Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

SNÍŽENÍ TEPLOTY

OBSAH

Zápal plic bez teplot

Zápal plic je definován jako akutní zánětlivé onemocnění, které postihuje zejména plicní alveoly, plicní intersticium a respirační bronchioly. Onemocnění však může probíhat i plíživě, s dráždivým či produktivním kašlem, bez teploty. Nebezpečí představuje zejména pro malé děti a pacienty důchodového věku, osoby s oslabenou imunitou a ty, kteří zároveň trpí dalšími vážnými nemocemi. Řada pacientů prodělá infekci bez vyhledání lékařské pomoci, jelikož nemají teploty a jsou téměř bez příznaků. Virový zápal plic se může projevovat obdobnými příznaky jako bakteriální zápal plic, zpravidla však není přítomna teplota.

Zdroj: Když plíce bolí - zápal plic

Poradna

V naší poradně s názvem ELIQUIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

V případě teploty nebo nastuzení- co je možno brát na srážení teploty při užívání ELAQUISu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při léčbě lékem Eliquis můžete na snížení teploty bez obav použít paracetamol (Paralen). Pokud ale trpíte na hypertenzi, poruchy funkce jater, ischemickou chorobu srdeční či zadržujete moč, tak byste si sám neměl žádný další lék ordinovat, ale kontaktovat svého ošetřujícího lékaře a poradit se s ním o léčbě zvýšené teploty.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Eliquis a alkohol

Tabulka pro záznam teploty ke stažení

Zde je k vytisknutí tabulka pro záznam teploty.

Zdroj: Bazální teplota

Test štítné žlázy podle bazální teploty

Evidence bazální teploty nemusí ukazovat jen na ovulaci. Je lékařsky známo, že hormony štítné žlázy také mají přímý vliv na bazální teplotu. Podchlazení nebo snížení tělesné teploty je zase známým příznakem hypotyreózy nemoci štítné žlázy. Tělesná teplota je neomylný diagnostický nástroj. Bazální teplota je také diagnostickým nástrojem pro zjištění hypotyreózy. Jedná se o osvědčenou diagnostickou a monitorovací metodu.

Chcete-li měřit bazální teplotu kvůli štítné žláze, je důležité používat starý rtuťový teploměr. Rtuťový teploměr by se měl před použitím důkladně protřepat a být po ruce k rannímu použití. Jakmile se ráno probudíte, s minimálním pohybem vložte teploměr do podpaží a nechejte jej tam po dobu 10 minut. Je důležité, aby došlo k zaznamenání tří až pěti po sobě jdoucích dnů. Ženy, které mají menstruaci, by neměly měřit bazální teplotu v prvních pěti dnech menstruace, ale až po pátém dnu.

Pokud je průměrná bazální teplota nižší než 36,5 °C, lze diagnostikovat onemocnění štítné žlázy, nebo nedostatečné množství hormonů štítné žlázy. Průměrná bazální teplota mezi 36,5 a 36,7 °C je považována za normální. Teploty mezi 36,4 a 36,6 °C jsou považovány za důkaz možné hypotyreózy.

Zdroj: Bazální teplota

Poradna

V naší poradně s názvem KARDIOSTIMULÁTOR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kadeřávková Alena.

Mám kardistimulátor a pužívámp Xarelto na ředění krve a jaště Rytmonorm,teď jsem nachlazená,mám rýmu, kašel a zvýšenou teplotu , co můžu užívat na bolest hlavy a snížení teploty . Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bez obav můžete použít paracetamol - lék na snížení horečky a na tlumení bolesti. Přípravky s paracetamolem jsou volné prodejné a zcela bezpečné pro pacienty užívající Xarelto.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lék na ředění krve xarelto

Zvýšená teplota v těhotenství

Teplota a horečka samy o sobě nejsou nemocí, ale jsou příznakem toho, že se organismus brání nějakému onemocnění. Drtivá většina maminek těhotenství prožije bez zvýšené teploty či horečky.

Ke snížení teploty v těhotenství je po poradě s lékařem možné užít i některé z volně prodejných léků. Žena by však s ohledem na svůj zdravotní stav neměla přistupovat k samoléčbě. Indikace léků se v průběhu těhotenství mění. Některé léky jsou nevhodné v prvním trimestru, to proto, že jejich užití je spojeno s rizikem poškození plodu a nechtěnou ztrátou těhotenství. Jiné jsou naopak nevhodné v posledním trimestru, kdy by jejich vlivem mohlo dojít ke vzniku krvácení či k nežádoucímu prodloužení těhotenství.

Snížit teplotu lze pomocí vlažné sprchy, neměla by však trvat déle než dvě minuty. Dále je vhodné chlazení a ledování čela, tepen v tříslech a na krku.

Celkově stav zlepší klid na lůžku, dostatečný příjem tekutin, pobyt ve vyvětrané místnosti, konzumace čerstvého ovoce a zeleniny.

Zdroj: Zvýšená teplota

Poradna

V naší poradně s názvem MYRTA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Julir90.

Takže venku by zimu nepřežila v našich podmínkách? Hledám něco na zahradu co by vydrželo celo ročně zelené.. Jinak super článek je vidět že paní co to psala tak super. Taky se teď snažím věnovat takovému www.seoprofy.cz/ marketingu tak doufám že jednou budu psát takové super články.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Myrta je mrazuvzdorná do -12°C. Nižší teploty ji zničí.

Zdroj: diskuze Myrta

Plodné dny podle bazální teploty

Před ovulací se tělesná teplota pohybuje v rozmezí 36,2–36,5 °C. Během dvou dnů po ovulaci dochází k hormonálním změnám, které způsobují nárůst o 0,4–1 stupeň. Tato zvýšená teplota zůstává po dobu další ovulace. Díky tomuto si můžete povšimnout zvýšené tělesné teploty. Pokud zjistíte, že jste otěhotněla, bazální teplota se nemění a zůstává zvýšená po celou dobu těhotenství.

Dalo by se říci, že podle zapisování bazální teploty se dá zjistit ovulace, ale v prvním měsíci užívání a nahrávání bazální teploty nemusí dojít ke zjištění plodných dnů. Je důležité, aby došlo k dlouhodobému měření bazální teploty. Při dlouhodobém měření dochází ke zjištění a předpovědění ovulace. Zároveň díky tomu dochází ke zjištění nejlepších dnů, které jsou vhodné pro pohlavní styk a pro otěhotnění.

Je důležité si zapamatovat, že pokud nejste nemocní nebo pokud si nezměříte teplotu hned po probuzení, může být každý měřený vzorek nepřesný. Bazální teplota napomáhá nejen ke zjišťování plodných dnů, ale také napomáhá ke zjištění neplodnosti. Pokud jsou některé fáze cyklu krátké, může dojít k hormonální nerovnováze.

Zdroj: Bazální teplota

Diskuze

V diskuzi ZIMNICE BEZ TEPLOTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rostislav roudny.

Před par dni jsem přišel k večeru s prace a asy za pul hodiny začali brnet ruce a vtom přišla zimnice bez teploty tráví 2 hod než to ustalo použil paralen brufen stalo to poprvé ještě nikdy jsem to nemnel pretim jsem přestal brát léky na vysoký tlak jeslí to stín nesouvisí děkuji za radu přejí heskej den

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zimnice bez teploty

Štěnic se zbavíte praním veškerého oblečení a povlečení na vyšší teploty

Zkontrolujte štítky a ujistěte se, že textilie snášejí horkou vodu a sušení v bubnu. Pak vyperte vše, co bylo těmto tvorům vystaveno. Kombinace horké vody a tepla při vysoušení pomůže zabít doslova kolonie štěnic.

Zdroj: Co odpuzuje štěnice

Diskuze

V diskuzi KREATININ SNÍŽENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Markéta.

exzistuje něco na snížení kreatininu a zlepšení funkce ledvin

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kreatinin snížení

Jak se doma zbavit svrabu

Opatření v interiéru jsou taková, že každý den je nutné měnit spodní a ložní prádlo, to vyprat při teplotě minimálně 60 °C, žehlit na vysoké teploty a 3 dny nepoužívat. Ostatní prádlo či obuv nepoužívat alespoň 5 dní. Původce svrabu nesnáší vysoké ani nízké teploty, sucho a slunce a vysoký mráz. Postele se musí vydezinfikovat a matrace nechat proschnout na slunci alespoň dva dny. Dva dny totiž dokáže zákožka svrabová přežít mimo tělo hostitele, tedy zvířete či člověka. Po týdnu je nutné celou proceduru opakovat. Podle Světové zdravotnické organizace ročně onemocní v Evropě svrabem přes čtvrt milionu lidí. U nás jde o několik stovek případů.

Zdroj: Léčba svrabu octem

Poradna

V naší poradně s názvem BÍLÉ TEČKY V KOUTKU OKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Petře, tohle vypadá na nějaké polypy. Doporučuji zajít v Kroměříži na oční, aby se ti na to mrkli. Obvykle to spraví antibiotické kapky - nejčastěji Maxitrol. Recept na Maxitrol dostaneš od očního.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petr.

o Velikonocích jsem měl chřipku a dost vysoké teploty, tak jsem se domníval, že to bude nějaká reakce na to, uvidím.Děkuji za radu.

Zdroj: diskuze Bílé tečky v koutku oka

Příušnice bez teploty

U spousty lidí (zhruba u poloviny) probíhají příušnice skrytě, to znamená, že dotyčný ani neví, že je nakažený, takže nemá žádné příznaky. U ostatních pacientů se nejprve objevují neurčité příznaky. Nemocní jsou unavení, slabí, mohou mít pocit napětí v oblasti slinných žláz, častokrát mívají také nechutenství, jsou unavení a mívají zvýšené teploty. Postupně dochází k otoku slinných žláz, který způsobuje bolestivost v oblasti tváří, ale i podčelistní a podjazykové oblasti. Bolest se zvýrazňuje při otevírání pusy a kousání. V tomto stadiu už nebývají jen zvýšené teploty, ale horečky. V ústní dutině bývají zduřelé vývody slinných žláz. Otok příušních žláz bývá většinou zpočátku jednostranný, v odstupu jednoho až čtyř dnů dochází ke zduření i druhostranných žláz, popřípadě také podčelistních a podjazykových. Typicky bývá otok nejvýraznější v oblasti tváří před ušními boltci, kde se nachází parotidy, tedy příušní žlázy. Žlázy bývají zvětšené zhruba tři až sedm dní, pak otok povoluje. Na pohmat bývají žlázy měkké, citlivé až bolestivé. Kůže na povrchu bývá jakoby napjatá a spíše bledá, ne červená.

Zdroj: Příušnice

Diskuze

V diskuzi NEŠTOVICE V OČÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav Čekal.

Dobrý den,
vnučka má dnes pátý den neštovice po celém těle a na sliznicích , vysoké teploty .Dnes se přidaly ještě v očích a pod víčky .
Nemáte někdo radu , jak zmírnit svědění a bolest v očích ?

Děkuji
Čekal.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Neštovice v očích

Správné měření bazální teploty pro ovulaci

Měření bazální teploty pro zjištění ovulace se provádí vždy ráno po probuzení a nejlépe přímo v posteli vždycky stejným teploměrem. Je nutné dodržovat stále stejnou hodinu každý den, protože teploty mohou snadno kolísat. Je zde mnoho faktorů, které mohou vaši teplotu ovlivnit, například některé léky, stres, fyzické vypětí, změna teploty pokoje, změna klimatu, alkohol a další.

Teploměr se vkládá vždy na stejné místo – tedy do pochvy, úst či do konečníku. Teploměr nechte na zvoleném místě zhruba 3–5 minut, poté si zaznamenejte hodnoty. Jestliže nedojde k ovulaci, pak teplota nestoupá, v začátku cyklu by hodnoty měly být nižší, při ovulaci se zvýší. I tato metoda by měla být prováděna spíše ženami s pravidelným menstruačním cyklem a doba určená k měření představuje zhruba 3 menstruační cykly. Možná je i kombinace s jiným typem ovulačního testu.

Ode dne ovulace zůstávají hodnoty zvýšené (kvůli zvýšené hladině progesteronu) zhruba dalších 10 dní, poté by měla (ale nemusí) klesnout a přichází menstruace.

Měření bazální teploty vyžaduje vyšší časovou náročnost (několik měsíců) než jiné metody, ne však náročnost finanční, protože za teploměr zaplatíte pouze jednou. U tohoto způsobu se také vyžaduje určitá zodpovědnost, protože měření se provádí vždy ve stejný čas, a tak by roztržité a zapomnětlivé ženy mohly mít výsledky zkreslené. I přes určité nevýhody tohoto způsobu jej mnoho žen využívá, protože rády sledují, jaké změny se v jejich těle odehrávají.

Zdroj: Bazální teplota

Diskuze

V diskuzi CHRONICKY ZANET USI U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alice.

dobry den.mam německého ovčáka ve veku6 let.ma chronicky zanet usi,caste teploty a zmeny na vaze. občas m i zavrčí na mou 18 mesicni dceru.moje maminka mluvila s veterinářkou a pry nejlepší způsob je utraceni psa.ja ale na tento názor nechci pristoupit.prosim o radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Bohumil Richter.

nejsem veterinář ale NO chovám 40 let na uši mu zkuste mast z konopí (domácí), na reakci na vaši dceru může být žárlivý , je dobré když přichází do rodiny nový člen ho pejskovi "představit" , může to být i tím že pes je nervní z uší pokud dítě pláče nebo je hlasité může mu to způsobovat potíže , veterinářka která léčí přes maminku ? nedoporučuji !!!! při řídké stolici a ubytku hmotnosti může trpět nedostatečnou činností slinivky břišní , potvrdt může jen krevní rozbor cena cca 1000 kč , mám takovou fenku přidávám 1/2 prášku pankreolanu , váhu se nám daří držet i přibírat , má ale řidšlí stolici musí opatrně s jídlem případně použiji smektu do jídla . fenky jsou dvě obě kamarádky s 4 letým vnukem , jedinný problém že jak je malý tak ho vždycky umyjí (olízají ho )i přes jeho protesty

Zdroj: diskuze Chronicky zanet usi u psa

Zvýšená teplota u dětí

Speciálně u dětí jsou výkyvy teploty časté a její dočasné zvýšení může být způsobeno například příliš intenzivní hrou, pláčem, nebo se může objevit těsně po probuzení. Dětská kůže horká na dotyk ještě nemusí nutně znamenat horečku. Za tu se považuje minimálně osmatřicet stupňů, které naměříte v konečníku dítěte (z hodnoty, kterou ukáže teploměr, se odečítá půl stupně). Většina horeček podle pediatrů odezní bez komplikací stejně rychle, jako přišla. Americký výzkum rovněž ukázal, že většina rodičů začíná podávat antipyretika dětem už při teplotě 37,5 °C, což je podle nich neopodstatněné a spíše škodlivé. Pětaosmdesát procent rodičů dokonce dítě kvůli podání léku při takto vysoké teplotě vzbudí, ačkoli spánek je pro zdraví dítěte mnohem důležitější než sražení takto vysoké teploty.

Zdroj: Zvýšená teplota

Poradna

V naší poradně s názvem VANILKOVÝ LUSK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana Zmeškalová.

Dobrý den,nedávno jsem se dozvěděla něco o složení vanilkových cůkrů,koupila jsem si tedy vanilkový lusk,protože peču občas a jsem slabá cukrovkářka,sladím medem,javorovým sirupem,někdy třtinovým cukrem,chtěla jsem se zeptat,jestli mohu vanilkový lusk vložit do javorového sirupu,tím ho ucovat a získat vanilkovou příchut ?,děkuji za odpověd. Zmeškalová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Cukr je obecně dobrý konzervant, takže i javorový sirup bude dobrý na uchování vanilky. Éterické silice z vanilky můžete přenést do javorového sirupu za pomoci zvýšené teploty kolem 60°C na dvě hodky. Je dobré vanilkový lusk před zahříváním co nejvíce rozmnělnit.

Zdroj: diskuze Vanilkový lusk

Orientační hodnoty teploty

  • Normální teplota: 35–37 °C
  • Zvýšená teplota (subfebrilie): 37–38 °C
  • Horečka (pyrexie): nad 38 °C
  • Vysoká horečka (hyperpyrexie): nad 40 °C

Pokud trvá zvýšená teplota déle než půl roku a je spojena s únavou a neurčitými příznaky jako škrábání v krku, bolesti hlavy, svalů a kloubů, deprese, podrážděnost a pacient špatně spí, potom bývá tento stav nazýván „chronický únavový syndrom“. Není to nic závažného, ale pacienta to obtěžuje spíše psychicky.

Zdroj: Zvýšená teplota

Závěrem

Domácí repelenty fungují, některé však fungují lépe než jiné. Jak je popsáno výše, některé štěnice zahubí, jiné je pouze donutí nalézt si jiné místo.

Vysoké teploty jsou asi tím nejspolehlivějším řešením, jak se zbavit vajíček. To znamená umývat ty materiály, u nichž je to možné, v horké vodě a důkladně je sušit při vysoké teplotě. U předmětů, u nichž nelze uplatnit tento druh ošetření, zkuste použít horkou páru či fén.

Zdroj: Co odpuzuje štěnice


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP