Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

RECEPTY NA ŽLUČNÍKOVOU DIETU

OBSAH

Recepty na domácí dietu k očistě střev

Jablečný mošt

Čerstvá jablečná šťáva je jedním z nejlepších domácích léků na pročištění tlustého střeva. Pravidelná konzumace jablečné šťávy povzbuzuje pohyb střev, odbourává toxiny a zlepšuje zdraví jater.

Citronová šťáva

Citrony mají antioxidační vlastnosti a vysoký obsah vitamínu C, který je velmi účinný na trávicí systém.

Voda

Pro pročištění tlustého střeva je nejlepší konzumace čisté vody. Důležité je vypít alespoň deset až dvanáct sklenic vody za den. Pravidelná konzumace vody dodává tělu tekutiny a odplavuje škodlivé toxiny a další odpad z těla.

Jogurt

Konzumace čerstvého jogurtu udržuje zdravé tlusté střevo. Jogurt dodává tělu probiotické bakterie a zbavuje tělo špatných bakterií. Zároveň obsahuje dostatečné množství vápníku.

Aloe vera

Aloe vera je známo pro své detoxikační schopnosti a působí i jako projímadlo, proto je považováno za efektivní prostředek pro očistu střev.

Zázvor

Zázvor může přispět ke snížení nadýmání, stimuluje funkci tlustého střeva.

Zdroj: Očista střev

Poradna

V naší poradně s názvem RECEPTY NA SLINIVKOVOU DIETU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana Zounková.

Dobrý den, potřebovala bych nějaké recepty pro maminku po akutním zánětu slinivky.Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Recepty a informace o stravování pro pacienty s nemocnou slinivkou jsou přehledně uvedeny zde: www.ceskaordinace.cz…

Zdroj: diskuze Recepty na slinivkovou dietu

Recepty

Recepty při žlučníkové dietě nemusí být monotónní. Svůj jídelníček můžete obohatit o chutná, a navíc i zdravá jídla. Spousta receptů žlučníkové diety je dostupných na internetu. Mějte ale na paměti, že každý člověk je originál, takže co může konzumovat jeden, druhému může způsobit bolesti.

Pomoci s výběrem receptů pro žlučníkáře může tato kuchařka, která vám poradí, co vařit při žlučníkové dietě. Výtečné jsou pak recepty na kuřecí maso v této kuchařce.

A co třeba naše kuchařka? Zde je několik tipů na vhodné recepty:

Zapečené těstoviny se špenátem

Ingredience: 300 g těstovin, 1 balení mraženého špenátu, 2 bílky, 100 g eidamu (20%), sůl, máslo

Postup: Těstoviny uvaříme v osolené vodě, ale tak, ať nejsou úplně uvařené. Mezitím rozpustíme v hrnci špenát a necháme chvíli vařit. Lehce osolíme a můžeme přidat i trošku másla. Nastrouháme sýr na struhadle. Mísu na zapékání vymažeme máslem a vkládáme vrstvu těstovin, špenátu a strouhaného sýra. Opakujeme ještě jednou, poté zalijeme směsí dvou rozmíchaných bílků se solí (ne sníh) a nakonec posypeme sýrem. Pečeme v troubě asi 20 minut. Recept je koncipován na 4 porce.

Šunková pomazánka

Ingredience: 250 g šunky s podílem masa 93–95 %, 200 g čerstvého sýra Cottage light, 1 rovná kávová lžička rajského protlaku, sůl, hladkolistá petržel

Postup: Do nádoby dáme šunku pokrájenou na menší, asi centimetrové čtverečky. Přidáme čerstvý sýr a rajský protlak. Vše rozmixujeme do hladka. Ochutnáme a trochu dosolíme. Ještě jednou, krátce, pustíme mixér nebo sekáček, přidáme rozsekanou nať z petržele a máme hotovo.

Kuřecí maso ve špagetách

Ingredience: 100 g kuřecích prsíček, 2 rajčata, rajský protlak, 50 g strouhaného eidamu, mletá sladká červená paprika, mletý kmín, petrželová nať, špagety

Postup: Kuřecí prsa nakrájíme na kostičky, okořeníme je a dusíme v trošce vody. Přidáme k nim na kostičky nakrájená rajčata. Až bude maso měkké, přidáme rajský protlak (cca 2 polévkové lžíce) a petrželovou nať. Omáčka by neměla být moc vodnatá. Při servírování omáčkou polijeme špagety, které posypeme sýrem. Tento jednoduchý a chutný recept je určen pro jednu osobu.

Salát z červené řepy

Ingredience: uvařená červená řepa, špetka soli, sýr Cottage light, hrst nasekané hladkolisté petrželky

Postup: Uvařenou řepu nastrouháme, lehce osolíme. Přidáme nasekanou petrželku a dle chuti sýr Cottage light. Vše promícháme. Můžete podávat k bramborové kaši s plátkem libového masa.

Treska se sýrem

Ingredience: 150 g tresky, 50 g tvrdého sýra (do 30 %), 1 citron, sůl, kmín, brambory, máslo

Postup: Rybu omyjeme a osušíme, poté ji položíme na plech vyložený pečicím papírem a následně ji pokapeme šťávou z citronu. Dále ji trošku osolíme a okmínujeme. Nastrouháme sýr na struhadle a hustě jej nasypeme na rybu. Vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme cca 15–20 minut. Hotovou rybu podáváme s brambory a máslem. Recept je určen pro jednu porci.

A jaké jsou vaše tipy na žlučníkovou dietu?

Zdroj: Vhodné potraviny při žlučníkové dietě

Poradna

V naší poradně s názvem RECEPTY PŘI JATERNÍ CIRHOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin Toman.

Byl jem týden na kapačkách,když mě propouštěli dali mi jen jednoducý seznam co mů a co nemůžu jíst. Tak hledám nějaké recepty. Mám dietu č.4
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dieta č. 4 je šetřící stravovací režim zaměřený na omezení škodlivých tuků a upřednostnění tuků zdravých. Dieta číslo 4 se používá právě pro nemocná játra. Jak a co vařit a čemu se vyhnout, se dočtete v těchto článcích:

VHODNÉ POTRAVINY
www.ceskenemoci.cz/j…

JATERNÍ DIETA
www.ceskenemoci.cz/j…

JÍDELNÍČEK
www.ceskenemoci.cz/j…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Recepty při jaterní cirhoze

Hrníčkové recepty jsou sladké i slané

Hrnková metoda k přípravě pokrmů není zaměřená pouze na sladké, ale i na slané pokrmy.

Zdroj: Hrnkové recepty na sladkosti

Plněná rajčata

Plněná rajčata patří mezi velmi oblíbené předkrmy či lehké večeře. Zvláště v těchto letních dnech jimi nadchnete své hosty více než tradičními chlebíčky. Nasládlou chuť rajčat je vhodné doplnit náplní s výraznější chutí, můžete použít různé ingredience, například tuňáka, sýry, vajíčka nebo i vlašský salát, viz naše recepty.

Zdroj: Recepty s rajčaty

Poradna

V naší poradně s názvem SPATNÉ VYLUČOVÁNÍ ŽLUČI PŘÍZNAK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iva.

Dobrý den,prosím o radu mám problém se stolicí vždy jsem měla spíše zácpu ale ted chodím každé ráno(pak už ne)sož se dobrý ale ta barva stolice je spíše do žluta nebo taková hnědožlutá při utření na papíře je spíš žlutá barva také mám bolest v prv.podžebří a jako boku něký cítím takové jiko pálení bublíní ve střevech.na sonu břicha vše v pořádku.to býlo celé výšetření.Citím se jak kdyby mě to v pase pulilo takový divný pocit přesně kde končí žebra musím sedet jak tehotná abý mi to nepřekáželo přitom tlustá nejsem tak mě nemá co tlačit.U lékaře si připadám jak blázen.poradíte jak se toho zbavit.zkoušela jsem i probiotyka ale nic.diký

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Doporučuji zahájit žlučníkovou dietu a objednat se někam na internu na pořádné vyšetření jater a žlučníku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Spatné vylučování žluči příznak

Hrníčkové vaření je jednoduché

Hrníčkové vaření je opravdu jednoduché, potřebujete pouze hrnek, který používáte jako odměrku na ingredience k pokrmu.

Zdroj: Hrnkové recepty na sladkosti

Poradna

V naší poradně s názvem POMOC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš.

Nejdriv sem mel horecku s mensimi bolesti v oblasti zaludku ale pak jsem misto stolice mel jen bilou penu neni to hlen proste pena jako ze sumaku odpoved na mail dik

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Začnete užívat Endiaron, který je volně prodejný v lékárně, a na chvíli držte žlučníkovou dietu, která je popsána tady: www.ceskenemoci.cz/p…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pomoc


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Válková

Bc. Jakub Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP