Informace od zdravotní sestry

HLAVNÍ STRÁNKA

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

SLOVO KONNÁ

Obsah

S bolestí zad se potýká mnoho lidí. Nejvíce je namáhána bederní páteř, a proto se bolesti objevují právě zde. Akutní bolest se projevuje ve formě ústřelu neboli lumbaga. Vzniká náhle v bederní krajině a spolu s ní nastává reflexní stažení svalů okolo páteře. Pacient často trpí omezenou pohyblivostí. Lékařský slovník lumbalgii popisuje jako bolest v bederní části páteře a v kříži bez vyzařování.

Zdroj: Lumbalgie

Diskuze

V diskuzi SLOVNÍ DRUHY URČOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka.

Ahoj,,,,,,, Má rada zní. Kupte domu pracovní sešit a kroužkujte slova barevně .Nad ně číslice dle druhu. Další pomůckou ...... je nastříhej kartičky,napiš slovo a číslici vedle. Syn přiřazuje. Chvíli to potrvá, ale s Vaší péčí to zvládnete. Můj syn ,se to také tak naučil. Používejte i barvy.....Zdenka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dáša.

Přesně souhlasím s barevným označováním slov podle druhů. Kupte si pastelky a nebo fixy.
Ideální barvy jsou:
1. Podstatná jména MODRÁ
2. Přídavná jména FIALOVÁ
3. Zájmena BLEDĚ MODRÁ
4. Číslovky TYRKYSOVÁ
5. Slovesa ČERVENÁ
6. Příslovce ORANŽOVÁ
7. Předložky ŽLUTÁ
8. Spojky ZELENÁ
9. Částice ČERNÁ (dřevěná tužka s tuhou)
10. Citoslovce ŠEDÁ nebo STŘÍBRNÁ

Zdroj: diskuze Slovní druhy určování

Synonymum ke slovu pnutí

Slovo pnutí v podstatě nemá v češtině synonymum. Slovo pnutí by se dalo vysvětlit jako napětí, tah, přetlak, tlak.

Zdroj: Pocit pnutí

Poradna

V naší poradně s názvem VINNÁ RÉVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav Kubánek.

nadpis vašeho článku a nejen vašeho je střihání vinné révy na podzim a není tam ani slovo o tom střihu na podzim,prosím o jednoduchou věc,jak a kdy se stříhá vinná réva na podzim. Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Podzimní řez vinné révy se standardně neprovádí. Řez se provádí až v únoru. Během podzimu dřevo ještě dozrává a není připraveno na zkracování. Nejlepší období pro řez vinné révy je únor - doba, kdy odezní největší mrazy. Teprve pak se provádí řez vinné révy.

Zdroj: diskuze Řez vinné révy na podzim

Zajímavosti

Slovo šlacha má své zajímavosti, tak například:

Skloňování slova šlacha

Slovo šlacha je podstatné jméno, rod ženský

Skloňování:

  1. Nominativ: šlacha x šlachy
  2. Genitiv: šlachy x šlach
  3. Dativ: šlaše x šlachám
  4. Akuzativ: šlachu x šlachy
  5. Vokativ: šlacho x šlachy
  6. Lokál: šlaše x šlachách
  7. Instrumentál: šlachou x šlachami

Šlacha anglicky

Latinsky se šlacha nazývá tendo a anglicky tendon nebo sinew.

Šlachová pochva

Na místech, kde se šlachy stýkají s jinými vnitřními strukturami těla, jsou šlachy umístěné ve šlachových pochvách - obalech s dvojitou stěnou vyplněnou tekutinou, v níž kloužou a promazávají se. Při přirozeném stárnutí či dlouhodobém výkonu stejného pohybu mazivová tekutina vysychá a pokud nedojde k jejímu doplnění, vrstvy pochvy se o sebe začnou bolestivě odírat za praskavého zvuku (tzv. krepitace, známé při praskání kloubů prstů).

Zdroj: Oteklá šlacha

Poradna

V naší poradně s názvem PARODONTÓZA - SKRYTÝ STRAŠÁK V ÚSTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Lebeda.

Jaký rozdíl je mezi "PARODONTÓZOU" a "PARADENTÓZOU"?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Parodontóza je označení pro chronické onemocnění parodontu - závěsného aparátu zubů. Typickým znakem parodontózy je absence zánětu v klinickém nálezu. Parodontóza, paradentóza i paradontóza jsou názvy označující jedno a to samé onemocnění. Slovo je složeno z řecké předpony para a buď z latinského "dens" (zub) nebo z řeckého "odous" ("genitiv odontus", zub). V minulosti byla běžnější řeckolatinská podoba slova paradentóza, dnes se v odborném užití upřednostňuje řecká, odvozená přímo z názvu orgánu, parodontu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Parodontóza - skrytý strašák v ústech

Vlásenka do křížovky

Synonymem slova vlásenka (potřebujete-li ho uvést například do křížovky) je slovo sponka, spona, vlásnička, kolík, špendlík, roubík, pól, jehlice, pinetka, betka, spirála.

Synonyma jsou slova nebo slovní spojení se vzájemně stejným nebo podobným významem, která lze za určitých okolností zaměňovat. Dodávají jazyku bohatství, umožňují jemné odstínění významů v závislosti na kontextovém a stylistickém zabarvení.

Zdroj: Vlásenky

Poradna

V naší poradně s názvem NAROK NA LAZNE PRI NEUROPATII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlaďka.

Dobrý den,

mám neuropatii již 3 roky. Doktorka na neurologii mi sdělila, že na lázně nemám při neuropatii nárok. Tak nevím, jak to vůbec je. Vlaďka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hlavní slovo má vaše zdravotní pojišťovna. Zavolejte tam a zeptejte se posudkového lékaře. On zhodnotí, jestli lázeňská léčba povede k úsporám na dosavadní léčbě ve vašem případě, a dá vám jasné stanovisko. I když nebude chtít pojišťovna lázně uhradit, tak stále máte možnost si lázně zaplatit sama. Pak zkuste pojišťovně navrhnout, aby vám uhradila jen procedury a ubytování a stravu si zaplatíte sama. Využijte svého šarmu a zkuste přesvědčit pojišťovnu na některé z těchto řešení. Žádost o lázně pak sepíše váš praktický lékař.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Narok na lazne pri neuropatii

Studené omáčky vhodné k masům

Studené omáčky se používají při přípravě pokrmů studené i teplé kuchyně. Příprava studených omáček vyžaduje pečlivost. Omáčky mají být výrazné a pikantní, protože jejich úlohou je doplnit a zpestřit chuť pokrmů.

Zálivky řadíme mezi omáčky, upravované pokrmy jimi zaléváme a dochucujeme. V mezinárodní kuchyni se používá výraz dresinky. Zálivky – dresinky dělíme dle základních surovin a dle složitosti přípravy. V české kuchyni lze rozlišit zálivky na dochucování salátů ze zeleniny, na masa různého druhu včetně ryb a mořských plodů a na zálivky na dochucování salátů z ovoce.

Dip je slovo, které bylo přejato z anglického jazyka a znamená namočit, ponořit a podobně. Kdybychom jej chtěli přeložit do češtiny, mohli bychom použít slovo omáčka, avšak díky významu slova omáčka v české kuchyni, kde označuje spíš část hlavního jídla, by byl tento výraz dost nepřesný. Význam by tedy možná nejlépe vystihovalo slovo „namáčka“, a tak raději zůstaňme u anglického výrazu „dip“. Pokud se tedy hovoří o dipu, jde o hustou tekutinu z různých přísad, do které se namáčí například grilované pochoutky pro dosažení ještě lepší chuti. Často se však tato dvě označení (dipy a omáčky) užívají většinou společně a ve většině případů znamenají totéž.

Zdroj: Studené omáčky k masům

Diskuze

V diskuzi NASLOUCHÁTKO K TELEVIZI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Šolc.

V mém věku mám již cca 20% ztrátu sluchu. Často nerozumím rychle mluvícím lidem a nebo mluví-li více lidí najednou. Hlavní problém je pro mne poslech televize. Často slyším hlasitě hudbu a mluvené slovo zaniká. Při sledování TV bych potřeboval zesílit zvuk ale ostatním to vadí.
Moje televize nemá vývod na připojení konektoru sluchátek. Potřeboval bych sluchátka na obě uši se zesilováním zvuku přes mikrofon. Doporučte mi prosím vhodný výrobek.
Děkuji
Jiří Šolc

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jan.

Sluchátka Philips SHC5200 (SHC5200/10) černá stoji kolem 1500,-
Pouziva je muj otec 70 let a je spokojeny.

Zdroj: diskuze Naslouchátko k televizi

Co je to jeggins

Jeggins je počeštělé slovo džegíny. Prostě přišlo nové slovo a čeština ho přijímá po svém. V tomto případě by měli prodejci zůstat u nepočeštělého názvu jegginy. Po džegínách by nám za chvilku mohli začít chtít prodávat také módní týšérty a skérty. A nedej bože i hajhýlsky. Podle pravidel českého jazyka je korektní tvar jeans, jeansy, džíny i džínsy, přičemž i první dvě slova se vždy vyslovují s „dž“. Ať jej napíšete jakkoliv, nic to nemění na jeho výslovnosti. Stejné je to s džegínami. Chceme-li hovořit o hybridu džínů a legín, nevyhneme se univerbizaci! A ať už budeme používat výraz džegíny, nebo ledžíny, jedná se o neologismus, vypovídající o progresivním vývoji češtiny a možných podobách aktualizace jejího lexika. Můžeme se tomu divit, můžeme se rozčilovat, můžeme se tomu smát, a přece ten trend nejde zastavit. Uživatelé a masa ovlivňují jazykový vývoj, bohužel. Slovo „džegíny nezní o nic hůř nebo lépe, než „džeginz“. A způsob psaní... No, jazyk se vyvíjí a mění. Není tomu tak dávno, co se psalo zásadně „manager“, „jeans“, „business“ – dnes běžně používaná slova „džíny“, „manažer“, „byznys“. Jak se vyvíjí lidstvo, tak i jazyk jde dál.

Jak jeggins popisují výrobci? Jeggins jsou vyrobeny z pružného, na omak velmi měkkého materiálu, který umožňuje pohodlné nošení. Často jsou bez knoflíků, bez zipu – natahují se jako klasické legíny, ale vypadají jako kalhoty. Jsou vhodné na celoroční nošení pod dlouhé košile, tuniky, v zimě do kozaček.

Takže abychom se vyznali v podstatě slova jeggins, podívejme se na internetový portál.

Zdroj: Jeggins

Diskuze

V diskuzi MUDR JAN ŠULA KONTAKT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra.Volmutová.

Dobrý den hledám kontakt na Mudr. Jana Šulu (NE gynekolog ) Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alena polakova.

„Škoda, že jste to neřekla hned, to jsme si mohli ušetřit čas. Pokud Vás zajímá více metodika než proces obnovení fyziologické regulace, tak bych asi nejdříve začal u psychologa, aby vám porovnal hodnoty, které jsou v životě podstatné,“ napsal Jan Šula ženě, která pouze chtěla vědět, kde a jak se připravují injekce, za které měla zaplatit téměř čtyřicet tisíc korun. „Váš fokus není na to se stabilizovat, ale neustále akcentovat rozum, takže moje slovo o harmonizaci řízení osy HPA HGA v kontextu Vašeho základního onemocnění tedy vyšla naprázdno,“ pokračoval doktor Šula nesmyslnou pseudovědeckou hantýrkou. Všechno je prý příliš složit

Zdroj: diskuze Mudr jan šula kontakt

Boloňské špagety v Itálii nenajdete

V Itálii se boloňská omáčka nepodává se špagetami, protože má tendenci stéci z těstovin a zůstat na dně talíře. Místo toho obyvatelé Bologne tradičně podávají svou slavnou boloňskou masovou omáčku s těstovinami tagliatelle (tagliatelle alla bolognese). V Itálii je základní název této omáčky Ragù, což je v Itálii obecný termín používaný k označení jakékoli masové omáčky vařené na mírném ohni po mnoho hodin. Každé ragú se skládá z mnoha ingrediencí, které se liší podle jednotlivých regionů – odtud „alla Bolognese“, tedy z města Bologna. Boloňské ragù je hustší než jiné omáčky a obsahuje víno. V oficiální verzi je mezi obvyklými přísadami uvedena také slanina a mléko. Ve verzích se špagetami se mléko nepoužívá, protože je s ním omáčka příliš řídká.

Boloňská omáčka je ve světě rozšířena pod dvěma názvy: bolognese a bolognaise. Bolognese je italské slovo, zatímco bolognaise je francouzské slovo.

Boloňské špagety můžou být zdravou volbou ve výživovém plánu. Nejen pro ty v tvrdém tréninku, ale i pro ty, jejichž cílem je zhubnout nebo si udržet váhu. Při domácí přípravě boloňských špaget lze všechny komponenty upravit tak, aby se přizpůsobila výživová hodnota jídla.

Zdroj: Milánské a boloňské špagety - rozdíly

Diskuze

V diskuzi ČIVAVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila Bílá.

Mám roční fenku čivavy. Není papírová ale je zdravá a krásná jen má

3,60 kg a je dlouhá asi 30cm. Chovatelka mi ujistila že je to čivava po obou rodičích ale mě se zdá velká. Máte prosím někdo podobný problém? Na veterině mi dr řekla že je trochu přerostlá ale krásná,, tak prosím o názor více majitelů.

Díky Bílá

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petra.

Aj ja mam civavy, ktore maju cez 3kg.
Starsia si dlho drzala hmotnost 2,7kg, no uz je starsia a ma cca. 3,5kg. Je vsak ciperna, cula, rada beha a nevyzera vobec prerastene.
Druha, jej dcera, bude mat len 2roky a ma uz teraz 3,2kg. No je to velmi temperanentne, chvilami az sialene psica. Na pohlad je chuducka. Je vsak dlha, preto sa ta hmotnost na nej niekde straca..

No je mi jedno, ze oficialne maju mat civavy do 3kg. Milujem ich obidve, od mala su naucene bez voditka, pocuvaju na slovo, su velmi priatelske, nie su ustekane, jedna z nich je rodena aporterka a stale by sa len hrala.. a to vsetko bez bitiek a drezur...

A to je to najdolezitejsie, ze psov by mali mat ludia, co psom skutocne rozumeju a potom vsetko funguje ako ma..

Zdroj: diskuze Čivava

Alkohol a léky na ředění krve

Takže už nikdy nemůžu pít? Lékaři důrazně nabádají své pacienty, kteří užívají antikoagulancia, aby se úplně zdrželi alkoholu, souhlasí s tím, že mírné, sporadické pití může být pro některé jedince v pořádku. Ale co přesně znamená „mírné“? Definice mírného pití je jeden nápoj denně pro ženy a dva nápoje denně pro muže, toto množství by bylo považováno za nadměrné a nebezpečné pro osobu užívající přípravek na ředění krve. Konečné slovo je zde sporadické. Jinými slovy, pít alkohol je možné tu a tam při zvláštní příležitosti.

Když si dáte jednu sklenku, je to pravděpodobně v pořádku. Ale pro pacienty, kteří mají byť jen jednu sklenici, je důležité, aby si uvědomovali varovné příznaky a věděli, do čeho se mohou dostat.

Zdroj: Injekce na ředění krve a alkohol

Diskuze

V diskuzi PODVODNÍK POZOR KOUKNETE NA POŘAD REPORTÉŘI ZE DNE 18.6 2018 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mefisto.

Tady je odkaz na ono video Reportéři ČT: www.ceskatelevize.cz…
V tom pořadu ale není MUDr. Jan Šula představen jako podvodník. Nikde tam není řečeno, že jeho metoda neléčí. Celý pořad se zabývá převážně tím, že Šula inkasuje velké částky za svou léčbu. A proč to dělá? Šula postavil svou léčbu na prastarém přísloví "Víra tvá tě uzdraví", a proto aby pacient dostatečně silně uvěřil, tak mu tento lékař dává možnost koupit si drahou léčbu, které prostě musí důvěřovat, když za ní zaplatil tolik peněz. Podobnou strategii léčby má například Wobenzym. Je to hra s pacientem, kde se síla peněz používá k podpoře důvěry v léčbu, což může nastartovat samoozdravný efekt.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alena polakova.

neuvěřitelné, jaké sračky tento pan !doktor" vypiouští z tlamy...


„Škoda, že jste to neřekla hned, to jsme si mohli ušetřit čas. Pokud Vás zajímá více metodika než proces obnovení fyziologické regulace, tak bych asi nejdříve začal u psychologa, aby vám porovnal hodnoty, které jsou v životě podstatné,“ napsal Jan Šula ženě, která pouze chtěla vědět, kde a jak se připravují injekce, za které měla zaplatit téměř čtyřicet tisíc korun. „Váš fokus není na to se stabilizovat, ale neustále akcentovat rozum, takže moje slovo o harmonizaci řízení osy HPA HGA v kontextu Vašeho základního onemocnění tedy vyšla naprázdno,“ pokračoval doktor Šula nesmyslnou pseudovědeckou hantýrkou. Všechno je prý příliš složit

Zdroj: diskuze Mudr jan šula kontakt

Kondicionér nebo balzám

Je těžké striktně se rozhodnout pro používání kondicionéru či balzámu, protože některé firmy to vzaly jako obchodní tah a ve skutečnosti zaměnily jen název slova kondicionér za slovo balzám – jinými slovy jde o stejný výrobek s různým názvem. Skutečnost by ale měla být jiná, jen je těžké orientovat se ve značkách a rozeznat, co firma chtěla vlastně vyrobit. Kondicionér by měl ošetřit povrch vlasu, dodat mu lesk a usnadnit nám rozčesávání a úpravu. Balzám by měl pronikat do nitra vlasu, dodat mu energii a posílit poškozenou část. Oba dva přípravky se používají po umytí vlasů šamponem a ihned se oplachují, nenechávají se působit. Chcete-li mít opravdu jistotu, že vlasu dáváte více než jen povrchovou úpravu, pak použijte produkt nesoucí v názvu označení „regenerační maska“.

Zdroj: Kondicionér

Diskuze

V diskuzi JEN KLADNÉ SLIBY , ALE REALITA JINÁ. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Luboš Stodůlka.

Chceš šukat ,nebo zůstat naživu?Já jsem na tom stejně,a jsem rád,že mě zachránili.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jirka.

Jde o to že doktoři vědomně lžou. Stačilo by před zákrokem říct: Je pravděpodobné že se budete počurávat a na souložení zapomen. Srovnal bych si to , rozhodl a neřekl ani slovo o nepříjemnych následcích, byla by to moje volba na základě pravdivé informace. Můj problem je v tom že jsem dostal informaci o tom že se vše vrátí do původního stavu během několika týdnů maximalně měsíců, což je evidentní lež.
Doslova mi bylo řečeno že těch s trvalými následky je pouhých 10-15 %, skutečnost je daleko horší, plných 50% se potýká s dlouhodobými problémy. Bylo mi slíbeno že nebudu muset polykat chemický svinstvo a výsledek? Dva roky jsem naprosto zbytečně polykal Binabic. Pokud vůbec byla nějaká naděje na erekci tak touto chemií byla spolehlivě zničena. Lhali mi , nic z těch jejich slibů o vrácení funkcí do původního stavu se nesplnilo.
Jirka

Zdroj: diskuze Sex po operaci prostaty

Nejlepší e-shop na kosmetiku

Česká internetová jednička parfums.cz mění svůj název na notino.cz. Hlavními důvody změny jsou sjednocení názvu na všech čtrnácti trzích, kde firma působí, a šířka sortimentu. Jedná se o zjednodušení pro zákazníky, v dnešní době lidé hodně cestují a budou tak vidět svou oblíbenou značku po celém světě. Tento oblíbený internetový obchod není jen parfumérie, kterou původní název evokoval. Nabídka je rozšířena na všechny výrobky, které nějak souvisí s péčí o tělo. Dohromady už portfolio Notino čítá 45 000 druhů produktů. Název Notino nemá žádný skrytý význam. Je to slovo, které nic neznamená. Příběh tohoto názvu se teprve začíná vytvářet. Loni e-shop dosáhl tržeb 4‚5 miliardy korun, letos počítá zhruba se šesti miliardami. V příštím roce plánuje notino.cz expandovat na dalších pět evropských trhů.

Zdroj: Nejoblíbenější kosmetika

Poradna

V naší poradně s názvem SILNE POCENI PŘÍČINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Dobrý den. Již delší dobu trpím silnějším pocením Minulý rok jsem měl z nemocí srdeční arytmii a plícní embolii. Letos jsem měl epileptický záchvat. Je mi 61let již nepracuji a vyřizuji si předčasný duchod. Taky mi přiznali 1.stupen invalidního duchodu. Příklad při teplotě venku 18 stupnu jsem byl v restauraci a potil jsem se hodně na obličeji a zádech. S léku užívám cordarone godasal a coryol. Jaké jsou možnosti nápravy? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zvýšená míra pocení u vás přichází zřejmě věkem. Jak stárnete, tak orgány v těle fungují jinak než za mlada. Může u vás docházet k nadměrné produkci hormonů, které způsobují pocení bez fyzické příčiny. O přesné určení důvodu vašeho pocení se může pokusit váš praktický lékař ve spolupráci s odborníky, ke kterým vás pošle na vyšetření. Slovo pokusit je zde na místě, protože v některých případech se nepodaří určit příčiny. Pak přichází na řadu režimová opatření:
- Pomoci si můžete vhodným spodním funkčním prádlem, vidět ho můžete zde: www.zbozi.cz/hledani…
- Dále proti pocení můžete bojovat ochlazením proudícím vzduchem, například ovívání novinami, či vějířem, popřípadě ventilátorem.
- Malá příruční osuška vám umožní otřít pot na hlavě, což urychlí odpar a zrychlí ochlazení těla.
- Některá jídla a nápoje mohou podporovat pocení, proto byste se měl vyvarovat pití jakýchkoli studených nápojů, alkoholu, kávy a čajů. Z jídel pak omezit kořeněná jídla, ostré papriky, tučné mléčné výrobky, slaná jídla a tučná jídla.
- Na potlačení pocení pomáhají tyto potraviny: čistá voda, které se pije okolo tří litrů denně, dále pak nízkotučné mléko, nízkotučné potraviny obsahující vápník, ovoce a zelenina vyjma cibule a česneku, olivový olej a vitamíny řady B.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Silne poceni příčiny

Problémy s panenskou blánou

Některé ženy se narodí bez panenské blány, jiným naopak panenská blána zcela uzavírá poševní otvor, takže je nutno ji jednoduchým řezem chirurgicky narušit. Panenská blána pak může být i docela silná, takže ženy mohou požádat gynekologa, aby ji protrhl, a zabránil tak bolesti během pohlavního styku. Tomuto zákroku se říká hymenotomie. Ženy mohou požadovat i chirurgickou opravu panenské blány, aby mohly předstírat panenství. Také z tohoto důvodu nemůže být přítomnost nebo nepřítomnost panenské blány důkazem zachovaného nebo ztraceného panenství.

Z historického hlediska slovo „věneček“ neoznačovalo přímo panenskou blánu, ale stav. Věnec totiž nosily svobodné a počestné dívky na hlavě, když přišla dívka „o věneček“, už nebyla dívkou, ale ženou. Tuto symboliku známe z vyprávění prababiček a ze starých filmů, kde tak byla velmi decentně popsána sexuální aktivita mladé dívky. Symbolem vdané ženy byl čepec. Používaná úsloví tak byla „přijít o věneček“ a „dostat se pod čepec“.

Panenská blána foto.

Zdroj: Panenská blána

Ukázka smutečního proslovu pro maminku

Milí pozůstalí,

tragická nehoda nám vzala milovanou dceru, sestru, drahou přítelkyni a mně choť a maminku našich dětí. Chci se s láskou rozloučit se ženou, které si velmi vážím, které patří můj obdiv, se ženou, jež mě naučila vidět krásné věci ve věcech, které jsem často ignoroval, se ženou, která mě naučila, co je to život, se ženou, kterou nadevše miluji, se ženou, jež milovala mne a vždy měla obrovské množství lásky pro všechny a všechno okolo. Vzpomínám, jak jsme spolu jednou narazili na téma smrt. Nechtělo se mi o tom mluvit. Tak jsem se rychle pokusil obrátit list. Slovo smrt ve mně vyvolávalo mrazení v zádech, ona byla pozoruhodně klidná. Věřila, že všechno má svůj důvod. Právě i smrt. Nevěřila na náhody. Ať už byly šťastné, či nešťastné. Nebrala smrt jako úplný konec. Viděla smrt jako cíl a také začátek něčeho zcela nového. Věděla, že prostě přijde. K někomu později, k někomu dříve, možná nečekaně, nikdy však bezdůvodně. Stihla udělat mnoho skvělých věcí a za svůj život se mohla s hrdostí postavit s větou: „Nebyla jsem tu zbytečná.“ Což dokazují i naše děti.

Moje drahá, děkuji Ti. Sbohem.

Zde naleznete další ukázku smuteční řeči pro maminku.

Zdroj: Smuteční proslov pro maminku

Brynza

Brynza byla poprvé zaznamenána na Slovensku kolem roku 1470, ale stala se běžnou až během 17. století. Komerční zpracování brynzy začalo někdy v 80. letech 18. století. Nejslavnějším regionem se stal v souvislosti s brynzou Liptov.

Pravá brynza se vyrábí ze syrového ovčího mléka, obsahuje velké množství probiotických bakterií a není určena k delšímu skladování. Brynzu dělíme podle způsobu zpracování na:

  • čerstvou – vyrábí se z tepelně neupraveného, nepasterizovaného mléka;
  • pasterizovanou – vyrábí se z tepelně upraveného, pasterizovaného mléka;
  • termizovanou – hotový produkt se nahřívá na takovou teplotu, která ničí všechny mikroorganismy, takže přesto, že má v názvu slovo „brynza“, není možné ji za brynzu považovat.
Všechny zázračné účinky, pro které je brynza jedinečná, má tedy pouze první typ brynzy. Ta se ovšem také rychle kazí, takže ji v našich obchodech vlastně nemáme možnost koupit. Brynza se podle potravinářských norem dělí na:

  • Liptovskou brynzu – jedinou „čistou“ brynzu, která se vyrábí jen v horských a podhorských oblastech. Obsahuje 50 % tuku v sušině.
  • Letní brynzu – vyrábí se ze směsi čerstvého ovčího hrudkovitého sýra a čerstvého kravského sýra. Obsahuje 40 % tuku v sušině.
  • Plnotučnou zimní brynzu – vyrábí se ze směsi uskladněného ovčího hrudkovitého sýra a čerstvého kravského sýra. Má 50 % tuku v sušině.
  • Zimní brynzu – vyrábí se stejně jako předchozí typ ze směsi uskladněného ovčího hrudkovitého sýra a čerstvého kravského sýra. Má však jen 40 % tuku v sušině.

Zdroj: Brynzová pomazánka

Význam panenské blány

Panenská blána, nebo též hymen, je slizniční řasa, která zcela nebo částečně překrývá poševní otvor žen. Slovo hymen pochází z řeckého slova znamenajícího membránu nebo blánu. Sexuální aktivita obvykle panenskou blánu naruší. Její přítomnost byla ve společnostech, kde se panenství cení, pokládána za důkaz nevinnosti. Nicméně panenská blána není dokonalým důkazem panenství, protože může být protržena při masturbaci, manipulaci s tampónem nebo nesexuální aktivitou (třeba při cvičení), aniž by žena měla pohlavní styk. Na druhou stranu je možné i to, že žena s neporušenou panenskou blánou už pohlavní styk měla. Během časných stadií vývoje plodu žádný otvor do pochvy ani neexistuje. Tenká vrstva tkáně, která pochvu ukrývá, se obvykle před narozením částečně rozdělí a vytvoří panenskou blánu s jedním nebo několika otvory, které umožňují menstruaci. V pubertě se vlivem hormonu estrogenu panenská blána stává velmi pružnou. Díky tomu je obvykle možné používat tampóny, aniž by se žena o svou panenskou blánu musela bát. Biologickým účelem panenské blány je pravděpodobně alespoň částečné zamezení vniknutí infekce do těla skrze pohlavní orgány.

Velikost a tvar otvorů jsou u každé ženy jiné. Některé běžné druhy jsou:

  • kruhová blána – tvoří prstenec okolo poševního otvoru;
  • přepažená blána – tvoří jeden nebo více pásů napříč poševním otvorem;
  • dírkovaná blána – překrývá celý poševní otvor, ale obsahuje několik dírek.

Po porodu blána zcela chybí, zbydou z ní pouze masité zbytky po obvodu poševního otvoru.

Zdroj: Panenská blána

Vodní meloun

Meloun vodní je jednoletá tykvovitá plodová zelenina, která je náročná na teplo a na intenzivní sluneční záření. Melouny jsou kulovitého až oválného tvaru, slupka je béžová. Kořenový systém melounů má vysokou sací schopnost, aby zajistil pro rostlinu a hlavně plody dostatek vláhy. Slovo meloun pochází z řečtiny a znamená velké jablko. Melounů je několik set druhů. Předchůdci melounu pocházejí zřejmě z Afriky, dnes se tato zelenina pěstuje v teplých pásmech všech světadílů, od 16. století se melouny pěstují i na území dnešního jižního Slovenska a Maďarska. Meloun má blahodárný vliv na naše zdraví, krásu a psychickou pohodu, ke konzumaci se hodí ne moc vychlazený, nejvhodnější je pokojová teplota.

Dužina vodních melounů má nejčastěji různé odstíny červené barvy, ale výjimkou nejsou ani melouny se žlutou či oranžovou dužinou. Tuhá slupka umožňuje skladování 2–3 měsíce po sklizni, a to nejlépe při teplotě 5 °C a relativní vzdušné vlhkosti 85–90 %. Po celou dobu skladování však melouny zrají, svoji chuť si ponechají jen asi 2–3 týdny, potom se jejich chuťové vlastnosti pomalu mění.

Meloun se nemá kombinovat s jinou potravinou, má se jíst samostatně. Časový odstup od jídla by měl být alespoň 1/2 hodiny. Půl hodiny totiž melounu trvá, než dorazí do střev. Kdyby se kombinoval s jídlem, došlo by ke kvašení potravy. Meloun patří mezi zásadotvorné potraviny, kterých bychom měli jíst více než kyselinotvorných, pomáhá tedy proti překyselení a pálení žáhy.

Meloun je nejen zdrojem vitamínů, minerálů a stopových prvků, ale je i výborným antioxidantem. Posiluje obranyschopnost organismu, odbourává toxické látky.

Meloun je přirozeným zdrojem kyseliny listové, jablečné a citronové, vitamínů (A, C, řady B) a minerálních látek, například železa a vápníku.

Zdroj: Triky s vodním melounem

Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš

Nina Vinšová

Mgr. Jiří Dvořák

Mgr. Marie Svobodová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP