Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

ŠALVĚJ ČAJ ÚČINKY

OBSAH

Kde se dají koupit semena

Semena šalvěje divotvorné se v ČR koupit nedají. Šalvěj se na našem území množí pouze vegetativně (řízkováním). Jedinou možností, jak ji získat je sehnat si řízek nebo rovnou celou rostlinu. Šalvěj se dá koupit na těchto webových stránkách: šalvěj divotvorná prodej.

Zdroj: Šalvěj divotvorná

Poradna

V naší poradně s názvem ŠALVEJOVÝ SIRUP LISOVANÝ ZA STUDENA ZPUSOB UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den,

od jedné paní jsem si koupila sirupy lisované za studena
-šalvějový
-jetelový
-bezinkový_černý bez z plodu
-tymiánový

Bohužel mi k tomu nebyl dán leták ,
jak ho užívat a na co se může užívat.
Ptala jsem se ji,odkazala mi na net....bohužel...

Proto se na vás obrátím,
protože jsem to jaksi na netu nemohla dohledat.

Budu moc ráda za vše informace.

Děkuji a s přáním hezkého dne.Jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Šalvěj:
- účinky: odstavec.ceskenemoci…
- nežádoucí účinky: odstavec.ceskenemoci…
- pití sirupu / čaje: odstavec.ceskenemoci…

Jetel:
- účinky a použití: odstavec.ceskenemoci…

Černý bez
- účinky: odstavec.ceskaordina…

Tymián
- účinky: odstavec.ceskenemoci…
- recept a dávkování: odstavec.ceskenemoci…

Zdroj: diskuze Šalvejový sirup lisovaný za studena zpusob užívání

Nežádoucí účinky

Šalvěj se nesmí užívat dlouhodobě a ve vysokých dávkách. Silice šalvěje obsahuje thujon, který je toxický a ve vyšších dávkách může vyvolat křeče. Šalvěj nesmí užívat těhotné ženy, neboť by mohla vyvolat stahy dělohy a mohlo by dojít k potratu. Není vhodná ani pro kojící ženy, snižuje totiž tvorbu mléka. Pokud naopak ženy mají nadměrnou tvorbu mléka nebo se chystají kojení ukončit, šalvějový čaj může pomoci.

Zdroj: Šalvěj a její účinky

Diskuze

V diskuzi ŠALVĚJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anetka.

Já znám šalvěj červenokořenou. Dnes je toho spoustu druhů, bylinek a další zdravé výživy www.zdravi-nemoc.cz/…

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mája.

Autorka nám ale neřekla jednu zásadní věc. Pokud šalvěj používáte ke kloktání, obklady apod. pak se zaleje vroucí vodou a nechá louhovat. Ale pozor, pokud ji pijete, tak právě kvůli jedovatému thujonu, se musí šalvěj vařit a to nejméně 5 minut, aby tato látka neškodila zažívání. Vím to od rakouské lékařky, která studovala několik let přírodní medicínu ve Vídni.

Zdroj: diskuze Šalvěj

Šalvěj jako léčivka

Pro léčebné účely se ze šalvěje používají listy a vrcholky rostlin, které se sbírají za suchého teplého slunného dne okolo poledne. Rostlina má nejsilnější účinky těsně před rozkvětem. Pokud nemáte ve své blízkosti žádnou šalvěj luční, ani šalvěj lékařskou, tak nezoufejte. Šalvěj jde velmi dobře a ve vysoké kvalitě koupit jako sušenou v obchodech s bylinkami. Šalvěj se také prodává jako velmi praktická a levná tinktura ze šalvěje. Tato tinktura ze šalvěje by neměla chybět v žádné domácí lékárničce.
 

Zdroj: Šalvěj lékařská

Diskuze

V diskuzi ŠALVĚJ DIVOTVORNÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Daniel Stárek.

Dobrý den nedaří se mi správeň zalívat Šalvěj divutvornou. Stále má zažloutlé listy a do toho hned jak vyrostou tak uschnou. Máte někdo radu jak často ji zalévat?
Děkuji Stalrek

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Šalvěj divotvorná

Šalvěj lékařská – nežádoucí účinky

Šalvěj je užitečná bylinka, ale ve vysokých dávkách může působit toxicky. Šalvěj se nesmí užívat dlouhodobě a ve vysokých dávkách, protože v silici obsahuje thujon, což je neurotoxický jed. Nesmí se užívat v době těhotenství a kojení.

Zdroj: Kloktání šalvěje

Jak často pít šalvěj?

Čaj ze šalvěje se obvykle pije v množství 4 hrnky čaje za den.
 

Zdroj: Šalvěj lékařská

Poradna

V naší poradně s názvem ŠALVĚJ LÉKAŘSKÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gregor.

Prosím mohu salvejovy caj s Warfarinem? Díky.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Šalvějový čaj je opravdu lahůdka. Bohužel, vzhledem k Warfarinu má trochu nepříjemné vlastnosti. Když se látky vypité v šalvějovém čaji matabolizují v játrech, tak zaměstnávají průchod, kterým prochází i Warfarin. Vysledkem pak je zdržení Warfarinu v séru a to až do doby, kdy užijete další tabletku. Normálně by ve vás Warfarin už nebyl, ale se šalvějí ano a další tabletkou si způsobíte předávkování. Míra předávkování závisí na množství vypitého čaje a stavu vašich jater. Když nemusíte, tak šalvějový čaj při Warfarinu radši nepijte a nebo jen jeden šálek ob dva dny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Šalvěj lékařská

Vnitřní účinky šalvěje

Šalvěj je výborná léčivka i pro vnitřní užití. Nejlépe se zde šalvěj uplatní společně s yzopem. Takový čaj ze šalvěje a z yzopu zabírá proti pocení, především účinkuje na noční pocení. Dále mírní nervozitu a psychické pracovní přetížení. Šalvěj také dokáže zastavit laktaci, takže při kojení šalvěj nepoužívejte! Čaj ze šalvěje pomáhá při nepravidelné nebo při slabé menstruaci. Dále čaj ze šalvěje pomáhá oživit krevní oběh a zlepšuje činnost nervové soustavy. Čaj ze šalvěje se často používá jako komplementární terapie při léčbě rakoviny.
 

Zdroj: Šalvěj lékařská

Poradna

V naší poradně s názvem KLOKTADLA NA DOMÁCÍ LÉČBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivo Bravenec.

Vážená paní Vinšová,

Slyšel jsem, že i kloktání má nežádoucí účinky. A to, že není dobré dlouho-době kloktat jednu ingredienci (šalvěj, heřmánek, zelený čaj, tymián, vin-centka, apod.), ale prý dlouhodobě se můžou kloktat, když tyto ingredience střídáme.
Mám chronický zánět hltanu a chtěl bych vědět, zda-li můžu tyto ingredience
kloktat neustále 3x denně po jídle, když je střídám.

Děkuji za odpověď.

Ivo Bravenec - 1964

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Léčba chronické laryngitidy je zaměřena na léčbu základních příčin, jako je pálení žáhy, kouření nebo nadměrné užívání alkoholu. Kloktání je fajn, ale vede jen ke zvlhčení hrdla a k dezinfekci dutiny ústní. Nejefektivnější kloktadlo při chronické laryngitidě je teplá slaná voda. Ve 250 ml sklenici s teplou vodou rozpusťte půl lžičky soli a kloktejte 15 minut s častým vyplivováním kloktací kapaliny. Opakujte podle možností několikrát denně. Ostatní bylinky, které uvádíte, jsou jen na zpříjemnění kloktání, ale terapeutický účinek slané vody nepředčí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kloktadla na domácí léčbu

Šalvěj luční

Šalvěj luční se dříve se hodně používala v tradičním českém léčitelství, a sice kořenářství, proti dně a nakažlivým nemocem. Prostí lidé ji používali proti oteklým mandlím, bolestem v krku apod. Dnes roste planě na loukách a více se využívá naše šalvěj lékařská.

Zdroj: Všechno možné o šalvěji

Diskuze

V diskuzi ŠALVĚJ DIVOTVORNÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Erika karaskova.

Prosím kde objednat sazenice šalvěje divotvorné a za jakou cenu dekuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Šalvěj divotvorná

Šalvěj divotvorná

Šalvěj divotvorná pochází z Mexika, kde je označována jako La Hembra (žena). U nás je známa pod jmény šalvěj aztécká či šalvěj mexická. I v dnešní době ji pěstuje v Oaxace (Mexiko) starý kmen Mazatéků, a to na malých políčkách v lesích, daleko od civilizace. Šalvěj divotvorná je víceletá rostlina, která dorůstá výšky 1 m, s málo větvenou vzpřímenou lodyhou. Ze stonku vyrůstají vejčité, 15 cm dlouhé listy s pilovitou čepelí. Rostlina kvete v prosinci. Její namodralé květy o velikosti 15 mm jsou seskupeny do chudých lichopřeslenů, jejichž délka je 40 cm.

Šalvěj divotvorná má psychoaktivní a halucinogenní účinky. Pro tyto účely jsou využívány listy šalvěje divotvorné, které obsahují hlavní účinnou látku diterpen salvinorin A a neúčinnou látku salvinorin B. Účinky a délka jejich trvání se mohou výrazně lišit v závislosti na dávce a způsobu užití. Šalvěj divotvorná bývá někdy označována jako legální marihuana. Mezi popisované účinky patří narušení pohybové koordinace, zrakové halucinace, zažívání jiné reality, pocity empatie a vyrovnanosti, nebo naopak zmatení či strachu.

Zdroj: Všechno možné o šalvěji

Diskuze

V diskuzi ANTIBIOTYKA FUROLIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Emilie.

Prosim chtěla bych radu mam předepsane antibyotika furolin na zanět močovych cest
po třeti tabletce hrozně zle točeni hlavy a krevni tlak mocklesal na 60na40 což už při otevřenem okně bylo tak zle že jsem jen čekala ztratu vědomi ležela tak dlouho dokud tlak nezačne zvedat.Druhy den jsem konzultovala s moji lekařkou a bylo me řečeno že z těchto antibyotik to nemuže byt,takže jsem znovu nasadila lečbu a znovu došlo k tomuto stavu.lečim se s cevy a tlakem ale vysokym,prosim mužete poradit jesli by nebyl jiny lek mam velke problemy řezani štipani tekutiny piji vše z brusinek snažim vyplavovat co se da a žadna uleva, asi jsem měla napsat muj věk je mi 69
roku ,moc se omlouvam ale kdyby byl k dispozici jiny lek byla bych moc rada
děkuji za odpověd s pozdravem Kratochvilova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Psice.

Dobrý večer, zkuste šalvěj, tedy udělejte si čaj. Je to přírodní antibiotikum. Také můžete zkusit kapky lichořeřišnice. Ty jsou také antibiotika přírodní. Volné ke koupi v lékárně.

Zdroj: diskuze Antibiotyka furolin

Zevní účinky šalvěje

Šalvěj má mnoho výborných léčivých vlastností, ale nejvýznamnější je její antibakteriální účinek při chorobách dutiny ústní a krku. Šalvěj zde působí jako přírodní antibiotikum. Šalvěj se výborně uplatní na výplachy úst u lidí, které trápí paradontóza a zánět dásní, ale zabírá také i na akutní zubní váčky, protože zubní váček je zánětlivé onemocnění, vzniklé díky přemnožení bakterií u zubního krčku, které šalvěj účinně léčí. Kloktání šalvěje také dobře funguje jako domací léčba aftů. Dále pomáhá kloktání odvaru ze šalvěje na angínu, bakteriální zánět v krku. Odvar ze šalvěje mírní otlaky od zubní protézy. Dále šalvěj dobře poslouží k omývání a k obkladům kožních chorob, na různé ekzémy, dermatitidy, a také šalvěj pomáhá na zklidnění akné. Na akné je výborné smíchat odvar ze šalvěje s odvarem z yzopu, heřmánku a listů ořešáku a tím postižená místa s akné potírat.
 

Zdroj: Šalvěj lékařská

Diskuze

V diskuzi VEDLEJŠÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Luk.

ty "vedlejší účinky" v podobě akné nejsou v podstatě žádné vedlejší účinky.... tělo se díky MSM zbavuje různých patogenů v těle a tedy ho čistí. Toto čištění je provedeno všemi různými způsoby, tedy i skrz kůži. Po pročištění tyto účinky zase vymizí.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiří Sema.

Otázka-je možné používat Tebokan 120mg současně s lékem Warfarin, jedná se mi o to zda může snižovat účinek Warfarinu jak třeba vitamin K obsažený v zelenině ? Děkuji.

Zdroj: diskuze Vedlejší účinky

Účinky

Šalvěj má výborné antibakteriální účinky, výplachy odvarem z této drogy jsou osvědčené například při zánětu dásní, aftách, otocích v dutině ústní a bolestech v krku, zejména u angíny. Vyplachujeme-li po vytržení zubu ústní dutinu odvarem ze šalvěje, dosáhneme toho, že se rána rychle zahojí a v žádném případě nebude hnisat. Při kožních onemocněních, jako je akné či různé rány, výborně poslouží buď vymývání, nebo obklady ze šalvěje. Šalvěj výborně odstraňuje noční pocení, pomáhá při pracovní přetíženosti a následném stresu. Dále pomáhá při nepravidelné menstruaci. Oživuje krevní oběh a zlepšuje činnost nervové soustavy. Šalvěj je i osvědčenou přísadou do čajových směsí při léčbě různých druhů rakovin. U kojících žen vede ke snižování nadměrné tvorby mateřského mléka či k úplnému zastavení laktačního procesu.

Zdroj: Kloktání šalvěje

Diskuze

V diskuzi DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata.

Ahoj,
právě jsem zasadila túje cca 50 cm vysoké v řadě po 30 cm od sebe. Máte někdo zkušenosti, zda mezi ně mohu zatím zasadit letničky ať to je trochu pestřejší, nebo jsou túje agresivní na další rostliny. Jak daleko od zeleninové zahrádky je mohu mít, aby úroda aspoň nějaká byla ?
Dík všem za odpověď.
Renata

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martina.

Myslíte si že učinky tohoto jsou vždy pozitivní a že nemužou vyvolat vedlejší učinky

Zdroj: diskuze Dotaz

Účinky a použití

Šalvěj lékařská má jednak léčivé účinky na naše zdraví, dále se využívá v kosmetice a v neposlední řadě jako koření v kuchyni.

Co se týče léčivých účinků, osvědčila se šalvěj při poruchách trávení, při nechutenství, dále zamezuje nadměrnému pocení zvláště v pubertě a klimakteriu. Díky antibakteriálním účinkům přispívá k odstranění různých zánětů – gynekologických, dutiny ústní, močových cest, zubů a dásní. Zklidňuje kašel a rýmu tím, že napomáhá odvádění hlenů z dýchacích orgánů. Pomáhá také při střevních potížích a nadýmání, tlumí průjmy. V neposlední řadě má blahodárné účinky na náš mozek, zlepšuje koncentraci a myšlení, pročišťuje krev a posiluje organismus. Nejčastěji se šalvěj používá ve formě čaje. Využít můžeme také šalvějové obklady a to při bodnutí hmyzem, na hnisavé a špatně se hojící rány, jako vnější zábal při bolesti v krku nebo při bolesti hlavy.

V kosmetice se využívá proti lupům, mastným vlasům a při svědění hlavy. Je vhodná také k napařování obličeje při akné, má stahující účinky a působí jako čistící pleťová voda. Přidává se do zubních past, kdy zamezuje krvácivosti dásní. Je i součástí ústních vod pro zpříjemnění dechu.

V kuchyni se pro svou aromatickou vůni a lehce nahořklou chuť hodí k ochucení pokrmů z vepřového nebo skopového masa, karbanátek a ryb. Používá se jako koření do nádivek a polévek, na dochucení pikantních omáček nebo pomazánek. Přispívá k trávení ostrých a tučných pokrmů a již malou špetku v pokrmu ucítíte.

Zdroj: Šalvěj a její účinky

Šalvěj v kuchyni

V kuchyni není šalvěj neznámý pojem. Přispívá totiž k trávení ostrých pokrmů, sladkých moučníků a tuků. Jako koření se používá do nádivek, v malých dávkách do mastných jídel z vepřového i husího masa, do klobás, do zeleninových sýrů a pomazánek, přidává se k divočině, krůtímu masu a k rybám a nechybí ani v některých kořeněných omáčkách.

Zdroj: Všechno možné o šalvěji

Účinky

V běžně užívaných dávkách je šalvěj co do účinku téměř nezaměnitelná s jakýmkoliv jiným psychedelikem. Posiluje představivost a zvyšuje vizuální citlivost. V klidném prostředí se objevují i optické halucinace. V rušivějším prostředí se naopak vize nemusí vůbec projevit. Často se dostavují euforické stavy mysli, občas se vynořují obrazy z dávné minulosti, na které už člověk zapomněl. Typickým stavem je prožívání disociace vlastního ega, cestování v čase a mezi různými realitami. Ve velmi malých množstvích při kouření je její účinek srovnatelný s konopím (fascinace všedními věcmi viděnými „jinak“), a to zejména po odeznění hlavního účinku.

Zdroj: Šalvěj divotvorná

Čaj ze šalvěje lékařské

Jak již bylo zmíněno, léčivé účinky šalvěje se nejvíce projeví popíjením čaje. Vzhledem k výše uvedeným nežádoucím účinkům buďte ale obezřetní a s pitím to nepřehánějte. Doporučená dávka je 2 – 3 šálky čaje denně, maximálně týden. Příprava je jednoduchá. Stačí jedna lžička sušené šalvěje, kterou zalijte 250 ml horké vody. Nechte 7 – 10 minut louhovat, poté sceďte a pomalu popíjejte.

Zdroj: Šalvěj a její účinky

Sklizeň

Za suchého počasí sestříháme nať (v období od května do června) a sušíme v tenkých vrstvách na vzdušném stinném místě (při umělém sušení by teplota neměla překročit 35 stupňů Celsia). Dobře usušená nať má zelenavou až stříbrošedou barvu a silnou kořenitou vůni. Následně pak používáme jak v kuchyni, tak pro léčebné účinky většinou pouze listy bez natě, ty z ní po usušení jednoduše sdrhneme. Uchováváme v dobře uzavřených nádobách nebo sáčcích (papírových nebo plátěných) na vzdušném místě.

Zdroj: Šalvěj a její účinky

Kouření šalvěje

Osobně jsem zásadně proti jakýmkoli drogám, nicméně z důvodu objektivity musím zmínit užití šalvěje také jako kuřiva. Kouření šalvěje, které se poslední dobou rozšířilo mezi mladými, má podobné účinky jako například marihuana. Na rozdíl od ní ale není v České republice na seznamu zakázaných látek. Pro účely kouření, nejlépe přes vodní dýmku nebo bong, se užívá šalvěj divotvorná původem z hornaté části v jižním Mexiku. Již prastarý kmen Mazatéků znal její psychoaktivní účinky a žvýkal ji při rituálních šamanských obřadech. Zdrojem těchto účinků je salvinorin A, který je součástí pryskyřice tvořící se na listech šalvěje. Při kouření se již po 30 – 60 sekundách dostaví pocity euforie, empatie, zvýší se vizuální představivost, ale také se naruší koordinace těla (máte pocit, že vás cosi táhne ke straně). Při vyšších dávkách dochází k optickým halucinacím, případně až ke spirituálním zážitkům. Maximální intenzita vydrží 5 – 15 minut a zhruba po hodině účinky zcela vymizí. Když už se rozhodnete pro kouření šalvěje, je dobré vybrat si bezpečné místo, kde nebudete rušeni hlukem, kde nebudou žádné zbraně a ostré předměty a kde můžete, nejlépe za přítomnosti střízlivé osoby, ležet.

Zdroj: Šalvěj a její účinky


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Ing. Romana Šebková

Mgr. Marie Svobodová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP