z minerálů můžeme získat největší množství fosforu, ale také naše tělo obohatí o vápník, draslík a zinek;
  • pomáhá tělu zbavovat se škodlivých toxinů;
  • najdeme v něm apigenin, flavonoid, který brání růstu nádorů;
  • má vysoký obsah nerozpustné vlákniny a málo kalorií, takže je tím nejlepším jídlem pro ty, kdo chtějí zhubnout (hrnek celeru obsahuje 1,5 g nerozpustné vlákniny);
  • povzbuzuje metabolismus a zároveň například odstraňuje nadbytečnou kyselinu močovou;
  • pomáhá při trávení a je velmi prospěšný pro ty, kdo mají časté problémy se zácpou.
  • je močopudný, zlepšuje práci ledvin a pomáhá naší psychice v boji se stresem;
  • podporuje tvorbu žluči, ale zároveň chrání před vznikem žlučníkových kamenů;
  • podporuje činnost pohlavních žláz;
  • zřejmě snižuje i tlak a cholesterol, ale v současné době ještě probíhají klinické studie, které by tento fakt potvrdily.

Zdroj: Řapíkatý celer

Smažený celer hraška

Ingredience: 1 celer, hraška na obalování, sůl, olej na smažení, brambory

Ingredience na salát: paprika, okurka, rajče, jarní cibulka

Postup: Celer nakrájíme na půl centimetru silné plátky a trochu osolíme. Obalíme v rozmíchané hrašce a smažíme na rozpáleném oleji dozlatova.

Postup – salát: Zeleninu nakrájíme na kousky a bez dochucování smícháme v misce.

Podáváme spolu s vařeným bramborem.

Zdroj: Smažený celer

Pěstování

Vypěstovat si vlastní voňavý řapíkatý a listový celer není složité. Řapíkatý celer sice vyžaduje bělení, ale dnes už seženete i semínka odrůdy, která je samobělící. A pokud si koupíte rovnou sadbu (předpěstování je dost náročné), budete to mít téměř bez práce. Celer řapíkatý se pěstuje pro stonky. Listy samozřejmě spotřebováváme také. Stonky jsou křehké, voňavé a velmi šťavnaté. Pozor, dost odvodňují tělo, lidé s onemocněním ledvin je tedy musí konzumovat s rozvahou. Řapíky se používají do salátů, pomazánek i do tepelně upravených pokrmů. Lze je připravit i jako hlavní jídlo, když je naplníte. Vybírat lze zejména z odrůd raných s vegetační dobou kolem 70 dní. V nabídce je například Malachit, Pascal nebo Nuget, přičemž právě Nuget je samobělící, nemusíte jej tedy nijak přihrnovat.

Než dáte celery ven, je nutné je na to připravit. Rostlinky vám také v chladnějším a prosvětleném prostředí lépe porostou. Nejlépe jim to bude svědčit ve skleníku nebo v zimní zahradě. Ale pozor, okolní teplota nesmí klesnout pod deset stupňů během celé doby jejich vegetace. Ve skleníku můžete tedy přitopit svíčkami a pomocí kbelíků plných teplé vody. Po vysázení celeru na záhon obalte rostlinky netkanou bílou textilií. Pokud by se totiž celer nachladil, prošel by stadiem jarovizace a vyhnal rovnou do květu. Celer je dvouletá rostlina, kvete druhým rokem. Pokles teploty pod deset stupňů považuje za období zimy.

Celer potřebuje záhon, který byl na podzim vyhnojený a zrytý, a to na slunečném stanovišti. Na jaře byste měli záhon prosypat dolomitickým vápencem či vápnem a prokypřit. Při přesazování opět zkraťte kořínky. Listový celer a samobělící řapíkatý celer můžete sázet do řádku i do sponu, přibližně 50 x 50 cm. Sazeničky řapíkatého celeru, který vyžaduje bělení, sázejte do brázdy asi 20 cm hluboko a cca 30 cm od sebe. Budete pak mít méně práce s bělením.

Celery vyžadují dost zálivky i živin. A zpočátku obalení bílou textilií. Tu musíte později sundávat opatrně a postupně, aby slunce listy nespálilo, tedy vždy za oblačného počasí. Listovému celeru probírejte starší listy, okolí řapíkatého celeru musíte často prokypřovat, vyžaduje totiž provzdušněnou půdu.

Pokud jste zasadili řapíkatý celer, který je nutné vybělit, postupujte následovně. Když jsou řapíky 30 až 40 cm vysoké, svažte je těsně pod listy a obalte je černou netkanou textilií nebo lepenkou. Z obalu by měly vykukovat jen špičky listů. Kolem lepenky či textilie přihrňte hlínu. Pokud byste řapíky jen přihrnuli hlínou, získaly by půdní pach. Řapíky nechte přihrnuté nejméně 3 týdny. Pak je můžete začít sklízet.

Zdroj: Řapíkatý celer

Jak dělají smažený celer Kluci v akci

Tak takový recept Kluci v akci na obrazovkách ještě nepředvedli. Ale nevadí, níže najdete mnoho jiných receptů, jak využít tuto plodinu.

Zdroj: Smažený celer

Smažený celer v těstíčku

Ingredience: 800 g celeru, sůl, tuk na smažení

Ingredience na těstíčko: 2 menší vejce, 2 lžíce polohrubé mouky, 2 lžíce mléka, 1 lžíce oleje, 80 g strouhaného sýra, sůl

Postup: Oloupaný celer nakrájíme na kolečka silná asi 7 milimetrů, vložíme je do vařící osolené vody a uvaříme téměř doměkka. Vyjmeme je a necháme dobře odkapat. Z uvedených potravin připravíme středně husté těstíčko, do kterého celer namáčíme a vkládáme jej přímo do rozehřátého oleje. Usmažíme dorůžova po obou stranách a podáváme s vařenými brambory a tatarskou omáčkou.

Zdroj: Smažený celer


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP