Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

RUZICKOVA KAPUSTA A PURINY

OBSAH

Nemoc králů. Slovo dna pochází z latinského Gutta, staré francouzské Gote znamená „kapka“. Před několika sty lety byla dna vysvětlována tak, že viskózní kapky prosakují z krve do kloubů. Ve skutečnosti tento předpoklad nebyl tak daleko od pravdy. U pacienta s příznaky dny dochází k hromadění kyseliny močové v krvi a krystaly kyseliny močové se pak usazují v kloubech. Dna je komplexní onemocnění, častější u mužů, ženy postihuje hojněji po menopauze. Muži mají vyšší hladinu kyseliny močové v krvi než ženy. Z celkové populace má dnu téměř 6 % mužů a 2 % žen.

Zdroj: Jak si poradit se dnou a puriny

Diskuze

V diskuzi RUZICKOVA KAPUSTA??? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivo.

Dobrý den, jak mám chápat zařazení růžičkové kapusty? V textu ji uvádíte jako s vysokým obsahem purinu, která by se určitě neměla.
V seznamu je ale zařazena mezi ty s nízkým. Nerozumím tomu
Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Ruzickova kapusta???

Dušená růžičková kapusta

Suroviny (na 1 porci):

  • ½ kg růžičkové kapusty
  • 1 stroužek česneku
  • sůl
  • kmín

Postup:

Růžičkovou kapustu očistěte a krátce povařte v osolené vodě. Kapustu sceďte a nechte okapat. Poté v hrnci rozehřejte olivový olej, vložte kapustu, nalijte pár lžic vody a ochuťte trochou drceného kmínu. Přidejte i oloupaný a na plátky nakrájený česnek. Růžičkovou kapustu duste, dokud nebude měkká (stačí chvilku).

Zdroj: Dušená kapusta

Poradna

V naší poradně s názvem KUSKUS OBSAH PURINŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Nenašla jsem nikde obsah purinů v koření. Jako kmín, pepř , paprika, majoránka, alespoň. Zda normální kapusta ano, když růžičková ne Zda glutamát škodí také.... existují teorie, že je to uznávaná pátá chuť, i že je neutrální.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Obsah purinů v koření není důležitý, protože koření je použito k dochucení pokrmu jen v malém množství. Proto jeho obsah purinů nijak neovlivní celkový denní příjem.

Zdroj: diskuze Kuskus obsah purinů

Kešu a puriny

Kešu ořechy se při dně mohou konzumovat, na 100 g obsahují 0 g purinů.

Zdroj: Potraviny obsahující puriny

Poradna

V naší poradně s názvem LÉČBA WARFARINEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta.

Dobrý den, užívám warfarin (5 mg)a chci se zeptat, zda můžu jíst rajčata a pokud ano v jakém množství denně? Mohu také jíst kapustu?

Děkuji

Iveta Mikendová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Je dobře, že se na to ptáte. Rajčata jsou ve spojení s Warfarinem relativně bezpečná a můžete jich sníst kolik chcete. S kapustou je to horší. Kapusta je zelená rostlina, která obsahuje vitamín K. Hlávková kapusta, která je vidět na těchto fotografiích www.google.cz/images… má jen vyšší obsah vitamínu K a je možné ji občas v MALÉM množství zařadit do jídelníčku. Nebezpečí hrozí u kadeřávku www.google.cz/images… ten má opravdu vysoké množství vitamínu K a pokud užíváte Warfarin, tak byste rozhodně neměla kadeřávek vůbec konzumovat. Mezi další podobné druhy, které je třeba hlídat patří: růžičková kapusta, brokolice, vařený i čerstvý špenát, vařené zelí, čerstvá brokolice, chřest, okurka a zelená jablka. Když si něco z těchto věcí dáte, tak v ten den musíte omezit jinou potravinu s obsahem vitamínu K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léčba warfarinem

Cuketa a puriny

100 g cukety má 8 mg purinů.

Zdroj: Potraviny obsahující puriny

Diskuze

V diskuzi TIBETSKÁ KEFÍROVÁ HOUBA 40,- KČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Romana ruzickova.

mela bych zajem o 1 kus houby adresa je romana ruzickova stredni 149/2 dubi pozorka 41703 teplice dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Radomira.

Pěkný den paní Růžičková,
v pondělí pošlu na dobírku.

S pozdravem
Radomíra

Zdroj: diskuze Tibetská kefírová houba 40,- Kč

Med a puriny

100 g medu obsahuje 0 g purinů.

Zdroj: Potraviny obsahující puriny

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A ČERVENÁ ŘEPA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ing.Hana.

Nevyznám se v naprosto rozdílných instrukcích, které nacházím na různách stránkách warfarin-dieta, diskuze-ceskaordinace, lecba-warfarinem. Jsou to weby zaměřené na poradnu pacientům s warfarinem, zdá se, že odpovídají odborníci, ale přesto se zde vyskytují naprosto rozdílné odpovědi, což je matoucí. Jednou červená řepa nevadí, protože má málo vit.K. Potom je zase potřeba ji konzumovat každý den ve stejném množství. Na těchto stránkách warfarin-dieta je v článku o červené řepě vypsáno množství různých druhů zeleniny "Ovšem kořenová zelenina, jako je mrkev, celer, petržel, ředkvičky, ředkev, rajčata, okurky, papriky, cuketa, brambory, houby, listová zelenina, se může pouze v nepatrném množství". Ale přímo v knize o léčbě antikolaguanty a na jiných stránkách jsou zrovna tyto zeleniny ( kromě listové ) uváděny jako neproblematické s nízkým obsahem vitamínu K, které není třeba omezovat. Takže mají se tyto v nepatrném množství, nebo se nemusí omezovat? Netroufnu si manželovi vařit z jiných než těchto, i tak se mu drží INR stále kolem 2,1-2,3. Kdybych si tedy dovolila přidat zeleninu se středním obsahem vit. K, už by se dostal pod INR 2 a to je nebezpečné. Ani si nedovolím mu dát kuřecí nebo hovězí maso, které má snad 300 mcg vit. K. To bych potom musela denně dosahovat stejných hodnot v zelenině? Já tomu prostě vůbec nerozumím, jak máme vlastně vařit?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Moc to řešíte. Stačí znát jen druhy potravin s vysokým obsahem vitamínu K a na ty dávat pozor. Vysoký obsah vitamínu K má jen zelená listová zelenina, kam patří zelí (bílé i červené), kapusta, růžičková kapusta, tuřín, brokolice, ledový salát, špenát, atd. Tyto druhy je třeba do jídelníčku zařazovat, ale jen v malém množství každý den stejně. Ostatní potraviny není třeba řešit. Důležité je absolvovat pravidelná měření srážlivosti krve, ideálně jednou za měsíc. Ze zbylých potravin, zde neuvedených, je možné pohodlně vytvořit vyváženou stravu s omezeným množstvím tuku na 50 gramů za den, s dostatkem bílkovin a přiměřeným množstvím sacharidů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a červená řepa

Cizrna a puriny

100 g cizrny má 46 mg purinů.

Zdroj: Potraviny obsahující puriny

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A ZELENINA. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel.

Dobrý den.
Chtěl bych se zeptat. Jestliže beru warfarin 5mg ale jen 3/4 tablety a naměřeno při
kontrole mám většinou 2,6- 2,9 ale někdy to ulítne spíše nahoru. Konkretně teď třeba na 3,61. Podle mne je to známka že jsem jedl méně zeleniny ale den před tím jsem si po čase popřál knedlo, zelo a vepřo a hovězí polévku kde bylo dostatek kořenové zeleniny a i růžičková kapusta ale druhý den při kontrole mi to vyběhlo na těch 3,61.
Mám na den či dva si popřát více zeleniny aby to kleslo?
Děkuji za odpověď.
Karel

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ideální hodnoty INR pro velkou část pacientů jsou v rozmezí od 2 do 3. V některých případech má význam ředit krev ještě více a norma se zvýší na 3,5. Vašich 3,61 je hodnota zvýšená a může souviset s nepřesností při dělení tablety a nebo v příliš velkém omezení potravin s vitamínem K. Obecně platí, že více potravin s vitamínem K způsobí nižší INR. Zkuste v jídelníčku trochu přidat zeleného a nechte si do týdne změřit INR, ať víte, jak se to projeví.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léčba warfarinem

Puriny a jahody

100 g jahod má 9 mg purinů.

Zdroj: Potraviny obsahující puriny

Poradna

V naší poradně s názvem OBSAH PURINŮ V NATI A SLUPKÁCH POHANKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Kvůli cévám jsem pila čaj z nati a slupek pohanky. Byla mi zjištěna dna a pohanka obsahuje velké množství purinů, ale jaký obsah purinů je v nati a slupkách? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

V čaji z pohanky téměř žádné puriny nejsou. Puriny z pohanky se projeví, jen když pohanku jíte. V nati se taktéž obsah purinů blíží nule.

Zdroj: diskuze Obsah purinů v nati a slupkách pohanky

Puriny ve víně

0,2 ml vína obsahují 0 g purinů.

Zdroj: Potraviny obsahující puriny

Poradna

V naší poradně s názvem OBSAHUJE RÝŽOVÝ CHLEBÍČEK CELOZRNNÝ PURINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Fanyna.

mám dotaz obsahuje rýžový chlebíček celozrnný puriny mám DNU
děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Bohužel rýžový chlebíček obsahuje zvýšené (nikoliv vysoké) množství purinů a při dně se konzumuje jen střídmě. V jídelníčku ho můžete nahradit vařeným bramborem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Obsahuje rýžový chlebíček celozrnný puriny

Dušená růžičková kapusta se sýrem

Suroviny (na 4 porce):

  • 500 g růžičkové kapusty
  • 1 lžíce másla (nejlépe přepuštěného)
  • 2 stroužky česneku
  • 30 g sýra Gran Moravia nebo parmezánu
  • sůl
  • pepř

Postup:

Z omytých kapustiček oberte vrchní oschlé lístky, odkrojte okraj košťálu a dejte je vařit cca na 15 minut do vroucí osolené vody. Uvařené kapustičky sceďte. V hlubší pánvi rozpusťte lžíci másla, vložte růžičkovou kapustu, lehce ji osmahněte, zalijte 0,5 dcl vody, osolte a opepřete. Duste, dokud se neodpaří všechna voda, těsně před koncem dušení přimíchejte ke kapustě dva rozetřené stroužky česneku. Servírujte posypané nastrouhaným sýrem.

Zdroj: Dušená kapusta

Poradna

V naší poradně s názvem SALÁTOVKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Antonín Beer.

Děkuji za odpověď na meloun. a co tak salátovky tam
je semen taky dost.Předem děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Salátové okurky jsou prospěšné i se semínky. Salátová okurka obsahuje jen 2 puriny na 100g a okurka nakládačka obsahuje 3 puriny na 100g. Takže oba druhy okurek můžete při dně konzumovat v libovolném množství.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Meloun

Jáhly a puriny

Jáhly mají průměrný obsah purinů mezi 75 a 150 mg na 100 g.

Zdroj: Potraviny obsahující puriny

Diskuze

V diskuzi ZKUŠENOSTI S CGA800 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika Růžičková.

Mám prosbu,mohly by jste mi poslat telefonní číslo na zákaznickou linku,ať se tedy mohu poradit přímo tam.
Děkuji Růžičková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jan.

Mělo by to být číslo do práglu: 234 102 147

Zdroj: diskuze Zkušenosti s cga800

Puriny v potravinách

Už několik let se lidé snaží vyhýbat všem možným typům „éček“, nezdravému cukru, velkému množství soli, palmového oleje a dalším složkám. V poslední době se k tomu postupně přidávají i další látky, a to puriny, jejichž velký obsah ve stravě může negativně ovlivnit zdravotní stav jedince. Zatím je zkoumání obsahu purinů v potravinách záležitostí obyvatel jen několika zemí, postupně se ale rozšiřuje.

Zdroj: Tabulka potravin s puriny

Postup přípravy:

Nejprve si nakrájíme cibuli na kostičky, poté ji na oleji osmahneme dosklovata. K cibuli se přidá kapusta nakrájená na kostky a kmín. Vše se zasmahne a přidá se nahrubo nasekaný česnek. Vše se krátce opeče a zastříkne octem, osolí se a případně i podlije vodou (pokud je potřeba), aby se kapusta mohla dusit doměkka. Změklá kapusta se na závěr dochutí mletým pepřem.

Zdroj: Jak dělají dušenou kapustu Kluci v akci

Dušená kapusta jako příloha

Ingredience: 1 malá hlávka kapusty, 1 velká cibule, 3 stroužky česneku, sůl, drcený kmín, olivový olej

Technologický postup: Cibuli oloupeme, pokrájíme nadrobno a na troše oleje osmažíme dozlatova. Na cibuli nasypeme na nudličky pokrájenou kapustu, promícháme, osolíme, okmínujeme, podlijeme trochou vody a pod pokličkou chvilku podusíme, až kapusta lehce změkne (nerozvaříme, necháme křupavou). Nakonec vmícháme rozmačkaný česnek podle chuti.

Zdroj: Kapusta s bramborem

Bramborové knedlíky s růžičkovou kapustou

Bramborové těsto se může plnit všemožnými náplněmi, počínaje sladkým ovocem, přes povidla až po uzené maso a špek. Podle kluků v akci bude bramborovému těstu slušet i růžičková kapusta s vypečeným špekem.

Ingredience

Na bramborové těsto

  • 1 kg brambor vařených ve slupce;
  • 1 vejce;
  • 150 g hrubé mouky;
  • 100 g krupice;
  • sůl;
  • hladká mouka na vyválení.

Na náplň

  • 500 g růžičkové kapusty;
  • 150 g uzeného špeku;
  • 1 cibule;
  • 3 stroužky česneku;
  • mletý pepř;
  • sůl.

Na podávání

  • 200 g červené cibule;
  • sádlo.

Postup

Kluci si nejdříve nakrájí špek na kostičky, vypečou ho do zlatova, přidají na čtvrtky nakrájené kapustičky společně s cibulí a nahrubo nakrájeným česnekem. Podle chutí osolí a opepří.

Pak si oloupou brambory a najemno je nastrouhají, přidají vejce, krupici, mouku, sůl a zpracují to v těsto. Hotové těsto rozválí na plát asi 5 mm silný a krájí z něj rádýlkem či nožem čtverce. Na jednotlivé dílky pak kladou ragú z kapustiček, zabalí a vaří v osolené vodě, podle velikosti knedlíků 5−8 minut.

Než se knedle uvaří, tak si kluci na sádle dozlatova vypečou kolečka cibule a přelijí s nimi rozpůlené vařené knedlíky.

Video recept

Video recept, kde kluci připravují bramborové knedlíky s růžičkovou kapustou a smaženou cibulkou, se můžete podívat zde: Bramborové knedlíky s růžičkovou kapustou a smaženou cibulkou.



Zdroj: Růžičková kapusta podle pořadu Kluci v akci

Růžičková kapusta s vepřovým masem

Ingredience: 800 g vepřové plece, 600 g růžičkové kapusty, 2 cibule, 3 rajčata, 250 ml zeleninového vývaru, 1 lžička sušeného tymiánu, 4 lžíce oleje, 2 špetky soli, 2 špetky čerstvě mletého pepře

Postup: Maso nakrájíme na kostky, oloupanou cibuli nakrájíme na plátky. V kastrolu rozehřejeme olej a maso s cibulí orestujeme. Podlijeme vývarem, přikryjeme a dusíme, až je maso měkké. Přidáme očištěnou růžičkovou kapustu a dusíme přibližně 10 minut. Pak přidáme nakrájená rajčata, tymián a dusíme dalších 10 minut. Podle chuti osolíme a opepříme. Podáváme s bramborovou kaší nebo rýží. Rýže je sice netradiční přílohou, ale určitě obohatí vaše chuťové pohárky. Pro zpestření můžete celý pokrm posypat parmazánem.

A jaké jsou vaše recepty s kapustou? Pochlubte se s nimi. Máte nějaký speciální recept v kombinaci s vepřovým masem?

Zdroj: Kapusta s vepřovým masem


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Jana Válková

Mgr. Jiří Dvořák

Nina Vinšová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP