Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

ŠTĚNICE JAK VYPADÁ

OBSAH

Příznaky kousnutí od štěnice

Štěnice domácí způsobuje štípnutí v řadách a po dvou a více štípancích. To bývá způsobeno přesunem štěnice z důvodu vyrušení ze sání.

Jak vypadá štípanec od štěnice:

  • kousnutí od štěnice vypadá jako červené kolečko s tmavší tečkou uprostřed
  • štípnutí může být jen jedno, častější jsou ale kousnutí v řadě nebo skupině
  • kousnutí štěnice se nejčastěji nachází na pažích, zádech nebo krku
  • u některých lidí se objeví zarudlé a svědící otoky

Zdroj: Jak se pozná kousnutí od štěnice

Diskuze

V diskuzi ŠTĚNICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Simona.

Dobrý den, objevily se štěnice v paneláku. Rozlezou se všude nebo se drží nějakou dobu u lidí kteří je přinesly? Děkuji Simona

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Štěnice

Jak vypadá štěnice

Štěnice domácí je také známá pod názvem štěnice postelová. Patří do podřádu ploštice. Dospělí jedinci mají cca velikost 5 milimetrů. Pohlavní dospělosti dosáhnou za 65 dní, pokud k tomu mají příznivé podmínky, tedy teploty okolo 23 °C a dostatek potravy. Mohou se dožívat 1 až 1,5 roku. Samice za svůj život naklade okolo 500 vajíček. Štěnice mají pět vývojových etap a všechny se živí krví. Štěnice domácí se primárně živí krví člověka, a to pouze za tmy, ale nepohrdnou ani krví domácích mazlíčků. Svého hostitele lokalizují na délku 1,5 metru pomocí tepelných receptorů umístěných na tykadlech, chemických signálů nebo podle CO2, který vydechujeme.

Štípnutí od štěnice není vůbec nic příjemného. Doba sání krve od hostitele je od 5 minut do 20 minut a závisí na vývojovém stadiu štěnice. Frekvence sání je ovlivněna teplotou. Při teplotě od 18 do 20 °C se štěnice krmí jednou za 7 až 10 dní, při teplotě nad 23 °C je interval krmení zhruba dvakrát větší, tedy jednou za 3 až 5 dní. V mezidobí krmení štěnice zůstávají ve svých úkrytech. Pod 16 °C přestávají být aktivní. Štěnice dokáže bez potravy přežít velice dlouho, v průměru 143 dní. Většinu svého života tráví ve svých úkrytech.

Jako úkryt jim poslouží matrace, staré povlečení, pukliny v dřevěném nábytku, praskliny ve zdech, díry po hmoždinkách. Nalézt je můžete také v mezerách mezi parketami nebo ve škvírách starého nábytku či v pelíšcích domácích miláčků. Dospělci se pohybují rychlostí 1 metr za minutu lezením po hrubším povrchu. Shlukují se do kolonií, které opouštějí jen v případě, že jsou vyrušeni ostrým světlem, otřesy nebo aplikací insekticidů.

Zde můžete vidět, jak vypadá štěnice.

Zdroj: Jak se pozná kousnutí od štěnice

Diskuze

V diskuzi JAK VYHUBIT ŠTĚNICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eduard Mrvečka.

Máte doma štěnice a chcete se jich zbavit?
Koukněte se na stránky: www.stenice-doma.cz
najdete tam celý postup jak se štěnice hubí a jak
celý odborný zásah probíhá.
Zbavím vás štěnic jedním zásahem a se zárukou.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak vyhubit štěnice

Štěnice postelová

Štěnice postelová, latinsky Cimex Lectularius L., je parazit o velikosti 4–8 mm, sající krev člověka a domácích mazlíčků. Štěnice se vyskytují v létě i v zimě. Je jim jedno, jaká je venku teplota. Štěnice postelová je závislá na teplotě v bytě. Štěnice se množí velmi rychle.

Jak vypadá štěnice

Zde je několik fotografií, na kterých je vidět, jak vypadá štěnice postelová: štěnice foto.

Zdroj: Štěnice

Diskuze

V diskuzi KDE KOUPIT PROTI PARAZITU PRIPRAVEK PROTI ŠTĚNICE DOMÁCÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Balog.

kde koupit proti parazitu pripravek proti Štěnice domácí. název přípravků

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kde koupit proti parazitu pripravek proti Štěnice domácí

Jak vypadá kousnutí od štěnice

Štěnice postelová je aktivní hlavně v noci a obvykle kouše lidi, když spí. Krmí se proražením kůže a odběrem krve podlouhlým sosákem. Krmení štěnic trvá od tří do deseti minut, po tuto dobu se nasytí a poté nepozorovaně mizí do svých úkrytů.

Většina kousnutí od štěnice je zpočátku bezbolestná, ale později začnou výrazně svědit. Na rozdíl od kousnutí blechami, které jsou hlavně kolem kotníků, kousnutí štěnice domácí je na jakékoli oblasti kůže vystavené během spánku. Kousance také nemají ve středu červenou skvrnu jako kousance od blech.

Lidé, kteří si neuvědomují, že mají štěnice domácí, mohou svědění a rány po kousnutích přisuzovat jiným příčinám, jako jsou komáři. Chcete-li potvrdit kousnutí štěnice domácí, musíte najít a identifikovat samotné brouky. Zde můžete vidět, jak vypadá bodnutí štěnice.

Zdroj: Vajíčka a larvy od štěnice

Diskuze

V diskuzi ČERVENÉ FLEKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Dobrý den,

začaly se mi na rukách dělat různě červené skvrny, buď malé, nebo i větší s puchýřky, které svědí. Byla jsem u kožní lékařky i v nemocnici, ale závěr pokaždé byl štěnice. Byt jsem prohledala, nechala jsem ho vystříkat, ale žádné štěnice nebyly nalezeny. Skvrny se mi dělají stále, ale nemohu přijit na to, z čeho by to mohlo být. Napadl mě ještě stres.

Můžete mi prosím poradit, co by mohlo být příčinou???

Děkuji a přeji hezký den ...

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Červené fleky

Foto

Níže na odkazech je možné vidět štípance od hmyzu a štípance na těle.

Zde můžete vidět, jak vypadá kousnutí od blechy.

Zde můžete vidět, jak vypadá kousnutí od štěnice.

Zde můžete vidět, jak vypadá štípanec od komára.

Zde můžete vidět, jak vypadá štípnutí od mravence.

Zde můžete vidět štípance od roztočů.

Zde můžete vidět štípance od sametky.

Zdroj: Kousnutí od blechy

Poradna

V naší poradně s názvem JAK VYPADÁ KOUSNUTÍ OD PAVOUKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Synek Michal.

Dobrý den, chci se zeptat je možné, že by mě mohl kousnout pavouk ??? V noci při spánku mě něco dvakrát kouslo do ruky. Relativně jsem reagoval poprvé tak ze mě něco bodlo do ruky a mírně probralo. Na což jsem cukl rukou. Po nějaké době to bylo znovu kdy jsem už v procitnutí něco rozmačkal neboť mě znovu něco kouslo do prstu téže ruky. Na horní straně ruky kde bylo první kousnutí to začalo svědet. A nateklo a cca 4-5 dnů bylo nateklé. Prst byl o něco horší. Tam se mi udělala malá ranka která chvílemi i krvácela. Ale relativně bolelo to méně než první kousnutí. Na ruce mí zůstal dva vpichy vedle sebe s rozpětím cca 3,8mm od sebe. A na prstu také, ale díky tomu že to byla "otevřena" ranka, která se léčila cca týden není to už tak zřejmě vidět. Celou dobu uvažuji vlastně co mě to potkalo ??? Tak se chci zeptat zda fakt to mohl být u nás na Severní Moravě pavouk .... ????
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Nejspíše to byl pavouk. Na téhle fotografii goo.gl/images/ReWZ4H je vidět kousnutí od pavouka a vypadá úplně stejně jako to vaše.

Zdroj: diskuze Jak vypadá kousnutí od pavouka

Štěnice odpuzuje alkoholový rozprašovač

Nalijte alkohol do rozprašovače a postříkejte jím zasažená místa. Alkohol zabije štěnice při kontaktu s povrchem jejich těla.

Zdroj: Co odpuzuje štěnice

Poradna

V naší poradně s názvem JAK VYPADÁ KOUSNUTÍ OD INFIKOVANÉHO KLÍŠTĚTE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena Ullmannová.

Nenašla jsem ani jednu fotografiii kousnutí infikovaného klíštěte - pouze popis. Ráda bych VIDĚLA jak takové kousnutí vypadá.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Tady jsou obrázky, na kterých je vidět, jak vypadá kousnutí od infikovaného klíštěte: www.google.cz/images…

Zdroj: diskuze Jak vypadá kousnutí od infikovaného klíštěte

Štěnice odpuzuje čištění párou

Pro místa, kam se vakuum nemůže dostat, je možné použít parní čištění. Štěnice i jejich zárodky zabije, když jsou vystaveny teplotám vyšším než 100 °C. Pečlivě však dodržujte pokyny parního čističe, aby nedošlo k poškození nábytku.

Zdroj: Co odpuzuje štěnice

Diskuze

V diskuzi MUDR JAN ŠULA KONTAKT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra.Volmutová.

Dobrý den hledám kontakt na Mudr. Jana Šulu (NE gynekolog ) Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdena.

sám vypadá,že by potřeboval pomoc.Vyžranej a nezdravej.

Zdroj: diskuze Mudr jan šula kontakt

Štěnice odpuzuje fén

Pokud spěcháte, abyste už mohli spát, a nemáte čas na jiná řešení, použijte na postižené oblasti vysoušeč vlasů. Horko zabije štěnice a umožní vám spánek, aniž byste se museli obávat, že budete snadnou večeří pro nezvané noční hosty.

Zdroj: Co odpuzuje štěnice

Poradna

V naší poradně s názvem VYVOJ SLIMÁKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva nováková.

marně se snažim najit jak vypadá a kde je nejvic kladeno vajičko slimáka a jak vypadá když se z vajička vylihne.Je to štihli hbity červík?Ty totiž mivám pod špaliky dřeva kde slimáky sbirám.Vajička také nevím jak vypadaji,nikdy jsem žádne nenašla.Jsem z nich na mrtvici.Děkuji za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Tady jsou vidět vajíčka slimáků www.google.com/searc…
Nejlépe na ně působí roztoči, kteří nalezou do jejich těla a tím je zahubí. Mrtvé slimáky sežerou ti živí i s roztoči a postupně tak vymřou všichni.

Zdroj: diskuze Vyvoj slimáka

Obrázek a video

Zde naleznete obrázek štěnice.

Zde můžete zhlédnout video se štěnicemi.

Zdroj: Vajíčka a larvy od štěnice

Štěnice odpuzují suché listy

Zápach ze suchých listů může hmyz odradit, a dokonce jej povzbudit, aby si hledal jiná místa k obývání. Toto řešení lze však pravděpodobně využít jen jako dočasné, protože si štěnice brzy najdou to pohostinnější místo zase u vás doma, jen o kousek dál.

Zdroj: Co odpuzuje štěnice

Poradna

V naší poradně s názvem PLISEN NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anitram.

Dobrý den, chtěla jsem se optat, zda mi tento vas pripravek pomuze na plisen nohou , mam ji po skoro celem chodidle,a delaji se mi takový velky porkovity dirky, nemohu se toho zbavit:( uz to jde i pomalu na prsty, mohu poprosit o pomoc??

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Pošlete sem fotku, na které je dobře vidět, jak to vypadá.

Zdroj: diskuze Plisen nohy

Štěnice odpuzuje prášek do pečiva

Jedlá soda absorbuje vlhkost v lednici, ale věděli jste, že také vysává vlhkost z těl štěnic? Chcete-li použít tento prášek, nasypte jej všude, kde najdete štěnice, včetně trhlin. Po noci jej nezapomeňte vysát a znovu aplikovat několik dní po sobě.

Zdroj: Co odpuzuje štěnice

Štěnice odpuzuje křemelina

Tento produkt je zázrakem proti všem typům parazitů, včetně blech a štěnic. Křemelina je vyrobena z přirozeně se vyskytující sedimentární horniny, která je rozmělněna na jemný prášek. Chcete-li ji úspěšně používat, rozsypte ji po celé podlaze, do prasklin a štěrbin. Jemný prášek obsahuje malé střepy, které ničí hmyz. Nedoporučuje se aplikovat na matraci, i když to vypadá lákavě. Důvodem je, že tento prášek obsahuje zmiňované střepy, i když mikroskopické, a ty se mohou dostat do i do vašich plic a způsobit jejich poškození.

Zdroj: Co odpuzuje štěnice

Jak poznat štěnice

Pokud se probudíte se svědivými pupínky, které jste před spaním neměli, můžete mít štěnice domácí, zejména pokud jste v době, kdy kousnutí začalo, ulehli do použité postele nebo jiného použitého nábytku. Mezi další příznaky, štěnice postelové, patří:

  • skvrny od krve na povlečení nebo na polštáři;
  • tmavé nebo rezavé skvrny od trusu štěnic na povlečení a matraci, ložním prádle a stěnách postele;
  • skvrny od výkalů štěnice postelové, zbytky vajíček štěnic v oblastech, kde se štěnice skrývají;
  • zřetelný, zatuchlý zápach z pachových žláz štěnic;
Pokud máte podezření na zamoření štěnicemi, svlékněte prostěradlo, nadzvedněte matraci a pečlivě ji zkontrolujte, zda nevykazuje známky přítomnosti štěnic nebo jejich výkaly. Rovněž zkontrolujte rošt a ostění postele.

Zkontrolujte také oblast kolem postele, včetně knih, telefonů nebo rádií, okrajů koberců a dokonce i elektrických zásuvek. Zkontrolujte svůj šatník, protože štěnice, jako i další domácí paraziti, se mohou přichytit k oblečení. Pokud si nejste jisti známkami štěnic, zavolejte deratizátora, který bude vědět, co hledat.

Pokud zjistíte známky napadení štěnicemi, ihned začněte kroky, jak se jich zbavit a zabránit jejich návratu.

Zde můžete vidět, jak vypadá a kolik stojí past na štěnice.

Takto vypadají vajíčka a larvy.

Takto vypadají dospělé štěnice na matraci.

Zdroj: Vajíčka a larvy od štěnice

Štěnice odpuzuje hřebíček

Hřebíček se chová stejně jako citronová tráva. Pokud nejste fanouškem citronové trávy, tak se rozhodněte pro hřebíček a hřebíčkový olej. Můžete dokonce dát hřebíčkový olej na matrace a polštáře, abyste štěnice zahnali.

Zdroj: Co odpuzuje štěnice

Štěnice odpuzuje kajenský pepř

Když se kajenský pepř smíchá s jinými přírodními prostředky, jako je zázvor a oregano, zabíjí štěnice. Zde je návod, jak vytvořit toto přirozené řešení: Smíchejte jednu čajovou lžičku kajenského pepře, mletého zázvoru a oreganového oleje. Sceďte ingredience a přidejte do rozprašovače s vodou a postříkejte zasažená místa.

Zdroj: Co odpuzuje štěnice

Štěnice odpuzuje indický šeřík

Listy indického šeříku mají podobný účinek jako jiné rostlinné přípravky. Můžete listy rozdrtit a rozložit je. Nebo alternativně svařte listy a přilijte roztok do vody ve vaně. Výsledkem bude, že vás štěnice na lůžku nebudou otravovat. Tato technika může být použita i u zamořených skříní a oblečení. Nastříkejte roztok do skříní, na pohovky a do okolí.

Zdroj: Co odpuzuje štěnice


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP