Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

ŠPALDOVÁ MOUKA JE DIETNÍ

OBSAH

Jak špaldová mouka ovlivňuje zdraví

Zrno špaldy obsahuje cca 16–17 % bílkovin, zatímco u klasické pšenice je to jen asi 12 %. Také je díky menšímu stupni přešlechtění menším alergenem, a tudíž i reakce na tento druh potraviny je podstatně nižší. Pšenice špalda je také obecně více doporučována pro jedince zabývající se dietou podle krevních skupin. Špaldě se přisuzují pozitivní účinky na imunitní systém. Špalda, a tudíž i špaldová mouka obsahují celou řadu zdraví prospěšných látek, jakými jsou například nenasycené mastné kyseliny, vláknina, vápník, hořčík, draslík, fosfor, zinek, vitamín A, vitamín E a některé vitamíny skupiny B.

Cena špaldové mouky.

Zdroj: Špaldová mouka

Poradna

V naší poradně s názvem ŠPALDOVÁ MOUKA - JE VHODNA NA DIETU? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Je špaldová mouka vhodná na redukční dietu?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mouka špalda obsahuje stejné množství sacharidů, jako mouka klasická z pšenice. Sacharidy jsou nositelem energie a teprve jejich omezení má redukční účinky. Méně sacharidů v potravě = méně energie = hubnutí. Mouka špalda má ale jednu výhodu oproti klasické pšeničné mouce, a to, že se v těle rozkládá pomaleji a vydrží tak zásobovat tělo energií po delší dobu, a proto je z tohoto pohledu při redukční dietě lepší než mouka pšeničná.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Špaldová mouka - je vhodna na dietu?

Špaldová mouka a lepek

Celozrnná mouka se získává mletím celého zrna. Celozrnná mouka je obecně definována jako takzvaný střední typ mouky, tedy polohrubá. Avšak i celozrnnou mouku lze namlít na hladkou, polohrubou a hrubou. Samozřejmě existuje i špaldová bílá hladká mouka. Hladká mouka oproti celozrnné mouce po umletí prochází sítkem, a má tak přirozeně nižší obsah otrub. Nejedná se čistě o bílou hladkou mouku, která vzniká odstraněním klíčku a otrub, ale o jemnou, hladkou mouku, která má nižší obsah otrub a je vhodná na pečení i vaření. Mouka se mele tradičním, velmi šetrným způsobem na mlýnských kamenech. Takto mletá mouka si zachovává všechny živiny, minerální látky, vitamíny a trávicí enzymy. Čerstvě namletá mouka navíc krásně voní, což způsobuje zejména klíček. Kupovat mouku s prodlouženou dobou spotřeby do zásoby, znamená, že si kupujeme mouku, která už neobsahuje klíček, ve kterém je život a který tvoří základ pro novou rostlinku. Je to mouka, v níž se již opravdu nemá co pokazit.

Špaldová mouka obsahuje méně lepku než pšeničná mouka. Zdravá mouka vzniká rozemletím všech tří částí zrna. Někteří celiatici ji snášejí dobře, jiní, s nižší tolerancí lepku, musí i tuto mouku vyřadit ze svého jídelníčku.

Zdroj: Špaldová mouka

Diskuze

V diskuzi CO JE ŠPALDOVÁ MOUKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hlaďas.

,,Pšenice špalda má vysoký obsah vlákniny – až 8,8 % na 100 gramů mouky.´´
Kolik procent je v 1 kg?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Co je špaldová mouka

Špalda a vitamín B

Tato mouka je zdrojem několika B vitaminů, v 38 g je stejné množství vitamínů B, jako v jednom plátku chleba. 100% špaldová mouka má více thiaminu, riboflavinu a niacinu, nežli klasická pšeničná mouka. Tyto vitaminy převádějí jídlo na energii a podporují tvorbu a správnou funkci červených krvinek.

Zdroj: Mouka špalda

Co je to špalda

Pšenice špalda je druh rozpadavé pšenice, která byla pěstována již před 8000 lety v Egyptě. Od jejího pěstování se postupně ustoupilo – z trhu ji vytlačila šlechtěná pšenice s vyššími výnosy. Na umělá hnojení však špalda reaguje minimálně a je také odolnější proti škůdcům, v porovnání s dalšími druhy pšenice, a to ji dělá zajímavou z hlediska alternativního a zdravého stravování. Špaldová mouka mletá původním způsobem na kamenném mlýně si v sobě zachovává co nejvíce nutričních hodnot.

Zdroj: Špaldová mouka

Diskuze

V diskuzi POSTŘIKY NA HOUBOVÉ CHOROBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena.

Dobrý den,
prosím může mě někdo poradit, na převislém modřínu se objevily takové chumáčky bílé(jako mouka) s čím to postříkat a co by to mohlo být.
Moc děkuji za radu Irena

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Postřiky na houbové choroby

Jaká jsou oblíbená použití špaldové mouky

Špaldová mouka se s oblibou používá na vaření a pečení. Zdravé pečení ze špaldové mouky se týká třeba koláčů a buchet. V receptech se obvykle doporučuje až polovinu množství klasické bílé mouky nahradit právě moukou špaldovou. Moučník pak bude zdravější a také vás na delší dobu zasytí. V porovnání s běžnou moukou je ta špaldová stejně energetická.

Celozrnná mouka je chuťově výraznější. Proto pro ty, kteří se ji teprve chystají zařadit do svého jídelníčku, doporučuji smíchat celozrnnou mouku s hladkou moukou v poměru minimálně 30 % celozrnné mouky. Takto se dá postupně zcela přejít na celozrnnou mouku. Špaldová mouka je oproti pšeničné mouce o něco hustší. Chleba ze špaldové mouky je tak nižší, hustší. Pšeničný chléb, respektive koláče nakynou víc. I proto je vhodné tyto mouky v receptu smíchat. V koláčích se doporučuje kombinovat hladce namletou mouku s takzvanou polohrubou moukou, respektive s celozrnnou moukou. Když totiž použijeme pouze čistě hladkou mouku, těsto je hustší, těžší. Pokud však přidáme například 30 % celozrnné mouky, která je namletá středně, získáme nadýchanější, lehčí těsto a doma se nám po koláči jen zapráší. Ze špaldové mouky, ať už hladké, nebo celozrnné, můžeme plnohodnotně vařit a péct stejně jako z pšeničné mouky.

Základem receptu bývá špaldová mouka, kvásek, respektive kvasnice, sůl, ostatní si už lidé přidávají podle vlastní chuti, například brambory, kmín, semínka, jadérka a podobně. Někteří rádi pečou i špaldový chléb s jogurtem. V kuchyni také můžeme využít celé špaldové zrno, které se skvěle hodí jako zdravá příloha či jako přísada do špaldota.

Zdroj: Špaldová mouka

Diskuze

V diskuzi ZAVAŘOVÁNÍ HOTOVÝCH JÍDEL DO SKLENIC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel MM.

Hotové jídlo nesmí obsahovat mouku, výrobky z mouky, rýži ani brambory. Po krátké době by začalo ve sklenicích kvasit.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Venas.

Měl jsem do dneška zavařený hovězí guláš kde byl nastrouhaný brambor i mouka a nic mu ani po 3 měsících nebylo. Tak nevím jestli je pravda to, že začne kysat. Možná je to pravda, ale mně vydržel bez úhony.

Zdroj: diskuze Zavařování hotových jídel do sklenic

Nutriční hodnoty

Pšenice špalda má vysoký obsah vlákniny – až 8,8 % na 100 gramů mouky. V porovnání se šlechtěnou pšenicí obsahuje také více vitamínů a minerálů, bílkoviny a kvalitní nenasycené mastné kyseliny. Bílkovin je ve špaldové mouce obsaženo až 16 % a tuků 2,5 %. Z větší části ji samozřejmě tvoří sacharidy, a to z 68 %. Má vyšší obsah hořčíku, vápníku, draslíku, fosforu, zinku i dalších minerálů. Vysoký obsah vlákniny podporuje správnou funkci trávení a vaši střevní mikroflóru tak udrží v té nejlepší kondici.

Špalda – nutriční hodnoty na 100 g: bílkoviny 17 g, sacharidy 63 g, tuky 2,5 g

Pšenice ozimá – nutriční hodnoty na 100 g: bílkoviny 12 g, sacharidy 67 g, tuky 3 g

Zdroj: Špaldová mouka

Diskuze

V diskuzi RECEPTY NA KNEDLÍKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Luděk.

Nevím, jaké má autorka zkušenosti s vařením bramborových knedlíků. Ale vzhledem k tomu, že se do těsta přidává krupice, krupička nebo i mouka,je mnohem vhodnější použít moučné brambory, tj. varný typ C,případně B, nikoliv varný typ A, což jsou salátové brambory.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Recepty na knedlíky

Špalda a stravitelnost, kalorie a alergie

Špalda mouka je lépe stravitelnější nežli pšeničná mouka. Špalda má také nižší kalorický objem než klasická pšeničná mouka. Ve 100 gramech mouky ze špaldy je 331 kcal a ve 100 gramech mouky z pšenice je 368 kcal. Špalda je podobná pšenici a proto také jako pšenice i špalda obsahuje lepek, díky čemuž není vhodná pro lidi s diagnózou alergie na pšenici nebo pro lidi s celiakií. Existují lidé, kteří používají pouze pšenici špaldu, protože jim to pomáhá cítit se lépe tím, že netrpí nadýmáním a zlepšuje jim to trávení. Možná zjistíte, že špalda mouka je ideální i pro vás, protože ji budete moci lépe snášet.

Zdroj: Mouka špalda

Diskuze

V diskuzi DIETNÍ JÍDLO PRO PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Raimund Leiner.

Již jsem odeslal dotaz a nemám co bych k tomu dodal.
Zopakuji Vám co potřebuji pro mého pejska, pokud mi nejste schopni odpovědět s konkrétní nabídkou, tak už mi žádný mail neposílejte. O jiné zboží (jakékoliv)
nemám zájem. Ani o diskuzi.
Potřebuji koupit:
Od fy Hill's: Prescription Diet - Digestive Care i/d v konzervách (s krocanem).

R.Leiner

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Rošková M..

a ještě tady www.zoohit.cz/shop/p…

máme 2 nemocné pejsky, vím jaké to je hledat, když někde zrovna není ...

Zdroj: diskuze Konzervy od fy Hills - ID Prescription Diet, Digestive Care

Recepty

Plněná špaldová placka

Ingredience placka: sůl, špaldová mouka, trochu sádla, voda (musí vzniknout těsto jako na nudle)

Ingredience náplň: ½ kg krůtích prsou, 1 červená cibule, sušené chilli (dle chuti), 1 čerstvá paprika (nejlépe červená kapie), 1 lžíce rostlinného oleje, čerstvé nebo sušené oregano (dobromysl)

Ingredience omáčka: 1 zakysaná smetana, 3 stroužky česneku, sůl, čerstvá pažitka

Postup: Z uhněteného těsta vyválíme velmi tenké placky, které krátce opečeme dozlatova. Omyté maso, papriku i cibuli nakrájíme na tenké proužky. Vše vložíme do misky, osolíme, přidáme oregano, chilli a promícháme. Restujeme na trošce oleje. Pokud máme oregano čerstvé, přidáme ho až nakonec. Podáváme zabalené v placce se smetanovou omáčkou a s pažitkou.

Špaldové palačinky

Ingredience: 300 g špaldové mouky jemně mleté, 500 ml mléka, 1 vejce, mořská sůl, nasekané bylinky (oregano, máta, meduňka)

Ingredience náplň: 1 žervé rozmíchané s pažitkou

Postup: Z uvedených surovin vymícháme hladké těstíčko a usmažíme palačinky. Naplníme připraveným žervé. Můžete vytvořit i pikantní variantu, a to tak, že položíte na palačinku plátek uzeného lososa a potřete Lučinou s jemně sekaným koprem.

Koláč ze špaldové mouky

Ingredience: 3 vejce, 150 g hnědého cukru, 50 g másla, 200 g špaldové mouky, 50 g ořechů, 50 g rozinek, 1 jablko, 100 g jogurtu, prášek do pečiva

Postup: Celá vejce utřeme s cukrem, přidáme máslo, mouku s práškem do pečiva, jogurt, nastrouhané jablko, nasekané ořechy a rozinky. Vše dobře promícháme, pečeme ve vymazané a moukou vysypané dortové formě. Pečeme cca 45 minut na 180 °C. Vychladlý koláč můžeme potřít zakysanou smetanou nebo uvařeným pudinkem.

Špaldový chleba

Ingredience: 300 g žitného kvásku, 250 ml podmáslí nebo mléka, 200 g špaldové mouky, 200 g hladké mouky, 4 až 8 g kvasnic (podle kvality kvásku), 2 lžíce oleje, 1 lžíce kmínu, 1 lžíce otrub, 2 lžičky soli, 3 lžíce ovesných vloček, slunečnicová semínka

Postup: Vytvoříme těsto, necháme vykynout a pečeme 40 minut na 180 °C. Nebo zaděláme v pekárně. Do pekárny dáme nejprve tekuté (včetně kvásku) a potom sypké ingredience. Kvasnice nakonec do důlku v mouce tak, aby nepřišly do kontaktu se solí. Díky kombinaci kvásku a kvasnic kyne těsto dobře i bez cukru. Nemáme-li k dispozici žitný kvásek, lze jej nahradit polovinou množství vody a polovinou celozrnné žitné či jiné mouky, kvasnic pak raději 12 až 14 g (žitná mouka kyne hůř než pšeničná). Po zvukovém signálu můžeme přidat ovesné vločky a podle chuti semínka. Pečeme na celozrnný program.

Zdroj: Špaldová mouka

Poradna

V naší poradně s názvem EUTHYROX A XARELTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Kejhova.

Dobrý den,
Jsem po operaci stitne žlázy,Užívám Euthyrox je kontraindikace
s xareltem?Bolí mě klouby a svaly.Dekujiza odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Xarelto je skvělý lék na ředění krve. Nevyžaduje dietní opatření a nemá ani interakce s mnoha ostatními léky. Nevadí mu ani kombinace s Euthyroxem. Je však třeba dávat pozor na užívání Euthyroxu a na to co jíte během několika hodin po podání tohoto léku. Správné načasování určitých druhů potravin vzhledem k vaší dávce Euthyroxu může ovlivnit absorpci léku. Proto by měl být Euthyrox užíván každý den nalačno ráno, alespoň 30 až 60 minut před snídaní, aby se zabránilo velkým výkyvům hladin v krvi, které mohou změnit jeho účinky. Kromě toho může být absorpce Euthyroxu snížena potravinami, jako je sójová mouka, moučka z bavlníkových semen, vlašské ořechy, vláknina, vápník a šťávy obohacené vápníkem. Pokud je to možné, je třeba se těmto potravinám vyhnout během několika hodin po podání.
Co se týká bolesti kloubů a svalů, tak ani jeden ze zmíněných léků nemá známé vedlejší účinky, které by způsobovaly tyto problémy. Bude třeba hledat pomoc u praktického lékaře popřípadě v ambulanci lékaře ortopéda.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Euthyrox a xarelto

Špalda a stopové prvky

Špalda mouka obsahuje 1,36 mg železa ve 38 g porci. Železo je nezbytné pro transport kyslíku v těle a pro růst buněk. Kdyby nebyl dostatek železa, tak bychom byli unavení a trpěli bychom onemocněním známými jako anémie z nedostatku železa, která způsobuje pocity malátnosti. Doporučená denní dávka železa pro dospělé ženy je 18 mg železa denně, zatímco mužům stačí pouze 8 mg, protože nemenstruují, jako ženy. Špalda mouka obsahuje také stopové minerály, jako je zinek, měď a mangan, tyto minerály podporují imunitu a zdravé kosti.

Zdroj: Mouka špalda

Diskuze

V diskuzi DIETNÍ OPATŘENÍ U RŮŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dudková Michaela.

Dobrý den, moc prosím o radu k dietnímu opatření k onemocnění růží u staršího člověka (otec 71 let). Děkuji, Dudková.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dietní opatření u růže

Mouka z kamutu

Kamut je k dispozici jako jemně mletá mouka, která chutná intenzivněji než mouka z pšenice a má ořechovou chuť. Kamut je skutečně velmi dobrá volba pro pečení, protože tento druh zrna má vysokou adhezní vlastnost. Kamut jako celé zrno může být vařený jako rýže. Jediný rozdíl je pouze v tom, že doba vaření je mnohem delší. Kromě toho jsou nabobtnalá zrna vhodná jako přísada do salátů. Kumut se nejčastěji používá při pečení, ale také se dá použít do zeleninových jídel, která obohatí svou aromatickou chutí. Pro gurmány se kamut zpracovává i do delikates, dražších organických těstovin, sušenek, pečiva, chleba, kuskusu a jiných potravin. Jakmile ochutnáte kamut kuskus, nebudete chtít žádný jiný.

Zdroj: Kamut

Diskuze

V diskuzi PSI GRANULE DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sošinka.

Momentálně dáváme tohle krmivo www.zooo.cz/acana-do… jako dietní. A protože náš pes je obézní, proto jsme museli přejít na tyto granule.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Krejcova alena.

prosim mam dotaz krmime psa granulemi mame je stridat nebo porad ty stejne a muze obcas maso nebo kosti?nekdy ma z kosti prujem prosim o radu diky

Zdroj: diskuze Psi granule diskuze

Očistný plán

Strava není jediný faktor, který ovlivňuje, jak se cítíme a jak vypadáme, ale určitě tvoří podstatnou část celé skládačky. Dobře nastavený dietní plán bude eliminovat „nepořádek“ ve vašem organismu. Odměnou vám bude zvýšení energie, svěžejší pleť, efektivnější trávení a zlepšený poměr svalů a tuků, také můžete dokonce přijít o pár kil.

Zdroj: Očista těla jen pro ženy

Dietní mléko pro alergiky

Rodiče se sklony k nesnášenlivosti laktózy mohou svému dítěti nabídnout alternativu z kravského mléka. Ječmenná voda a laktóza s obsahem kravského nebo kozího mléka může být náhradou za mateřské mléko. Používejte stejný poměr směsi kravského mléka a ječmenné vody.

Zdroj: Umělá strava pro kojence

Špalda a vláknina

Jeden šálek mouky ze špaldy obsahuje 16 g vlákniny a jeden plátek chleba ze špaldy obsahuje 2,5 g vlákniny. Vláknina je důležitá pro náš zažívací trakt, aby byl zdravý, a zároveň snižuje hladinu cholesterolu. Doporučená denní dávka vlákniny pro ženy je 25 g vlákniny na den a u mužů to činní 38 g denně.

Zdroj: Mouka špalda

Výhody detoxikační diety

  • Spotřeba vysokého příjmu ovoce a zeleniny.
  • Podpora očisty a detoxikace, což pomáhá při zotavování z odolných či chronických zdravotních komplikací.
  • Velkou výhodou je vegetariánská strava, která snižuje výskyt kardiovaskulárních onemocnění a rakoviny.
  • Individuální přístup ke stravování je vhodnější než nastavený dietní plán.
  • Dochází ke zvýšení motivace a nastartování nového zdravého přístupu ke stravování.

Zdroj: Detoxikační dieta na 28 dní

Bramborové placky z kaše

Ingredience: hrubá mouka, salám, sýr, bramborová kaše

Postup: Do zbylé bramborové kaše přidáme hrubou mouku podle potřeby tak, abychom vytvořili tužší těsto. Můžeme přidat podle chuti jakýkoliv salám nebo třeba sýr. Poté vytvoříme placičky, vkládáme je do pánve s rozpáleným olejem a smažíme dozlatova. Bramborové placky z kaše podáváme teplé i studené.

Zdroj: Bramborové placky

Bramborové placky z vařených brambor

Ingredience: 600–800 g vařených brambor nebo ze zbylých brambor, 200 g polohrubé mouky, 1 vejce, sůl, mouka na vál, sádlo

Postup: Opláchnuté brambory uvaříme v osolené vodě doměkka nebo placky vytvoříme ze zbylých brambor. Ihned oloupeme a necháme vychladnout. Nahrubo je nastrouháme na vál, přidáme mouku, sůl a zpracujeme v těsto, ze kterého děláme malé tenké placky a v pánvi na oleji je osmažíme dozlatova.

Zdroj: Bramborové placky


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP