Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

ŘAPIKATY CELEROVÝ SALÁT

OBSAH

Dip

Syrový řapíkatý celer se hodí i do dipů.

Ingredience: 1 zakysaná smetana, 1 polévková lžíce bazalky, kopru a řapíkatého celeru, sůl, česnek

Postup: Zakysanou smetanu ochutíme bylinkami (bazalka, kopr, najemno pokrájený řapíkatý celer), přisolíme a přidáme dle chuti česnek. Podáváme ke grilovanému masu nebo bramborám.

Zdroj: Řapíkatý celer

Poradna

V naší poradně s názvem LEDOVY SALAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana chrzova.

prosim o radu zda mohu ledovi salat na nemoc dnu dekuji za odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ledový salát patří mezi potraviny s nízkým obsahem purinů a proto se může při dně konzumovat bez omezení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Meloun

Skladování

Při nákupu vybírejte takové kousky, které jsou zakončené neovadlými a svěže zbarvenými listy. O řapíkatý celer není nouze, k dostání je téměř po celý rok, ale samozřejmě svoji plnou chuť rozvine nejvíce v letních měsících. Když ho zabalíte do lehce vlhké utěrky, vydrží v lednici i dva týdny. Můžete z něj potom podle libosti odlamovat potřebné řapíky. Výtečný je i mražený. Jak zmrazit řapíkatý celer? Jednoduše jej oblanšírovat a zamrazit, ale pak se hodí jen pro tepelnou úpravu.

Zdroj: Řapíkatý celer

Diskuze

V diskuzi OBSAH PURINU V LISTOVE ZELENINĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marian.

Dobrý den,prosím Vás kolik purinu obsahuje listova zelenina např.římský salát,ledovy salát,zeli apod.?Předem dekuji za odp. spozdravem a přání hezkého dne přeje Metela

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Obsah purinu v listove zelenině

Dietní vajíčkový salát

Ingredience: 10 vajec natvrdo, 2 stonky řapíkatého celeru, 1 svazek ředkviček, ½ červené cibule, 1 hrst petrželky, 400 g bílého Selského jogurtu Hollandia, 1 lžíce hořčice

Postup: Vejce nakrájejte na kostky a každou zeleninu nasekejte trošku jinak, abyste získali rustikální salát, o který nám právě jde. Řapíkatý celer můžete nakrájet na plátky, cibulku na jemné měsíčky, petrželku najemno, ředkvičky na plátky a vše zlehka promíchejte s jogurtem, hořčicí, solí a pepřem. Výborně se k němu hodí čerstvě rozpečená bageta.

Tip: Tento salát není vhodný ukládat do lednice na odležení, proto ho vždy připravte těsně před podáváním.

Zdroj: Vajíčkový salát

Diskuze

V diskuzi TĚSTOVINOVÝ SALÁT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Fakevivi182t.

Těstovinový salát je taková klasika která neurazí ani nějak extra nenadchne. Což samozřejmě nemyslím ve zlém. Těstovinový salát se podle mě nejvíce hodí na oslavy, kde víte, že je hodně lidí a potřebujete něco co je zaplácne a zároveň toho bude hodně. Když pak něco zbyde a my to nechceme používáme drtiče odpadu.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Těstovinový salát

Celerový salát

Celerové saláty jsou výborné hlavně v zimě a jsou levné, rychlé, jednoduché a chutné.

Syrový celerový salát

Ingredience: stejné množství celeru a mrkve, k dochucení oříšky, ovesné nebo žitné vločky po jedné lžíci, hrst celerové natě

Postup: V poměru 1 : 1 smícháme syrový nastrouhaný celer s mrkví. Přidat můžeme oříšky, experimentátoři mohou vyzkoušet i přísadu tvořenou ovesnými nebo žitnými vločkami. Povrch salátu posypejte celerovou natí.

Tip: Takto připravený salát dodá organismu nejen důležité vitamíny (zejména skupiny B) a nenasycené mastné kyseliny, ale dovede též eliminovat nepříjemné důsledky naší rafinované stravy, plné anorganických prvků.

Jablkovo-celerový salát

Ingredience: 30 dkg celeru, 30 dkg jablek, 3 lžíce olivového oleje, sůl, pepř, bobový list, nové koření, troška cukru, estragonový ocet (i obyčejný)

Postup: Celer nakrájený na nudličky povařte v osolené a okyselené vodě spolu s kořením. Vařte na skus. Po vychladnutí přidejte najemno krájená jablka, olej a podle chuti oslaďte.

Tip: Celer stačí očistit a nakrájet na malé kostičky. Podobně upravte i další ovoce – jablka, ananas nebo pomeranč. Do salátu můžete přidat třeba i nahrubo nasekané ořechy. Smíchejte s jogurtem nebo zakysanou smetanou a mírně osolte.

Jak se vám líbí netradiční celerové recepty? A jste příznivci celeru? Pokud ne, zkuste je a uvidíte, jak jsou chutné, a nemusíte být ani vegan. Vždyť takové zpestření masového jídelníčku není na škodu a ještě ušetříte. Nasládlá chuť celeru nemusí nutně doplňovat jen masitá jídla. Zkuste ji přidat třeba k ovoci, jistě tím rodinu příjemně překvapíte.

Zdroj: Pěstování celeru

Okurkový salát s wakame

Ingredience: 1 okurka, řasa wakame, mořská sůl, 1 lžíce oleje, citronová šťáva

Technologický postup: Řasu wakame namočíme a uvaříme ve vodě. Nastrouháme okurku, smícháme ji s řasou, osolíme mořskou solí, přidáme lžíci oleje a trochu citronové šťávy. Takto připravený salát necháme vychladit a podáváme.

Zdroj: Okurkový salát

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN - CO MŮŽU JÍST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel M.Jirková.

Prosím o posouzení vhodnosti červené řepy- salát ,pomazánka.
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud máte na mysli karmínově červenou bulvu červené řepy, tak ta nemá vliv na účinky Warfarinu. Bulvu červené řepy můžete konzumovat jak chcete, i když užíváte Warfarin. Jiná situace je, když byste chtěla konzumovat listy červené řepy, které jsou také jedlé. V zelených částech červené řepy je ukryto mnoho vitamínu K a ten, jak známo, již ovlivňuje účinky Warfarinu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin - co můžu jíst

Ingredience

  • 6 lžic majonézy;
  • 4-5 filátek ančoviček;
  • 1 lžíce hrubozrnné hořčice;
  • 2 lžíce strouhaného parmezánu;
  • plátky toustového chleba;
  • 2-3 stroužky strouhaného česneku;
  • 1 římský salát;
  • olivový olej;
  • sůl a pepř.

Zdroj: Caesar salát podle Pohlreicha

Diskuze

V diskuzi OLIVOVÝ OLEJ, CITRON A MED NA DETOXIKACI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš.

Lze úspěšně nahradit olivový olej za lněný?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucy.

Také olivový olej zbožňuji, salát si bez něj nedokážu představit.

Zdroj: diskuze Olivový olej, citron a med na detoxikaci

Pařížský salát – kalorie

Patříte-li mezi jedince preferující zdravý životní styl a počítáte-li pečlivě kalorie i u sebemenší pochutiny, pak vás asi tento salát zrovna dvakrát nepotěší, a to především proto, že je vyráběn z uzeniny, majonézy a ostatních přídavných látek. Energická hodnota pařížského salátu ve 100 g činí 1 312 kJ, což je na kalorie přepočítáno 313,57. Zajímají-li vás nutriční hodnoty tohoto pokrmu, pak v uvedených 100 g obsahuje pařížský salát 4,7 g bílkovin, 4,6 g sacharidů, z toho 1,4 g cukru, 27 g tuku, z toho 3,5 g nasycených mastných kyselin, 1,5 g soli, 0,6 g sodíku a 0,52 g vlákniny.

Zdroj: Pařížský salát

Poradna

V naší poradně s názvem JAK SE ZBAVIT KYSELINY MOČOVÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zlatka.

Píše se tady že je dobré pít matonku,ale už tady není jestli perlivou nebo neperlivou. A ten řapíkatý celer se má jíst jen tak nebo se nějak upravuje.Pokud máte více rad jak se zbavit kyseliny močové tak sem s nimi, chtěla bych se tohoto problému zbavit pokud je to možné. Děkuji za odpověď a případné rady

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Matonka se pije neperlivá a řapíkatý celer se jí v přírodní formě - ukusují se řapíky.

Zdroj: diskuze Jak se zbavit kyseliny močové

Doporučení odborníků

Spojovat vajíčkový salát něčím jiným než majonézou, to je škoda surovin. Všechny experimenty s použitím jogurtu nebo třeba zakysané smetany končí tak, že si výrobek většinou musí tvůrce pochválit a sníst sám, nikomu kromě něj to nechutná.

Přídavek jiných surovin (sýr, uzenina) je možný, pak to ale bude nějaký majonézový salát dle fantazie, nikoliv klasický vajíčkový salát.

Do salátů nepoužíváme kupovanou tatarskou omáčku. Jednak má už svou vlastní chuť a jednak tím salát získá slizkou konzistenci (emulgátory v každé kupované tatarce).

Ovšem jsou situace, kdy opravdu nelze použít majonézu, a tak zde jsou uvedeny i recepty na vajíčkový salát s bílým jogurtem.

Zdroj: Vajíčkový salát

Diskuze

V diskuzi WARFARIN A CO NEJÍST PŘI JEHO UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana janelová.

Co banány? A normální rohlíky z pekárny a chleba nejíst? A z ovoce nektarinky, švestky, meruňky, melouny? Nemám zkušenosti, dík

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Miroslav Huňka.

Prosím o radu, jestli se mohu jíst zeleniny, např. Moravanka, Kunovjanka, zavařené okurky a nebo okurkový salát dochucený s octem

Zdroj: diskuze Warfarin a co nejíst při jeho užívání

Okurkový salát s acidofilním mlékem

Ingredience: 1 okurka, 200 ml acidofilního mléka, špetka cukru krupice, mletý pepř, sůl

Technologický postup: Omytou salátovou okurku nahrubo nastrouháme nebo nakrájíme na tenké plátky. Acidofilní mléko ochutíme špetkou cukru, soli, mletého pepře a přelijeme přes okurku. Salát necháme vychladit a podáváme.

Zdroj: Okurkový salát

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOC DNA A ZAKÁZANÉ POTRAVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena Mazancova.

Mam zvysenou KM 480 je to hodne?. Mam rada parky a rybi salat mohu to konzumovat. A kolikrat za mesic mohu veprove maso neno radej kureci? Dekuji za radu Irena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kyselina močová v hodnotě 480 je vysoká a měla byste se snažit ji mít pod hodnotou 340 μmol/l. Zvýšená kyselina močová může být snížena vhodnou stravou, která by měla být chudá na živočišné bílkoviny a cukry. Takže párky určitě ne, vepřové jen ve svátek a kuřecí maso jednu malou porci za den. Žádný alkohol ani pivo a ani žádné slazené limonády. Pijte hodně čisté vody bez bublin a jezte lehká jídla bez majonéz.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Seznam nevhodných potravin

Vajíčkový salát bez majonézy

Ingredience: 1 bílý jogurt, 1 tvaroh, 1 cibule, 12 vajec, 1 lžička plnotučné hořčice

Postup: Vajíčka uvaříme natvrdo (asi 10 minut). Zchladíme je studenou vodou, oloupeme a oddělíme žloutek a bílek. Žloutek umícháme s hořčicí a najemno nakrájenou cibulí. Ideální je, pokud máme, použít kutr. Vmícháme jogurt a tvaroh. Podle chuti vajíčkový salát osolíme a opepříme. Bílky pokrájíme na kousky a přimícháme do hotových žloutků úplně nakonec. Vajíčkový salát dáme do ledničky vychladit a můžeme podávat.

Zdroj: Vajíčkový salát

Diskuze

V diskuzi DOTAZ NA JIDELNICEK MAČINGOVÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata.

Dobrý den ,chci se zeptat ,zda mezi jidly muzu treba jist hlavkovy salat.dekuji.Pak jsem se dočetla ze když je hlad ze dopoledne orechy a rozinky ,a odpoledne mezi jidly bily jogurt s orechy a skorici,to jako muzu hned v prvni den takto jist?Moc dekuji preji pekny den

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dotaz na jidelnicek Mačingové

Okurkový salát s cibulí

Ingredience: 1 salátová okurka, 1 cibule, 1 lžíce krupicového cukru, 1 lžíce octa, mletý pepř, sůl, 500 ml vody

Technologický postup: Cukr a ocet dobře rozmícháme v uvedeném množství vody. Podle chuti osolíme a opepříme. Salátovou okurku nastrouháme nahrubo. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Okurku s cibulí smícháme a salát přelijeme připravenou zálivkou.

Zdroj: Okurkový salát

Recepty

V českých domácnostech se bramborový salát připravuje různě a v mnohých rodinách se vlastní specifický recept beze změn dědí z generace na generaci. Některé kuchařky a kuchaři naopak rádi experimentují a bramborový salát připravují pokaždé jinak, v různých variacích. Jediné správné kritérium pro „ten pravý“ bramborový salát je pouze jeho dobrá chuť. Důležité je připravit salát alespoň den předem a umístit do chladu. Dobře se „proleží“, všechny přísady se prolnou a více vyniknou všechny jeho chutě.

Pokud nemáte svůj tradiční rodinný recept, nebo chcete vyzkoušet nové varianty, můžete si vybrat třeba z níže uvedených receptů...

Zdroj: Bramborový salát

Okurkový salát a zdraví

Klasický okurkový salát se připravuje z nastrouhané salátové okurky, která se dochucuje octem, cukrem, solí a někdy i pepřem.

Okurky mají prospěšný vliv na krevní oběh a díky nízkému obsahu energie jsou vhodné nejen pro běžný jídelníček, ale i při hubnutí.

Nutriční hodnoty ve 100 g okurkového salátu jsou: 205 kJ, 49 kcal, 0,92 g bílkovin, 11 g sacharidů, 0,14 g tuků, 3 g soli, 0,81 g vlákniny, 83 g vody, 25,1 mg vápníku.

Zdroj: Okurkový salát

Okurkový salát se zakysanou smetanou

Ingredience: 2 salátové okurky, 200 ml zakysané smetany, 2 lžíce olivového oleje, pár kapek jablečného nebo vinného octa, sůl, pepř

Technologický postup: Okurky oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Nastrouhanou okurku zastříkneme octem, přidáme olej, sůl, pepř a vše důkladně promícháme. Chvíli počkáme, až okurky pustí šťávu. Nakonec vmícháme zakysanou smetanu. Okurkový salát se zakysanou smetanou podáváme dobře vychlazený.

Zdroj: Okurkový salát

Okurkový salát se smetanou

Ingredience: 1 okurka, 2 dl vody, mletý černý pepř, 2 lžíce octa, 2 lžíce cukru, sůl, 200 g 12% smetany

Technologický postup: Okurku oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Nastrouhanou okurku posypeme cukrem, solí a zalijeme octem. Vše pořádně promícháme a chvíli vyčkáme, až okurka pustí šťávu. Okurku lehce zalijeme studenou vodou. Nakonec přilijeme smetanu a podle chuti opepříme. Sladkokyselý okurkový salát se smetanou podáváme dobře vychlazený.

Zdroj: Okurkový salát

Okurkový salát s kefírem

Ingredience: 1 salátová okurka, 200 ml kefírového mléka, sůl, mletý pepř, česnek

Technologický postup: Očištěnou okurku nastrouháme podle libosti, přidáme sůl, pepř, prolisovaný česnek a nakonec kefírové mléko. Zamícháme, necháme vychladnout a můžeme podávat.

Zdroj: Okurkový salát


Autoři obsahu

Nina Vinšová

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Válková

Mgr. Jiří Dvořák


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP