Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

SEKANÁ SE SVICKOVOU

OBSAH

Salmonelóza se projevuje střevními potížemi. Pro zdravého, silného jedince není toto onemocnění obvykle nebezpečné. Ohroženi mohou být starší lidé, nemocní či malé děti, protože se hůře vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin při průjmech či zvracení, což jsou průvodní znaky tohoto onemocnění.

Zdroj: Salmonela a její projevy

Poradna

V naší poradně s názvem SVÍČKOVÁ OMÁČKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva.

muzu svickovou s kralika na warfarin

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jedním slovem můžete, ale musíte s tím počítat ve svém denním příjmu vitamínu K. Když užíváte Warfarin, tak musíte hlídat denní příjem vitamínu K ve stravě, který by měl být 90 mikrogramů pro ženy a 120 mikrogramů pro muže. Králičí maso, stejně jako ostatní druhy masa obsahuje jen málo vitamínu K a můžete ho jíst prakticky bez omezení. Jedna porce králičího masa obsahuje přibližně 5 mikrogramů vitamínu K. Svíčková omáčka se připravuje z kořenové zeleniny a smetany a to všechno taktéž obsahuje vitamín K. Jedna porce svíčkové omáčky bude obsahovat přibližně 10 mikrogramů vitamínu K. Knedlíky, jako všechny výrobky z mouky obsahují jen velmi málo vitamínu K a můžete je jíst bez omezení. Celá jedna porce svíčkové omáčky s králíkem a knedlíky ozdobená brusinkami a šlehačkou bude obsahovat přibližně 16 mikrogramů vitamínu K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svíčkova z vepřového masa s halali

Sekaná versus karbanátky

Sekaná pečeně se připravuje z hovězího a vepřového masa (v poměru 2 : 1) a bůčku. Peče se v troubě ve tvaru šišky v celku.

Karbanátky se připravují z hovězího a vepřového masa (v poměru 2 : 1), následně se však tvoří malé oválné plátky, které se obalují v trojobalu a smaží do zlatova na pánvi.

Zdroj: Sekaná

Poradna

V naší poradně s názvem RECEPT NA OLEJ Z MERUŇKOVÝCH JADER se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Pecky je třeba vyloupat a jádra nechat důkladně vyschnout. Po několika týdnech sušení je nasekejte na kousíčky, nahřejte chvíli v 80ti stupňové troubě a pak pomocí malého ale silného lisu je stlačte, až se z nich začne uvolňovat panenský meruňkový olej lisovaný za studena.
Druhá možnost je teplá cesta, kdy se usušená nasekaná jádra ohřejí ve vodní lázni 80 °C teplé po dobu 60 minut a pak se přecedí a pevné zbytky zase prolisují. Veškerá tekutina se nechá den v klidu, v chladničce nejlépe v nějaké PET láhvi. Tak budete druhý den pěkně vidět oddělenou vrchní vrstvičku meruňkového oleje a spodní vodu se sedlinou. Vodu pomocí hadičky vypusťte, láhev roztříhněte a vyberte ztuhlý olej.
Studená cesta přinese kvalitnější olej se zachováním všech vzácných složek. Teplá cesta přinese více oleje.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dana.

Kamčo, díky moc za obě možnosti získávání meruňkového oleje. Jeden rozhodně vyzkouším. Zatím musím vyloupat pecky a sušit jádra :-). Už jsem se smiřovala s tím, že když jsem to nenašla na internetu, naložím sekaná jádra do jiného, za studena lisovaného oleje. Díky moc a ať se všechno daří. Dana

Zdroj: diskuze Recept na olej z meruňkových jader

Sekaná svíčková z Halali

Suroviny:

  • 1 sklenice směsi Halali
  • 2 cibule
  • cukr
  • sůl
  • nové koření
  • bobkový list
  • 2 kelímky smetany
  • hladká mouka na zahuštění
  • 4 plátky sekané

Postup:

Sekaná ke svíčkové omáčce z Halali je zajímavá a rychlá obměna klasické omáčky s hovězím masem. Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, orestujeme a přidáme celou sklenici nakládané zeleniny Halali včetně nálevu. Přidáme koření a uvaříme zeleninu doměkka. Poté omáčku dobře rozmixujeme a zahustíme ji hladkou moukou dokonale rozmíchanou s jedním kelímkem smetany. Necháme provařit a spojit, potom přilijeme ještě jednu smetanu a opět provaříme. Svíčkovou ochutnáme a můžeme dle chuti přisladit, nebo naopak okyselit, případně dosolit. Zahuštěnou omáčku povaříme cca 10 minut. Do omáčky pak vložíme plátky sekané, aby se pořádně prohřály. Svíčkovou omáčku z Halali podáváme s plátky sekané a houskovými knedlíky.

Zdroj: Svíčková omáčka z Halali

Diskuze

V diskuzi SVÍČKOVÁ OMÁČKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Richter.

Známý historik Zigmund Winter ve svých historických studiích jasně uvádí, že svíčková znamená večeře a že je to původní název jakéhokoliv večerního jídla, které se podávalo už při zapálené svíčce, aby kvůli setmění bylo na jídlo vidět, tedy až po práci v pozdějších večerních hodinách. Dokonce v jeho době, se o žádném speciálním jídle s tímto názvem nevědělo. Takže např. já, mám svíčkovou každý den i když dnes už by se to mělo jmenovat spíš žárovková či zářivková.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Svíčková omáčka

Sekaná bez rohlíků

Ingredience: 500 g mletého masa mix vepřovo-hovězí, 2 vejce, koření na mletá masa, 1 lžička mleté papriky, 3 stroužky česneku, vepřová tuková blána (bránice), majoránka, pepř

Technologický postup: Mleté maso smícháme se všemi surovinami a řádně propracujeme v celistvou hmotu. Vytvoříme šišky a obalíme vepřovou tukovou blánou. Pečeme bez podlévání cca 45 minut. Podáváme s okurkou a chlebem. Sekaná je zcela bez pečiva (rohlíků nebo strouhanky). Vepřová tuková blána je výborná, jelikož vám sekaná nepopraská, drží tvar a není potřeba se o ni během pečení starat, protože se díky bláně sama během pečení promašťuje.

Zdroj: Sekaná

Diskuze

V diskuzi ČEVABČIČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Janak.

Chtěla bych pravý recept , ten je bez česneku a cibule , tyhle recepty jsou na karbanátky , a obaluje se to v mouce .
to nejní přesný
děkuju

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jurko.

Ano, naprostá pravda. Tady se , nejenom tyto stránky, kašle na pravý recept. Tady si každý dělá co chce, ale propůjčuje si název jídla. Dle ČSN (15418) patří do čevabčiči směs hovězího a vepřového masa 500g - 500g umletého s 150g cibule osoleného, přidána mletá paprika 5g, pepř 1g. Vše smícháme a vytvoříme 30 dílků masa které rozválíme na tenké válečky a ty pak v sádle opečeme do zlatova. Podáváme s najemno nakrájenou cibulkou a hořčicí. K tomu chléb, nebo brambor. Toť vše.
PS. je mi líto, že se na základní jídla nepoužívají normy. Pak si člověk někde dá něco a přinesou mu úplně něco jiného než čekal. Ještě že Svíčkovou musí vařit alespoň přibližně. Protože třeba guláš pod určitým názvem je všude jiný
Pěkný den

Zdroj: diskuze Čevabčiči

Sekaná v housce

Ingredience: 4 housky, 4 plátky sekané, 1 cibule, hořčice, majonéza, hlávkový salát

Technologický postup: Cibuli nakrájíme na malé kostičky. Housky podélně rozkrojíme, ale ne zcela, a dáme je prohřát do trouby. Potřeme je uvnitř hořčicí, vložíme list salátu a posypeme nakrájenou cibulí. Do každé housky vložíme ohřátý plátek sekané, který potřeme majonézou. Ihned podáváme.

Zdroj: Sekaná

Co obsahuje vitamin K

Vitamin K je vitamin rozpustný v tucích. Je nezbytný pro funkci několika proteinů podílejících se na srážení krve. Vitamin K je dále důležitý v procesu mineralizace kostí, buněčného růstu a metabolismu proteinů cévní stěny.

Fylochinon (vitamin K1) je obsažen v zelené listové zelenině a některých rostlinných olejích (sójový, olivový, v bavlníkovém semenu, řepce). Hydrogenace rostlinných olejů může snížit biologickou účinnost vitaminu K. Některé zdroje vitaminu K1 jsou uvedeny v následující tabulce spolu s obsahem vitaminu K1 v mikrogramech (μg).

  • Potravina Množství Vitamin K1 (μg)
  • Olivový olej 1 polévková lžíce 8,1 
  • Sójový olej 1 polévková lžíce 25,1 
  • Řepkový olej 1 polévková lžíce 16,6 
  • Majonéza 1 polévková lžíce 3,7 
  • Vařená brokolice 1 hrnek – sekaná 220 
  • Syrová kapusta 1 hrnek – sekaná 547 
  • Syrový špenát 1 hrnek – sekaný 145 
  • Syrový zelený listový salát 1 hrnek – drcený 62,5 
  • Syrová řeřicha 1 hrnek – sekaná 85 
  • Syrová petržel 1/4 hrnku – sekaná nať 246 

Bakterie, které normálně kolonizují tlusté střevo, syntetizují menachinon (vitamin K2). Až donedávna bylo uváděno, že až 50 % potřebného vitaminu K může být pokryto bakteriální syntézou. Nyní výzkum ukazuje, že podíl bakteriální syntézy je mnohem menší, než se uvažovalo.

Zdroj: Warfarin a vitamín K

Ingredience

  • 250 g másla
  • 200 g krupicového cukru
  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g rozmixovaných banánů (ani více, ani méně)
  • 4 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • sekaná čokoláda podle chuti
  • máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy

Zdroj: Banánová bábovka podle Kluci v akci

Sekaná podle Pohlreicha

Ingredience: 500 g mletého masa (hovězí a vepřové), 1 rohlík, 2 vejce, 2–3 stroužky česneku, majoránka, pepř, sůl, 6 hrstí strouhanky, 1 cibule, 1 syrová brambora, olej na potření, mléko

Technologický postup: Smícháme mleté maso, rohlík (který nakrájíme na kolečka a namočíme ho v mléce, pokud nemáme mléko, tak ve vlažné vodě), vejce, česnek, koření, sůl, strouhanku (přidáváme podle tuhosti), cibuli nakrájenou najemno, bramboru nastrouhanou na jemném struhadle. Z těsta vytvarujeme 2 šišky a vložíme do pekáče, který jsme potřeli olejem, a dáme péct do předehřáté trouby na 200 °C. Po 10 minutách přilijeme trochu vody a sekanou na povrchu lehce potřeme olejem a přikryjeme alobalem a dáme znova péct. Pečeme asi 45 minut. Během pečení kontrolujeme a přiléváme vodu.

Zdroj: Sekaná

Plněná sekaná

Ingredience: 1 000 g mletého masa, 6 plátků šunky, 5 ks sterilovaných okurek, 6 vajec, 2 párky, 100 g slaniny, pepř, sůl, majoránka, 7 stroužků česneku

Technologický postup: Mleté maso ochutíme solí, pepřem, majoránkou a přidáme prolisovaný česnek a vejce (2 ks). Vše pořádně promícháme. Směs rozdělíme na dvě části, z 1 kg mletého masa totiž uděláme dvě sekané. Lepší dvě malé než jedna velká. Nachystáme si alobal, který dostatečně potřeme olejem nebo sádlem, aby se nám na něj sekaná nepřipekla. Mleté maso vyjmeme na alobal a uděláme z něj menší placku. Na placku poklademe různé přísady podle chuti. Třeba vejce, slaninu, okurky, párky. Záleží čistě na vaší chuti. Klidně sekanou můžeme naplnit vaječinou s hřiby. Z masa vytvarujeme malý bochníček tak, abychom zakryli celou náplň. A celou šišku zabalíme do alobalu. Sekanou pečeme v troubě při 170 °C na horký vzduch asi 90 minut. Hodinu pečeme v alobalu a poslední půlhodinu odkryjeme horní alobal. Ten nesundáváme, jen nahoře rozevřeme a necháme dopéct do zlatova. Plněnou sekanou z mletého masa nakrájíme a můžeme podávat.

Zdroj: Sekaná

Recept na pravou domácí sekanou

Ingredience: 500 g mletého hovězího masa, 500 g mletého vepřového bůčku, 2 hrsti strouhanky, 2 ks vejce, 3 lžíce majoránky, 3 lžičky soli, 2 dl mléka, 1 cibule, 2 ks staršího bílého pečiva, 3 stroužky česneku, 1 bílek, 200 ml vody, máslo

Technologický postup: Starší pečivo namočíme do mléka, cibuli nakrájíme na velmi jemno a lehce osmažíme na co nejmenším množství tuku. Troubu si předehřejeme na 200 °C. Do mísy dáme oba druhy masa. Je na vás, jestli si ho sami umelete, nebo koupíte rovnou mleté. Přidáme majoránku, sůl, vejce, prolisovaný česnek a osmaženou cibulku. Namočené pečivo lehce vyždímáme a také přidáme do mísy. Vše smícháme a podle potřeby přisypáváme strouhanku tak, aby se směs příliš nelepila na ruce, ale také jí směs nebyla obalená. Vytvarujeme klasický bochánek a vložíme do pekáčku nebo zapékací mísy, kterou jsme předtím vymazali tukem. Sekanou podlijeme vodou, potřeme bílkem a dáme péct. Pečeme odkryté cca 75 minut za občasného polévání výpekem a dolévání vody do pekáče, dokud na povrchu sekaná nezhnědne. Sekaná nejlépe chutná s bramborovou kaší nebo opečeným bramborem.

Zdroj: Sekaná

Sekaná pečeně pro labužníky

Ingredience: 350 g předního hovězího masa, 400 g vepřového masa (plecko, ořez), 20 g soli (lépe směs Praganda), 2 dl vody, 100 g strouhanky, 1,5 dl mléka, 2 vejce, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 35 g polohrubé mouky, mletý pepř, mletý kmín, sladká paprika, majoránka, 50 g slaniny nakrájené na kostičky

Technologický postup: Hovězí maso nakrájíme na kostky a prosolíme Pragandou, samostatně umeleme. Mícháme v hnětači za postupného přilévání vody až do vytvoření husté lepivé kaše (takzvaného prátu). Prát promícháme se strouhankou rozmíchanou v mléce a přidáme vejce. Vepřové maso semeleme s cibulí, česnekem, přidáme do hnětače, dále přisypeme mouku a koření. Dobře promícháme, nakonec vmícháme slaninu. Ze směsi vytvoříme 1–2 šišky a pečeme 1,5 až 2 hodiny při 220 °C do zlatova. Podléváme vodou a poléváme vypečenou šťávou. Po vychladnutí krájíme na plátky.

Zdroj: Sekaná

Sekaná s vejcem

Ingredience: 500 g mletého masa (hovězí a vepřové), 2 vejce, mletý pepř, čerstvá petrželová nať, sůl, 1–2 rohlíky, 3 vejce uvařená natvrdo, 2 lžíce sterilované kapie, máslo, 3 ks žampionů, 50 g sýru, 5 plátků šunky, mléko, strouhanka, teplá voda

Technologický postup: Mleté maso promícháme s rohlíkem předem namočeným v mléce, přidáme vejce, koření, sůl, trošku teplé vody a podle potřeby zahustíme strouhankou. Ze směsi vyválíme na fólii plát. Vejce uvaříme natvrdo, sýr nastrouháme. Žampiony nakrájíme na plátky. Na směs mletého masa poklademe plátky šunky, celá vejce, posypeme na proužky nakrájenou sterilovanou kapií a přidáme na másle orestované žampiony. Nakonec zasypeme sýrem a opatrně zamotáme. Sekanou s vejcem přeneseme na plech a za občasného podlévání a přelévání výpekem upečeme. Sekanou s vejcem podáváme nakrájenou na plátky s vařenými brambory či bramborovou kaší. Můžeme podávat i zastudena s čerstvým chlebem.

Zdroj: Sekaná

Sekaná se sýrem

Ingredience: 500 g mletého masa, 2 dl mléka, lžička soli, 100 g čedaru, 2 lžíce majoránky, 2 vejce, lžička mletého pepře, 2 stroužky česneku, 1 cibule, 100 g strouhanky, 100 g mrkve, lžíce plnotučné hořčice, lžíce třtinového cukru, lžíce kečupu, tuk na vymazání

Technologický postup: Nejprve nakrájíme nadrobno cibuli, prolisujeme česnek a nastrouháme si najemno čedar a mrkev. Mrkev dodá sekané lehkost a šťávu. Našleháme vejce, mléko, sůl a pepř ve velké míse. Přidáme strouhanku a zamícháme. Dále přidáme do mísy mleté maso, cibuli nakrájenou nadrobno, nastrouhaný čedar a mrkev a pečlivě zamícháme. Nakonec přidáme prolisovaný česnek, majoránku a opět důkladně promícháme. Směs přendáme do tukem vymazané formy na chleba o rozměrech cca 22 x 12 cm. V malé misce smícháme kečup, třtinový cukr a plnotučnou hořčici a touto směsí pokryjeme vršek masové hmoty. Sekanou pečeme v předehřáté troubě na 175 °C asi 45 minut. Vnitřní teplota směsi má být 75 °C. Šťavnatou sekanou se sýrem podáváme s brambory nebo bramborovou kaší, popřípadě s čerstvým chlebem.

Zdroj: Sekaná

Svíčková z Halali bez masa

Suroviny:

  • 1 sklenice zeleninové směsi Halali
  • 2 cibule
  • cukr
  • sůl
  • nové koření
  • bobkový list
  • 2 kelímky smetany
  • hladká mouka na zahuštění

Postup:

Svíčková z Halali bez masa je jednoduchá a opravdu rychlá omáčka, která vám bude chutnat i bez toho masa. Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, orestujeme a přidáme celou sklenici nakládané zeleniny Halali včetně nálevu. Přidáme koření a vaříme zeleninu doměkka. Poté omáčku dobře rozmixujeme tyčovým mixérem. Svíčkovou omáčku zahustíme hladkou moukou rozmíchanou s jednou sladkou smetanou. Necháme provařit a spojit, potom přilijeme ještě jeden kelímek smetany a opět provaříme. Nakonec svíčkovou ochutnáme, a pokud se nám zdá příliš kyselá, přisladíme ji a promícháme. Zahuštěnou omáčku povaříme cca 10 minut. Svíčkovou omáčku z Halali podáváme tradičně s houskovými knedlíky.

Zdroj: Svíčková omáčka z Halali

Zapečené kotlety

Ingredience: 4 plátky vepřové kotlety bez kosti, 200 g šunky, 200 g tvrdého sýra, 2 ks vajec, 1 ks červené papriky, bazalka (jemně sekaná), sůl, pepř černý drcený, 2 lžíce oleje

Technologický postup: Kotlety lehce naklepeme a okraje nařízneme, aby se při pečení nekroutily. Osolíme, opepříme, posypeme jemně nasekanou čerstvou bazalkou nebo rozemnutou sušenou a kotlety opečeme z obou stran na teflonové pánvi potřené olejem. Zapékací mísu vytřeme olejem a naskládáme do ní kotlety. Rozšleháme vejce se solí a pepřem, vmícháme jemně nastrouhaný sýr, na kostičky nakrájenou šunku a na kostičky nakrájenou očištěnou papriku. Směs nalijeme rovnoměrně na kotlety, vložíme do předehřáté trouby a asi 20 minut zapékáme. Podáváme například s bramborovou kaší, olivami či pestem.

Zdroj: Recepty na kotlety


Autoři obsahu

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Gabriela Štummerová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP