Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

ŠUPINATĚNÍ BRADAVKY FOTO

OBSAH

Příznaky rakoviny prsu a jak rakovina prsu vypadá

Okem patrné změny prsu:

  • Změna ve velikosti či tvaru prsu může ukazovat na počátek rakoviny prsu.
  • Vtažení bradavky také napovídá o zhoubném bujení v prsu.
  • Otok, šupinatění, zarudnutí či „pomerančový“ vzhled kůže prsu také může být příznakem rakoviny prsu.

Pohmatem patrné změny zahrnují:

  • Hrbolek či ztluštění v části prsu nebo poblíž prsu, i v podpaždí může být projevem nádoru v prsu.
  • Přílišná citlivost bradavky také nasvědčuje na možnou rakovinu prsu.

Fotografie jak vypadá rakovina prsu se svými příznaky:

  • Ukázky toho, jak se rakovina prsu projevuje, jsou vidět na fotografiích zde.
  • Fotografie šupinatění prsu při rakovině prsu jsou vidět zde.
  • Fotografie symbolu rakoviny prsu jsou vidět zde.

Zdroj: Jak poznat rakovinu prsu

Diskuze

V diskuzi JAK SPRÁVNĚ LÍZAT VAGÍNU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena.

Důležité je při provádění orálního sexu nezapomenout také na bradavky. Současně s lízáním vagíny bradavky nejdříve jemně masírujte a ke konci tahejte, jako byste je sáli. Poslouchejte při tom reakci své partnerky a podle vzrušujícího vzdychání zvyšuje nebo snižujte intenzitu dráždění.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiří Hybner.

Myslím , že při lízání vagíny a laskání bradavek je také dost dobré občasné olíznutí análu , dráždění pochvy i análu zasunutím prstů za použití lubrikantu .

Zdroj: diskuze Jak správně lízat vagínu

Hydrocortison v těhotenství

V těhotenství a při kojení se poraďte se svým lékařem. Přípravkem Hydrocortison Léčiva nelze ošetřovat prsní bradavky kojících matek.

Zdroj: Kortikoidová mast Hydrocortison

Poradna

V naší poradně s názvem KDY PRASKNE HNIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata.

Dobrý večer udělal se mi na prsu hnis skoro u bradavky na kůži kdy praskne

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zřejmě je to folikulitida, u které dochází k samovolné perforaci do několika dnů. Typický je červený flek o průměru do dvou centimetrů se středovou šošolkou, kterou vyplňuje výpotek - hnis. Někdy může být folikulitida hluboká a vytvoří se jasně ohraničená červená boule, která nemusí vždy dozrát k prasknutí. Nepropichujte to! Pokud jste z toho nervózní, tak se stavte na kožním, kde vám to vyšetří a dají účiné masti.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kdy praskne hnis

Framykoin v těhotenství

Framykoin lze podávat i v období těhotenství a kojení. Není však vhodné aplikovat Framykoin na popraskané bradavky u kojící ženy.

Zdroj: Antibiotikum Framykoin

Diskuze

V diskuzi MENSTRUACE PALENI BRADAVEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika.

Dobry den nedostala jsem menstruaci 16 dni pálí mi bradavky je mi 50 let Jaká je příčína p.dr děkuji za odpoved Novotná

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Menstruace paleni bradavek

Citlivé bradavky

Citlivosti bradavek si můžete všimnout již jeden až dva týdny po početí. Je to důsledek zvýšeného průtoku krve do prsou a zvýšení jejich velikosti. Mnoho žen si v tomto období stěžuje na bolest bradavek, mravenčení a zvýšenou citlivost.

Zdroj: Co se děje 7. den po oplodnění

Poradna

V naší poradně s názvem PŘÍZNAKY MENOPAUZY OTEHOTNET se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobry den je my 50let.Pobolivavaji my bradavky sem nervozni a behem 1roku a pul sem mela mesicky jenom 6mesicu.Poboliva my podprisku a pichani vprave strane.Obcas navaly horka ale da se to ustalit.Obcas bolestivy sex.Zatim nic neberu zadne prasky.Dekuji za radu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejúčinnější pomoc vám může dát váš gynekolog. Má k dispozici laboratorní vyšetření krve, ze kterého může lépe určit příčinu vašich obtíží. Pokud s tím chcete něco dělat, obraťte se na něj.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Příznaky menopauzy otehotnet

Příznaky

Nejčastějším projevem je nebolestivá bulka, kterou si pacientka nahmatá při samovyšetření nebo je zjištěna lékařem (a to nejen na gynekologii, ale i jako náhodný nález při vyšetření za jiným účelem). Tato bulka je prvním příznakem asi u tří čtvrtin nemocných. Z hlediska dostupné léčby je optimální, pokud se jako první objeví nehmatné ložisko (nádor) při mamografickém vyšetření, jež je v počátečním stádiu a ještě se klinicky neprojevuje. Toho lze dosáhnout jen pravidelnými mamografickými kontrolami. Pokud by se nádor objevil například brzy po ní, může růst necelé dva roky do další kontroly a už se u pacientky i projeví. Takže ne vždy se včasný záchyt podaří, stejně tak u mladších nemocných, pro které ještě není screening určen. Nicméně je statisticky dokázáno, že se zavedením screeningu a snad větší osvětou se časný záchyt nádoru prsu zvýšil a tím se samozřejmě zlepšila jeho léčba.

Mezi další, ale méně časté (jak uvádějí samotná procenta) příznaky onemocnění patří bolest prsu (5 %), zvětšení prsu (1 %), vtažení kůže nebo bradavky (5 %), výtok z bradavky (2 %) nebo povrchové změny na bradavce, například šupinatění (1 %). Zvětšení uzlin v podpaží nebo nad klíční kostí je už projevem šíření nádoru. Méně než 10 % onemocnění se manifestuje příznaky již vzdálených metastáz, tedy příznaky v jiných orgánech (například bolestmi zad při metastázách do kostí).

Zdroj: Karcinom prsu

Poradna

V naší poradně s názvem BOULE POD KŮŽÍ NA BRISE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš.

Ahoj, náš pes - Irský setr má na břiše pod kůží nějakou měkkou bulku. Je pohyblivá velikosti cca 2x6cm. Je u čtvrté bradavky, může to být něco třeba na mléčné žláze? Podle našeho veterináře prý je to možné, ale nechci nic zanedbat. Podotýkám že se jedná o psa nikoli o fenku. ale vím že nádor prsu můžou mít i mužů, má už 12 let nechceme ho zbytečně operovat, ale taky máme strach abychom něco nezanedbali. prosím máte s tím někdo zkušenost? děkuji Tomáš Struhala

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Odhalit přesnou příčinu bulky pomůže vyšetření ultrazvukem, CT vyšetření a nebo biopsie, při které se injekcí odebere malá část z bulky a odešle se k laboratornímu vyšetření. Vezměte psa k veterináři a požádejte ho o provedení biopsie.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Boule pod kůží na brise

Rakovina prsu příznaky

Nejčastějším projevem rakoviny prsu je nebolestivá bulka, kterou si pacientka nahmatá sama při samovyšetření nebo je zjištěna lékařem při vyšetření (a to nejen na gynekologii, ale i jako náhodný nález při vyšetření za jiným účelem). Tato bulka je prvním příznakem asi u ¾ nemocných. Z hlediska dostupné léčby je optimální, pokud se jako první objeví nehmatné ložisko při mamografickém vyšetření, čili nádor, jenž je v počátečním stadiu a ještě se klinicky neprojevuje. Toho lze dosáhnout jen pravidelnými mamografickými kontrolami. Pokud by se nádor objevil například brzy po kontrole, může růst necelé dva roky do další kontroly a už se u pacientky projeví. Takže ne vždy se včasný záchyt podaří, stejně tak u mladších nemocných, pro něž ještě není screening určen. Nicméně je statisticky dokázáno, že s jeho zavedením a snad větší osvětou se časný záchyt nádoru prsu zvýšil a tím se zlepšila samozřejmě i jeho léčba. Mezi další, ale méně časté (jak uvádějí samotná procenta), příznaky onemocnění patří bolest prsu (5 %), zvětšení prsu (1 %), vtažení kůže nebo bradavky (5 %), výtok z bradavky (2 %) nebo povrchové změny na bradavce, například šupinatění (1 %). Zvětšení uzlin v podpaží nebo nad klíční kostí je už projevem šíření nádoru. Méně než 10 % onemocnění se manifestuje příznaky již vzdálených metastáz, tedy příznaky v jiných orgánech (například bolestmi zad při metastázách do kostí).

Zdroj: Jak se projevuje rakovina

Diskuze

V diskuzi ŠUPINATĚNÍ KŮŽE - se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Havlátová.

Dobrý den, mohu se zde zeptat, co je nejvhodnější pro léčbu šupinaté kůže a mírné zarudnutí na hrudníku a břicha. Co nejlépe na podporu růstu chlupů a přesrtění. Děkuji. Ing.Bc.Eva Havlátová, 602508885

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Šupinatění kůže -

Lanolin v lékárně

Lanolin má antibakteriální a hypoalergenní vlastnosti. Podporuje hojení drobných popálenin. Používá se pro výrobu vitamínu D3.

Multi-Mam Lanolin je ochranný krém z čistého lékařského lanolínu, určený na péči o namáhané bradavky kojících matek. Pokožku bradavek zachovává vláčnou a zdravou.

Lansinoh HPA lanolin je produkt, který zklidňuje, hojí a chrání bolavé popraskané bradavky. Lansinoh HPA lanolin poskytuje ultra čistý lanolin, který se rafinuje jedinečným procesem, aby byl co možná nejbezpečnější a nejčistší. Byl speciálně vyvinut pro kojící matky, aby uklidnil a chránil jejich bolavé a popraskané bradavky. Tento krém doporučuje i Mezinárodní liga na podporu kojení, v níž jsou přední odborníci na kojení.

Boroglycerin Lanolin 50 g je vyživující krém na ruce a nohy, jsou-li extrémně vysušené. Vyživuje a regeneruje pokožku postiženou vysycháním.

Isolda krém lanolin s rakytníkovým olejem 100 ml je jemný mastný krém na ruce s vysokým obsahem sójového a rakytníkového oleje a čištěného lanolinu, poskytující pokožce ochranu před nepříznivými účinky práce ve vlhkém prostředí. Naneste přiměřené množství krému na čistou pokožku a vetřete.

Cena lanolinu.

Zdroj: Lanolin

Diskuze

V diskuzi VYKUSOVÁNÍ CHLUPŮ U ZAKRSLÉHO KRÁLÍČKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Dušková.

Dobrý den, nemá prosím někdo zkušenosti s tím, že si zakrslý králík začal vykusovat chlupy? Nejprve na břiše, teď si okusuje i přední packu. Chlupy má vykousané až na kůži. Králíkovi je 5 let. Byli jsme s ním na veterině, tam mu diagnostikovali zánět močového měchýře, ale na problém s chlupy doporučili jen měsíčkovou mast. Za odpovědi předem děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ilona Dvorakova.

Já to znám od samiček, když se mají narodit malí králíčci, tak maminka si v trhá chlupy až na kůži, aby mohla kojit jednak, lépe drží a najdou bradavky a jednak těmi chlupy přikrývá králíčky, aby jim nebyla zima a odkrývá. Někdy jsou i králíci kluci zmatení, na kastrovaného kluka mě skočila samice a on si začal stavět hnízdo a dělat důlek. Za krkem to bývá vlhčí kůže. Není to holka? Nám prodali v City Parku ve Zverinexu Boba a pak jsme zjistili, že to je Bobinka a čeká malé.

Zdroj: diskuze Vykusování chlupů u zakrslého králíčka

Moučnivka na bradavkách

Pokud dítě stále kojíte, můžete mít kvasinky také na bradavkách. Ty se však neléčí, pokud se neprojeví příznaky jako pálení, svědění (oba příznaky se zhoršují po krmení), změna barvy, olupování, nebo naopak může být bradavka s dvorcem hladká a lesklá s bělavými flíčky. V tom případě se na bradavky aplikují lokální protiplísňové masti (po poradě s lékařem či lékárníkem).

Zde můžete vidět, jak vypadá moučnivka na bradavkách.

Zdroj: Moučnivka

Poradna

V naší poradně s názvem HEMATOM? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivan.

Dobrý den, naší fence čivavy se udělala jakoby modrá bulka (lišta) okolo jednoho struku. Vystouplá je jen minimálně, ale poměrně velká v porovnání s velikostí těla (na počátku 3x3,5 cm, poté cca 2,7x3 cm, nyní zase o něco menší). Prozatím byla s vetem dohodnuta léčba pomocí nějaké mastičky, asi po týdnu se to zmenšilo (viz rozměry uvedené výše). Nicméně veterinář si není diagnózou úplně jistý, neboť už je to cca tři týdny a stále je "hematom" viditelný. Nevíte náhodou, o co by se mohlo jednat? Jestli je to opravdu pouze hematom? Fenku to vůbec nebolí, v podstatě o tom ani neví. Kastrovaná není. Děkuji za odpověď
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Podle obrázku to vypadá jako modřina nebo prasklá céva. Každá prsní žláza má pomerně velkou žílu, která ji živí. Když pak fenečka od někud spadne nebo si jinak namůže tuto oblast, nebo její žíla je nevhodně umístěná, tak se může stát, že praskne a vytvoří se hematom. Pokud toto přišlo náhle a je to nebolestivé, pak se téměř jistě jedná o prasklou prsní cévu. Pro zrychlení ústupu hematomu můžete použít ledování po dobu 10 minut několikrát denně. Když by i po dalších týdnech modřina nezmizela, tak bude potřeba vyšetření cév v oblasti bradavky a podle výsledků se stanoví další postup.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hematom?

Zásady kojení

  • Položte dítě co nejblíže ke svému tělu, takže břicho na břicho.
  • Tvář dítěte mějte na své hrudi.
  • V prvních dnech mějte dítě na paži.
  • Nos dítěte by měl být ve výšce bradavky.
  • Ucho, rameno a předloktí dítěte leží v jedné přímce.
  • Nyní kontakt s bradavkou – rty dítěte přiložte k bradavce a počkejte, než se otevřou.
  • Když chcete dítěti prs odebrat, vložte malíček do koutku úst, dítě bude cucat váš prst a bradavku můžete v klidu a bezbolestně vyjmout.

Jestliže jste proti kojení, dopřejte svému dítěti alespoň novorozenecké mléko, takzvané kolostrum, které mu poskytne všechny potřebné nutriční látky.

Zdroj: Kojení

Poradna

V naší poradně s názvem PROBLÉM S EREKCÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Novotný.

Dobrý den.
Mohl by mi někdo poradit,jak zlepšit erekci?Po ránu je vše v pořádku jako snad u většiny mužů,člověk je v klidu,bez stresu.Co se týče přes den nebo spíš večer,erekce je velmi slabá a když už se někdy dostaví,tak po chvilce pomine.Co s tím?Jsem z toho neěťastný a partnerka taky.Vakuovky nebo hltání nějakých bobulí,které třeba vůbec nepomáhají mi nepřipadá zrovna šťastné řešení.Ví někdo o nějaké zaručené pomoci?Ještě jeden dotaz,má tady někdo zkušenosti s Erecticem plus?Četl jsem o tom,že to pomáhá,ale nevím jestli to není jen nějaké lákadlo vytahování peněz z lidí.
Děkuji za odpovědi. Novotný

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Problém s tím, že nestojí zrovna, když je potřeba, potká mnoho mužů. Obvykle to přichází po třicítce a od té chvíle se to pomalu stupňuje. Právě to, že si uvědomíte, co se vlastně děje, ve Vás vzbudí pochybnosti. Ty pak vyvolávají stres - obavy z dalšího selhání a to činí situaci ještě horší. Často to bývá doprovázeno i nadměrným pocením, které počíná, jakmile začne opadání erekce.

Rada na to jedna základní: musíte nalézt nové stimuly, které Vás vzruší. V monogamním, neboli věrném vztahu, se dříve nebo později vyčerpá erotický potenciál a je třeba vymyslet nový náboj. Zkuste si půjčit nějaké erotické filmy a hledejte v tom novou inspiraci, kterou pak budete moci vyzkoušet se svou partnerkou.

Zkuste také využít erotogenní zóny. U mužů to často bývají prsní bradavky, ušní lalůčky, ale také i masáž prostaty nebo lízání šourku. Zkuste se dohodnout s partnerkou na jejich stimulaci a pozorujte jak Vás to ovlivňuje.

Také zvukové vjemy jsou důležité. Vaše vzrušení bude umocněno, když uslyšíte svou partnerku vzténat (možná i řvát) rozkoší. Dohodněte se, ať je to při sexu pěkně slyšet a pozorujte jak Vás to ovlivňuje.

Když zrovna nemáte erekci, tak si vypomozte jazykem, prsty nebo vibrátorem a stimulujte erotogenní zóny u své partnerky. Tím přestanete myslet na svou erekci, získáte čas na zklidnění a za chvíli ji můžete zase dosáhnout.

Je potřeba také přijmout fakt, že tělo se časem vyvíjí a s tím i jeho funkce. K tomu patří i měnící se schopnost erekce. Přijměte to jako novou funkcionalitu svého těla a naučte se s tím žít. Když to Vy sám nebudete vnímat negativně, tak Vás to přestane ovlivňovat a dosažení erekce bude snažší. Je to stejné jako se šedinami.

Ptáte-li se na zmíněný potravinový doplněk stravy, tak podle jeho složení skutečně může pozitivně ovlivnit erekci i libido. Účinek se nejvíce projeví ale jen u mužů s problémy ve výživě. Normálně se stravující člověk podstatné látky z toho zmíněného doplňku získá v běžné stravě. Posuďte sám jestli jíte normálně a podle toho očekávejte účinky.

Co dělat s erektivní disfunkcí odborně? Zajděte na urologii a řekněte lékaři na férovku o svých problémech. On Vám provede vyšetření vylučující funkční onemocnění a odebere Vám krev na zjištění hladiny testosteronu. Podle toho určí jak dál. K dispozici má léky s ověřenými účinky na erekci. Na podporu vzrušení se používá Yohimbin. Na zvýšení hladiny testosteronu se používá Undestor a na podporu tvrdosti penisu se používá Viagra.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Problém s erekcí

Neinfekční příčiny petechií

Petechie nebo purpura mohou být také způsobeny neinfekčními příčinami, jako jsou sekundární erupce po drogách, akutní leukémie, nízký počet krevních destiček a mechanické příčiny. Silný kašel nebo zvracení mohou zvýšit nitrohrudní tlak a způsobit petechie v oblastech prokrvených horní dutou žílou, přibližně odpovídající kůži nad linií bradavky. Petechie se také mohou tvořit bez dalších nálezů a nemají klinický význam. U novorozenců se petechie mohou vyskytovat v místech tlaku, jak postupují porodními cestami, ale petechie mohou být také výsledkem získané infekce nebo mateřských protidestičkových protilátek. Starší děti s petechiemi a bez horečky by měly být vyšetřeny na krevní dyskrazii.

Zdroj: Mast na petechie

Poradna

V naší poradně s názvem CO JE EXFOLIACE PLETI? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Terka.

Můžete mi prosím někdo popsat co je exfoliace pleti a jestli si to můžu udělat sama doma? Slyšela jsem, že se s tím prý vyrovnávají vrásky na obličeji. Je topravda? Předem děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Co je exfoliace pleti? Exfoliace pleti je chemický pleťový peeling. Jeho působení spočívá v nanášení kyseliny glykolové na ošetřovanou pokožku. Tím, jak kyselina glykolová působí, dochází k tak zvané exfoliaci pleti - odstraní se povrchové buňky kůže a to téměř až na živou tkáň!!! Pak následuje proces hojení, kdy se odstraněné buňky přirozeně nahradí novými. Proces přestavby pleti se na venek projevuje zčervenáním, které vybledne do 2 dnů po aplikaci kyseliny glykolové. Během této doby se mohou na ošetřených místech objevit také drobné puchýřky, stroupky, šupinatění nebo jemné olupování pokožky. Všechny tyto projevy většinou vymizí do 5 dnů. Pleť má po zhojení viditelně lepší srukturu a dochází k postupnému vyhlazení vrásek. Pleť je vyrovnaná, jemnější, hydratovaná a odstraňují se i předchozí projevy akné a některých pigmentových skvrn. Domácí exfoliace pleti kyselinou glykolovou nebo i kyselinou mandlovou nemohu doporučit, protože při nesprávné aplikaci může dojít k neodstranitelnému popálení pokožky a vzniku rozsáhlých svráštělých jizev. Určitě chymický peeling svěřte do rukou odborníků v některém z kosmetických salonů. Obvykle se chemický peeling provádí pět krát po sobě. Mezi jednotlivými aplikacemi je přestávka jeden týden na zhojení pleti. Celá pětinásobná procedura v dnešních cenách vyjde na 5000 Kč. Obvykle bývá exfoliace pleti doplněna ještě injekcemi botulotoxinu, aby se prodloužil efekt vyrovnané pleti. Je-li exfoliace pleti provedena správně a dostatečně intenzivně, tak pak výsledky v některých případech bývají skutečně překvapivé. Lze zde dosáhnout vizuálního omlazení pleti až o několik let.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co je exfoliace pleti?

Příčiny

Původcem onemocnění je kvasinka Candida albicans, která se běžně vyskytuje v ústech, v trávicím traktu a v genitáliích člověka. Při přemnožení kvasinek dochází k infekci. Kojenci se nakazí obvykle od matky během porodu nebo později z prsních bradavek, či při nedostatečné hygieně. Při kojení se mohou mykózou infikovat i bradavky. Proto je důležité, aby se společně s dítětem léčila i matka a zabránilo se tak opětovnému přenášení kvasinkové infekce. Onemocnění se u kojenců obvykle projeví krátce po narození, nejčastěji okolo 10. dne života. Většina onemocnění vzniká do 2 měsíců věku, ale může se objevit také později. Candida se sexuálně nepřenáší. Ale matky mohou moučnivku přenést na své novorozence.

Rovněž po antibiotikách se může moučnivka objevit jak u dětí, tak i u dospělých.

Zdroj: Moučnivka


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP