Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

STAHOVACÍ PÁS NA PUPEČNÍ KÝLU

OBSAH

Stahovací obinadlo

Stahovací obinadlo je obvazový materiál neboli obvazivo, někdy hovorově nazývané fáč. Stahovací obinadlo je vhodným způsobem upravený sterilní materiál, který je určený k fixaci poranění či ke stažení pohmožděného svalu. Při použití používejte vždy čisté a sterilně ošetřené stahovací obinadlo. Velikost stažení vždy volte dle pocitu a potřeby.

Zdroj: Obinadlo

Poradna

V naší poradně s názvem PUPEČNÍ KÝLA U DOSPĚLÝCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena pitrova.

dobry den, prosim o radu--muh pritel ma pupecni kylu a odmita videt doktora jak
je nebezpecne tuto diagnozu ignorovat a co se muze stat, kdyz nepujde na operaci
dekuji za odpoved irena pitrova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Neléčená pupeční kýla se může zkomplikovat při nějaké námaze, kdy skrz otvor v břišní štěně vyleze kousek tenkého střeva. Střevo se pak stane neprůchozí a to je stav ohrožující život. Kýlu je vždy lepší vyřešit jednoduchou operací, než riskovat komplikace spojené se ztrátou kousku střeva, bolestmi a případnou smrtí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pupeční kýla u dospělých

Jak poznat pupeční kýlu

Pupeční kýla je vyklenutí pobřišnice v oblasti pupku, do kterého se vsunuje část břišního obsahu (střevo, tuk či předstěra). Pupeční kýla vzniká v blízkosti pupku, kde existuje přirozené oslabení v místě, kde byly napojeny cévy pupeční šňůry. Tento typ kýly se může vyskytovat u kojenců při narození nebo těsně po něm a může samovolně vymizet do věku tří až čtyř let. U některých jedinců však může oslabené místo přetrvávat po celý život, a tak se pupeční kýla může u mužů, žen i dětí rozvinout kdykoli v průběhu života. U dospělých pupeční kýla samovolně nevymizí a může se v průběhu času zvětšovat a zhoršovat. Přítomnost kýly není sama o sobě náhlým stavem a není nutné ji vždy hned řešit operačně. Ale určitě je výhodnější kýlu operovat při její menší velikosti, kdy břišní stěna není příliš oslabena a operační výkon je jednodušší a pacienta méně zatěžuje.

Zde můžete vidět, jak vypadá pupeční kýla.

Zdroj: Pupeční kýla u dospělých

Diskuze

V diskuzi BŘIŠNÍ KÝLA U DOSPĚLÝCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dufkova vera.

Proč lékař po zjištění kýly nepošle pacienta na operaci,jen se zeptá -"tak co ta vaše kýla?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiří.

Dobrý den,mám operovanou kylu před 12 roky a nyní jsem zjistil že jí mám opět zvětšenou . Je nutná opět operace ? Je to kýla pupeční .Děkuji předem za odpověď!!!

Zdroj: diskuze Břišní kýla u dospělých

Pupeční kýla

Pupeční kýla je charakteristická vyklenutím pobřišnice v oblasti pupku, do kterého se vsunuje část břišního obsahu (střevo, tuk či předstěra). Pupeční kýla vzniká v blízkosti pupku, kde existuje přirozené oslabení v místě, kde byly napojeny cévy pupeční šňůry. Tento typ kýly se může vyskytovat u kojenců při narození nebo těsně po něm a může samovolně vymizet do věku tří až čtyř let. U některých jedinců však může oslabené místo přetrvávat po celý život, a pupeční kýla se tak může u mužů, žen i dětí rozvinout kdykoli v průběhu života. U dospělých pupeční kýla samovolně nevymizí a může se v průběhu času zvětšovat a zhoršovat. Je tedy výhodnější kýlu operovat při její menší velikosti, kdy břišní stěna není příliš oslabena a operační výkon je jednodušší a pacienta méně zatěžuje.

Zdroj: Kýla

Operace pupeční kýly

Pupeční kýlu je nutné řešit operačně. Operační výkon pupeční kýly se řeší nejmodernějšími laparoskopickými postupy, a to za úplné anestezie a následné krátké hospitalizace na lůžkovém oddělení kýlního centra. Pro zkušeného chirurga se jedná o jednoduchý zákrok, při kterém dojde k odstranění kýlního vaku. V podstatě se jedná o zatlačení obsahu kýlního vaku na původní místo a sešití okrajů kýlní branky tak, aby se zabránilo opětovnému vzniku kýlního vaku. Po operaci má pacient minimální operační ranku v oblasti pupku a v krátkém časovém úseku po operaci je již téměř neznatelná.

Zdroj: Pupeční kýla u dospělých

Diskuze

V diskuzi KYLA VE TVARU POMERANCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olga.

Dobrý den otec ma triselnou kýlu ve tvaru pomeranče je mu 77 roků ma 4 bajpasy a bojí se jak ho mám přesvědčit aby šel k lékaři moc se o něj bojím. Děkuji za info

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milada.

Já mám podobný problém se svým otcem, který zatvrzele odmítá lékařské prohlídky. Vždy když už to jinak nejde, tak mu dám lexaurin, ten ho trochu otupí a umožní mi odvést ho k lékaři. Poraďte se se svým praktickým lékařem, který z uklidňujících léků by byl vhodný pro vašeho otce a zkuste pak otce k lékaři doprovodit.

Zdroj: diskuze Kyla ve tvaru pomerance

Léčba pupeční kýly

Nejprve se objednáte na recepci kýlního centra na konzultaci se specialistou na kýlu. Na konzultaci si dohodnete optimální postup léčby. Poté následuje sada předoperačních vyšetření. V den operace se dostavíte na lůžkové oddělení kýlního centra. Po operačním výkonu zůstanete jeden až dva dny na plně monitorovaném lůžku a po závěrečné kontrole lékařem kýlního centra opouštíte zdravotnické zařízení.

Po operaci se kýla může vrátit, ale je to výjimečné. Ošetření pupeční kýly a současně i diastázy břišních svalů je součástí některých metod ošetření pupeční kýly. Trvající diastáza by byla velmi pravděpodobně předpokladem vzniku další opakované kýly, ovšem operace diastázy je komplikovaná a má vysoké procento recidiv.

Zdroj: Pupeční kýla u dospělých

Diskuze

V diskuzi OBRÁZEK LIPOMU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iva.

Dobrý den,poradíte mi kde si můžu nechat chirurgicky odstranit lipom?Jedná se o intramuskulární lipom levého stehna.Nález na UZ a MRI mám k dispozici.Zkušený ortoped mi kdovíproč řekl že mě asi pošle po konzultaci na Bulovku.To jsem odmítla ,Bulovka má hodně špatnou pověst.Podle diskuze tady je to jednoduchá operace tak nevím proč mi to ortoped komplikuje.Hledám tedy kde by mi lékař odstranil tento lipom v rámci jednodenní chirurgie.děkuji za radu Iva

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarmila.

Dobrý den, četla jsem Váš příspěvek a ráda bych Vam poradila,doufám,že dobře. Měla jsem delší dobu bolesti v levém třísle. Gynekolog řekl,že jsem v pořádku. Měla jsem podezření na tříselnou kýlu. V nemocnici v Benešově mě doktor ujišťoval,že to kýla není. Bolesti přetrvávaly a vytvořila se mi nad tříslem boule. Našla jsem si jednodenní chirurgii v Palase Athena, kde mě vyšetřil p.primář, poslal na sono a zjistli mi tříselnou kýlu. Po jednodenním zákroku,ktery hradí pojišťovna a jedné noci jsem v pohodě a odstranili mi zároveň i prý objemný lipom-to byla ta boule. Palas Athenu v Praze 4 mohu jen doporučit. Držím palce J..P.

Zdroj: diskuze Obrázek lipomu

V těhotenství

V těhotenství mohou vznikat následkem zvýšeného nitrobřišního tlaku pupeční kýly v místech, kde je oslabená stěna břišní. Operace kýly, která nemá komplikaci, není v těhotenství žádoucí. Každopádně je nutné vyšetření chirurgem a zhodnocení stavu. Kýlu bude nutno sledovat a po porodu jistě s časovým odstupem odoperovat, pokud bude většího rozsahu. Kýla nemá vliv na způsob porodu. Jak se bude rodit, to určuje spolu s rodičkou gynekolog.

Zdroj: Pupeční kýla u dospělých

Poradna

V naší poradně s názvem TŘÍSELNÁ KÝLA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Angela dubska.

Dobrý den zjistili mi ve stvrtek na ultrazvuku triselnou kylu 3 cm bolí mne noha někdy od břichem bedrova kost takové pálením, a bolest v kyčlí mám to dát operovat nebo ne mam kašel a rýmu a vždy při kašli mne to bolí. Poradíte mi děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kýlu je dobré vždy odoperovat, protože jinak riskujete závažné komplikace právě při silném kašli nebo jiné námaze. Operace kýly je jednoduchá a rychke po ní budete zase v pořádku. Určitě si to nechte udělat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Tříselná kýla

Odlišnosti od mužů

Někteří lidé mají pupeční kýlu celý život a ani o ní nevědí. U někoho naopak i z malé kýly mohou vzniknout značné bolesti a potíže, a to se stává většinou u žen. Kýla se může objevit v podstatě u kohokoliv, častěji však u dospělých mužů. Jak roky přibývají, ochabuje svalstvo a zhoršuje se kvalita pojivových tkání. Častěji se také problémy objevují u kuřáků. Pupeční kýla se obvykle projevuje vyklenutím v blízkosti pupku, které bývá nebolestivé a lze ho reponovat (vrátit) do dutiny břišní. Je pravda, že kýla s drobnou brankou se může projevovat pouze bolestí. Bez vyšetření lékařem ale není možné diagnózu definitivně určit.

Zdroj: Pupeční kýla u dospělých

Po porodu

Drobnou pupeční kýlu má po porodu mnoho žen, většina to vůbec neřeší nebo o ní ani neví. Faktem ale je, že pokud se pupík nezatáhl, je předpoklad, že se kýla v druhém těhotenství mírně zvětší. Pokud ale plánujete další děti a máte malé miminko, je načasování operace komplikované. A kýla by se měla operovat co nejdříve. Po operaci se doporučuje 6 týdnů nezvedat, nenosit těžké věci, ani děti. Po operaci se další těhotenství doporučuje zhruba za rok, aby byla jistota, že pupík bude držet. Ideálně se u malých kýl po porodu doporučuje kýlu nechat kontrolovat po půl roce, kdyby by se rozbolela, pak dříve. Přelepování nemá smysl. Pozitivní vliv má posilování břišních svalů, ale pozor, jen šikmých. S cvičením poradí každý fitness trenér či fyzioterapeut, cvičit můžete začít hned. Je nutné se vyvarovat zatínání břišního lisu a přímých svalů, například při smrkání, kašlání, tuhé stolici, a pupík si přidržet. Co se týká obavy z omfalektomie (odebrání pupíku), je zcela zbytečná. Přistupuje se k ní při operacích velkých pupečních kýl, kdy je pupík profialovělý a je zde obava o jeho „životnost“ po operaci.

Zdroj: Pupeční kýla u dospělých

Diskuze

V diskuzi TŘÍSELNÁ KÝLA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JANA.

kamaradka mi řikala ze mam trislu pro to me to tam pali az doktor by me poslal na rengen ale ja jse strastne bojim operaci ja jsem jeste na zadny operaci nebyla. ja bych nechcela do nemocnice ono to na chvili prestane bolet muzu tu triselnou kylu natrit masti heparoid leciva mast.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

kamaradka me rikala ze mam asi triselnou kylu ze by me doktor poslal na rengen ale ja jse strastne boji operace protože jsem jeste na zadny nebyla mohla bych to namazat masti heparoid lečiva nebo praskem ale ružovym inbalgin ne nedela dobře dekuji

Zdroj: diskuze Tříselná kýla

Bolest břicha pod pupkem

Bolest v oblasti pupku může charakterizovat střevní problémy, namožené břicho, ale i břišní kýlu. V případě, že bolest přetrvává a pohmatem je možné cítit nějaký výstupek, je nezbytná návštěva lékaře. Pokud nejde o výše uvedenou kýlu, lze provést jemnou břišní kruhovou masáž nebo použít k uvolnění mast určenou k problémům s nadýmáním.

Zdroj: Bolest břicha

Pupeční kýla u žen

Pupeční kýly se u žen vyskytují obvykle z důvodu přirozeného oslabení oblasti kolem pupku po vícerém těhotenství. Vyšetření pupeční kýly lékař vyšetřuje hmatem, nejdříve ve stoje a poté i vleže. Pohmat v oblasti břicha může být trochu nepříjemný, ale není bolestivý. Lékař také prohmatá ostatní části břicha. Pokud je kýla klinicky zjevná, žádná další vyšetření nutná nejsou.

Zdroj: Pupeční kýla u dospělých

Poradna

V naší poradně s názvem STAHOVACI FAČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie.

Chci se zeptat jestly si muzu stahnout nohu na noc kdis me boli žily?? Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Na noc to není moc vhodné. Raději spěte na zádech a pod nohy si dejte velký polštář, aby byly výše než trup. Bandáž dolních končetin je vhodná během dne, kdy se často stojí a obynadlo pak poskytuje lepší oporu pro cévy. Zde je návod, jak to správně provést:
Obvaz přikládejte nejlépe ještě než vstanete, jinak nechte končetinu 20 minut ve zvýšené poloze. Bandáž začněte otočkou těsně pod prsty a postupujte přes patu, kotník až k tříslům, přičemž od kolene jemně uvolňujte stažení otáček. Na bandáž použijte obinadla 8 - 10 cm široká. Jednotlivé otočky se musí krýt ze 2/3.
Zkuste také užívat volně prodejný doplněk Mobivenal micro, který by měl ulevit od těchto problémů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Stahovaci fač

Co je to kýla

Kýla neboli hernie je vycestování orgánu nebo tkáně z jejich přirozeného místa v tělní dutině. Nejčastěji jde o kýly břišní, při kterých dochází k vysunutí břišních orgánů (nejčastěji střev) oslabeným místem (tříselným kanálem, pupkem, jizvou) ven z dutiny břišní. Typicky se projevuje měkkým vyklenutím kůže v třísle nebo na břiše.

Kýlu můžete získat během svého života, nebo se s ní už narodit. Předpokladem pro vycestování orgánů z břišní dutiny je oslabení přirozené pevnosti nebo defekt břišní stěny. Nejčastěji vzniká v místech, která jsou k tomu svým anatomickým uspořádáním náchylnější. Ve většině případů jde o kýlu tříselnou, pupeční, nebo o kýlu v jizvě po operaci. Mezi jejich rizikové faktory patří obezita a oslabení břišních svalů. Kromě oslabení břišní stěny hraje při vzniku kýly důležitou roli i zesílení tlaku v břiše. K němu dochází například při zvedání těžkých těles, kašli, kýchání, močení nebo vylučování stolice. K rizikovým faktorům v tomto případě patří zácpa, těhotenství nebo nitrobřišní nádor. Břišní orgány mohou ze svého normálního uložení vycestovat v podstatě do všech směrů. Kromě kýl na povrchu břicha známe i kýly brániční, pánevní nebo bederní. Obsahem břišní kýly je nejčastěji tlusté nebo tenké střevo či jen předstěra.

Zdroj: Kýla

Léčba kýly

U malých kýl se po dohodě s lékařem můžete rozhodnout pro konzervativní léčbu. Ta spočívá v zatlačení obsahu kýly zpět do břišní dutiny, omezení zátěže břišní stěny a nošení tzv. kýlních pásů. Taková opatření však Vaši kýlu rozhodně nevyléčí. Připravte se na to, že Vás dříve či později čeká operace.

Zdroj: Kýla

Co je to kýla

Hernia je onemocnění známé také pod pojmem kýla. Jedná se o vytvoření určitého vaku v místě, kde je oslabená břišní stěna. Do tohoto vaku se pak přesouvají pohyblivé orgány, které se nacházejí v břišní dutině (například střevo). Každá kýla se skládá z kýlního vaku, kýlní branky a kýlního obsahu.

Kýlní vak je právě ta část pobřišnice, která obaluje orgány, které se tlačí ven z břišní dutiny. Kýlní brankou se myslí oslabená stěna břišní dutiny, kterou se právě tyto orgány tlačí ven. No a kýlní obsah jsou právě ty orgány, které se v této vytlačené části nacházejí.

Příčiny

Snad každý z nás se setkal s tvrzením, že by neměl nosit nic extrémně těžkého, nebo si může způsobit kýlu. Ano extrémní zátěž (důraz je na slově extrémní) by mohla kýlu vyvolat, ale jsou i jiné příčiny, které vznik kýly způsobují. Kýlu si člověk může způsobit například tím, že příliš rychle zhubne, nebo naopak přibere. Tím se jeho vazy a tkáně oslabí a jsou ke vzniku kýly náchylnější. Kýlu ale mohou vyvolat i různé tlaky v břišní dutině. Takové tlaky způsobuje například častá a dlouhotrvající zácpa, problémy s močením, silný a dlouhotrvající kašel, operace dutiny břišní, u žen může kýlu způsobit i těhotenství. Kýla se ale bohužel nevyhýbá ani velmi malým dětem, u nichž je často způsobená jejich nízkou porodní váhou.

Zdroj: Tříselná kýla

Druhy kýly

Podle vzniku

  • Vrozená kýla – Jak již název napovídá, tato kýla se u člověka objeví již krátce po narození a kromě nízké porodní váhy ji mohou způsobit i různé vývojové anomálie.
  • Získaná kýla – Tento druh kýly je ten, který si člověk může vyvolat kdykoliv za svého života ať už náhlou změnou váhy, tak i různými zdravotními problémy a změnami v dutině břišní.

Podle viditelnosti

  • Zevní kýla – Tato kýla je obvykle znatelná hned na první pohled, protože kýlní obsah je opravdu vysunut ven z břišní dutiny.
  • Vnitřní kýla – Tato kýla není zvenčí zcela viditelná, protože je kýlní obsah vsunutý do záhybů pobřišnice.

Podle možnosti nápravy

  • Reponibilní kýla – Jedná se o kýlu, jejíž obsah se dá ještě vrátit zpět do dutiny břišní. Což je obvykle možné zpočátku, teprve když kýla vzniká, v pozdějších stádiích, to již nebývá možné.
  • Nereponibilní kýla – Obvykle se jedná o pozdější stádium kýly, kdy se kýlní obsah nedá již vrátit do dutiny břišní z různých důvodů (kýla je již příliš velká, nebo je uskřinutá).

Podle místa nálezu

  • Brániční kýla – Brániční kýla patří k vnitřním kýlám, které nejsou viditelné na první pohled, jde o to, že kýlní vak není tlačen ven ale dovnitř.
  • Břišní kýla – I tento typ kýly postihuje častěji muže než ženy a objevuje se obvykle v horní části břicha.
  • Femorální kýla – Jedná se o podtyp tříselné kýly, která postihuje více ženy než muže. Tato kýla se objevuje pod shyby třísel a bývá důsledkem těhotenství a porodu.
  • Kýla meziobratlové ploténky – Tato kýla vzniká v okamžiku, kdy jsou meziobratlové ploténky stlačeny a vzniká tak tlak na míchu.
  • Kýla v jizvě – Takováto kýla se může objevit v podstatě u jakékoliv jizvy na břiše, což je způsobeno tím, že místo sešití (jizvy) již není tak pružné jako tkáň v okolí, takže se může tkáň jizvy časem částečně rozestoupit a kýlní obsah se tímto prostupem „procpe“ ven z dutiny břišní.
  • Pupeční kýla – Tato kýla se tvoří nejčastěji u novorozenců, což je způsobeno tím, že u pupíku je oslabená břišní stěna, protože tudy vedla pupeční šňůra. Pupeční kýla může také vzniknout z pupeční jizvy.
  • Stehenní kýla – Pro tento typ kýly je typické, že častěji postihuje ženy než muže. Jak již název napovídá, vyskytuje se u stehenní žíly.
  • Tříselná kýla – Tento typ kýly je tím nejčastějším, obvykle navíc postihuje muže, u žen se vyskytuje v méně případech. Kýla v třísle se nachází obvykle v okolí tříselného kanálu.

Zdroj: Tříselná kýla

Primární pupeční endometrióza

Až na vzácné výjimky endometrióza postihuje pouze ženy. Nastává, když se tkáň, která tvoří děložní výstelku, začíná objevovat v jiných orgánech ve vašem těle. Primární pupeční endometrióza je vzácný stav, ke kterému dochází, když se tkáň objeví v pupíku. To může vést ke krvácení pupíku.

Příznaky

Příznaky primární pupeční endometriózy mohou zahrnovat:

  • krvácení z pupku;
  • bolest kolem pupíku;
  • změna barvy pupíku;
  • otok pupku;
  • bulka nebo uzlík na pupíku nebo v jeho blízkosti.

Diagnóza

Lékař může použít ultrazvuk, CT vyšetření nebo magnetickou rezonanci k určení, zda máte pupeční endometriózu. Tyto zobrazovací nástroje mohou pomoci vašemu lékaři prozkoumat množství buněk nebo bulku na pupíku nebo v jeho blízkosti. Primární pupeční endometrióza je pozorována až u 4 procent žen, které mají endometriózu.

Léčba

Váš lékař pravděpodobně doporučí operaci k odstranění uzlíku nebo bulky. Váš lékař může také doporučit léčbu tohoto stavu hormonální terapií.

Chirurgie je upřednostňována před hormonální léčbou, protože riziko recidivy je po operaci menší než u hormonální terapie.

Zdroj: Krvácení z pupíku u dospělých

Rekonvalescence

Pokud dojde k operaci pupeční kýly nelaparoskopicky a pokud se opravdu bude vyvíjet vše „normálně“, měl by pacient opustit JIP během 3–5 dnů. Minimálně 3 další dny stráví na standardním oddělení a během této doby by se měla zcela obnovit střevní pasáž. To znamená, že pacient bude chodit na stolici a bude přijímat normální stravu jako před operací. Po operaci se doporučuje 6 týdnů nezvedat a nenosit těžká břemena.

Zdroj: Pupeční kýla u dospělých


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP