Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

SNÍŽENÍ HOREČKY

OBSAH

Octové ponožky

Octové ponožky jsou účinné na vysoké horečky u dětí (39 °C a více). Octové zábaly se mohou použít i při medikaci.

Návod na přípravu

Vlněné ponožky namočte do studeného octového roztoku (šest lžic octa na půl litru vody). Ponožky vyždímejte a oblékněte si je. Přes ně si natáhněte suché ponožky a jděte si lehnout. Asi po dvaceti minutách zábal vyměňte. Ponožky jsou výborné i pro malé děti, u kterých se moc nedoporučují zábaly.

Na zábaly lze použít obyčejný ocet nebo jablečný 5% ocet. Vhodný je také bezinkový ocet: Utrhnete 2 –4 kusy bezinkových květů, dáte je do 1 litru jablečného 5% octa a pevně zavřete. Necháte „uzrát“ na sluníčku asi 14 dní.

Jak dlouho ponožky nosit

Po 20 minutách působení zábal vyměňte.

Efekt

Snížení horečky o jeden stupeň.

Zdroj: Zábaly proti horečce

Poradna

V naší poradně s názvem KARDIOSTIMULÁTOR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kadeřávková Alena.

Mám kardistimulátor a pužívámp Xarelto na ředění krve a jaště Rytmonorm,teď jsem nachlazená,mám rýmu, kašel a zvýšenou teplotu , co můžu užívat na bolest hlavy a snížení teploty . Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bez obav můžete použít paracetamol - lék na snížení horečky a na tlumení bolesti. Přípravky s paracetamolem jsou volné prodejné a zcela bezpečné pro pacienty užívající Xarelto.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lék na ředění krve xarelto

Rady na snížení horečky

  • Ke snížení vysoké teploty zkuste použít studené zábaly. Tělo zabalte do mokrého prostěradla, přes to suchou osušku a překryjte peřinou. Po chvíli osprchujte, osušte a opět uložte do postele.
  • Ve čtyřech litrech vody vařte 10 minut hrst dubové kůry. Přidejte 2 lžíce soli a v odvaru koupejte 20 minut nohy.
  • Těstíčko z režné mouky a vody natřete na čtvercovou látku a zabalíte do něj chodidla až po kotníky. Většinou Když těstíčko vyschne a drolí se, je už většinou horečka pryč.
  • Možno použít i octový roztok, do kterého namočíte plátýnko a jím obalíte kotníky a zápěstí.
  • Bavlněný šátek namočený do studené vody vyždímejte a oviňte kolem lýtek. Ničím nepřikrývejte, jinak by se teplo hromadilo. Asi po 30 minutách je zábal tak teplý, že ho můžete vyměnit za nový.
  • Pro snížení horečky si přikládejte na hlavu a plosky nohou tvaroh, který horkost vytáhne.
  • Vlněné ponožky namočte do studeného octového roztoku (šest lžic octa na půl litru vody). Ponožky vyždímejte a oblékněte si je. Přes ně si natáhněte suché ponožky a jděte si lehnout. Asi po dvaceti minutách zábal vyměňte. Ocet je velmi účinné antiseptikum, působí silně protizánětlivě a příjemně chladivě. Stejně jako tvarohové zábaly, snižují také octové ponožky horečku. Za dvě hodiny se tělesná teplota díky zábalu sníží přibližně o jeden stupeň.

Zdroj: Rady jak na horečku

Diskuze

V diskuzi KREATININ SNÍŽENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Markéta.

exzistuje něco na snížení kreatininu a zlepšení funkce ledvin

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kreatinin snížení

Diagnostika horečky

Diagnostika horečky závisí na příznacích, je stanovena měřením teploty. Teplota vyšší než 38 °C je považována za horečku.

Zdroj: Horečka

Diskuze

V diskuzi SNÍŽENÍ KREATININU V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel.

Dobrý den,
můžete mi prosím, také přeposlat své rady/zušenosti na snížení kreatininu v krvi ?
Děkuji za info.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Monika.

Dobrý deň. Poprosím zaslať info ako sa dá znížiť obsah kreatinínu v krvi. Mama ho má dlhodobo v rozmedziach od 120-160.Urea 11,4. Je po mozgovej porážke má aj diabetes II.typu....Mäso a syry sa snažíme obmedzovať. Sú nejaké doplnky ktoré môžu byť nápomocné pri znižovaní?Vypije 1,5litra vody denne.

Zdroj: diskuze Snížení kreatininu v krvi

Příznaky horečky

Horečka způsobuje nepříjemné oslabení vašeho těla (imunitního systému). Známky a příznaky horečky zahrnují následující:

  • zvýšenou teplotu nad 38 °C u dospělých i dětí;
  • chvění, třes a zimnici;
  • bolesti svalů a kloubů;
  • bolest hlavy;
  • občasné pocení;
  • zrychlený tep nebo bušení srdce;
  • pocit mdloby, závratí nebo slabosti;
  • při velmi vysoké teplotě (40 °C) dochází ke křečím, halucinacím, zmatenosti.

Zdroj: Horečka

Diskuze

V diskuzi VYHŘEZLÁ PLOTÉNKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie Minaříková.

Dobrý den, již delší dobu mne trápí bolesti v zádech. Chtěla bych se zeptat na Váš názor na mou diagnozu...posílám v příloze kopii mé zdrav. dokumentace, děkuji mnohokrát, s pozdravem Lucie Minaříková.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marcela Barnetová.

Dobrý den mám tento dotaz: Lordoza je oploštěná vleže,bez posunu.Páteřní kanál primárně měři jen 13 mm AP v kaudálních etážích.Mícha končí v etáži Th 12/LI.Obratlová těla Th 1 1-L 5 bez snížení.Tělo S1 je kompletně lumbalizováno.Spondyloza i spondylartroza L páteře.
Ploténka Th 10-L2 bez snížení,foramina sou volná.

Zdroj: diskuze Vyhřezlá ploténka

Nebezpečnost horečky

  • u lidí trpících onemocněním srdce a cév – horečka nutí srdce pracovat rychleji a silněji, což může způsobit poruchy srdečního rytmu a srdeční záchvat;
  • při onemocnění plic;
  • v prvních třech měsících těhotenství – prudký výkyv teploty může způsobit poškození plodu;
  • dlouhotrvající vysoké horečky mohou být příčinou dehydratace a poškození mozku;
  • vysoká horečka u kojenců a malých dětí může způsobit křeče.

Zdroj: Rady jak na horečku

Diskuze

V diskuzi VAKCINA SILGARD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Po aplikaci vakciny (15.11.)bylo dceři mdlo, za cca 24 hod. se dostavily horečky - max. 39°C, které stále přetrvávají (18.11.). Kromě tlaku za očima si na nic jiného nestěžuje. Co vy na to ???

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martina.

Dcera přežila bez zřetelných následků, horečky po 4 dnech opadly, bolesti hlavy a nemožnost hýbat očima ustoupily, jen se 20.11,07 osypala po celém trupu (splývající makulózní vyrážka). Nedokáži určit, zda se jednalo o reakci na Silgard, v okolí však nikdo jiný podobné obtíže neměl, což by se v případě virózy dalo očekávat....

Zdroj: diskuze Re: vakcina Silgard

Příznaky horečky

Zvýšená tělesná teplota není nemoc, nýbrž příznak, který může signalizovat přítomnost choroby. Je součástí boje organismu proti původcům infekce a podporuje vylučování toxických látek. Horečku způsobuje celá řada činitelů, mimo jiné dehydratace, přepracování, včelí či komáří bodnutí, alergická reakce, otrava, rakovinné bujení, bakteriální nebo virová infekce. Buňky imunitního systému po rozpoznání nepřátelského agens uvolní bílkoviny, které zprostředkují informaci do části mozku zvané hypothalamus o potřebě zvýšit tělesnou teplotu. Horečku tedy není vhodné okamžitě potlačit, zejména nepřesahuje-li 40 °C či netrvá-li déle než 3 dny. V některých případech se dokonce doporučuje zvýšit tělesnou teplotu například horkou koupelí, aby se urychlil průběh onemocnění. V některých zahraničních nemocnicích se umělé vyvolávání horečky využívá i při léčbě chronických onemocnění (například rakoviny).

Zdroj: Rady jak na horečku

Poradna

V naší poradně s názvem CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ LÉKU XARELTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena.

Můžu brát valetol když beru xarelto. Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék Valetol obsahuje celkem 3 účinné látky:
- paracetamol,
- propyphenazol,
- kofein.
Pokud užíváte Xarelto, tak byste se měla vyhýbat lékům s léčivou látkou propyphenazol, kam patří i Valetol. Používání této léčivé látky s lékem Xarelto se obvykle nedoporučuje, ale v některých případech může být vyžadováno. Pokud jsou oba léky předepsány společně, může lékař změnit dávku nebo frekvenci užívání jednoho nebo obou léků. Samovolné užívání Valetolu při léčbě Xareltem bez doporučení lékaře je zbytečné hazardování.
Pokud užíváte Xarelto, tak proti bolesti hlavy a zubů, menstruační bolesti i na snížení horečky raději použijte samotný paracetamol (např. PARALEN) a k tomu si dejte šálek kávy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co nejíst při užívání léku Xarelto

Rostlinné oleje na snížení cholesterolu

Ke snížení cholesterolu přispívá nejen slunečnicový olej, ale i mnohé další. Výborné jsou zejména tyto:

  • sezamový olej
  • olej z vlašských ořechů
  • olej z pšeničných klíčků
  • bodlákový olej
  • lněný olej
  • konopný olej

Doporučuje se dvakrát denně užívat jednu čajovou lžičku. Vybíráme je v bio kvalitě, za studena lisované.

Zdroj: Jak snížit cholesterol

Poradna

V naší poradně s názvem VITAMÍN C OVLIVŇUJE HODNOTU GLUKOMETRU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan Matocha.

Užívám 1000 mg vitamínu C. Jak ovlivňuje tento vitamín hodnotu glykémie při měření glukometrem. Je ovlivněn i glykovaný hemoglobin, když jdu na kontrolu k diabetikovi.
Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Podle studie z roku 2006, publikované v "Indian Journal of Medical Research", denní příjem vitamínu C v dávce 1 000 mg u lidí s diabetem typu 2 vedl k významnému snížení hladiny cukru v krvi. Stejná dávka vitaminu C také způsobila snížení škodlivého LDL cholesterolu a indikátoru vysoké hladiny cukru v krvi nazývaného glykovaný hemoglobin nebo HbA1c. Účastníci studie, kteří dostali pouze 500 miligramů vitaminu C, však nezaznamenali výrazné snížení hladiny cukru v krvi nebo těchto jiných látek.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vitamín c ovlivňuje hodnotu glukometru

Léčba horečky

Horečku snižujeme podáváním přípravků obsahujících například paracetamol nebo ibuprofen, případně aplikujeme chladný zábal nebo sprchujeme v chladné vodě (pozor na sekundární podchlazení u dětí!). Pouze pokud horečka není zvládnutelná uvedenými prostředky, obracíme se na lékaře.

Zdroj: Rady jak na horečku

Diskuze

V diskuzi OTEC PLESKAČ PRODEJ BYLIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra.

Dobrý den, mám dotaz. Otec Pleskač radí na imunitu echinaceové kapky. Je mi 70 let a kapky užívám 2xdenně 20 kapek. Mám ale dotaz, jestli je třeba užívání po nějaké době přerušit, nebo je možné užívat stále,zvláště teď v době koronaviru.
děkuji za odpověď. Věra

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Železníková Ivana.

Kde můžu koupit Echinaceum, snížení cukru a vysokého tlKU

Zdroj: diskuze Otec pleskač prodej bylin

Klasický zábal

Tělo zabalte do mokrého prostěradla, přes to dejte suchou osušku a překryjte se peřinou, po 20 minutách obklad sejměte, osprchujte se, osušte a opět se uložte do postele.

Připomenutí

Zdravé dítě se vypořádá bez obtíží s horečkou kolem 39,5 °C, a to i po dobu 3–4 dnů.

U dětí od 4 let můžete třikrát denně opakovat 3–4minutové sprchování vlažnou vodou. U kojenců můžete použít ponožky a bavlněné rukavičky nebo kapesníky, které namočíte ve studené vodě, dobře vyždímáte a oblečete nebo zabalíte dítěti ručky a nožky. To celé lze opakovat maximálně třikrát za den.

Přednost zábalům se dává i před aplikací léků proti horečce. Zábaly dítěti uleví a během několika aplikací mohou horečku skutečně podstatně snížit. Je ovšem třeba, aby jejich použití bylo prováděno správně. Starší děti by si měly (pokud to zdravotní stav dovolí) před přiložením zábalu vyprázdnit močový měchýř.

A jaké typy na snížení horečky máte vy? Podělte se s námi o vaše zkušenosti.

Zdroj: Zábaly proti horečce

Diskuze

V diskuzi SNÍŽENÍ KREATININU V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavla.hrtonova.

posilam užitečné rady

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dominik.

Každý týden mi stoupne KREATIN cca o 10, nyní jej mám 144,
stejně mi stoupá UREAanyní na 11.

Jsou to nemocné ledviny ? Je nutné, další vyšetření ?
Jak tomuto zhoršování čelit ?
Děkuji

Zdroj: diskuze Snížení kreatininu v krvi

Příznaky horečky

Pyrexie, tedy pravá horečka, se musí odlišit od hypertermie, která doprovází úpal, úžeh nebo zvýšenou tělesnou zátěž, případně onemocnění způsobující nedostatečný výdej vyprodukovaného tepla. Náchylní k hypertermii jsou především psi obézní, přičemž nepříjemnou komplikací je onemocnění srdce. Příznaky nedostatečné funkce srdce se právě ve vyšších teplotách a vysoké vlhkosti vzduchu mohou projevit.

Projevem horečky může být pouze apatie, ospalost a nechutenství psa, další klinické příznaky závisí na vyvolávající příčině. Pouze přesné změření rektální teploty, nejlépe digitálním teploměrem (viz výše), který zaručí bezpečnost a rychlost měření, případně ušním teploměrem, je pro určení závažnosti problému a jeho řešení signifikantní. Nemáme-li teploměr k dispozici, lze se orientovat i pomocí palpace kůže v oblasti třísel a podpaží, čenichu, pomoci nám může i měření dechové a tepové frekvence, která bývá zvýšená, sliznice jsou překrvené, prosáklé, teplé, lze pozorovat i svalový třes, zvýšené slinění.

Příčinou úpalu a úžehu je pobyt v horkém nebo vlhkém prostředí, nejčastěji v zavřeném autě, v létě mohou být způsobeny i nadměrným pohybem psa za vysokých teplot. Především krátkolebá plemena a jedinci s nadváhou by se měli vyvarovat pobytu na slunci mezi 10. a 17. hodinou. K diferenciaci mezi úpalem, úžehem a horečkou postačí obvykle údaje poskytnuté majitelem, psi ve většině případů neprojevují žádné další příznaky klinického onemocnění. U některých plemen se vyskytuje hypertermie způsobená pohybem, doposud však nebyla zjištěna pravá příčina.

Lékařský termín horečka neznámého původu (FUO) se používá k označení horečky, jejíž příčina není ani po poměrně obsáhlé diagnostice prokázána.

Při teplotě do 41 °C není třeba mít obavy z poškození orgánů, teplotu nemusíme tlumit pomocí léků. Kolem teploty 42 °C však již k buněčnému poškození dochází, selhávají orgány soustavy trávicí, dýchací, močového aparátu, odumírají buňky nervové a svalové, zvyšuje se krvácivost.

Zdroj: Léčba horečky u psů

Poradna

V naší poradně s názvem SMEGMA PENISU A SPATNÁ EREKCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pedro.

dobrý den ,
prosím mám v poslední době problém s erekcí.Je možné že je to způsobeno lékem Duodart na prostatu? je možno tento lék nahradit nebo kombinovat s jiným pro erekci?L
děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Při léčbě lékem Duodart bohužel často dochází ke snížení schopnosti dosáhnout erekci. Zároveň to způsobuje poruchy erekce a snížení libida. O tom, jestli je ve vašem případě možné nahradit Duodart jiným lékem, může rozhodnout jen ošetřující lékař. Nečekejte ale výrazné zlepšení při náhradní léčbě. Léčba benigní hyperplazie prostaty vždy zhorší sexuální funkce. Prostata je nedílnou součástí sexuálního ústrojí a proto má její léčba tyto dopady.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Smegma penisu a spatná erekce

Tvarohový zábal při horečce

Tvarohový zábal má chladivý efekt. Jedná se o zcela přírodní metodu, kterou lze bez obav použít i u dětí.

Princip účinku

Při aplikaci zábalu dochází k procesu mléčného kvašení, což má za následek protizánětlivé působení, zmírnění otoků, chlazení postiženého místa, zmírnění zarudnutí, snížení horkosti a bolesti.

Tvarohový zábal vytahuje z těla horkost, proto je účinným pomocníkem při přirozeném snižování horečky. Tvaroh je možné aplikovat ve formě lýtkového zábalu nebo se tradičně používá také tak, že se tvaroh přiloží na plosky nohou. To provedeme tak, že tvaroh dáme přímo do ponožek, nebo naneseme na plátno, nohy omotáme a pak dáme suché teplé ponožky. Tvaroh má být především na šlapkách nohou. Necháme působit cca 20 minut, pokud je třeba, opakujeme každou hodinu.

Na co účinkuje

Tvarohový zábal pomůže všude tam, kde je zánět, horkost, otok, svědění, zarudnutí a bolest. Na obklad používejte nízkotučný tvaroh. Zábal či obklad by měl být přiloženy 20 až 30 minut, možno i déle. Někdy je vhodné ponechat zábal na postiženém místě celou noc.

Použití:

  • chřipková onemocnění a virózy
  • angína a bolesti v krku
  • horečka
  • kašel, chrapot a bolest na průduškách
  • bolesti kloubů (kolene, lokte)
  • bolesti šlach, svalů
  • bolesti hlavy
  • záněty prsou u kojících žen
  • popáleniny, spálení kůže od sluníčka
  • po štípnutí hmyzem

Zdroj: Zábaly proti horečce

Skořice

Účinek na snížení krevního cukru

Skořice zlepšuje účinky inzulinu na buňky, což usnadňuje hubnutí. Skořice má vliv na metabolismus cukrů a tuků, což je výhodné pro diabetiky. Denní užívání skořice může vést ke snížení hladiny cukrů v krvi i o 30 %.

Způsob použití

Skořice se přidává do sladkých pokrmů, pečiva, používá se při zavařování.

Na co si dát pozor

Je nutné si dát pozor na množství zkonzumované skořice. Protože nadměrné množství může poškodit játra. Pozor také na polykání skořice bez zapití vody (hit internetu), je to velmi nebezpečné, může způsobit dušení.

Zdroj: Jaké potraviny snižují cukr v krvi

Tipy pro snížení stresu

  • Učte se rozlišovat, co je opravdu důležité, a co není. Naléhavé věci řešte rozvážně, jiné věci můžete odložit nebo ignorovat.
  • Nedávejte si příliš mnoho cílů, úkolů a povinností. Práce nebo koníčky by měly váš život obohacovat, ne vás zatěžovat či přetěžovat.
  • Nezapomínejte na své oblíbené věci a činnosti – potěší a pomáhají kompenzovat stres.
  • Sport je téměř přirozenou reakcí na stres, protože stresové hormony se fyzickou aktivitou snižují.
  • Zdravá, nutričně bohatá strava posílí nervy a tělo, takže se můžete dostat přes stresující období bez větší újmy.

Nejdůležitějšími živinami jsou vitamín B1, vitamín B2, vitamín B6, vitamín B12, niacin, vitamín A, vitamín C, hořčík, selen a zinek.

Zdroj: Vitamíny na snížení stresu

Léčba horečky

Léky na předpis

Při medikamentózní terapii se používají léky, které tlumí bolest a zároveň snižují zvýšenou tělesnou teplotu (analgetika-antipyretika). Působí dobře u horečnatých onemocnění, jako jsou virózy, nachlazení a stavy po očkování. Velmi časté jsou kombinace s léky, které odstraňují další nepříjemné příznaky při nachlazení (pocit ucpaného nosu, tlumí suchý a dráždivý kašel). Léky proti horečce (antipyretika) začínají účinkovat přibližně po 30 minutách a maximálního účinku dosahují až za 2–4 hodiny po podání. Pro kojence jsou vhodné léky v čípcích, pro batolata v sirupu, větším dětem a dospělým jsou podávány v tabletách.

Přírodní a doplňková léčba

Používají se preparáty podporující imunitu, tedy multivitamíny, a to zejména vitamín C a beta-karoten.

Studené zábaly

Neklesá-li teplota, přikládáme studené až ledové zábaly i několikrát krátce za sebou na trup (nejlépe na končetiny), aby teplota rychle poklesla. Zábaly můžeme dát kromě trupu i na hlavu, vždy na čelo, popřípadě užijeme vlažnou sprchu. Tyto studené mokré zábaly opakujeme do snížení teploty pod 38 °C. Po skončení zábalů nemocného přikryjeme lehkou pokrývkou a zajistíme čerstvý vzduch.

Potní kúra

Je jedním z prostředků ke snížení tělesné teploty. Docilujeme jí rychlým překrvením povrchových částí těla. Potní kúrou se odvádí teplo z těla pomocí vody. K navození pocení je vždy zapotřebí:

  • Dostatečného přísunu teplé tekutiny nejlépe ve formě čaje (čaj s potivými účinky, například z lipového květu, s medem a citrónem). Dbejte na dostatečné množství – u dětí 250 ml, u dospělého minimálně 500 ml.
  • Rychlého zahřátí povrchu těla tak, aby došlo k překrvení kůže. To usnadňuje pocení a odvádění tepla do zevního prostředí. Zahřívacím prostředkem je vlhký vlažný zábal, kterému říkáme Priessnitzův zábal neboli zapářka. Zábal nesmí být teplý, pouze vlažný. Může to být látka (prostěradlo, ručník) namočená do vody pokojové teploty. Je důležité dobré vyždímání, aby se dobře odsál z pokožky horký pot. Přes tento vlhký textil se přiloží silnější vrstva suchého textilu (je možné vložit igelit). Navrch se dá přikrývka. Zábal ponecháme asi 20–30 minut.

Zdroj: Horečka

Zázvor

Zázvor může podstatně snižovat hladinu cukru v krvi a snižovat riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění, má tedy silné antidiabetické účinky.

Studie z roku 2015, které se zúčastnilo 41 pacientů s diabetem druhého typu, potvrdila snížení hladiny krevního cukru nalačno až o 12 % při užívání 2 gramů zázvorového prášku denně. Navíc došlo také k podstatnému snížení glykovaného hemoglobinu HbA1c (látka, jejíž koncentrace v krvi se měří za účelem sledování hladiny cukru v krvi v dlouhodobém měřítku), a to o 10 % za 12 týdnů. Kromě toho došlo také ke snížení poměru apolipoproteinů ApoB/ApoA-I o 28 % a ke snížení koncentrace oxidovaných lipoproteinů o 23 %.

Jak to funguje: Zázvor obsahuje gingerol. Tato látka způsobuje ostrou chuť čerstvého kořene, kterou špatně snášejí lidé s žaludečními vředy, ledvinovými kameny a nemocemi močového měchýře. Je proto nutné to se zázvorem nepřehánět. Zázvorové bonbony jsou sice výtečné i zdravé, ale rozhodně není vhodné se jimi přejídat. Zázvor také silně zahřívá. Pro osoby, které jsou přirozeně horkokrevné, tedy není zázvor vhodný. Při vysokých dávkách může zázvor způsobit nadýmání a také vysušování organismu.

Dávkování: Užívejte 2 gramy zázvorového prášku denně.

Opatření: Výše uvedené ukazatele jsou významnými rizikovými faktory pro vznik kardiovaskulárních onemocnění. Výsledky studie jsou sice ohromující a neuvěřitelné, je ale nutné je ještě potvrdit ve větších studiích a teprve potom mohou lékaři začít pacientům zázvor doporučovat jako lék.

Závěr: Zázvor snížil hladinu cukru v krvi nalačno o 10,5 %. Pokud účastníci užívali placebo, došlo naopak ke zvýšení glykemie nalačno o 21 %. Zlepšení glykemie nalačno také přispělo ke snížení hladiny HbA1c. Kromě toho se u skupiny užívající zázvor zlepšila inzulinová rezistence a citlivost na inzulin.

Zdroj: Bylinky na snížení cukru

Jak změřit psovi teplotu

Většina majitelů teplotu svému zvířeti neměří, ačkoliv to není nijak složité. Vezmete si teploměr (například digitální) a zavedete jej zvířeti do zadečku. Jinde není možné teplotu správně změřit. Před měřením by měl být pes v klidu, rozhodně ne venku na sluníčku ani krátce po pohybové aktivitě. Teplota během dne se může měnit. Jestliže tedy naměříte zvýšenou, zkuste měření po pár hodinách zopakovat. Teploměr zavádějte vždy opatrně, nikdy ne násilím. Pokud zvíře klade odpor, buďte maximálně šetrní. Teploměr si můžete pomazat olejem, díky kterému půjde snáze zasunout. Teploměr vsunujte maximálně 1,5 cm hluboko.

Zdroj: Léčba horečky u psů


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Jitka Konášová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP