Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

ROSACEA LÉČBA

OBSAH

Co je rosacea

Růžovka je chronické kožní onemocnění, jehož příčina není přesně známa. Předpokládá se, že růžovku způsobuje přemnožení baterií uvnitř těla. Tyto bakterie se normálně v člověku vyskytují, ale jen v malém – bezpečném množství. Rosacea nejčastěji postihuje lidi ve věku 30 až 50 let, přičemž ženy jsou postiženy častěji než muži. Typické příznaky této nemoci jsou otoky obličeje – erytém, které doprovázejí papuly a pustuly. Rosacea představuje vážný problém, neboť hrozí při dlouhodobém onemocnění znetvoření kůže a tím i vznik druhotných psychických problémů.

Zdroj: Rosacea a moderní metody léčby

Poradna

V naší poradně s názvem ROSACEA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek .

Vyzkoušejte léčivý krém Rosalox, který obsahuje léčivou látku Metronidazolum. Používá se 2 krát denně a je určen právě na léčení růžovky. Také si dejte do pořádku svoje střeva pomocí probiotik. Můžete také změnit lékaře. Jiný lékař = jiný způsob léčby = jiné výsledky.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie.

Používala jsem krém ROZEX od lékařky, ale bez velkých efektů. Marie

Zdroj: diskuze Rosacea

Rosacea - moderní léky

  • Deoxymykoin - doxycyklin hyklát,
  • Doxybene - doxycyklin hyklát.

Dávkování: 1 až 2 tablety ráno, zapít velkým množstvím vody.

Zdroj: Rosacea a moderní metody léčby

Poradna

V naší poradně s názvem ROSACEA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan.

poradte prosím už 15 rokov sa liečim na rosaceu 3 stadia a stále sa zhoršuje,dakujem.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Vyzkoušejte léčivý krém Rosalox, který obsahuje léčivou látku Metronidazolum. Používá se 2 krát denně a je určen právě na léčení růžovky. Také si dejte do pořádku svoje střeva pomocí probiotik. Můžete také změnit lékaře. Jiný lékař = jiný způsob léčby = jiné výsledky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rosacea

Rosacea

Rosacea neboli růžovka je poměrně častá kožní choroba. Rosacea se projevuje zčervenáním kůže obličeje, pupínky a v těžších případech může dojít k výraznému zbytnění kůže nosu. Jde o onemocnění, které lze díky své lokalizaci jen obtížně zakrýt. Lidé s rosaceou se mnohdy obávají společenského kontaktu, což nezřídka přináší problémy v osobním i pracovním životě. Pro podobnost s akné se někdy rosacea nazývá „akné dospělých”. Na rozdíl od akné nemá ucpané černé póry (komedony) a je omezena pouze na obličej.

Růžovka

Zde je článek, který podrobně popisuje růžovku.

Rosacea – foto

Zde je několik fotografií, na kterých jsou vidět projevy růžovky.

Zdroj: Kožní nemoci

Laser při léčbě rosacey

Rozšířené žilky lze řešit diatermokoagulací či laserem. Zbytnělou tkáň je možné odstranit laserem či zákrokem plastického chirurga. Správně vedená léčba nabízí výraznou pomoc, jak rosaceu udržet pod kontrolou a jak zabránit vývoji v pokročilejší stadia. Podstatné je zahájit léčbu a prevenci včas.

Zdroj: Jak se léčí rosacea neboli růžovka

Poradna

V naší poradně s názvem SEDIMENTACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Řezníčková.

Dobrý den
Už dlouhodobě mám zvýšenou sedimentaci , nyní 62/90
Jsem pod kontrolou alergologa , mám různá vyšetření- negativní.
DG: Asthma alerg.pers. pod kontrolou
alergickou rýmu
dermatitidu v obličeji (rosacea facieí)
recidivující záněty DC,GER
vertebrogenní potíže
hepatopatie

Moje závodní lékařka neřeší , prý chronická , nemám se tím zabývat.
Jsem pořád unavená , spavá .
Dá se něčím léčit , nebo aspoň nějakým přírodním preparátem snížit ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zkuste změnit lékaře. Najděte si odborníka na hematologii, popřípadě lékaře vnitřního lékařství a poraďte se s ním, co by u vás mohlo pomoci. Takhle přes internet těžko dostanete radu, která povede ke zlepšení, protože vaše problémy potřebují komplexní přístup. Rovněž si zkuste udělat test na přítomnost helicobacter pylori v žaludku. Test si uděláte sama doma, při vyprazdňování. Test je možné koupit tady: www.prozdravi.cz/imu…
Další volbou, která by mohla zlepšit stav vaší růžovky jsou probiotika, které když nepomůžou, tak určitě neuškodí. Užívejte probiotika po dobu 30 dnů, koupit je můžete například tady: www.prozdravi.cz/omx…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Sedimentace

Přírodní léčba růžovky

Rosacea se obvykle léčí zevním nanášením gelu z aloe vera, nebo čaje roibos s citronem, popřípadě mýdla se sírou nebo masti s ichtamolem. Na růžovku také pomáhá volně prodejná Kittlova mast a Jarischova voda. Předpokládá se, že růžovka souvisí se špatnou funkcní střev, takže v léčbě je důležitá také dieta a přísná životospráva, jako například: hodně ovoce a zeleniny, bílé maso (drůbeží, ryby apod.), ale ne často, jen jednou za týden. Dále čaje na pročištění a úplné vyřazení bílé mouky v jakékoli podobě, to znamená žádné sladké (oplatky, koláče, buchty, knedlíky, těstoviny, omáčky zahuštěné moukou) Co se týče pečiva, tak se může jen žitný chleba.

Zdroj: Rosacea a moderní metody léčby

Diskuze

V diskuzi ROSACEA PŘÍRODNÍ LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jakub.

Zdravíčko,chci se podělit o zkušenosti o boji s Růžovkou, jsem keltský typ takže mě to nemohlo minout,od malá mám sklon k červenání,lidi různé mastičky si patlat na ksicht nikdy nepomůžou,jsou to vyhozené peníze,to jsem za tu dobu pochopil,rosacea podle mě signalizuje že se děje něco uvnitr těla,doporucim změnit jídelníček, nepit kávu,alkohol, nekouřit,snížit konzumací mléčných výrobků, jednoduchých sacharidů, příjem živočišné bílkoviny,maso atd.delam kulturistiku a tohle bylo pro mě drastické, naštěstí mám za ty roky disciplínu a dokázal jsem se všeho vzdát, strašně moc jsem zhodil, důležité!!!! udělat výplach střev!!! klystýr,nebo hydrocolor terapií minimálně 5x udělat jaterní očistu minimálně 5x každý den zeleninové šťávy, vitamíny C,B Omega-3 mastné kyseliny, vláknina,chllorela, mladý ječmen,ovoce,zelenina, jídlo si už vyhledejte jaké,nebudu tu psát jídelníček, ale tohle je 100% já už chtěl taky to vzdát,ale tohle zabere, musíte všechny ty hnusy s těla dostat,ja denně jako sportovec jedl skoro kilo masa, zničené trávení zanesená játra atd.Ksicht se mi neuvěřitelně zlepšil, žádné pupínky akné nic,sklon k červenání je taky menší ale ten vyléčit nikdy nepůjde podle mě,v neposlední řadě na pleť jsem používal Jarošový roztok pák sírové mýdlo a zinkovou mast, teď už jen Jarošový roztok a doma dělanou konopnou mast,je to běh na dlouhou trať začal jsem před půl rokem, jaterní neboli žlučníkova očista je prý nejlepší na jaře,nastudujte a všechno,na nějakou dobu se vám může zdát zhoršení, ale nebojte se toho, dá se to do kupy, obličej mazat opalovacím krémem a zásadní věc odnaučit si sahat behem dne rukami na obličej!!!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Rosacea přírodní léčba

Svědění kůže na nose

Příčiny

Svědění kůže na nose může být způsobeno onemocněním rosacea. Nemoc postihuje typicky kůži nosu, objevuje se pod nosem, na tvářích, středu čela a bradě. Méně často se vyskytuje za ušima, na krku a ve výstřihu. Kůže okolo úst a očí je nepostižená. Rosacea, česky růžovka, je velmi častá dermatóza. Jedná se o zánětlivé onemocnění kůže, i když příčiny vzniku růžovky jsou zatím nejasné. Rosacea postihuje obě pohlaví, přičemž u žen se vyskytuje častěji. Nemoc začíná většinou po 30. roce života. Nejvíce nemocných je registrováno ve věkové skupině 40–60 let.

Co s tím dělat

Co s tím dělat? Tak určitě navštívit lékaře, který stanoví diagnózu a zvolí vhodnou léčbu. Léčba nemoci je dvojí. Lokální léčba spočívá v aplikaci přípravků, které obsahují metronidazol a erytromycin, či pasty s obsahem síry a retinoidů. U těžších případů se používá léčba celková: antibiotika (tetracyklin, doxycyklin, minocyklin). Mechanismus, jakým antibiotika pomáhají, je nejasný, ale uvažuje se o jejich protizánětlivých účincích. U pacientů, kteří trpí gastrointestinálními problémy, je vhodná likvidace (eradikace) bakterie Helicobacter pylori, která žije v žaludku člověka. U květákovitého zbytnění nosu je na místě chirurgická léčba.

Zdroj: Svědění nosu a kolem nosu

Diskuze

V diskuzi LUPÉNKA (PSORIÁZA) A LÉČBA POMOCÍ PŘÍRODNÍCH LÁTEK. NOVÉ VĚDECKÉ ZJIŠTĚNÍ. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Božena.

Ivo, co já vím tak biologická léčba je spíš na revma.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: Lupénka (psoriáza) a léčba pomocí přírodních látek. Nové vědecké zjištění.

Rosacea

Účinky léčby pomocí Jarischova roztoku u růžovky jsou pozitivní, a tak se používá jako podpůrná léčba tohoto kožního onemocnění. Jarischův roztok kůži mírně vysušuje, působí slabě dezinfekčně a má protizánětlivé a mírně antimikrobiální účinky, přičemž pokožku zklidňuje. Roztok se nanáší se na čistou gázu nebo vatový tampon a z kůže se nesmývá. Lze ho také přelít do rozprašovače a osvěžit jím pleť či kůži v horkých letních měsících, a to i několikrát denně. Jarischův roztok nemá žádnou vůni ani nečpí jako některé farmaceutické přípravky.

Zdroj: Jarischova voda

Diskuze

V diskuzi ALTERNATIVNÍ LÉČBA ASTMATU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Antonín Růžička.

Co léčba astmatu vodíkem???

Viděl jsem léčbu MLS laserem na longCOVID. Nešlo by i na astma??


Děkuji a s pozdravem

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Alternativní léčba astmatu

Proč se tvoří metličkové žilky

Žilní hypertenze

Žilní hypertenze v nohou často souvisí s křečovými žilami. Průtokové abnormality ve středně velkých žilách dolních končetin mohou vést právě k rozvoji telangiectasie. Faktory vedoucí k rozvoji křečových žil na nohou jsou:

  • věk
  • pohlaví
  • těhotenství
  • životní styl
  • povolání

Ostatní příčiny

Další příčiny tohoto onemocnění se netýkají jiných cévních poruch. Ale mohou se projevovat jako metličkové žilky viditelné na obličeji a trupu. Tyto projevy mohou být způsobeny následujícími onemocněními a faktory:

  • akné rosacea;
  • životní prostředí – slunce nebo chlad;
  • trauma kůže – pohmožděniny nebo chirurgické zákroky (jizvy);
  • ozáření, zejména při léčbě rakoviny;
  • chemoterapie;
  • systémová skleróza;
  • chronická léčba lokálními kortikosteroidy.

Zdroj: Léčba metličkových žilek

Diskuze

V diskuzi LÉČBA ZRAKU PO CMP? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rudolf Flos.

Po CMP mám částečný výpadek zorného pole na obě oči, je možná léčba-rehabilitace? Stalo se mi před osmi měsíci. Děkuji za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Léčba zraku po CMP?

Rosacea a její moderní léčba

Základní léčbu představují krémy a gely s obsahem metronidazolu nebo antibiotik. Při výraznějším zánětu se někdy používají pasty s obsahem ichtamolu. V těžších případech se nasazuje celková léčba, tedy tablety s metronidazolem nebo tetracyklinová antibiotika. Ve velmi těžkých případech se podává isotretinoin (derivát vitamínu A). Rozšířené žilky se řeší diatermokoagulací či laserem. Zbytnělou tkáň lze odstranit laserem či plastickochirurgicky. Správně vedená léčba nabízí výraznou pomoc, jak rosaceu udržet pod kontrolou a jak zabránit vývoji v pokročilejší stadia. Podstatné je zahájit léčbu a prevenci včas. První efekt se obvykle začne projevovat po 2–4 týdnech léčby. Větší zlepšení se dostavuje po 2–3 měsících pravidelné léčby, samozřejmě za dodržování prevence a odpovídající péče o pleť. Kortikosteroidy by se u rosacey neměly vůbec používat. Vedou sice zprvu ke zmírnění začervenání, ale později stav zhoršují tvorbou rozšířených žilek a jinými nežádoucími účinky.

V počátečních fázích onemocnění se využívá diatermokoagulace. Diatermokoagulace se používá při odstraňování rozšířených cévek v obličeji. Zákrok se provádí pomocí přístroje (elektrokauteru), který má na konci držáku drobnou jehlu. Tato jehla se zavede do cévky a elektrickým výbojem přesně nastavené intenzity se cévka spálí. Jde o zákrok poměrně nebolestivý, pouze elektrický výboj jemně štípne. Jizvy nevznikají.

Zdroj: Jak se léčí rosacea neboli růžovka

Diskuze

V diskuzi LUPÉNKA (PSORIÁZA) A LÉČBA POMOCÍ PŘÍRODNÍCH LÁTEK. NOVÉ VĚDECKÉ ZJIŠTĚNÍ. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ditunka.

podívej se na www.bolestikloubu.cz, tam je seznam pracovišť, kde se biologická léčba provádí.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Josef.

dobry vecer mam lupenku na leve ruce na dlani vyskousel sem vsechny pripravky nic stoho nepomaha skousel sem more slana voda mi pomohla jen nacas potom dovolena skoncila a zase se to vratilo da se sehnat nekde morska sul a jak to funguje dekuji za jakoukoliv radu.zpozdravem pan josef.

Zdroj: diskuze Re: Lupénka (psoriáza) a léčba pomocí přírodních látek. Nové vědecké zjištění.

Co znamená rosacea

Onemocnění vzniká mezi 40.–50. rokem. Obecně platí, že častěji bývají postiženy ženy než muži a náchylnější jsou zejména ženy takzvaného keltského typu, které mají světlou pleť a vlasy a jsou více citlivé na sluneční záření a povětrnostní vlivy. Jde o onemocnění, které lze díky jeho lokalizaci jen obtížně zakrýt. Lidé s rosaceou se mnohdy obávají společenského kontaktu, což nezřídka přináší problémy v osobním i pracovním životě. Na rozdíl od akné se neobjevují ucpané černé póry (komedony) a problém je omezen pouze na obličej. Rosacea se projevuje nejdříve přechodným, později trvalým začervenáním a rozšířenými žilkami na konvexních partiích obličeje – nos, tváře, čelo, brada. Začervenání mívá typický motýlovitý tvar. V dalším průběhu se připojují zánětlivé změny – pupínky (papuly) a zkalené puchýřky (pustuly). Při delším trvání dochází ke zbytnění mazových žláz a vaziva. Kůže získává hrubý vzhled s roztaženými póry. Díky podobnosti se strukturou slupky citrusových plodů se tato nemoc nazývá i orange skin (pomerančová kůže) nebo lemon skin (citronová kůže). Při dalším rozvoji tohoto onemocnění vznikají hrbolaté až květákovité útvary na nose a přilehlých částech tváří – rhinophyma.

Častou komplikací rosacey je zánět spojivek, víček a oční rohovky. Při těžkém postižení a dlouhém trvání bez adekvátní léčby může dojít k oslepnutí. Méně častou komplikací je vznik otoku (lymfedému) některých partií obličeje. Při vzniku rosacey se uplatňují zejména dvě hlavní příčiny – porucha drobných cév obličeje a porucha funkce mazových žláz. Faktory, které přispívají k rozvoji onemocnění, jsou ty, které vedou ke zvýšenému prokrvení obličeje (stres, alkohol, ostrá jídla, horké nápoje, sluneční záření, horké prostředí, cvičení, sauna, horká koupel, větrné či mrazivé počasí, kosmetika). Často se uvádí možná souvislost růžovky s onemocněním trávicí soustavy, ale jednoznačná spojitost nebyla dosud přesvědčivě prokázána. Rosacea není infekční a není možné někoho nakazit.

Zdroj: Jak se léčí rosacea neboli růžovka

Diskuze

V diskuzi LUPÉNKA (PSORIÁZA) A LÉČBA POMOCÍ PŘÍRODNÍCH LÁTEK. NOVÉ VĚDECKÉ ZJIŠTĚNÍ. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdena.

Hanko, to co mu píchají se jmenuije Remicade, je to biologická léčba, ale říkal že existují i jiný přípravky. Uričtě se ta léčba provádí i jinde ve větších městech ale nevím, kde by jsi našla kontakt.



Zeptej se své lékařky, ta by tě tam stejně musela poslat, nedá se tam jít bez předchozích doporučení. On na té klinice bývá obvykle půl dne. 2 hodiny kapačka a potom ještě na pozorování.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: Lupénka (psoriáza) a léčba pomocí přírodních látek. Nové vědecké zjištění.

Zdravotní účinky sírového mýdla

Léčba akné

Jednou z funkcí síry je, že způsobuje vysušování pleti. Pokud člověk trpí na akné, jeho pokožka je vlhká a mastná. Síra kůži vysušuje, čímž pomáhá snížit zánět pupínků a jiných vad na kůži. Síra může také pomoci s odstraněním bílých skvrn na kůži, snížit její mastnotu a bránit proti ucpávání pórů.

Vlastnosti sírového mýdla

Sírové mýdlo je obvykle vyrobeno s 10% obsahem síry. Zbytek mýdla je vyroben z neutrálního mýdla a určitého aroma. Síra je ideální pro léčbu mnoha kožních onemocnění, kromě toho má také antibakteriální a antiseptické výhody.

Léčba svrabu

Svrab je charakteristický svými roztoči, kteří sídlí pod kůží. To způsobuje svědění, bolest a vyrážku. Síra je toxická a inhibuje tak roztoče svrabu, což dělá ze sírového mýdla efektivní lék právě proti tomuto roztoči.

Seboroická dermatitida

Seboroická dermatitida je způsobena plísní vyskytující se na kůži, projevuje se mastnou pletí, jejím zarudnutím a šupinatěním. Toto kožní onemocnění se může objevit na mnoha místech na těle, včetně obličeje, hrudníku, podpaží a vlasů. Sírové mýdlo pomáhá s inhibicí plísní a jejím odstraněním.

Moderní metody léčby růžovky

Rosacea je chronické kožní onemocnění, které způsobuje zarudnutí a tvorbu skvrn nebo hrbolků na tváři, čele, bradě či nosu. Může se také objevit na pokožce hlavy, hrudníku, krku a uších. Zarudnutí se stává odolnějším, pokud nedojde k léčení, a může být velmi nepříjemné. Jestliže není léčeno delší dobu, může dojít k viditelnosti žilek na kůži. Sírové mýdlo pomáhá se snížením zarudnutí a uklidňuje příznaky rosacey.

Zdroj: Mýdlo se sírou

Moderní způsoby léčby

Mnoho desítek let se s úspěchem používají k léčbě růžovky antibiotika, konkrétně vnitřně užívaný tetracyklin. U léčby tetracyklinem se sice nedosáhne úplného vyléčení, ale zevní projevy na pokožce se tím zcela nebo výrazně zmírní a nedochází pak k patologickým změnám ve struktuře pokožky. Bohužel se ukázalo, že původní tetracyklin má mnoho nežádoucích účinků a proto se vědci soustředili na vývoj nového druhu tetracyklinu, který léčí rosaceu také rychle, ale s menšími negativními jevy. Jde o léčivou látku Doxycyklin hyklát nebo monohydrát, která je do těla dodávána ústy prostřednictvím speciálních kapslí s rychlým a pomalým uvolňováním. Dávkování doxycyklinu pro léčbu růžovky je 100 až 200 mg denně po dobu 8 až 16 týdnů. Lék se užívá ráno a zapíjí se velkým množstvím vody. Nežádoucím jevem při léčbě doxycyklinem je zvýšená fotosenzibilita pokožky – alergie na slunce, takže je třeba se během této léčby vyhýbat slunci. Dále doxycyklin umocňuje účinek antikoagulačních léků, jako je například Warfarin. Společné užívání Warfarinu a doxycyklinu bohužel není možné.

Zdroj: Rosacea a moderní metody léčby

Rosacea a přírodní terapie

Pokud je zčervenání pouze lehké, symetrické, nebolestivé, doprovázené vznikem drobných papulek, můžete si zpočátku částečně pomoci sami. Omezte veškeré provokující faktory, neaplikujte žádnou kosmetiku, při lehkém pálení použijte obklady z borové vody.

V současné době se doporučují pro přírodní léčbu růžovky tyto přípravky:

Derminax: Derminax je 100% přírodní, vědecky otestovaný systém na léčbu růžovky, schválený lékaři. Derminax byl navržen tak, aby fungoval u všech typů a odstínů pleti. Tento přípravek na léčbu růžovky neobsahuje složky, které by způsobovaly ztrátu barvy, hyperpigmentaci nebo hnědé skvrny.

Složení: Derminax obsahuje čtyři účinné antibakteriální a antiseptické látky a také látky zabraňující nežádoucímu lesknutí kůže. To zabezpečí čistou a hladkou pokožku.

Dávkování: Derminax se užívá pouze orálně, a to 1 tableta denně.

ZenmedRosacea: ZenmedRosacea je přípravek vytvořený tak, aby poskytoval úlevu od zarudnutí, skvrn, výsypu a viditelného rozšíření cévek, které jsou nejčastějšími příznaky růžovky. Tento jedinečný 3krokový systém je bezpečnou alternativou k předepisovaným balením a laserové léčbě. ZenmedRosacea pokožku chrání a vyživuje díky speciální kombinaci bylin pro snížení zarudnutí a zklidňujícím látkám.

Složení: výtěžek z vrbové kůry, okurek, zelený čaj, aloe vera gel, výtěžek z kořene lékořice, slunečnicový olej a další.

RosaceaRelief: RosaceaRelief obsahuje několika látek, které spolu synergeticky působí, aby poskytly okamžitou a dlouhodobou úlevu od růžovky. Tento přírodní přípravek na léčbu růžovky byl speciálně vyvinut tak, aby splnil specifické potřeby lidí trpících růžovkou.

Složení: Jedná se o obnovující a zklidňující sérum, aktivní látky jsou EL, alantoin, hydrolit 5, symglukan, voda, kaprylové kaprinové triglyceridy, izopropyl palmitát, oxid křemičitý, oxid titaničitý, oxidy železa, pentylen glykol, beta glukan, teprenon, butylen glykol, výtěžek z kořene punarnavy, výtěžek z pivních kvasinek, stearyl alkohol, panthenol, křemičitan železnatý horečnatý, glyceryl stearát, stearoyl laktylát sodný, alantoin, sodium laktát, výtěžek z listů zeleného čaje, výtěžek z hroznových semínek, výtěžek z borůvek, výtěžek z ostropestřce mariánského, výtěžek z kůry pinie, výtěžek z ginkgo biloby.

Zdroj: Jak se léčí rosacea neboli růžovka

Kuperóza a rosacea

Kuperóza je hypersenzitivní stav pleti, který doprovází nepříjemné pocity, jako je štípání a pálení, spolu s dalšími příznaky. Kuperózu charakterizuje zarudnutí, suchost a citlivost. Zarudnutí vzniká důsledkem rozšířených žilek, které se díky oslabené elasticitě pleti rozšiřují, když se pleť rychle prokrví, následně se ale nestáhnou, jako by tomu bylo u normální pleti. Pleť se sklony ke kuperóze se ve svých raných stadiích může objevovat a opět mizet, v pokročilejších stadiích však zarudnutí může být na pleti viditelné nepřetržitě. Zarudlá hypersenzitivní pleť se odlišuje od běžného zčervenání tím, že trvá podstatně déle (hodiny, dny nebo dokonce měsíce) a zarudnutí se nemusí zlepšit, dokud jej nezačnete léčit.

Rosacea je chronické, epizodické zánětlivé onemocnění, které postihuje až 10 % dospělé populace. Patří do skupiny hypersenzitivní pleti, a proto postižení popisují nepříjemné pocity, jako je štípání a pálení, tedy subjektivní pocity, které jsou spojeny s hypersenzitivitou. Kromě těchto příznaků se u nich typicky projevuje zčervenání a vykazují známky difuzního zarudnutí tváří, brady, nosu a čela, kuperózu, pupínky a puchýřky. Někdy rosacea postihuje i oční oblast, což může vést k tvorbě ječných zrn a zánětu spojivek. V nejzávažnějších případech rosacey se může pleť zesilovat a vytvářet nadbytečnou tkáň. To se často děje v oblasti nosu a tento stav je označován jako rhinophyma, kdy nos vypadá větší a baňatější a může u ostatních vyvolávat mylný dojem, že postižení jsou alkoholici. To pak pacienty ovlivňuje fyzicky i psychicky.

Obě poruchy se mohou zhoršovat některými spouštěči, které se sice individuálně liší, ale mezi nejběžnější patří:

  • faktory vnějšího prostředí, jako je pobyt v horku a chladu, vítr, slunce, vlhkost a znečištění (včetně cigaretového kouře) a také pyl a výfukové plyny;
  • psychologické faktory, jako je hněv nebo stres, neboť stresové hormony jako adrenalin vyvolávají v pleti zánětlivé procesy;
  • vnější faktory, jako jsou některé vůně, saponáty a lokální léky (včetně kortizonových mastí), nebo horké koupele, namáhavé cvičení, alkohol a kořeněná jídla, také oblečení může mít škodlivý účinek; kromě barev a chemických látek dráždících pokožku, kterými jsou textilie napuštěné, obsahují zejména syntetické a nežehlivé materiály řadu chemických látek, například formaldehyd, které mohou vyvolávat podráždění pokožky a alergie;
  • mechanické faktory, jako je tlak na kůži.

Nejlepší způsob, jak minimalizovat příznaky pleti se sklony ke kuperóze i rosacee, je vyhýbat se známým spouštěčům. Odhalení konkrétních nejproblematičtějších faktorů může trvat déle, proto se doporučuje vést si deník, do nějž si zaznamenáte působení veškerých vnitřních a vnějších faktorů a následné reakce kůže. Psychický důsledek takového viditelného kožního onemocnění může u postižených způsobovat červenání z rozpaků, úzkosti nebo deprese. To problém jen dále zhoršuje. Proto pokud chcete zmírnit další psychické problémy, doporučuje se použít korekční krém, který zarudnutí zakryje. Neexistuje žádný druh léčby, který může zaručit úplné vyléčení pleti se sklony ke kuperóze nebo rosacee, lze však zklidnit hypersenzitivitu pleti a zlepšit kožní bariéru díky speciální a aktivní kosmetické péči.

Zdroj: Jak se léčí rosacea neboli růžovka

Jaké bylinky na dnu

Léčba dny bylinkami se jednoznačně doporučuje. Jak již bylo popsáno, nejen vědci, ale i naše babičky používají na dnu celer, kopřivy, třešně a podobně. Dna a její léčba je v současnosti opravdu hodně diskutované téma, jelikož dochází k nárůstu tohoto onemocnění.

Zdroj: Nemoc dna a její přírodní léčba

Biologická léčba rakoviny plic

Karcinom plic patří mezi nejčastější nádory v České republice a bohužel i mezi ty s nejhorší prognózou. Cílená léčba se stále zdokonaluje a pomalu začíná vytěsňovat i chemoterapii. Její výhody spočívají v přesném působení na daný nádor – oproti chemoterapii, která zničí prakticky všechny rychle se dělící buňky v lidském organismu. U nádorů plic je tato léčba srovnatelná s chemoterapií, ale má lepší profil nežádoucích účinků. Cílená léčba je v České republice zatím dostupná jen omezeně.

Zdroj: Bio léčba rakoviny


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP