Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

STRAVOVÁNÍ DASH

OBSAH

Účinky Dash diety

Na rozdíl od některých jiných diet, které eliminují příjem základních potravin nebo mají nežádoucí vedlejší efekty, nemá DASH dieta žádné negativní vedlejší účinky. Navíc dodržování DASH diety není příliš náročné a doporučuje se i po celý zbytek života. DASH dieta má řadu vědecky dokázaných výhod, ovlivňuje krevní tlak již v prvních dvou týdnech. Během provedené studie dosáhla nejlepších výsledků skupina lidí trpících středně těžkou hypertenzí. Slabší výsledky byly zaznamenány u lidí s těžkou hypertenzí, ale přesto i jim dieta pomohla snížit krevní tlak. Během dodržování DASH diety se také sníží hladina „špatného“ LDL cholesterolu. Kombinace snížení krevního tlaku a hladiny LDL cholesterolu představuje skvělý způsob, jak snížit riziko srdečních onemocnění.

DASH dieta může významně přispět nejen ke zlepšení zdravotního stavu, ale i ke zhubnutí. Jedinci, kteří dodržovali zásady DASH diety, zhubli v průměru 5–16 kg tělesné hmotnosti za několik měsíců. Mezi další pozitivní účinky DASH dietního způsobu stravování patří snížení rizika vzniku rakoviny, mrtvice, cukrovky a osteoporózy. Nyní když znáte pozitiva této diety, vám nic nebrání v tom, abyste se začali zdravě stravovat klidně již dnes. Samozřejmě je dobře, jako u každého dietního plánu, poradit se nejdříve se svým doktorem.

Zdroj: DASH dieta, jídelníček

Diskuze

V diskuzi DASH DIETA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirka.

co říkáte na jídelníček z této stránky? hubnuti.peknetelo.eu… Kamarádka s ním zhubla prý nějakých 5 kilo

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mirule.

Ahoj, já jsem taky na tohle téma našla zajimavý článek i s jídelníčkem - zkusil to už někdo? Funguje? pruvodcevyzivou.cz/d…

Zdroj: diskuze Dash dieta

Dieta DASH – jídelníček

DASH dietní plán je velmi jednoduchý. Naštěstí DASH dieta neobsahuje stejně přísná pravidla a omezení, jako je tomu u mnoha jiných diet.

Během DASH dietního stravování budete muset zvýšit příjem zeleniny, ovoce a některých mléčných výrobků. Budete moci jíst celozrnné potraviny, drůbež, ryby a ořechy, ale budete muset omezit příjem tuků, červeného masa a potravin a nápojů, které obsahují příliš mnoho cukru.

Celozrnných potravin byste měli sníst denně něco kolem 7–8 porcí pro zajištění dostatečného množství energie a vlákniny. Ovoce a zeleniny byste měli sníst 8–10 porcí denně. Ovoce a zelenina jsou velmi důležité, protože obsahují velké množství vitamínů, minerálů a vlákniny. Mléčné výrobky jsou výborným zdrojem vápníku, vitamínu D a bílkovin. Měli byste denně sníst alespoň 2–3 porce nízkotučných mléčných výrobků.

Samozřejmě že i DASH dieta omezuje konzumaci určitých potravin. Pokud jde o maso a ryby, neměli byste konzumovat denně více než 2 porce (a jen libové maso). Potraviny bohaté na tuky a oleje jsou stále důležité, ale pouze v omezeném množství, tedy 2–3 porce denně. Zvláštní pozornost by se měla věnovat „sladkostem“, jejich konzumace by měla být omezena na 5 a méně porcí týdně.

Zdroj: DASH dieta, jídelníček

Poradna

V naší poradně s názvem KYSELINA MOČOVÁ JAK NA NI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaromír.

Dobrý den. Je mi 68 let a nyní mi při odběru krve při preventivní prohlídce zjistili zvýšenou hladinu kyseliny močové v krvi. Asi před rokem mi byla zjištěna revmatoidní artritida a užívám jednou týdně trexan. Nikdy jsem takové problémy neměl. Je pravdou, že jsem den před odběrem krve prodělal očkování proti tetanu a asi měsíc před odběrem jsem začal užívat doplňky stravy Gelatina plus ( na klouby) a Omega 3. Všechny tyto výrobky jsou vyrobeny z mořských ryb. Pravidelně chodím na pivo, ale piji desítku tak dvě až tři denně. Ledvinové, ani žlučníkové kameny nemám, prý diky pivu (sdělení lékaře). Potřebuji poradit, myslíte si, že na mohlo mít vliv užívání doplňků stravy? Zkusím to vysadit a uvidíme při dalším odběru. Také omezím pivo a budu pít denně asi 3 litry vody. Byl bych vděčný za každou radu. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dna je v mnoha případech výsledkem životního stylu a skladby stravování. Bohužel dlouhodobé pití piva taktéž podporuje vznik dny. Želatina a ani omega 3 nehrají při dně zásadní roli. Věnujte se dodržování vhodného stravování, omezte maso, kakao a zařaďte potraviny s nízkým obsahem purinů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kyselina močová jak na ni

Co se smí jíst při dietě DASH

DASH strava obsahuje převážně ovoce, zeleninu, nízkotučné mléčné výrobky a celozrnné výrobky. Také jsou v této stravě zahrnuty luštěniny, drůbež a ryby, zároveň malé množství masa, tuků a sladkostí. Dalo by se říci, že se jedná jen o malý obsah nasycených tuků, které jsou potřebné pro celkový tělesný tuk a cholesterol.

DASH dieta se skládá z:

  • 6 až 8 porcí obilovin denně – včetně těstovin, rýže, obilí a chleba.
  • 4 až 5 porcí zeleniny –zdroj vlákniny, vitamínů. Nejčastěji se konzumuje brokolice, brambory, mrkev nebo rajčata. Velmi vhodná je syrová zelenina.
  • 4 až 5 porcí ovoce – zdroj vlákniny, hořčíku, draslíku, vitamínů a mnoha dalších minerálů.
  • 2 až 3 porce nízkotučných mléčných výrobků (sýry, jogurty, mléko). Tyto výrobky jsou bohatým zdrojem na vápník, bílkoviny a vitamín D.
  • 6 porcí ryb, drůbeže nebo libového masa. Maso je bohaté na bílkoviny, vitamín B, zinek a další živiny. Důležité je, aby při konzumaci masa bylo konzumováno i ovoce a zelenina.
  • 4 až 5 porcí ořechů, semen a luštěnin. Tyto potraviny jsou bohaté na bílkoviny, draslík, hořčík, vlákninu, fytochemikálie a další nepostradatelné živiny. Velmi vhodná jsou slunečnicová semínka, fazole, hrách, čočka, mandle, arašídy a pistácie.
  • 2 až 3 porce tuků a olejů. Lidské tělo potřebuje tuk pro správnou absorpci důležitých vitamínů a živin. Pro zdravý imunitní systém musí být konzumováno i dostatečné množství tuků.
  • Až 5 porcí sladkých bonbónů. Při této dietě se člověk nemusí vzdát sladkostí. U této diety je důležité, aby byl jen omezen jejich přísun.
  • Alkohol. Při této dietě je vhodné, aby muži konzumovali jen dva drinky denně a ženy jen jeden.

Zdroj: DASH dieta, jídelníček

Poradna

V naší poradně s názvem MŮŽE SE POUŽÍVAT ZÁZVOR PŘI VYSOKÉM KREVNÍM TLAKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava.

může se používat zázvor při vysokém krevním tlaku

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud máte vysoký krevní tlak a jste léčena léky, jako jsou antikoagulancia (warfarin) a blokátory kalciových kanálů, neberte zázvor bez porady s lékařem. Existují jiné a bezpečnější doplňkové terapie na vysoký krevní tlak, které si můžete vyzkoušet. Jde o diety na vysoký krevní tlak zde: www.ceskaordinace.cz… nebo DASH dieta, která má nízký obsah soli, tuku a rafinovaných sacharidů a upřednostňuje ovoce, zeleninu, celozrnné výrobky, ryby, libové maso a nízko-mléčné potraviny. Zde je návod na dietu DASH www.ceskenemoci.cz/d…
Také byste měla pravidelně cvičit po většinu dní v týdnu poté, co jste k tomu dostala svolení od svého lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Může se používat zázvor při vysokém krevním tlaku

Stravování

Zdravotní pojišťovna hradí standardní stravování formou plné penze.

Strava standardní

Racionální a dietní strava. Snídaně kontinentální, obědy a večeře výběrem z několika jídel. Možnosti dietního stravování a konzultace s nutričním terapeutem.

Strava nadstandardní

Nehradí zdravotní pojišťovna, možnost objednání za příplatek. Snídaně formou bufetu, obědy a večeře výběrem z menu, ovocné a zeleninové saláty, ovoce, minerální voda, káva.

Zdroj: Lázně na cévy

Diskuze

V diskuzi DASH DIETA, JÍDELNÍČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Natalie.

Zdravím slyším poprvé o takové diete slyším poprvé, ale každopádně díky za jídelníček ale ono co tak čtu různé články tak základem každé diety je hodně zeleniny, ovoce a luštěnin. Třeba co jsem koukala na jídelníček www.fitkitchen.cz/fi… tady tak základ je stejný. Dostatek bílkovin a vlákniny, a hlavně aby jídlo nebylo moc tučné.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze DASH dieta, jídelníček

Proč dávat pozor na to, co jíte?

Zdravá strava vám pomůže získat správnou rovnováhu vitamínů, minerálů a dalších živin. Také vám pomůže cítit se co nejlépe a mít spoustu energie, zároveň pomáhá se zvládáním stresu. Zdravé stravování je tím nejlepším, co můžete udělat pro prevenci a kontrolu mnoha zdravotních problémů, jako jsou například:

  • srdeční choroby;
  • vysoký krevní tlak;
  • diabetes typu 2;
  • některé typy rakoviny.

Zdroj: Přehled zdravého stravování

Diskuze

V diskuzi MANČINGOVÁ DIETA JÍDELNÍČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Šubrtová.

Zdravím Všechny .Moje zkušenosti s dietou Lidi funguje to a já jen doporučuji jedu ted od pondělí tzn:18.3.2013.druhý detoxikační program podle knihy p.Antonie a jsem nadmíru spokojená .Tímto bych chtěla paní Mančingové poděkovat ,Přeji Všem krásné jaro a hodně schozených centimentrů na objemu a též schozené kg.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Iveta Vyskočilová.

Dobrý den,v receptech na detoxikaci podle p.Mančingové je doporučeno velmi malé množství ovoce.Má to své opodstatnění? A pokud ovoce zařadím více ,poruším tím princip stravování?

Zdroj: diskuze Mančingová dieta jídelníček

Recepty podle diety DASH

Zčernalé kuře se salátem

Tento lahodný salát obsahuje hodně zeleniny, ovoce a bílkoviny.

Budete potřebovat:

  • lžičku černého koření
  • 100 gramů kuřecích prsou
  • 1 šálek římského salátu

Kuřecí prsa okořeníme, ogrilujeme. Poté nachystáme salát. Římský salát nakrájíme na proužky, můžeme přidat různou zeleninu, například nastrouhanou mrkev, ředkvičky, hrachové lusky, rajčata, hrášek, červené zelí. Následně přidáme lesní plody (maliny, jahody nebo borůvky). Grilovaná kuřecí prsa nakrájíme na nudličky a poklademe je na salát. Nakonec vše polijeme olejem, nebo octem, či malinovou zálivkou.

Tuňákový salát

Budete potřebovat:

  • 1 balení tuňáka
  • 1 vejce natvrdo, nakrájené na kostičky
  • celer nakrájený na kostičky
  • 2 lžíce lehké majonézy
  • šálek římského salátu

Smíchejte tuňáka s vejcem, celerem a majonézou. Pod tuto směs se přidá římský salát, který je možno poklást různými druhy zeleniny (nakrájenými). Nahoru se přidává tuňák.

Zeleninová omeleta

Budete potřebovat:

  • 6 vajec
  • 1 hrnek sladké kukuřice
  • 1 šálek nakrájených paprik (na kolečka)
  • 1 šálek nakrájených rajčat
  • trochu nakrájené cibule
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 1 čajová lžíce bazalky
  • trocha nastrouhaného sýru

Lehce promíchejte vejce, přidejte bazalku. Na pánev nalijte řepkový olej a nechte rozehřát na mírném plameni. Když je olej horký, přidejte cibuli a mraženou kukuřici. Smažte po dobu 3 minut za stálého míchání a obracení, poté přidejte rajčata. Smažte dalších 5 minut, pak přidejte vaječnou směs se zeleninou. Jakmile se omeletka usmaží, posypte ji sýrem.

Zdroj: DASH dieta, jídelníček

Poradna

V naší poradně s názvem JE VHODNÁ DIETA MANČINGOVÉ PRO DIABETIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka Holanová.

Dobrý den,
mám kompenzovaný diabetes, užívám perorální antidiabetika. Chtěla bych zkusit detoxikační kůru podle paní Mančingové.
Je tato kůra pro mě vhodná? Děkuji za odpověď. J. Holanová.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Stravování podle Mačingové je vhodné i pro kompenzované diabetiky. Důležité je z toho pochopit filozofii dělení jídla a jeho správného načasování. A to se pak dá používat až do konce života.

Zdroj: diskuze Je vhodná dieta mančingové pro diabetika

Rady ke kombinaci

Kuřecí špíz se žampiony se může kombinovat s celerovými hranolky, ale s rýží jako přílohou konzumace není povolená.

Rýži s cibulkou nemůžeme kombinovat s kuřecími plátky se zeleninou, která je neutrální.

Zdroj: Stravování podle Mačingové

Poradna

V naší poradně s názvem RECEPTY NA SLINIVKOVOU DIETU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana Zounková.

Dobrý den, potřebovala bych nějaké recepty pro maminku po akutním zánětu slinivky.Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Recepty a informace o stravování pro pacienty s nemocnou slinivkou jsou přehledně uvedeny zde: www.ceskaordinace.cz…

Zdroj: diskuze Recepty na slinivkovou dietu

Vybírejte si rozmanitou stravu

Buďte odvážní. Vyberte si v každé skupině potravin různé potraviny. Nemusíte jíst pořád ty stejné potraviny, snažte se je střídat, protože jedině tak vám mohou pomoci získat všechny potřebné živiny.

Zdroj: Přehled zdravého stravování

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN 3 MG se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jozef schurger.

dobry den.uzivam 3mg warfarin tyzdenne 3x 4,5mg a 4x3mg kontrolu robim raz za mesiac dnes som na kontrole a mal inr 2,08 a konzumujem praktcky vsetko ,ako mi chuti,2x som mal arytmiu.clanky o varfarine citam prvy krat.mam postupovat podla toho,cosa pise, velmi pekne dakujem ,mam 79 rokov.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

INR 2.08 je optimální, takže na svém způsobu stravování nic neměňte. Dále choďte na pravidelné kontroly a poslouchejte svého lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin 3 mg

Jak si vytvořit návyk na zdravou výživu?

Zaprvé musíte mít důvod ke zdravému stravování. Chcete zlepšit své zdraví? Chcete se cítit lépe? Snažíte se jít příkladem pro své děti? Jedná se o změny, které můžete provést? Jestli jste si odpověděli alespoň na jednu otázku kladně, pak se můžete řídit našimi tipy:

  • Nesnažte se změnit všechno najednou.
  • Stanovte si nejprve snadný cíl, který můžete lehce splnit, například to, že budete konzumovat čerstvou zeleninu a ovoce každý den.
  • Poté si určete dlouhodobý cíl, například takový, že si nachystáte jednu vegetariánskou večeři týdně.

Zdroj: Přehled zdravého stravování

Diskuze

V diskuzi JATERNÍ OHEŇ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Kociánová.

Pane doktore,prosím,jak postupovat při stravování při jaterním ohni.Děkuji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jaterní oheň

Je zdravá strava stejná jako dieta?

Zdravá strava není dieta, představuje změny, kterými se můžete (a máte) řídit po zbytek svého života. Diety jsou dočasné. Když držíte dietu, trpíte obvykle hladem a přemýšlíte o jídlu po celou dobu. Po skončení diety se můžete začít znovu přejídat, abyste dohnali to, co jste vynechali. Jíst zdravou, vyváženou a pestrou stravu je daleko více uspokojující. Pokud jste člověk, který má rád fyzické aktivity, bude pro vás dosažení zdravé hmotnosti a její udržení při zdravém stravování snadnější.

Zdroj: Přehled zdravého stravování

Poradna

V naší poradně s názvem REFLUX JÍCNU - DIETA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Dieta při refluxu není zvlášť složitá. Můžete při ní jíst vše, co není z mouky, co není smažené a co není ostré.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marcela.

Ono stravování není tak jednoduche, nesmí se rajcata, cesnek, papriky, no prostě je toho opravdu hodne. Také sháním kuchařku.

Zdroj: diskuze Kuchařka reflux

Příklad jídelníčku

Snídaně

  • Dejte si misku celozrnných cereálií s nízkotučným mlékem a banánovými plátky, jahodami nebo sušeným ovocem.
  • Nebo smíchejte nízkotučný jogurt s ovocem a celozrnnými cereáliemi.
  • Přidejte nakrájenou zeleninu do omelety nebo míchaných vajíček a máte také vynikající snídani.
  • Začněte svůj den s latté nebo cappuccinem vyrobeným bez tuku nebo z nízkotučného mléka.
  • Pijte ovocné šťávy.

Oběd

  • Zeleninový vývar nebo fazolová či čočková polévka.
  • Vyrobte si zeleninový sendvič, měl by obsahovat rajčata, papriky, listový salát a strouhanou mrkev.
  • Místo sody pijte nízkotučné mléko nebo jiné nealkoholické nápoje.
  • Připravte si mísu s ovocem a zeleninou.
  • Můžete si dát polévku z nízkotučného mléka.

Večeře

  • Zelenina se zálivkou nebo dresinkem.
  • Smažená nebo grilovaná zelenina, jako je paprika, cibule, cuketa, žampiony, lilek, mrkev, květák. Lze přilít i balzamikový ocet.
  • Každá večeře by měla začít zeleninovým salátem.

Dezert

  • Ovoce.
  • Grilované ovocné špízy.
  • Pečená jablka, hrušky nebo banány.

Zdroj: DASH dieta, jídelníček

Kniha Antónie Mačingové

Kompletní seznam všech receptů podle Antónie Mačingové je k dispozici v její knize Zhubněte jednou provždy.

Zdroj: Stravování podle Mačingové

Cíl pro udržení vyvážené stravy

Každý den jezte z každé skupiny – celozrnná strava, bílkovinné potraviny, zelenina a ovoce, mléčné výrobky – různá jídla. Naslouchejte svému tělu. Jezde, když máte hlad, a přestaňte s jedením, když cítíte, že jste sytí.

Zdroj: Přehled zdravého stravování

Kde je možné získat podporu?

Podpora od ostatních může být obrovskou pomocí. Více podpory získáte tím, že budete provádět nejprve jednodušší změny. Zeptejte se přátel a rodiny, zda jsou ochotni s vámi přejít na zdravou výživu. Mohou vám pomoci s přípravou jídla, s nápady na zdravé, chutné recepty a s tipy na vaření. Pokud potřebujete odbornou pomoc, poraďte se se svým lékařem.

Zdroj: Přehled zdravého stravování

28denní detoxikační plán

Byl vypracován čtyřtýdenní stravovací program, který lidem pomáhá získat ztracenou energii, vypadat dobře a hlavně – vyléčit se. Spolu se zlepšením krevního obrazu se zvyšuje aktivita vnitřních orgánů, zvyšuje se bazální metabolismus, a navíc ubývají kila. Toto stravování má i diagnostické účinky. Pokud se objeví problémy s určitým orgánem, je dobré se zamyslet, kde hledat kořeny tohoto problému. Nejdůležitější věcí je, že pokud se nezmění vstup, nezmění se ani výstup, to znamená, že se nedají očekávat pozitivní změny, když se nezmění způsob stravování a životosprávy natrvalo.

28denní detoxikační plán není dieta. Při očistě je však zapotřebí vytrvalost, odhodlání, disciplína a radost ze změny stravování. Důležitý je i pitný režim, který vyžaduje vypít denně 3,5–4 litry vody, a to následujícím způsobem: 3 x 3 dcl teplejší převařené vody a zbývající doporučené množství tekutin lze doplnit obyčejnou, studenou vodou.

28denní detoxikační plán opravdu není dieta. Dieta je krátkodobá změna stravování, kdy chceme šetřit některý vnitřní orgán, aby se zregeneroval. Detoxikace nemusí trvat jen 28 dnů, je možné ji opakovat dvakrát i třikrát po sobě. Po ukončení detoxikace je nutné pokračovat v nastoupené cestě dál. Pokud dojde k návratu ke starým stravovacím návykům, vrátí se také staré problémy. Při detoxikaci se očišťuje krev, játra, ledviny a celý močový systém, střeva, lymfatický systém, kůže, dýchací cesty.

Zdroj: Jak detoxikovat organismus za 28 dní

Dietní program při refluxu

Zásadní vliv u tohoto onemocnění má způsob stravování. Dietou tak lze docílit k minimalizování či naprostému odstranění problémů. Pomoci může vytvoření jídelníčku, který bude složen ze základních potravin upravených vařením nebo dušením. Postupem času se zařazují nové druhy jídel a vždy se sledujte, jak na to žaludek reaguje. Komplikace se projeví do šesti hodin od konzumace. Ta jídla, která nebudou způsobovat překyselení žaludku tak mohou obohatit váš jídelníček při refluxu.

Zdroj: Reflux jícnu - dieta


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP