Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

ROZPOUŠTĚNÍ LEDVINOVÝCH KAMENŮ

OBSAH

Léčba

Léčba ledvinových kamenů závisí především na jejich velikosti. Kameny menší než 6 mm zpravidla odcházejí z těla spontánně, a to do 72 hodin od prvních příznaků koliky. Větším konkrementům je již nutné uměle pomoct, aby se vyloučily. Základem léčby je zvýšená hydratace, podávání analgetik proti bolesti, spasmolytik na uvolnění svaloviny močových cest, léků proti infekci a diuretik pro zlepšení odtoku moči. Během této doby se čeká na pohyb konkrementu a jeho vyloučení. Pokud k tomuto nedojde ani po 4týdnech, nebo jsou-li bolesti neutišitelné, nebo vyskytne-li se jakákoli komplikace, přistupuje se k chirurgickému řešení. Při něm se pracovní nástroje zavádějí močovou trubicí vzhůru. Nejpoužívanější metodou léčby je však neinvazivní mimotělní litotripsie nárazovou vlnou, která šetrně rozdrtí močové kameny bez nutnosti chirurgického zásahu.

Zdroj: Rozpouštění ledvinových kamenů

Diskuze

V diskuzi PIVO PILSNER K ROZPOUŠTĚNÍ MOČOVÝCH KAMENŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Dobrý den,

prosila bych o informaci, zda by pomohlo k rozpouštění ledvinových kamenů plzeňské pivo. Mám kolegyňku, která trpí na ledvinové koliky, mnoho let musí podstupovat jejich uvolňování chirurgicky a nést tíži vědomí, že se do dnešního dne nepřišlo na to, co je příčinou jejich tvoření. Pro ucelení jejího zdrav. stavu, prodělala před 5 lety rakovinu prsu, po úspěšném vyléčení se však objevila cukrovka.

Děkuji mnohokrát za Vaši odpověď.
S úctou
Dana Jarošová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pivo Pilsner k rozpouštění močových kamenů

Rozpouštění kamenů

V současnosti používaný lék na rozpouštění žlučových kamenů, kyselina chenodeoxycholová, zvyšuje u mnohých pacientů hladinu krevního cholesterolu a tím i riziko vzniku srdečně-cévních onemocnění. Japonští odborníci vyvinuli novou látku s názvem GS-100, která má podle jejich průzkumů lepší výsledky než chirurgické i nechirurgické metody odstraňování kamenů. Podle těchto odborníků je tato látka bezpečnější a má širší využití. Budeme si však muset počkat, až bude GS-100 dostupné i našim pacientům.

Zdroj: Žlučníkové kameny - odstranění bez operace

Poradna

V naší poradně s názvem ČERVENA ŘEPA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabriela langová.

zajímalo by me jestli na DNU mohu jíst zavařenou červenou řepu dekuji za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Červená řepa obsahuje velké množství oxalátů, které podporují tvorbu ledvinových kamenů. Dna rovněž podporuje tvorbu ledvinových kamenů. Proto by nemělo být konzumováno větší množství červené řepy lidmi trpících dnou.

Většině pacientů s dnou udělá dobře, když se vyhnou potravinám s vysokým obsahem oxalátů. Dodržování diety s nízkým obsahem purinů a oxalátů pomůže dosáhnout úlevy od dny. Osoby trpící dnou, kteří již mají ledvinové kameny, by udělaly dobře, kdyby se zcela vyhýbaly potravinám bohatým na oxaláty.

Oxaláty jsou přírodní sloučeniny, které se nacházejí v zelenině, ovoci, ořechách a obilovinách. Příklady potravin s nejvyšším obsahem oxalátů: zelená listová zelenina, sója, mandle, brambory, čaj, rebarbora, obilná zrna a červená řepa. Oxaláty také přirozeně vznikají v lidském těle jako odpadní produkt.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Červena řepa

Je dna vyléčitelná?

Dna je onemocnění, které nebolí trvale, je však nutné ho léčit. Dna se nedá vyléčit, ale léky mohou průběh onemocnění zmírnit. Neléčená dna může vést k degeneraci kloubu, ztrátě jeho funkce a také ke vzniku ledvinových kamenů.

Zdroj: Dna v koleni

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A BYLINA LOMIKÁMEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Praumová.

Dobrý den, lze k warfarinu užívat bylinu lomikámen, případně bylinné směsi působící na odstranění ledvinových kamenů ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U Warfarinu se vyplácí při každém zařazení nové bylinky do pravidelné stravy zároveň změřit i INR srážlivost krve. Dohodněte se se svým lékařem na začátku bylinné doplňkové léčby a po jejím začátku si nechte odebrat krev ke zjištění případných změn ve srážlivosti. Lékař vám může změnit dávkování Warfarinu po dobu užívání této doplňkové léčby a vy si můžete být jistá, že zbytečně neumřete na vykrvácení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin - tělesne pocity

Přírodní rozpouštění

Nechcete-li používat léky nebo chirurgii k léčbě ledvinových kamenů a hledáte úspěšné domácí prostředky, které rozpouštějí ledvinové kameny přirozeně a rychle, buďte ostražití. Dle babských rad na rozpouštění ledvinových kamenů fungují tyto prostředky:

  • citronová šťáva
  • jablečný ocet
  • coca-cola a chřest
  • chanca piedra

Pojďme se podívat, jak fungují:

Citronová šťáva s olivovým olejem: Zastánci této metody tvrdí, že při prvních příznacích je mix olivového oleje s citronovou šťávou opravdu účinný. Má se za to, že citronová šťáva naruší ledvinové kameny a olivový olej napomůže ke snadnějšímu sestupu kamene.

Varování: Citrony ve větším množství jsou velmi kyselé a mohou zničit zubní sklovinu, přispívají rovněž k pálení žáhy. Sice u některých pacientů tento elixír může zabrat, ale prokazatelné účinky nejsou.

Jablečný ocet: Má se za to, že jablečný ocet by mohl hrát roli při rozpouštění ledvinových kamenů a pomoct tělu odstranit kameny snadněji. Kromě toho se předpokládá, že jablečný ocet napomáhá v prevenci ledvinových kamenů na základě alkalizačního účinku na krev a moč a podporuje tvorbu kyseliny chlorovodíkové v těle tak, aby se zabránilo tvorbě ledvinových kamenů. Zastánci tohoto domácího léku doporučují smíchat dvě polévkové lžíce jablečného octa s 250 ml vody a pít tuto směs průběžně po celý den. Také se doporučuje pití dostatečného množství čerstvé vody po celý den, aby pomohla propláchnout ledviny.

Varování: Jablečný ocet je velmi kyselý a může narušit tkáň jícnu a zničit zubní sklovinu. Další nebezpečí číhá v kombinaci jablečného octa s léky na snížení vysokého krevního tlaku a léky na cukrovku. Z praxe se ukazuje pouze sporadický úspěch u některých pacientů, kteří tomuto lektvaru věřili.

Coca-Cola a chřest: Zajímavá kombinace. Tento domácí lék na ledvinové kameny zahrnuje pití velkého množství coly a konzumaci půl kila dušeného chřestu v podobě pyré. Dle stoupenců této teorie kyselina fosforečná obsažená v cole napomáhá rozpouštět ledvinové kameny. Chřest se používá jako diuretikum. Cola však zbavuje organismus minerálů a odvodňuje, což není dobrá věc. Interakce s diuretickým chřestem a kyselinou fosforečnou v cole může teoreticky vést k poškození ledvinových kamenů a umožnit jim průchod.

Není žádný důkaz, že má cola společně s chřestem vliv na rozpouštění ledvinových kamenů. Chicagská univerzita vyhodnotila tento domácí lék jako „zbytečný“.

Chanca piedra jako jediná prokázala vysokou míru úspěšnosti v léčbě ledvinových kamenů. Tento bylinný lék brání rozvoji nových ledvinových kamenů. U přírodního produktu chanca piedra bylo vědecky prokázáno, že má schopnost rozpouštět ledvinové kameny a umožnit jim snadné procházení. Studie ukázaly téměř okamžitou úlevu od bolesti po konzumaci této byliny. Tato skutečnost byla potvrzena studií 2002 na hlodavcích, která prokázala zpomalení nebo zástavu růstu ledvinových kamenů. Další studie ukázaly, že chanca piedra skutečně zasahuje do procesu, který by za normálních okolností způsobil tvorbu kamenů.

Zdroj: Rozpouštění ledvinových kamenů

Poradna

V naší poradně s názvem LEDVINOVÉ KAMENY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ladislav Koubek.

Dobrý den.Poraďte mi prosím.Byl jsem v nemocnici na drcení ledvinových kamenů ale stále se v ledvině něco drží.Četl jsem,že jsou dobré čaje na odbourávání kamínků.Nevím jaký čaj je vhodný a kde ho případně v Brně koupím.Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ledvinové kameny jsou svízel a jejich odstranění, respektive rozpuštění přírodní cestou, není jednoduché. V minulosti se k tomu používalo pití citronové šťávy nebo jablečného octa, ale ukázalo se, že účinky nejsou dostatečné. Zrovna tak při konzumaci chřestu. Všechno toto je účinné, ale spíše jen jako prevence proti vzniku ledvinových kamenů. V posledních letech se na rozpuštění ledvinových kamenů používá rostlina z oblasti Amazonie zvaná Chanca Piedra (Phyllanthus niruri). Dá se použít jako odvar (čaj), ale nejúčinnější je, když se užívá sušená drť z této rostliny. Recept na užívání je trochu komplikovaný, protože při jejím požití nesmí být v žaludku žádné jídlo. Užívá se 400 mg ráno na lačno, zapije se čistou neperlivou vodou a až za hodinu se může pozřít první jídlo - snídaně. Druhá dávka se užívá večer před spaním zase 400 mg, přičemž doba od posledního jídla nesmí být kratší než 2 hodiny. Jakmile se kámen v ledvině rozpustí, tak se užívá udržovací dávka 400 mg denně a to buď ráno nebo v noci. Pro udržovací terapii se hodí rovněž čaj z této rostliny namísto sušené drtě.
V České republice je rostlina k dostání jako drť v tobolkách, kde obsah jedné tobolky je 300 mg sušené rostliny. Abyste dosáhl potřebné dávky, tak můžete užít jeden a půl tobolky dvakrát denně s tím, že druhou tobolku otevřete a odsypete půlku obsahu. Nebo můžete užívat dvě celé tobolky ráno a jednu tobolku večer.
Zde je možné zakoupit tuto léčbu:
- tobolky: www.prozdravi.cz/cha…
- čaj: www.prozdravi.cz/cha…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bylinková poradna otec pleskač

Léčba zvětšeného žlučníku

Zvětšený žlučník má v dnešní době více než 1/4 lidí a opravdu ani v nízkém věku není výjimkou. Záleží na tom, zdali vám zvětšený žlučník činí potíže. Metody na rozpouštění kamenů v podobě nápojů doporučovaných na internetu jsou dosti pochybné a vědecky nepodložené. Existuje ale ověřený lék, a to Ursosan (na lékařský předpis), který se používá u pacientů k rozpouštění kamenů ve žlučových cestách. Pokud nechcete podstupovat operaci, doporučuje se žlučníková dieta a výše uvedený lék vám může předepsat praktický lékař. Za dva roky po této léčbě, pokud nebudete mít potíže dříve, je vhodné podstoupit kontrolní ultrazvukové vyšetření.

Zdroj: Zvětšený žlučník

Poradna

V naší poradně s názvem ŽLUČNÍKOVÉ KAMENY BEZ NARKOZY A JEJICH ODTRANENI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Prosim jak se zbavit zlucnikovych kamenu.Nechci Narkozu hrozne se ji bojim,jde jen umrtvyt dopul pasu a zustat pri vedomi?dekuji za radu p. M

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Žlučníkové kameny lze léčit i bez operace, ale pouze pokud splňují určitá kritéria.
1. Rozpouštění kamenů léky
Látky, jako je ursodiol nebo chenodiol, u kterých bylo prokázáno, že rozpouštějí cholesterolové žlučníkové kameny, jsou dostupné v perorálních pilulkách. Tyto léky působí ředěním žluči, což umožňuje rozpouštění žlučníkových kamenů, ale pouze těch, které jsou z cholesterolu. Léky jsou dobře snášeny, ale léčba trvá roky a po jejím skončení se kameny mohou vytvořit znovu.
2. Rozbití kamenů rázovou vlnou
Zákrok se jmenuje mimotělní litotrypse rázovou vlnou (ECSWL). Ačkoli se nejčastěji používá k léčbě ledvinových kamenů, lze jej použít i na žlučníkové kameny. Cílem léčby je rozbít nebo fragmentovat žlučníkové kameny vysíláním rázových vln přes měkkou tkáň těla. Tato metoda je účinná pouze u solitárních žlučníkových kamenů, které mají průměr menší než 2 centimetry. Někdy se nepodaří vyloučit ze žlučníku rozbité kameny a musí se pak provést operace.
3. Rozpuštění kamenů pomocí injekce MTBE
Tato možnost nechirurgické léčby zahrnuje vstřikování rozpouštědla známého jako methyl terciární butyl ether (MTBE) do žlučníku, aby se rozpustily žlučníkové kameny. MTBE rychle rozpouští žlučníkové kameny – mohou se však vyskytnout závažné vedlejší účinky, jako je silná pálivá bolest.
4. Vytáhnutí kamenů pomocí endoskopické drenáže.
Endoskopická transpapilární léčba zahrnuje přístup k žlučovému kanálku pomocí kamery přes ústa a dolů do krku až do tenkého střeva. Poté se přes hadičku zavede drát do žlučníku. Je stočený, aby napodobil trajektorii žluči ven z tenkého střeva, což je stejný proces jako u zdravého žlučníku.
O tom, který z uvedených postupů bude pro vás nejlepší, se poraďte se svým lékařem. Vyberte si lékaře v renomované nemocnici ve velkém městě v Praze nebo Brně. Umíte-li cizí jazyky, můžete zkusit léčbu i v Německu nebo Rakousku.

Zdroj: diskuze Žlučníkové kameny bez narkozy a jejich odtraneni

Rozpouštění žlučníkových kamenů

Současná medicína neuznává jiné řešení než laparoskopickou operaci a hlavně nemá žádnou alternativu, která by pomohla bez chirurgického zásahu vedoucího k odstranění celého žlučníku i s konkrementy. Pokud budete trvat na rozpuštění žlučníkových kamenů, dostanete varování od lékaře. Toto varování je zcela oprávněné a musíte si uvědomit, že rozpouštění žlučníkových kamenů podnikáte takzvaně na vlastní riziko. Přesto můžete mít výjimečné štěstí a narazíte na lékaře, který možnost rozpuštění bude chtít vyzkoušet. Zde je potřeba si uvědomit, že rozpustit lze kameny z cholesterolu. Pokud budete mít kameny z bilirubinu, tak se to bohužel nepovede. Pro rozpouštění se obvykle používá kombinace kyselin chenodeoxycholové a ursodeoxycholové. Ty dokážou zablokovat tvorbu cholesterolu a střevní vstřebávání žlučových kyselin. Úspěšnost se, podle některých internetových zdrojů, pohybuje kolem dvaceti pěti procent. Vyloučit nelze ani pokus o rozpuštění – přesněji rozrušení – kamenů ultrazvukem. Ovšem to se, podle posledních informací od lékařů, již v současnosti vůbec nepoužívá.

Zdroj: Žlučníkové kameny

Poradna

V naší poradně s názvem BEZ NARKOZY, ODTRANĚNI ŽLUČNIKOVEHO KÁMENE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

DOBRÝ DEN,BOJIM SE USPANÍ A TRAPI MĚ ŽLUČNIKOVÉ KÁMENY..JE PROSIM SPUSOB JAK SE VYHNOUT NARKOZY A ZBÁVYT SE TĚCH KÁMENU? PROSIM ,POKUŤ JE ŠANCE, ŽE LZÉ ODSTRANĚNÍ KÁMENU BEZ NÁRKOZÍ..TAK JAKY? A NEBO PROSIM O RÁDU...MOC DĚKUJI PANÍ MARIE

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Žlučníkové kameny lze léčit bez operace, ale pouze pokud splňují určitá kritéria.
1. Rozpouštění kamenů léky
Látky, jako je ursodiol nebo chenodiol, u kterých bylo prokázáno, že rozpouštějí cholesterolové žlučníkové kameny, jsou dostupné v perorálních pilulkách. Tyto léky působí ředěním žluči, což umožňuje rozpouštění žlučníkových kamenů, ale pouze těch, které jsou z cholesterolu. Léky jsou dobře snášeny, ale léčba trvá roky a po jejím skončení se kameny mohou vytvořit znovu.
2. Rozbití kamenů rázovou vlnou
Zákrok se jmenuje mimotělní litotrypse rázovou vlnou (ECSWL). Ačkoli se nejčastěji používá k léčbě ledvinových kamenů, lze jej použít i na žlučníkové kameny. Cílem léčby je rozbít nebo fragmentovat žlučníkové kameny vysíláním rázových vln přes měkkou tkáň těla. Tato metoda je účinná pouze u solitárních žlučníkových kamenů, které mají průměr menší než 2 centimetry. Někdy se nepodaří vyloučit ze žlučníku rozbité kameny a musí se pak provést operace.
3. Rozpuštění kamenů pomocí injekce MTBE
Tato možnost nechirurgické léčby zahrnuje vstřikování rozpouštědla známého jako methyl terciární butyl ether (MTBE) do žlučníku, aby se rozpustily žlučníkové kameny. MTBE rychle rozpouští žlučníkové kameny – mohou se však vyskytnout závažné vedlejší účinky, jako je silná pálivá bolest.
4. Vytáhnutí kamenů pomocí endoskopické drenáže.
Endoskopická transpapilární léčba zahrnuje přístup k žlučovému kanálku pomocí kamery přes ústa a dolů do krku až do tenkého střeva. Poté se přes hadičku zavede drát do žlučníku. Je stočený, aby napodobil trajektorii žluči ven z tenkého střeva, což je stejný proces jako u zdravého žlučníku.
O tom, který z uvedených postupů bude pro vás nejlepší, se poraďte se svým lékařem. Vyberte si lékaře v renomované nemocnici ve velkém městě v Praze nebo Brně. Umíte-li cizí jazyky, můžete zkusit léčbu i v Německu nebo Rakousku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Re: Phytochi® - tradiční čínská medicína

Urolitiáza u psů

U psů existuje plemenná predispozice k tomuto onemocnění, například bišonek, malý knírač, pudl, shi-tzu, yorkšírský teriér jsou rasy známé větším sklonem k tvorbě močových kamenů. Dalmatinové, kteří mají anomálii metabolismu, která způsobuje nadměrné vylučování urátů do moči, jsou pak náchylnější k tvorbě urátových kamenů. Obecně samčí jedinci jsou náchylnější k tvorbě močových kamenů než samice, výjimkou jsou struvitové kameny.

Močové kameny jsou malé krystalky, které se usazují v ledvinových pánvičkách nebo v močovém měchýři. Mohou způsobit až úplné ucpání močových cest nebo podráždění či poškození části močových cest, což způsobuje bolest, zánět nebo bakteriální infekci. V nejhorším případě mohou vést k selhání ledvin.

Zdroj: Močové kameny u psa

Diskuze

V diskuzi OTEC PLESKAČ BYLINKOVÁ PORADNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Koubek.

Dobrý den.Děkuji za radu ohledně ledvinových kamenů.CHanta Piedra opravdu zabrala.Teď mám už jen nízké PSA.Nyní se chci poradit s problémem hlavy.Občas mám pocit jako by mě bzučelo v hlavě.pomáhá mi jen homeopatie Rhus Toxicodendron.CT bylo v pořádku.Možná je na vině krční páteř mám totiž díky astmatu vadné držení těla-beru Symbicort 200.Na vysoký tlak beru Amesos.Na žaludek beru Helicid a doplňuji ho úspěšně AlfouAlfou.Vypadá to,že toho beru docela dost ale snažím se v maximální míře léky omezovat.Proto píši i vám.
S pozdravem L.Koubek

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdena.

Dobrý den pane doktore chtěla bych se zeptat na radu pro babičku bolí ju klouby a poslouchala vás v rádiu radilste tam něco ze sírou do ponožek prosím o postup a přípravek který bych ji mohla koupit děkuji Kučerová

Zdroj: diskuze Otec pleskač bylinková poradna

Příznaky

Většinou se příznaky nemoci přihlásí až tehdy, sestoupí-li kámen níže do močovodu a začne vytvářet překážku pro odtok moči. Pokud kámen močové cesty ucpe, vzniká prudká intenzivní bolest v boku či podbřišku, která se nazývá kolika. Bolest bývá přerušovaná a může vystřelovat až do třísla či oblasti genitálu. Bolest vzniká stahy svalové stěny močovodu, kterými se snaží překážku vypudit. Pokud močový kámen poškodí stěny močových cest, nachází se v moči krev, která je zbarvena do červena. V moči mohou být i malé kusy poškozené močové sliznice. Kolika bývá často také doprovázena nevolností, někdy až zvracením. Bolesti při močení jsou však vzácné, typičtější jsou pro urogenitální infekce.

Pokud nedojde k odstranění kamenu, ať již samovolnému či umělému, může dojít k poruše odtoku moči. Nad zaseknutým kamenem se moč hromadí, což zvyšuje riziko infekce, neboť stagnující moč je pro bakterie doslova živnou půdou. Infekce se může šířit vzhůru do ledvin a vzniká pyelonefritida. Navíc zvyšující se tlak nahromaděné moči zvětšuje a natahuje ledvinové pánvičky a kalichy, až vzniká hydronefróza, která může vyústit v nevratné poškození ledvin.

Zdroj: Rozpouštění ledvinových kamenů

Diskuze

V diskuzi ROZPUŠTĚNÍ ŽLUČNIKOVÝCH KAMENŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olga.

Dobry den,
muzete mi dat vedet zdali rozpusteni zlucnikovych kamenu ultrazvukem delaji v Ostrave?Dekuji Kwasnicova

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Rozpuštění žlučnikových kamenů

Prevence

Dna je onemocnění, které v určitém období nebolí, přesto je důležité je léčit. Neléčená a špatně kompenzovaná dna může vést k úplné degeneraci kloubu a ztrátě jeho funkce; vzniku ledvinových kamenů a ledvinné kolice; k jiným metabolickým poruchám (cukrovce, obezitě, zvýšené hladině cholesterolu); ke zhoršení mortality (úmrtnosti) u pacientů se srdečními poruchami. Vedle stravy bohaté na puriny a alkoholu podporuje rozvoj dny také sychravé počasí, nadváha, nedostatek pohybu, stres a nedostatečný přísun tekutin. Nepodceňujte tuto nemoc.

Zdroj: Léky na dnu bez předpisu

Poradna

V naší poradně s názvem ARÓNIE A OBSAH OXALÁTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk.

PĚSTUJI ARONII, LISUJI Z TOHO ŠTÁVU A POPÍJÍM TAK JEDNO DECI DENNĚ, KDYŽ JE SEZONA.
TRPÍM LEDVINOVÝMI KAMENY OXALÁT. TAK SE PTÁM ZDALI MOHU KONZUMOVAT UVEDENOU ŠTÁVU, PAČ V TABULKÁCH O PURINECH JSEM TO NENAŠEL.
DĚKUJI VÁM ZA ODPOVĚD A PŘEJI HEZKÝ DEN. ZDENĚK

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bobule arónie obsahují kyselinu šťavelovou (oxalát), přirozeně se vyskytující látku nacházející se v některých druzích ovoce a zeleniny, která může u některých lidí krystalizovat jako šťavelanové kameny v močových cestách.

Pokud jste náchylný k ledvinovým kamenům nebo máte onemocnění ledvin, může vám lékař doporučit dodržování diety s nízkým obsahem oxalátu. Ale pro většinu lidí mohou výhody potravin bohatých na živiny a s vysokým obsahem oxalátů převážit jejich rizika.

Za bezpečné množství pro lidi se sklonem k tvorbě ledvinových kamenů se považuje 100 gramů bobulí arónie denně. Uvádíte, že pijete denně 100 ml šťávy z arónie, což odpovídá limitu 100 gramů plodů. Váše dávka je tedy optimální pro využití nutričních výhod arónie a zároveň minimalizuje riziko krystalizace ledvinových kamenů.

V sezóně, kdy denně konzumujete arónii, byste se měl vyvarovat většímu množství ostatních potravin, které také obsahují vyšší množství oxalátů, jako je špenát, červená řepa, produkty ze sóji, mandle, brambory, maliny a datle.

Existují určité postupy, které můžete udělat, abyste pomohl udržet nízké hladiny oxalátu a zmírnil tak problémy, které mohou způsobit:

- Pijte dostatek vody, abyste pomohl tělu vyplavit přebytečné oxaláty.
- Získejte doporučené množství vápníku, který se při trávení váže na oxaláty.
- Omezte příjem sodíku a cukru, které mohou přispívat k tvorbě ledvinových kamenů.
- Získejte pouze doporučené množství vitamínu C. Příliš mnoho vitamínu C může zvýšit produkci kyseliny šťavelové ve vašem těle.
- Vařte zeleninu s vysokým obsahem oxalátu, abyste snížili jeho obsah.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Arónie a obsah oxalátů

Žlučníkové kameny rozpouštění

Současná medicína nemá žádnou alternativu, která by pomohla bez chirurgického zásahu k odstranění celého žlučníku i s konkrementy. Proto s jinou pomocí u oficiální medicíny příliš nepočítejte. Navíc dostanete varování, že různé alternativní metody jsou rizikové a mohou vést ke zhoršení vašeho stavu. Toto varování je zcela oprávněné a musíte si uvědomit, že rozpouštění žlučníkových kamenů podnikáte takzvaně na vlastní riziko. Přesto můžete mít výjimečné štěstí a narazíte na lékaře, který možnost rozpuštění bude chtít vyzkoušet. Zde je potřeba si uvědomit, že rozpustit lze jen kameny vzniklé z cholesterolu. Pokud budete mít kameny z bilirubinu, tak se to bohužel nepovede. Pro rozpouštění se obvykle používá kombinace kyselin chenodeoxycholové a ursodeoxycholové. Ty dokážou zablokovat tvorbu cholesterolu a střevní vstřebávání žlučových kyselin. Úspěšnost se, podle některých internetových zdrojů, pohybuje kolem dvaceti pěti procent. Vyloučit nelze ani pokus o rozpuštění – přesněji rozrušení – kamenů ultrazvukem. Ovšem to se podle posledních informací od lékařů již v současnosti vůbec nepoužívá.

Zdroj: Žlučníkové kameny

Proč mám ledvinové kameny

Ledvinové kameny neboli konkrementy jsou pevné shluky připomínající krystaly, které se mohou tvořit kdekoliv v močových cestách, tedy v ledvinách, močovodech i močovém měchýři. Kameny vznikají vysrážením některých odpadních látek (soli, minerály), které jsou normálně v moči zcela rozpustné. Za některých okolností však krystalizují a vytváří již nerozpustné útvary, které jsou příčinou nepříjemných bolestí.

Nejčastějším původcem vzniku ledvinových kamenů je vápník, dále fosfor, uráty a oxaláty. Ke zvýšení koncentrace těchto látek v moči dochází nejčastěji při nedostatečném příjmu tekutin, kdy ledviny filtrují nižší objem sekundární moči, nebo při fyzické zátěži, či při pobytu v horku, kdy dochází ke zvýšenému vylučování vody pocením. Podle převládající složky kamenů se rozlišuje několik typů kamenů, které mohou mít i odlišné příčiny svého vzniku.

Nejčastější jsou ledvinové kameny vápenaté, jejichž příčinou je vysoká hladina vápníku v krvi, potažmo v moči. Důvodů pro tento stav může být několik: dehydratace, nadměrná konzumace některých minerálních vod, dědičná predispozice ke zvýšené absorpci vápníku ve střevech, porucha funkce příštítných tělísek či nadměrná konzumace některých surovin, které výrazně zvyšují vstřebávání vápníku do krve a jeho nadměrné vylučování močí (rafinované cukry, živočišné bílkoviny, šťavelany).

Další skupinou jsou kameny urátové, jejichž hlavní složkou je kyselina močová. Její vysoká koncentrace může být spojena s dehydratací organismu nebo dnou, nemocí vyznačující se vysokou hladinou kyseliny močové v krvi.

Běžným typem močových kamenů jsou kameny struvitové, které vznikají vysrážením fosforečnanu hořečnato-amonného při chronickém infekčním postižení urogenitálního traktu, a to hlavně u žen. Vzácné jsou kameny cystinové, které se tvoří při cystinurii, což je dědičná porucha metabolismu, při níž dochází k vylučování cystinu v krystalické podobě právě ledvinami.

Roli při vzniku močových kamenů hraje i pH moči, které nesmí být ani příliš vysoké, ani příliš nízké (zcela normální je pH 5,0–6,0). Rizikový je i nedostatek látek, které kamenotvorné látky rozpouštějí, jako například magnezium či kyselina citronová. Značný vliv na tvorbu vápenatých konkrementů mají také pohybové návyky; nedostatek pohybu (například sedavé zaměstnání) zvyšuje uvolňování vápníku z kostí a jeho následné vylučování ledvinami. Z tohoto důvodu je vysoké riziko vzniku ledvinových kamenů i u dlouhodobě imobilních pacientů.

Zdroj: Rozpouštění ledvinových kamenů

První pomoc

Ve všech případech koliky by měla být okamžitě přivolána rychlá první pomoc! Je vhodné neužívat žádné tišící prostředky před lékařským zákrokem, jelikož by mohlo dojít k nežádoucím účinkům.

Postižený by měl být v klidu, v teple, a pokud to jde, pít teplý čaj ze lžičky sušených lipových květů a 250 ml vroucí vody, který uvolňuje svalové křeče a pomáhá vypudit uvízlý kamínek.

Preventivní opatření rozvoje ledvinové koliky je založeno především na opatřeních, která snižují rozvoj ledvinových kamenů – dostatečný příjem vody, ledvinová dieta snižující příjem potravin se šťavelany (čokoláda, ořechy, špenát), dieta s nižším příjmem proteinů, sodíku a dusíku.

Zdroj: Dieta při ledvinové kolice

Co je kyselina močová

Kyselina močová vzniká v lidském těle jako důsledek rozkládání purinů, které člověk přijímá v potravě a zároveň si je ale dokáže i sám syntetizovat v játrech. Kyselina močová se v těle šíří krví a vylučuje se močí. Vysoké hodnoty této kyseliny mají negativní vliv na zdravotní stav člověka, k tomu může dojít tím, že člověk přijímá příliš mnoho purinů v potravě, nebo jeho tělo nedokáže puriny eliminovat, případně nemusí správně fungovat ledviny. Vysoká hladina kyseliny močové v těle se projevuje nejen pocitem únavy, ale i záněty kloubů (často právě kyselina močová způsobuje u člověka dnu) a tvorbou ledvinových kamenů.

Zdroj: Potraviny snižující kyselinu močovou

Krev

Kdykoliv se u vás objeví příznaky močových kamenů, je důležité vyhledání lékařské pomoci. Nejvážnějším symptomem močových kamenů je objevení krve při močení. Nejčastější příčinou krve v moči jsou močové kameny, a tak je velmi důležité vyhledat lékařskou pomoc, protože se může jednat o infekci.

Zdroj: Močové kameny

Rozbíjení ultrazvukem

Litotrypse extrakorporální rázovou vlnou (LERV) je neinvazivní metoda sloužící k odstraňování (rozbíjení) ledvinových nebo žlučových kamenů. Cílem terapie je destrukce/fragmentace konkrementů v těle při minimálním poškození okolní měkké tkáně. Rázová vlna je generována vně těla pacienta generátorem rázových vln a prochází s minimálními ztrátami vodním prostředím a měkkými tkáněmi až ke konkrementu. Energie rázové vlny se uvolní na povrchu kamene za vzniku tahových sil na povrchu kamene zapříčiněných odraženou energií. Energie, která by kamenem prošla, působí na jeho odvrácenou stranu. Souběžně na povrch kamene působí kavitace vyvolané podtlakovými silami. Kámen se působením uvedených sil rozdrobí na malé částečky a je v případě ledvinových kamenů přirozenou cestou vyplaven z organismu nebo v případě žlučových kamenů dále rozpuštěn léky.

Rázové vlny jsou generovány ve vodě, která má akustickou impedanci srovnatelnou s akustickou impedancí měkkých tkání, a tak na rozhraní obou prostředí (na povrchu těla pacienta) nedochází k významnému rozptýlení energie. Nicméně pokud je kámen odolný a rázových vln je třeba hodně, může na povrchu těla vzácně dojít ke vzniku petechiálního krvácení a podkožního hematomu.

K netraumatickému přenosu velké energie ke konkrementu uvnitř těla pacienta přispívá fokusace rázových vln. Rázové vlny jsou generovány mimo tělo pacienta a reflexí nebo refrakcí jsou soustředěny tak, aby maximum tlaku (ohnisko rázové vlny) bylo v místě, kde je potřeba destruovat konkrement. Tkáněmi tak procházejí vlny s relativně nízkou intenzitou a destrukční účinek vlny je soustředěn až v místě ohniska.

Cena jedné aplikace (jednoho použití) rázové vlny se pohybuje okolo 400–600 Kč v závislosti na postižené krajině a léčba není hrazena z veřejného zdravotního pojištění.

Zdroj: Žlučníkové kameny - odstranění bez operace

Zkušenosti s Rowatinexem

Rowatinex se používá k léčbě akutních i chronických onemocnění močových cest, při zánětech a infekcích močových cest, ke zmírnění zejména kolikovitých křečí. Je vhodný při ledvinových a močových kamenech a napomáhá k jejich rozpadu, rozpouštění a vyplavování. Rowatinex může ovlivňovat účinek léků používaných ke srážlivosti krve a léků, které jsou používány ke zlepšení činnosti jater a vylučování žluči nebo jsou metabolizovány v játrech nebo v ledvinách. Rowatinex je zpravidla velmi dobře snášen. U osob přecitlivělých na některou jeho složku se mohou objevit mírné alergické kožní reakce (zejména u kapek). Ve zcela ojedinělých případech byly popsány žaludeční obtíže a nevolnost.

Zdroj: Rowatinex


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jitka Konášová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP