Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

SVĚDĚNÍ A PÁLENÍ DLANÍ

OBSAH

Svědění dlaní a HIV

Svědění dlaní je jedním z prvních příznaků akutní primární infekce virem HIV, tak zvané primoinfekce. Svědění dlaní se dostavuje v době čtyř týdnů po nákaze a trvá přibližně dva týdny. Stav primoinfekce HIV je dále doprovázen výraznou bolestí očí při pohledu nahoru, nenápadnou vyrážkou na hlavě, krku a hrudníku a zvýšenou teplotou 38,3 až 38,5 °C trvající konstantně po dobu 4 dnů. Následující tři dny teplota ustupuje. Osmý den zmizí teplota, bolest očí i vyrážka a nakažený se cítí zcela zdráv.

Zdroj: Svědění dlaní

Diskuze

V diskuzi PÁLENÍ CHODIDEL A DLANÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

U mě se pálení chodidel projevilo když začly bolet záda v kříži,na vyšetření CT zjistili zůžení na míše a 3 a 4 obratle a to souvisí s pálením chodidel.Pokud také trpíte pálením chodidel uzce to souvisí se zužením na cévach či problému s páteří.Doporučuji vždy vyhledat lékaře a udělat odborné vyšetření.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pálení chodidel a dlaní

Co je to bolestivé svědění konečníku?

Anusitis je zánětlivý prostor uvnitř konečníku. Většina pacientů si stěžuje na nepohodlí v oblasti análního otvoru. Jedná se často spíše o pocení, které způsobuje drobné trhliny v této oblasti, a to pak vede k nepříjemnému, ale bolestivému svědění. Mezi další stížnosti patří pálení uvnitř a vně konečníku. Toto pálení se objevuje bez otoku, ale často se vyskytuje krvácení, které je zřejmé na toaletním papíře. Většina lidí si myslí, že jsou tyto příznaky způsobeny hemoroidy, ale není tomu tak. Tyto nepříjemné pocity jsou způsobeny právě zmíněným anusitisem.

Zdroj: Bolestivé svědění konečníku

Diskuze

V diskuzi POCENÍ DLANÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karoli.

Také jsem řešila pocení dlaní. A vyřešila ho díky používání Antipe. Je to výborný přístroj a báječně pomáhá.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Katy.

Mam vyzkouseny antiperspirant sweatstop instant. Konecne jsem se prestala stydet za sve mokre ruce protoze tento krem vyresi tento problem staci namazat a je hotovo. Viz na www.stop-potu.cz

Zdroj: diskuze Pocení je pryč

Co znamená pálení chodidel a dlaní

Pálení dlaní a plosek nohou by mohlo mít souvislost s výhřezem krční či bederní ploténky. Je ale potřeba vyloučit i jiná onemocnění, což spadá do péče neurologa. Také se může jednat o alergickou reakci na určitou látku, kdy při kontaktu s kůží dochází k tomuto stavu.

Zdroj: Pálení chodidel

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDĚNÍ A PÁLENÍ V TŘÍSLECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra 123.

Pane Cempírek,zdravím vás a prosím jestli byste mě neporadil,už jednou jste mě poradil dobře.Přečtěte si prosím co jsem sem psala včera/nechci to psát znovu/.Jde mě o vaši radu co dělat s tím,že nesnáším žádné léky.Přitom mám nevyléčitelné nemoci-RA ,neuropatii a vleklý zánět močových cest.Mám velké potíže,bolesti,nespavost atd.děkuji předem.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Zde je odpověď na váš dotaz: www.ceskaordinace.cz…

Zdroj: diskuze Svědění a pálení v tříslech

Svědění dlaní

Svědění dlaní může způsobit i antibiotická léčba anebo může jít o projev dyshidrotického ekzému. V tom případě je vhodný protizánětlivý krém a eventuálně antihistaminika k celkovému užívání. Příčina může být alergická.

Zdroj: Svědění kůže na rukou

Diskuze

V diskuzi SVĚDĚNÍ A PÁLENÍ V TŘÍSLECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jakub.

Dobry den,
Dekuji za vasi odpoved. Je mozne s vámi komunikovat emailem na přímo? Mel bych par otazek a diskuze tu neni zrovna vhodne reseni.

Predem dekuji,

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdenek.

No, nevím, jestli vám nějak budu užitečný, ale klidně zdenekkroh@seznam.cz

Zdroj: diskuze Svědění a pálení v tříslech

Svědění poševního vchodu bez výtoku

Svědění poševního vchodu bez výtoku může být způsobeno bičenkou poševní. Infekce tímto prvokem se projevuje hojným řídkým, často zpěněným a po rybině zapáchajícím výtokem. Sexuální styk je nepříjemný až bolestivý. Nápadné je svědění zevního genitálu a klidová bolest v podbřišku. Bičenka může zároveň napadnout i močové cesty, což přináší pálení a bolest při močení. Vzhledem k tomu, že se přenos uskutečňuje pohlavním stykem, je nutné vyšetřit všechny sexuální partnery a zahájit u nich léčbu.

Zdroj: Svědění poševního vchodu

Diskuze

V diskuzi STOP POCENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamoš.

Je hodně nepříjemný, když se v noci vzbudíte a musíte převlékat pyžamo, protože jste úplně mokří. A když vás stejný problém trápí i ve dne, je to k zbláznění. Dlouho jsem řešil, co s tím. Pak jsem se dočetl na netu o iontoforéze OZO-OZO a bylo po problémech. Stačily dva měsíce používání a byl znát rozdíl.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Maruška.

Pocení dlaní je dost nepříjemné. Je hloupý pocit podat někomu ruku, když si ji musíte předtím utřít. Od doby, co používám Antipe, jsou dlaně skoro suché. Je to paráda.

Zdroj: diskuze Stop pocení

Projevy

Projevy pálení rtů jsou velmi nepříjemné a individuální, od pálení, svědění, šupinatění, otok až bolest v různých partiích rtů. Takto postižené rty nejsou jen nepříjemnou kosmetickou vadou. Vedou později k praskání koutků, a popraskané rty a koutky se pak stávají vstupní branou bakteriální infekce do těla. V každém případě jsou už samotné suché rty signálem jakéhosi počínajícího oslabení organismu a je dobré je začít řešit včas. Někdy totiž mohou být prvním signálem vážnější nemoci, která v těle už existuje, ale ještě se nijak navenek neprojevila – často jde o záněty.

Zdroj: Pálení rtů

Diskuze

V diskuzi SVĚDĚNÍ KONEČNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

to věčné ošívání a poposedávání už bylo podezřelé i kolegyni a ta dobře věděla jak mi poradit.koupila jsem si hemostop gel max a už sedím v klidu.žádné pálení štípání.....

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Svědění konečníku

Léčba

Výskyt onemocnění je značný, tito nemocní patří do pravidelného kontingentu obvodních lékařů, ale také interních, neurologických, psychiatrických a jiných ambulancí – dle povahy potíží v jednotlivých případech. Od roku 1975 je pozorován neustálý nárůst počtu těchto nemocných, jednou z příčin však může být i zlepšení diagnostických kritérií, zvláště zavedení rutinního elektromyografického (EMG) a biochemického vyšetření hladin Mg v krvi. Častěji jsou postiženy ženy než muži, vždy jde ale o mladé jedince, nejčastěji mezi 20–30 lety věku. Léčba spočívá v odstranění příčiny.

Zdroj: Svědění dlaní a brnění rukou

Diskuze

V diskuzi SVĚDĚNÍ A PÁLENÍ V TŘÍSLECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra 123.

Zdeňku to chce lékaře,jinak to nepůjde.K urologovi,nebo neurologovi.Běžte do toho,raděj dřív,než pozdě.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdenek.

Děkuji za odpověď, prochodil jsem spoustu odborníků a nakonec to je prý neuropatie nejasného původu a pomáhají mi nějaké ty léky, ale i když je budu brát už asi do konce života, tak jsem za ně vděčný, protože můžu konečně zase celkem v spokojeně žít.Jinak ale, ochota některých lékařů poněkud pokulhává ....Zdenek

Zdroj: diskuze Svědění a pálení v tříslech

Příčiny

Kyselé prostředí, které je ve vagině, nevyžaduje výraznou péči. Je důležité toto pH nenarušovat, k čemuž napomáhá používání prostředků určených právě k očistě intimních partií. Dále se doporučuje dodržování hygienických zásad při pohlavním styku. Nejčastější problémy vycházejí z narušení kyselého prostředí infekcí, například hnisavou bakteriální smíšenou infekcí. Tento stav vyžaduje vždy odpovídající léčbu, která ženu nejen zbaví nepříjemných projevů, jako je pálení nebo svědění, ale zabrání i postupu infekce do vnitřních rodidel.

Zdroj: Svědění poševního vchodu

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDĚNÍ A PÁLENÍ V TŘÍSLECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan.

Je to už tři roky, po odoperování prostaty. Od té doby používám pánské vložky na únik moči. Někdy mne trápí silné svědění v oblasti třísel. To bych se někdy rozškrábal, jak to svědí. Vložka ani spodní prádlo do těchto míst nezasahují a i přesto to svědí. Dokážete mi někdo poradit, co mne těchto potíží zbaví. Děkuji Milan

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pomůže vám na to Clotrimazol AL 1% krém. Je volně prodejný v lékárně a stačí namazat ráno a večer a za dva dny máte klid napořád.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svědění a pálení v tříslech

Svědění dlaní a chodidel

Příčin svědění dlaní a chodidel je celá řada – svědění může doprovázet i jiná onemocnění anebo se může jednat o onemocnění přímo v dané oblasti.

Nejčastější příčinou svědění dlaní je primární biliární cirhóza, což je nemoc, která se vlastně dlaní ani netýká. Jedná se o onemocnění jater, při němž dochází k uvolnění kyselin do krevního řečiště. Toto svědění může být nejhorší v určité denní době.

Velmi častou příčinou svědění rukou a nohou je alergická reakce. K potravinovým alergenům patří vejce, mléko, arašídy, sója anebo také mořské plody.

Třetí nejčastějším příznakem svědění dlaní je syndrom karpálního tunelu, kdy za svěděním stojí útisk nervů.

Atopická dermatitida je nepříjemné onemocnění, které se objevuje i jinde na těle. Projevuje se šupinami, zarudnutím, vyrážkou a silným svěděním. Atopická dermatitida je obvykle projevem alergie a její výskyt je častý i v těhotenství.

V poslední době se stává čím dál častější příčinou systémový lupus, což je autoimunitní onemocnění, které provází léze a zarudnutí dlaní. Velmi nepříjemné svědění dlaní je jen „třešinkou na dortu“.

Svědění dlaní a vyrážku na dlaních někdy způsobuje takzvaná těhotenská dermatóza (herpes gestationis). Objevuje se obvykle během druhého nebo třetího trimestru gravidity, zřídka až po porodu. Těhotenská dermatóza se projevuje puchýřky, ale kromě dlaní jsou většinou postižena i jiná místa na těle – objevuje se na pažích, prsou, obličeji, ploskách chodidel, stehnech a bércích. Projevy velmi úporně svědí. Žena by měla své potíže svěřit gynekologovi, aby byla zahájena léčba, protože podle odborníků může být v pěti procentech případů po porodu nakaženo i její dítě.

Typické pro svědění dlaní je, že daná oblast je zarudlá, napjatá, teplá, může se loupat a může také praskat. Nemocný je kvůli tomu neklidný, může být i podrážděný.

Pro správnou léčbu je důležitá diagnostika, jen tak může být naordinována léčba, která svědění dlaní může odstranit. Základem je navštívení obvodního lékaře, kterému sdělíte své problémy. Lékař vytvoří anamnézu. K základnímu vyšetření patří krevní odběry a vyšetření moči. Lékař pacienta může poslat na specializované oddělení, jako je kožní, alergologie, imunologie nebo revmatologie.

Samotná léčba se odvíjí od toho, co ji způsobuje. Někdy je řešení snadné, ale jindy celkem svízelné. Je důležité, aby k diagnostice došlo včas. U biliární koliky pomáhá kyselina ursodexycholová a antihistaminika. Alergie vyžaduje v první řadě odstranit daný alergen. Dále pak pomáhají antihistaminika. Syndrom karpálního tunelu se řeší operativně anebo konzervativně. Chirurgické řešení je však až krajní možností. Pomoci mohou i kortikosteroidy, antirevmatika, akupunktura. Lupus se léčit bohužel nedá, a tak se používají kortikosteroidy nebo cyklofosamid. U ekzémů je to komplikované. Základem je dobrá péče o pokožku, promazávání, nasazení antimykotik nebo antibiotik, antihistaminik anebo kortikosteroidů.

Zdroj: Svědění dlaní

Pálení v krku po jídle

Občasné pálení v krku po jídle může být způsobeno dietní chybou, alkoholem, kouřením, některými léky, překyseleností žaludku, zvýšenou aktivitou po jídle (předklony, cvičení a podobně), ulehnutím po jídle. Zvláštní příčiny má pálení v krku po jídle v těhotenství, kdy se vyskytuje nejčastěji – vyšší hladina hormonů způsobuje ochabnutí svěrače jícnu, a navíc rostoucí plod tlačí žaludek vzhůru. Po porodu se vše upraví většinou samo. Pálení v krku po jídle může být také projevem alergie.

Zdroj: Pálení v krku

Diskuze

V diskuzi SVĚDĚNÍ A PÁLENÍ V TŘÍSLECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jakub.

Dobry den,
Mam velmi podobné problémy jako Vy Zdenku.. Rad bych se zeptal, jak pokracuje Vase lecba po několika mesicich? Taktez jsem nyni navstivil ambulanci bolesti, dostal jsem nějaké leky, primarne to jsou antidepresiva, a neco na bolest.. Bohuzel, vubec to nezabírá a paleni, svedeni a tahani v oblasti trisel mam jiz rok. Doktory mam vsechny za sebou bez nějakého vysledku..
Za jakoukoliv radu budu vdecny,
Predem dekuji..

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdenek.

Dobrý en,
no, abych pravdu řekl, tak mi léčba stoprocentně taky nezabírá, hlavně v létě je to horší, ale když si léky vysadím, je to mnohem horší a opravdu poznám, že se blíží šestá hodina, kdy léky beru. No a vlastně to ani není léčba, jen potlačování projevů svědění.. Rád bych se mýlil, ale někdy mám takový dojem, že jsem si už za ty asi tři roky, vytvořil i závislost, ale jsem za léky vděčný, protože to svědění bez těch léků mě opravdu úplně vyřadilo z běžného života. Nejhorší na tom je, že většině lékařů je to úplně, ale úplně jedno, já jsem si musel všechna vyšetření zařizovat sám, několikrát jsem měnil i kožní lékařku, ta první mi stále celý rok cpala nějaké masti. Ani neurolog nejevil moc velký zájem o moji léčbu a to mě docala mrzí, nebo spíš mi to dost vadí, vždyť si doktory platíme, tak proč je platit ještě jednou??
Asi vás bude zajímat, jaké léky teď beru. Tak je to kombinace Tutus, nebo jim podobné (Zaldiar), s Babakirem.Ráno užívám 1 krát Zaldiar a 1 krát Babakir 150mg.
Večer pak zase 1krát Zaldiar(ten mi teď doktor napsal místo Tutusu, ale je to jen jiný výrobce, složení je stejné jako u Tutusu)a pokud možno tak 1krát Babakir jen 75 mg.
Ale je docela možné, že složení léků je individuální, mně se doktor na Amb. bolesti trefil do tohoto složení napoprvé. Zpočátku jsem asi tři měsíce do tohoto složení bral i nějaká antidepresiva od psychiatra, až tam mě to svědění dohnalo. Začalo to u mě vlastně krátký čas po tom, co jsem přestal kouřit a samozřejmě začal přibírat na váze.V březnu to byli dva roky, co beru léky, které alespoň trochu pomáhají.
Tak doufám a přeji vám, aby vám váš doktor na Amb. bolesti našel nějakou vhodnou a hlavně účinnou léčbu co nejdřív, protože vím, že je to svědění opravdu k zbláznění a jen těžko vám to uvěří někdo, kdo to nezažil. Tak hodně štěstí, hlavně teda zdraví.....
Zdenek.

Zdroj: diskuze Svědění a pálení v tříslech

Pálení chodidel v těhotenství

Pálení chodidel v těhotenství může souviset s otoky dolních končetin a útlakem periferních nervů, nelze však vyloučit kožní nebo neurologické onemocnění. Poraďte se raději s praktickým lékařem, který vás může odeslat na specializované pracoviště k dovyšetření.

Zdroj: Pálení chodidel

Svědění rukou a nohou

Svědění dlaní a chodidel může způsobit cholestáza. Příčinou cholestázy jsou zřejmě těhotenské hormony, které ovlivňují činnost jater a žlučníku a způsobují poruchy produkce a toku žlučových kyselin (ty jsou v těle potřebné zejména pro trávení tuků). Žlučové kyseliny se při cholestáze dostávají v nadměrném množství do krevního oběhu a u těhotné ženy vyvolávají silné svědění a ohrožují vývoj plodu.

Příznaky těhotenské cholestázy:

  • silné svědění, zvláště na dlaních a chodidlech – často je svědění jediným příznakem těhotenské cholestázy,
  • tmavá barva moči,
  • světlá barva stolice,
  • únava, ztráta chuti k jídlu, deprese,
  • jen výjimečně se objevují příznaky žloutenky (žlutá barva kůže a očního bělma).

Vliv těhotenské cholestázy na průběh těhotenství

U matky – onemocnění není pro matku nebezpečné, i když silné svědění je nepříjemné. Někdy dochází ke sníženému vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích. Po porodu zmizí těhotenská cholestáza během několika dní.

U dítěte – pro dítě je těhotenská cholestáza velmi nebezpečná, protože zvyšuje riziko předčasného porodu a úmrtí v děloze. Z tohoto důvodu je těhotenství žen s cholestázou pod velkým dohledem, a porod je raději vyvoláván dříve, aby se předešlo vážným komplikacím.

Léčba těhotenské cholestázy

Léčba se zaměřuje jednak na zmírnění nepříjemného svědění, jednak na upravení stavu žlučových kyselin v těle. Měla by být vždy v rukou lékaře.

Zdroj: Svědění kůže na rukou

Pálení žáhy versus pálení v krku

Pálení žáhy je nepříjemná bolest v oblasti jícnu. Jde vlastně o zvracení. Potrava se sice nedostává dávením zpět z úst, ale vrací se na půl cesty. Při proniknutí kyselého obsahu žaludku zpět do jícnu je pociťováno nepříjemné, až bolestivé pálení v krku a na hrudi, směrem od žaludku vzhůru. Postižený může cítit i hořkokyselou pachuť v ústech, podobně jako při zvracení. Signalizuje to, že žaludeční kyseliny působí na sliznici jícnu, dráždí ji a svým způsobem naleptávají.

Zdroj: Pálení v krku

Pálení chodidel a nártů

Pálení chodidel a nártů je běžné u diabetiků s periferním nervovým poškozením. Může za to nedostatek vitamínu B, ale i chronické onemocnění ledvin, špatný krevní oběh nohou a chodidel nebo nedostatečná funkce štítné žlázy. Nemusí se však jednat vždy o onemocnění. Může jít o pouhý otlak nohy uzavřené v neprodyšné obuvi.

Zdroj: Pálení chodidel

Kdy navštívit lékaře

Lékař by měl být kontaktován, pokud svědění uší stále trvá. Svědění může být příznakem infekce nebo vážného ucpání zvukovodu. Svědění může způsobit dočasnou ztrátu sluchu, rozvoj chronické infekce nebo poškození kloubní chrupavky a kosti lebky a vnějšího ucha.

Zdroj: Co znamená svědění v uších

Svědění bez vyrážky

Pokud se jedná o svědění bez jakéhokoli doprovodného onemocnění, jako je například alergie či ekzém, je velmi dobrou metodou volby homeopatie.

Zdroj: Svědění kůže na rukou


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP