Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

SEZNAM LEKU HRAZENYCH POJISTOVNOU

OBSAH

Léky bez doplatku

Máme pro seznam léků, u kterých není při výdeji požadován žádný doplatek. Dostanete je v lékárně nebo v nemocnici zdarma. Kompletní seznam léků, které plně hradí zdravotní pojišťovna najdete zde: Léky bez doplatku.

Zdroj: Léky plně hrazené pojišťovnou

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK EBRANTIL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Luboš.

Je zde nápsáno že lék je plně hrazen pojišťovnou,ale já vždy doplácím na krabičku 300,-kč.V jiných lékárnách je doplatek stejný nebo malinko menší.Co s tím?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Seznam plně hrazených léků pojišťovnou se stále mění, respektive zmenšuje a v současné době již lék Ebrantil není plně hrazen a pacient vždy doplácí při jeho výdeji. Doplatek za lék EBRANTIL 60 RETARD je přibližně 330 Kč za 50 tablet. Dokonce není ani žádná náhradní varianta se stejnou účinnou látkou, která by byla bez doplatku. Bohužel.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lék ebrantil

Valzap

Tento lék patří mezi sartany, které jsou velmi podobné ACE-Inhibitorům a podávají se v případě, že ACE-Iihibitory nelze z nějakého důvodu podávat. Valzap je lék na vysoký krevní tlak plně hrazený pojišťovnou, takže pacient nedoplácí a v lékárně tento lék dostane zdarma na lékařský předpis.

Zdroj: Léky na vysoký krevní tlak plně hrazené pojišťovnou

Poradna

V naší poradně s názvem SEZNAM STOMATOLOGICKÝCH ÚKONŮ HRAZENÝCH ZDRAVOTNÍ POJIŠŤOVNOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sedláková.

Ráda bych se dozvěděla, zda musím hradit " Endodontické ošetření 1. KK Protaper "
( laicky řečeno - ošetření zubního kanálku )?? Platila jsem 500,- Kč.
Už mi byl takto ošetřen druhý zubní kanálek a nadále hrozí, že těchto ošetření prý budu potřebovat více, neboť předešlý zubní lékař mi prý tyto kanálky ošetřil špatně.
Jsem důchodkyně a takováto mimořádná vydání jsou pro mne problém. Děkuji za odpověď.
Sedláková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Nástroje KK Protaper jsou opravdovou revolucí ve strojové preparaci kořenových kanálků. Jsou velmi aktivní, preparace je s nimi rychlá, ale jsou drahé. Bohužel, jako u všech novinek déle trvá, než je pojišťovna začne plně hradit. Ve vašem případě pojišťovna lékaři zaplatila, jako by čistil kanálky nejlevnějším způsobem a vy jste pak doplatila zbytek. Teď co s tím do budoucna? Můžete si jít vybrečet úhradu u své zdravotní pojišťovny. Nejlépe osobní návštěvou, ať můžete přesvědčovat celou svojí osobou. V druhém případě se můžete dohodnout se zubním lékařem, aby vám odpustil doplatek, jinými slovy, aby vám daroval 500 Kč. A nebo ve třetím případě můžete vyhledat jiného zubaře, který čistí kanálky po staru, a kterému úhrada od pojišťovny stačí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Seznam stomatologických úkonů hrazených zdravotní pojišťovnou

Léky na ředění krve bez předpisu

Mezi léky na ředění krve bez předpisu patří Anopyrin, ten patří mezi sloučeniny, které tlumí schopnost krevních destiček se shlukovat (takzvaná agregace destiček). Z účinných látek je to zejména kyselina acetylsalicylová (ASA), která náleží do skupiny nesteroidních protizánětlivých léků. ASA užívaná v malé dávce 100 miligramů denně uspokojivě působí na snížení krevní srážlivosti, aniž by se ve velké míře vyskytovaly nežádoucí účinky. Efekt léku přetrvává několik dnů, a proto se musí vysadit s předstihem před plánovanou operací. Nejpoužívanějšími léky obsahující kyselinu acetylsalicylovou jsou Anopyrin a Godasal. K dispozici je ovšem i varianta injekční (Kardegic, Aspegic), která se obvykle jednorázově aplikuje v rámci odborné první pomoci při infarktu.

Zdroj: Seznam léků na ředění krve

Poradna

V naší poradně s názvem NEKOMPLETNÍ SEZNAM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Venuše.

Tento seznam není kompletní, mnoho nehrazených léků chybí! např. Detralex, Gopten, Vitacalcin

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, zde jsou uvedeny jen volně prodejné léky, které od července 2012 nebudou hrazeny zdravotními pojišťovnami. Léky, které zmiňujete, jsou na lékařský předpis a proto v tomto seznamu nejsou. Vitacalcin v seznamu uveden je, mezi léky s názvem K až Z.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nekompletní seznam

Dělení léků na ředění krve

Léky ředící krev mají tlumivý efekt zejména na funkci destiček a na koagulační kaskádu, při speciálních příležitostech se používají léky, které sraženinu rozkládají na principu aktivace plazminu. Jejich užití musí být ovšem dobře indikováno, protože mohou být pro pacienta velmi nebezpečné. Léky na ředění krve se používají v profylaxi a také jako léky na ředění krve po operaci. Podle účinku na krevní složky odborníci dělí přípravky na ředění krve na:

  • Protidestičkové léky – to jsou léky obsahující kyselinu acetylsalicylovou, mimo jiné se aplikují i jako první pomoc při infarktu myokardu.
  • Léky působící proti koagulačním faktorům – mezi ně patří mimo jiné i heparin.
  • Trombolytika – rozpouštějí již vzniklé sraženiny, podávají se nitrožilně, účinkují velmi rychle.

Zdroj: Seznam léků na ředění krve

Diskuze

V diskuzi LÉK FOSAVANCE - DOPLATEK PACIENTA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Redakce.

Uvedený seznam léků byl již půl roku starý a neodpovídal skutečnosti. V současné době je již seznam léků bez doplatku zaktualizován. Z nových informací je patrné, že v seznamu léků bez doplatku zůstal již jen lék Fosavance 70mg / 5600 IU, tedy v té silnější formě. Zkuste se proto dotázat svého předepisujícího lékaře, zda-li byste mohla využít tento typ s vyšší dávkou vitamínu D.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarmila Fliegerová.

Děkuji za informaci a pokusím se domluvit s ošetřující paní doktorkou. Zdraví .J Fliegerová

Zdroj: diskuze Lék fosavance - doplatek pacienta

ANSAMYCINY

Do této skupiny se řadí dvě antibiotické látky a to GELDANAMYCIN A HERBIMYCIN. Zatím se obě látky využívají v experimentální protinádorové léčbě. Přesné nežádoucí účinky ještě nejsou známé.

Zdroj: Seznam antibiotik

Egiramlon

Tento lék na vysoký krevní tlak je kombinací dvou účinných látek amlodipinu a ramiprilu. Amlodipin patří mezi blokátory kalciového kanálu (BKK) což jsou účinné léky, které se dobře kombinují s ACE-Inhibitory, jako je ramipril. Lék Egiramlon může zřídka způsobit otoky. Lék Egiramlon je lék na vysoký krevní tlak, který je plně hrazený pojišťovnou a pacient ho dostane v lékárně zdarma na lékařský předpis.

Zdroj: Léky na vysoký krevní tlak plně hrazené pojišťovnou

Diskuze

V diskuzi BETABLOKATORY SEZNAM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Vondrasek.


Které z tohoto seznamu jsou BETABLOKATORY? Concor,concor 2,5mg,ZOREM-10mg,ENAP 10mg,ANOPYRIN100mg,TENAXUM1mg,MICARDIS PLUS80mg/12.5mg.,Nitroglycerin 0,5mg. Děkuji Vondrasek

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Redakce.

Z vašich léků je betablokátorem pouze Concor Cor.

Zdroj: diskuze Betablokatory seznam

Tenormin

Je lék na vysoký krevní tlak ze skupiny beta-blokátory s účinnou látkou atenolol. Tenormin primárně používaný k léčbě vysokého krevního tlaku a bolesti na hrudi spojené se srdcem. Mezi další použití patří prevence migrén a léčba určitých nepravidelných srdečních tepů. Může být také použit s jinými léky na krevní tlak. Tenormin je lék na vysoký krevní tlak, který je plně hrazen pojišťovnou a pacient ho v lékárně dostane zdarma na lékařský předpis.

Zdroj: Léky na vysoký krevní tlak plně hrazené pojišťovnou

Poradna

V naší poradně s názvem ČIŠTĚNÍ ZUBNÍCH KANÁLKŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Míla.

Dobrý den.Jsem objednána k zubnímu lékaři na čištění zubních kanálků, odborný výraz neznám, abych si to našla v hrazených úkonech. Lékař za to bude požadovat 3600Kč, zdá se mi to čáastka vysoká. Hradí to pojišťovna? Jsem u VZP
Děkuji a přeji hezký den

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Odborný název pro čištění zubních kanálků je endodoncie. Jedná se o výkon, který si pacient hradí sám. Není to přímo nadstandardní péče a uvedená částka tomu odpovídá. Jestliže si o tom myslíte, že by vám to pojišťovna měla zaplatit, tak se zkuste zeptat přímo jich. Tady jsou kontakty na VZP: www.vzp.cz/kontakty

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Seznam stomatologických úkonů hrazených zdravotní pojišťovnou

MONOBAKTAMY

Do této skupiny antibiotický látek patří AZTREONAM (obchodní název antibiotika Azactam). Monobaktamy se užívají proti gramnegativním aerobním bakteriím. Nežádoucími účinky u nich jsou nevolnost, průjem, vyrážka.

Zdroj: Seznam antibiotik

Poradna

V naší poradně s názvem SEZNAM LÉKŮ NA ŘEDĚNÍ KRVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana novákova.

Dobrý den.Mohu užívat s varfarinem oční kapky Arulatan 50mg?Děkuji za odpověd´Jana.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Oční kapky Arulatan na snížení nitroočního tlaku obsahují účinnou látku Latanoprostum. Není známa žádná interakce mezi lékem Warfarin a látkou Latanoprostum.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Seznam léků na ředění krve


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP