Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

SÍROVÉ MÝDLO

OBSAH

Zdravotní účinky sírového mýdla

Léčba akné

Jednou z funkcí síry je, že způsobuje vysušování pleti. Pokud člověk trpí na akné, jeho pokožka je vlhká a mastná. Síra kůži vysušuje, čímž pomáhá snížit zánět pupínků a jiných vad na kůži. Síra může také pomoci s odstraněním bílých skvrn na kůži, snížit její mastnotu a bránit proti ucpávání pórů.

Vlastnosti sírového mýdla

Sírové mýdlo je obvykle vyrobeno s 10% obsahem síry. Zbytek mýdla je vyroben z neutrálního mýdla a určitého aroma. Síra je ideální pro léčbu mnoha kožních onemocnění, kromě toho má také antibakteriální a antiseptické výhody.

Léčba svrabu

Svrab je charakteristický svými roztoči, kteří sídlí pod kůží. To způsobuje svědění, bolest a vyrážku. Síra je toxická a inhibuje tak roztoče svrabu, což dělá ze sírového mýdla efektivní lék právě proti tomuto roztoči.

Seboroická dermatitida

Seboroická dermatitida je způsobena plísní vyskytující se na kůži, projevuje se mastnou pletí, jejím zarudnutím a šupinatěním. Toto kožní onemocnění se může objevit na mnoha místech na těle, včetně obličeje, hrudníku, podpaží a vlasů. Sírové mýdlo pomáhá s inhibicí plísní a jejím odstraněním.

Moderní metody léčby růžovky

Rosacea je chronické kožní onemocnění, které způsobuje zarudnutí a tvorbu skvrn nebo hrbolků na tváři, čele, bradě či nosu. Může se také objevit na pokožce hlavy, hrudníku, krku a uších. Zarudnutí se stává odolnějším, pokud nedojde k léčení, a může být velmi nepříjemné. Jestliže není léčeno delší dobu, může dojít k viditelnosti žilek na kůži. Sírové mýdlo pomáhá se snížením zarudnutí a uklidňuje příznaky rosacey.

Zdroj: Mýdlo se sírou

Diskuze

V diskuzi SÍROVÉ MÝDLO NA SVRAB 18% SIRY PRIPRAVENO LEKARNOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena Darmova.

Dobry den. Mgr.Svobodova pise, ze nam kazda lekarna namicha sirove mydlo. Staci rict ze musi mit 18%siry. Neni to pravda. Zadna to nedela. Jen jedna byla ochotna, pokud bude napsan presny recept o slozeni. Takze prosim sdelte nam ho. Moc bych to potrebovala. Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie Svobodová.

Dobrý den, je mi líto, že máte takovou zkušenost z lékáren. Nejde o nic složitého jen rozmíchaná prášková síra v lékárenském základním mýdle sapo mollis v poměru 100:18. Prosím přijměte alespoň mojí pomoc s návodem k výrobě sirného mýdla v domácích podmínkách. Návod jsem doplnila do článku a nejdete ho zde: www.ceskyprehled.cz/…

Zdroj: diskuze Sírové mýdlo na svrab 18% siry pripraveno lekarnou

Prodej a cena

Sírové mýdlo vám může na požádání namíchat jen ochotná lékárna. Podle zkušeností to ale není moc obvyklé. Potřebné množství výsledného produktu je 30 gramů. Cena bude v každé lékárně jiná, ale neměla by být vyšší než 150 Kč.

Můžete si ale v lékárně koupit práškovou síru a vyrobit si sírové mýdlo doma.

Zdroj: Sírové mýdlo na svrab

Použití

Sírové mýdlo se řadí mezi tradiční prostředky, které je vhodné používat při nadměrně se mastící pokožce. Sírové mýdlo je vhodné k čištění mastné a aknózní pleti. Uvolňuje a čistí pleťové póry, omezuje tvorbu kožního mazu, snižuje tvorbu bolestivých komedonů. Sírové mýdlo pokožku vyčistí skutečně do hloubky a pleť zůstane čistá a přirozeně jemná.

Lze jej použít jako podpůrnou léčbu při svrabu společně se sirnou mastí. Mýdlo používejte denně a nechte působit několik minut, poté důkladně opláchněte.

Zdroj: Sírové mýdlo na svrab

Diskuze

V diskuzi JAKÉ PH MÁ MÝDLO S JELENEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Benediktová.

Jaké PH obsahuje mýdlo s jelenem a jaké PH obsahuje mýdlo, které si vytvořím a to je soda a mýdlo s jelenem. Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jaké ph má mýdlo s jelenem

Cena

Sirné mýdlo lze koupit na internetu a zde můžete vidět jeho cenu.

Zdroj: Sírové mýdlo na svrab

Diskuze

V diskuzi BLEACHING se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hans.

Prosím jaký přípravek na bělení kůže pro Indickou či Romskou pleti je doporučující. S pozdravem.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hans.

Mýdlo ke zbělení pleti byla vyzkoušena, to první mýdlo mělo barvu oranžová, pak jedno mýdlo černá a 6ks bílé mýdlo gluthatione vše nezabíraly, celkem všechny druhy zboží na zbělení pleti mně již více než 10 let ani jedna zmínka změny nezlepšily. Nyní nic nevím, už mně celá obličej poškodila, používám ASDM Beverly Hills, stejně je to platný na nic. Kožní doktorka na mne nemá čas.

Zdroj: diskuze Bleaching

Výhody použití sírového mýdla na svrab

U této metody nebyl hlášen žádný případ sírové dermatitidy. Obsah síry v mýdle je 18 procent a pro tři aplikace na dospělé tělo postačí celkem 30 gramů tohoto mýdla. Při jedné aplikaci se využije přibližně 1,8 gramu síry. Tento přípravek je snadno použitelný a nepoškozuje oblečení. Sírové mýdlo může být použito i v jiných dermatologických podmínkách, kdy je indikována sírová mast na velké plochy nebo jako profylaxe proti parazitům.

Zdroj: Sírové mýdlo na svrab

Diskuze

V diskuzi EKZEM MYDLO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav.

ekzémy, akné a kožné problémy : www.zdravehuby.sk - mydlo, krém, kapsuly atď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Ekzem mydlo

Co je to sírové mýdlo

Síra v mýdle upravuje tvorbu kožního mazu a pomáhá organismu vzdorovat bakteriím, chrání před toxiny, negativními vlivy záření a znečištění, čímž zpomaluje proces stárnutí. Podporuje tvorbu kolagenu a kreatinu, dvou velice důležitých látek pro lidskou pokožku. Pozitivním způsobem ovlivňuje pokožku postiženou akné, lupénkou a ekzémy. Napomáhá při artritidě, infekcích a nejrůznějších onemocněních kůže.

Zdroj: Sírové mýdlo na svrab

Poradna

V naší poradně s názvem MÝDLO S KYSELINOU KOJIC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lukáš.

Kde se dá koupit mýdlo s kyselinou kojic v čr?Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Mýdlo s kyselinou kojovou se dá koupit jen v zahraničí, jak je uvedeno níže. V ČR se kyselina kojová dá koupit jako exfoliační gel tady: www.zbozi.cz/hledani…

Zdroj: diskuze Mýdlo s kyselinou kojic

Shrnutí

  1. Síra (18 procent) začleněná do sapo mollis je při léčbě svrabu účinnější než masti ze síry, protože mýdlo se snadno aplikuje a to usnadňuje jeho správné použití.
  2. Při použití tohoto přípravku se prakticky vůbec nevyskytuje sírová dermatitida.
  3. Mýdlo se sírou je užitečné tam, kde je prospěšná síra na velkých plochách těla a jako profylaxe některých parazitů.

Zdroj: Sírové mýdlo na svrab

Mýdlo se sírou

Toto speciální mýdlo obsahuje 18% síry, která je zapracována do měkkého mýdla (sapo mollis). Tento obsah síry se ukázal jako velmi uspokojivý způsob léčby a profylaxe svrabu. Léčba se aplikuje na noc a začíná jako koupel s mýdlem a teplou vodou, po níž následuje úplné natření těla sirným mýdlem, které se nechá na pokožce zaschnout a působit až do rána. Celé se to opakuje po tři noci. Nedílnou součástí je výměna oblečení a ložního prádla před a po ošetření!

Zdroj: Sírové mýdlo na svrab

Diskuze

V diskuzi MAST, MÝDLO, ŠAMPON S DEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavla.

Prosím o radu, kde seženu mast, mýdlo a šampon s dehtem? Děkuji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Mast, mýdlo, šampon s dehtem

Síra a svrab

Zdá se, že hlavní terapeutický problém u síry tkví ve správném použití pro tělo přijatelné sloučeniny, a ne v samotné sloučenině síry. Sirná mast je obvykle pro pacienta nepohodlná při aplikaci na tělo od krku dolů. Tato skutečnost má tendenci odradit od důkladného použití masti na celé tělo. Navíc při použití sírové masti je zvýšené riziko vzniku dermatitidy. Tato kožní reakce na síru sice není obvyklá, ale když se objeví, tak zjistíte, že jde o něco víc než jen nepříjemný vedlejší účinek.

Zdroj: Sírové mýdlo na svrab

Diskuze

V diskuzi HARTOL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Palo111.

Dobrý den.Našel jsem na půdě pravděpodobně mýdlo. Celý nápis je HARTOL - odporučujeme Hartol ve spojení s teplou vodou použíti. Nic víc ani výrobce ani co to je ani rok. Velikost je 4 x 7 cm. Dokáže mě někdo říci zda je to opravdu mýdlo nebo něco jiného. Moc děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Hartol

Je lepší sírová mast, nebo mýdlo?

Síra se používá v masťovém základu a je na svrab účinná. U dospělého pacienta se používá 10–20% sirná vazelína, zatímco u dětí se používá 2,5% mast. Tato mast se aplikuje 1x denně tři po sobě následující dny.

Aby byla léčba úspěšná, je nutné dodržovat zásady zevní léčby. Mast se má stejnoměrně vtírat do kůže po koupeli na celé tělo, po koupeli je však nezbytné tělo důkladně osušit. Na osobní hygienu lze použít i sírové mýdlo SulfaDerm. Každý den je nutné měnit spodní a ložní prádlo, to vyprat při teplotě minimálně 60 °C, žehlit a 3 dny nepoužívat. Ostatní prádlo či obuv nepoužívat alespoň 5 dní.

Mast je v tomto případě léčebným prostředkem, kdežto mýdlo pouze podpůrným prostředkem. U těhotných, kojících matek a dětí je sirná mast lékem první volby, konkrétně precipitovaná síra ve vazelíně. 5% permetrin se může použít u dětí od dvou měsíců věku.

Zdroj: Sírové mýdlo na svrab

Diskuze

V diskuzi MYDLO S DEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin.

Dobrý den,
Nicméně na trhu se objevila novinka. Mýdlo s dehtem z borovicového dřeva, která nevykazuje toxické karciogenní známky jako uhelný dehet. Kontakt na prodejce WWW.BALINEUM.CZ.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Mydlo s dehtem

Účinky

Sírové mýdlo zbavuje pleť nečistot, hloubkově čistí, pokožka zůstává přirozeně jemná. Tvorba kožního mazu je omezena díky obsažené síře, pleťové póry jsou uvolňovány a vyčištěny, tvorba komedonů je snižována. U svrabu je toto mýdlo pouze podpůrným prostředkem. Léčebným prostředkem je sírová mast.

Síra je nejstarším a dosud nejefektivnějším, dobře aplikovatelným, bezpečným a levným prostředkem k léčbě svrabu. Má účinky antiparazitární, antibakteriální, antimikrobiální, keratolytické, antiseboroické a mírně hyperemizující. K terapii svrabu se využívá sulphur praecipitatum (precipitovaná síra). Ta účinkuje pouze v dobře zvoleném masťovém základu (například vazelína, měkký žlutý parafin, vepřové sádlo).

Po aplikaci síry na kůži se vyvíjí sirovodík. U dospělých se volí 10–20% koncentrace, u větších dětí až 5%, u malých dětí 2,5%, která se nepřekračuje. Dosud nebyla hlášena rezistence na tuto terapii.

Zdroj: Sírové mýdlo na svrab

Formy na mýdlo

Forem na mýdlo existuje celá řada. Používají se formy dřevěné, plastové, silikonové (z těchto forem se mýdlo snadno a bez poškození vyklápí), skleněné a podobně. Zde se fantazii meze nekladou a jedinou podmínkou snad je, že by se mělo hotové mýdlo dát z formy snadno vyklopit či vytáhnout. Mýdlo si do připravené formy nalijte a nechte odstát přibližně jeden den. Někdy je mýdlo tvrdé již po 12 hodinách, ale zpravidla to trvá 24 hodin, kdy lze mýdlo vyklopit a dát sušit.

Zdroj: Boraxové mýdlo

Tekuté nebo tuhé mýdlo

Do tekutého mýdla se přidává glycerin (pH cca 5), právě kvůli němu je třeba mýdlo konzervovat, což se provádí většinou kyselinou citronovou, takže na rozdíl od tuhého mýdla, které je zásadité, vzniká mýdlo kyselé. Dle výše uvedeného je tedy jasné, že tekuté mýdlo je ke každodennímu používání vhodnější.

Zdroj: pH u mýdla

Co je kastilské mýdlo

Kastilské mýdlo je čistě přírodní mýdlo, ve kterém hlavní složku tvoří olivový olej a obecně přírodní oleje. K jeho výrobě se nepoužívají žádné živočišné produkty, ale jen rostlinné oleje. Doma vytvořené kastilské mýdlo není tekuté. Jeho výroba je popsána níže.

Použití

Kastilské mýdlo je vhodné na všechny typy pleti, ale zvláště na citlivou a suchou. Používá se také na výrobu mnoha pracích prostředků, šamponů, čisticích prostředků nebo přípravků pro děti.

Zdroj: Tekuté mýdlo castilie

Boraxové mýdlo v lékárně

Boraxové mýdlo není v lékárně běžně dostupné.

Zdroj: Boraxové mýdlo


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP