Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

ROUP DĚTSKÝ

OBSAH

Co znamená mít roupy

Mít roupy znamená být neposedný, zlobit, však to znáte, většinou toto slovní spojení používaly babičky nebo rodiče. Ale mít roupy znamená i trpět parazitárním onemocněním, které není vůbec příjemné.

Roup dětský je červ bělavé či bílé barvy, žije v tenkém a tlustém střevě. Samice je větší než sameček, zatímco samec dosahuje délky 6 mm, samice až 12 mm. Samice klade až 12 000 oplozených vajíček kolem řitního otvoru člověka.

Zdroj: Jak vypadá roup dětský

Poradna

V naší poradně s názvem VERMOX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Vaše obavy nebo stud z toho, že máte roupy nejsou na místě. I když se vám to zdá nepříjemné, tak pro lékaře je to naprosto běžná záležitost a pro rychlé vyléčení roupů je to to nejlepší, co pro sebe můžete udělat - zajít s tím k doktorovi. Zaprvé není jisté, že skutečně máte roupy a za druhé léčba roupů je trochu nebezpečná a není radno ji dělat na vlastní pěst. Pokud i přesto nechcete jít k lékaři, tak si můžete objednat Vermox v americkém obchodě Amazon.com a do 2 týdnů ho máte doma. Vermox je nebezpečná látka, proto respektujte pokyny výrobce uvedené na obalu. Do dvou týdnů od zahájení léčby byste se měl roupů zbavit.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavel.

pokud vas trapi roup detsky napriste dodrzujte hygienicke standardy myti rukou pred jidlem po zachode atd jinak k lecbe pomuze vam i zvysene uzivani cesneku ceskeho staci 2 strouzky denne po tydnu mate klid

Zdroj: diskuze Vermox

Vajíčka

Z vajíček se ve střevě vylíhnou larvy, ze kterých se vyvinou dospělí jednici schopní klást vajíčka. Zde můžete vidět, jak vypadají vajíčka.

Zdroj: Jak vypadá roup dětský

Diskuze

V diskuzi ROUP DĚTSKÝ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Katka.

Dobry den.Moje dcera si uz pres mesic stěžuje,ze ji boli zadecek.a ukazuje na nej.jsou ji 2 roky,tak to nedokaze odhadnout,jestli je to paleni,svedeni,nebo bolest.
Rikala to hodne casto,ted to ustoupilo,ale porad to sem tam rekne.a chce casto na velkou a stejne nic.koprivku sem tam taky ma.
Je možné,že ty bílé cerviky ve stolici nemá? A ze to samo přejde?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Roup dětský

Co je roup dětský?

Bílé částečky ve stolici dětí může ukazovat na roup dětský. Roup dětský (Enterobius vermicularis) je parazitický hlíst z řádu Spirurida.

Zdroj: Bílé částečky ve stolici

Diskuze

V diskuzi SVRAB A HREBICEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan strnadel.

jak casto se clovek musi hrebickem natirat do vyleceni

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jároslává.

dobry den ták jsem pouzilá mást clotrimázol ná svedeni konecniku á okoli svedilo to jeste vic nátrelá jsem se i infectoscáb jestli tám nemám svráb svedet to uz moc nesvedi ále kdyz jsem v klidu mám pocit simráni á nejáké lezeni v teto oblásti uz jsem melá i táblety ná roup detsky i hrebickem jsem se tám nátirálá náredenym olejem ták uz oprávdu nevim co to muze byt dekuji

Zdroj: diskuze Svrab a hrebicek

Roupi - foto

Tady jsou fotky, na kterých je vidět roup dětský.

Zdroj: Jak se zbavit roupů

Poradna

V naší poradně s názvem JAK POZNAT ROUPY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaela Kloboučníková.

Dobrý den, syna svědí zadeček, jak přijdu na to, že má roupy? Asi je jen tak neuvitím, že? Děkuji za radu.
S přáním příjemného dne
MK

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Svědění konečníku u dětí může mít různé příčiny. Roup dětský poznáte při prohlédnutí stolice. Pomocí lupy můžete v hovínku vidět malé bílé tenké červíky. Další běžnou příčinou svědění konečníku u dětí může být opruzení. To se většinou projeví změnou barvy v okolí konečníku. Pokud chcete mít jistotu oč se jedná, tak nejlepší bude návštěva dětského lékaře. Tam získáte přesné informace o příčině a dostanete pro syna i účinnou a rychlou léčbu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak poznat roupy

Roupi

Roup je parazit bělavé barvy, má vřetenovitý tvar. Dospělci přežívají ve střevě tím, že se přichycují na výstelku střeva (sliznici) speciálními přísavkami. Oplodněné samice naplněné vajíčky (obsahují jich 10 tisíc a víc) cestují směrem ven z těla přes konečník k řitnímu otvoru, kde na kůži v okolí konečníku svá vajíčka uloží. Vajíčka totiž potřebují k dozrání přítomnost kyslíku, který ve střevech není. Samice pak umírají. Zde můžete vidět, jak vypadají roupi.

Zdroj: Jak vypadá roup dětský

Diskuze

V diskuzi SVĚTLA STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Magdaléna.

S tak malým dítětem jít k lékaři a nesedět u PC a poptávat rady!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Nakonec se stolička časem upravila sama.Dětský lékař to vůbec neřešil.

Zdroj: diskuze Světla stolice

Jak vypadá roup dětský?

Samice roupu dětského je větší než sameček, zatímco samec dosahuje délky 6 mm, samice až 12 mm. Samice dokáže kolem řitního otvoru člověka, zejména dětí, naklást až 12 000 oplozených vajíček, schopných dalšího života. Vajíčka kolem řitního otvoru způsobují nepříjemný pocit svědění, pálení uvnitř a kolem konečníku. Dítě se pak vlivem tohoto svědění na těchto místech škrábe a na jeho konečcích prstů mohou ulpět oplozená vajíčka. Neumyté ruce pak mohou být zdrojem opětné nákazy, protože se vajíčka přenesou zpět do zažívacího traktu ústy, například při okusování nehtů. Vajíčka roupu dětského jsou velmi lehká a mohou být roznášena i pouhým prouděním vzduchu a také mouchami! Onemocnění je označováno jako roup dětský, ale může být přítomno i u dospělého člověka.

Zdroj: Bílé částečky ve stolici

Poradna

V naší poradně s názvem DĚTSKÝ SVRAB se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Dobrý den, mé dceři se udělali pupínky po těle, navštívily jsme doktorku a ta nam dala mastičku Locoid Crelo. Druhý den se objevili další, tak nás poslala na kožní s tím že je to pravděpodobně dětský svrab. Jenže kožní má všude dovolenou. Pupínky jsou malinkaté a některé zakončené bílou špičkou. Dceři je 6 let. Je možné že to je svrab a mohu já jít v pondělí do práce když dělám se syrovým masem?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék Locoid Crelo 0,1% je určen k léčbě povrchových dermatóz, které nejsou mikrobiálního původu a které reagují na terapii kortikoidy. Locoid se používá k léčbě těch kožních reakcí, u kterých aplikace slaběji účinných kortikosteroidů nevede k dostatečné odpovědi na terapii. Přípravek je relativně bezpečný a mohou ho užívat jak dospělí, tak i mladiství a děti, nejdéle však jeden měsíc a maximálně 8 gramů přípravku denně. Lék Locoid Crelo 0,1% svrab nevyléčí a ani nijak při nákaze svrabem nepomůže. Ve vašem případě, podle toho co píšete, se nejspíše o svrab nejedná, ale nejde to takto určit přesně, protože informací od vás je velmi málo. Pro svrab je charakteristický výsev červených pupínků často ve dvojici, vzdálených od sebe přibližně 1 až 3 centimetry. Červené pupínky od svrabu také výrazně svědí a jsou prakticky vždy rozškrábané, takže se žádné bílé špičky u nich nestačí vytvořit a ani se obvykle nedělají.
Určitě je ale nezbytné vyhledat kožního lékaře, který svrab definitivně vyloučí vyšetřením vašeho dítka. Pokud by se svrab prokázal, tak se bude jisté desinfekšní omezení týkat i vás a ostatních členů rodiny, o kterých je psáno v našem článku a, o kterých vás také bude případně informovat ošetřující lékař, který svrab diagnostikuje. Svrab se nedělí na dětský a dospělý, svrab je jen jeden a napadá všechny, lidi i zvířata.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dětský svrab

Co je to Phyteneo Vermophyt

Phyteneo Vermophyt obsahuje 20 kapslí rostlinného přípravku pro podporu normální činnosti střevního traktu a jeho pročištění.

Napadení parazitickými cizopasníky, jako je roup dětský, se v gastrointestinálním traktu projevuje nejčastěji svěděním v okolí konečníku. Občas se při nákaze parazitem vyskytují projevy žaludeční nevolnosti, až ztráty chuti k jídlu, podrážděnosti, neklidu a nespavosti.

Výrobce uvádí, že působením přípravku, který je založen na vyvážené kombinaci látek rostlinného původu dokáže tělo zbavit těchto parazitů:

  • roup dětský (Enterobiusvermicularis),
  • škrkavka dětská (Ascarislumbricoides),
  • tenkohlavec bičíkový (Trichuristrichiura),
  • měchovci (Ancylostomaduodenale, Necatoramericanus),
  • hádě střevní (Strongyloidesstercoralis),
  • tasemnice (Taeniaspp.).

Složení

Phyteneo Vermophyt obsahuje:

  • semena tykve obecné,
  • semena černuchy seté,
  • kořen omanu pravého,
  • silici ze saturejky zahradní,
  • silici z hřebíčkovce vonného,
  • silici z tymiánu obecného.

Zdroj: Vermophyt příbalový leták

Poradna

V naší poradně s názvem VŘÍDEK NA VARLETI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef.

Dobrý den. Toto se mi udělalo na varleti. Můžete mi prosím zdělit o co jde děkuji.Trochu to bolí. Posílám foto.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Máte opruzeninu. Umyjte mýdlem, jemně osušte a poté aplikujte dětský zásyp.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vřed na varlatech a vymáčknutí

Přenos

K přenosu dochází požitím vajíček roupů. Nejčastěji se vajíčka dostanou do úst prsty, které přišly do styku s řitním otvorem, a vajíčka se na ně nalepila. Tak v podstatě dochází k takzvané autoinfekci (nákaza sama sebe), kdy vzniká začarovaný kruh. K nákaze roupy může dojít i nepřímo, kdy se vajíčka dostanou na nějaký předmět, například hračku nebo ložní prádlo, mohou se přenést i prachem a nakazí se i jiné osoby.

Inkubační doba

Masivní nákaza se objevuje přibližně dva týdny po požití vajíčka roupa dětského. Projevuje se především úporným nepříjemným svěděním v oblasti řitního otvoru. Svědění je vyvoláno ukládáním vajíček.

Zdroj: Jak vypadá roup dětský

Poradna

V naší poradně s názvem RADY OTCE PLESKAČE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Dobrý den,prosím o radu,manžel je vozíčkář po těžké cmp,jelikož se málo pohybuje často trpí zapařeninou třísel.Předem děkuji a přeji Vám vše dobré

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Omývat jemným dětským mýdlem a po šetrném vysušení aplikovat dětský zásyp. Zpočátku můžete vkládat sterilní tkaninu do kožních záhybů, a až se vše zahojí, tak bude stačit jen ten zásyp.

Zdraví Cempírek?

Zdroj: diskuze Otec pleskač kontakt

Příznaky

Jedinec a nejenom dítě se nakazí ústy pozřením vajíček. Roup se nejčastěji vyskytuje u dětí, které se jednoduše nakazí ve školkách a školách, kde si mnohdy zapomenou umýt ruce, a tak má přenášení vajíček volnou cestu. Nakazit se mohou ale i dospělí. Příznaky nemusejí být vůbec nebo jen lehce zjevné, když je infekce mírná. Oplozená vajíčka způsobují nepříjemný pocit svědění, pálení uvnitř a kolem konečníku. Dítě se škrábe a na konečcích prstů mohou ulpět oplozená vajíčka. Neumyté ruce jsou tak často zdrojem opětné nákazy, takzvané autoinfekce. Vajíčka jsou velmi lehká a mohou být roznášena dokonce prouděním vzduchu a mouchami. Onemocnění se projevuje únavou, častou potřebou se vyprázdnit, bolestmi břicha, průjmem, podrážděností, svěděním a kopřivkami. Ve stolici se začínají objevovat nejen oplozená vajíčka, ale i dospělí roupi. Velmi výjimečně mohou roupi způsobit další komplikace. Byla popsána souvislost mezi zánětem slepého střeva a roupy. Některé studie popsaly raritní výskyt roupů v ledvinách. U žen se mohou velmi ojediněle nacházet i v pohlavních a močových cestách.

Zdroj: Jak vypadá roup dětský

Poradna

V naší poradně s názvem EXZEM NEBO OPAR? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila Kopyn.

Dobry den. Dneska jsem u syna jemu 11 let na trislech objevila flek zarudlej velikosti asi 10 Cm a Švédi ho to? Jeto ekzémem nebo opar?
Mám podezření ze je toekzem ale nevím .V oblasti trisle má flek asi 10 Cm Švédi ho to?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na svědění v tříslech u dětí je nejlepší použít mýdlo a vlažnou vodu, kterou se místo omyje, osuší se jemně ručníkem a pak se nanese dětský zásyp. Tento postup se opakuje ráno a večer. Pokud se příznaky nezačnou do tří dnů zlepšovat, tak bude třeba navštívit dětského lékaře. Důležité je postižené místo neškrábat. Je-li dětský lékař nedostupný, tak můžete použít volně prodejnou mast Hydrocortizon 1mg. Hydrokortisonová mast se vtírá do postiženého místa v malém množství 1 - 2x denně. Nedojde-li k ústupu obtíží během týdne léčby, poraďte se s lékařem. Aplikace přípravku u dětí by neměla přesáhnout 14 dní.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pásový opar a jeho léčení

Roupy u člověka foto

Tady je několik fotografií, na kterých je vidět roup u dětí i u dospělých, roupy foto.

Zdroj: Bílé částečky ve stolici

Diskuze

V diskuzi VIGANTOL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Adéla.

Nám dětský taky předepsal Vigantol, ten se předepisuje prý už léta miminkům a dává se vždy alespoň do roku kvůli tomu aby dobře zarostla fontanela a jako prevence křivice, je to pohodlné v té formě kapiček, kapu do mléka a malý o tom ani neví takže je to fajn.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Soňka.

Tak to já to dávám jenom na lžičku bez mlíčka nebo rovnou do pusinky, mám totiž strach, aby mi to s mlíčkem nevyzvracela.

Zdroj: diskuze Vigantol

Roupi v těhotenství

Roupi se nevyhýbají ani těhotným ženám. Roupi se zmnoží a je to velmi nepříjemné, prakticky se nevyspíte. Přítomnost parazitů ve střevě může ve vzácných případech způsobit vážné komplikace. Vyvolává zánět střevní sliznice nebo slepého střeva. Velmi ojediněle mohou roupi proniknout skrz močovou trubici do močového měchýře, a dokonce až do ledvin, kde způsobují vážný zánět. Tudíž riziko těchto komplikací je vyšší než jednorázové použití tablety. Nezapomeňte přeléčit i ostatní v rodině (nákaza se u nich nemusí projevit, ale mohou vás opětovně nakazit) a je nutné vyvařit (eventuálně vyhodit) spodní prádlo a lůžkoviny. Z lidové medicíny prý na roupy funguje česnek, ale Vermox je 100% účinnější.

Mebendazol, což je účinná látka léku Vermox, se ze zažívacího traktu vstřebává nekompletně, asi 20 % obsahové dávky dosáhne krevního oběhu. Pro jeho možné teratogenní účinky je rizikové užití zejména v 1. trimestru. Studie na těhotných ženách neprokázaly výraznější riziko poškození, pokud byl lék podán v pozdějších fázích těhotenství. Proto jej někteří lékaři běžně doporučují od 2. trimestru dále.

Zdroj: Jak vypadá roup dětský

Kanadské borůvky, letní slast zdraví

Kanadské borůvky obsahují vitamíny, minerální látky a trochu i barviva (antokyany), které mají mimořádně příznivý vliv na lidský organismus. Kanadské borůvky zvyšují obranyschopnost a podporují růst u dětí. Dále tyto borůvky výborně působí proti průjmům a slouží jako podpůrný prostředek při léčbě cukrovky, revmatismu anebo také dny. Borůvky zlepšují ostrost zraku a odstraňují únavu očí. Kanadské borůvky jsou také mocnou anti-aging potravinou, protože ulehčují průběh chorob způsobených stárnutím. Nejnovější výzkumy potvrdily významné účinky proti rakovině. Dále také borůvky příznivě působí na kůži spálenou od slunce při nadměrném opalování. Pro vyčištění organismu by každý člověk měl zkonzumovat během léta alespoň 1,5 kg čerstvých plodů borůvek. Borůvky obsahují antokyanové složky zvané myrtilliny, které mají vlastnosti vitamínu P a podobné účinky jako vitamin A. Kanadské borůvky zlepšují vidění v temnu a zpevňují cévní stěny. Odvar z plodů susšených borůvek ničí škrkavky a roupy dětské. Odvar z borůvek tedy funguje jako domácí léčba, kterou nepřežije ani škrkavka a ani roup dětský.

Zdroj: Kanadské borůvky a zdraví

Jak se zbavit roupů

Roupy lze léčit snadno, léčba má až 95% účinnost. Nejjednodušší způsob, jak se jich zbavit, je účinná prevence před těmito parazity a dodržování osobní hygieny a čistoty, léčba probíhá pomocí albendazolu, mebendazolu. Lékem bez předpisu bylo Pyrvinium. Léčba je dvoufázová, s druhou dávkou po přibližně 4 týdnech. Dnes je možnost předepsat pouze Vermox, širokospektrální lék, který podle síly dávky likviduje nejen roup dětský, ale například i tasemnice a hlístice.

Během léčby by se měl omezit příjem bílého rafinovaného cukru. Je také důležité dodržovat přísné hygienické návyky, jako mytí rukou po toaletě, stříhání a čištění nehtů, pravidelné střídání spodního prádla a pravidelné sprchování. Vajíčka jsou citlivá na zvýšení teploty, proto je praní na vyšší teplotu jejich účinným zabijákem. Onemocnění roupy je nepříjemné, ale v naprosté většině případů není nebezpečné.

Kromě dodržování hygienických zásad zmíněných v léčbě je známo několik lidových rad. Patří sem konzumace česneku či mrkve. Hodně lidí doporučuje také kyselé zelí či poupata pelyňku. Velká konzumace celozrnných obilnin a zelené listové zeleniny má pozitivní vliv jak na léčení parazitů, tak v prevenci před nimi. K úlevě od úporného svědění se doporučuje teplá koupel s půl hrnkem stolní soli, nebo aplikace masti s oxidem zinku do okolí konečníku.

Důležité je provést léčbu také u všech členů rodiny či kolektivu.

Základním vyšetřením pro diagnózu roupa dětského je přímý průkaz vajíček roupů. Ideální metodou je u dětí takzvaná Grahamova metoda, kdy se na konečník otiskne průhledná lepicí páska, která se pak přelepí na podložní sklíčko a může se přímo mikroskopovat. U dospělých je lepší odběr vajíček skleněnou Schueffnerovou odběrovou tyčinkou. Pro lepší záchyt vajíček se doporučuje vyšetření provést co nejdříve po probuzení, protože mytí nebo defekace mohou vajíčka odstranit. Vyšetřit se může také vzorek stolice.

Zdroj: Jak vypadá roup dětský

Přenos

Přenos roupů je jednosměrný. Vajíčko se do střev musí nějak dostat, což lze pouze ústy. Stačí, aby si dítě ve školce hrálo s infikovanou hračkou a pak ji například v zápalu hry strčilo do pusy, olízlo si prsty nebo neumylo ruce před jídlem, a je hotovo. Nákaza roupy se řadí mezi takzvané nemoci špinavých rukou. Roupi jsou v dětských kolektivech onemocněním velmi častým a rozhodně jimi netrpí výhradně osoby se špatnými hygienickými návyky. Lékař dítěti (a pravděpodobně i vám) předepíše léky, u nichž je naprosto nutné dodržet vzhledem k vývojovým cyklům roupa interval podávání. Také vám nařídí vynechat z jídelníčku sladkosti, které roupům velmi chutnají.

Jedinou možností prevence je hygiena a zase hygiena. Mýt si ruce, nepoužívat mycí žínky, měnit ručníky (každý musí mít svůj), spodní prádlo i povlečení. Praktické jsou rovněž krátké nehty. V případě nákazy musíte být úzkostliví.

Roup dětský se přenáší:

  • přímým kontaktem osob hlavně v dětském kolektivu -– z osoby na osobu, zejména při dotýkání se oblečení nebo ložního prádla,
  • přímým přenosem vajíček z perianální oblasti znečištěnými prsty do úst,
  • v prostředí, které je kontaminované vajíčky – závěsy, koberce,
  • spolknutím vajíček se zvířecím prachem.

Zdroj: Roupy u dospělých lidí

Účinné léky

Praziquantel

Praziquantel je anthelmintikum ze skupiny chinolinových derivátů působící proti tasemnicím a motolicím. Vyrábí se jako léčivo pro humánní i veterinární použití. Je znám především jako lék volby proti schistosomóze. Pro lidské použití není Praziquantel v ČR registrován. Ve veterinární oblasti se často vyrábí v kombinaci s jiným anthelmintikem, jako jsou například benzimidazoly, ivermektin či tetrahydropirimidiny, pro docílení kompletního odčervení proti všem vnitřním červům. Řada přípravků obsahujících praziquantel je dostupná na českém trhu pro psy, kočky a koně.

Vermox

Vermox je anthelmintikum, tedy přípravek působící proti střevním cizopasníkům. Je určen k léčbě napadení jedním nebo několika ze jmenovaných cizopasníků: roup dětský (Enterobius vermicularis); tenkohlavec bičíkový (Trichuris trichiura); škrkavka dětská (Ascaris lumbricoides); měchovci (Ancylostoma duodenale, Necator americanus); hádě střevní (Strongyloides stercoralis); tasemnice (Taenia spp.). Tento lék je na našem trhu dostupný na lékařský předpis.

Zentel

Zentel - Albendazol (albendazol) je účinný na celou řadu parazitů, nejčastěji se používá na tyto parazity: škrkavky, tenkohlavec lidský, roupy, měchovci, hádě střevní, motolice, ale je účinný i na tasemnice. Na našem trhu není dostupný.

Cesol

Cesol praziquantel je poměrně silný lék, který je na parazity velice účinný, zároveň je však nesmyslně drahý. Cesol je lék na bázi praziquantelu. Na našem trhu není dostupný.

Yomesan

Yomesan je lék na bázi niklosamidu. Na našem trhu není dostupný.

Zdroj: Parazité v lidském těle

Aplikace dětského oleje

Aplikujte dostatečné množství dětského oleje na všechny vlasy, se zvláštním důrazem na oblast, kde je silikon. Jakmile jste dostali dětský olej do celých vlasů, tak jste připraveni na další krok.
 

Zdroj: Jak zbavit vlasy silikonu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP