Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

ROBERT ZÁRUBA VITILIGO

OBSAH

Robert Záruba

Robert Záruba je český sportovní novinář, redaktor, komentátor a spisovatel. Mimo jiné je držitelem dvou diváckých cen TýTý z let 2003 a 2004. Robert Záruba trpí kožním onemocněním vitiligo, které je nejviditelnější kolem očí („opálené sluneční brýle“). Zde můžete vidět projevy onemocnění.

Zdroj: Vitiligo

Diskuze

V diskuzi DETRALEX 120 TABLET CENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

je mi přes 60 let a za Detralex 120tab.jsem doplácel neuvěřitelných 707 kč. jižní čechy

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslav Záruba.

lékárna Proseč cena 719

Zdroj: diskuze Detralex cena lékárna dr max

Vitiligo – obrázky

Vitiligo proslavilo modelku, která ze své nevýhody udělala výhodu, posuďte sami jakou.

Vitiligo postihuje i naše známé osobnosti, příkladem je sportovní moderátor Robert Záruba, který má toto onemocnění. Zde můžete vidět, jak se u něj projevuje.

Vitiligo se bohužel vyskytuje i u dětí, zde můžete vidět, jak se projevuje.

Více o této problematice naleznete zde.

Zdroj: Vitiligo detoxikace – novinka

Diskuze

V diskuzi VITILIGO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Xarra.

Vitiligo spôsobuje parazit menom Vlasovec. Prenáša ho krv sajúci hmyz ako komár a pod.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavel.

www.jaad.org/article…
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Vitiligo

Vitiligo

Vitiligo je kožní onemocnění, kdy dochází ke ztrátě buněk tvořících kožní pigment. U nemocného se projevuje světlými skvrnami na kůži nepravidelných tvarů, nejčastěji okolo prstů, úst, očí, genitálu, kloubů a třísel. Z postižených míst mohou vyrůstat chloupky též se ztrátou pigmentu.

Bílé skvrny na kůži

Zde je článek, který podrobně rozebírá vitiligo.

Vitiligo – foto

Zde je několik fotografií, na kterých jsou vidět projevy vitiliga.

Zdroj: Kožní nemoci

Diskuze

V diskuzi VIRONAL LÉČÍ VITILIGO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimíra.

Já mám vitiligo.Jak Vironal léčí vitiligo?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vironal léčí vitiligo

Vitiligo modelka

Chantelle Brown-Young je kanadská modelka, která se jako vůbec první modelka na světě s vitiligem dostala mezi naprostou světovou špičku v tomto oboru. Zde si ji můžete prohlédnout.

Zdroj: Vitiligo

Diskuze

V diskuzi TIBETSKÁ HOUBA DOMÁCÍ KEFÍR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Robert Mrázek.

Dobrý den, chci se zeptat jestli by jste mi mohla zaslat tibetskou houbu. Děkuji Robert Mrázek

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel PAVLÍNA.

MÁM PŘEBYTEK TIB.HOUBY.POSÍLÁM NA DOBÍRKU. V PŘÍPADĚ ZÁJMU PIŠTE. vael@post.cz

Zdroj: diskuze Tibetská houba domácí kefír

Nelicencované léky na vitiligo

Mnoho léčebných postupů používaných pro vitiligo není licencováno. „Nelicencovaný“ znamená, že výrobce léku nepožádal o licenci, aby mohl být použit k léčbě tohoto onemocnění. Lék neprošel klinickými zkouškami, aby se zjistilo, zda je účinný a bezpečný při léčbě tohoto stavu.

Lékaři mohou doporučit použití nelicencovaného léku, pokud se domnívají, že bude účinný a přínosy léčby převažují nad jakýmkoli souvisejícím rizikem. Před předepsáním nelicencovaného léku by vás lékař měl informovat, že je nelicencovaný, a probrat s vámi možná rizika a přínosy.

Zdroj: Vitiligo nová léčba

Poradna

V naší poradně s názvem VÝPIS Z KATASTRU NAHLÍŽENÍ PODLE JMÉNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helbich Robert.

Seznam pozemků

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Katastrální úřady poskytují výstup z katastru nemovitostí - tzv. přehled vlastnictví. Přehledem vlastnictví se rozumí tiskový výstup vytvořený pro zadanou osobu v rámci územní jednotky (tedy i celé ČR), jehož obsahem je výčet katastrálních území s uvedením čísel listů vlastnictví, na kterých má zadaná osoba zapsáno vlastnické nebo jiné věcné právo, případně, že k zadané osobě v katastru žádné takové právo evidováno není. Na přehledu budou uvedena jak jednotlivá katastrální území, tak čísla listů vlastnictví pro každé katastrální území.
Při žádosti se ověřuje totožnost žadatele. Jde to samozřejmě zařídit osobně i poštou či datovou schránkou, jen je při tomto podání třeba vyřešit prokázání totožnosti. Přehled vlastnictví lze získat také prostřednictvím zřízené služby Dálkového přístupu www.cuzk.cz/%E2%80%A… .

Prokázání totožnosti při osobním podání
V případech, kdy je žádost o poskytnutí přehledu vlastnictví nebo údajů ze sbírky listin podána osobně na katastrálním úřadě, bude proto katastrální úřad po žadateli požadovat, aby předložil doklad totožnosti.

Prokázání totožnosti při jiném než osobním podání
V případech, kdy žádost není podána osobně nebo prostřednictvím datové schránky, bude katastrální úřad totožnost žadatele považovat za zjištěnou, pokud žádost bude opatřena úředně ověřeným podpisem žadatele, jde-li o fyzickou osobu, úředně ověřeným podpisem fyzické osoby, která jedná za žadatele.

Z výše uvedeného vyplývá, že o přehled vlastnictví může žádat kdokoliv, kdo prokáže svoji totožnost, není třeba prokazovat právní zájem ani jednat na základě plné moci. Pokud se o přehled vlastnictví žádá osobně, je vyhotoven na místě. Stačí navštívit jakékoli katastrální pracoviště.
Osobu je třeba co nepřesněji identifikovat, nejjednodušeji samozřejmě pomocí rodného čísla. Poplatek za vydání přehledu vlastnictví činí 50 Kč za každou stránku A4 a hradí se buď v pokladně katastrálního pracoviště a nebo na výzvu k zaplacení, kterou katastrální úřad zašle po obdržení žádosti.

Chcete-li získat přehled o tom, co vlastníte vy a nebo někdo jiný, uděláte nejlépe, když osobně návštívíte nejbližší katastrální pracoviště. Seznam pracovišť i s adresami najdete zde: www.cuzk.cz/Urady/Ka…
Další možnost je poslat žádost s úředně ověřeným podpisem na katastrální úřad do Prahy. Adresa je:
Katastrální úřad pro hlavní město Prahu
Pod sídlištěm 1800/9
Kobylisy
18214 Praha 8
ID datové schránky: qjfadtx

Zdroj: diskuze Výpis z katastru nahlížení podle jména

Vitiligo a ochrana před sluncem

Spálení sluncem je vážné riziko, pokud máte vitiligo. Musíte chránit pokožku před sluncem a nepoužívat solária.

Když je pokožka vystavena slunečnímu záření, produkuje pigment zvaný melanin, který ji pomáhá chránit před ultrafialovým (UV) světlem. Pokud však máte vitiligo, ve vaší kůži není dostatek melaninu, takže není chráněna a nikdy si tak zvaně nezvykne na slunce.

Pokud se venku odhalíte, nebo místo s vitiligem není možné účelně zakrýt oděvem, tak vždy aplikujte opalovací krém, ideálně s ochranným slunečním faktorem (SPF) 30 nebo vyšším, abyste pokožku ochránili před spálením a dlouhodobým poškozením.

Zdroj: Vitiligo nová léčba

Diskuze

V diskuzi OPERACE OČÍ - ZKUŠENOSTI S KLINIKOU HORNÍ POČERNICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Diana Humečková.

Zdravím, 17let mě trápí oči. Začínalo to pozvolna a se zhoršujícími se dioptriemi jsem se začala zajímat o možnosti jak se brýlí zbavit, jelikož to co na nose nosím jsou už pořádný popelníky a opravdu se mi to nelíbí. Proto bych se zde ráda optala, kde jste si nechali oči odoperovat? Zatím mám v hledáčku jen kliniku Horní Počernice, na kterou mě ségra lanaří,protože tam byla spokojená, ale ráda bych si poslechla i jiné názory. Předem dík.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Robert K..

Klinika a doktoři v ní jsou super.

Zdroj: diskuze Operace očí - zkušenosti s klinikou Horní Počernice

Piperin krém na vitiligo

Ztráta pigmentace kůže neboli vitiligo trápí až čtyři procenta populace. Tato porucha se dá údajně léčit pomocí černého pepře. Alkaloid v něm obsažený totiž pigmentaci kůže výrazně podporuje. Piperin je látka, která způsobuje pověstnou štiplavost pepře a právě díky ní se staly bobule oblíbeným a dobře známým kořením. Dosud se vitiligo léčí především kortikosteroidními krémy a radioterapií pomocí zářičů UV. Místní léčba piperinem stimuluje vyrovnaně pigmentaci kůže, takže kombinace této léčby s UV ozařováním výrazně zlepšuje pigmentaci a její výsledky jsou úspěšnější než dosavadní léčba vitiliga.

Zdroj: Piperin

Poradna

V naší poradně s názvem TESTOSTERON ZVÝŠENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Robert.

Chtěl bych se zeptat jestli to pomáhá i v období puberty, když mi je 15 let :D

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, tyhle recepty fungují i v době dospívání. Ovšem, jestli máš pocit, že máš málo testosteronu, například neobvyklý hlas, žádné ochlupení, slabé osvalení nebo malá varlata, tak by se mohlo jednat o poruchu v tvorbě testosteronu. Taková porucha se dá velmi dobře léčit náhradním dodáváním testosteronu do organismu, čímž se zajistí zdravý a silný vývoj. Zkus se nejdřív porovnat s klukama ve škole a když budeš přesvědčen, že něco není v pořádku, tak nasbírej odvahu a poraď se o tom se svým dorostovým lékařem. Léčba testosteronem musí probíhat pod dohledem lékaře, bez toho to prostě nejde. V sázce je hodně. Když se zanedbají vady v dospívání, tak se pak v dospělosti sbírají už jen nepříjemné následky, bez možnosti nápravy. Mysli na to!

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Testosteron zvýšení

Vitiligo a Vitamín D

Pokud vaše pokožka není vystavena slunci, existuje zvýšené riziko nedostatku vitaminu D. Vitamin D je nezbytný pro udržení zdravých kostí a zubů. Sluneční záření je hlavním zdrojem vitaminu D, i když určitá forma vitaminu D se nachází také v některých potravinách, jako jsou mastné ryby.

V případě, že se důsledně chráníte před sluncem, může pak být obtížné získat dostatek vitamínu D pouze z jídla a omezeného slunečního záření. Měli byste proto zvážit užívání denního doplňku stravy obsahujícího 10 mikrogramů vitaminu D.

Zdroj: Vitiligo nová léčba

Fototerapie a vitiligo

Fototerapie (léčba světlem) může být použita u dětí nebo dospělých, pokud:

  • lokální léčba nefungovala;
  • vitiligo je moc rozšířené;
  • vitiligo má významný dopad na kvalitu vašeho života.

Důkazy naznačují, že fototerapie má pozitivní vliv na vitiligo, zejména v kombinaci s jinými zde uvedenými léčbami.

Během fototerapie je vaše pokožka vystavena ultrafialovému A (UVA) nebo ultrafialovému B (UVB) záření ze speciální lampy. Před tím vám může být podán lék zvaný psoralen, díky kterému je vaše pokožka citlivější na světlo. Psoralen lze užívat ústy nebo jej lze přidat do vody při koupeli.

Tento typ ošetření se někdy nazývá PUVA (psoralen a UVA světlo).

Jako každá léčba, i fototerapie má své nežádoucí účinky. Fototerapie může zvýšit riziko rakoviny kůže kvůli zvýšené expozici UVA paprskům. Riziko rakoviny kůže je nižší u UVB záření. Váš dermatolog by s vámi měl probrat rizika, než se rozhodnete pro fototerapii.

Sluneční lampy, které si můžete koupit pro domácí použití pro světelnou terapii, se nedoporučují. Nejsou tak účinné jako fototerapie, kterou dostanete v nemocnici. Lampy pro domácí opalování také nejsou nijak regulované, takže nemusí být bezpečné.

Zdroj: Vitiligo nová léčba

Diskuze

V diskuzi ZTRÁTA PIGMENTU NA RTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gina.

Dobrý den, ta alespoň, že se s tím dá něco dělat a jsou tady způsoby, jak i přesto žít normální a kvalitní život. Jen si za to člověk trochu připlatí no. Jinak v článku píšete o mikropigmentaci. Vždycky jsem si myslela, že se jedná o tohle www.radchenko.cz/per… Ale asi jsem si to spletla s permanentním make-upem rtů.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel KatkaK.

A zabírá to? Z čeho ty skvrnky vlastně jsou?

Zdroj: diskuze Ztráta pigmentu na rtu

Foto bílých skvrn

Zdroj: Bílé flíčky na kůži

Diskuze

V diskuzi ZTRÁTA PIGMENTU NA RTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gina.

Dobrý den, ta alespoň, že se s tím dá něco dělat a jsou tady způsoby, jak i přesto žít normální a kvalitní život. Jen si za to člověk trochu připlatí no. Jinak v článku píšete o mikropigmentaci. Vždycky jsem si myslela, že se jedná o tohle www.radchenko.cz/per… Ale asi jsem si to spletla s permanentním make-upem rtů.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jane.

NN je to i proti UV, na rozjaasnění a hydrataci. Takový na všechno :)

Zdroj: diskuze Ztráta pigmentu na rtu

Jak zastavit vitiligo

Podle statistiky lze 70 % případů vitiliga vyléčit nebo přinejmenším zastavit další rozrůstání bílých skvrn a převzít tak kontrolu nad rozvojem choroby.

Přípravek VITILEM+ byl speciálně vyvinut pro podporu při léčení takových těžkých chorob, jako je vitiligo či psoriáza. Do složení přípravku patří Lemna minor, respektive okřehek menší, který se již dávno se používá v lidové medicíně, také v čínské, a považuje se za nejsilnější prostředek v léčení vitiliga.

VITILEM+ se vyrábí v České republice. Používaný okřehek je sbírán pouze v ekologických, čistých vodojemech a prochází důkladným výběrem.

Přípravek VITILEM+ je přírodní produkt a nemá vedlejší účinky. Lze jej používat i na posílení imunity, která je důležitá při oslabení organismu.

Přípravek VITILEM+ byl schválen Ministerstvem zdravotnictví ČR a obdržel i další certifikáty v Ruské federaci i v Evropě.

Zdroj: Vitiligo detoxikace – novinka

Lokální pimekrolimus nebo takrolimus na vitiligo

Pimekrolimus a takrolimus jsou typem léků nazývaných inhibitory kalcineurinu, které se obvykle používají k léčbě ekzému.

Pimecrolimus a takrolimus nejsou licencovány pro léčbu vitiliga, ale mohou být použity k obnovení kožního pigmentu u dospělých a dětí s vitiligem.

Mohou způsobit nežádoucí účinky, jako jsou:

  • pocit pálení nebo bolesti při aplikaci na kůži;
  • zvyšují citlivost pokožky na sluneční záření;
  • zarudnutí obličeje (návaly horka) a podráždění kůže, zvláště pokud pijete alkohol.

Na rozdíl od steroidů však pimekrolimus a takrolimus nezpůsobují ztenčení kůže.

V Česku je k dispozici pimekrolimus a takrolimus v těchto léčivých přípravcích:

  • pimekrolimus je v krému Elidel;
  • takrolimus je třeba nechat namíchat v lékárně

Zdroj: Vitiligo nová léčba

Depigmentace vitiliga

Depigmentace může být doporučena pro dospělé, kteří mají vitiligo na více než 50% jejich těla.

Během depigmentace se na normální pokožku natírá pleťová voda, aby se vybělil zbývající pigment a aby měla stejnou barvu jako depigmentovaná (bílá) pokožka. Používá se lék na bázi hydrochinonu, který se musí aplikovat nepřetržitě, aby se zabránilo opětovnému pigmentování kůže.

Hydrochinon může způsobit nežádoucí účinky, jako jsou:

  • zarudnutí;
  • svědění;
  • štípání.

Depigmentace je obvykle trvalá a zanechává pokožku bez ochrany před sluncem. Po ukončení léčby může dojít k návratu barvy a nová barva kůže se může lišit od vaší původní barvy. Aplikace depigmentačních ošetření na jednu oblast kůže může někdy způsobit ztrátu pigmentace na kůži i na jiných neošetřovaných částech těla.

Zdroj: Vitiligo nová léčba

Kožní štěpy na léčbu vitiliga

Kožní štěp je chirurgický zákrok, při kterém se z nepostižené oblasti těla odebere zdravá kůže a použije se k pokrytí oblasti, kde byla kůže poškozena nebo ztracena. K léčbě vitiliga lze použít kožní štěp k překrytí bílé skvrny.

Kožní štěpy mohou být zváženy u dospělých v oblastech, které ovlivňují váš vzhled, pokud:

  • za posledních 12 měsíců se neobjevily žádné nové bílé skvrny;
  • bílé skvrny se za posledních 12 měsíců nezhoršily;
  • vitiligo nebylo spuštěno poškozením kůže, jako je těžké spálení sluncem (Koebnerova reakce).

Alternativou k transplantaci kůže může být odebrání vzorku kůže, ze které se vypreparují melanocyty a transplantují se do oblastí vitiliga.

Tyto typy ošetření jsou časově náročné, nesou s sebou riziko jizev a nejsou vhodné pro děti. Nejsou také široce dostupné a nejsou financovány z veřejného zdravotního pojištění.

Zdroj: Vitiligo nová léčba

Vitiligo u dětí

Riziko postižení dětí obou rodičů s vitiligem se odhaduje na 10 %. Za tvorbu pigmentu v kůži jsou zodpovědné pigmentové buňky – melanocyty, u vitiliga se předpokládá jejich porucha. Názory na tuto poruchu se však liší. Může jít o autoimunitní zánět (zničení melanocytů buňkami imunitního systému), poruchu komunikace mezi melanocyty a buňkami nervového systému, nebo o toxickou destrukci melanocytů.

Skvrny mívají různou velikost – od milimetrů po centimetry. Počáteční léze se objevují na rukou, předloktích, chodidlech a na obličeji, často se nacházejí perorálně a periokulárně. Skvrny mohou být lokalizované či generalizované, což je častější. Lokalizované vitiligo je omezeno do jedné hlavní oblasti se segmentálním nebo kvazidermadromálním rozšířením. Generalizované vitiligo postihuje více než jednu oblast – skvrny jsou obvykle nalézány na obou stranách trupu a jsou uspořádány symetricky či nesymetricky. Typickými lokalizacemi vitiliga jsou obličej, krk a kůže kštice. Dále jsou to místa opakovaně vystavovaná traumatizaci, tedy kostní prominence, extenzory předloktí, ventrální část zápěstí, dorzální část ruky, články prstů. V případě generalizovaného vitiliga bývají typicky skvrny periorificiálně, to je kolem tělesných otvorů (rty, oči, genitál), mohou být postiženy dásně, areoly prsních bradavek.

Ochlupení v oblasti skvrn vitiliga může být depigmentované (leukotrichie). Vitiligo ve kštici se obvykle projeví jako pramen bílých či šedých vlasů (poliosis), ale může se objevit i totální depigmentace kůže na hlavě. Postižení pokožky hlavy je nejčastější, následované postižením obočí, pubického ochlupení a ochlupení podpaží. Leukotrichie může indikovat špatnou prognózu ve vztahu k repigmentaci. Ke spontánní repigmentaci depigmentovaných vlasů nedochází.

Zdroj: Vitiligo detoxikace – novinka

Vitiligo u dětí

Vitiligo se u dětí projevuje malými nebo velkými mléčně bílými skvrnami na kůži, které se zvětšují a vytvářejí plochy. Příčinou vitiliga je ztráta pigmentu, který dodává kůži její barvu. Děti s těžkou formou vitiliga ztrácejí pigmentaci na celém těle. K léčbě vitiliga dětský lékař obvykle předepíše kortikosteroidní mast nebo roztok, ale jiné metody se obecně pro léčbu dětí nedoporučují.

Děti s vitiligem mají mléčně bílé skvrny na kůži, které jsou buď symetrické (vyskytují se na stejných místech po obou stranách těla), nebo nesymetrické. Skvrny se zvětšují a vytvářejí velké, nepravidelně tvarované plochy. Ochlupení na postižených místech se někdy rovněž zbarví bíle. Nejčastěji se vitiligo vyskytuje kolem úst, nosu a očí; na hřbetech rukou a prstů; na loktech, na zápěstí, na kolenou, v podpaží, na tříslech, na genitáliích, na dolních končetinách a na prsních bradavkách. Vitiligo se někdy objeví na kůži pokrývající zranění nebo popáleninu. Nejpatrnější je u dětí s tmavou barvou pleti, avšak i u dětí se světlou barvou pleti je viditelné, a to zejména v létě, kdy je kůže opálená. Děti s těžkou formou vitiliga ztrácejí pigmentaci na celém těle.

Má-li dítě světlou pleť, při pobytu na slunci mu skvrny zakrývejte oděvem, mohlo by dojít ke spálení kůže. Na postižená místa, která by mohla být vystavena slunečnímu záření, vždy aplikujte opalovací krém, dokonce i v zimě. Jestliže se dítě za svůj vzhled stydí, zakryjte mu skvrny make-upem nebo samoopalovacím krémem.

Existuje řada agresivnějších způsobu léčby vitiliga, které se však obecně nedoporučují pro léčbu dětí. Dětský lékař obvykle předepíše kortikosteroidní mast nebo roztok, průběh léčby je však třeba pečlivě sledovat. Lékař také odebere dítěti krev na testy, které pomohou určit, zda příčinou vitiliga není nějaká nemoc, například porucha štítné žlázy.

Zdroj: Vitiligo


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP