K výrobě masti postačí pouze dvě ingredience, a to jsou listy kaštanu koňského a kokosový olej.
Olej by se měl ohřát, nedoporučuje se ho dostat k varu. Jakmile je olej teplý, přidají se listy kaštanu koňského. Listy při zahřívání začnou vadnout a hnědnout. Pokud jsou listy úplně hnědé, znamená to, že je již vše připraveno. Poté se listy vyndají pomocí kleští a olej s extraktem se nechá vychladnout. Vychladnutí je důležité, aby došlo k usazení nečistot na dno hrnce. Poté se vše přelije do sklenice – a je hotovo. Tato mast je zvlášť účinná na křečové žíly na nohou.
V naší poradně s názvem NÁVOD NA PŘÍPRAVU KOSTIVALOVÉ MASTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.
Kostivalová mast a jak si připravit kostivalovou mast doma, zde je návod. Pravá kostivalová mast obsahuje k čerstvý kořen kostivalu. Ten se sbírá na jaře nebo na podzim.
Důležité upozornění!
Účinné látky kostivalu můžete zničit stykem s kovem!
Takže při sběru a čištění použijte keramický nůž a keramickou škrabku.
Kořen krátce ale dobře opláchneme ve slaném roztoku. Dvě hrsti kuchyňské soli na litr vody. Pak kořen necháme okapet a nakrájíme na tenké plátky nebo ho nahrubo nastrouháme na nekovovém struhadle. Ve vodní lázni v nekovové nádobě rozpustíme lékařskou vazelinu nebo sádlo v množství, které nám v tekutém stavu dovolí potopit všechen nakrájený kořen. Až se nám to rozpustí, tak přidáme nakrájený kořen. Necháme dvacet minut zahřívat ve vroucí vodě. Pak odstavíme, necháme vychladnout a při poklesu teploty pod 40*C přidáme trochu rozpuštěného včelího vosku nebo medu a do směsi dále ještě rozmáčknuté dvě kapsle vitamínu E 400mg a jednu kapsli vitamínu C (důležitý je ten obsah v kapslích), zamícháme a necháme odstát do druhého dne při teplotě kolem 20*C. Druhý den to přivedeme do tekutého stavu, ale moc to nepřehříváme, aby med, či včelí vosk, neztratily cenné látky, jež vysoké teploty ničí. Po ztekucení to přefiltrujte přes gázu nebo dětskou plenu. Získanou tukovou tekutinu nalijte do sterilních kelímků a uchovejte v chladu a temnu. Nejlépe v chladničce. Mast lze připravit případně i ze sušeného kořene kostivalu, ale sušený kostivalový kořen je třeba před přípravou rozdrtit v nekovovém hmoždíři.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie.
Marně sháním receptna kaštanovoumast, kterou bych si chtěla vyrobit, neznáte jej. Díky.
Než plody oloupete, ponořte je do limetkové šťávy, teprve potom rozbijte skořápku, která je bohatá na aescin. Aescin je přísada posilňující žíly a kapiláry a zároveň podporuje krevní oběh. Koňský kaštan by neměl být konzumován v syrové podobě, zejména ne jeho semena, která mohou být jedovatá. Zpracování plodů zahrnuje i odstranění látky zvané eskulin, která zvyšuje krvácení. Jakmile se tato látka odstraní, je výsledkem nejčistší forma z jírovcových jadérek, naprosto bezpečná pro lidskou spotřebu. Lze ji pak využít pro masti, tinktury nebo do kapslí.
Podle intenzity příznaků nanášejte kaštanovou mast na nohy jednou až dvakrát denně. Při aplikaci ji vždy jemně vmasírujte do pokožky od bérce až po stehno.
V příběhu BYLINNÁ MAST Z LEVANDULE RECEPT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lennanov.
Díky za skvělý recept. Určitě vyzkouším, jak se mi povede. Ještě sháním recept na takovouto levandulovou mast. Neznáte náhodou někdo takový? http://www.oveckarna.cz/byl…
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
K výrobě použijte kaštany ze stromu jírovec maďal, nikoliv jedlé kaštany patřící do jiné čeledi a neobsahující léčivou látku aescin.
Kaštanovou tinkturu vyrobíte asi z 20 ks kaštanů. Nasekejte kaštany na malé kousky, zalijte je 150 ml čisté 40% vodky a vložte do uzavíratelné sklenice, ve které tinkturu budete luhovat 1 měsíc. Každý den sklenici protřepte. Po měsíci tinkturu přeceďte.
Vezměte 3 sáčky želatiny a uvařte ji podle návodu. Až želatina zhoustne a vychladne, přidejte k ní 150 ml připravené tinktury, 2 čajové lžíce levandulového oleje, lžičku kafrového a mrkvového oleje a vše rozmixujte šlehačem, až vznikne celistvý krém.
Mast skladujte v ledničce v uzavřené nádobě a spotřebujte do 3 měsíců.
Mast používejte 4x denně na postižené místo. Po zlepšení stavu snižte dávku na polovinu, tedy 2x denně. Mast roztírejte krouživými pohyby od periferií směrem k srdci, to znamená od nohou směrem nahoru.
Na kaštanovoumast budeme potřebovat nejdříve vyrobit kaštanovou tinkturu. Kaštanová tinktura se udělá z 20 plodů hnědých kaštanů, které se nasekají na malinké kousíčky a zalijí se půllitrem 80% konzumního lihu. Tato alkoholová směs se dá do uzavíratelné sklenice a nechá se louhovat po dobu jednoho měsíce. Každý den se směs kaštanů a alkoholu protřepe nebo promíchá. Po měsíci se směs přecedí a vznikne kaštanová tinktura, kterou dále použijeme pro výrobu masti. Mimo tinktury z kaštanů budeme ještě potřebovat želatinu agar agar, kterou uvaříme podle návodu na pytlíčku. Až želatina zhoustne a mírně zchladne, tak k ní přidáme 150 ml naší domácí kaštanové tinktury, levandulový olej (dvě lžičky), rozmarýnový olej (dvě lžičky), mrkvový olej (dvě lžičky) a kafrový olej (jednu lžičku) a vše důkladně promixujeme ručním elektrickým šlehačem, až z toho vznikne homogenní krém. Naše domácí kaštanová mast je nyní hotová a připravená k použití. Takto připravená domácí kaštanová mast vydrží nejdéle tři měsíce při uskladnění v chladničce v uzavřené sterilní skleničce.
V naší poradně s názvem JEDNODUCHÝ RECEPT NA ROZMARÝNOVOU MAST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.
Rozmarýnovou mast připravíte rozehřátím kokosového oleje na 40°C a do této tekutiny nasypete nasekanou nať rozmarýnu. Udržujte tuto směs stále při stejné teplotě po dobu 24 hodin a občas ji promíchejte. Pak to zceďte a nechte vychladnout. Kokosový olej po vychladnutí ztuhne a vytvoří se tak domácí rozmarýnový krém.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kateřina Pospíšilová.
Z jara, kdy teprve kaštany kvetou, se dá kaštanová mast vyrobit z mladých listů kaštanu jírovce. K tomu budeme potřebovat jen dvě ingredience: kokosový olej a listy jírovce. Kokosový olej je vhodný, protože tuhne při pokojové teplotě, ale snadno taje při tělesném teple. Ve vodní lázni opatrně rozehřejeme kokosový olej, aby se roztekl. Udržujeme olej při teplotě 60*C a přidáme do něj nasekané čerstvé zelené listy jírovce. Až budou listy v oleji hnědé a nebude na nich žádný náznak zelené barvy, tak je přecedíme a olej necháme ještě pak stát v teplé vodní lázni, aby se na dno usadily i jemné kousky a zbytky vody, které nesmějí být ve finální masti přítomné. Pak tekutý olej opatrně hadičkou přečerpáme do vhodné skleničky, ve které ho teprve necháme ztuhnout. Pozor, listy se musí v oleji jemně vyluhovat, ale ne smažit! Prudký žár zničí nebo změní léčivé složky v rostlinách i v oleji. Tato mast velmi dobře účinkuje na křečové žíly a metličkové žilky na nohách i tvářích.
Sirnou mast si můžete vyrobit sami doma. Smícháte práškovou síru s lékařskou vazelínou nebo s kvalitním olivovým olejem tak, aby vznikla pasta. Vzniklou pastu nanesete na celé tělo a necháte působit po dobu 24 hodin, poté smyjete.
V naší poradně s názvem TINKTURA NEBO MAST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta Mitrusová.
Dobrý den
Mám dotaz Prodělala jsem jiiž 3x trombozu, mám křečové žíly, natékají mi nohy.Mohu použít pouze kaštanovou tikturu,nebo je lepší kaštanová mast.
Děkuji Mitrsová
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Mast se v tomto případě bude lépe a šetrněji nanášet. V rámci mazání se kaštanovou mastí také provádějte masáž lítek od kotníků směrem ke kolenům. Nejdříve namasírujte lýtka a pak stehna od kolen k hýždím. Tuto masáž provádějte tak, že obejmete dlaněmi svoji nuhu a pomalu s ostatečným tlakem posunujte ruce od kotníků nahoru. Nejlépe se to dělá v sedě s pokrčenýma nohama.
Ingredience: 20–30 středních lístků rýmovníku, 200 g tuku (nejlepší je vepřové sádlo nebo kokosový tuk)
Postup: Tuk rozehřejte a přidejte do něj čerstvě natrhané lístky rýmovníku. Udržujte stálou teplotu a nechte asi dvě hodiny luhovat. Občas promíchejte. Pak odstavte, nechte vychladnout a na čtyřiadvacet hodin uložte do lednice. Druhý den znovu rozehřejte a postup zopakujte. Nechte trochu vychladnout, ještě vlažné pak přeceďte a mast slijte do připravených nádobek či skleniček. Skladujte v chladu.
Postup: Kokosový olej rozpustíme, a jakmile začne bublat, tak do něj přisypeme vavřín. Vše necháme 3 minuty provařit. Poté odstavíme a necháme 6 hodin odpočívat. Po uplynutí této doby směs jemně přihřejeme, přecedíme, přimícháme líh a vše řádně přešleháme ručním šlehačem. Mast skladujeme v lednici, hotová vydrží i 60 dní. Můžeme ji uskladnit v menších krabičkách v mrazáku a používat dle potřeby.
Tento recept je velmi jednoduchý. Připravíme si hrnec a do něj vložíme všechny suroviny. Pak si připravíme další (větší) hrnec a naplníme ho částečně vodou. Dáme ho na sporák a začneme vodu vařit. Do něj pak vložíme ten hrnec se surovinami. Vznikne tak vodní lázeň. Ingredience potřebné na mast se tak vaří, ale nejsou na přímém ohni. Suroviny je třeba občas promíchat. Vodní lázeň by měla trvat asi třicet minut. Že je hotovo se pozná tak, že se všechny ingredience nejen rozpustily, ale i spojily. Pak si připravíme čisté, vyvařené a suché sklenice, do nichž ještě tekutou smrkovou mast nalijeme. Sklenice pak zavíčkujeme. Mas uchováváme ve tmě.
Koňská mast se nejmenuje proto, že by byla vyrobena z koně, ale právě proto, že je vyrobena z extraktu kaštanu koňského – jírovce. Koňská mast je kaštanová mast.
Mízu oddělíme od kůry pomocí šroubováku a vložíme ji do kastrolu. Veškerou mízu pak zabalíme do starého hadru nebo kusu látky klepeme do ní kladivem, aby došlo ke změkčení a rozdrcení mízy a nebo ji na prkénku rozválíme válečkem či skleněnou láhví od vína. Rozdrcenou smůlu vložíme do hrnce a přidáme včelí vosk a olivový olej. Rozehřejeme na mírné teplotě, dokud všechny ingredience nepovolí a nesmíchají se. Pokud je vše hotovo, smolnou mast přecedíme přes kus látky, aby došlo k odstranění nečistot. Mast přelijeme do skleněné nádoby, označíme ji a dobře uzavřeme.
Pryskyřice je velice léčivá. Má antibakteriální, dezinfekční, analgetické a antimykotické vlastnosti. Je skvělá pro lokální použití jako smolová mast. Tradičně se pryskyřice spalovala jako kadidlo. Pokud budete pryskyřici pálit na dřevěném uhlí, získáte skvěle vonící kouř, který okolí energeticky očišťuje, místnost dezinfikuje a působí příznivě na dýchací orgány.
Recept
Ingredience: 40 ml lékárenského lněného oleje, 50 g borové pryskyřice
Postup: Rozehřejeme lněný olej, ve kterém rozpustíme borovou pryskyřici. Aby účinné látky nevyprchaly, nalijeme mast do dobře utěsněných nádobek.
Použití: Pomáhá při hojení vředů či abscesů, lze ji natírat na bolavé klouby, stejně tak i na prsa a záda při kašli.
Nejprve si větvičky smrku nasekáme a smrkové pupeny rozpůlíme. Všechny suroviny se pak vloží do hrnce a pomalu se na mírném ohni ohřívají tak dlouho, dokud se pryskyřice zcela nerozpustí. Poté se vše důkladně zamíchá a hrnec se na dvacet minut odstaví. Mezitím si připravíme čisté a vyvařené sklenice, do nichž pak mast přelijeme, zavíčkujeme a uskladníme.
Na rozsáhlé hnisavé otevřené rány není vhodné používat černou mast. Černá mast je vhodná pouze k léčbě mírnějších infekčních a hnisavých kožních onemocnění, při drobných infikovaných poraněních a plísňových onemocněních, u omrzlin, proleženin, u počínajícího nežitu a při trudovině (akné).
Mast je možné nanést na gázu, přiložit na postiženou plochu a opatřit obvazem.
Díky za skvělý recept. Určitě vyzkouším, jak se mi povede. Ještě sháním recept na takovouto levandulovou mast. Neznáte náhodou někdo takový? http://www.oveckarna.cz/byl…
vařím si hodně mastí, konopnou, kostivalovou, měsíčkovou, kaštanovou, dělam si i svoje masážní oleje, masti vařím ve vodní lázni a jen ve vepřovém sádle, kaštany loupu mast je krásně bílá. přeji hodně zdaru při vaření.
Sušený kořen kostivalu se používá k výrobě odkladu a masti. Hotový produkt se pak přikládá na bolavé místo.
Zde naleznete recept na výrobu obkladu: https://odstavec.ceskaordin…
Zde naleznete recept na výrobu masti: https://odstavec.ceskenemoc… Recept na mast je z čerstvého kořene. Pokud máte kořen sušený, tak přeskočte přípravu a mytí kořene a rovnou ho použijte do rozehřátého tuku.