Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

ROZPAD SVALOVÝCH VLAKEN

OBSAH

Příznaky

Často bývá přítomna svalová slabost anebo bolesti svalů. Z rozpadajících se svalových vláken se uvolňuje řada látek, například kreatinkináza (zkratka CK) a myoglobin. Molekuly myoglobinu se krevním řečištěm dostávají přes ledviny do moči, což se označuje jako myoglobinurie. Ledviny jsou molekulami myoglobinu poškozovány a může dojít k akutnímu ledvinnému selhání. U pacienta může snadno dojít k rozvratu vnitřního prostředí a k úmrtí.

Zdroj: Rabdomyolýza

Diskuze

V diskuzi CO DĚLAT KDYŽ ELEKTRIZUJÍ VLASY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamila.

Proti elektrizování vlasů výborně funguje aviváž na prádlo. Naberte si trochu do rukou, rozmasírujte si to mezi prsty a hlazením naneste na své vlasy. To samé funguje i na nohy, když se vám lepí sukně z umělých vláken k nohám. ;-)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dana.

Avivaz do vlasu bych si nikdy nedala. Chemikalie jako vysita, ktera nejenze bude dusit vlasove vlakno ale jeste uplne rozhodi, podrazdi a nasledne vyvola nadmernou tvorbu mazu vlasovoe pokozky. Asi to byl vtip.... Na elektrizujici vlasy funguje vyborne ionizacni kartac.

Zdroj: diskuze Co dělat když elektrizují vlasy

Léčba rázovou vlnou

Rázová vlna je nová moderní léčebná metoda, slouží k léčbě bolestí svalových a šlachových úponů, tzv. entezopatií. Již delší dobu je používána především ve Švýcarsku a Německu, v posledních letech je rozvíjena i v České republice. V přístroji se generuje akustická rázová vlna, která se z hlavice aplikátoru šíří radiálním směrem postiženými tkáněmi. V časovém úseku milisekund dochází k deformaci fibroblastů (buněk vazivové tkáně) a mezibuněčných prostor, následuje prokrvení tkáně, novotvoření vazivových vláken a regenerace úponu. Současně dochází k rozrušení a vstřebání kalciových usazenin. To vede v první fázi k útlumu bolestivosti často již v prvních dnech léčby. Následuje zlepšení prokrvení, uvolnění svalových spasmů, regenerace úponů, odeznění bolesti kloubů a trvalé nebo alespoň dlouhodobé zhojení problému. Rázová vlna léčí bolesti svalových úponů v oblasti loktu, tenisový nebo oštěpařský loket.

Zdroj: Tenisový loket

Diskuze

V diskuzi TETRA TEA TREE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea.

Zdravím o Tea three už jsem toho dost slyšela o účincích skrze zdraví ale že vyrábí i dětské matrace jsem nevěděla. Jako ono je spousty druhů z paměťové pěny ortopedické se na těchto www.eco-matrace.cz/ stránkách jsem narazila i na matraci kokosových vláken je spousty druhý ale jak vybrat tu pravou ať už pro dítě nebo pro nás do ložnice?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Tetra Tea Tree

Co znamenají abnormální hodnoty

Příčiny zvýšené hladiny kreatininu:

  • Ucpané močové cesty;
  • Problémy s ledvinami, jako je poškození nebo selhání ledvin, infekce nebo snížený průtok krve;
  • Ztráta tělesných tekutin (dehydratace);
  • Svalové problémy, jako je rozpad svalových vláken (rhabdomyolýza);
  • Problémy během těhotenství, jako jsou záchvaty způsobené eklampsií nebo vysoký krevní tlak způsobený preeklampsií.

Příčiny nízké hladiny kreatininu:

  • Stavy ovlivňující svaly a nervy, které vedou ke snížení svalové hmoty;
  • Podvýživa.

Existuje mnoho dalších stavů, pro které může být test objednán, jako je vysoký krevní tlak, cukrovka nebo předávkování léky. V případě potřeby vám lékař sdělí více.

Zdroj: Kreatin v krvi hodnoty

Diskuze

V diskuzi KOLAGEN V POTRAVINÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milada.

Já, jako zdroj kolagenu ráda používám vařené hovězí maso, konkrétně kližku. Hovězí kližka totiž obsahuje nejvíce kolagenu ve svalových přepážkách. Vařením kolagen řídne a pokrývá tak celé maso a díky svým choťovým vlastnostem jej činí také velmi chutným. Zároveň je kolagen obsažen pak i ve vývaru. Takže, kdo chce přírodní kolagen a hodnotné bílkoviny s minimem tuků, ten volí hovězí kližku - pečenou nebo vařenou.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marcela.

Hovězí maso není zrovna nejlepší! Možná, že hovězí kližka má velký obsah kolagenu, ale také má velký obsah transmastných kyselin, které způsobují infarkt nebo mrtvici. Tady je článek o tom, jak je hovězí maso jedovaté: www.ceskenemoci.cz/h…

Zdroj: diskuze Kolagen v potravinách

Příčiny

Nadměrná svalová zátěž – Extrémní fyzická námaha, obzvláště u netrénovaného jedince, může vést k poškození přetížených svalů, které se mohou začít rozpadat.

Zvýšená tělesná teplota – Silná horečka nad 40 °C doprovázená svalovým třesem může svaly spolehlivě zničit a způsobit jejich rozpad. Speciálním podtypem tohoto stavu je takzvaná maligní hypertermie, která vzniká u některých geneticky předurčených jedinců po podání plynných anestetik (léky na uspání).

Tepenný uzávěr – Akutní uzávěr tepny, která vyživuje větší množství svalů, způsobí svalovou ischemii (nedostatek kyslíku a živin). Typicky k tomu dochází u dolní končetiny, a není-li tepenný uzávěr včas zprůchodněn, dochází k rabdomyolýze, odumření končetiny a stav končí amputací.

Crush syndrom – Syndrom vzniká u lidí, kteří byli zavaleni nebo zasypáni. Dlouhodobější stlačení tkání zevní silou způsobí poškození svalů s rabdomyolýzou a u zdánlivě stabilizovaného člověka pak po uvolnění ze závalu dochází k ohrožení organismu.

Metabolické příčiny – K poškození svalů může dojít u minerálního rozvratu (například zvýšená hladina draslíku nebo snížená hladina vápníku) a u zvýšené nebo snížené funkce štítné žlázy.

Léky a jiné sloučeniny – Rabdomyolýza je obávanou komplikací užívání léků ze skupiny statinů (často užívané léky proti vysokému cholesterolu), je tedy těžkou formou takzvané statinové myopatie. Léky ze skupiny neuroleptik (psychiatrické léky) mohou vyvolat rozpad svalových vláken v rámci maligního neuroleptického syndromu. Z jiných sloučenin byla rabdomyolýza pozorována i po požití velkého množství alkoholu, jiných návykových látek (kokain, LSD a podobně) a jedů (například otrava strychninem).

Autoimunitní nemoci – K postižení svalů naším vlastním imunitním systémem dochází u polymyozitidy (a u příbuzné dermatomyozitidy). Většinou je hlavním příznakem svalová slabost, choroba však může nabýt i podoby rabdomyolýzy.

Zdroj: Rabdomyolýza

Poradna

V naší poradně s názvem RICINOVÝ OLEJ DISKUSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Divoká hříva.

Zkoušela jsem ricinák na zhoustnutí vlasů,ale po měsící mi ještě víc vypadly,čí je to?Už na něj nevěřím.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud se Vám po aplikaci ricínového oleje zhošilo vypadávání vlasů, tak to nejspíše svědčí o tom, že máte dostatečně promaštěnou pokožku a přidaní dalších tuků Vám patrně ucpalo povrch kůže, který pak reagoval uvolněním vlasovývh vláken z fotikul. Zkuste chvíli používat péči pro normální až mastné vlasy a uvidíte, že se ve Vašem případě stav s vypadáváním vlasů určitě zlepší.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ricinový olej diskuse

A co vápník?

Je popsán případ, kdy byl 29letý muž bez anamnézy hlášen na urgentním příjmu s epizodami náhlého chrapotu, zvracením po vypití studené vody a křečemi v rukou. Krevní testy prokázaly těžkou hypokalcémii a rhabdomyolýzu (syndrom způsobený degenerací a destrukcí svalových vláken). Rhabdomyolýza je charakterizována vysokými koncentracemi kreatinkinázy v krvi (CK). Pacient byl okamžitě léčen intravenózním kalciem s téměř okamžitým zlepšením hlasu a rychlou normalizací CK (což naznačuje, že rabdomyolýza byla způsobena hypokalcémií). Laryngospasmus, který se obvykle projevuje dušností (obtížným dýcháním) a stridorem (vysokofrekvenční zvuk, který se vyskytuje převážně v nádechu), je vzácným , ale dobře známým a život ohrožujícím důsledkem hypokalcémie, která se tradičně vyskytuje u kojenců.

Zdroj: Kalciová injekce na hlasivky

Diskuze

V diskuzi PRASKLÝ STEHENNÍ SVAL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Květoslava Panošková.

Před půl rokem jsem se nešťastně ohnula a pocítila jsem palčivou bolest. Po půl hodině jsem při příjezdu domů už nemohla vystoupit z auta.Na druhý den jsem měla tak obrovskou modřinu--která se zvětšovala po celé noze. Do týdne jsem měla modrou celou nohu. Dnes mě zbyla bolest v sedací části sedím na půlce zadečku jinak nevydržím. Potřebovala bych vědět zda mohu nohu zatěžovat(třeba opatrně) nebo nepokoušet to. Lékař mě řekl že se jedná o prasklý sval ale že se s tím nedá nic dělat, že mě to bude bolet 2 až--3 měsíce. Mazala jsem si to Heparoidem---jinak nic.Bolest poloviny zadečku je velice nepříjemná. Předem děkuji za odpověď.Panoškova Květa
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mirek.

v roce 2010 jsem upadnul a natrhl si stehenní sval, na levé noze, vyšetření na ultrazvukovém pracovišti-není zřejmé prosáknutí, či porušení snopu svalových struktur, po 14 denní PN jsem nastoupil do zaměstnání, kde 8h denně stojím, po roce následovala ASK kol. kloubu. V roce 2014 následovalo natržení steheního svalu na pravé noze, vyšetření-stav po parciální ruptuře sval. úponu m.rectus fem. s menší tekut. kolekcí o vel. 20x4mm při dist. svalovém úponu, v roce 2017 následovala ASK kol. kloubu pravého.
Chci se zeptat, je možné, že díky tomu, že stehenní svaly nepracovaly jak měly, se tlak v kolenním kloubu zvýšil tak, že přispěl k artroze??
Díky za odpověd Mirek

Zdroj: diskuze Prasklý stehenní sval

Význam lordózy

Lidská páteř má svoji přirozenou křivku – krční lordózu, hrudní kyfózu, bederní lordózu. Lidská páteř drží vzpřímeně jen díky napětí svalů a vazů. Nejdůležitější jsou hluboké stabilizační svaly, které si můžeme představit jako pomyslný pás vedoucí od nožní klenby a ovíjející páteř až nahoru k lebce. Pokud jsou svaly a vazy v rovnováze, záda nebolí. Pokud však páteř nevhodně zatěžujeme, nastává svalová nerovnováha, některé svaly jsou více namáhané, tudíž přetížené, a jiné jsou naopak ochablé. Přetížené, neustále napjaté svaly mění svou strukturu – ubývá v nich svalových vláken na úkor vaziva a sval se takzvaně zkracuje. Tím se mění rozsah pohybu postižené části i její držení.

Zdroj: Lordóza

Poradna

V naší poradně s názvem ČERVOTOČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Vašulka.

Dobrý den, v dubových parketách se mi objevil červotoč. malé dírky cca 1 mm + pilinky. Dům byl před 25 lety rekonsruován, ve dvou místnostech zůstaly původní parkety, červotoč je v jedné z nich.
Nevím si rady.
tel.: 792 753 194

Děkuji

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Červotoč v parketách je vážný problém. Ale naštěstí známe řešení. Parkety nelze jen tak demontovat a nechat je přez zimu vymrznout, jako například napadený kus nábytku. Ani nátěr nebo macerace insekticidem nejsou u parket účinné, neboť rozrok se dostane jen několik milimetrů pod povrch a nezahubí všechny larvy. Rozpad dřeva tak probíhá dál. Existuje ale jednoduchá metoda, jejíž fungování je založeno na změně podmínek okolního prostředí, které nedovolí přežití žádné larvy. Konkrétně zvýšení teploty dřevěného materiálu nad 50 °C. Toho dosáhnete umístením širokého mělkého hrnce naplněného vodou s ponorným elektrickým vařičem. Necháte zahřívat tři dny. A máte pokoj, ale jen na ošetřeném místě. Červotoč se ale určitě vyskytuje i jinde v podlaze. Protože, to co vidíte na zaslaných fotkách, jsou jen otvory, kudy vylezli dospělí brouci, aby se spářili. Skutečná zkáza probíhá uvnitř dřeva a uvidíte ji až jednou budete brousit podlahu. Proto je nezbytné nechat podlahu v následující zimě vymrznout, abyste se zbavil všech larev červotočů. Alternativně můžete použít velký infrazářič zavěšený nad podlahou v účinné výšce a postupně s ním prohřát celou plochu podlahy.

Zdroj: diskuze Červotoč

Natažený sval na zádech

K natažení svalu na zádech dochází tehdy, pokud dojde k překročení napětí, které mohou svalová vlákna vydržet, například v souvislosti s břišním svalstvem. Při natažení svalu vždy dochází k přetržení svalových vláken, jejich počet však není tak významný, aby se dalo hovořit o natržení, nebo dokonce přetržení svalu.

Příznaky

  • dominantním příznakem je bolest
  • přítomna je i bolest klidová, a to při nádechu
  • sval může být citlivý na dotek a kůže nad postiženým svalem bývá teplejší

Léčba

Sval se nesmí dále zatěžovat ani protahovat. Nutný je klid. V prvním okamžiku je důležité chlazení. V rámci první pomoci může být proveden obstřik chladicím sprejem. V prvních 24 hodinách se doporučuje co nejčastější přikládání ledu. Následně je vhodné spíše zahřívání, které vede ke snižování svalového napětí. Na bolest se používají protizánětlivé masti a masti proti otoku. Aplikace je vhodná přes den i na noc. Délka léčby je různě dlouhá a závisí na míře poškození svalu. Pokud se jedná o menší svaly s malým poškozením, stačí jeden týden.

Zdroj: Natažený sval břišní

Další způsoby snížení cholesterolu kromě statinů

Dieta s nízkým obsahem nasycených tuků (méně než 7 % denních kalorií), dieta s nízkým obsahem cholesterolu (méně než 200 mg/den) a vysokým obsahem vlákniny (kolem 10–25 gramů/den) může také pomoci snížit hladinu cholesterolu a zabránit infarktu nebo mrtvice. Pomoci může také mírné cvičení a fyzická aktivita po dobu 30 minut po většinu dní v týdnu. Změny ve stravě a fyzické aktivitě se nemusí projevit okamžitě, ale každé zlepšení může přinést prospěch.

Zdroj: Statiny a rozpad svalů

Kortizol a antikoncepce

Kortizol je hormon tvořený kůrou nadledvin. Ovlivňuje látkovou přeměnu cukrů, tuků, bílkovin, tlak krve a imunitní systém. Jeho tvorba a vylučování podléhá regulaci z vyšších oblastí mozku (mezimozek, podvěsek mozkový). Produkce kortizolu v nadledvině je silně stimulována adrenokortikotropním hormonem (ACTH), který je tvořen podvěskem mozkovým. Hladina kortizolu v krvi se v průběhu dne mění, nejvyšší je dopoledne, nejnižší v noci. Nadprodukce kortizolu se projeví klinickými příznaky známými pod názvem Cushingův syndrom.

Hlavním substrátem pro tvorbu kortizolu je cholesterol. Mimo něj ale tělo využívá pro stejné účely i pregnenolon. Ten slouží jako prekurzor i pro další hormony včetně progesteronu, estrogenu, testosteronu či DHEA. Ukazuje se, že v okamžiku, kdy je stres trvalý neboli chronický, tělo vrhne všechny své zdroje na syntézu kortizolu a na ostatní hormony jaksi zapomene. To vede k nerovnováze hormonálního systému, který se může u žen projevit například postmenstruačním syndromem, fibroidními tumory, endometriózou a rakovinami reprodukčních orgánů, včetně rakoviny prsu. U ženy užívající hormonální antikoncepci jsou případné problémy s kortizolem asi tím nejmenším zlem, kdy dochází ke zvýšené hladině kortizolu. Zvýšená hladina kortizolu způsobuje rozpad svalových buněk a snížení kvality kostní hmoty. Čím vyšší je hladina kortizolu, tím nižší je hladina testosteronu. Kortizol je prostě zabiják testosteronu. S tím souvisí i problém s libidem. Ve stresové situaci jde v první řadě o záchranu sebe sama a tělo poslechne příkaz a doslova vypíná program zvaný sexuální apetit. Funkce reprodukčního systému se snižuje, dochází k dočasné neplodnosti, v nejhorších případech to může vést až k vyvolání potratu.

Zdroj: Vliv antikoncepce na hladinu kortizolu

Aplikace léku z cibule na vodu v koleni

Tuto směs naneste na kloub kolene, na modřiny, boule, záněty, podvrtnutí, otoky atd. Umístěte ji buď přímo na kůži, nebo směs zabalte do tenké látky z přírodních vláken. Pokud se cibulový lék aplikuje přímo na kůži, směs se zafixuje na místě tenkou látkou z přírodních vláken a připevní se elastickým obvazem nebo náplastí. Vzhledem k tomu, že obklad je mokrý, a protože jej tak budete chtít ponechat, zabalte celou oblast igelitovým sáčkem nebo igelitovou fólií. Okraje co nejlépe zalepte lepící páskou nebo čímkoli, co máte. Pokud udržíte pokožku kolem obkladu suchou, funguje dobře přilepit igelit na kůži lepící páskou, což vytvoří adekvátní těsnění a minimalizuje úniky.

Zdroj: Voda v koleni a lék z cibule

Co je to sisal

Sisal je textilní vlákno, které se získává z listů agáve sisalové. Rostlině se daří jen v tropickém a subtropickém pásmu. Agáve má při sklizni obvykle 50–65 listů, každý váží 0, 5–1,5 kg a obsahuje 4–7 % spřadatelných vláken. Hektarový výnos z pěstování agáve dosahoval na začátku 21. století cca 1 tuny vláken. Sisalová vlákna se mechanicky oddělují od dužiny listů agáve na takzvanou decorticatoru, napouštějí asi 10 % minerálního oleje a nechávají 2 až 4 dny uležet. Příprava k předení spočívá v protahování a družení pramenů vláken na 4–5 pasážích protahovacích strojů (s hřebenovým průtahovým ústrojím). Dopřádání se provádí na křídlovém stroji. Za jemné příze se označují výrobky pod 25 ktex, nejjemnější se vypřádají asi do 7 ktex, zákrut příze bývá 40–100/m.

Většina sisalových přízí se zpracovává splétáním na šňůry a lana. Například Brazílie vyváží jednoduché příze 1430 tex s pevností v tahu nejméně 25 kg a trojmo tkané příze 5000 tex, které snášejí zatížení 170 kg. Brazilská sisalová lana o průměru 38 mm snášejí zatížení 9, 5 tun. Asi 10 % přízí se tká s použitím na koberce, bytové textilie a případně na lešticí kotouče. Tkaniny se také bělí a barví (barvení je obtížnější než například u bavlny). Spotřeba sisalových vláken dosáhla vrcholu na začátku 21. století, od té doby neustále klesá. V 1. dekádě se odhadoval podíl textilií na celkové spotřebě sisalu asi na 70 % (60 % šňůry a lana, 8 % koberce a 5 % technické textilie), zbytek se použil na výrobu papíru.

Zdroj: Sisal jako škrabadlo pro kočky

Co znamená natažený sval?

Natažení svalu je poměrně bolestivé zranění, o němž budete pár dnů zajisté vědět. Projevuje se náhlou, často ostrou bolestí v místě poškození (bolet může jen část svalových snopců nebo celý sval), a to i v klidu. Sval může být citlivý na pohmat, mohou se dostavit křeče a ztuhnutí, případně otok postiženého místa. Pacient má obtíže s chůzí a dalšími pohyby, na nichž se sval za fyziologických podmínek podílí (například při natažení adduktorů dolní končetiny na vnitřní straně stehna má postižený problém s přitažením jedné nohy k druhé).

Zdroj: Natržený sval

Rozpad svalů a užívání statinů

Nejčastějšími vedlejšími účinky statinů jsou bolesti svalů nebo svalové křeče. Tyto nežádoucí účinky zaznamenalo až 25 % pacientů užívajících statiny. Monitorování těchto potenciálních účinků je důležité u myotonické dystrofie (DM) a facioskapulohumerální svalové dystrofie (FSHD), protože obě tato onemocnění mohou také způsobit svalovou bolest, slabost a křeče. Může být obtížné rozlišit, zda jsou bolesti svalů nebo křeče způsobeny vedlejšími účinky statinů nebo svalovou dystrofií. Mnoho lékařů proto používá krevní testy na kreatinkinázu (enzym ze svalů), aby včas identifikovali potenciální škodlivé účinky statinů na svaly.

Aby nám pomohli dozvědět se více o statinech, dokončili členové registru průzkum vyvinutý studenty farmacie a fakultou na Wegmans School of Pharmacy (WSOP) na St. John Fisher College, Rochester, NY. Tým lékáren také analyzoval data z Národního registru. V Národním registru byl vysoký cholesterol hlášen u 29 % členů DM (276 z 952 pacientů) a 24 % členů FSHD (138 z 576 pacientů), oba vyšší ve srovnání se 17 % běžné populace USA. Lékárenský průzkum dokončilo více než 300 členů rejstříku. Výsledky ukázaly, že 32 % účastníků užívá statin nebo v minulosti užívalo statin, aby jim pomohl snížit hladinu cholesterolu. Mnoho z těchto účastníků zaznamenalo, že pociťovali bolest svalů při užívání statinů. Obecně je pro stanovení celkového rizika a přínosu statinů u DM a FSHD potřeba více informací a výzkumu. Pokud užíváte statin a domníváte se, že vaše bolest svalů nebo křeče souvisí se statinem, nezapomeňte si promluvit se svým lékařem. Léčba statiny má prokázaný přínos v prevenci srdečního infarktu nebo mozkové mrtvice.

Zdroj: Statiny a rozpad svalů

Co znamená natržený sval?

Natržený sval vzniká v důsledku rychlého a nečekaného pohybu, při nedostatečném zahřátí (rozcvičení) před dynamickou zátěží. Tato poměrně častá komplikace se vyskytuje u rychlostních sportovců, ale mnohdy i u kondičních a „svátečně“ sportujících jedinců. Jak již bylo zmíněno, důvodem je nedostatečné zahřátí, přecenění sil, únava, chronické přetížení určitých partií, ale i řada vnitřních faktorů, překyselení a dehydratace. Sval se často natrhává v okolí poškozeného kloubu buď úrazem, zánětem, nebo chronickým poškozením jako artrózou, revmatoidní artritidou či jiným zánětem, kde sval vykonává ochranu a často je ve zvýšeném napětí, ve kterém pak vzniká natržení.

Poškození svalu je poměrně bolestivé zranění, jež postiženému znepříjemní minimálně několik dní. V případě menšího poškození (natrhnutí několika vláken bez zjevné vklesliny v místě poškození a modřiny) je u většiny lidí tento stav vnímán jako trvalý stah příslušného snopce svalu, který omezuje v pohybu. Pokud je poškozen větší počet svalových vláken a eventuálně natržen svalový obal, jedná se o ostrou bolest bránící další zátěži svalu. Sval může být citlivý na pohmat, dostavuje se i ztuhnutí (někdy vnímáno i jako křeč), případně otok postiženého místa, a někdy i hematom. Pacient má obtíže s chůzí a dalšími pohyby, na nichž se sval za normálních podmínek podílí (například při natažení přitahovačů dolní končetiny na vnitřní straně stehna má postižený problém s přitažením jedné nohy ke druhé). Bolestivá je část nebo celá délka svalového snopce, svalové úpony jsou citlivé, bolestivost je pociťována často i v klidu. Při zahřátí se stav dočasně zlepšuje, pak ale nastává výrazné zhoršení, může vzniknout i otok. Vždy je nutná určitá doba klidu, jež je doporučená dle rozsahu poškození.

Při přetržení určitého svalu nebo celé jeho části je cítit silná ostrá bolest a někdy i slyšitelné prasknutí, v místě se vyskytne prohlubeň. Objevuje se výrazná bolest, rychlý nástup otoku a hematomu. Postižený sval nelze zapojit ani přes bolest. Velmi časté je natržení svalu v lýtkové oblasti (výjimečně natažení). Projevuje se prudkou bolestí v poraněném místě, případně s citelným prasknutím v okamžiku přetížení. Brzy se vyvíjí otok, mnohdy doprovázen modřinou (krevním výronem). Bolest znemožňuje chůzi, postižený si nemůže stoupnout na špičku nohy. Nejčastější plné přetržení je až v místě Achillovy šlachy. Určité svalové skupiny bývají postiženy v souvislosti s typem sportu. Například u fotbalistů se natrhávají zadní svaly stehna, u hokejistů zase svaly v oblasti třísla.

Zdroj: Natržený sval

Co od ošetření očekávat?

Diamantová mikrodermabraze pleť výrazně omlazuje, podporuje regeneraci kožních buněk, kolagenových a elastinových vláken. Už po prvním ošetření vrátíte čas o několik let zpátky, pleť je oživená, jemná na dotek, vyhlazená a vizuálně sjednocená. Zlepšuje se prokrvení pokožky, povrchové pigmentové skvrnky a póry se výrazně zjemňují. Velkou výhodou je, že celá procedura trvá zhruba 45 minut. Přestože první výsledky jsou znatelné již po prvním ošetření, doporučuje se proceduru zopakovat alespoň 5 – 6 krát, pak jsou výsledky opravdu výborné.

Zdroj: Diamantová dermabraze, trochu jiná péče o pleť

Příznaky nedostatku draslíku

Nedostatek draslíku vzniká při prudké fyzické námaze. Draslík je vylučován potem. Také gastrointestinální poruchy doprovázené průjmem mohou snížit vstřebávání draslíku. Potraviny s extraktem lékořice rovněž snižují množství draslíku v organismu, neboť draslík se naváže na látky obsažené v lékořici a spolu s ní opouští tělo. Prvním důsledkem nedostatku draslíku mohou být poruchy svalových činností, svalové křeče. Další indikací je výskyt zácpy. Nedostatek draslíku může vést také ke zvýšené srdeční frekvenci. Pokud trvá nedostatek delší dobu, dochází k narušení metabolismu. Jestliže je nutné doplnit větší množství draslíku, lze využít nutričních přípravků. Lidé s onemocněním ledvin, by měli dbát pokynů, aby nedošlo k překročení doporučené denní dávky.

Zdroj: Minerál draslík


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jana Fábryová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP