Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

SVĚDĚNÍ KONEČNÍKU U DOSPĚLÝCH

OBSAH

Svědění konečníku po antibiotikách

V důsledku podávání antibiotik dochází k poruše mikroflóry a k výskytu mykózy, která způsobuje svědění okolo konečníku a zevních rodidel.

Zdroj: Svědění konečníku u dospělých

Diskuze

V diskuzi SVĚDĚNÍ KŮŽE V HLAVĚ A SVĚDĚNÍ KONEČNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel VILIAM ČONKA.

Chtěl bych zjistit z čeho mě stále svědí kůže v hlavě na zádech konečník a to snad celé tělo trpím s akné mám CHOPN

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mája.

Na svědění konečníku používám hemostop.

Zdroj: diskuze SVĚDĚNÍ KŮŽE V HLAVĚ A SVĚDĚNÍ KONEČNÍKU

Společné svědění konečníku a pochvy

Společné svědění konečníku a pochvy s výsevem puchýřků může být různé etiologie. Může se jednat o herpetickou infekci, také to může být dystrofické onemocnění kůže vulvy, nebo se může jednat o projev alergie na sperma.

Léčba je individuální. Vychází se z příčiny svědění a ze zjištěného nálezu.

Zdroj: Svědění konečníku u dospělých

Diskuze

V diskuzi MOKVÁNÍ A SVĚDĚNÍ KONEČNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarda.

Delší dobu mě trápí mokvání a současné svědění konečníku. Zkoušel jsem Faktu,Dobexyl, ale nic nepomáhá. Krátkodobě mi pomáhá Pimafucort. Zhruba po týdnu se problémy stále vracejí. Co s tím?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobrý den mám časté svědění u konečníku,bez mokvání.můžu poprosit o radu děkuji

Zdroj: diskuze Mokvání a svědění konečníku

Mast na svědění konečníku

DOXIPROCT 1 X 30 GM mast je určena k léčbě vnitřních i zevních hemoroidů, svědění konečníku, ekzému konečníku a okolí, zánětu žlázek a papil konečníku (cryptitis, papillitis) či povrchových trhlin (fissur) při řitním otvoru. V těchto výše uvedených případech si může pacient aplikovat přípravek sám. V případě, že potíže přetrvávají déle než 5 dní, nebo se v průběhu léčby zhoršují, je třeba se poradit s lékařem. Při vzniku náhlých prudkých bolestí nebo výraznějšího krvácení je nutno neprodleně vyhledat lékaře.

Zdroj: Svědění konečníku u dospělých

Diskuze

V diskuzi SVĚDĚNÍ KONEČNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav.

Svědění v konečníku-2 měsíce , spíše zácpa, hemeroidy nemám, svědění po celý den , po stolici, také v noci , kdy se škrabu...Vyzkoušel jsem několik mastiček, jediné co trochu zabírá je tree oil, je to ale drsné . Chodím pravidelně na kolonoskopii, v září operace tř. kýly. Děkuji .

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Svědění konečníku

Svědění konečníku po stolici

Pokud trpíte svěděním nebo pálením konečníku, mohlo by to být způsobeno něčím ve stravě. Svědění po stolici může způsobovat například kofein, ořechy a čokoláda. Jestliže si myslíte, že tyto potraviny mohou hrát roli právě ve vašem případě, přestaňte je na několik týdnů jíst a uvidíte, zda to pomůže. Další častou příčinou svědění konečníku bývá pomnožení kvasinek a plísní ve střevech. V takovém případě pomáhá protikvasinková dieta doplněná komplexní protikvasinkovou terapií. Svědění a bolestivost konečníku se vyskytují také při hemoroidech. Při nich dochází i ke krvácení z konečníku. Zde se používají sedací koupele z dubové kůry anebo masti.

Léčba je vždy individuální, záleží na příčině výskytu svědění.

Zdroj: Svědění konečníku u dospělých

Svědění konečníku po antibiotikách

V důsledku podávání antibiotik dochází k poruše mikroflóry a k výskytu mykózy, která způsobuje svědění okolo konečníku a zevních rodidel.

Zdroj: Svědění konečníku

Diskuze

V diskuzi BOLESTIVÉ SVĚDĚNÍ KONEČNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Asi 6 týdnu trpím upornou zácpou a svěděním přirození a konečníku.Prosím o radu.Děkuji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bolestivé svědění konečníku

Svědění konečníku v noci

Onemocnění, které se projevuje svěděním konečníku zvláště v noci, je infekce roupy. Úporné svědění nastává především v nočních hodinách, kdy samička vylézá a klade vajíčka okolo řitního otvoru. Konečník silně svědí, dochází ke škrábání a vznikají ragády, které se mohou sekundárně infikovat. Dalším důsledkem je neklid a nespavost kvůli úpornému svědění. V tomto případě je opět nutná návštěva lékaře.

Jako léčba se používá podávání protiparazitárního léku Pyrvinium. Roupy se musí léčit! Jinak se jich nezbavíte a jste navíc zdrojem infekce pro ostatní. Roupy mohou způsobit četné zdravotní komplikace (průjmy, špatné vstřebávání živin z trávicího traktu, vaginální výtok a vyrážku, u žen mohou následkem zánětu vznikat jizvy ve stěnách reprodukčních orgánů a tím neplodnost, dále i záněty močového měchýře).

Zdroj: Svědění konečníku u dospělých

Poradna

V naší poradně s názvem JAK POZNAT ROUPY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaela Kloboučníková.

Dobrý den, syna svědí zadeček, jak přijdu na to, že má roupy? Asi je jen tak neuvitím, že? Děkuji za radu.
S přáním příjemného dne
MK

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Svědění konečníku u dětí může mít různé příčiny. Roup dětský poznáte při prohlédnutí stolice. Pomocí lupy můžete v hovínku vidět malé bílé tenké červíky. Další běžnou příčinou svědění konečníku u dětí může být opruzení. To se většinou projeví změnou barvy v okolí konečníku. Pokud chcete mít jistotu oč se jedná, tak nejlepší bude návštěva dětského lékaře. Tam získáte přesné informace o příčině a dostanete pro syna i účinnou a rychlou léčbu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak poznat roupy

Svědění konečníku po stolici

Neškodnou příčinou svědění konečníku po stolici je hojení drobných trhlinek, které vznikly tuhou stolicí nebo úporným tlakem při zácpě. Je vhodné po stolici konečník omýt a ošetřit hojivou mastí (stačí heřmánková nebo jiná individuálně vyzkoušená). Stravu je dobré obohatit o ovoce se zbytkovou buničinou (jablka) a bílé pečivo nahradit celozrnným s vysokým obsahem vlákniny.

Také ostré koření v potravinách (chilli, pepř, pálivá paprika), které prochází trávicím traktem, někdy způsobuje svědění konečníku po stolici.

Zdroj: Svědění konečníku

Poradna

V naší poradně s názvem RADY NA SVĚDĚNÍ PŘI NEŠTOVICÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavlína.

Dobrý den,prosím akutně jak potlačit velké svědění u pětiletého syna při neštovicích. Ponejvíce ho to svědí okolo konečníku a na hrudi a zádech. Prosím o radu. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Namažte neštovičky tekutým pudrem s kafrem. To výrazně omezí svědění. Také vysvětlete synovi, aby se neškrábal a neustále ho hlídejte, aby to nedělal. Svědění přejde za několik dní a pak se vytvoří stroupky, které již nesvědí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rady na svědění při neštovicích

Svědění a výtok z konečníku

Tyto projevy mohou souviset s parazity, jako jsou roupi či hlísti. Podomácku hlísty nevyléčíte, je nutné vyhledat lékaře, který vám předepíše tablety Vermox k vyléčení. Další možností svědění a výtoku z konečníku je mykóza či zánět. I v těchto případech je nutná návštěva lékaře.

Zdroj: Výtok z konečníku - příčiny

Diskuze

V diskuzi ZAPAŘENINY V TŘÍSLECH U DOSPĚLÝCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie.

Koukněte sem - www.zitenax.cz/namah… Dočtete se vše co potřebujete.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Darina.

Děkuji, co mě hodně zaujalo, že tento přípravek můžu aplikovat preventivně před vznikem problému. Objednala jsem si ho v Benu lékárně. Těším se, že pomůže.

Zdroj: diskuze Zapařeniny v tříslech u dospělých

Co znamená svědění konečníku v noci

Svědění v okolí konečníku může mít více příčin: zánět hemoroidů, prostý ekzém, střevní paraziti, opruzenina, mykóza. Z volně dostupných krémů můžete vyzkoušet něco s obsahem protikvasinkových léčiv, vynechte mýdlo. Pokud by během několika dnů obtíže nevymizely, je nutná návštěva kožního lékaře.

Zdroj: Opruzeniny kolem konečníku

Nejčastější příčiny svědění konečníku u dětí

Onemocněním, které se projevuje svěděním konečníku u dětí, je již výše zmiňovaná infekce roupy. Pro tuto nemoc je dokonce svědění konečníku jediným příznakem. Onemocnění je typické pro děti, obzvláště pro dětské kolektivy. Zde nahrává nemoci i nízká úroveň hygieny. Úporné svědění nastává především v noci, kdy samička vylézá a klade vajíčka okolo řitního otvoru. Konečník dítě silně svědí, dítě se škrábe – vznikají ragády, které se mohou sekundárně infikovat. Dalším důsledkem je neklid dítěte a rovněž nespavost kvůli úpornému svědění. V tomto případě je nutná návštěva lékaře.

Zdroj: Svědění konečníku

Diskuze

V diskuzi SVĚDĚNÍ KONEČNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

to věčné ošívání a poposedávání už bylo podezřelé i kolegyni a ta dobře věděla jak mi poradit.koupila jsem si hemostop gel max a už sedím v klidu.žádné pálení štípání.....

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Svědění konečníku

Co znamená svědění konečníku v noci

Za svěděním konečníku zvláště v noci mohou být zodpovědné roupy. Samička tohoto parazita bývá aktivní především v nočních hodinách, kdy vylézá a klade vajíčka okolo řitního otvoru. Konečník následně silně svědí, dochází ke škrábání a vznikají ragády, které se mohou sekundárně infikovat. Dalším důsledkem je neklid a nespavost kvůli úpornému svědění. V tomto případě je opět nutná návštěva lékaře.

Zdroj: Svědění konečníku

Kvasinky způsobující svědění konečníku

Pokud máte kvasinky (plísně) ve střevech, tak se často dostanou i na konečník. Zejména po špatném utření po stolici. Kvasinky pak na konečníku způsobují úporné svědění. Kvasinky se často rozbují po terapii antibiotiky. Aby problém zmizel, je nutné primárně řešit výskyt kvasinky ve střevech. Na zničení kvasinek na konečníku vám pomohou mastičky proti plísním, ale pokud budou plísně ve střevech, tak se bude problém vracet. Často je nutná změna životního stylu. Hlavně úprava stravování.

Zdroj: Svědění konečníku

Společné svědění konečníku a pochvy

Mnoho žen trpí svěděním konečníku a rovněž zevních pohlavních orgánů při používání některého hygienického nebo kosmetického přípravku (mýdla, deodoranty), nebo může být příčinou nový prací prášek či aviváž. V tomto případě je nutno kosmetiku přestat užívat a přeprat všechno prádlo v přípravku, na který je tělo zvyklé, žádné mazání jinak nepomůže.

Zdroj: Svědění konečníku

Co je to bolestivé svědění konečníku?

Anusitis je zánětlivý prostor uvnitř konečníku. Většina pacientů si stěžuje na nepohodlí v oblasti análního otvoru. Jedná se často spíše o pocení, které způsobuje drobné trhliny v této oblasti, a to pak vede k nepříjemnému, ale bolestivému svědění. Mezi další stížnosti patří pálení uvnitř a vně konečníku. Toto pálení se objevuje bez otoku, ale často se vyskytuje krvácení, které je zřejmé na toaletním papíře. Většina lidí si myslí, že jsou tyto příznaky způsobeny hemoroidy, ale není tomu tak. Tyto nepříjemné pocity jsou způsobeny právě zmíněným anusitisem.

Zdroj: Bolestivé svědění konečníku

Svědění pochvy a konečníku

Svědění genitálií a konečníku je nejčastěji příznakem mykózy, a sice kandidové infekce pochvy. Jak si s ní poradit? Kupte si v lékárně volně prodejný vaginální prostředek: nejlépe funguje látka clotrimazol, o konkrétním léku se poraďte s lékárníkem. Ovšem nejlepší řešení představuje návštěva gynekologa, poněvadž se nemusí jednat pouze o mykózu, nýbrž i o jiné onemocnění, které spolehlivě určí a následně vyléčí pouze ženský lékař.

Zdroj: Svědění přirození

Příčiny svědění konečníku

Nedodržování osobní hygieny po toaletě je typickou příčinou svědění konečníku. Po odchodu stolice je vhodné se nejen otřít toaletním papírem, ale i osprchovat vlažnou vodou. Paradoxně nadměrná hygiena v této oblasti může způsobit vysušení okolí konečníku a vyústit ve stejné obtíže, nebo naopak špatná hygiena může podpořit kvasinky v okolí konečníku, které způsobují nepříjemné svědění.

Další příčinou jsou paraziti, především roupi. Roupi jsou typické u dětí, ovšem ani dospělým se nevyhýbají. Nákaza roupy je klasickou „infekcí špinavých rukou“. Samička roupů sídlí ve střevě, v noci vylézá až ke konečníku a tam klade vajíčka. Člověk se škrábe, tím se mu mohou vajíčka dostat na prsty a nakonec z rukou do dutiny ústní, nebo se opět jako nemoc špinavých rukou přenesou do trávicího traktu jiného jedince. Po nálezu vajíček se podává protiparazitární lék Pyrvinium, který roupy hubí.

Onemocnění hemoroidy se také projevuje svěděním konečníku. Kromě toho je typickým příznakem nález čerstvé krve na toaletním papíře. Hemoroidy se léčí buď konzervativně sedacími koupelemi, mastmi a léky, nebo se pomocí speciálního přístroje podvážou a následně odumřou. Více najdete v příslušném článku.

Řitní trhlina je poranění zadní stěny konečníku, které vzniká při jejím nadměrném roztažení. Kromě svědění a pálení se projevuje zejména krvácením a bolestmi při odchodu stolice. Léčí se buď konzervativně pomocí sedacích koupelí a mastmi nebo chirurgickým zákrokem.

Častější svědění konečníku u lidí trpících cukrovkou spočívá v jejich zhoršené imunitě a následnými častými kvasinkovými infekcemi konečníku. Podobné obtíže mají pacienti s AIDS.

Zdroj: Svědění konečníku u dospělých


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP