Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

RÝHY NA NECHTECH

OBSAH

Co způsobuje podélné rýhování na nehtech

Podélné rýhy na nehtech, jsou vidět poměrně často a neznamenají nic vážného, mohou být dány tvarem nehtů a dědičností. Tyto vroubky většinou začínají u nehtového lůžka a rovnoběžně pokračují ke špičce nehtu. Podélné rýhy jsou viditelné u lidí, kteří méně pijí: na základě nedostatku tekutin v těle se hromadí látky, které měly být z těla odplaveny. Podélné rýhy proto mohou značit oslabenou funkci jater. V tomto případě je třeba zahájit očistu organismu, abyste se do budoucna vyvarovali větších zdravotních problémů. Dále podélné rýhy souvisejí s kouřením a zažívacími problémy, špatným prokrvováním nebo oslabenou imunitou. Rovněž mohou provázet lupénku.

Podélné rýhy na nehtech – foto.

Zdroj: Podélné rýhy na nehtech

Diskuze

V diskuzi KOLAGEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Vsechny pripravky na plet a snad i vlasy obsahuji kolagen. Jeho vyhoda je v tom, ze pusobi relativne rychle a prvni ucinky jsou znatelne na nechtech. ;-)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jajka.

Podle meho nazoru jsou pro plet, vlasy a nechty nejlepsi omega-3-kyseliny, pusobi dlouhodobe. J.

Zdroj: diskuze Re: kolagen

Jak se zbavit podélných rýh na nehtech

Pokud pozorujete, že jsou vaše nehty celkově oslabené, a trápí je tedy nejen nevzhledné rýhy, začněte užívat vhodné vitamíny a minerály.

Vroubkováním nehtů se obvykle projevuje nedostatek vitamínů B, D, vápníku, zinku nebo železa.

Z doplňků stravy se doporučuje například Biosil. Jedná se o unikátní komplex látek, který zakoupíte v lékárnách.

Podélné rýhy na nehtech pomůže vyřešit detoxikace organismu. Jestli je váš organismus zanesený, poznáte také dle zašedlé pokožky, únavy nebo zažívacích potíží, které mohou signalizovat například kvasinkovou infekci. Opět je zde namístě úprava jídelníčku spolu s kompletní očistou těla. Zařaďte do svého denního režimu více čerstvé zeleniny, ovoce a celozrnné potraviny, jistě se to odrazí i v lepší kvalitě vašich nehtů.

Zdroj: Podélné rýhy na nehtech

Diskuze

V diskuzi VODOROVNÉ RÝHY PŘES NEHTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dasa.

Moje nehty mají vodorovné rýhy,nejprve jsem to měla u pravé ruky na palci, ukazováku a prostředníku,ovšem ted´to mám i u levé ruky.Také jsem četla,že tento problém signalizuje nějaký zdravotní problém.Nevím jak to mám zlikvidovat.
Prosím poradí mi někdo...

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vodorovné rýhy přes nehty

Svislé rýhy na nehtech

Svislé rýhy na nehtech se objevují tím více, čím jsme starší, a obecně nesvědčí o špatném zdraví ani o vážné zdravotní komplikaci. Ovšem svislé rýhy na nehtech mohou být zapříčiněny plísňovým onemocněním nehtů.

Zde se můžete podívat, jak vypadají svislé rýhy na nehtech.

Zdroj: Deformace a kazy na nehtech

Poradna

V naší poradně s názvem MAGNÓLIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cardová Dana.

Dobrý den, mám asi 2metrovou magnolii a potřebovala bych jí přeladit na jiné místo.Nechci ale o ní přijít a tak prosím o radu jak to udělat. Děkuji Cardová Dana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Přesazení magnólie není jednoduché. Přesazuje se na podzim, ale aby to rostlina přežila, tak je zapotřebí začít již na jaře, kdy se vykope kolem rostliny hluboká rýha. Vzdálenost rýhy je 12 cm na každý jeden centimetr průměru kmínku. Máte-li kmínek magnólie tlustý 5 cm, bude vzdálenost rýhy 60 cm kolem dokola. Hloubka rýhy je shodná, také 60 cm. V této době až do přesazení musíte vydatně a často zalévat! Rostlina si během léta vytvoří zátky na přeťatých kořenech a snáze tak snese přemístění. V nové lokalitě umístěte rostlinu stejně, to znamená co bylo na jih, musí být na jih i v novém místě. Na novém místě obložte kořeny organickým kompostem, ne čerstvým hnojem! A přihnojujte až za rok od přesazení. Stále i po přesazení vydatně zalévejte. Rostlina se bude zapamatovávat dlouho a nejspíše rok nepokvete.

Zdroj: diskuze Magnólie a mráz

Vodorovná rýha na nehtu

Podívejte se, jestli nemáte po celé šířce nehtového lůžka bílou rýhu. Bílé rýhy mohou poškodit buď všechny nehty, nebo jen jeden. Pokud jsou na více nehtech, vždy se objevují ve stejném místě. Bílé rýhy mohou signalizovat cukrovku, lupénku, Raynaudovu chorobu, nebo jen trauma. Rovněž beta-blokátory a léky užívané při chemoterapii mohou způsobit tyto rýhy. Někdy se mohou rozvíjet i v důsledku stárnutí. Nehty vyrostou asi o 1 mm za každých šest až deset dní, takže lékař může celkem snadno odhadnout, kdy problém začal.

Zdroj: Nemoci podle nehtů

Poradna

V naší poradně s názvem PODÉLNÉ RÝHY NA NEHTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta Pozníčková.

Můj nehet na palci u ruky mi cosi signalizuje,ale Morseovka to asi není :-)
Děkuji za odpověď Pozníčková

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nehet je úplně zdravý a ornamentální linka je krásná. Nebojte se, tohle není příznak žádné nemoci.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Podélné rýhy na nehtech

Cena zubaté nitě aplikované na nosoretní rýhy a tváře

  • 2 + 2 ks stojí 8 000 Kč
  • každá další nit stojí 1 500 Kč

Zdroj: Vrásky kolem horního rtu a brady

Diskuze

V diskuzi MÁM HRUBÝ POVRCH NEHTU CO JE PŘÍČINOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan.

hrbolate nehty

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel A. Králová.

Moje nehty mají rýhy od lůžka nahoru a jsou lámavé v těch rýhách, zkouším všechno možné a nedaří se mně to zlikvidovat.
Prosím poradí někdo co s tím

Zdroj: diskuze Mám hrubý povrch nehtu co je příčinou

Nehty jak valcha na praní

Chorobné poškozování nehtů obvykle může za to, že vaše nehty vypadají jako valcha na praní.

Příznaky

Ve středu nehtu se objeví podélné rýhy, které mohou být i barevně zbarveny. Onemocnění se nazývá onychotilomanie.

Foto

Zde můžete vidět nehty vypadající jako valcha na praní.

Zdroj: Nemoci nehtů na nohou

Diskuze

V diskuzi ČERVENÉ PROUŽKY U KONCE NEHTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš.

Dobrý den,prosím o radu... Je mi 14 let a u konců nehtů na rukou mám takové červené proužky (na každém nehtu jeden) a nevím čím by to mohlo být,jestli to může být větším prokrvováním..
Nevím,zda to jde na fotce zřetelně vidět ale je to u konce nehtu,jakoby tmavší čárka.. Předem děkuji za odpověd. :)

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Klára.

Dobrý den chtěla bych se zeptat co toto znamená bole tečky na nehtech,rýhy a jakoby na konci nehtů taková červená čárka mam to u každého nehtů přikládám foto a děkuji za odpoved
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Červené proužky u konce nehtů

Nemocné nehty foto

  • Hrbolaté nehty, co přesně znamenají podélné rýhy na nehtech je popsáno tady: hrbolaté nehty.
  • Fotografie, kde jsou nemocné nehty, ale i také plíseň na rukou a plíseň mezi prsty na rukou, jsou zde: plíseň na nehtech foto.

Zdroj: Lék na plíseň nehtů

Rovné vroubky na nehtech

Když se podíváte na své nehty, vidíte na nich nějaké hrbolky nebo vroubky nebo podélné rýhy na nehtech? Nerovnosti na nehtech nemusí být hned nutně důvodem ke znepokojení. Měli bychom rozlišovat mezi horizontálními vroubky a vertikálními vroubky na nehtech. Vertikální vroubky nebo také označené jako svislé rovnoběžné čárky na nehtech, či podélné rýhy na nehtech, jsou vidět poměrně často a většinou neznamenají nic vážného. Tyto vroubky zpravidla začínají u nehtového lůžka a rovnoběžně pokračují ke špičce nehtu. Tyto oblouky se objevují tím více, čím jsme starší a obecně nesvědčí o špatném zdraví nebo vážné zdravotní komplikaci. Vertikální vroubky na nehtech mají tedy souvislost se stárnutím a jsou v některých ohledech podobné vráskám na kůži. Tyto vroubky na nehtech obvykle začnou nejdříve na jednom nebo dvou nehtech a nakonec, jak přibývá věk, se vyvinou na všech. První známky vroubků na nehtech se mohou objevit již ve třiceti letech. Nadneseně by se dalo říci, že takto proužkované nehty jsou známkou skutečné dospělosti člověka. Fotografie, na kterých jsou vidět tyto neškodné rovné vroubky na nehtech, jsou zde: rovné vroubky na nehtech foto.

Zdroj: Co znamenají hrbolaté nehty

Diskuze

V diskuzi RÝHY NA JAZYKU, BOLÁKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Dobrý den,
synovi se opakovaně tvoří na jazyku různé boláky, eroze a vředy.
Byl i na chirurgickém zákroku, ale nějak nic nepomáhá. Tak nejí a
jen vyplachuje, cumlá léčivé bonbony a různé spreje a masti používá,
ovšem bez výsledku...

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jura.

Dobrý den.vyzkoušej arnikovou tinkturu já ji použil na opary afty a už se neobjevily. Namočit pouze vatu a přiložit ono to sice štípe, ale má to svůj účinek. Ještě jedna připomínka arnikovou tinkturu vyzkoušet někde jinde třeba na ruce jestli na ni není alergie.

Zdroj: diskuze Rýhy na jazyku, boláky

Charakteristika železa

Železo je důležité pro transport kyslíku v krvi, fyzickou výkonnost, dodávky elektrolytu, imunitní systém. Optimální denní příjem železa činí u žen 1,2 až 1,5 mg, u mužů 1 mg. Průměrná denní dávka železa je obsažena v:

  • 300 až 400 g masa
  • 400 g žitného chleba
  • 350 g špenátu
  • 100 g dýňových semen

Nedostatek železa způsobuje únavu, anémii, imunitní deficit, suchou kůži a vlasy, popraskané koutky úst, lámavé vlasy, rýhy na nehtech. Zdrojem železa je maso (vnitřnosti, především játra), celozrnné obiloviny, pšeničné otruby, proso, ořechy a semena, sezamová semínka, kakao a čokoláda.

Zdroj: Stopový prvek železo

Diskuze

V diskuzi PŮLÍCÍ NEHTY NA RUKOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Dobrý den, na palcích na rukou se mi neustále půlí nehty, už nevím jak to řešit. Děkuji za odpověď. Petra

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lida švandová.

Dobrý den, potřebuji poradit co s nehtama moji dcery.je ji 6 let. na malíčku a prsteníčku levé ruky jí podélně puká nehet, až jí sleze. a u ostatních prstů se jí bortí nehty má je strašně slabé a má na nich podélné rýhy.
předem moc děkuji za pomoc.

Zdroj: diskuze Půlící nehty na rukou

Diagnostika nemocí z jazyka

Na vyplazený jazyk diagnostik posvítí a následně hodnotí jeho povlak, rýhy, okraje jazyka, jeho suchost nebo vlhkost. Především výskyt povlaku a barva v určitých oblastech jazyka poukazují na některou poruchu daného orgánu. Normální jazyk by měl mít povlak tenký, bílý a lehce vlhký, nejtenčí na okrajích a na špičce jazyka, mírně tlustší ve středu a ještě o něco silnější na kořeni. Z jazyka lze poznat nerovnováhu v organismu, informuje nás o stavu fyzických orgánů v těle a celého těla. Na našem jazyku se nejvíce odráží stav naší nervové soustavy a našich vnitřních orgánů. Špička jazyka odpovídá srdci, část jazyka mezi špičkou a jeho středem plicím, střed jazyka odpovídá žaludku a slezině, strany jazyka poukazují na játra a žlučník, kořen na ledviny, tlusté a tenké střevo a močový měchýř.

Zdroj: Nemoci jazyka

Diskuze

V diskuzi PODÉLNĚ VROUBKATÉ NEHTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena Schmiedová.

Dobrý den chtěla jsem se zeptat,jak léčit podélně vroubkaté nehty,vroubky jsou od nehtového lůžka až po konec nehtu jemně hmatatelné a tako i viditelné.Můžete mi prosím poradit.Třeb mi chybí jen nějaký vitamín Děkuji Schmiedová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petr Sládek.

Je mi 60 a nehty už mám zřetelně podélně rýhované. Vnímám to jako estetický problém patrný jen při blízkém zkoumání. Mé matce se krásně vyhladily nehty po chemoterapii cílené na nádorové onemocnění. Domnívám se, že není nezbytné mít ve vyšším věku tyto rýhy, jen netuším jak na ně.

Zdroj: diskuze Podélně vroubkaté nehty

Histologie

Na první pohled vypadá žaludeční vřed jako kulatý defekt s plochým okrajem. Starší vředy mají na okraji často zvýšenou, zjizvenou tkáň. Po zhojení vředu se objevuje vysoce vaskularizační červená jizva. Tato jizva postupně přechází ve vláknitou bílou jizvu. Histologicky jde o fibrinoidní nekrózu. V rané fázi hojení vředu je charakteristická jeho stratifikace. V průběhu hojení rostou jeho okraje. Může trvat několik let, než se obnoví původní žaludeční žlázy v místě vředu. Častá je metaplazie vředu, kdy se slučují vrstvy žaludeční stěny a žaludeční povrchové tkáně, což může vést k pohybovým poruchám žaludku. Vředy na dvanácterníku vykazují podobné vrstvení jako žaludeční vředy. V Brunnerových žlázách se obvykle objevují rýhy nebo hyperplasticida.

Zdroj: Žaludeční vředy

Vrásky kolem úst

Vrásky kolem úst jsou malé rýhy či záhyby, které se vytvářejí v průběhu let našeho života. Často k nim přispívá i životní styl. Vráskám, které vznikají kolem horního rtu, se také říká kuřácké vrásky. Neznamená to ale, že jimi musí trpět pouze aktivní kuřáci, mívají je i zatvrzelé nekuřačky. Za osmdesát procent vrásek v obličeji může UV záření.

V boji proti vráskám pomohou tučné ryby. Losos nebo makrela totiž obsahují velké množství vitamínu A, který chrání pokožku. Doporučuje se věnovat se i vytrvalostním sportům, které odbourávají stres a působí pozitivně na hormonální hladinu. Nejdůležitější však je čistit si pleť, pokud tak neučiníte, ani nejskvělejší a nejdražší pleťový krém proti vráskám nebude působit, protože působení přípravků budou bránit zanesené póry. Používejte správnou péči přiměřenou věku a krémy obsahující účinné složky proti vráskám. Masírujte si obličej. Lehká masáž obličeje probudí lymfatický systém, povzbudí krevní oběh a uvolní svaly. Postupujte opatrně, netlačte a příliš pleť nenapínejte. Používejte tónovaný denní krém, který sjednotí tón pleti a jemné linky a vrásky skryje.

Vrásky kolem úst foto

Zde můžete vidět, jak vypadají vrásky kolem úst.

Zdroj: Vrásky

Nenádorové onemocnění nehtů

Anonychie je vrozené či získané chybění nehtové ploténky. Doprovází např. lichen planus, epidermolysis bullosa, traumata.

Zde se můžete podívat, jak vypadá anonychie.

Pterygium unguis je onemocnění, kdy dochází při ztrátě nehtové ploténky k přerůstání laterálního nehtového valu do oblasti nehtového lůžka.

Zde se můžete podívat, jak vypadá pterygium unguis.

Beauovy linie jsou transversální rýhy v nehtové ploténce, které jsou známkou dočasné zástavy růstu (při infekci, traumatu).

Zde se můžete podívat, jak vypadají Beauovy linie.

Leukonychie spadá do skupiny nazvané chromonychie (změny barvy nehtového lůžka). Leukonychia punctata et linearis je běžně se vyskytující chromonychie, která se vyvíjí na podkladě drobných traumat (př. manikúra).

Zde se můžete podívat, jak vypadá leukonychie.

Paličkové prsty, zvané též pulmonální hypertrofická osteoartropatie či digiti Hippocratici: vyskytují se na rukou i nohou. Doprovází plicní choroby, jako např. emfyzém či maligní nádory. Mohou být také příznakem srdečního selhávání.

Zde se můžete podívat, jak vypadají Paličkové prsty.

Psoriatické nehty jsou charakteristické typickým dolíčkováním nehtové ploténky a tzv. olejovými skvrnami nehtového lůžka.

Zde se můžete podívat, jak vypadají psoriatické nehty.

Half and half nail znamená, že proximální polovina nehtového lůžka je světlá, a distální je tmavě červená. Naznačuje renální insuficienci či urémii. Je reversibilní: při léčbě mizí.

Zde se můžete podívat, jak vypadá half and half nail.

Koilonychie jsou lžičkovité nehty: volný okraj nehtové ploténky evertuje (obrací se). Doprovází nejčastěji sideropenickou anémii či thyroidopatie. Bývá též součástí syndromu Plummer-Vinson.

Zde se můžete podívat, jak vypadá koilonychie.

Onychogryphosis je výrazná deformita s bizarními tvary nehtové ploténky, zahnutými dolů či do stran.

Zde se můžete podívat, jak vypadá onychogryphosis.

Onychoschisis je lamelární roztřepení volného okraje nehtové ploténky.

Zde se můžete podívat, jak vypadá onychoschisis.

Zdroj: Diagnostika nemocí podle nehtů

Jak si vybrat kosmetiku?

Nejvyšší koncentrace kyseliny hyaluronové je v injekční podobě (roztok 2% sodné soli kyseliny hyaluronové). V kosmetice pochopitelně bývá koncentrace této účinné látky nižší. Mezi kosmetickými výrobky, které obsahují kyselinu hyaluronovou, jsou velké rozdíly. Nejde tady pouze o jednu účinnou látku a její koncentraci v obsahu výrobku, ale o souhru několika různých látek, které vzájemně doplňují svůj účinek.

Výborná a především klinicky prověřená je kombinace peptidů (podle druhu zpevňují pokožku a podporují stimulaci vlastního kolagenu), kyseliny hyaluronové (hydratuje, regeneruje a vyplňuje rýhy a vrásky) a liposomů (mají schopnost pronikat do hlubší vrstvy kůže dermis a fungují i jako nosiči účinných složek). Na bázi nanotechnologie funguje kosmetika Medik8 Pretox, která nabízí několik výrobků zaměřených podle funkčnosti a věku, což je mimochodem další z důležitých parametrů úspěšnosti řešení kosmetického problému. Tím mohou být vrásky jemnější mimické, anebo už hlubší, na které potřebujete "zmizík".

Pilulky krásy: vsaďte na výživu pokožky zevnitř a efekt bude rychlejší

Neobotanics Skin EssenceJedna z nejúčinnějších forem, jak vyplnit vrásky v pokožce, je užívání doplňku stravy s obsahem kyseliny hyaluronové. Pro dosažení lepšího efektu je vhodné kyselinu hyaluronovou kombinovat také kolagenem, který je rovněž základním stavebním prvkem našich kožních buněk. Novinka na trhu - Neobotanics Skin Essence - je luxusní doplněk stravy s obsahem všech důležitých složek pro krásnou pokožku. Kromě kolagenu, kyseliny hyaluronové či chondroitinu obsahuje též antioxidanty, které působí na buňky ochranným způsobem. Díky novému konceptu jsou výsledky znatelné již během několika dnů.

Zdroj: Kyselina hyaluronová v kosmetice

Lifting obličeje

Lifting obličeje je plastická operace obličeje a také krku. Tento zákrok se provádí při povolení a poklesu kůže s tvorbou vrásek na obličeji. Plastická operace obličeje se provádí v kombinaci místního znecitlivění s celkovou nitrožilní anestezií. Chirurgický řez se vede z vlasaté části spánkové krajiny směrem dolů před boltcem, kolem ušního lalůčku a pokračuje do rýhy za boltec. Při této operaci plastický chirurg nejen odstraní nadbytek kůže na krku a obličeji, ale vypne i podkožní vazivově-svalové struktury (SMAS lifting). Tím se dosáhne nejen trvalejšího vypnutí kůže, ale dojde i k vyhlazení vrásek obličeje a krku. Je třeba poznamenat, že pouhým odstraněním přebytku kůže obličeje a jejím vypnutím by se nedosáhlo tak dlouhodobého výsledku, protože kůže obličeje a krku by velmi rychle znovu povolila. Právě SMAS lifting však výrazně prodlouží efekt této operace. Výsledná jizva je pak při hladkém hojení patrná pouze jako nenápadná čára v oblasti spánku a za boltcem. Hospitalizace po liftingu obličeje trvá jeden až dva dny a pacient je propuštěn s obvázanou hlavou. Obvaz se 5. den po operaci odstraní a klient si může opatrně umýt vlasy. Poté už obvaz není nutný. Stehy jsou většinou vstřebávací, takže není nutné jejich odstranění. Otoky a modřiny po liftingu mohou přetrvávat 2–3 týdny. Po tuto dobu je nutné vyhýbat se fyzické námaze a zbytečně se nepředklánět. Kancelářská práce je možná po odstranění obvazu už 5. den, ale pacient musí počítat s tím, že v obličeji budou přetrvávat modřiny a otoky. 14 dní po liftingu se začíná s tlakovou masáží jizev. Prstem se zatlačí na jizvu, drží se 30 sekund, pak se tlak povolí a prst se posune na jiné místo jizvy. Tyto masáže je třeba opakovat několikrát denně. Předpokladem k provedení výkonu liftingu je dobrý celkový zdravotní stav a příznivý stav kůže na obličeji bez hnisavých ložisek nebo kožních onemocnění.

Zdroj: Vrásky

Nemoci podle jazyka

Normální barva jazyka je zdravě narůžovělá a bez povlaku nebo s velmi mírným povlakem, dále bez jakýchkoliv pupínků, bradaviček a rýh. Povlak na jazyku se objevuje při různých infekčních onemocněních a při poruše orgánů žaludečně-střevního traktu, na jazyku se mohou objevovat také jiné typy změn, a to bradavičky, rýhy a podobně.

Druhy barev, povlaků a tvarů jazyka:

  • Bezkrevný bledý jazyk značí chudokrevnost nebo náhlou vyčerpanost, problémy s častým nachlazením, slabými ledvinami nebo nadledvinkami, případně problémy s klouby.
  • Tmavě červený jazyk naznačuje zamoření orgánů jedy, infekční onemocnění, poruchy ledvin, zápal plic, také může ukazovat na pozdní fázi horečky.
  • Červený jazyk je charakteristický u nedokrevnosti orgánů, u horečky, při promoření jedy, při těžkém zápalu plic a infekčním onemocnění, u bolestivých zánětů kloubů, podrážděných střev a alergií.
  • Fialový jazyk může značit stagnaci krve, krevního oběhu a špatnou cirkulaci životní energie, která se často vyskytuje při premenstruačním syndromu a únavových syndromech.
  • Zažloutnutí v zadní časti jazyka je jedním z příznaků žloutenky nebo plísňové či bakteriální infekce v ústech.
  • Mapovitý jazyk je příznakem chronického onemocnění žaludečního a střevního traktu či psychických poruch.
  • Černý povlak se vyskytuje u těžkých funkčních poruch trávicího traktu. Někdy může signalizovat nadměrnou konzumaci kávy nebo nadměrné kouření.
  • Bílý povlak je charakteristický u špatné činnost žaludečně-střevního traktu.
  • Hustý bílý povlak naznačuje problém se zadržováním jídla a pomalé trávení.
  • Lepkavý bílý povlak ukazuje na nadbytek hlenu.
  • Plný, povadlý a měkký jazyk s otisky zubů ukazuje na slabé trávení, povrchní zánět sliznic, který se projevuje sekretem s příměsí hlenu, nebo těžké a bolavé končetiny.
  • Jazyk s červenou špičkou ukazuje na stres, problémy krevního oběhu a někdy i srdeční problémy.
  • Trnitý jazyk se spoustou malých červených hrbolků může ukazovat na vnitřní teplo, toto často souvisí se zánětem jater nebo střev, ale může být i důsledkem nedostatku vitamínu B.
  • Neustále se chvějící jazyk nebo jeho vychýlení na jednu stranu může signalizovat nerovnováhu jater způsobenou například přemírou stresu, alkoholu nebo sladkého jídla anebo přebytkem povrchního zánětu sliznic a hlenu.

Zdroj: Nemoci jazyka


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jana Fábryová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP